Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna lékárníka a dietologa PharmDr. Martina Staňka

Poradna

Léky

Na otázky odpovídá

Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk

Lékárny jsou plné doplňků stravy a volně prodejných léků, ale jak se v nich orientovat? Jak vybrat ten nejvhodnější přípravek? Tyto otázky a mnoho dalších z oblasti volně prodejných léčiv a parafarmaceutik vám zodpoví lékárník s dlouholetou praxí PharmDr. Martin Staněk.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Parafarmacie
Dobrý den pane doktore. Chtěla bych se zeptat na několik otázek ohledně přípravků pro srovnání ms cyklu během kojení:
1. Přípravek Nosifol forte. Je možno ho bezpečně užívat i při častém kojení k podpoře a srovnání cyklu při snaze otěhotnět? Je možno jej užívat dlouhodobě?
2. Je možno pít kontryhelový čaj během kojení, taktéž na srovnání menstruačního cyklu?
3. Při častém kojení mám problém se zkrácenou luteální fází (8 dní). Dočetla jsem se, že je možno ji prodloužit užíváním 40-50 mg vitaminu B6 denně. Chtěla jsem se zeptat, zda je užívání takovýchto dávek možno i při kojení?
Syna rozhodně odstavit nechci. jen bych potřebovala srovnat cyklus (prodloužit luteální fázi). Děkuji za odpověď a přeji krásný den
Janka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V Nosifolu Forte Janko, problém nevidím a nemůže v doporučeném dávkování uškodit ani vám, ani miminku. Kontryhelový čaj považuji také za dostačně bezpečný při běžném použití. Prodloužení luteální fáze pomocí vitaminu B6 v uvedených dávkách se mi zdá velmi nepravděpodobné a nedovedu si představit, proč by tomu tak mělo být. Nikdy jsem to neslyšel, a proto se pokusím najít něco na toto téma v literatuře. Byl  by to mimořádně zajímavý poznatek.  Konkrétně doporučit nic nemohu. Pravidelné intervaly pro kojeni by mohly  cyklus přirozeně srovnat , pokud způsob stravování odpovídá vysokým požadavkům na příjem  výživných látek včetně vitaminu B6. Vitamin  B6 se však přímo nepodílí na hormonální regulaci tvorby steroidních hormonů ani an jeich syntéze.
Parafarmacie
Dobrý den, můžete mi prosím poradit nějaký přípravek na léčbu ústní dutiny? Již 14 dní mám na špičce jazyka červené tečky/jakoby puchýřky a jazyk i patro mě pálí, jako bych si je spálila horkým čajem. Jenže nespálila a netuším, co to způsobilo. Jiné potíže nemám. Za radu budu velmi ráda. Děkuji.
Irena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, doporučuji ke kloktání Herbadent. Problém by měl brzy vymizet.
Parafarmacie
Dobrý večer! Chtěla bych se zeptat jaký je rozdíl léku Bellasin a Bellasin balance.Děkuju.
Ludmila
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Ludmilo. Bellasin prosím není lečivo,ale doplněk stravy. To je třeba si v prvé řadě uvědomit. Nevím který přípravek konkrétně máte na mysli v případě samotného Bellasinu. Co od výrobku očekáváte?
Parafarmacie
Pane doktore, děkuji pěkně za reakci. Dobře, napíši tedy svůj jídelník, co jsem ten předchozí den jedl. K snídani kukuřičný bezlepkový chléb s pomazánkovým máslem (100g), neslazený čaj s citronem. Oběd: zeleninová polévka (mrkev, petržel, celer, brambor), plátek libového vepřového masa (100g) s rýží (cca 220g), svačina: 100g chleba s perlou + salát z mrkve, večeře: 100g chleba s perlou a cca 50g libové kvalitní šunky, 1 mandarinka.
Celý den jsem popíjel neslazený čaj a vodu s citronem. Jinak užívám pravidelně přípravek Citrovital kapky, prý má silné účinky proti kvasinkám a Candidě. Přesná koncentrace Candidy mně nebyla sdělena, prý mírně zvýšeno na 1 hvězdičku. Můžu ale zajít do laboratoře a koncentraci zjistit. Všiml jsem si ale, že na jazyku není téměř žádný povlak a svědění nebo řezání v konečníku nemám, plynatost, tlaky nebo bolesti břicha nejsou. Myslíte, že si můžu dávat trochu sladší druhy ovoce, jako třeba banán, hrušku, atd.? Nebo to mám na určitou dobu omezit? Díky moc.
Pavel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ovoce si určitě užívejte, Pavle. Žádný problém v tom není. Citrovitalem nic nezkazíte, i když tak silný antimikrobiální účinek mít nemůže. Musel by být léčivem a jako doplněk stravy by byl značně rizikový. Takové tvrzení o přípravku je jednoznačně klamavé. V jídelníčku postrádám mléko a mléčné výrobky v dostatečném množství. Snažte se o maximální stravitelnost pokrmů. Kašovitou  kuchyňskou úpravu bych volil mnohem častěji. Také vařená mrkev je pro vás vhodnější. Preferujte ovoce s vyšší energetickou hodnotou např. banány. Hruška je ale také OK. Výborně. Méně bych volil citrusové plody. Jídelníček není  nijak vydatný a pokud budete chtít váhu zvýšit, že třeba jej mnohem lépe sestavovat.
Parafarmacie
Dobrý deň, dcére sa objavila v dospelosti alergia na bielkovinu kravského mlieka, čo sa prejavilo žihľavkou. Lekárka odporučila vylúčiť zo stravy všetky mliečne produkty. Podľa jej skúsenosti sa zvykne alergia za takýchto podmienok do dvoch rokov vytratiť. Myslíte si, že je opodstatnené brať ešte popri tejto diéte lieky ako Rupafín alebo Omarit, aby sa koža hojila. Ďakujem za odpoveď.

Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ne Jano. Jako první krok doporučuji hledat mléčné výrobky, které obtíže dceři nevyvolávají. Zcela vyloučit mléko a mléčné výrobky z výživy je krájní, ale někdy bohužel nezbytné řešení.
Parafarmacie
Pane doktore, byl mi po mnoha vyšetřeních diagnostikovaný chronický únavový syndrom. Nebylo zjištěno žádné selhávání žádného orgánu, základní testy z krve a moči jsou úplně v pořádku, krevní obraz také. Myslíte si prosím, že by mně mohl snížit únavu koenzym Q10? Je prosím možné tento přípravek užívat dlouhodobě? Všiml jsem si, že preparátů s koenzymem Q10 je na výběr mnoho, který byste mi doporučil, aby se dobře vstřebával? Děkuji Vám.
Tomáš
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Určitě ne Tomáši. CoQ10 pomoci nemůže. Můžete jej ale používat dlouhodobě v dávce 30-60mg za den. Lépe se vstřebává ve formě oleje v měkkých želatinových kapslích. Nekupujte  určitě tablety  Pomůže odpočinek, vhodné fyzické aktivity a  změna životního stylu. Vyhýbejte se co nejvíce pití kávy a všech nápojů obsahujících kofein. Volte skromný, ale dostatečně pestrý jídelníček.  Předpokládám, že jste byl správně vyšetřen.
Parafarmacie
Před 2 měsíci jsem byla operována s velkou hiátovou hernií. Čím může být způsobeno dosti velké nadýmání a tyto 2 dny jsem měla průjem.
Helena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Fyziologie trávení může být značně změněna, Heleno. Můžete hůře trávit škrob a bílkoviny a to je pak zpravidla příčinou nadýmání.  Někdy pomůže jíst častěji menší porce, či volit stravitelnější pokrmy. Přeji vám, aby operace vedla ke zlepšení zdravotního stavu.
Parafarmacie
Na doporuceni utricni terapeutky budu uzivat lactobacillus bulgaricus Laktal B. Od vyrobce je doporuceno 3 x denne 1 tabletu. Muzete mi poradit kdy, pred nebo po jidle? Dekuji.
Marcela
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Doporčuji mezi jídly, Marcelo. To je pro probiotika nejlepší a nejšetrnější.
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore, v srpnu 2016 mi byla diagnistikována porucha štítné žlázy - hypotyreóza. Tři měsíce jsem brala denně půlku Euthyroxu, poté mi to zvýšili na jeden prášek denně. Od té doby se mi však velmi tvoří akné, zvýšené ochlupení, a menstruaci mám třeba pouze jeden den. Není možné, že mám toho hormonu v sobě najednou až příliš? Je mi 30 let. Děkuji.
Renata
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Renato. Užíváte ještě nějaké jiné léky? Změnila jste způsob stravování? Přibrala jste?
Léky na předpis
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na očkování proti tetanu. Byla jsem očkována v roce 2002 a pak po úraze přeočkována Na průkazu pojištěnce záznam TAT : 7,2007, Počítá se doba tohoto přeočkováni , nebo budu muset na očkování 3 inj. Je mi 65 let.Děkuji za váši odpověd
Věra
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Věro, protilátky mohou přetrvávat velmi dlouhý čas, Já bych to řešil tak, že bych si je nechal stanovit. Je dost pravděpodobné, že je máte v těle v dostatečném množství a že další očkování není nutné.
Parafarmacie
Dobrý den. Dnes jsem v TV slyšela o hořčíkovém oleji.Udajně by měl nahradit užívání hořčíku v tabletách.Je to pravda? .Která forma hořčíku je prosím nejlépe vstřebatelná?Děkuji. - otázka upravena poradcem
Slávka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Nemysleli tím hořčičný olej, Slávko? Je to nějaké podivné. V televizi se objevuje stále více hloupostí. Informace jsou často svázány se skrytou reklamou, která bývá zavádějící. Jaké obtíže máte?  Z jakého důvodu chcete zvýšit jeho příjem?

Parafarmacie
Dobrý den, můžete mně prosím poradit, co zakoupit v lékárně ke " zklidnění". Totiž za dva týdny mě čeká 6 - hodinový let a už nyní se strachuji. Snažím se racionálně uvažovat, těším se na vše pěkné, co uvidím a hlavně na moře, nicméně strach z letu nejde vytěsnit. Před 10 roky, to mě bylo padesát, jsem dostala také let.zájezd, letělo se 5 hodin, dnes je mně o deset více a také se víc bojím...Tedy zda nějaký prostředek užívat dopředu nebo jen několik hodin před odletem ? Moc děkuji za odpověd . - otázka upravena poradcem
Hana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Hanko, pokud takovými pocity trpíte, je prakticky nemožné se jich úplně zbavit. Myslím si, že neexistuje nic lepšího, než požádat letušku o skleničku nějakému dobrého alkoholu. Možná právě pro takové účely byl vyšší moci stvořen a jsem přesvědčen, že jej lze v tomto případě považovat za "lék" s nejvhodnějšími vlastnostmi pro řešení tohoto psychického problému.
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore. Začala jsem cvičit doma na velkém míči. Místo na sedačce sedím na něm, různě se pohupuju a kroutím, mám kolena dost od sebe a boky třeba opisuju kružnice zprava doleva atd. Můj dotaz je takový, zda si myslíte, že je možné, aby mě z toho bolelo v místě mezi nohavičkami od kalhotek. Je to takový zvláštní tlak, když jsem dneska dosedla v práci na židli, docela jsem se lekla, jak to zabolelo. Může to být z toho míče? Děkuji moc za Váš názor!
Iva
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano, Ivo. Zatěžujete větší měrou zcela jiné svalové partie. Jak správně cvičit na míči by vám měl poradit  odborník a zpočátku by bylo asi lepší cvičit pod jeho dohledem. V opačném případě se můžete dopracovat ke zdravotním problémům. Začátek cvičení  musí ale doprovázet větší únava zatížených svalových partiií a běžná svalová bolest je normálním jevem. Pokud jsem správně pochopil, jedná se o bolest v tříselné oblasti. která může přetrvávat i delší čas.
Parafarmacie
Dobrý den, prosím funguje to tak, když po každém jídle sednu na rotoped a svižně 20 min. budu jezdit že nebudu přibírat na váze, nebo dokonce budu hubnout??? Děkuji za odpověď, hezký den.
Bohunka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to velmi nepravděpodobné, Bohunko. Zásadní je výživová hodnota jídelníčku. Jízda na rotopedu může kompenzovat dietní chyby jen částečně. Výdej energie je během běžné dvacetiminutové fyzické zátěže za den velmi malý. Snažte se zátěž i intenzitu  pozvolna, ale přiměřeně zvyšovat i ji prodlužovat. Poraďte se s někým, kdo má s cvičením dostatečné praktické zkušenosti.
Parafarmacie
Hezký den. Ještě doplním k předchozímu dotazu ke candidě: pravdou je, že pokud sním něco hodně sladkého, cítím se potom velmi unavený, ale cukrovka byla vyloučena. Myslíte si, že vyšší výskyt candidy se musí projevit zvýšeným CRP? Je to zvláštní, podle CRP zánět v těle neprobíhá, ale mám dosti velké nucení na stolici s potížemi ji zadržet (stolice je formovaná). Bolesti nebo křeče břicha nejsou, ani po jídle nebo během trávení. Zatím užívám Imodium 1 tobolku 3x týdně, ale můžete mně prosím sdělit, jak dlouho lze tento přípravek užívat? Prý jde o opioid, tak se obávám návyku. Poradil byste prosím něco podobně účinného a bezpečnějšího bez receptu? Pokud bych nic nebral, a přišlo to na mě někde venku nebo v dopravním prostředku, měl bych problém. Děkuji Vám.
Pavel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pavle, Candida albicans se přirozeně v malém množství vyskytuje v trávicím traktu. Nějaká masivní kandidová infekce trávicího ústrojí je velmi málo pravděpodobná. Máte prosím k dispozici výsledek mikrobiologického vyšetření? Uživání Imodia považuji za nesmyslné. Není vhodný pro řešení průjmů mikrobiálního původu. Může dojít k vážnému poškození střeva. Na druhé straně vaše obtíže s průjmy jsou pravděpodobně způsobeny dietními chybami a vyšší příjem sacharidů může vézt snadno k osmotickým průjmům u citlivějších osob. Přemýšlejte, jak si lépe jídelníček sestavit a potraviny zkombinovat, aby k těmto obtížím docházelo co nejméně . I v tomto případě doporučuji ale Imodium neužívat. Jeho užívání ovlivňuje peristaltiku střev a může vézt k problémům v pozdějších letech, bude-li užíváno pravidelně. Zkuste si denně připravovat rýžové a cereální kaše a dostatečně je tepelně ošetřete, aby byl škrob lépe dostupný a navázal dostatečné množství vody. Trávicí ústrojí by se mělo zklidnit. Jestli uvažujete o probiotiku, volte Lactobacillus bulgaricus. Pro naše pacienty s podobnými obtížemi máme k dispozici Stimulsin Probiotic. Myslím si ale, že nejdůležitější je, si jídelníček  "vychytat" a že vaše obtíže mají přirozený původ. Předpokládám, že jste byl řádně vyšetřen. PS: napište mi prosím, jak vypadal váš včerejší jídelníček včetně nápojů. Vyjádřete jej také kvantitativně.
Parafarmacie
K ortopedoví mně obvodní neposlala,prý je na to ještě čas.Artroza je v začátcích.Nabídla mi mast Algesal,ale ta nepomohla.Tak si mám prý koupit léky proti bolesti,protizánětlivé.Artaxin i jeho kladné recenze jsem našla na netu.V přibalovém letáčku je doporučeno 2 tablety denně po dobu min 3 měs.Stačilo by to takhle nebo doporučujete jiné dávkování? Lída
Lida
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Další zvyšování dávky nemá podle mého  názoru smysl, Lído.Dbejte na správnou obuv, která by měla chránit klouby proti otřesům.  Analgetikům a protizánětlivým lékům se  přes den raději vyhněte. Problém spíše prohloubí, protože pak klouby více traumatizujete nevhodnými pohyby, díky snížení bolestivosti.Snažte se udržovat normální váhu. Skromný ale pestrý jídelníček vede k nižší tvorbě látek, které podporují zánětlivé procesy.  Léky by nikdy neměly být první volbou a je dobré hledat přirozená řešení.
Parafarmacie
Dobrý den.Ráda bych se optala na lék Artaxin.Je určen pro artrozu kolene.Doporučil by jste jej i při artroze kyčelního kloubu? Děkuji.Lída
Lída
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Lído. Záleží na míře postižení. Chtělo by to  spíše poradu s ortopedem. Za svoji dlouholetou praxi jsem zaznamenal hodně pozitivních zkušeností na léky s touto léčivou látkou. Samozřejmě záleží i na správném dávkování.
Parafarmacie
Pane doktore, bylo mně stěrem z konečníku zjištěno mírné zvýšení Candidy albicans, na antimykotika to podle lékaře zatím není. Projevuje se to velkou únavou, jinak plynatost, bolesti břicha nebo nadýmání není, stolice formovaná, konečník nesvědí. Hodně jsem omezil jednoduché cukry, ale mám problém s tím, že nemůžu omezit přílohy (škroby) - jsem hubený. K obědu jím přílohu cca 200-220g, k snídani a večeři méně, cca 100g chleba plus něco, k svačině obdobná porce jako k snídani.
Vadí Candidě rýže, brambory, těstovina, kukuřičný bezlepkový chléb? Kvůli mé váze (60 kg, 167 cm) nemůžu toto omezit, okamžitě bych ztrácel. Kolikrát týdně doporučujete doplnit probiotika? Může mi k redukci Candidy pomoct čaj Lapacho, nebo byste doporučil lepší přípravek? Můžu jíst 3x týdně ovoce, např. citrusy (1 ks)? Děkuji za odpověď.
Pavel
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Pavle, je otázkou, co je toho příčinou. Moc se mi nezdá, že by byla Candida příčinou vaší zvýšené únavy. Nemyslím si, že její výskyt nějak souvisí s vaším jídelníčkem.  Zdrojem Candidy albicans může být třeba partnerka, která nemusí mít žádné obtíže. Není nic mimořádného, že se stěrem z konečníku zjistí. Přemýšlel bych tedy nejdříve o přirozené příčině zvýšeného výskytu a třeba si třísla i konečník ošetřoval po koupeli krémem Clotrimazol. Zdrojem infekce mohou být klidně  i bazény, či tělocvičny.
Parafarmacie
Dobrý den. Byla mi zjištěna lehká latentní tetanie a doporučen hořčík. Zvolila jsem tekutou formu - Aurum koloidní hořčík +vitamín C. Nikde se ale nemohu dopátrat, jak dlouho mohu tento přípravek užívat. Děkuji za odpověď.
Jana
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dokud budete mít obtíže, Jano. Věřím, že doporučené dávkování je přiměřené. Doporučuji obecně doplnit stravu o 300mg  hořčíku a 300-500mg vápníku za den. Po vysazení přípravku se mohou obtíže vrátit, pokud strava nebude dostatečně pestrá. 
Léky na předpis
Dobrý den pane doktore,
při posledním odběru krve u mého praktického lékaře jsem měl hodnoty cukru nalačno (momentální 6,8 a dlouhodobou 45). Lékař mi předepsal Stadamet 500 - 1x, později 2x denně. Trochu mě vyděsily možné nežádoucí účinky (zvracení, průjem...) a komplikace při vysazení léku (nekontrolované zvýšení hladiny krevního cukru...). Moc se mi do užívání nechce. Mám věc ještě jednou probrat s lékařem, nebo bez obav zahájit léčbu.
Děkuji za odpověď.
Jaroslav
Jaroslav
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Jaroslave, mějte spíše respekt a obavy z naměřených hodnot, než z tohoto léku, který je velmi dobře snášen a nežádoucí účinky nejsou časté. Jestliže si diabetik II.typu začně udržovat normální váhu a jeho strava zároveň  neobsahuje příliš tuku ( vysoký příjem tuku snižuje citlivost tkání k insulinu), pak často léky užívat nemusí vůbec , nebo jen velmi omezeně. Jděte proto touto cestou a snažte se lékům co nejvíce vyhnout.  Momentálně bych ale lék užíval a glykemii si denně měřil. Zároveň bych se snažil změnit výživové složení jídelníčku tak, aby došlo ke zlepšení současného stavu. Přeji hodně zdraví.
Léky na předpis
Zdravím pane Staněk ,
psal jsem Vám 26 února,takže problém s pálením v krku vyřešen jednalo se o reakci na Prestarium neo combi 10/2,5. Vysazením 3. března se stav zlepšil o 80%. Ještě jednou dík za Váš čas.
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Tak to mám radost!  Zbavte se také Apo-Panto, pokud byl předepsán kvůli tomuto problému. Přeji hodně zdraví.
Parafarmacie
Dobrý den, ještě jednou děkuji za Vaši ochotu. Příjem vápníku - přiznám se, moc jistě nevím. Mléčným výrobkům se nevyhýbám, ale moc jich asi nemám - občas mléko (i sójové) nebo lučina na chleba, jogurty zanedbávám. Měla bych napravit? Děkuji!
Miriam
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano. Nedostatečný příjem vápníku může být jednou z příčin vašich obtíží. 
Parafarmacie
Dobrý den,syn 12let má poruchu pozornosti.Užíval piracetan 800-dobrý efekt.Nyní na doporučení lékaře vysazen.Co by jste mu doporučil?Co biotin plus?Děkuji
Jana Š
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Jano. Biotin asi nebude mít pro vašeho syna smysl.  Existuje nyní celá řada zajímavých studií, které se týkájí fosfolipidů a jejich pozitivního vlivu na kognitivní funkce a na psychický stav osobnosti. Bohužel evropská legislativa si, díky aktivitě farmaceutických firem, zasedla na doplňky stravy a legálně lze používat jen malé množství schválených výživových tvrzení, které působí na obalech výrobků dosti zmatečně. Proto je prakticky nemožné přípravky s fosfolipidy účinně propagovat a na trhu chybějí. Možná  by mělo smysl zkusit Kognivel po dobu alespoň tří měsíců v dostatečném dávkování.  Proč se lékař rozhodl Piracetam vysadit?  Dobrý efekt byl skutečně pozorovatelný?  Neměl  syn problémy se spánkem? Trpí často únavou? Stěžuje si na bolesti hlavy?
Parafarmacie
Přeji hezký den, děkuji Vám. Mléko a mléčné výrobky nekonzumuji, protože mám prokázanou alergii na laktozu a mléčnou bílkovinu. Zkoušel jsem tvrdý kozí i ovčí sýr, ale i z nich je mi špatně. Tak jsem tohle nahradil vejci a kvalitními sojovými jogurty s probiotiky, ale nevím, zda je to dobře. Jinak jím všechny druhy masa (libové) a ze zbývajících potravin vše, nemám rád moc tučné a mastné, takže spíše libové a dietnější potraviny.

Můžete mně prosím ještě poradit, čím správně nahradit mléčné výrobky? Jinak vitamin D doplňuji rybami a kapkami Vigantol.
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Probiotika mohou být také příčinou průjmu pane Jiří.  Někdy se to stává, jestliže se se delší dobu používá určitá směs probiotických kultur. Nesnášenlivost některých sójových bílkovin bývá také poměrně častá.  Zkuste užívat Biomin H ( obsahuje vápník) 1 sáček denně. Věřím, že se trávicí ústrojí zklidní. Ke zklidnění dochází i pitím kvalitního heřmánkového čaje.
Volně prodejné léky
Děkuji. Konkrétně je to Panadol pro děti od 3 měsíců (6-8kg) 100ml jahoda 24 mg/ml paracetamolu. Zatím podávám co 6 hodin 4ml tak jak mi bylo v lékárně řečeno. Sirup doporučen po návštěvě doktorky. Na zapití tedy dávám raději čajík. Bylo by nejlepší tedy nedávat nic nebo mám zůstat u doporučení p. doktorky? Děkuji
Rebeka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Já bych se Rebeko Panadolu vyhnul. Dcerka je velmi malá. Dávka je z mého pohledu příliš vysoká a představuje pro tělo spíše zátěž než nějaký prospěch. Pokud to přepočítám jen pro lepší představu: denní dávka je  cca 300mg za den t.j. 50mg na 1kg tělesné hmotnosti vaší malé dcerky při dávkování 3 x denně. To znamená, že u člověka s váhou 70kg  by to bylo analogicky 3,5 g paracetamolu. Při dávkování 4x denně pak skoro 4,5 g ! Zdravotní problém bych se snažil zvládnout přirozenou cestou.
Parafarmacie
Děkuji, zkusím! Na neurologii jsem pro tento problém nebyla, myslíte, že bych měla zvážit? Rodiče se pro nic neléčí, pouze matka potíže s ramenem kvůli výrůstkům, děd rakovina střev, babička nedávno zjištěna zvýšená fce štít.žlázy, druhý děd stařecká cukrovka a druhá babička vysoký tlak a alzheimer. Podobné problémy jako já ale nikdo. Moc děkuji za Vaši pomoc!
Miriam
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Miriam, jak je to u vás s příjmem vápníku? Nevyhýbáte se mléčným výrobkům?
Parafarmacie
Dobrý den chtěla bych se zeptat. Dcerku(8m) hrozně trápí růst zoubků. Teď má ke všemu silnou rýmu a škaredý kašel. Doktorka doporučila podávat Panadol sirup jahodový. Dcerka je velmi drobná necelé 6kg. Dle dávkování tedy dávám 4ml. Jak často dávat? Zapomněla jsem se zeptat. V letáku píšou co 6 ,hodin. Mám tak postupovat nebo při její nízké váze stačí třeba ráno a večer před spaním? A ještě jedna věc. Je nutné pokaždé sirup zapít? A čím nejlépe? Je na UM může zapít sirup trochou mléka? Děkuji.
Rebeka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Rebeko, snažil bych se Panadolu vyhnout. Smysl to má nevalný je  lepší to nechat na přírodě.. Jinak bych volil jen dávku 1ml 3x za den. Napište mi ale raději jaký výrobek skutečně máte a kolik miligramů paracetamolu je v 1 ml. Bylo by dobré nechat lék zapít slabým čajem. Třeba trochu oslazeným medem. Mléku bych se vyhnul. Nelze vyloučit, že by se využití léčivé látky trochu snížilo. Dávku bych raději nezvyšoval.
Parafarmacie
Dobrý den, děkuji za Vaši reakci, pokusím se zodpovědět Vaše doplňující otázky - sportuji lehce, spíše rekreačně (doma se protáhnu, jdu občas zaběhat), spíše ale běhám kolem dětí, jsem na MD. nadváhu nemám. potravinám se žádným nevyhýbám, jím v rozumné míře vše - konkrétně -dám si salám na chleba, ale třeba jen dvě kolečka, dám si sem tam colu, ale jen pár loků, dám si pohanku, salát, ale třeba také smažák. Piju kafe (max.3 šálky denně) a bylinkové čaje. Po narození prvního dítka 2011 mě chytl zánět šlach v zápěstí a od té doby je to takový spící tygr, občas zapraská, zabolí a podobně se projevují ostatní klouby (hlavně klouby na prstech rukou a nohou), které začaly zlobit druhým rokem (při úchopu, došlapu), proto se domnívám, že půjde možná o totéž, tím spíše, když lékaři nevědí, opravdu už nevím. Lékařský závěr: ortopedie: to není naše, my vám dáme vložky do bot a jděte na revmatologii. Revma: Naše to není, nevíme, proč vás to bolí, musíte na ortopedii.. Děkuji moc za radu!
Miriam
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Miriam, zkuste po dobu  jednoho měsíce Gelantina Intensive nápoj  dle doporučeného dávkování v kombinaci s Paralékárna Flavonoidy ( 14 dní dávkování 2x2 tablety potom 2x1). Zvyšte příjem mléčných výrobků. Budete-li cítit zlepšení, doporučuji pokračovat další měsíc. Výrobky jsou na webu www.drstanek.cz. Objevil se u rodičů či prarodičů podobný problém? Jaké zdravotní potíže mají? Byla jste také vyšetřena neurologem?
Parafarmacie
Dobrý den, můžete mi prosím doporučit nějaký vhodný přípravek (přípravky) na zánět šlach? Bolí mě některé velké i malé klouby, bolestivě v nich přeskakuje a praská. U doktorů jsem již strávila dost času, ale nic se nevyřešilo - ortopedické (rtg snímky a pohmat) ani revmatologické vyšetření (biochemický rozbor-jen lehce zvýšené crp a hraniční štítná žláza) nic neprokázalo - ale problém se šíří dále na další a další klouby a já už nevím, jak to zastavit. Je mi 36 let, s ničím se jinak neléčím, léky neužívám. Za Vaši radu děkuji.
Miriam
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Jaký byl lékařský závěr, Miriam? Proč se domníváte, že máte zánět šlach? Pracujete fyzicky? Sportujete? Máte nadváhu? Vyhýbáte se některým běžným potravinám?
Parafarmacie
Pane doktore, chci se prosím zeptat, zda nedostatek vápníku přijímaného stravou může způsobit častější nucení na stolici než je u mě obvyklé? Hladina Ca v krvi je sice normální, ale vzhledem k bezmléčné dietě ho asi není dost. Jinak veškerá laboratoř z krve a moči je normální, žádný zánět ani infekce není, bolesti břicha ani trávicí potíže nepozoruji. Jinak stolice vypadá normálně, nutí mě to častěji k vyprázdnění, stravuji se úplně stejně jako v době bez těchto potíží. Také mě delší dobu trápí nespavost, může s tím souviset? V době před tím jsem spal velmi dobře a souvisle. Děkuji za odpověď.
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to možné. Vápník zklidňuje trávicí ústrojí a vysoké dávky přispívají k zácpě. Proč prosím nekonzumujte mléko a mléčné výrobky?
Léky na předpis
Dnes beru posledni prasek kojici antikoncepce Evellien a zitra bych mela brat 1. prasek Asumate, nemam s ni zkusennosti, zajima me zda se menstruace dostavi behem prechodu nebo az v 7 denni pauze? Od porodu jsem menstr. nemela, dekuju za odkaz na stranky nahlednu tam.dekuji
Marketa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Měla by se teoreticky dostavit až 4. týden užívání ASUMATE, Markéto. Poslední týden užíváte jen placebo tablety.
Podváha
Ano, děkuji moc za povzbuzení. Na nějaké pěkné oblečení to moc není, právě mám takové to velké břicho a stále hubené končetiny, spíš se snažím orientovat na to, že budu mít více sil, nebude mne vše bolet a nebudu tak unavená - snad. Možná ten metabolismus zas tak zpomalený nemám, protože jsem vždy jedla pravidelně, všechno, ale asi nedostatečně, nebylo to nikdy, že bych půl dne nebo dokonce celý den nejedla. cítím se samozřejmě stále plná, trávicí enzymy už užívám. Přišla bych k Vám ráda, ale nemám v blízké době kvůli tomu možnost cestovat do Phy. Vybírám si spíš lehce stravitelné potraviny, ale třeba i bílé pečivo, kdybych měla jíst vše racionální, celozrnné, bez cukru, budu muset jíst ještě větší porce a budu hůře trávit. Třeba si dám na svačinu puding s ovocem a piškoty, asi to není super zdravé ale pokud bych měla jíst třeba tmavý rohlík se sýrem a šunkou a ještě zeleninu, leze to do mne hůře a nemám na to ani chuť. Taky jím dost těstovin a rýže, maso vejce a mléko také ale
Karin
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Odpovězeno níže.
Podváha
ale spíš se snažím navýšit přílohy, zeleninu dušenou a nevyhýbám se právě ani třeba koláčům s tvarohem, mákem a tak. Dorty ani tučné krémy ráda nemám, to ne. Piju dost čaje nebo mírně ochucenou vodu se šťávou, občas si dám třeba klidně i hamburger u Mc, což není iedální ale psycholožka říká, že když jím jinak pestře, tak to nevadí, naopak pokud na to mám chuť, mám si to dopřát, pokud to nejím denně. Co myslíte, je to ok?...Nechci jíst nezdravě a přibírat jen na sladkostech a fast food, tak snad nějaký kompromis...děkuji
Karin
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Co je zdravé pro jednoho, nemusí být úplně zdravé pro druhého, Karin. Vše je otázka celkového výživového složení celodenního jídelníčku. Zdravotní dopady nevhodného stravování se zpravidla projeví až za delší dobu. Někdy i za desítky let. Nezapomeňte na mléko a na obilné či rýžové kaše. Ty mají vysokou energetickou denzitu. Jinak si myslím, že se nyní řídíte zdravým rozumem. Přeji hodně zdraví.
Podváha
Dobrý den, pane doktore, léčím se z anorexie - podváha, přibírám, vše asi ok, mám ale pocit - nebo to tak skutečně je, že přibírám hlavně v pase a v břiše. Jídelníček mám dle nutriční terapeutky v nemocnici v pořádku, jím vše, nevynechávám ani dezerty, piji také nutridrinky, Zatím nesportuji, volím jen procházky, stále mi ještě chybí min deset kg. Mám ale určitě zpomalený metabolismus, spraví se to zase časem? Tělo se prý adaptuje napřed na nízký příjem a šetří energii. Lékařka mne ujišťuje, že se pak zase metabolismus zrychlí, jak budu déle dostatečně jíst a přibírat, je to opravdu tak? A co to priřírání na břiše + stále nafouklé břicho, na pohled je opravdu velké, zejména odpoledne, večer po ránu to jde..jako ženě toužící zase po hezké postavě mi to vadí...děkuji!
Karin
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Musíte být trpělivá, Karin. Nejde mít vše najednou. Snažte se nyní koncentrovat na jídelníček, který vám bude vyhovovat a který bude mít dostatečné výživové složení. Sportovní aktivity nyní nejsou vhodné. Doporučuji  kratší procházky a jízdu na kole po rovném terénu. Klidový energetický výdej (tzv.bazální metabolismus"), se postupně zvýší. Nemusíte ho mít nutně ani snížený. Jestli jste z Prahy, můžeme vám ho  změřit nejpřesnější metodou indirektní kalorimetrie  viz. www.drstanek.cz. Na větší přísun potravy se musí zpětně adaptovat i trávicí ústrojí. Tělo musí také produkovat více trávicích enzymů. Dojde rovněž k regeneraci a změně složení střevní mikroflóry . Podle složení jídelníčku je třeba zvážit, jestli přechodně nepřidat i trávicí enzymy. V odpoledních hodinách dochází přirozeně k větší tendenci zadržovat vodu. Může za to antiduretický hormon. Přibírání na břiše je také normální a časem se s tím úspěšně vypořádáte. Chce to  nyní velkou trpělivost a více se věnovat pestré stravě a duši, než své postavě. Tu nyní ignorujte a třeba si užívejte to, do čeho jí na jaře oblečete, abyste se sebou byla spokojená a okolí se líbila.
Parafarmacie
Dobrý den, jsme 1,5 roku po porodu, kojit jsem prestala pred mesicem,nyni byhc mela prejit z kojici antikoncepce na beznou, od porodu jsem nemela menstruaci,mohu ji ocekavat pri prechodu na beznou antikoncepci? Take mam vyrazny problem s vahou nemohu se dostat na prepodrodni vahu,mam navrch cca 20 kg, pri kojeni jsem misto hubnuti stale pribirala...mam sniz. fci stitne zlazy . beru Letrox 1 x denne, chodim 2-3 tydne cvicim kardio, vaha vsak stoji, jen se mi telo trochu zpevnilo, je nejaky doplnek stravy, prasky na hubnuti, ktere by mi v hubnuti pomohly, kdysi jsem brala Adipex Retard-byl tam rychly ubytek vahy,ale po vysazeni jojo efekt, bojim se jit do takoveho,,drijaku,,co by jste mi prosim doporucil, ve strave vyrazne problemy nevidim ( nejim knedliky,sladkosti, pochutiny....) trpim na velkou plynatost,ktera me obtezuje, mam toho ted mnoho a vicemene si myslim, ze to souvisi s mou vyraznou nadvahou, prosim o nejake rady, moc dekuju
Marketa
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pokud váha nejde dolů, ve stravě je zásadní problém a je třeba změnit její složení o momentálně i energetickou hodnotu. Cvičení není schopno vykompenzovat častější dietní chyby. Výdej energie během cvičení je v průměru několikrát nižší než je uváděno na cvičících zařízeních. Cvičení 2-3 týdně je z hlediska snižování váhy nedostatečné. Jo-jo efekt se dostaví pokaždé, když následně není jídelníček správně nastaven. Za to Adipex nemůže. Přesto ho nijak doporučit nemohu a doporučuji se zaměřit na změnu stravování. Na www.drstanek.cz je možné se dozvědět více. Dotazu ohledně antikoncepce mi není jasný. Jaký přípravek nyní užíváte?
Léky na předpis
Dobrý den,
pane doktore, chci se zeptat.1.6. odjíždím na dovolenou a je celkem reálné, že tak nějak dostanu i menstruaci. Šlo by nějak udělat, abych odmenstruovala dříve?, např. píchnout Agolutin např 18.5. nebo Postinor (ten způsobí příchod menstruace dříve nebo ne?). Nechci Norethisteron, neboť dovolená je dlouhá a tak moc oddalovat fakt nechci navíc norethisteron mi způsoboval jako by předmenstruační potíže typu nafouklosti a cizlivosti prsou. Antikoncepci neberu a menstruaci mívám v rozmezí 28-31 dní. Díky za odpověď.
Alena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Já bych osobně volil Norethisteron, Aleno a neexperimentoval, abyste si nepokazila dovolenou. Po Postinoru jsou navíc poruchy menstruace trvalejšího rázu a jsem si skoro jistý, že by Murphyho zákony platily i v tomto případě.
Parafarmacie
Pane doktore, prosím o radu, můj manžel má cca 5 dní problémy s trávením, má řídký průjem, pocit těžkosti žaludku a bublání ve střevech. Vše nastalo o víkendu, kdy snědl na oslavě zvěřinu a zároveň vypil více alkoholu, poté zvracel měl průjem, pak se to trochu zlepšilo, ale není to zcela ok, jak jsem výše psala, zkoušeli jsme imodium, uhlí, endiaron, ale jak píši není to ok. Co by jste mi poradil? Může to být podráždění a je třeba jen vyčkat, mátě nějaké doporučení na nějaký lék? Teploty neměl
Klára
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den, Kláro, Imodium pokud možno nepoužívejte. Endiaron pravděpodobně také smysl nemá. Pokud se jedná o infekční průjem, bude nyní spíše virového původu. Doporučuji Smectu - 4 sáčky za den. Ať pije slabý heřmánový čaj. Jestli jste z Prahy kupte ho v prodejně Marks and Spencer, kde má velmi dobrou kvalitu. K jídlu suchý  den starý chléb, suché rohlíky, vařenou rýži, vařené maso, masové a zeleninové vývary,  vařenou zeleninu .
Parafarmacie
Vážený pane doktore,
chci si u Vás ověřit určité informace. Všude se píše, že kukuřice prý působí při trávení zásaditě, ale zajímá mě, jak působí kukuřičný bezlepkový chléb (převaha kuk. škrobu)? Nepůsobí kysele? Dále: všude se píše, že je nezdravé jíst hodně jednoduchých cukrů, ale nikde se neuvádí, co se považuje za nadměrné množství? Dá se to konkretizovat, kolik g jednoduchých cukrů za den je ještě přijatelné? Pokud si dávám k snídani často daný chléb s medem, ovocným džemem, jinak piji neslazené nápoje (čaje, vodu z kohoutku, nesl. minerálky), 3-4x týdně ovoce, zeleninu spíše méně vařenou v polévkách (pravidelně), sladké zákusky prakticky nejím, upřednostňuji brambory, rýži, nepšeničnou těstovinu, hrách, atd., Je to z hlediska sacharidů v pořádku, nebo něco špatně? Jsem štíhlý, mám diagnostikovanou nesnášenlivost pšenice, cukrovka není.

Pokud je pH ranní moči cca 6,4, jde o překyselení organismu? Pálením žáhy vůbec netrpím. Děkuji za Váš čas a přeji hezký den.
Radomír
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milý Radomíre, na udržování acidobazické rovnováhy máme ledviny a snadno zvládnou i dlouhodobě nezdravý jídelníček. Jste zdravý člověk a neztrácejte čas nesmyslnými informacemi, které šiří lidé bez patřičného vzdělání o překyselení organismu, aniž by znali potřebné souvislosti. Protože nemáte nadváhu, netrpíte poruchou látkové výměny cukrů a tuků, nemusíte se příliš ani zabývat, jaké cukry konzumujete. Technologicky upravené potraviny mají škrob velmi dobře dostupný pro trávicí enzymy a často není velký rozdíl, zda konzumujete cukry jednoduché, či škrob.  V celozrnných výrobcích, ovoci a zelenině jsou sacharidy pevněji vázány na různé složky včetně vlákniny. Proto trávení probíhá obvykle pozvolněji.  Využitelnost škrobu ovlivňuje i kuchyňská úprava pokrmů. Pokud máte dostatek fyzických aktivit, sacharidy u vás mohou klidně tvořit až 60% z celkové energetické hodnoty jídelníčku. To, co jste uvedl o svém stravování v souvislosti s příjmem sacharidů považuji za racionální  Hodnota pH moči závisí  nejen na výživovém složení potravy ( např. vysoká konzumace bílkovin vede k nižšímu a tedy kyselejšímu pH). ale také  např. na stavu hydratace organismu. Moč by měla být odebírána či měřena za standardních podmínek, aby naměřená hodnota měla dostatečnou výpovědní hodnotu. Je velký rozdíl zda pro měření použijeme první ranní, skutečně koncentrovanou moč, či si pH změříme během dne. Vaše naměřená hodnota je normální a spíše do zásadité oblasti.  Je  v naprostém pořádku. Budete-li potřebovat více informací,ozvěte se.
Léky na předpis
dobry den mohu uzivat soucasne lek detralex a zoviraxpreji hezky den
lenka kroupova
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Ano.
Léky na předpis
Děkuji za Váš čas a odpovědi
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Přeji hodně zdraví, Jiří.
Léky na předpis
Játra, žlučník, slinivka až po prostatu vše v pořádku. Tuky používáme minimálně jen jsem vyjmenoval jaké, čokoláda sladké maximálně 1x za měsíc. Proč se domnívám, že mi problémy způsobuje právě Anopyrin a Trombex? Mají to napsané v přílohovém letáku.Co se týče Helicobakter pyroli můžu provést vyšetření stolice imunochromatografickým testem na Helicobacter pylori. Při posledním odběru vše v pořádku. Tyto potíže jsem měl již jednou a to v prosinci 2016 v ORL mi byla diagnostikovaná pharingitia ac. Je pravdou že někdy cítím podivný zápach při dýcháni nosem v automobilu když začne topit topení na maximum někdy to cítím také doma. Navštívím tedy i ORL. Může se jednat vlastně i o nějakou alergii na polétavý prach a pod. Takže vina pálení v krku může být někde jinde. Nyní si uvědomuji že právě v době začátku inverzí tady na Ostravsku začaly i mé potíže. Užívám Müllerovy pastilky, panthenol jenže po 14 dnech nedošlo k zlepšení jako minule tak jsem myslel že to způsobují léky na ředění krve.
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
V případě Anopyrinu a Trombexu to není příliš častý nežádoucí účinek. Osobně jsem se nesetkal s tím, že by riziko zvyšovala i tato kombinace.Kyselina acetylosalicylová je v dávce 100mg za den snášena velmi dobře.  Riziko poškození žaludeční sliznice  s následným krvácením je malé, pokud je lék správně předepsán a jsou respektovány kontraindikace. Spíše bych hledal příčinu jinde.
Léky na předpis
Děkuji za odpověď pane Staněk. Tu dietu držím kvůli cholesterolu takže nepoužívám živočišné tuky a když tak minimálně. Používám Řecký panenský olivový olej, arašídový, rýžový,řepkový méně ve studené kuchyni pak lněný, dýňový,konopný a Mollers . Zkusím zítra změnu a prodiskutuji to se svým ošetřujícím lékařem.
Mám doma ještě Apo-Famotidine také se chová jako Apo-panto?
Ještě jedna otázka, existuji prosím Vás léky jako náhrada na ředění krve, které nemají takový vedlejší účinek abych se vyhnul braní prášku na sníženi kyselosti ? Cena nehraje roli jde o zdraví.
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To není úplně ideální cesta ke snížení hladiny cholesterolu, pane Jiří, pokud celkový příjem tuků bude vysoký. V každém případě řepkový a olivový olej  by měly být základními rostlinnými tuky. Je otázka, co vám kyselost způsobuje. Máte poměrně velkou nadváhu a břišní tuk musí utlačovat okolní orgány, včetně žaludku. S velkou pravděpodobností trpíte i steatózou jater, která snižuje jaterní kapacitu a která může, díky zvýšené přítomnosti některých látek, podporovat syntézu cholesterolu. Apo-Famotidin považuji za vhodnější lék, bude-li se používat na noc, nikoliv 2x denně ( přepokládám, že netrpíte vážnějším poškozením žaludku, či dvanácterníku). Byla vám v minulosti provedena gastroskopie? Byla vyloučena infekce helicobacter pylori v žaludku?  Proč se domníváte, že vám problémy způsobuje právě Anopyrin a Trombex? Jaká hladina cholesterolu vám byla naposledy naměřena?
Léky na předpis
Dobrý den pane Staněk,
Apo panto jsem dostal v nemocnici po příhodě od té doby ho beru prý jsem měl zvýšený cholesterol ovšem zde se jedná o rodové zvýšeni. Držím x let dietu. Váha 100 výška 185 nadváha nesportuji jsem po trimalleolární zlomenině hlezna a zlomenině lýtkové kosti v oblasti hlezna, ČID, pracuji středně těžce jako OSVČ malíř pokojů po úrazu s prací spojená deformace páteře. 62 let váha před úrazem 90 kg tlak normál, vše následek úrazu v roce 2005.
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Je to nějaké podivné, pane Jiří. Protože vážíte 100kg nelze hovořit o tom, že držíte dietu. Pro vás je zásadní držet váhu okolo 90kg. Příjem tuku by neměl dlouhodobě přesahovat 30% z celkové energetické hodnoty jídelníčku ( pozor 1g tuku= 9kcal, 1g sacharidů a bílkovin=4kcal). Při vašem rodinném zatížení by to mělo být ještě méně. Apo-Panto je lék, který výrazně snižuje kyselost žaludku. Můžete proto hůře trávit bílkoviny a škrob a to vám může způsobovat zažívací obtíže. Pokud nemáte závažnější poškození sliznice žaludku či dvanáctníku, bylo by dobré lék zaměnit za jiný ( např.Ranisan 150mg -1-2 tablety na noc, aby nebylo narušeno trávení živin), nebo léky s touto indikací nepoužívat vůbec. Doporučuji tedy se zaměřit na snížení váhy a dodržovat dietní režim, který má racionální smysl.
Léky na předpis
Dobrý den pane Staněk vzhledem k srdeční příhodě vloni v srpnu jsem dostal po zavedení stentu tyto léky: ráno Betalox ZOK 1, Apo panto 1, Anopyrin 1x 100 mg , Detralex 1, Prestarium neo kombi 10/2,5 , Trombex 1,
večer: detralex 1 a 1 Apo-Atorvastatin.
Posledních 14 dní mám pálení v krku snad reakce na Anopyrin nebo Trombex jsou léky na ředění krve které nedráždí žaludek a sliznici?
Jiří
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobrý den Jiří, máte poměrně dost léků a kombinace vám může způsobovat trávicí problémy.  V jarním a podzimním období se pak přirozeně stupňují.Sám Anopyrin v této dávce zpravidla problémy nedělá, pokud netrpíte žaludečnímu, či dvanáctníkovými vředy. Kdy vám lékař nasadil Apo-Panto v dávkování jedna tableta ráno a jaký byl hlavní důvod?  Máte  zvýšenou hladinu cholesterolu? Kolik vážíte a měříte? Sportujete? 
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore, manžel se nártu polil horkým olejem. Po sundání ponožky je plocha popálená kůže "bez vrchní tenké vrstvy", kterou si strhl sundáním ponožky a kolem této plochy je pár puchýřů. Zřejmě mi doporučíte "mokré" náplasti z lékárny, je však možné mazat postiženou kůži i mastí Cicatridina ? Případně máte jiné doporučení ? Moc děkuji. - otázka upravena poradcem
Marie
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Milá Marie, masti jsou vhodné na dlouho trvající, špatně se hojící otevřené rány. Pro přirozené hojení  je nejlepší přístup vzduchu, kterému masti brání a tak zpomalují hojení. Na druhé straně je nutné ochránit  ránu proti  vstupu infekce a zde mohou mít někdy masti racionální smysl. Nevhodná mast může rozvoj infekce podpořit. Doma bych nechal nohu na vzduchu a aplikoval na ní trochu panthenolové pěny. Přes den bude asi nutné nějakou náplast použít (Viacell). Po odstranění náplasti či obvazu ránu očistěte tamponem namočeným do peroxidu vodíku, nebo  Jodisolem. Rána by se měla hojit  v tomto počasí bez problémů.
Parafarmacie
Dobry den,
psala jsem ohledne uzivani umeleho mleka u dcery, ktera byla do 14 mesicu kojena. Pote jsme presly na kravske mleko. Nedela ji zadne problemy, stravu ma pestrou.
Pani doktorka argumentuje pouzivanim umeleho mleka kvuli jeho obsahu vitaminu a mineralu..
Umele mleko mi od 14.mesice prijde v tomto pripade zbytecne..
Monika
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
To není úplně špatná argumentace, pokud je výrobek obohacený vitaminy a minerálnímím látkami, které v mléku nejsou dostatečně zastoupeny. Kvalita bílkoviny je ale určitě nižší a nepřispívá k dobré toleranci mléčných výrobků v budoucnosti. Je třeba si také uvědomit, že umělým doplňováním vitaminů a minerálních látek se snižuje efektivita využití z běžné stravy. U dětí bych se opravdu držel přirozeného zastoupení živin v běžné pestré stravě, pokud je to možné. 
Parafarmacie
Dobrý den pane doktore. Chci se zeptat. Beru magnesium 420 mg ale občas mě v noci chytne křeč do nohy. Jsem už z toho opravdu nešťastná. Co mě schazí? Prosím poradí te? Děkuji za radu.

Jaroslava Kovářová
Jaroslava
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Pro svalový stah a přenos vzruchu je nutný dostatečný příjem hořčíku a vápníku. Jestliže se křeč týká pouze jednoho svalu, může být zkrátka jen přetěžován a špatně inervován. Třeba jen tím, že nosíte nevhodnou obuv, či utlačujete příslušnou svalovou partií  při dlouhodobém sezení.  To se pak projevuje horším prokrvením, horším zásobením svalu kyslíkem i horší látkovou výměnou včetně zmíněných minerálních látek.
Parafarmacie
Dobře děkuji, a ten Rybomunyl či Luivac si myslíte, že je zbytečný?Ještě někdo doporučoval český Olimunovac. Já beru cca 3x týdně Supradyn
Alienka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Někdy méně znamená více. Alienko. Já osobně preferuji Wobenzym. Ribomunyl a Luivac mají omezené indikace. Mohou pomoci také u správného pacienta. Olimunovac se nám neosvědčil. Neznamená to ale automaticky, že je neúčinný.
Parafarmacie
Pane doktore, dobrý den, mohu mít zánět dutin, když nemám/neměla jsem rýmu? Jako dítě mi dělali punkce, proto každou "rýmičku" těžce nesu. Teď mě čtvrtý den bolí v krku (spíš než bolest to je divný pocit, polykat mohu, chuť k jídlu mám:)). Rýmu nemám, ani neproběhla, hlava mě nebolí. Obyčejně beru denně multivitamín s multiminerály, asi před týdnem jsem začla užívat i Preventan Akut (kolegové v práci začali být nemocní). Teď beru 4. den Sinupret a Mucosolvan long. Nemusím se punkcí obávat, že ne? Děkuji moc, Zdenka - otázka upravena poradcem
Zdena
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Sinupret je skvělý, Zdenko. Uvedená kombinace je vhodná a doufám, že vám pomůže. Chraňte dýchací cesty před chladem a prachem. Dbejte na správnou vlhkost vzduchu ve vytápěných místnostech. 
Parafarmacie
Pane Staňku,
ani nemám pocit potíží s imunitou, ale měla jsem v minulosti problémy s PPP (amorexie,bulimie) a když někdy onemocním, většinou to dýl trvá, tak bych chtěla tělu nějak pomoci, neboť člověk když je na těch dlouhých letech letiště plná lidí, klimatizace, únava z přeletu, tak jsem se chtěla nějak pojistit. Jedná se o neinfekční destinaci (Seychely)
Alienka
Lékárník a dietolog PharmDr. Martin Staněk
Dobře Alienko, kupte si Wobenzym 200 - 2 balení. Užívejte jej ve dvou kúrách po dobu 14 dní (14.den doberte zbytek tablet). Dávkování: 15 tablet nalačno za den. Rozdělte je do 2-3 denních dávek.  Termín: březen a květen, nebudete-li trpět žádným infekčním onemocněním. 





mobilní verze