Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Poradna je od 18.2. do 26.2. 2017 z důvodů dovolené pozastavena. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

výtok
Dobrý deň, s partnerom sa už dlhšie snažíme o bábätko. Nič ma nesvrbí, ale keď mi gynekológ urobil výter našiel mi baktériu clepsiela pneumoniae. Nasadil mi macmiror komplex 500. Chcem sa spýtať, či je potrebné liečiť túto baktériu, vraj je v tele uplne bežná. A ak si nasadím liečbu macmirorom, kedy najskôr po vysadení liečby sa môžeme pokášať o splodenie dieťaťa. Môže byť macmiror alebo clepsiela pre vyvyjajúci sa plod nebezpečná?
- otázka upravena poradcem
Karin
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pomnožení této bakterie v pochvě není zcela běžné a léčbu považuji za vhodnou. Nějaká dramatická rizika pro plod ani tato bakterie ani léčba nepředstavují. Snažit se o početí můžete hned po skončení léčby

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den, již několik měsíců se nepříliš úspěšně léčím na rozhozené poševní prostředí, trápí mě mírný, ale někdy velmi zamřele zapáchající výtok. z několika stěrů v tom období mi vyšly různé anaerobní bakterie a žádné laktobacily, měla jsem dezinfekční prostředek s názvem na I.., po neúspěchu KlionD a po další recidivě Polygynax. Vždy po doléčení jsem si zaváděla laktobacily Gynocaps.. Jelikož kolonizace pochvy laktobacily je neúspěšná, vždy mi tam pomřou či jsou sežrány různými anaerobními bacily, nevím, co s tím mám dělat. Všechny prostředky, které jsem vyzkoušela měly dočasný efekt - Rosalgin, boraxové globule, Gynocaps, Feminela-VagiC.. Myju se mýdlem, nosím bavlněné spodní prádlo, jen bavlněných džín jsem se nevzdala, partner mi neejakuluje pro pochvy. Už fakt nevím, co mám dělat, je mi někdy trapné, jak jsem cítit...Může být problém v imunitě, v mém věku (41 let)? partner prý nemůže být zdroj těchto potíží. Co byste poradil, jaké vyšetření žádat? Děkuji.
sherry
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neznám přesně kultivační nález, ale osobně bych doporučil přeléčit i partnera například Entizolem. A pak opět  kolonizaci pochvy laktobacily. A zkuste vůbec nepoužívat mýdlo, jen sprchovat vodou.

Někdy také pomůže změna prostředků intimní hygieny – zaměnit tampony za vložky a event. i naopak.

MUDr. Jan Šulc

výtok
dobry den, na aky typ zapalov sa pouziva klion d 100? citim svrbenie a palenie,zacervenanie,ale vytok nie je typicky ako pri mykoze,ale je ciry,bez farby a zapachu,vodnaty,nie husty. mozem pouzit klion,alebo je lepsie canesten.dakujem
mm1
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Klion se užívá při současném pomnožení kvasinek a anaerobních bakterií. Osobně neodporučuji tento přípravek nasazovat naslepo bez posouzení nálezu lékařem

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den, byla mi zjištěna bakterie streptokok agalactiae (nejspíš, nepamatuji si stoprocentně, ale takhle nějak to bylo) v pochvě (bakteriální zánět, ne mykóza). MUDr. mi předepsala vagin. tabletky Naxyl.
1) Chtěla bych se zeptat, zda je nutné, aby se nějak přeléčil i partner – příp. jak? Existuje nějaká mastička, nebo léky pro něj?
2) Musím po dobrání léků na kontrolu?
Děkuji za informace, hezký den.
- otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Léčba partnera v tomto případě nebývá nutná. A budete-li bez potíží, není podle mne ani třeba kontrola po léčbě

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobry den, nedavno jsem byla na gynekologii a tam mi zjistili kvasinkovou infekci ktera se mne projevuje pouze vytokem, bylo mi dáno miltigyno acti gel a ten mně vubec nezabral, ještě jsem si koupila candibene, gynopevaryl a idelin beliema, pořad to nezabírá. Je prosim Vás ješť něco silnějšího co mi pomůže? Předem mockrát děkuji.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že by bylo vhodné provést u gynekologa kultivační stěr se stanovením citlivosti. A léčbu nasadit až dle výsledků. A zvážil bych i přeléčení partnera

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den, byla mi zjištěna nějaká bakterie (bakteriální zánět, ne mykóza) při stěru z pochvy. Dr. mi předepsala vaginální tablety Naxyl. Mám pár otázek – prosím o radu:
1) Je nutné, aby se v tomto případě léčil i partner? (U mykózy se léčil také, ale u bakteriální infekce nevím).
2) Musí se po dobrání Naxylu na kontrolu?
3) Čeho se mám vyvarovat, aby se bakterie nevrátila/ infekce neopakovala?
4) Co jsem četla v příbalovém letáku, tak nežádoucí účinek můžež být mykóza. S kvasinkami jsem bojovala už dvakrát (během asi dvou let). Bojím se tedy, že když budu brát ten Naxyl, aby se mi mykóza nevrátila... Nebo mám po něm brát nějaká probiotika na doléčení?
Děkuji za odpovědi, hezký den. :)
- otázka upravena poradcem
Nika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

1) U pomnožení bakterií není obvykle léčba partnera nutná. Záleží ale na tom, o jakou přesně bakterii jde.

2) Nebudete-li mít po dokončení léčby potíže, kontrola podle mne není nutná

3) Žádná obecná doporučení, jak zabránit opakování, neznám

4) Doporučil bych přibližně uprostřed léčby užít nějaký přípravek proti kvasinkám.

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den,
nedávno jsem psala ohledně zvláštně zapáchajícího výtoku i menstruace a svědění. Doktor mi na mé požádání místo entizolu předepsal klion D. Jelikož trpívám na kvasinky. Kultivaci nedělal a na sklíčku prý nic při odečtu nenašel. Mám za sebou už 9 den užívaní klionu D a včera při zavádění jsem zjistila že lehce špiním do oranžovo-hněda. Menstruaci mám ale dostat až za 8 dní. Je pravda že jsem teď ve větším stresu kvůli jiným zdravotním potížím, ale při zavádění mě dotyk na stěnu uvnitř pochvy trochu bolel a byl nepříjemný. Z prášků cítím lehké svědění a pálení. Může to být podrážděním sliznice z nich to špinění a bolest? Mám strach jestli jsem nezanedbala nějaký zánět když mě ten zápach trápil asi měsíc a léčila jsem ho natriem a lactobacily, Myslela jsem že je to narušené prostředí po styku kdy přítel byl až do konce ve mě. Může jít o něco vážnějšího? Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Žaneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobnou příčinou je opravdu asi podráždění poševní sliznice. Nejde nejspíše o nic vážného a stav by se po skončení léčby měl upravit. Pokud ne, navštivte opět gynekologa

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý deň,
beriem antikoncepciu Mistra. Chcela by som sa opýtať, či som nespravila chybu a teda či môže byť antikoncepčná účinnosť znížená pri užití tabety Mycomax. Na tablete píše, že znižuje účinnosť antikoncepcie a teda sa musím nasledujúcich 7 dní chrániť aj inak, ale chcela by som sa spýtať, či to platí aj na 7 dní pred užitím tablety? Myslím ak som mala pohlavný styk v nedeľu a následne v stredu som užila Mycomax? Mám ešte jednu otázku, v stredu som okrem mycomaxu začala užívať aj polygynax, ktoré budem užívať nasledujúcich 6 dní, chcem sa spýtať koľko dní po doužívaní polygynaxu je nutné vylúčiť pohlavný styk? Ovplyvňuje nejako účinnosť antikoncepcie? Za odpoveď vopred ďakujem - otázka upravena poradcem
Miša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Účinek antikoncepce mohou teoreticky narušit léky ničící mikroorganismy, pokud jsou podány ústy. Takové léky mohou narušit střevní mikroflóru. A právě mikroorganismy ve střevech jsou důležité pro správné vstřebání antikoncepčních tabletek.

Užila-li jste Mycomax 3 dny po styku, otěhotnění podle mne nehrozí

Polygynax se z pochvy vstřebává jen omezeně, takže střevní mikroflóru by neměl narušit antiko ochranu. Při léčbě se pohlavní styk nedoporučuje. Teoreticky lze užít kondom, ale Polygynax ho může narušit

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den,
delší dobu mě trápí silný a intenzivně zapáchající výtok. Nic mě nesvědí ani nebolí. Byla jsem s tím u gynekoložky, ta mi udělala stěry a vyšla mi přemnožená gardnerella. Dostala jsem antibiotika na tři dny a Entizol. Po dobrání to bylo tři dny trochu lepší - výtok nezapáchal a bylo ho myslím méně, ale pak se vše zase vrátilo zpět. Šla jsem tedy opět na vyšetření, opět mi byli provedeny stěry a prý je vše v pořádku. Dostala jsem Fermalac na noc a Pimafucin, ale žádná změna. Nevíte co by to mohlo být, nebo spíše, jaké vyšetření by mohlo problém odhalit, když podle stěrů z vagíny je vše v pořádku?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji Fermalac využívat a pokud by se stav nezlepšil, nejspíše bych stěry opakoval. Někdy se stane, že stěr pomnožení mikroorganismů nezachytí. Při opakovaném potvrzení Gardnerely bych zvažoval i léčbu partnera

MUDr. Jan Šulc

výtok
Vážený pane doktore, děkuji za odpověď ohledně žlutého výtoku a špinění. Pokud se ale svědění či jiné obtíže nepřidají a špinění vymizí, návštěva u lékaře nebude nutná? Mohla bych v tom případě vyzkoušet např. něco k úpravě poševního prostředí? Děkuji
- otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vymizí-li slabé krvácení, návštěva lékaře není nutná. Zkusit některý přípravek na úpravu poševního prostředí pak určitě můžete. Můžete ale také zůstat bez léčby. Tělo si často poradí samo.

MUDr. Jan Šulc

výtok
Vážený pane doktore, kojím 16 měsíčního syna. Menstruaci mám asi 4 měsíce. Poslední byla v neděli 19.3. Mám nyní pocit, že jsem před pár dny začala velmi lehce špinit. Je to při kojení normální? Chvíli jsem uvažovala nad tím, zda se nejedná o např. kvasinky, výtok byl spíše hustý, nažloutlý, ale nic mě nesvědí, nepálí, a mám nyní pocit, že se výtok zbarvil velmi lehce do světle hněda. Není ho moc postačí 2-3 intimky za den. Mám raději navštívit gynekologa, či např. zkusit nějaký lék na kvasinky? Který je prosím při kojení vhodný? Moc děkuji a přeji krásný den.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žlutý výtok může mít řadu příčin, zbarvení do hněda je způsobeno přítomností krve. To není zcela normální. Neustane-li tato příměs, navštivte lékaře. Stejně postupujte, pokud zmizí zabarvení do hněda, ale přidá se např. svědění. Vzhledem k tomu ,že rozhodně nejde o typický případ pomnožení kvasinek, léčbu naslepo nedoporučuji

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý deň pán doktor. Pred 11 mesiacmi som úžívala trojkombináciu antibiotík na sedem dní a 3 mesiace antibiotika proti zápalu žalúdka( zistili mi Helikobakter pylori). Odvtedy mám veľký problém s kvasinkami, biele výtoky pálenie, svrbenie, opakované zápaly aj močového mechúra, gynekológ mi predpísal 4 krát clotrimazol tablety na 6 dní a vôbec mi to nepomohlo, výsledky z kultivačného výlteru boli v poriadku no kvasinky stále nezmizli . Ako sa ich mám zbaviť? Mohol by mi pomôcť evellgyn? Môže mi kvôli kvasinkám meškať menštruácia? Ďakujem za odpoveď
Nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V podobných případech mám dobré zkušenosti s  léčbou celkově působícími antimykotiky. O možnostech přenosu mezi partnery se polemizuje, raději ale doporučuji léčbu obou. Lze zkusit například Mycomax 150 mg tbl - 1 tbl při menses, současně s ní užije 1 tbl i partner. Další tabletku pak jen žena - po 2 týdnech.

S Evellgynem nemám větší zkušenosti, ale výplachy obecně spíše nedoporučuji

Pomnožení kvasinek nemá na menstruaci vliv

MUDr. Jan Šulc

výtok
Ještě jsem se chtěla zeptat, co to může být? Doktor mi nic neřekl jen dal ten entizol. Pro gardenellu a trichomoniázu je prý typický hojný řídký výtok což nemám spíše naopak, ale zapáchá a to u kandidozy nebývá nebo ano. Jaký lék by jste upřednostnil? Děkuji za odpověď.
Žaneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den ještě jednou

Zápach po styku svědčí pro pomnožení anaerobních bakterií. Mezi ně patří Garnerela, ale třeba také vibria, aj. Obraz výtoku je velmi nejistým vodítkem.

Pokud jde o léčbu - již jsem odpověděl

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den,nevím jestli to bylo reakcí na sexuální styk kdy partner ejakuloval do mě ale objevil se mi zvláštně zapáchající výtok.Nedokážu ho specifikovat,protože jsem to nikdy neměla.Zhoršovalo se to před menstruací, ale s ní pak ustálo.Měli jsme při ní opět styk do konce.Pak během menstruace jsem cítila strašně divný zápach. Používám vložky ale snažím se je měnit co 3 hodiny i častěji. Ale nevím jestli jsem ji měla déle nebo čím to mohlo být. Po menstruaci to ustálo a lehce spravilo ale s další,tak v polovině cyklu byl výtok opět hustý a divně cítit a před jejím začátkem o to víc.Pak jsem se cítila i přes vložku a to jsem ji měnila často. Nyní jsem byla u gynekologa a dal mi entizol i když nic necítil ani neviděl od pohledu. Stěry nebyly jen na sklíčko a to mi řekne výsledky za pár dní. Entizol způsobuje kandidozu se kterou jsem se trápila byla by lepší volba klion D? Je možné aby sem měla infekci a přešla by sama od sebe? Přítel problémy nemá když se přeléčím může mi to vrátit zpět?
Žaneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobné obtíže souvisí s narušeným poševním prostředím. Po styku klesne jeho kyselost, což se může projevit právě zápachem. Entizol je obvykle vhodným lékem a nemusí nutně způsobit kandidózu. Pokud ale míváte s pomnožením kvasinek problém, je lepší přidat nějaký lék, který jejich pomnožení brání. Klion by tedy asi byl vhodnější, ale stačí k Entizolu přidat třeba GynoPevaryl 3 dny po sobě 150 mg vag globuli  nebo Canesten 500 mg1 vag tbl.

Léčba obou partnerů bývá, obzvláště, pokud se potíže opakují, v podobných případech vhodná

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den,
děkuji pane doktore za odpověď. Co se týká partnera, tak nevím čím to může být ale co se týká zvlhčení při styku, tak s tím jsem nikdy problémy nemívala naopak. Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli je možné aby sem při přemnožení lactobacilů šla i jinak cítit. Nikdy jsem takovou vůni si myslím neměla. Je taková kysele mléčná ale řekla bych že až výrazně. Po boraxových globulích se mi zdálo že to nebylo tak výrazné a vrátilo se to do normálu ani po tom gynokapsu ale pokud jsem neužívala nic zdá se mi ta vůně se vrátí a je jak zvkašené mléko. Výtok na kalhotkách nemívám jen uvnitř. Navíc po pohlavním styku mě za 3 dny začala svědit močová trubice a mám ji mírně zarudlou. někdy mi to po styku udělá ale není to pravidlem. Navíc sme vždy dodržovaly přerušovaný pohlavní styk a nyní byl partner až dokonce ve mě jelikož jsem měla dostat menstruaci a tu jsem za dva dny na to dostala. Nevíte čím i ta vůně může být způsobena?jak by výtok měl jít cítit jestli vůbec měl.Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Uvedený čichový vjem může souviset s přemnožením laktobacilů. Jinak je to velmi individuální

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den,
mívám problémy s kvasinkami. Preventivně beru tetraborové globulky na zavádění a střídám to s gynokapsem na lactobacily. Občas mívám svědění a hustý bílý výtok, který se ale drží uvnitř. Gynekolog mi preventivně na mé požádání udělal kultivaci a kvasinka nevyšla. Párkrát ano ale v 80% případu jen lactobacil na +++. Je možné aby lactobacily způsobovali svědění a řezání nebo spíš to že je kultivace falešně negativní, vždyť by se tam musely ukázat alespoň z části. Nemám odvahu za doktorem co chvíli chodit. Měli sme s přítlem styk a cítila jsem ke konci lehké pálení. Může to být i délkou pohlavního styku a výplachem cloginem který jsem před ním aplikovala? Manžel si po pohlavním styku stěžoval na lehké svědění které ale přišlo po umytí antibakteriálním mýdlem na ruce... mohlo být svědění způsobené jím? Nakonec z něj ale vyšlo že to svědění mívá dá se říct pokaždé. Může to být způsobené např. odřením? Nevím už co dělat. Po pohlavním styku jsem vždy citlivá 3 dny. Děkuji - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Kultivační vyšetření podává nejspíše pravdivý obraz. Pomnožení laktobacilů může vyvolávat stejně potíže jako pomnožení kvasinek. Takže laktobacily raději neužívejte, stav by se mohl časem zlepšit. Osobně příliš nedoporučuji ani výplachy. Zkuste zůstat nějaký čas bez léčby, neužívejte tedy ani boraxové globulky.

Někdy pomohou některá poměrně jednoduchá opatření:

například omezení kontaktu rodidel se všemi možnými chemikáliemi – aviváže, deodoranty, sprchové gely, apod. Je-li to možné, je ideální na mytí genitálií vůbec nepoužívat mýdlo, jen sprchovat vodou. Radím i zkusit změnu prostředků intimní hygieny – zaměnit tampony za vložky a event. i naopak. Nevhodné je těsné oblečení, obzvláště, je-li spodní prádlo ze syntetických materiálů.

Potíže po styku Vaše i partnera mohly být způsobené delším trváním styku, obzvláště, nedošlo-li k dostatečnému zvlhčení. Možná by stálo za úvahu v takovém případě užít lubrikační krém.

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý večer manžel je diabetik a při vysoké hladině cukru se mu vytvoří mykoza na penisu pravděpodobně jsem to dostala jelikož mám svědění na intimních místech , ale nemám žádné výtoky ani bolesti . Namazala jsem si to Pevarinem dvakrát , ale následně jsem si uvědomila že nevím zda to mohou ženy užívat ? Co by jste mi doporučil ? Je nutné si zakoupit i globule na zavádění děkuji s pozdravem
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je vhodné zakoupit i globule na zavádění. Hlavně je ale důležité v léčbě bez přerušení pokračovat dle návod po doporučenou dobu. Jinak hrozí vznik rezistence, tedy stavu, kdy již užitý lék nebude účinný

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den,
je mi 25 let a již několik let mě trápí náchylnost ke gynekologickým zánětům nejrůznějšího typu. Už jsem vyzkoušela všechny možné varianty, nenavštěvuji bazény, rok jsem měla vysazenou HA, ale ani ta neměla na náchylnost k problémům vliv. Pomohla mi až alternativní cesta, kdy jsem upravila jídelníček a nastavila lepší životosprávu, ale minulý rok na podzim jsem neuváženě navštívila vířivku a od té doby jsou problémy zpět. I když jsem byla přeléčena, neustále ses mi problémy vrací v různých variantách - momentálně mě trápí neustálé pálení (uvnitř) - na posledních stěrech vyšly jen e-coli a byla jsem přeléčena Klionem D. Po návštěvě vířivky mi ale vyšly úplně jiné bakterie a po přeléčí Doxybene jsem trpěla kvasinkovou infekcí, následně se objevil stafylokok. Mám takový pocit, že když se ke mně dostanou "škodlivé" bakterie, tak se v mém těle i hned utvoří celá kolonie a ne a ne se jich zbavit. Užívám a používala jsem i různé laktobacily (gynocaps, vaginální gel s tea tree, laktofeel apod).
Máte nějakou radu, jak se s problémy vypořádat a nastolit v těle rovnováhu? Na koho bych se mohla ještě obrátit? Problémy jsou opravdu nepříjemné a mimo jiné je také poměrně nemožné udržovat s partnerem sexuální styk.

Předem děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Ivona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Doporučuji opět kultivační vyšetření a léčbu dle jeho výsledku včetně stanovení citlivosti. A zvážil bych i přeléčení partnera

Někdy také pomohou některá poměrně jednoduchá opatření:


Radím i změnu prostředků intimní hygieny – zaměnit tampony za vložky a event. i naopak.


MUDr. Jan Šulc

P.S. Při podobných obtížích to není vždy tak, že se "škodlivé bakterie do Vás dostávají". Všechny jsou v pochvě běžně přítomné a za nejrůznějších okolností se mohou pomnožit.

výtok
Dobrý den pan doktore, měla bych prosím otázku. Začala jsem brát novou antikoncepci - Artizia od 24.2 ( v první denMS) Po MS jsem neměla žádně vedlejší účinky, jako je špinění. Bohužel ted jsem začala pocitovať pálení v pochvě. Koupila jsem si tedy volně prodejný lék Candibene - 6 tablet po 100g Po třetí tablete jsem třetí den měla i růžový výtok, možná špinění. Provází mě i bolest podbřišku. V pátek 17.3 mám vzít poslední tabletku a poté přijde menzes. myslíte, že bolesti jsou už příznakem PMS? Co může být příčinou růžového výtoku a neustáleho pálení? Děkuji.
Adéla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vaše potíže pravděpodobně souvisí s narušením poševního prostředí.  Pomnoží-li se jiné mikroorganismy než kvasinky, Candibene nepomůže. Neupraví-li se stav při a po menses, navštivte gynekologa

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den. Brala jsem nízkohormonální antikoncepci 2 plata v kuse a pak jsem měla menzes. Po menzesu mám nažloutlý, zapáchající výtok a pálení při močení. Ale žádné svědění, nic. Vím, že bych měla jít na kultovaci, ale chtěla jsem se zeptat, zda není možné, že by výtok byl způsobený hormony z dělšího braní v kuse. Koupila jsem si canesten Gyn 1, tak budu doufat, že pomůže. Děkuji.
Ingrid
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Narušení poševního prostředí, které je pravděpodobně příčinou potíží, s delším užíváním antikoncepce nesouvisí

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den,
po každé menstruaci mám asi deset dní v kuse čirý výtok bez zápachu. Chci se zeptat jestli je to normální nebo co to způsobuje?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít o zmnožení hlenu z čípku děložního v souvislosti  s blížící se ovulací. Příčina ale může být více - například ne zcela ideální poševní prostředí. Pokud Vás to ale neobtěžuje, nemusíte to řešit

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den chci se zeptat. Neustále trpím svěděním, pálením, bolesti při a po sexu, léčila jsem se mnohokrát antibiotiky apod.. ale vždy se mi to vrátilo. První otázka prosím na nějaké volně prodejné účinné léky?
A dále, mám stálého partnera - asi si to přenášíme mezi sebou zpět - je možné, aby ho penis svěděl a měl problémy kvůli tomu s udržení erekce? případně co partnerovi? Má gynekoložka mi neustále předepisuje prášky, ale nic nepomáhá, chtěla bych zkusit i něco sama - a volně prodejné, děkuji - otázka upravena poradcem
Fína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Sama můžete zkusit kolonizovat pochvu laktobacily - např. Fermalac vaginális 1 tbl na noc do pochvy cca ob den.

Někdy pomohou některá poměrně jednoduchá opatření:


Radím i změnu prostředků intimní hygieny – zaměnit tampony za vložky a event. i naopak.


Pokud jde o partnera, měl by být přeléčení společně s Vámi dle aktuálního nálezu - to ale vyžaduje návštěvu lékaře a nejlépe léčbu dle výsledku kultivace

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den. V úterý 7.2. jsem navštívila mou gynekoložku a ta mi řekla, že mám menší kvasinku. Neměla jsem žádný výtok, jen svědění a pálení, tak mi paní doktorka napsala mastičku pamifucin a sestřička mi řekla, že neví, jestli je nutné, abych si vzala i čípky. V pátek už svědění a pálení bylo opravdu minimální, tak jsem měla s partnerem pohlavní styk(prozatím pro klid duše s kondomem), ale při něm jsem pociťovala opravdu silné pálení. Druhý den to pálení bylo o něco menší a v neděli už také. Chtěla bych se zeptat, jestli je to vzhledem k tomu, že se ještě neléčím ani týden normální a jestli to časem odezní. Předem děkuji za odpověď.
Denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není-li léčba dokončena, mohou se opravdu podobné obtíže ještě při styku objevit. Stav by se měl zlepšit. Pokud ne, navštivte lékaře znovu

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den pane doktore. Máte prosím nějaké zkušenosti s přípravkem Candivac? Jedenkrát v životě jsem měly kvasinky, léčba trvala půl roku. A byla ukončena právě krabičkou Candivacu. Teď mám trošičku takový divný pocit, dle lékaře jsem v pořádku, byla jsem teď na kontrole. Říkal ale, že jediné, co bych mohla, je zkusit vysadit HA. To já ale rozhodně dělat nechci. Může mi ublížit koupit si zase ten Candivac a podle návodu používat? Hygiena pouze vodou, bavlněné prádlo, nejím sladkosti atd., to samozřejmě dodržuji. Děkuji moc za Váš názor na Candivac. Sandra
Sanda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S přípravkem Candivac mám jen omezené zkušenosti. Podle mého názoru opakované užití neublíží. Zda ale pomůže, je otázkou

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den chtela bych se zeptat mám den pred ocekavanou MS a mam jiz druhy den nazloutly tekuty vytok v hojném množství, nic nesvědí nebolí... Je to problém ? a čím by to mohlo být ? Nikdy sem takový zvláštní výtok neměla. Děkuji za odpoved
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejspíše jde o narušené poševní prostředí. Doporučuji vyčkat - přes menses se stav často upraví

MUD. Jan Šulc

výtok
Dobrý den,
již několik let mě trápí pálení poševnícho vchodu. Je to vždy jen při léčbě mykozy, zánětu, horm.léčbě,probiotika....cokoliv si zavedu do pochvy, jak to ze mě posléze vytéká, tak mi to dráždí poš.vchod dole u hráze. Jakmile je jakákoliv léčba ukončena, pálení přestane. Trpím na to posl. cca 3 roky, dříve jsem nikdy takový problém neměla. Můžete mi prosím poradit jak léčit to podráždění? Děkuji - otázka upravena poradcem
Blanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Někdy pomohou některá poměrně jednoduchá opatření:


Radím i změnu prostředků intimní hygieny – zaměnit tampony za vložky a event. i naopak.


MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý deň, mám 25 rokov a už dosť dlhý čas trpím výtokom. Lekár mi zo sterov zistil chlamydie a ureaplazmy. Liečila som sa doxyhexalom 200 mg po dobu 10 dní. No moje problémy pretrvávali a po troch mesiacoch mi naordinoval lekár azytromicín 500 mg 3 dni. Všetko sa zdalo v poriadku ale po týždni sa všetky tie príznaky objavili znova ako výtok bolesť v podbrusku, svrbenie. Lekár mi povedal že nevie čo ďalej so mnou. Už som zúfalá. Naozaj sú to baktérie ktoré sa nedajú liečiť? Poprípade k akému inému odbornému lekárovi by som mala ísť. Aký je váš názor? Ďakujem pekne za odpoveď
Kristína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otázkou je, zda je příčina potíží stejná. Určitě je vhodné kultivační vyšetření opakovat. Opakovaná léčba by se měla odvíjet od výsledků.

Máte-li sexuálního partnera, měl by se léčit také on

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den,
při užití preparátu polygynax 6 globulí (předepsán lékařem na vaginální zánět) se mi už po druhé globuli objevila ve výtoku příměs krve. Stalo se mi to i dříve s jinými preparáty (Canesten gyn 1 den, Vitagyn C...). Zajímá mě teď u toho polygynaxu, jestli je objevení krve důvodem k přerušení léčby, nebo jestli je to běžné a nemám to řešit a preparát doužívat. Děkuji. - otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Běžné to není, ale není to důvod k přerušení léčby

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den pane doktore asi osum měsíců mě trápila bakterie e-coli v pochvě a močové trubici,pálení stále přetrvává, nyní nově odebrány stěry zjištěno přemnožení laktobaciliy, podány antibiotika augmentin, mírné zlepšení-asi dva dny, znovu odebrány stěry a nyní nově nález streptokok agalactiave masivně, mám silný bílý výtok, který se projevuje neustálým pálením a nyní i svěděním pochvy a močové trubice, pan doktor předepsal krém na zavádění dalacin s tím že by to mělo být po něm již dobré, krém mám na sedm dní, zajímá mě jestli se krém vstřebá i do močové trubice ze které mě pan doktor stěry také bral, sex neprovozuji už půl roku odkud se tedy streptokok vzal? Jsem z toho již zoufalá, měsíc a půl užívám wobenzyn a zlepšení žádné. Je krém dalacin vhodný na tenhle typ streptokoka nebo by bylo vhodné používat nějaké antibiotika spíš celkově? V lékárně mě paní řekla, že dalacin na streptokoky nazabírá. Co by jste doporučoval na dlouhodobé poševní problémy? Moc děkuji za odpověď.
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Léčba se u Vás odvíjí dle výsledku kultivačního vyšetření, u kterého bývá připojena i citlivost na antibiotika. Předpokládám, že na základě toho byl na uvedené streptokoky nasazen Dalacin creme. Močová trubice je od pochvy vzdálená jen několik milimetrů - lze tedy předpokládat efekt i na obtíže při močení.

Streptokok agalactiae, stejně jako řada jiných mikroorganismů, je v pochvě běžně přítomen. Problémem je až jeho (jejich) pomnožení.

Pokud jde o léčbu je nejspíše opravdu třeba opakované podání antimikrobiálních léků, většinou antibiotik, dle výsledku stěrů a stanovené citlivosti.

Někdy mohou pomoci některá poměrně jednoduchá opatření:


Radím i změnu prostředků intimní hygieny – zaměnit tampony za vložky a event. i naopak.


MUDr. Jan Šulc


výtok
Dobrý den, po gynekologickém vyšetření se mi objevily bílé hrudky na spodním prádle. Neměla jsem pocit svědění ani štípání. Druhý den už vše v pořádku. Stalo se mi to již podruhé. O co by mohlo jít? Děkuji za odpověď.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mohlo by jít o přechodné pomnožení kvasinek

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Už týden mám nepříjemný pocit při močení, silný tvarohovity výtok, nepříjemný palivy pocit, menší bolesti v podbřišku, když si sednu... Dělala jsem si těhotensky test, čárka byla negativní (ale trochu slabší než jindy).....napadlo mě jestli nemám třeba zánět mocoveho měchýře, je to možné??...prosím poraďte. Děkuji
lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zánět močových test nelze vyloučit. Výtok podobný tvarohu je typický pro pomnožení kvasinek. Doporučuji zkusit některý volně prodejný přípravek proti kvasinkám.
MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den, pane doktore, může způsobit kvasinkovou mykózu určitý druh prezervativu? Nikdy jsem kvasinky neměla, jen jednou, nevím, proč, všechny opatření a režimy dodržuji celý život. Teď když o tom tak přemýšlím, tak jsem v té době použila jinou značku kondomů, než jsem do té doby používala. Myslíte, že se to mohlo rozjet tím nebo to je nesmysl? Děkuji moc za Váš názor a přeji Vám pěknou dovolenou. Romana
Romana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Teoreticky to je možné. Velmi často ale na příčinu "rozjetí" kvasinek nepřijdeme

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý večer, užívam penicilínové antibiotiká, no vačšinou mám po nich problém s mykozou. Dalo by sa niečo preventívne urobit, aby som mykozu nedostala?
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Kupte si v lékárně některý volně prodejný přípravek proti kvasinkám. Dodržte doporučené dávkování a dobu podávání

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat na užívání gynocapsu. Mám tobolky celkem 14 kusů. Je nutné je používat dle návodu nebo můžu užít tobolku třeba jen 2x týdně z preventivních důvodů na obnovení flóry. Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Nela T.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Lepší je vždy užívat dle návodu. U podobných přípravků ale není zásadním problémem užívat méně často. Efekt ovšem nemusí být takový jako při doporučeném užívání

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den,
chtěla bych se poradit. Dostala jsem zánět močových cest a byl mi nasazen clotrimoxazol forte pro nález e-coli. Během léčby a to včera jsem měla s přítelem chráněný pohlavní styk a na kondomu se objevil hustý bílý výtok. Je pravda že jsem cítila lehké pálení a svědění přičítala jsem to lékum na močový měchýř. Dnes jsem byla u gynekologa na preventivní prohlídku a řekla jsem mu aby mi udělal i kultivační stěry jestli je vše v pořádku že se necítím úplně dobře. Prý gynekolociké a urologické záněty podle urologa spolu souvisí. Chtěla jsem se zeptat na to jestli může ještě užívání klortimoxazolu který teď beru 8 den mám ho na 10 při kultivaci výsledky ovlivnit nebo se už dá zjistit jestli není něco v pořádku. Mám strach o rozjíždějící kvasinkový zánět. Popřípadě jestli mi můžou najít i něco jiného když tyto léky teď užívám děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Jindra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nasazenou léčbu určitě dokončete. Kultivační vyšetření prokáže, pokud by došlo k pomnožení mikroorganismů, které nejsou na Cotrimoxazol citlivé. Nejčastěji opravdu může jít o kvasinky

MUDr. Jan Šulc

výtok
DObrý den, prosím Vás, čím nejlépe mohu vymýt/vypláchnout pochvu po partnerově ejakulaci? Už několik dní cítím vůni jeho semene stále na intimní vložce. A nechci si pochvu vyplachovat jen vodou. Ale zánět, nebo negativní reakci žádnou nemám. Děkuji za radu.
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Prostředky k výplachu pochvy Vám nabídnou v lékárně. Já je osobně ale příliš nedoporučuj. Obvykle se jimi naruší poševní prostředí. Ve Vašem případě by se stav mohl i zhoršit. Spíše bych zkusil některý volně prodejný přípravek s laktobacily - například Fermalac vaginalis 1 tbl +- ob den. Sperma je obvykle totiž cítit jen při nesprávném poševním prostředí

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den. Brala jsem ATB Augmentin a třetí den se mi rozjela mykoza i přes braní probiotik. To jsem bohužel poznala až po pohlavním styku s přítelem, kdy jsem měla pálení a bohužel i on. Ihned použil krém proti myko a já jsem nasadila též krém a beru Idelyn. Po třetím dnu už ustupuje. Chtěla jsem se zeptat, jak dlouho by měl partner mazat, aby se přeléčil i on? A ještě jsem se chtěla zeptat na zvláštní opatření jako dezinfekce holítka a spodního prádla. Děkuji předem moc.
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Potřebnou dob léčby se dozvíte na příbalovém letáčku. Dezinfekci nepovažuji z hlediska mykózy za nezbytnou

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý deň mám 16 rokov a chcela by som sa vás opýtať či mi odporučate tabletku na oddialenie menštruacie pretože idem na lyžiarsky a presne vtedy to má začať ale mám problem s mykozou už pol roka či to nemá na to nejaký aj vplyv a či by som sa mohla liečiť tu mykozu po použití tabletky na oddialenie
dakujem vopred za odpoved :) - otázka upravena poradcem
Adela Novotná
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Oddálení menses nevidím jako problém. Nejde ale o jednu tabletku. Obvykle se užívají

2 tabletky přípravku Norethisteron denně a začít užívat je třeba 3 dny před očekávaným termínem menstruace.

Mykóza by tím neměla být nijak ovlivněná. Nicméně bych radil ji začít léčit co nejdříve.

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý večer, zeptam se je mi 16 a mam takový bílý výtok takovy "hlenový" je to normální?
(Pohlavní styk jsem jeste neměla.) - otázka upravena poradcem
kikinaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není-li výtoku extrémní množství, může jít o normální stav. Bez vyšetření to ale nelze dost dobře posoudit.

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den pane doktore chtěla bych se zeptat... Mám vaginální problémy například silný tvarohový výtok, paleni ...momentálně se nemohu dostavit k lékaři, a proto se chci zeptat co mám dělat??....A v blízké době mám dostat menses, má to nějaký vliv na spozdeni???Dělala jsem si test -negativni, má to vliv i na test??? Prosím Vás tímto o pomoc..... Děkuji
Lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Výtok cyklus obvykle neovlivňuje.

Podobné potíže často způsobuje pomnožení kvasinek - zkuste některý v lékárnách volně prodejný lék proti kvasinkám. Dodržte doporučené dávkování a dobu podávání!

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den,
Prosím o radu, poslední dobou mám problém s pohl. stykem.. bolí mě to a pálí a nejde to ani vydržet. Občas mivam vytok a mám kolem poševního vchodu celé červené, nějak předražené a občas to bolí hlavně teda při pohl. styku. Nikdy předtím jsem to neměla, nevím zda to je nějaká alergie na něco nebo nějaká vaginalní mykoza. Existují nějaké volně dostupné přípravky, které by mi pomohly? Děkuji. - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde o narušené poševní prostředí. Nejlepším řešením je návštěva gynekologa a cílená léčba dle nálezu

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den pane doktorce prosím vás, mám den před očekávanou MS, mám oteklé nohy a silně zapáchající bílý výtok a bodavé bolesti v pravém podbřišku nevíte co by to mohlo být ? Děkuji za odpoved
Karolyn
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Potíže spolu nejspíše nesouvisí.  Příčin je pravděpodobně více. Výtok je příznakem narušeného poševního prostředí. Nateklé nohy mohou být příznakem hormonální nerovnováhy před menses. Bolesti mohou také souviset s uvedenou nerovnováhou, ale příčina může být i jiná. Bez možnosti vyšetření to nelze posoudit

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den.
Ráda bych se tedy zeptala, zda je normální hustý lepkavý výtok většího množství. Jiné obtíže nemám.Jsem 10 týdnů po porodu a na prohlídce u gynekologa vše v pořádku.
Děkuji - otázka upravena poradcem
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není to úplně běžné. Aniž nález konkrétně vidím, je těžké se vyjadřovat. Pokud se stav nezlepší, bude asi vhodné navštívit gynekologa

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den,
přítelovi jsem koupila clotrimazol. Plygynax jsem ještě užívat nezačala. Mám pocit, že se obtíže při menstruaci o trochu uklidnili. Myslíte tedy, že bude užívání jen na 6dní stačit? Tabletku užiju hned zítra. Menstruace má končit až v neděli, tak to bude s polygynaxem od sebe s odstupem dva dny. Za jak dlouho po léčbě můžu mít pohlavní styk aniž bych měla strach, že nejsem přeléčena. - otázka upravena poradcem
Johana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Poučte přítele, aby užíval dostatečně dlouho - viz návod k užití.

 6 tbl snad bude stačit. Při užívání doporučuji styk s kondomem, bez něj až po dobrání

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den, pane doktore.. Nikdy jsem na to netrpěla, ale poslední rok se mi cca jednou za tři měsíce vrací mykóza. Mám pocit, že to je před menstruací. Je to velmi nepříjemné a ráda bych se toho zbavila jednou provždy. Čím to může být, že se mi to stále vrací? Mám se něčeho konkrétního vyvarovat? Nebo by to mohlo být léky, které užívám a dřív jsem je nebrala? (Léčím se vždy volně prodejnými vaginálními globulemi a krémy..)
Bára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin může být více - například oslabení organismu, přenos od partnera, hormonální změny, ... Otázkou také je, zda jde opravdu o mykózu, tedy o pomnožení kvasinek, nebo zda se na potížích podílejí i jiné mikroorganismy. Bez kultivačního vyšetření je to někdy obtížné posoudit.

Pokud jde o léky, neuvádíte žádné konkrétní přípravky, takže se k léčbě nemohu vyjádřit

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den,
děkuji za odpověď. U lékaře jsem byla a problémy mu popsala. Kultivaci při menses mi nevzal. Není to tak dlouho co jsem tam byla s podobnými obtížemi a několikrát za sebou mi vyšel jen lactobacil. Což prý může způsobovat podobný výtok svědění a řezání. Jen mne teď zarazila partnerovo svědění a má zarudlá močová trubice a svědění opravdu velké a trochu i konečníku. Dá se říct že se to při menses trochu zklidnilo, ale ne moc. Pan doktor mi předepsal teď při menses na 6dní polygynax, že prý ten jako jediný je vhodný a 1 tabletu na polknutí Diflucanu. Myslíte, že to bude dostačující léčba? Mám začít s užíváním až ke konci menses až nebude tak silné? I když při těchto potížích ani tak silné není. Bude partnerovi stačit se třeba 3 dny mazat? Akorát jsem se zapomněla zeptat kdy užít tu polykací tabletu na začátku polygynaxu nebo konci. Děkuji ještě jednou za odpověď. - otázka upravena poradcem
Johana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Polygynax bych osobně nasadil až po skončení menses. Obvykle se ale předepisuje na 12 dní, nikoli jen na 6 dní. Diflucan bych doporučil spolknout ihned. Nepíšete, jaký lék bude užívat partner - takže k délce léčby se nemohu vyjádřit

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den,
měla sem nechráněný pohlavní styk po kterém sem pociťovala lehké svědění. Za tři dny na to se ve výtoku objevily větší hrudky, nebylo jich moc, ale budilo mě řezání a svědění i ze spánku,tak se to zhoršilo. Jelikož jsem pociťovala i výrazné svědění na kraji močové trubice, zjistila jsem že ji mám jakoby v ústí úplně zarudlou mám tam takový naběhlý rudý hrbolek až to píchá. Myslíte, že kvasinky mohou toto udělat? Stalo se mi to už poněkolikáté. Někdy to odezní, ale tentokrát ne. Přítel si po pohlavním styku stěžoval na lehké svědění. Může to být smíšená inf. streptokok nebo ty kvasinky a tak se můžou projevit? Nebo co jiného by toto mohlo způsobit? Oteklost nepociťuju. Lékař mi stěry nevezme jelikož jsem dostala menstruaci. Je vhodné aby mi takto naslepo naordinoval léky? Kam se mám obrátit v případě, že se to zopakuje? Může mi vzít gynekolog i stěr z močové trubice? U doktora sem se svěděním již párkrát byla, protože jsem se necitila dobře, ale vyšly mi jen lactobacily +++ - otázka upravena poradcem
Johana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobné potíže nejčastěji způsobuje pomnožení kvasinek. Zda jsou pomnožené jen kvasinky nebo i jiné mikroorganismy, je těžké odhadnout.

Stěr z močové roury se provádí jen výjimečně. Obvyklé je kultivační vyšetření moče.

Pokud nejsou nyní potíže intenzivní, doporučuji vyčkat. Po skončení menses se často  stav upraví. Jsou-li intenzivní, navštivte lékaře již nyní. Kultivační stěr lze odebrat i při menses. A dá se i naslepo nasadit léčba- obvykle při menses ve formě polykacích tabletek.

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat. Jak mi skončila menstruace tak ve vagině se mi objevila bíla tekutina. Přišel na to přítel jak jsme měli pohlavní styk tak to měl na svém přirození. Co to může znamenat je to nějaké vážné ? Můžete mi poradit? - otázka upravena poradcem
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde o narušení poševního prostředí. Stav se může sám bez jakéhokoli zásahu upravit. Pokud ne, je nejlepším řešením návštěva gynekologa

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den, začala sem brát KLION D 100 a k tomu Entizol po dobu deseti dnů. Po sedmém dni ráno sem ale našla na spodním prádle oranžový hrudkovitý výtok, bolesti nemám. Čím je to tedy ? A mám léčbu přerušit ? děkuji předem za odpověď
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na dálku není dost dobře možné posoudit, o co se jedná. Hrudkovitý výtok obvykle způsobují kvasinky - proti nim by ale měl být Klion D účinný.

Léčbu nepřerušujte. Pokud se stav neupraví, navštivte svého gynekologa

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý deň, už som Vám sem raz písala otázku ohľadom kvasinkovej infekcie a žltého výtoku, bola som u gynekologičky dva krát, vaginálne tablety na 6 dní mi nezabrali, druhý krát mi vzala výter no povedala že je všetko v poriadku , kedže môj problém stále pretrváva a už to bude 3 mesiac čo sa toho nemôžem zbaviť, na vašu radu som gynekológa navštívila tretí krát no neúspešne , tak som zašla za obvodnou lekárkou ktorá mi v moči zistila kvasinky. Pijem pravidelne ženský čaj, uživam vitamín C, snažím sa konzumovať cesnak a beriem probiotiká. Takže sa chcem spýtať keď mám žltý výtok bez svŕbenia no pálenie pri močení neprešlo je možné že by sa kvasinky zmizli z pošvy? Alebo sa premnožili inde? A môžu sa dostať kvasinky do maternice a vaječníkov? Môže mi to nejako ublížiť keď už s tým bojujem tretí mesiac? Ešte som nemala pohlavný styk. Vopred ďakujem za odpoveď
Nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žlutý výtok, který nesvědí, není právě typický pro kvasinky. Takže se domnívám, že se v pochvě pomnožily jiné mikroorganismy.  Doporučil bych proto opakovaný odběr z pochvy na kultivační vyšetření. Do dělohy a do vaječníků se kvasinky šíří jen extrémně vzácně. Nějakého závažné postižení se proto při pomnožení kvasinek nemusíte obávat. Může ale jít o dlouhodobý a velmi obtěžující problém.

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze