Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Poradna je od 27.5 do 4.6. 2017 z důvodů dovolené pozastavena. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, s přítelem jsem měla nechráněný sex 6 dní po menstruaci, a byla.jsem v druhém dni ovulace. Přítel se udělal do mě. Chtěla jsem se zeptat jestli mohu otěhotnět, i když beru antikoncepci,ale antikoncepci beru teprve 10 dni. Děkuji za odpověď.
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud jste začala užívat antikoncepci při menses, otěhotnění nehrozí.

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jen pro upřesnění. Ovulace netrvá dny ale několik vteřin. Při užívání kombinované hormonální antikoncepce k ovulaci vůbec nedochází

antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, před cca měsícem jsem začala poprvé brát antikoncepci. Minulý týden jsem měla týdenní pauzu,už to bude 6 dní co ji opět užívám a stále mě dost bolí prsa. Je to jen reakce na opětovné užívání antikoncepce po týdenní pauze (i když je to už 6. den) ?
kačka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně opravdu jde o reakci na opětovné nasazení antikoncepce. Stav by se měl upravit. Pokud ne, zvážl bych změnu přípravku

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
užívám HA Yoseffine a ráda bych si oddálila menstruaci. Mohu místo klasické 4 denní pauzy užít 4 náhradní tabletky a poté klasicky začít nový blistr s 24 pilulkami?
Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Posun menses je možný. Po 24 aktivních tabletkách neuděláte pauzu a budete užívat aktivní tabletky z dalšího balení. Pauzu udělejte, až se Vám to bude hodit

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, poslední dvě menstruace jakoby nebyly. Jen minimum špinění. U první jsem si pro jistotu dělala krevní test, který byl negativní. Antikoncepci beru pravidelně necelé 2 roky. Mám to nějak řešit?
ŽANET
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při užívání hormonální antikoncepce je zeslabení i vymizení menstruace častým jevem a není třeba to řešit

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
ještě dokončení předpochozího textu.. Dále mám problém s tím, že když se někdy stane, že antikoncepci zapomenu a užiji ji do 12h (což by podle příbalového letáku mělo byt ok) tak i přesto začnu špinit a trvá to až do úplného vysazení a pauzy, kdy začne normální menstruace, je tohle taky normální? kdyby to bylo déle jak za 12h, tak bych to chápala, ale když je to třeba jen 10h, tak už začnu špinit a trvá to až do menstruace - je to normální? a není nějaká možnost, že by se snížila ochrana, když začnu špinit i když leták tvrdí, že do 12h se ochrana nesníží? Děkuji za odpoveď
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
antikoncepce
Dobrý den,
již dva roky beru antikoncepci Softine, ale již od samého počátku mám problém s tím, že i když tabletky nepřestanu užívat a ihned začnu brát další platíčko, vždy se menstruace dostaví (i když třeba až o 3 dny později než kdybych vynechala). Zkoušela jsem to už natahovat i postupně nejdřív jen o den, o dva atd ale stejně to nikdy dýl jak cca 3 - 4 dny navíc nevydrží. Můžu se zeptat, zda je ve mně nějaký problém nebo je to normální? Občas je to dost otravné, hlavně, když jedu na dovolenou, není žádná možnost se menstruaci vyhnout. - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Z Vašeho dotazu není úplně jasné, zda v případě, že "natahujete" cyklus a začnete krvácet antikoncepci vysadíte a začnete znovu užívat po standardní pauze. Pokud toto nedodržujete, je to vysvětlení problému. V případě, že postupujete, jak výše uvedeno, zřejmě Vám tato antikoncepce "nesedí" a doporučuji změnu. Antiko ochrana by měla fungovat, ale jistě to je nepříjemné

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den. Pritelkyne bere pravidelne antikoncepci presne tak, jak ma (Vetsinou i na minutu presne). Ja jsem az do nedavna jeste k tomu pouzival kondom. Ale ted jsme udelali rozhodnuti a kondom jsme sundali. Mame tedy z me strany nechraneny sex. Vzdy sice vcas vytahnu, ale bojime se preejakulacni tekutiny. Jestli je nejaka sance, ze by z ni mohla pritelkyne otehotnet i pres antikoncepci. Dekuji
Daniel
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užívá-li přítelkyně  hormonální antikoncepci správně dle návodu (1-2 hodiny plus či minus při užití tabletky nevadí), je otěhotnění vysoce nepravděpodobné i při ejakulaci do pochvy

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den chci se zeptat 28.5. nam praskl kondom a druhy den sem uzila postinor, o tyden pozdeji 5.6. jsem zacala krvacet a krvacela jsem tyden. Fungoval tedy postinor nebo je stale sance ze bych mohla byt tehotna ? Bylo mi po postinoru opravdu spatne prvni 3 dny. Dekuji za odpoved
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Postinor s vysokou pravděpodobností zafungoval. 100% jistotu Vám může přinést těhotenský test

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, pane doktore. Od příštího měsíce bych chtěla začít brát poprvé ve svém životě antikoncepci ( je mi 19 let). Loni jsem byla na genetických testech a vyšly mi v pořádku, takže se Vás chci jen zeptat, jestli mi můžete doporučit nějakou nízkohormonální antikoncepci, nebo antikoncepci s vyšším obsahem gestagenu? Kamarádka mi doporučila Foxinetle neo. Děkuji za radu.
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Každé žene "sedne" něco jiného. Neexistuje universální doporučení.  Klidně vyzkoušejte Foxinette neo.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
gynekolog mi předepsal antikoncepci Foxinette Neo. Trpím na migrény s aurou a v příbalovém letáku jsem se dočetla, že v tomto případě by se HA neměla brát. Gynekolog ví o mých migrénách a prý to mám vyzkoušet. Nevím tedy, jestli opravdu mohu. Děkuji za odpověd - otázka upravena poradcem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vyzkoušejte to. V některých případech migrény dokonce ustoupí. Pokud se migrény zhorší, samozřejmě v užívání nepokračujte

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den prosím Vás chtěla bych se zeptat jak je moc složité otěhotnět po vysazení Ha? zda mohu otěhotnět hned po menstruaci a přestaní braní HA? a zda mohu otěhotnět mimo plodné dny? Moc děkuji
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnět můžete hned po vysazení antikoncepce. Složité to nebývá.  Jak rychle se to podaří záleží ale na mnoha okolnostech.

Početí je možné jen v plodných dnech. Ovšem otázkou je, které dny to vysazení antikoncepce budou.

MUDr Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý deň,

beriem antikoncepciu už vyše roka. Zo začiatku som brala Belaru, ale moje libido začalo prudko klesať, nemám chuť na sex, mám suchú pošvu a zo začiatku ma styk bolí, nemôžem ho mať bez obrovskej dávky lubrikantu. Teraz beriem Aidee, ale zmenu necítim, stále nemám chuť. Partnera aj mňa to frustruje. Môj gynekológ mi povedal, že libido nemá nič spoločné s antikoncepciou a že mám zmeniť partnera, ale s partnerom som na 100% spokojná. Antikoncepciu beriem preto, lebo už aj predtým som bola suchá a kondómy praskali, ale aspoň som mala chtíč. Iný gynekológ moju suchosť zase spájal s chorobami, a tak mi nasadil antibiotiká. Problém sa stále obchádza.Prosím, poraďte mi, nechcem meniť antikoncepcie donekonečna. - otázka upravena poradcem
Lea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Některé ženy k plnému sexuálnímu prožitku potřebují podvědomou informaci o tom, že mohou otěhotnět. Každá antikoncepce jim chuť na sex snižuje. Teoreticky by šlo zkusit některou výše dávkovanou antikoncepci, ale efekt není jistý (v ČR např. Gravistat). Možná by zlepšila alespoň trochu problém se suchostí pochvy - byť tam jde asi o Váš primární problém, který s antikoncepcí přímo nesouvisí.

Pomoci spíše než gynekolog by možná mohl sexuolog.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den ještě jednou, děkuji Vám za rychlou odpověd ohledně Vašeho názoru na tělíska. Zapomněla jsem jěště zmínit, že mám hodně zakloněnou dělohu - je toto kontraindikací k zavedení tělíska, případně není vyšší riziko uvolnění? A myslíte, že když jsem pravidelně každý měsíc trpela na opakované mykózy při užívání HA, že by se toto při hormonálním tělísku neopakovalo? Zvažuji všechna pro a proti, přeci jenom, Mirena není úplně levnou záležitostí. Děkuji, hezký den.
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zakloněná děloha není kontraindikací k zavedení tělíska. Ani není vyšší riziko uvolnění. Ovšem tělísko se někdy o něco hůře zavádí

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore, jakou máte osobní zkušenost s tělísky? Jsou jako metoda antikoncepce vysoce spolehlivé? Často čtu o různých nežádoucích účincích - výtoky a podobně. HA brát nechci, po ní jsem měla každý měsíc mykózy, bylo by vhodnější tělísko s hormony, nebo bez? Nerodila jsem a děti nechci. Děkuji.
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně mám velmi dobré zkušenosti především s hormonálně aktivním tělískem Mirena. Jde po přerušení vejcovodů pravděpodobně o nejspolehlivější antikoncepční metodu. O něco hojnější hlenovitý výtok je po zavedení toho tělíska poměrně častý, ale většina žen to nevidí jako problém

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den pane doktore,
premyslim o zavedeni nehormonalniiho teliska, mohu se zeptat kdy se takove telisko v cyklu zavadi? jeste jsem nerodila, takze se toho obavam hlavne tedy bolesti

dekuji - otázka upravena poradcem
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tělíska - hormonálně aktivní i ta "běžná" se obvykle zavádí při menses. Případně lze zvážit zavedení v celkové anestézii.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, pane doktore,

měla bych na Vás dotaz a byla bych moc ráda za Vaši odpověď a radu. Je mi 24 let a zatím jsem bezdětná, HA užívám již šestým rokem - nyní mám předepsanou HA Cleosensa. Mám teď velké dilema, zda přejít na nitroděložní tělísko či zůstat u HA. V případě nitroděložního tělíska nevím, zda je lepší mechanické či hormonální. Hlavně nevím, která z těchto tří možností (Cleosensa, mechanické tělísko nebo hormonální tělísko) je menším zlem. V horizontu čtyř let bych ráda otěhotněla a nevím, jakou možnost zvolit.

Děkuji předem za Váš čas.

KČ - otázka upravena poradcem
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Uvažujete-li v horizontu 4 let o dítěti, je podle mne vhodnější zůstat u hormonální antikoncepce

MUDr. Jan Šulc

P.S. Ani jedna z uvedených antikoncepcí není podle mého názoru "zlem"

antikoncepce
Dobry den pane doktore, mela jsem s pritelem nechraneny pohlavni styk, vzala jsem si postinor. Aby jsem zjistila jak jsem na tom v cyklu udelala jsem si jeste rano ovulacni test, druha carka je velice ale velice slaba, da se ovulacnim testum verit? mohu nejakym zpusobem spolehat ze ovulaci nebyla, chci ovulacni testy jeste delat abych zjistila jak to bylo
peta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud jste užila Postinor, nejsou podle mne ovulační testy vhodné ani nutné

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
je mi 19 let. Začala jsem poprvé užívat antikoncepci (Dienille) v 1.den menstruace. Už mám vybráno půlku 3.řádky 1. platíčka a stále mám mírnou menstruaci. Četla jsem na příb.letáku, že se může nepravidelná menstruace dostavit. Chtěla bych se zeptat, jestli je to normální nebo to mám začít řešit?
Děkuji. - otázka upravena poradcem
lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je to poměrně časté a nemusíte to řešit. Užívejte dále, stav by se měl upravit v dalším cyklu

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Děkuji za odpověď.
Já bych ale nechtěla použít pilulku Po. Mám strach ze všech vedlejších účinků, které některé dámy popisují..
Ráda bych se tedy ještě zeptala, jaká je pravděpodobnost otěhotnění v tomto případě? Jestliže vysoká, pak bych nejspíš po pilulce, ač velmi nerada, sáhla. Případně ještě kdy mi test ukáže, jestli jsem v tom?


Dobrý den, chtěla bych se zeptat... Neberu prášky, sex vždy provozován s kondomem. S přítelem jsme včera odpoledne trošku neuhlídali své chutě. Párkrát se do mě dostal, ale neejakuloval. Jsem ale velmi nervózní, a proto bych se chtěla zeptat, co mám teď dělat? Vím, že přemýšlet jsme měli už předtím. Dítě rozhodně nechci. Předem děkuji za odpověď a pochopení. - otázka upravena poradcem
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vedlejších účinků je daleko méně, než se píše na internetu.

Pravděpodobnost nelze v procentech odhadnout. Ale větře tomu, že život  umí být zlý.

Test z moče spolehlivě odhalí početí po 12-14 dnech od styku.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat... Neberu prášky, sex vždy provozován s kondomem. S přítelem jsme včera odpoledne trošku neuhlídali své chutě. Párkrát se do mě dostal, ale neejakuloval. Jsem ale velmi nervózní, a proto bych se chtěla zeptat, co mám teď dělat? Vím, že přemýšlet jsme měli už předtím. Dítě rozhodně nechci. Předem děkuji za odpověď a pochopení.
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zvažte nákup postkoitální antikoncepce. Tato "pilulka po" lze užít do 72 hodin, některá i do 120 hodin po styku. Jsou volně prodejné v lékárně od 16 ti let   

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý deň,

prosím Vás chcela by som sa dozvedieť o zavádzaní vnútromaternicového telieska Jaydess. Do koľko dní od začatia menštruácie je potrebné ho zaviesť. A môžem prísť na zavádzanie do ambulancie sa tampónom? Ďakujem - otázka upravena poradcem
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nitroděložní tělíska obvykle zavádíme v den nejsilnějšího krvácení. Ale většinou nevadí,  bude-li výkon o několik dní později. Tampon byste si měla vyndat sama před vstupem do ordinace. Je vhodné i vyprázdnit močový měchýř

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, pane doktore, narazila jsem tu na dotaz ke Kinerylu. V příbalovém letáku skutečně je, že snižuje účinnost antikoncepčních prostředků. Mohl byste mi to prosím vysvětlit lépe? Když ho užiju 4 hodiny po spolknutí HA (kteoru jinak beru na minutu přesně, leta pravidelně), i ta přestane účinkovat? Nebo jsou 4 a více hodiny dostatečný rozestup? Děkuji moc.
Zdena;
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vzájemné interakce léků jsou velmi složité. Jak přesně Kinedryl působí na hormonální antikoncepci nevím. Odhadoval bych, že snižuje vstřebávání tabletek. Ale opravdu nevím - je to dotaz pro farmakologa, nikoli pro gynekologa. Také nevím, zda časový odstup něco přinese či nikoli

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý deň, užívam HAK, pred cca 2 týždňami mi endokrinologicka predpísala liek Mysimba za účelom znižovania hmotnosti. Tento liek obsahuje dve zložky - naltrexóniumchlorid a bupropióniumchlorid. Chcem sa spýtať,ci ma tento liek nejaké vývoj na účinok antikoncepcie? Ďakujem
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tuto informaci zjistíte v textu příbalového letáčku

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, s mojí gynekoložkou jsme rozebíraly zavedení nitroděložního tělíska Jaydess, a napsala mi recept na Polygynax a spasmopan, který si mám vyzvednout a před zavedením tělíska použít. Chtěla bych se zeptat, k čemu se to používá a jak by se to mělo využít. Děkuji.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Polygynax je širokospektré antibiotikum. Užívá se týden i déle před zavedením, vždy 1 globule na noc před výkonem. Spasmopan je lék, který působí proti stahům svaloviny. Měl by snížit bolestivost zavedení tělíska. Osobně bych doporučil jeho užití 1-2 hodiny před zavedením. Lepší ale bude, zeptáte-li se své lékařky.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den.
S prítelem jsme se rozhodli pro miminko. Dne 21.5 jsem si naposled vzala antikoncepci Bonissa ktera je kombinovana hormonalni a ten den jsme meli nechraneny sex. Druhý den 22.5 take. Vim ze jsem nemohla ještě otěhotnět ale spise se ptam ze den poté tudíž 23.5 me začalo bolet v podbřišku jako pri příchodu menstruace coz me trochu zaráží v tom ze kdyz jsem drive dobrala prasky na prichod menstruace tak. Az cca po 3 dnech nebrani prášku me zacalo bolet mirne břicho. Tak čím to je ze ted to je tak brzy? - otázka upravena poradcem
Sandra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nástup krvácení a s ním spojené obtíže se mohou někdy objevit dříve. Jde o výjimku potvrzující pravidlo

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den. Potřebuji poradit. Je mi 18 let a jsem už 3 roky uživatelkou HA. V pátek mi skončil menzes (který jsem dostala o dva dny později) a v neděli po pohlavním styku jsem začala velmi slabě krvácet. Trvá to již 3 dny a je to slabší než ve zmíněnou neděli. Nevím zda to může být následek opožděně menstruace, nějakého podráždění při styku nebo zda mám za tím hledat něco jiného. Děkuji.
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Může jít jen o variantu krvácení v pauze (předpokládám, že v užívání antikoncepce nyní byla standardní pauza). Někdy krvácení  přesáhne i do začátku užívání nového platíčka.

Stav by se měl upravit. Pokud ne nebo pokud se podobný problém bude opakovat, navštivte svého gynekologa

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den.
Mám už přes osm měsíců zavedené nitroděložní tělísko Jaydess, před ním jsem užívala HA. Od té doby co mám tělísko se mi výrazně zhoršil PMS, a je to čím dál tím horší, tento měsíc jsem strávila tři dny v posteli a ani prášky na bolest mi nezabíraly - dříve jsem nikdy na nic podobného netrpěla. Bolesti se vyskytují i nepravidelně během celého cyklu, sice slabší ale stále je to něco co jednoznačně přišlo s tělískem. Krvácím stále stejně nebo jen o malinko méně než dřív, přestože bych podle Dr. krvácet už moc neměla. Byla jsem na kontrole, tělísko mám na svém místě a byl mi na měsíc předepsán Cyklo3fort, ale žádná změna se nedostavila. Vzhledem k tomu že se blíží léto a dovolené tak se už trochu začínám bát, navíc jsem četla že se s tělískem nedoporučuje používat tampony, což mi kromě krvácení a bolesti ještě přidává na nepohodlí jelikož jsem na ně byla zvyklá. Čím ještě by tedy mohly být obtíže způsobeny? A jaká by mohla být jejich řešení? K Dr. jsem objednaná,ale až za měsíc. - otázka upravena poradcem
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Potíže nemusí být způsobeny tělískem, ale Vaším cyklem, který hormonální antikoncepce blokovala a po jejím vysazení se obnovil. Lze zkusit, zda by přidání hormonální antikoncepce potíže odstranilo.

Tampony lze užívat i s tělískem

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den
Je mi 38 let. Ve 2016 jsem rodila a po pul roce jsem si nechala zavést nitroděložní tělísko. Po počátečních obtížích po zavedení se upravila menstruace tak, že téměř nekrvácím a nepocituji téměř žádné projevy. Ale pravidelně v polovině cyklu mám tak dva dny, kdy se v noci potím a přitom je mi zima, unavená , chut na jídlo, nemůžu sportovat. Může to mít souvislost se slabou menstruací? Děkuji - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S oslabením intenzity krvácení popisované potíže s vysokou pravděpodobností nesouvisí. Tělísko neovlivňuje kolísání Vašich hormonálních hladin v průběhu cyklu. A zvýšené vnímání těchto změn bych považoval za nejpravděpodobnější příčinu obtíží

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
užívám antikoncepci a chtěla bych se zeptat, zda mohu provádět pohlavní styk i v 7 midenní pauze ? - otázka upravena poradcem
Barča
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Styk můžete mít i v 7 denní pauze a atiko ochrana by měla fungovat

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den rada by som sa opytala s cim moze byt spojene nizke libido? uzivam uz 20 rokov s prestavkami pocas tehotenstva triregol dakujem
- otázka upravena poradcem
petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčin může být řada - věk, proběhlá těhotenství, kvalita vztahu, celkový zdravotní stav, aj. Teoreticky  může být příčinou sníženého libida i užívání antikoncepce. Lze zkusit přejít na jiný přípravek, ale problém to nemusí vyřešit. Nakolik se na problému antikoncepce podílí či nepodílí, lze zjistit jen jejím vysazením. Více by možná poradil sexuolog

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore. Je mně 49 let. Před 7mi měsíci mně skončil 5lety cyklus Mireny. Menstruace se nedostavila. Nyní mám jít na vyndaní popř. výměnu. Dle hormonální hladiny krve prý v přechodu nejsem. Chtěla jsem se zeptat, zda výsledky krve může ovlivnit několikaleté užívání jetele lučního - obsah izoflavonu 70 mg denně? Zda může být Mirena ještě 7 měsíců funkční, když se menstruace nedostavila? Doporučil byste mně zavedení nové Mireny? Popř. jsou i jiné metody určení, zda jsem již po přechodu? Co byste mně doporučoval vy jako lékař? Předem děkuji za odpověď.
Martina Pírková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

U doplňků stravy je ten problém, že  jejich účinky nejsou, na rozdíl od léků, přesně evidovány a je o nich často jen málo informací. To platí i pro jetel luční. Takže nevím, zda může ovlivnit některé výsledky krevních testů.

V přechodu zcela jistě již jste. U některých žen začíná toto období života již po 40. roce života, po 45. roce je v přechodu již prakticky každá žena. Přechod totiž není ztráta menstruace, nýbrž období života mezi dobou pohlavní zralosti a stářím.

U Mireny to není tak, že funguje 5 let a pak již ne. Její účinek postupně slábne a 5 let je interval, po který funguje spolehlivě. Myslím, že klidně může zůstat zavedena ještě několik měsíců.

Zda zavádět další Mirenu záleží na tom, co od ní očekáváte. V přechodu sice jste, ale zda ještě budete či nebudete menstruovat, třeba i řadu let, není jisté. A je to i obtížné zjistit nějakými testy. Otěhotnět ale již v 49 letech na 99% nemůžete. Takže jako antikoncepci novou Mireny nepotřebujete. Jako blok menstruace může ještě být řadu let užitečná.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den,

chcela by som sa spytat, v prvy den druheho tyzdna uzivania hormonalnej antikoncepcie som zabudla uzit jednu tabletku, uzila som ju az po nejakych 16 hodinach. To iste sa mi stalo este raz, par dni na to. Nasledne som mala po 6 dnoch nechraneny pohlavny styk. Je tu riziko otehotnenia? Ak ano, ake velke?
- otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Otěhotnění je nepravděpodobné, ale není na 100 % vyloučené. Přesnější odhad rizika je obtížný

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den. Mám na Vás asi zbytečný dotaz. Je mi 54 let, mám 2 dospělé děti, problémy s otěhotněním nebyly. Menstruaci mám stále zcela pravidelnou, antikoncepci neberu. Můj nový přítel však vyžaduje, abych se stále chránila, já to považuji, vzhledem k věku, za zbytečné. Jaký je Váš názor?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

I já považuji ochranu před početím v 54 letech za zbytečnou

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den,

chcela by som sa spytat, v prvy den druheho tyzdna uzivania hormonalnej antikoncepcie som zabudla uzit jednu tabletku, uzila som ju po 12 hodinach. To iste sa mi stalo este raz, par dni na to. Nasledne som mala po 5 dnoch nechraneny pohlavny styk. Je tu riziko otehotnenia? Ak ano, ake velke?

Dakujem - otázka upravena poradcem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nebylo-li opoždění v užití delší než 12 hodin, měla by antiko ochrana fungovat

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den pane doktore,
chtela bych zacit uzivat nejakou formu antikoncepce, neco spolehlihlivejsiho nez jsou kondomy. Nechci uzivat hormonalni antikoncepci, co mi doporucite? Slysela jsem ze existuje nehormonalni telisko, mohu ho mit i kdyz jsemnerodila? dekuji za info - otázka upravena poradcem
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nehormonální tělísko lze zavést i ženě, která nerodila.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, od 4.5. jsem začala jsem brát HA Foxinette neo. Stále malinko špiním a občas mě pobolívá dole. Je možné, že mě teď asi 2. den začaly pobolívat ledviny z této HA? Koupila jsem si raději urologický čaj.

Děkuji - otázka upravena poradcem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Slabé krvácení i mírné pobolívání v podbřišku není po nasazení antikoncepce nic neobvyklého a stav se obvykle upraví. Problémy s ledvinami ale s nasazením antikoncepce nesouvisí

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Pane doktore, dobrý den, léta užívám antikoncepci. Poslední rok beru Belaru. Jsem s ní velice spokojená. Pozitivním efektem u mě je i to, že posledních pár měsíců s ní mám velice slabou "menstruaci", jedná se spíš jen o takové špinění. Rozhodně se nedá říct, že by to teklo, jak jsem byla zvyklá z dřívějška. Opravdu to tělu nevadí, že nekrvácím? Nemusím se ničeho obávat (ani problémů ani otěhotnění) a být šťastná?:) Děkuji moc za Vaše uklidnění. Simona - otázka upravena poradcem
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemusíte se ničeho obávat. zeslabení menstruace je zdraví prospěšné

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den beru antikoncepci berala vice nez 2 roky a stala se mi pri toto brani taková nepřijemnost. Prášky začínam brát vždycky v pátek a do neděle sem je brala vzdy spravě a měla sem v neděli ráno nechráněný styk- přitel ale neejakuoval, v pondeli sem si zapomnela uzit tabletku a vzala si ji do 14 hodin po, ne do 12. myslite ze bych mohla otehotnet, moc se toho obávám....
andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Opoždění v užívání o 14 hodin je lehce "za hranou". Selhání ochrany je sice hodně nepravděpodobné, ale ne zcela vyloučené. Chcete-li max jistotu, lze zvážit užití tzv. postkoitální antikoncepce. Je volně prodejná od 16 let v lékárně. V užívání běžné antiko každopádně pokračujte

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli je možné, aby má přítelkyně otěhotněla, když už přes půl roku bere prášky a já se do ní poprvé udělal den po ms ?
Adam
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den,

Pokud přítelkyně užívá antikoncepční tabletky dle návodu a bez chyb, je otěhotnění vysoce nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, mám dotaz týkající se antikoncepce. Beru Jeanine a tento týden jsem měla 7 denní pauzu po obvyklých 21 tabletkách ,ale stalo se to ,že jsem si 8. den( čili den ,kdy mám prášky znovu začít užívat) zapoměla prášek vzít z důvodu ,že jsem je neměla u sebe, stane se něco ,když si prášek vezmu až ten další den ? předem děkuji za odpověd'
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nestane se nic, pouze nebude týden fungovat antiko ochrana

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
nebrala jsem HAK a stala sem nám s přítelem nehoda a tak jsem použila tabletku po postinor... asi za 5 dnů jsem začala špinit (myslela jsem si že začíná menstruace) a tak jsem vzala první tableku HAK, jenomže menstruace to nebyla. Chci se zeptat od kdy můžu na HAK spoléhat. A jestli je možné že krevácet začnu až po dobrání platíčka, protože se krvácení stále nedostavilo. (těhotná nejsem) - otázka upravena poradcem
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nástup antiko ochrany může být u různých přípravků různý. Obvykle se uvádí 7-10 dní.  Přesně to zjistíte na příbalovém letáčku.

Krvácení opravdu může přijít až po dobrání platíčka

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Začala jsem brát HA a už asi 11. den po skončení menstruace špiním. Včera jsem byla na gynekologii a dostala jsem injekci, po které by to mělo do druhého dne přestat. Bohužel špinění nepřestalo. Kde je tedy problém?
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V prvním cyklu užívání antikoncepce je slabé krvácení, neboli špinění, poměrně častým jevem. Obvykle ustane v druhém cyklu

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, začala jsem brát antikoncepci Lunafem. Mám ji první měsíc a menstruaci mám dostat již následující týden. Bohužel ale mám mít zrovna vyšetření a byla bych radši, kdybych menstruaci neměla. Myslíte si, že si to můžu odložit? (Předtím jsem brala jinou antikoncepci, která mi nevyhovovala). Děkuji.
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě můžete odsun menses zkusit. V prvním cyklu je ale o něco větší riziko, že to nebude fungovat a začnete krvácet. V tom případě vysaďte a začněte opět po standardní pauze

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,

chtěla jsem si nechat předepsat antikoncepci a bylo mi řečeno, že si musím jít nechat udělat testy na srážlivost krve za 800Kč. Bohužel máme špatnou srážlivost v rodině, a moje sestra mi doporučila, že jsou nějaké testy, které jsou zadarmo když tu srážlivost máme v rodině. Chci se zeptat, zda to mám rovnou oznámit svému lékaři a domluvit se s ním, nebo jak mám postupovat a kam případně zajít.

Předem děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Renata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobně jde o test na tzv. trombofilní mutace. Při jejich pozitivitě má krev vyšší pohotovost ke srážení. Tyto testy nejsou před nasazením antikoncepce povinné u každé ženy. Standardně se provádí pouze u žen s vyšším rizikem trombózy, tedy ucpání cévy. Pokud má lékař za to, že je u Vás v tomto směru vyšší riziko, test může podle mne provést "i na pojišťovnu". Není-li riziko u Vás výrazně zvýšené, test by pojišťovna nejspíše neproplatila a musíte ho hradit Vy. Je-li Vaše rodina v tomto směru sledována, může Vaše vyšetření doporučit specialista, který testy v rodině prováděl

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Dnes jsem si vzala první pilulku antikoncepce Bellvalynu, tak se chci zeptat jestli jsem ode dneška chráněná nebo musíme s přítelem počkat. Děkuji za odpověď.
Justýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud jste začala užívat 1. den krvácení, antiko ochrana nastupuje po skončení krvácení. Začala-li jste užívat jindy, ochrana nastupuje po 7-10 dnech dle přípravku. Tuto info najdete na příbalovém letáčku

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den. už týden beru antikoncepci Sirmya. Dnes s přítelem jsme trošku ulítli a on se do mne udělal. Antikoncepci beru v podobný čas, většinou o pár minut déle(třeba půl, nebo čtvrt hodiny). Do toho mám menstruaci. Jak velké rizko otěhotnění mám? děkuji za odpověď
Ell
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při správném bezchybném užívání antikoncepce, což je zjevně Váš případ, je riziko početí i při ejakulaci do pochvy extrémně nízké

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,je mi 42 let,dítě již neplánuji. Mám potřetí zavedenou Mirenu. Protože se obávám těhotenství-přítel je velmi aktivní- přemýšlím ještě o používání spermicidního krému nebo globulí. Není tělísko kontraindikací? děkuji za odpověď
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mirena je vysoce spolehlivou antikoncepcí. Kombinaci se spermicidními látkami je možná, podle mne ale  zcela nadbytečná

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, jaká je pravděpodobnost otěhotnění, když je mi 41 let, pravidelně beru antikoncepci, ale ztratila se mi menstruace (již 4 měsíce). Těhotenské testy si dělám pravidelně, vycházejí negativně. Každý měsíc se ale nervuji, zda nejsem těhotná i za výše zmíněných okolností. Dítě již neplánuji. Děkuji za odpověď. Justýna
Justýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zeslabení i vymizení krácení je při užívání antikoncepce častým jevem. Otěhotnění je při správném užívání antikoncepce extrémně nepravděpodobné

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, je mi teprve 16 a 3.5.2017 jsem měla své ,,poprvé''. Nebyli jsme na ničem domluveni, ale s přítelem se známe dlouho,a došlo k tomu, ale bez ochrany. Když jsem koukala na kalendář v aplikaci na mobilu, po tom, co jsem to měla za sebou, zjistila jsem, že mám plodné dny, ale nevím, jak hodně můžu důvěřovat nějaké aplikaci. Sice můj přítel nevyvrcholil do mě, ale vytáhl svůj penis dřív, ale i přesto se bojím. Jaká je pravděpodobnost otěhotnění?:(
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Dá se to těžko odhadnout. Pro jistotu bych ale doporučil postkoitální antikoncepci. Lze užít do 72 hodin po styku, přípravek EllaOne i do 120 hodin. Tyto přípravky jsou od 16 let volně prodejné v lékárně

MUDr. Jan Šulc


antikoncepce
Dobrý den pane doktore,prosím o radu.Užívám HA Depo proveru už 13 let s roční přestávkou,kdy jsem chtěla druhé dítě a to se ihned podařilo.Můj problém spočívá v tom,že už dlouho vypadám jako těhotná,břicho mám opravdu velké,do špičky,jako bych byla tak v 5.měsíci.Je napnuté,občas bolí a jako by tlačí,opravdu jak při těhotenství.Těhotná ale nejsem.Může to být tou injekcí,nebo to může být z jiného zdravotního důvodu?Moc děkuji za vaši odpověd.Jitka 40 let.
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobné potíže nejsou typickým projevem užívání Depo Provery, ani dlouhodobého. Bez vyšetření ale nelze posoudit, o co se jedná, ani na 100% vyloučit vliv této antikoncepce

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze