Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

myom
Dobrý den pane doktore, velice si vážím vašeho názoru a trpělivosti s jakou odpovídáte na naše otázky. Mám šest myomů 40,32,25,15,20,10 mm. Myslela jsem si, že už nebudu menstruovat, za poslední půl roku myomy zvětšení o 1 cm, po esmya na těchto rozměrech, hrdlo sestupuje 1-2 cm nad introitus.Menstruace bývá častá ale 5 dní druhý atřetí den silnější, třikrát do roka po 19 dnech. Pokud bych byla vaší pacientkou, co by jste mi doporučil, jít na operaci nebo ještě počkat? Je možné, že to zase může vyrůst za pul roku o 1 cm? Čeká mě jěšte operace štítné žlázy, již jsem měla termín, ale pro špatný psych. stav odloženo....
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Další růst myomů je možný. Operaci bych doporučil především při opakovaném krvácení v intervalu kratším než 21 dní

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den pane doktore, mám 6 myomů hraniční na Lahv, je mi 52 roků, v červnu jsem dobrala ESMYA poslední menstruace 17. 6.2016. Menstruace se opět dostavila. znamená to, že myomy ještě porostou, když budu stále a možná nepravidelně menstruovat.Chodila jsem často na záchod, ted po dobrání Esmya se to zlepšilo, tak asi tlačí do měchyře, zlepšení o 7 mm.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Růst myomů je velmi obtížně odhadnutelný. Mohou růst i v době, kdy již žena nemenstruuje, byť to není časté. A naopak nemusí růst ani při pravidelném cyklu

MUDr. Jan Šulc

myom
Pane doktore pokud budu mít menstruaci nárazově jako doznívající přechod myomy asi nejspíše stále porostou, myslíte že pokud bych chtěla od lékaře napsat esmyu, měla jsem ji dvakrát, ale potřetí bych zaplatila plnou částku, že je to možné, třetí opakovaní na vlastní náklady? děkuji JANA
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to možné. Esmya je lék primárně určený pouze pro ženy, které plánují těhotenství

MUDr. Jan Šulc

myom
pane doktore chtela sem se zeptat ,pan doktor mi řekl ze bych mnela prijit o delohu že mam mion a bojim se ze i presto muzu otehotnet mohu nebo ne dekuji
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myom otěhotnění nevylučuje. Odstraněná děloha ano

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den pane doktore, pokud není stav urgentní v jakém časovém odstupu by jste řešil dvě operace odstranění dělohy a TTE? Pokud operace na odstranění dělohy bude odložena, protože neproběhne z důvodů, že se do termínu neproběhne menstuace, nemůžou se myomy t důvodů vyvolané menstruace Proverou zvětšovat. Takto vyvolaný menzes nepodporuje růst myomů.DĚKUJI
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

K plánování operací nemám dostatek informací.

Odklad o měsíc, pokud jde o myomy, jistě nic dramatického nezpůsobí. Stejně tak Provera

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den pane doktore, pokud nastane u ženy přechod a má několik myomu je možné, že už neporostou a muže se nimi dožít. Nebo můžou ještě růst i po přechodu? Může doba před přechodem vyvolat problém růstu i kgyž bude menstruace jen někdy? děkuji Jana
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Myomy  v absolutní většině případů po přechodu již nerostou, často se i zmenšují. Při nepravidelné menstruaci je naopak častý růst myomů

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den pane doktore je na vyvolání menstruačního cyklu vhodná provera, pokud by se tímto rovnal cyklus dlouhodobě, nebyl by problém s růstem myomů, neovlivnila by provera, že by se myomy zvětšovaly,? Děkuji Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Proveru lze na úpravu cyklu užívat i dlouhodobě. Růst myomů by neměla ovlivňovat

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den pane doktora, chtěla bych poprosit o radu. Mám dva myomy na děloze, vel. 5 a 4 cm. Nepříjemné pocity většinou jen při ovulaci, menstruační krvácení pravidelné, bez problémů. Myomy mi paní do doktorka sleduje několik let, trochu se zvětšují. Je pro mě nutné odstranění dělohy? Není pro mě lepším řešením jejich zmenšení fokusovým ultrazvukem (pokud to jejich umístění bude dovolovat)? Dále nikde nemohu najít odpověď, jak by to při případném odstranění dělohy bylo s orgasmem..což je sice citlivé, ale pro mě důležité téma. Děkuji.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že operace zatím asi není nutná. S UZ fokusovaným UZ nemám zkušenosti

Pokud jde o orgasmus po odstranění dělohy, není dost dobře možné odhadnout, co se stane. Určitý negativní dopad ale nelze vyloučit

MUDr. Jan Šulc

myom
pane doktore, omlouvám se, jsem nechápavá, tak i když podle krevního odběru jsem v přechodu, tak menstruace může ještě probíhat několik roků a myomy se také můžou zvětšovat dál tak při 6 myomech 40mm30mm20mm18mm15mm1cm kdy tapiroidní čípek dosahuje nad introitu 1-2 cm, mám inkontinenci, objevuje se v druhé polovině cyklu, mo menstruaci je to vždy lepší.MYSLÍTE ŽE JE LEPŠÍ NEČEKAT A ŘEŠIT ODSTRANĚNÍ DĚLOHY. DĚKUJI VELICE.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Již jsem Vám odpovídal, že samotný nález jednoznačným důvodem k operaci podle mne není. Záleží na intenzitě Vašich obtíží. Více na dálku opravdu nerozhodnu

MUDr. Jan Šulc

myom
Pán doktor prosím Vás ešte by som sa chcela spýtať či je vhodná esmya pri zvysenych trombocytoch , uzivam aspirin a trombofilny stav nebol potvrdeny. Chcem sa zároveň poďakovať za Vaše odpovede ktorými veľmi pomáhate nám ženám.
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevím, o jak závažný nález jde. Nejspíše by se měl vyjádřit hematolog

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý deň pán doktor, chcela by som Vás poprosiť o radu. Mám submukózny myom 1,5 cm a polyp. Tento mesiac som mala silný menzes a na 17násty deň sa mi vrátil začala som užívať norethisteron na 10 dní.Hneď na druhý deň po jeho douźívaní som začala brať esmyu aby som nekrvácala do plánovanej hysteroskopii a odobratí myómu a polypu. Chcem sa spýtať či je takýto postup správny keďźe som nekrvácala pri začatí liečby s esmyou. Ďakujem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
myom
Dobrý deň pán doktor, chcela by som Vás poprosiť o radu. Mám submukózny myom 1,5 cm a polyp. Tento mesiac som mala silný menzes a na 17násty deň sa mi vrátil začala som užívať norethisteron na 10 dní.Hneď na druhý deň po jeho douźívaní som začala brať esmyu aby som nekrvácala do plánovanej hysteroskopii a odobratí myómu a polypu. Chcem sa spýtať či je takýto postup správny keďźe som nekrvácala pri začatí liečby s esmyou. Ďakujem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Lze postupovat, jak Vám bylo doporučeno

MUD. Jan Šulc

myom
pane doktore, když je ten 1.5 cm nad introitus tak to je sestup? moc se omlouvám, ale mám v tom zmatek? a pokud je k tomu ještě ta myomatozní děloha, s těmi 6 myomy, tak by jste rozhodl pro operaci?
- otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O sestup se již jedná.

Nemáte-li obtíže, jasný důvod pro operaci nevidím. Na dálku bez vyšetření  je obtížné rozhodovat

MUDr. Jan Šulc

myom
Pane doktore, ještě stále k otázce předchozí nemyslela jsem , že volně pohyblivá děloha je sestup, ale ve zprávě hrdlo tapirodní sestupuje 1.5cm od introitu je sestup, zadní stěna bez sestupu. Je to také důvod k zákroku? děkuji velice
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde o přímý důvod k operaci. Je to jen jeden z faktorů, které při rozhodování mohou pomoci - spíše svědčí pro operaci.

MUDr. Jan Šulc

myom
pane doktore, ještě k mé předhozí otázce ohledně odstranění dělohy, špatně jsem to napsala myomy se zvětšily o 1cm za 6 měsíců, ne o 0.5mm lékařka mi říkala, že by to mohlo být i něco zhoubného, když to vyrostlo o 1cm, těd je to zmenšené a zpráva z indik poradny.DĚLOHA ZVĚTŠENA PŘETRVÁVAJÍ URGENCE SPEC. CYLINDRICKY, TAPIROIDNÍ ČÍPEK, DOSAHUJÍCÍ CCA 1,5 CM OD INTROITU, DĚLOHA VEL.GRAVIDITA II, VOLNĚ POHYBLIVÁ. znamená to, že děloha sestupuje? vzhledem k myomům a k nálezu by jste doporučil operaci, nebo stále vyčkávat. Pokud by přišel přechod můžou se myomy ztratit. Děkuji za váš čas, nevím jak to řešit, mám strach odkládat to, protože tím žiji 5 roků a každý půl rok čekám co bude. Čeká mě ještě operace štítné žlázy, tak nevím jak to rozmotat. Po dobrání esmya jsem měla po 14 dnech takové špinění, na ultrazvuku nevěděli, jestli prošla menstruace nebo, ne? Teď už měsíc zatím menstruaci nemám, je možné, že menstruaci už vůbec nedostanu?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Maligní zvrat myomu je extrémně vzácný. Takže myslím, že stále můžete vyčkávat. Po přechodu se opravdu myomy často zmenší.

Zda přijde ještě menstruace č nikoli, je obtížné odhadnout.

Volně pohyblivá děloha neznamená, že sestupuje.

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den, již několik roků se potýkám s myomatozní dělohou, v r.2013 jsem brala Esmya zmenšení o 0.6 mm. Chodím dvakrát do roka na měření, v únoru běhěm půl roku povyrostli myomi o 0.5 mm lékařka mě poslala na operaci, s tím že už to asi nepůjde Lahv, nakonec napsala Esmya, zmenšení o 0,6mm. Nyní mají 37mm 20mm 26mm13mm18mm10mm, momentálně po léčbě není operace, prý akutní, nechápu to? Myslíte, že se můžu operaci vyhnout, nebo to za půl roku bude zase k operaci. Menstruaci jsem zatím měla stále i když je mi 52 roků. Co by jste mi poradil, je hrozné čekat každý půl roku co bude.Radil by jste mi operaci, nebo dál vyčkávat, můžu se operaci vyhnout. Děkuji za váš názor.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud Vám myomy nepůsobí obtíže, je podle mne reálné se operaci vyhnout. Nejde o až tak dramatický nález. Při výrazném zvětšení pouze hrozí, že nebude možno provést laparoskopicky asistovaný výkon, nýbrž pouze klasickou hysterectomii.

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den pane doktore jak dlouho trvá účinek esmya, než myom začne zase růst?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to velmi individuální. Myom již vůbec růst nemusí, ale klidně se růst může obnovit  po pár týdnech

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den, před 4 lety mi gynekolog objevil myom cca 4 cm, do nedávna myom mi nic nedělal. Před půl rokem jsem přestala brát HA a asi tou hormonální změnou mi myom za 3 měsíce vyrostl na 7 cm (a je dvoujádrový). Má nová gynekoložka mi předepsala Esmyi a po první dávce se mi myom zmenšil o 0,5 cm. Nyní mám další dávku Esmye. Esmyi jsem snášela celkem dobře. Je mi 39 let a mám 1 dítě. Na operaci odstranění dělohy jít nechci, nemám žádné problémy, ani krvácení a ani bolesti. Gynekoložka si myslí, že Esmyí by se růst myomu mohl trvale zastavit. Je to možné nebo je spíš jisté, že po nějaké době myom opět poroste a na operaci budu muset jít stejně. Byla jsem na konzultaci v nemocnici a prý při této velikosti mi to laparoskopicky neodstraní. Proto tedy asi nic neriskuji to zkusit a počkat, co to dál bude dělat. I když operaci nechci, tak při dalším růstu a případných dalších negativních projevech ji samozřejmě podstoupím. Jen mě zajímá Váš názor, jestli je tu nějaká naděje,že se jí vyhnu?
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vývoj myomu je obtížné odhadnout. Pravděpodobnější je ale bohužel opět růst. Jisté to ale rozhodně není. Opravdu bude nejlepší vyčkat

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den, ještě jednou, pane doktore,děkuji za Vaši odpověd,a ještě se chci zeptat prosím,jste pro léčbu myomu léky esmya a jaké máte s nimy zkušenosti prosím,,,pomohly pacientám zmenšit myom a zastavit růst,,,,děkuji moc a přeji pěkný den..
martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně tuto léčbu doporučuji jen při léčbě neplodnosti před operačním odstraněním myomu - k jeho zmenšení. Jinak ne. Efekt bývá v těchto případech většinou dobrý. S případy, kdy by měla Esmya nahradit operaci, zkušenosti nemám.

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den pane doktore,mám 5,5cm velký myom,a tlačí mi do sliznice,a doktor mi říkal,že bych mohla mít problémy s krvácením.Je mi45let,a už se mi opožduje menstruace,pobolívají mě někdy prsa před cyklem-zjevně již známky přechodu.Chce mi napsat léky- esmya,ale vzhledem k tomu,kolik mi je let,tak si je musím plně hradit sama,že prý nemám na to nárok..Nebo operace.Cena je dost vysoká,tak se chci zeptat,jak to s tim hrazením opravdu je???a co mám vubec dělat,co by bylo i podle Vás lepší,jaké řešení???Nyní žádné problémy nemám-myslím co se týká toho myomu.děkuji za odepsání,pěkný den
Marina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pojišťovna obvykle tento lék hradí jen při léčbě neplodnosti.

Pokud Vám myom nečiní obtíže, je také možné ho jen sledovat. Budete-li dále bez problémů a myom neporoste, nemusí být třeba ani operace

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den pane doktore. Asi dva roky jsem sledována pro myom velikosti cca 3,5cm, který se nyní během půl roku zvětšil na 5 cm. Je mi 42 a pan doktor mi nasadil léčbu Esmya. Dosud jsem měla menstruaci 4 dny a z toho jeden den silně. Bojuji s nedostatkem železa a nyní i nízkým stavem Ferininu v těle. Všechna vyšetření na krvácení byla negativní. Nemůže myom a anémie spolu souviset? Děkuji moc za objasnění.
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myom s anemii přímo nesouvisí. Myom může ale způsobovat silné krvácení, které by s anémií již souviselo

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den, pane doktore, je mi 36 let, již cca 2 roky mně trápí krvácení mimo cyklus, někdy po styku atd. vždy jsme řešili s doktorem Norethisteronem který zabral cca na pár měsíců, jinak veškeré vyšetření bylo v pořádku. Nyní mám jiného doktora, který mi zdělil, že mám myomatickou dělohu a doporučuje Proveru. Má otázka je ohledně vyléčení - dají se myomy vyléčit Proverou - popřípadě existuje jiná možnost, trošičku se obávám o vedlejší účinky jako jsou návaly, špinění, či zvýšená hmotnost. MOC děkuji za odpověd
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myomy se Proverou nevyléčí. Tento lék ale může omezit nepravidelnosti v krvácení.

Léčba myomů je obvykle možná jen operací, cože je ale asi u Vás zatím zbytečné

Rizika užívání Provery nejsou rozhodně dramatická. Bude-li fungovat, určitě doporučuji užívat i dlouhodobě

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den, pane doktore pokud je plánovaná operace dělohy, je lepší ji podstoupit přez léto nebo na podzim. DĚKUJI JANA
janna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není v tom podle mne z medicínského hlediska  žádný rozdíl

MUDr. Jan Šulc

myom
Pane doktore, jak dlouho po dobrání má účinek lék Esmya? Bývá při operaci odstranění dělohy použita krevní transfuze? děkuji Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Esmya působí po skončení léčby v řádu dní až týdnů.

Transfuze nebývá při odstranění dělohy nutná

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den pane doktore, čeká mě operace mám dělohu v RVF OSA 82mm myomy 36,42mm,v hraně 35,19mm jsou teda čtyři pry i nějaké malinké další, jde taková děloha ještě operovat LAHV
- otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na přesném uložení myomů. Odpovědět může je lékař, který nález přesně vidí. Osobně odhaduji, že LAVH by mohla být ještě proveditelná.

MUDr. Jan Šulc

myom
prosím vás ak mám myom , neliečený zatial -netreba, a chcea by som si oddialiť menzes. Môžem užiť Norethisteron? ďakujem pekne
silvia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Norethisteron můžete bez obav k odsunu menses užít

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den,prosím o radu.mně je 40let,děti nemám,podstupila 2 krát na IVFale neuspěšně.Ted řěšíme problem z myom,kvuli tomu lečila težku anemiju z duvodu krvacení(menstruace byla 7 dni a hodně,v 2014roce velikosti myom 20x22x18mm, a v 2016 velikisti26x25mm intimně zasahující k dut.děl.)Doktor nevylučuje v mem případě operaci myom z dělohou,což myom je na zadní stěně dělohy a je problematykou sam myom odstranit.Doktoru jsem řekla že ještě chci mít šansi na otěhotnení ale zatím na IVF nemužeme kvuli oplatě po 40letech on tu šansí přej nevidí v mem případě.Možna má právdu ale nechci si toho vzdát,kdo ví,třeba se podáři prirodnou cestou.Je možnost třeba lečít jínymy metodámy myom nebo hledát fakt spusob a chirurga na odstranení jen myomy a dělohu nechát(tak bych mě nevadilo).dekuji moc.
lusik
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, jak nález přesně vypadá. Doporučuji obrátit se na některou specializovanou ambulanci pro léčbu myómů.

Je jich více - např. http://www.apolinar.cz/cs/gynekologie/myomy

MUDr. Jan Šulc

myom
CO SE MI MŮŽE STÁT POKUD MÁM MYOM 4 CM A DOST RYCHLE ROSTE A JÁ NECHCI JÍT NA OPERACI A NIJAK TO LÉČIT
marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myom může vyrůst do opravdu velkých rozměrů, kdy již operace bude daleko obtížnější. Riziko maligního zvratu (=přechod ve zhoubný nádor) je ale naštěstí hodně nízké, byť ne nulové.

MUDr. Jan Šulc

myom
dobry večer.aké HAK tabletky odporučujete,ked mám miom ?3cm, vždy v strede cyklu mám špinenie,aj krvácanie.vyskušala som uz viac tabl.hak,napr.daylette novinette,minisiston,dienorette,atd.teraz 6mesiac.maitalon.mám stále problémy...
csilla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zkusil bych  trojfázový (např. Triquilar) nebo dvoufázový (Gracial) přípravek.

V některých případech je ale jediným řešením odstranění myomu

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobry den man na ps intramuralne anizoecho vzledu myom25+30mm mam se obednat na zakrok co me potom ceka nechci prijit o delohu .Dekuji
Vaclava
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Když nález nevidím a ani neznám důvod, proč lékař operaci navrhuje a ani její plánovaný rozsah, nemůžu dost dobře odpovědět.

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den,je mi 40let,děti nemám,ale žijeme v nadějí do buducna.Chtěla bych vás zeptát,mužu užívat ahtikoncepce z lekem esmya?Mě bylo předepsano ginekologem z duvodu zastavení krvaceni,mám anemiju a take spojene z miomem velikosti 20x22x18mm.
Ludmyla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Esmya je lék užívaný ke zmenšení myomů. Kombinace s hormonální  antikoncepcí není vhodná

Pokud je Vám 40 let a chcete otěhotnět, doporučuji co nejdříve zvážit IVF program.

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobry den ,

chcela by som sa opytat, ci rast myomov podporuje napr liecba duphastono alebo jednorazove uzivanie duphastonu na 10 dni. - otázka upravena poradcem
Julia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Léčba Duphastonem obvykle růst myomů neovlivňuje

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den Pane doktore.je mi 28 let mám myom v děloze a chci ještě dítě.lze ten myom odstranit a pak mít ditě?děkuji za odpověd
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Ano, je to možné. Otázkou je, zda je to nutné

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den, je mi 46 let a mám 3 myomy, z nichž největší má 6 cm. Gynekolog mi navrhuje operaci s odstraněním dělohy, já se jí však bojím a snažím se ji co nejvíce oddálit. Problémy ani potíže žádné nemám. Je nutné toto řešit již nyní operací nebo to není zatím potřeba pokud nemám žádné obtíže. Děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemáte-li obtíže, zejména nepravidelné krvácení, nejspíše operace nutná není. Je ale možné, že při dalším růstu myomu již nebude tzv. laparoskopicky asistovaná hysterektomie přes pochvy a bude nutná hysterektomie klasická, tedy s řezem přes břišní stěnu. Nyní by ještě asi laparoskopicky asistovaný zákrok  možný byl

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý deň, pán doktor, je známe z akých príčin niektoré myómy rastú aj po menopauze, ako často sa to stáva a aké problémy v menopauze môžu spôsobovať - pri veľkosti cca 6cm, prípadne väčšej?
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Proč většina myómů po menopauze neroste a jen některé ano, se přesně neví.

Problémy působí rostoucí myom stejné jako před menopauzou - především tlak na okolní orgány, bolesti. Navíc při rychlém růstu přistupuje potenciální možnost maligního zvratu, která je ale naštěstí velmi vzácná

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den,
jaké jiné důvody než myom mohou být příčinou zvětšené dělohy? Samozř. krom těhotenství. Může to být napříkad fyz. odchylka od normy, když je jinak vše vpořádku? - otázka upravena poradcem
Soňa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Kromě uvedeného je možnou příčinou zvětšení dělohy např. adenomyosa. Děloha bývá také větší po opakovaných porodech

MUDr. Jan Šulc

myom
Vážený pane doktore. zapomněla jsem se Vás zeptat, kdy je možné nasadit opět lék esmya. Abych to vzala od začátku. je mi 43 let a mám velký myom vel. 5 cm. Byl by nasazen lék esmya. Začala jsem ho užívat od 22. listopadu do 27. prosince. Užívala jsem ho měsíc.Pak nastali samé zdravotní potíže. ( vysoké horečky, bolest za krkem, bolest a pálení na prsou i na křížích, bolest po stranách krku) A proběhlo tolik vyšetření a mysleli si lékaři, že mám štítnou žlázu, pak uzliny, pak zánět. Ještě dnes mám vysokou sedimentaci krve. Byli mi nasazeny 3x balení antibiotik, které jsem dobrala. Musela jsem vysadit lék esmya, protože moje lékařka už nevěděla z čeho to vše mám. Mohu ten lék esmya znovu užívat až přijdou měsíčky? I když jsem vynechala měsíc leden? Nebo, by jste mi to nedoporučil. Děkuji za odpověď.
Žaneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Dokud nebudete zcela v pořádku, tedy včetně sedimentace, další léčbu bych nezahajoval.

Je vůbec otázkou, zda je v 43 letech při myomu 5 cm tato léčba vhodná. Je primárně určená pro ženy, které ještě plánují otěhotnění, což nevím, zda je Váš případ

MUDr. Jan Šulc

myom
Vážený pán doktor, chcela by som sa Vás opýtať na Vašu osobnú skúsenosť s myómami u žien po menopauze. Nakoľko výživa myómu závisí od ženských pohlavných hormónov, tieto v menopauze strácajú klinický význam. Je to ale aj v praxi vždy tak bezproblémové? Myslím na myómy, ktoré sa celé roky prejavovali ako výrazne symptomatické,dorástli na určitú veľkosť / 6-8 cm / a nachádza sa ich v maternici viac. Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď.
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myomy jsou opravdu závislé na hormonálních hladinách. V menopauze se proto obvykle zmenšují. Neděje se tak ale vždy. U velké myomatosy, jakou popisujete, která působí obtíže, je těžké odhadnout, zda se stav výrazněji zlepší a v jakém časovém horizontu

myom
Vážený pane doktore , chtěla jsem se Vás zeptat.je mi 43 let a mám myom vel.5 cm. Užívala jsem měsíc lék esmya
a vše bylo možná v pořádku ale pak po načaté druhé krabičky léků, jsem měla horečky a samí zdravotní problémy. Vypadalo to , že mám štítnou žlázu. Ale po všech vyšetřeních to nebyla . myslíte si , že mi to způsobila ta esmya? - otázka upravena poradcem
Žaneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těžko říct. Rozhodně  nejde o typický vedlejší příznak užívání tohoto léku. Spíše bych tipoval, že příčina obtíží byla jinde

MUDr. Jan Šulc

myom
Vážený pán doktor, rada by som spoznala Váš názor: vek 54, mám v maternici myóm 5*3*6 cm a druhý subserózny myóm 3 cm. Sliznica maternice je nízka. Vybrala som 2 trojmesačné cykly prípravku Esmya. Po jej dobratí sa opäť vrátila silná menštruácia so špinením medzi menštruáciami. Bola mi odporučená operácia.A teraz môj problém -od poslednej menštruácie mám takmer každodenné špinenie niekedy s prímesou krvi, ale menštruácia samotná mi mešká už takmer tri týždne. S myómami a silným krvácaním sa trápim už vyše 10 rokov, operáciu som odmietala. Neviem, či by sa mohlo jednať o nastupujúcu menopauzu / hladina FSH pred 3 mesiacmi 6,98 mlU/ml /. Mám podľa Vás podstúpiť operáciu?
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že operace je rozumným řešením

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den, je mi 46 let, mám 3 myomy, z nichž největší má 6 cm. V poslední době trpím častými bolestmi v podbřišku, břicho mívám často hodně nafouklé a vzedmuté. Chtěla bych se zeptat, zda příčinou bolestí břicha mohou být myomy? Navštívila jsem lékaře a ani ten si není jist, zda bolest břicha způsobují myomy či nikoliv. Prosím Vás o radu, zda příčinou mohou být skutečně myomy či zda hledat příčinu jinde? Děkuji za odpověď.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myomy mohou být příčinou Vašich obtíží.

MUD. Jan Šulc

myom
Dobrý den, je mi 44 let a měla bych podstoupit operaci odstranění 3 myomů spolu s odstraněním dělohy. Chtěla bych se zeptat, zda je možné operaci provést laparoskopicky, když nemám děti. Jeden gynekolog mi řekl, že to nelze, neboť nemám rozšířené porodní cesty po porodu a udělat operaci tímto způsobem z tohoto důvodu není možné. Druhý gynekolog mi řekl, že laparoskopicky operaci provést lze i přesto, že nemám děti, že záleží na šikovnosti operatéra. Chtěla bych se zeptat jak to vlastně je? Je operace přes břicho náročnější a závažnější než operace provedená laparoskopicky a jaké jsou možné rizika takto provedené operace? Děkuji.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na velikosti myomů a celé dělohy. Na dálku neporadím. Musí vše posoudit lékař, který bude operovat. Tzv. laparoskopicky asistovaná vaginální hysterektomie je sice šetrnější než klasická operace přes břišní stěnu, ale ani ta není nic dramatického.

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den, je mi 45 let, mám 3 myomy, z nichž největší měří 5,5 cm. Pravidelně chodím na gynekologické kontroly. V nemocnici, která se specializuje na léčbu myomů mi předepsali lék Esmya na jejich zmenšení. Tento lék jsem špatně snášela, trpěla jsem velkými nevolnostmi a proto mi lék byl po týdenním užívání vysazen. Po měsíci jsem přišla na kontrolu ke svému gynekolovi a ten mi zjistil, že myomy během měsíce povyrůstly na 7 cm, gynekolog však neví, zda příčinou tohoto rychlého růstu mohl být lék Esmya. Chtěla bych se zeptat, zda to, že jsem užívala lék Esmya pouze 7 dní a pak jej vysadila, mohl způsobit takto rychlý růst myomu za měsíc o 1,5 cm či zda to není možné a příčina je jiná? Je možné, že lék Esmya způsobil zvětšení myomu, když je předepisován na jeho zmenšení? Mockrát děkuji za odpověď.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
myom
Dobrý den, je mi 45 let, mám 3 myomy, z nichž největší měří 5,5 cm. Pravidelně chodím na gynekologické kontroly. V nemocnici, která se specializuje na léčbu myomů mi předepsali lék Esmya na jejich zmenšení. Tento lék jsem špatně snášela, trpěla jsem velkými nevolnostmi a proto mi lék byl po týdenním užívání vysazen. Po měsíci jsem přišla na kontrolu ke svému gynekolovi a ten mi zjistil, že myomy během měsíce povyrůstly na 7 cm, gynekolog však neví, zda příčinou tohoto rychlého růstu mohl být lék Esmya. Chtěla bych se zeptat, zda to, že jsem užívala lék Esmya pouze 7 dní a pak jej vysadila, mohl způsobit takto rychlý růst myomu za měsíc o 1,5 cm či zda to není možné a příčina je jiná? Je možné, že lék Esmya způsobil zvětšení myomu, když je předepisován na jeho zmenšení? Mockrát děkuji za odpověď.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Růst myomu podle mne s užíváním přípravku Esmya nesouvsí

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den pane doktore,
před měsícem jsem byla na odstranění myomu laparoskopicky, měřím si pravidelně teplotu a ovulace se nedostavila. Stává se to po takové operaci ? Jinak devět měsíců před operací pravidelná ovulace. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobný zásah v břišní dutině může ovulaci ovlivnit. Stav by se měl záhy upravit

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý večer, mám myóm 5 cm , mávam silné menštruácie som anemická lekár mi navrhol odstránenie maternice. Som objednaná na január rada by som sa vyhla operácii, čítala som v časopise o novej liečbe myómov prostredníctvom lieku esmya. Túto liečbu mi lekár nenavrhol a neviem či to mám ešte skúsiť , či by mi táto liečba pomohla a ako je vôbec účinná. Mohli by ste mi prosím poradiť.Ďakujem pekne za odpoveď.
- otázka upravena poradcem
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

již zodpovězeno

myom
Dobrý večer, mám myóm 5 cm , mávam silné menštruácie som anemická lekár mi navrhol odstránenie maternice. Som objednaná na január rada by som sa vyhla operácii, čítala som v časopise o novej liečbe myómov prostredníctvom lieku esmya. Túto liečbu mi lekár nenavrhol a neviem či to mám ešte skúsiť , či by mi táto liečba pomohla a ako je vôbec účinná. Mohli by ste mi prosím poradiť.Ďakujem pekne za odpoveď.
- otázka upravena poradcem
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tato léčba je určena pro ženy, které plánují těhotenství. Po zmenšení myomu obvykle následuje jeho odstranění.

Efekt je obvykle dobrý, ale ne jistý. A po ukončení léčby se růst myomu obvykle obnoví. Nejde tedy o náhradu operace

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám 3 myomy, z nichž největší má kolem 6 cm, hrozí mi operace odstranění dělohy, chtěla bych se zeptat, zda při takovémto nálezu je možné provést operaci laparoskopicky či zda už vzhledem k velikosti myomů operace už nepůjde provést laparoskopicky? Děkuji.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na dálku nelze rozhodnout. Situaci musí posoudit operatér

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den,
navazuji na předchozí otázku paní Jany - z jakého důvodu je tedy ženám doporučováno jít na operaci s myomy, když nemají problémy? Jen proto, že myom dosáhl určité velikosti, tj. 6-7 cm a u většího by mohly být komplikace při operaci? Dá se nějakým způsobem (kromě léku Esmya) růst myomu zastavit nebo ještě lépe zmenšit jeho velikost? Třeba přírodní cestou, homeopatií apod.? Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Důvodem odstranění rostoucího myomu je opravdu obava z obtížnější operace - například již nemusí být možné operovat laparoskopicky. Nevěřím, že by homeopatické léky nebo nějaké bylinky pomohly. Snahy o konzervativní ošetření myomů jsou obvykle vyhrazeny pro ženy, které ještě plánují otěhotnění. Pokud gravidita již není v plánu, je odstranění celé dělohy nejjednodušší cestu s nejmenším výskytem komplikací

MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý den,pane doktore,
je mi 44 let , mám dvě děti, pravidelně chodím na půlroční kontroly na gynekologii kvůli růstu myomu. Pomalu se zvětšuje,v dubnu měl velikost 6,5 cm, od poslední kontroly se nezvětšil, tak jsem měla radost, že se růst zastavil.Dnešní kontrola však ukázala, že měří 7,2 cm a paní doktorka mě posílá na operaci, které se již delší dobu bráním. Nemám žádné potíže,měsíčky mám normální. Paní doktorka mi navrhuje buď odstranění dělohy, nebo / pokud to půjde/, odstranění samotného myomu břišní cestou.
Odstranění dělohy je podle mě velký zásah do organismu, nemít měsíčky mi přijde nepřirozené. Když bude odstraněn jen myom, může se prý po čase zase objevit... Jaké jsou komplikace po obou těchto zákrocích? Nevím, jak se rozhodnout, nejraději bych to nechala tak, jak to je, i když vím, že se růst myomu asi nezastaví. Piji bylinkové čaje, tinktury z bylin, pročišťuji tělo. Poradíte mi?
Děkuji. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž nález vidím, tedy především uložení myomu, je těžké se vyjadřovat.

Obvyklým výkonem je u ženy, která již neplánuje otěhotnění, odstranění dělohy. Je to často jednodušší,, kratší výkon než vyjmutí samotného myomu. Ale opravdu - aniž nález vidím ...

Ztráty menstruace se nemusíte obávat - není to nic škodlivého. Otázkou je kvalita sexuálního života po odstranění dělohy.

MUDr. Jan Šulc

P.S. Osobně se obávám, že bylinkové čaje apod. stav nezlepšují, spíše bych se obával i opaku




mobilní verze