Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Poradna je od 18.2. do 26.2. 2017 z důvodů dovolené pozastavena. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

antikoncepce
Dobrý deň. Beriem antikoncepčné tabletky ADELE už asi 2-3 roky. Beriem ich pravidelne raz sa mi stalo že som si tabletku dala s 3-hodinovým meškaním. Pred týždňom sa mi stalo to isté, tabletky beriem o 18:00 a spomenula som si na to o 21:00 lenže medzitým sme mali s priatelom nechránený pohl.styk, može sa stať že som tehotná alebo som bola počas toho chránená?
Nikoleta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odchylka o 3 hodiny antiko ochranu nesníží

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na antikoncepci 21 pilulek. Začala jsem užívat novou antiko v první den menzes (ta došla ráno, prášek jsem si vzala večer) Po 21 dnech jsem dobrala všechny pilulky a pak nastavá 7 dní pauzy. Hned první den pauzy ( když ještě nekrvácím) jsem měla pohlavní styk, jsem chráněná? Jedna se o neplodné období? Děkuji.
Verča
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud po pauze začnete opět užívat, antiko ochrana funguje po celou dobu - po 21 dní s tabletkami i po 7 dní bez nich

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore, užívám cca 1,5 roku antikoncepci. Je mi 40 let. Teď jsem již dva měsíce nedostala menstruaci. Testy si dělám po týdnu a zatím vycházejí negativně. Antikoncepci užívám dál. Mám navštívit lékaře nebo je ztráta menstruace běžným jevem při užívání. S poděkováním a pozdravem Justýna
Justýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zeslabení a někdy i vynechání krvácení není při užívání antikoncepce nic neobvyklého. Jsou-li testy negativní, lékaře navštívit nemusíte

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
začala jsem brát antikoncepci Yosefinne hned první den krvácení, ale 4 den mi menstruace jakoby přestala, dneska jsem si vzala 4 pilulku a docela se bojím, protože menstruaci mám obvykle 6 dní, stává se to i normálně? Pilulky jsem brala každý den ve stejný čas a žádný pohlavní styk jsem neměla - otázka upravena poradcem
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zkrácení krvácení je při nasazení antikoncepce častým jevem

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý deň, užívam HAK, som na 8. tabletke a po jej užití ma cca. za 2 hodiny jedenkrát prehnalo. Chcela by som sa spýtať, či nie je narušený účinok HAK? Ďakujem.
Nika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nebude-li se průjem opakovat, antik ochrana by měla fungovat

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Děkuji,pane doktore,za odpověď.Je to skoro tři týdny,co jsem biseptol dobrala.Mezitím proběhla sedmidenní pauza a krvácení.Nyní 10.tableta z nového platíčka a ejakulace mimo pochvu.Myslíte tedy,že můžu být klidná?Děkuji
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po 3 týdnech je již s vysokou pravděpodobností antiko ochrana obnovena

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,panek doktore,chtěla bych se zeptat,zda cholagol nebo biseptol ovlivňuje antikoncepci.Užívám
ha Sunya.Děkuji - otázka upravena poradcem
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Cholagol by neměl ovlivňovat antiko efekt přípravku Sunya. Biseptol teorereticky

může snížit účinnost antikoncepčních tabletek. Záleží na úrovni narušení střevní mikroflóry. Bakterie ve střevech jsou totiž důležité pro správné vstřebávání tabletek

MUDr. Jan Šulc


antikoncepce
Dobry den,
Rada bych se zeptala, byla mi predepsana antibiotika Medoxin 500mg. Uzivam antikoncepci ve forme injekci Depo Provera. Maji tyto antibiotika vliv na snizeni ucinku teto antikoncepce? Depo Proveru uzivam 11 mesicu.
Predem dekuji za odpoved - otázka upravena poradcem
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Antibiotika mohu teoreticky ovlivnit pouze antikoncepci ve formě tabletek. Účinek DepoProvery neovlivní

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
Už více jak dva roky beru antikoncepci Lamiya, ted mi byla napsana antibiotika na 3 dny - Azitromycin 500mg, mohou mit tato antibiotika vliv na funkci antikoncepce ? Dekuji - otázka upravena poradcem
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užívání každých antibiotik teoreticky může snížit účinnost antikoncepčních tabletek. Záleží na úrovni narušení střevní mikroflóru. Bakterie ve střevech jsou totiž důležité pro správné vstřebávání tabletek

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den pane doktore, je mozne pouzivat HA Yaz v dlouhem cyklu, je to monofazicky pripravek?Po kolikech mesicich je treba udela prestavku?
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Yaz je monofázický přípravek. Lze ho tedy užívat v tzv. dlouhém cyklu. Platí to ale jen pro aktivní tabletky, nikoli pro placebo tabletky (obvykle 4 bílé)- ty neužívejte. V dlouhém cyklu doporučuji užívat 3, maximálně 4, platíčka bez pauzy. Pokud se během užívání objeví slabé krvácení, které trvá déle než den, je třeba vždy užívání přerušit, udělat 4 dny pauzu (nebo užít po 4 dny neaktivní tabletky) a pak znovu Yaz nasadit

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, od srpna mám zavedenou již druhou mirenu. Ráda bych začala užívat doplněk stravy reishi jako očistnou kůru. Může mít mirena nějaký vliv na její užívání? Jde mi o to, aby nedošlo k jejímu vypuzení, nebo snížení účinku. Děkuji
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

U podobných doplňků stravy nejsou možné vedlejší účinky, na rozdíl od léků, příliš popisovány. Takže spolehlivě odpovědět nedokážu. Vypuzení  je ale podle mého názoru nepravděpodobné, stejně jako by mě velmi překvapilo snížení účinku

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den,
Beru antikoncepci a v 7denni pauze trva menses obvykle 4 dny. Ted mi ale trva dele, je to normalni? Dekuji - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není to nic výjimečného. Občas se krvácení prodlouží. Nemělo by ale trvat déle než 7 dní

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore. Prosím o radu. Při užívání HA Sunya jsem se rozhodla, ze budu užívat dve platicka po sobě, bez pauzy na menstruaci. Během užívání se mi stalo, ze jsem jednou omylem spolkla dve tabletky za den, tudíž mi pak jedna chyběla. Neužila jsem jich tedy 42, ale jen 41. Těchto 41 tabletek jsem brala pravidelně každý den a poté dala klasicky pauzu na menstruaci.Nyní mam ale strach, zda jsem nemohla otěhotnět. Myslela jsem, ze pokud spojuji dve platicka, tak z toho druhého mohu vybrat libovolný počet tbl a nemusím ho nutně dobrat celé. Nebo aspoň tak jsem to pochopila od jednoho lékaře, který to psal v jedné poradně. Stalo se to v lednu, od té doby jsem měla menses každý měsíc a zadne těhotenské příznaky nepociťuji. S přítelem se chráníme vždy i kondomem. Moc děkuji za odpověď.
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užití tabletky navíce není problémem.

Při užívání v tzv. dlouhém cyklu můžete opravdu užít libovolný počet tabletek z dalšího platíčka nebo i platíček.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den,
Beru antikoncepci, menses se objevi vzdy po dobrani platicka. Ale zajima me, jestli nemuzu byt tehotna i behem pouzivani antikoncepce. - otázka upravena poradcem
Nela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při bezchybném užívání dle návodu je otěhotnění vysoce nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, chci se optat můj gynekolog mi po asi deseti letech změnil HA je mi 41 let, kouřím, brala jsem Trinovum a teď je prý pro mě lepší Lusienne, neměla jsem žádné problémy.dekuji
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o přípravek s nižší dávkou hormonů. V 41 letech tuto změnu považuji za celkem rozumnou

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den,beru HA zhruba 15 let,je mi 51 let,nyni pro vysoky tlak doporuceno HA okamzite vysadit,zbyva mi 11 prasku,mam opravdu vysadit ihned,nebo dobrat platicko?tlak mi ruzne kolisa,prumer 155/95...dekuji za odpoved.Jola
JOLA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Platíčko doberte

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore, začala jsem užívat přípravek Křemelina. Může tento snížit účinek hormonální antikoncepce? Beru jej druhý měsíc a po dobrání aktivnich tabletek jsem nedostala menstruaci. Testy si provádím v intervalech 14 dní a zatím byly negativní. Jde o to, zda může mít Křemelina na cyklus a antikoncepci vliv. Velice Vám děkuji. Justýna
Justýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

U podobných doplňků stravy není potenciální interakce s jinými léky uváděna. Takže nedokážu spolehlivě odpovědět. Spíše bych ale ovlivnění neočekával. Oslabení nebo i vynechání krvácení je při užívání hormonální antikoncepce častým jevem

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore. Jaky máte názor na účinnost HA a pití grapefruitoveho džusu? Čtu rozdílné názory, ale většinou je to tak, ze lékaři na internetu píší, ze to ucinnost neovlivňuje. A zjistila jsem, že u HA Cilest dokonce grepova šťáva zvyšuje hladinu hormonů. Tak nevím. A pokud bych například pila grepovou šťávu každý den jednu skleničku po dobu 4 dni, mohla bych se na HA spolehnout 8. den bezchybného užívání? Moc děkuji
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že antiko ochrana nebude narušená. Kdy nastupuje účinek antikoncepce záleží na jejím typu. Zjistíte to z příbalového letáčku

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den, prvni den po 7 denni pauze, tedy osmy den jsem si vzala novou tabletu a pila jsem šampaňske-1 flasku. Mela sem s pritelem i nechraneny styk. Tablety jsem si brala pravidelne, jen me zajima jestli to muze ovlivnit ochranu, neco jsem cetla a trochu me to znejistilo
Lola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Antiko ochrana by neměla být narušena.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, je mi 45 let, mám pravidelnou, ale bolestivou menstruaci a zaléčenou trombózu. Je vhodné zavedení nitroděložního tělíska mirena? Cytologii cervikovaginálního steru mám: ZÁVĚR: LSIL (včetně HPV); STĚR: uspikojivý, leu; JINÉ ZMĚNY: reaktivni buněčné změny, metaplázie včetně nezralé, projevy HPV ind + koilocyty, dyspl.dl.bb. Pořád váhám. Předem děkuji za odpověď. Eva - otázka upravena poradcem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zaléčená trombóza by neměla vadit, byť poslední slovo by měl mít hematolog. Množství hormonu, které přestupuje do těla, je velmi nízké. Pokud jde o nález na čípku, je třeba ho sledovat a určitý problém by mohl nastat, kdyby bylo nutné ošetření, tedy konizace.  Pak by se tělísko muselo nejspíše odstranit.To ale naštěstí není až tak pravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý deň, začala som užívať Dienorette, viem, že táto antikoncepcia je určená hlavne na akné ale chcela by som sa spýtať, či takisto chráni pred tehotenstvom ako aj iné antikoncepcie alebo či treba k nej dokúpiť nejaké doplnky. Ďakujem
Alica
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Dienorette je běžný antikoncepční přípravek . Jako takový především zabraňuje početí. Příznivý efekt na pleť je vedlejším účinkem. Podobný efekt má většina hormonálních antikoncepcí. Nejde o preparát primárně určený  k léčbě akne

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, dovoľuje si Vás úctivo požiadať o radu. Po vysadení HAK (Nuvaring) mám dosť nepravidelný cyklus už 3/4 roka. Pred užívaním HAK bol takmer pravidelný - 29 dní. Na 16. deň cyklu som mala pohlavný styk, použili sme prezervatív, užila som som po 14tich hodinách Escapelle. Na 5. deň po užití začalo krvácanie, intenzita ako pri normálnej menštruácii, možno aj silnejšie. Na 14.deň od začiatku tohto krvácania začala (opäť) menštruácia. Po porade so svojím gynekológom som urobila tehotenský test, bol negatívny a tak som podľa pokynov opäť začala používať Nuvaring. Táto menštruácia však bola kratšia. Krúžok som si dala na tretí deň menštruácie večer, keď už sa krvácanie zoslabovalo. Špinenie som mala ešte na štvrtý deň doobeda, poobede nič. Na piaty deň bolo znova silnejšie špinenie. Som prosím po 7 dňoch od začatia používania Nuvaringu chránená už počas tohto cyklu?

Vopred ďakujem za odpoveď.
- otázka upravena poradcem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Po 7 dnech po zavedení by měla antiko ochrana fungovat. Chcete-li max jistotu, vyčkejte ještě 3 dny

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý deň,
chcela by som ssa spýtať. S priateľom sme mali tzv. petting. dotýkali sme sa len pohlavnými organmi, tzv. treli sme ich o seba ale k stykku nedošlo.... ani k tomu, aby partner mal ejakuláciu... on ju nemohol dostať... je to bezpečné... on chce aj styk, ale ja sa toho obávam, antikoncepciu Hk neberiem, vedeli by ste mi pradiť nejaku vhodnu antikoncepciu??? dakujem za odpoved.
anička
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučuji poradit se s Vaším gynekologem
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý večer
Chtěla bych se Vás zeptat. Byla mi poprve předepsána HA. Gynekolog říkal, že jsi jí mám vzít v první den MS. Poslední MS jsem měla 25.1. MS mám nepravidelnou. V sobotu jsem začala špinit, tak jsem si první antikoncepci vzala. Očekávala jsem MS, ale stále nic. Jenom trošku špiním. Příznaky mám stále : bolest břicha, zad... Chci se zeptat, dostanu MS tento měsíc nebo jsem si to oddálila a dostaví se až po dobrání prvního blistru? Předem děkuji za odpověď
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Dá se to těžko odhadnout. Antiko ochrana ale měla po nekolik dnech fungovat.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, již několik měsíců beru antikoncepci, vždy vše bez problémů. Nyní se mi však MS dostavila o týden dříve. Mám dobrat prášky a vyčkat na příští cyklus nebo prášky nedobírat a začít za týden? Čím myslíte, že by to mohlo být způsobeno? Jsem z toho vždy nesvá, své tělo dobře znám a tohle by se stávat nemělo. Všude se dočítám, že by to mohlo být stresem, obtížemi jako polyp, cysta atd,ale u mě je VŠE v pořádku a prášky beru pravidelně. Již dříve jsem měla problémy s antikoncepcí, vždy např dva roky ok, ale pak se dostavila nepravidelnost a tedy jsem prášky změnila. Nikdy mi paní MUDr. nedělala testy na hormony ani vyšetření štítné žlázy, mám si o to raději říci? Je mi 20 let a bojím se, abych neměla problémy s ovulací a tedy s otěhotněním. Bojím se hormonální léčby, je to zásah do těla. V čem vůbec spočívá?Jen mi přijde divné, že několik měsíců mám MS v pořádku a pak z ničeho nic se cyklus zblázní. Zdá se mi, že sami gynekologové o této problematice nic moc nevědí. Děkuji Vám
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučuji vysadit a znovu začít užívat po standardní pauze
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý deň pán doktor, mám 49 rokov a 4 roky užívam HAK Nuvaring kôli nepravidelnému menzesu, chcem sa opýtať či je ešte vhodné v mojom veku užívať HAK?
Ďakujem za odpoveď.
Ria
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na mnoha okolnostech. Ale je to již jako antikoncepce zbytečné
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
užívám HA a chtěla jsem se zeptat, zda je nějaké riziko otěhotnění, když jsem 2x po sobě vzala pilulku asi o 15 mimut později.
Děkuji
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Pár minut ani pár hodin nehraje roli
MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se Vás na něco zeptat. Je mi 22 let a již několik měsíců používám antikoncepci Minerva (předešlá antk mi moc nevyhovovala) a občas, když mi na platíčku zbývá cca 7 prášků do konce dobrání, malinko krvácím, je to však velmi nepatrné, všimnu si toho pouze např. na toaletním papíru(pár krvavých žilek). Je to v pořádku nebo bych se měla nějak znepokojovat? Nedávno jsem byla na prevenci a vše ok, žádné problémy nemám. Předem děkuji
Kristýna T.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Normální to není. Pokud se stav neupraví,poraďte se o změně antikoncepce. 
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, mám více jak 5 měs. po porodu, plně kojím a po šestinedělí jsem si nechala zavést nitroděl. tělísko (Mirena). Cca 1x za 14 dní mívám krátké období slabého krvácení (zpravidla 3 dny). Vzhledem k tomu, že ještě neskončila půlroční adaptační doba, tak se zatím neznepokojuji a přičítám to tomu. Průvodním jevem jsou ale velmi silné výkyvy nálad, těžko zvladatelný vztek, podrážděnost, trvalá rozladěnost, malá trpělivost s dětmi apod. Chci se zeptat, zda mohu udělat něco pro to, aby se tyto výkyvy zmírnily, příp. jaká je naděje, že odezní. Přiznám se, že vážně uvažuji o tom, že si tělísko nechám vyjmout. Jediný (ovšem dosti pádný) protiargument je ten, že za normálních okolností trpím masivním menstruačním krvácením, které jsem musela zmírňovat léky. Proto teď docela oceňuji, že jsem toho ušetřena, ale ten "pseudoPMS" je snad ještě horší. Předem děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
mirka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Není jisté, že tyto potíže jsou způsobené tělískem. Je možné, že souvisí se změnami Vašich hormonálních hladin, které tělísko neovlivňuje. 

Další možnou příčinou problémů  je vždy blížící se nástup krvácení. V tom čase se do krve uvolňují látky ovlivňující odlučování děložní sliznice.  Pak by potíže měly ustávat.  Vymizení krvácení lze totiž očekávat během několika měsíců.

Budou-li cyklické potíže přetrvávat, je možným řešením přidání hormonální antikoncepce, třeba i s užíváním po několik měsíců bez pauzy.

Potíže typu PMS můžete taky zkusit ovlivnit užíváním hořčíku, vitaminu E, případně kombinací obou - někdy to při běžném PMS pomůže.

Odstranění tělíska bych viděl až jako poslední možnost.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den,
aky je Vas nazor na nastavenia hormonalnej antikoncepcie tak, aby zena dlhodobo nemusela menstruovať? Mam 26 rokov a pri menzese som tri dni uplne vyradena z pracovneho aj osobneho zivota. Moj lekar vylucil endometriozu, no o vyuzivani antikoncepcie takymto sposobom este nepocul. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užívat antikoncepci v tzv. dlouhém cyklu není problém. Svým pacientkám to často doporučuji. Pozor ale na to, že je to možné jen u monofazických přípravků, kde mají všechny tabletky stejné složení

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den užívám Antikoncepci Stodette již 3 roky nemám žádné problémy jen se chci zeptat mám u ní slabou menstruaci v 7 denní pauze se menstruace dostaví 3 až 4 den , ale je slabá tak max tři dny a vyložené krvácení je jen den pak následuje jen špinění je to normální ? Žádné problémy nemám kontroly u dr v pořádku . Je pravda že jsem se na tohle neptala . děkuji
Vlasta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to běžné

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
za chvíli mi bude 16 a s přítelem máme nechráněný sex vždy ob jeden víkend. Vím, je to hloupé. Prosím, neodsuzujte mě. Prý mu je kondom nepříjemný. Vždy souložíme třeba 15 min. a on se mi udělá třeba na břicho. Vše důkladně otřu. Menstruace mi vychází většinou po 21 dnech a mám jí většinou přesně týden. Chtěla bych se zeptat, jak moc velké je riziko otěhotnění, když spolu souložíme takhle už asi tři měsíce a zatím je vše v normálu. Akorát mě teda někdy po styku bolí pochva a mám takový divný zápach. Po týdnu už je pak zase všechno v pohodě. Děkuji Vám za odpověď.
Mirka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bolesti pochvy a zápach po styku jsou způsobeny narušením poševního prostředí. Zkuste užívat lék Fermalac vaginalis (je volně prodejný) - 2-3x 1 tbl  týdně do pochvy (může trochu štípat, což nevadí). Při neúspěchu navštivte gynekologa

Hlavní riziko vidím v možnosti otěhotnění - je poměrně velké. Doporučuji poradit se s gynekologem o možnostech antikoncepce.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
mám zájem o aplikaci nehormonálního nitroděložního tělíska. Hormonální nemohu. Ale bohužel mám alergii na kovy. Jediná možná varianta je tedy stříbro nebo zlato. Je si někde v Praze nechat aplikovat tento typ? Můj lékař disponuje pouze měděným nebo hormonálním. Děkuji Květa - otázka upravena poradcem
Květa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tělíska s obsahem jiného kovu než mědi jsou běžně dostupné. Pro Vašeho lékaře by neměl být problém ho objednat. Nebo se zeptejte v lékárně, zda ho nemají a za jakých podmínek by Vám ho prodali

MUDr. Jan Šulc

P.S. Existuje velmi málo situací, kdy hormonálně aktivní tělísko nelze zavést. Do těla se z něj dostávají jen zcela minimální dávky hormonů

antikoncepce
Dobrý den, v poslední době hledám dlouhodobou antikoncepci a zaujal mě podkožní implantát. Jenže jsem se dočetla, že se na českém trhu neprodává. I přesto vím, že některé ženy v čr ho mají. Jak se k tomu tedy dá dostat?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Alice
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jak v ČR získat antiko implantát, nevím. Osobně jsem tento typ antikoncepce nikdy nedoporučoval a nedoporučuji. Daleko vhodnější je hormonálně aktivní nitroděložní tělísko - např. Mirena. Uvolňuje stejný hormon, ovšem do těla se dostávají daleko nižší dávky. A pokud tento typ antikoncepce "nesedne" (u implantátu poměrně častý jev, u tělíska méně častý), je daleko snazší tělísko odstranit. U implantátu to někdy bývá velmi obtížné

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
dobry den pane doktore mam takovy problém ja uzivam antikocepci lusienne při kojeni a mesic jsem to nedostala dělala jsem si tehotensky test a vysel negativni je to normalni ze menstruace se opozdila? dekuji
kristyna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Při užívání hormonální antikoncepce je slabší krvácení nebo i jeho vynechání poměrně častým jevem. Při kojení to platí podtrženě

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, mohu cvičit nezávisle na užívání HA? Posiluji břišní svaly a pote nebo před tím většinou polykam tabletku. Nevadí to nijak vstřebávání? Dekuji
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemusíte se s cvičením nijak omezovat

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, již delší dobu mám problém s množstvím poševního sekretu. Tvoří se mi ho velice málo. Při sexu používáme s partnerem lubrikant, bez něj je pro mě styk velice bolestivý. I přes použití lubrikantu cítím, že by pochva mohla být vlhčí. Někde na internetu jsem četla, že nedostatek sekretu může souviset s hormony, které ovlivňují jeho tvorbu, a projevuje se také častějším svědění očí a uší – v této souvislosti si uvědomuji, že před blížící se menstruací mě oči svědí a s ušima mám dlouhodobý problém, který zatím bezúspěšně řeším na ORL. V souvislosti s tím jsem zaznamenala, že v době ovulace, kdy mám sektretu dostatek, mám dost mazu i v uších. Užívám hormonální antikoncepci Lindynette20. Je mi 22 let a zdravotně jsem jinak v pořádku. Je možné, že mám málo toho hormonu, a ten způsobuje sušší sliznice? Jak ho případně mohu doplnit? Na gynekologii jsem byla před měsícem a stěry byly prý v pořádku. Moc děkuji za odpověď.
- otázka upravena poradcem
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hormony Vám dodává Vaše antikoncepce. Vaše "výroba" hormonů je utlumena. Při užívání antikoncepce neovulujete. Dávka hormonů v Lindynette 20 by měla být dostatečná, ale patří mezi nízkodávkované preparáty. Lze jistě zkusit některý z přípravků s vyšší dávkou estrogenů

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore. Beru antikoncepci a měla jsem s přítelem nechráněný pohlavní styk. Přítel stihl včas vyndat a udělal se mimo mě, tudíž ne do mě, ale je možné, že něco málo se dostalo napovrch, ale tím si nejsme jistí. Moje otázka tedy zní, zda je možné otěhotnět při braní antikoncepce i kdyby se tam dostalo minimum spermatu. V podbříšku cítím lehké křeče, ale ne pravidelně. Příznaky jako bolení prsou či vaječníků nepociťuji. Občas jsem při braní antikoncepce vynechala jeden prášek, ale po své poslední menstruaci a v době, kdy k tomu došlo, jsem brala platíčko tak, jak jsem měla. Předem děkuji za odpověď.
kkj
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud užíváte bez chyb, je otěhotnění vysoce nepravděpodobné i při ejakulaci do pochvy

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné zavedení nehormonálního nitroděložního tělíska, když jsem ještě nikdy nebyla těhotná. Panna nejsem, HA užívat nechci a ani nemůžu ze zdravotních důvodů (vysoké riziko trombózy v rodině). Věk 20 let. Děkuji za odpověď.
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, je to možné

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, už třetím rokem beru HA Rhonya 30, a menstruaci mám pravidelnou, ale vždy když mi menstruace skončí, tak dva dny jsou zcela v pořádku a pak dva dny nebo jeden den špiním, mám to takhle každý měsíc po menstruaci (byla jsem u svého gynekologa už několikrát kvůli tomu, ale on mi vždy řekl, že je to zcela normální, že si tělo zvyká na novou antikoncepci, když jsem před třemi lety brala antikoncepci Stodette a ta mi tohle nedělala, po te jsem přibírala, tak jsem přešla na Rhonya 30 a každý měsíc se mi to děje znovu.) Nikdy jsem nevynechala pilulku. A teď se do mě můj přítel udělal při pohlavním styku. Můžu být těhotná? Mám strach. Děkuji za odpověď.
Terka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

I přes ne zcela pravidelné krvácení by antiko ochrana měla stále plně   fungovat

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Ještě dopisuji, že na kontrolu mám přijít opět za tři měsíce. Pan doktor mě toho moc neřekl, to víte nějaké obavy si dělám. Moc děkuji za Váš názor.
Miroslava
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
antikoncepce
Dobrý den pane doktore. Měla bych dvě otázky: 1, před 4mi měsíci jsem byla na kontrole /jsem 15 měsíců po porodu ,na kontrole jestli sedí tělísko. Mám obyčejné. Nemůžu mít s hormonem./ Pan doktor mě zdělil že mám nějakou tekutinu, ale že to může být, že mám tenké cévky a že to může prosakovat. Ještě napíši, že mi je 38let a jsem po třech porodech, ještě kojím, ale už pomalu přestávám, syn začíná dosti kousat. Vše je prý jinak pořádku, tělísko dobře sedí. No řekl kontrolu za tři měsíce. Tedˇ jsem tam byla a znovu řekl, že tam je nějaká tekutina cca.4cm x 1,8cm. No já jsem mu říkala, že už říkal minule a že mě to trochu znepokojuje. Pro jistotu napsal vyšetření z krve. Ten je v pořádku. Během vyšetření říká, to některá žena může mít, no ale nějaká tekutina tam je. Prosím, můžete mě k tomu něco napsat? 2,Začala jsem pocitˇovat jakoby vzduchovou bublinu unikat z pochvy. Nemyslím tím při sexu. I v leže , sedě no nejvíce při běžném stání,chůzy. Možná to chce pos.pánevní dno. Moc děkuji
Miroslava
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neuvádíte, kde "je nějaká tekutina". Předpokládám, že jde o prostor za dělohou. Tam je nález malého množství volné tekutiny častý.

Únik vzduchu z pochvy je obvykle způsoben ochabnutím pánevního svalstva. Lze zlepšit cvičením zaměřeným na posílení těchto svalů. S popisovanou tekutinu to nesuouvisí

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore. Uzivam HA a když jsem luxovala, sáhla jsem na diffenbachii, která obsahuje šťavelan vápenatý a je jedovatá. Ruce jsem si po chvíli samozřejmě důkladně umyla mýdlem,ale měla jsem i větší záděrku, která byla zalepená náplastí. Nicméně když jsem si myla ruce, náplast se namočila, tudíž se ta látka z rostliny mohla dostat i do krve. Náplast jsem si vyměnila. Nemohlo by dojit tímto způsobem k ovlivnění účinnosti HA? Žádnou vyrážku jsem neměla.Moc děkuji.
Nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

K ovlivnění účinku HA nedošlo..

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den, chci se zeptat jestli má alkohol vliv na pusobeni antikoncepce. Tedy kdyz piju a vezmu si tabletku. Dekuju
Lola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud nejde o extrémní množství alkoholu, antiko účinek by neměl být ovlivněn. Nesmíte ale zvracet

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, beru antikoncepci Veyanne, měla jsem si kolem 21-23hod vzít 18-tou tabletku z daných 24 ale bohužel jsem na ni zapomněla a vzala si ji až následující den v 6:30 ráno. Jsem prosím nadále chráněná? Děkuji.
Míša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Opoždění o 12 a půl hodiny by nemělo antiko ochranu narušit

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore,
jsem skoro v 9. měsíci a chtěla jsem se zeptat, zda přináší nějaké riziko v těhotenství či při porodu mutace MTHFR heterozygotní forma - související s poruchou štěpení kys. listové? Děkuji Vám - otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko této mutace v heterozygotní formě je zanedbatelné. Určitě ale užívejte kyselinu listovou v dostatečném množství

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak velké je riziko otěhotnění, skončila mi 7 denní pauza, ten den jsem měla s parterem styk při kterým vše pustil do vnitř, ten den jsem si vzala pilulku, ale druhý den jsem na ní zapomněla a vzala jsem si jí až další den ráno. Vím že bych se měla teď 7 dní chránit i jinak. Ale je nějaká možnost že ve mně spermie z předchozího dne nějak přežily a až v den zapomenuté pilulky se dali do díla? Jak vysoké je riziko otěhotnění? Děkuji.
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění není  pravděpodobné, nelze ho ale ani na 100% vyloučit. Kvalitní spermie přežívají a jsou schopny oplodnit vajíčko i po dobu několika dní

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý večer.
Uživam Dienorette (antikoncepcia) už 5 mesiacov, nechcem ju uživať počas brigády v zahraniči. Kedy by som s nou mala prestat ak vycestujem v máji? Aké sú ťažkosti spojené s tým, keď prestanem uživať HAK? Mám 19 rokov. Ďakujem pekne a prajem Vám príjemný večer. - otázka upravena poradcem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vysaďte po dobrání  platíčka. Po vysazení se většina žen vrátí do stavu, jaký byl před nasazením antikoncepce. Nebyly-li potíže, pravděpodobně žádné nebudou. Pokud jste měla např. bolestivou nebo nepravidelnou menstruaci, bude to nejspíše podobné.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý večer, beru hormonální antikoncepci často jak mám. Nezapomínám a nevynechávám. S přítelem jsem měla nechráněný pohlavní styk a pilulku jsem si vzala až po styku. Opakovalo se to i po druhé. Mám se obávat , že to nemá žádnou učinnost?
Adriana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užíváte-li pravidelně každý den, je ochrana před početím trvalá

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
nedávno jsem poprvé začala brát antikoncepci Foxinette Neo. Začala jsem ji brát první den menstruace, která u mě obvykle trvá 6 dní. Dnes je 9. den, ha stále beru, ale také pořád menstruuji. Je to normální? - otázka upravena poradcem
Tamara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V prvním cyklu užívání je podobná nepravidelnost poměrně častá.

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze