Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Poradna je od 18.2. do 26.2. 2017 z důvodů dovolené pozastavena. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

antikoncepce
Dobry den, chci se zeptat jestli má alkohol vliv na pusobeni antikoncepce. Tedy kdyz piju a vezmu si tabletku. Dekuju
Lola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud nejde o extrémní množství alkoholu, antiko účinek by neměl být ovlivněn. Nesmíte ale zvracet

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, beru antikoncepci Veyanne, měla jsem si kolem 21-23hod vzít 18-tou tabletku z daných 24 ale bohužel jsem na ni zapomněla a vzala si ji až následující den v 6:30 ráno. Jsem prosím nadále chráněná? Děkuji.
Míša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Opoždění o 12 a půl hodiny by nemělo antiko ochranu narušit

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore,
jsem skoro v 9. měsíci a chtěla jsem se zeptat, zda přináší nějaké riziko v těhotenství či při porodu mutace MTHFR heterozygotní forma - související s poruchou štěpení kys. listové? Děkuji Vám - otázka upravena poradcem
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko této mutace v heterozygotní formě je zanedbatelné. Určitě ale užívejte kyselinu listovou v dostatečném množství

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak velké je riziko otěhotnění, skončila mi 7 denní pauza, ten den jsem měla s parterem styk při kterým vše pustil do vnitř, ten den jsem si vzala pilulku, ale druhý den jsem na ní zapomněla a vzala jsem si jí až další den ráno. Vím že bych se měla teď 7 dní chránit i jinak. Ale je nějaká možnost že ve mně spermie z předchozího dne nějak přežily a až v den zapomenuté pilulky se dali do díla? Jak vysoké je riziko otěhotnění? Děkuji.
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění není  pravděpodobné, nelze ho ale ani na 100% vyloučit. Kvalitní spermie přežívají a jsou schopny oplodnit vajíčko i po dobu několika dní

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý večer.
Uživam Dienorette (antikoncepcia) už 5 mesiacov, nechcem ju uživať počas brigády v zahraniči. Kedy by som s nou mala prestat ak vycestujem v máji? Aké sú ťažkosti spojené s tým, keď prestanem uživať HAK? Mám 19 rokov. Ďakujem pekne a prajem Vám príjemný večer. - otázka upravena poradcem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vysaďte po dobrání  platíčka. Po vysazení se většina žen vrátí do stavu, jaký byl před nasazením antikoncepce. Nebyly-li potíže, pravděpodobně žádné nebudou. Pokud jste měla např. bolestivou nebo nepravidelnou menstruaci, bude to nejspíše podobné.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý večer, beru hormonální antikoncepci často jak mám. Nezapomínám a nevynechávám. S přítelem jsem měla nechráněný pohlavní styk a pilulku jsem si vzala až po styku. Opakovalo se to i po druhé. Mám se obávat , že to nemá žádnou učinnost?
Adriana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užíváte-li pravidelně každý den, je ochrana před početím trvalá

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
nedávno jsem poprvé začala brát antikoncepci Foxinette Neo. Začala jsem ji brát první den menstruace, která u mě obvykle trvá 6 dní. Dnes je 9. den, ha stále beru, ale také pořád menstruuji. Je to normální? - otázka upravena poradcem
Tamara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V prvním cyklu užívání je podobná nepravidelnost poměrně častá.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, beru HA Softinelle a zapomněla jsem si vzít prášek v 3. týdnu (v pořadí 18.). Zjistila jsem to až druhý den a vzala si dvě tabletky najednou( tedy v pořadí 18. a 19.), večer jsem měla nechráněný pohlavní styk. V příbalovém letáku je jedna z možností navázat druhým platem. Myslíte si, že je tam velké riziko otěhotnění?
Edith
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko otěhotnění je nízké, ale není nulové

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Beriem HAK, lekar mi vypisal antibiotika. Kedy budem po vysadeni antibiotik znova chranena? Ďakujem pekne. :)
Erika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Antibiotika mohou ovlivnit složení poševní mikroflóry. Záleží vždy na úrovni tohoto narušení. Přítomnost mikroorganismů ve střevech je totiž důležitá pro správné vstřebávání antiko tabletek. Často k omezení vstřebání vůbec nedojde, jindy, spíše výjimečně,  může problém přetrvávat i několik dní po skončení antibiotické léčby. Max spolehlivá ochrana je až po cca 7-10 dnech po dobrání antibiotik

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý deň. Chcela by som Vás spýtat. Ak berem antibiotikum Fromilid 500mg a uzivám HAK Dienorette, som chránena na 100% ?
HAK
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při užívání antibiotik může být antiko ochrana narušena (viz řada odpovědí v archivu). Fromilid je antibiotikum - takže na 100% chráněna nejste

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý deň, chcem sa opýtať som chránená aj počas 7-dňovej pauzy, keď užívam antikoncepciu Softinelle už 2 roky?
- otázka upravena poradcem
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, ochrana funguje i v pauze

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Pane doktore neshazujte prosím ženy které používají pouze ochranu pomocí kondomu nektere ženy nemohou používat antikoncepci .At uz z duvodu alergie nebo jinych komplikaci které to prostě neumožňují,a věci jako nitroděložní tělísko jsou odporný zásah do lidského těla. Já sama nepoužívám antikoncepci z duvodu že jsem proti ničení lidskeho těla a navíc ani nemohu kvuli Crohnove chorobe... používáme s přítelem kondomy již 4 roky, sex provozuje me prumerne 200x ročně a ani jednou nám nepraskl. Podle mě je kondom jen pro ty co ho umí používat, ovsem dekuji mockrát za vase varování že tak často selhávají je to opravdu zajímavé zjištění.

a položím otázku jelikož je toto poradna:
Pane doktore setkal jste se již s někým kdo by měl alergii na latexové kondomy ? Pokud ano jak se to projeví ? Děkuji za odpoved a za zveřejnění. - otázka upravena poradcem
Lola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Já páry užívající kondom neshazuji, pouze varuji. Doufám, že Vám dobré zkušenosti vydrží. Bohužel znám případy ze své praxe, kdy k selhání došlo i po řadě let spolehlivého fungování

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, tento měsíc jsem začala poprvé brát nízkohormonální antikoncepci Asumate, ale bohužel jsem onemocněla a čekám na výsledky krve - podezření na mononukleózu. Zatím mám antibiotika Klacid 250 a chtěla jsem HA vysadit, aby nebyla další zátěž pro játra. Před 2 dny jsem ale měla pohlavní styk a bojím se, že kdybych teď v 2. řadě plata HA vysadila, mohla bych otěhotnět. Kdy by podle Vás bylo nejlepší antikoncepci vysadit, je to vůbec v tomto případě nutné? Nemoc má u mě řekla bych velmi mírný průběh, pokud to vůbec mononukleóza je. Děkuji za odpověď.
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zatím bych spíše nevysazoval. Záleží na tom, jak moc abnormální je výsledek jaterních testů. Pokud vysadit, je lepší vždy dobrat platíčko. Pozor ale - při užívání antibiotik může být antiko ochrana narušená

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, pane doktore. Všimla jsem si, že nevěříte v ochranu kondomů. Chtěla bych se zeptat, pokud kondom během styku nesklouzne a po styku na něm nejsou patrné žádné prasklinky ani nic podobného. Prostě pokud vše vypadá v pořádku, dá se v tomto případě na kondom spolehnout? Pochopila jsem to tak, že hlavním problémem je právě špatné nasazení nebo protržení. Pokud nic z toho nenastane, pak je kondom spolehlivý? Poškození by bylo patrné na první pohled, nebo ne? Nemám se jak jinak chránit a tohle mi každý měsíc způsobuje velkou nervozitu. Děkuji za odpověď
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vycházím ze statistik. Uvádí se, že ze 100 párů, které mají pravidelný pohlavní styk a chrání se před početím jen kondomem, do roka otěhotní 15 z nich. Nejčastěji kondom selže sesmeknutím nebo protržením. Když to zjistíte, bývá již pozdě. Někdy  může být poškození mikroskopické, takže je obtížné ho rozpoznat.

Vždy existuje možnost spolehlivější antikoncepce

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý večer, mám takový dotaz. S partnerem spoléháme na přerušovaný styk, s tím, že beru pravidelně, bez výjimek antikoncepci Sidreta. Nepoužíváme však kondom. Není tudíž žádné riziko k otěhotnění? A jsou "kapičky lásky" pravdivé? jednou před užíváním antikoncepce (cca 2týdny zpět) jsme měli přerušovaný pohl. styk, nechráněný, je zde riziko ? ... děkuji za odpověď předem. - otázka upravena poradcem
Lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užíváte-li pravidelně antikoncepci, není přerušovaný styk nutný. Ochrana před pčetím je i tak vysoce spolehlivá. Obávat se při užívání nemusíte ani "kapiček lásky"

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, jsem nedostala menstruace už tři měsíce , a nebrala jsem antikoncepce , právě čekám menstruace a brát prášky.
to musí brát každý den ?
- otázka upravena poradcem
Verka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Antiko tabletky je třeba užívat dle návodu každý den

MUD. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý deň, chcela by som sa iba ustiť, či nosový sprej Phyteneo NeoRhin neznižuje účinok HAK Softinelle? Ďakujem.
Nika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Žádné omezení antiko účinku mi není známé.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, pane doktore, chci se zeptat na zkušenosti s antikoncepcí Ebelya. Někde jsem četla, že má reziduální androgenní aktivitu. Co to znamená? Nemůže mít nějaké negativní účinky jako zhoršení pleti apod.? Děkuji. Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ebelya má jedno z nejobvyklejších složení, jaké se užívá u antikoncepčních tabletek. Přípravek bývá velmi dobře tolerován a má vysokou spolehlivost. Mírnou androgenní =mužskopohlavní aktivitu má většina antiko tabletek a nečiní to obvykle žádné potíže.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, je mi 20 let. Beru již přes rok pravidelně antikoncepci SYLVIANE. Vcera (2 dny po skonceni menstruace, tedy 9.den od zacatku menstuace) jsme meli s pritelem přerušovány styk. Udělal se mi až na břicho. Je možné že bych byla těhotná, když již druhý týden beru antibiotika (zinnat),které snižují účinnost antikoncepce?
Předem děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Antibiotika mohou ovlivnit složení poševní mikroflóry. Záleží vždy na úrovni tohoto narušení. Přítomnost mikroorganismů ve střevech je totiž důležitá pro správné vstřebávání antiko tabletek. Někdy k omezení vstřebání téměř nedojde, jindy může problém přetrvávat i několik dní po skončení antibiotické léčby. Takže jednoznačně vyloučit snížení antiko ochrany nemůžu

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, mám takový dotaz. Užívám již 12 dní antikoncepci Sidreta a dnes jsem si nasadila 3denní antibiotika Azitromycin Sandoz 250mg. Má to nějaký vliv na účinek antikoncepce? Mám si po dobrání antibiotik dávat pozor na možnost otěhotnění?
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží vždy na úrovni narušení střevní mikroflóry. Přítomnost mikroorganismů ve střevech je totiž důležitá pro správné vstřebávání antiko tabletek. Někdy k omezení vstřebání téměř nedojde, jindy může problém přetrvávat i několik dní po skončení antibiotické léčby. Raději si i několik dní po skončení léčby dávejte pozor.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den prosim vas chcela by som sa poradit.Zacala som brat antikoncepciu co mi predpisal moj gynekolog predtym som ziadnu nebrala Lunafem zacala som ju brat v den menstruacie a od vtedy stale krvacam ked som bola u gynekologa dal my ASCORUTIN a povedal ze mam dobrat tuto antikoncepciu a potom nabrat TRI-REGOL ked som sa ho pytala ci budem celu dobu krvacat povedal ze ano.Poradte mi mam vysadit antikoncepciu?Mam 28 a mam dve deti rodila som pred tromi mesiacmi.Dakujem za odpoved.
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji postupovat, jak doporučil Váš gynekolog - tedy dobrat Lunafem a po něm nasadit Triregol. Jak přesně přejít z jednoho přípravku na  nový se dočtete na příbalovém letáčku Triregolu

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
chtěla bych se Vás zeptat, zda-li antibiotika mají vliv na účinky antikoncepce. Pokud ano, tak jak dlouho trvá než antibiotika z těla vyprchají.
Děkuji - otázka upravena poradcem
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží vždy na úrovni narušení střevní mikroflóry. Přítomnost mikroorganismů ve střevech je totiž důležitá pro správné vstřebávání antiko tabletek. Někdy k omezení vstřebání téměř nedojde, jindy může problém přetrvávat i několik dní po skončení antibiotické léčby

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore, prosím Vás, beru antikoncepci Jangee 0.02mg, právě mi končí 7 denní placebo a před dvanácti dny jsem dobrala antibiotika Gyrablock 400. Nevím, zda ovlivnil účinnost atk. Dnes nám praskl prezervativ, prosím, je šance, že bych mohla otěhotnět? Má MUDr.má dovolenou. Děkuji moc.
Lada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Uplynulo-li od konce užívání antibiotik již 12 dní a začnete opět užívat, měla by antikoncepce fungovat

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý deň,
Chcela by som sa vás spýtať na učinnost antikoncepcie Leverette, antikoncepciu som začala brať prvý krát v živote a som na 9.tej tabletke (dnes užijem desiatu), je už bezpečný aj nechránený pohlavny styk? Nehrozí otehotnenie? - otázka upravena poradcem
Uhlich
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud užíváte bez chyb dle návodu, antiko ochrana již funguje

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, cca před měsícem jsem měla pohlavní styk přítel se sice do mě neudělal, ale semeno půjstil kolem genitálií. Antikoncepci sice beru, ale občas zapomenu a vynechám. Ms po pohlavním styku přišla v termínu. Další ms byla jiná než obvykle spíše špinění pak slabší krvácení po kterém mi na intimní vložce zbyl větší kus tkáně. Dva dny po končení ms jsem začala zase špinit bolesti v podbřišku nemám. Těhotenský test jsem si dělala před ms a pak jsem opakovala po pěti dnech běhěm ms oba dva vyšli negativně. Mohla bych být těhotná i přes občasné vynechání antikoncepce ? Nebo se může jednat o něco jiného a mám si raději zajít k doktorovi ? Lze považovat slabší krvacení za ms? A jak hodně jsou spolehlivé těhotenské testy, když byly oba dva dělané od stejné firmy ? Děkuji za odpověď.
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

S ohledem na dva negativní testy těhotná s vysokou pravděpodobností nejste. Testy jsou dosti spolehlivé. Zeslabení krvácení není při užívání antikoncepce nic neobvyklého. Gynekologa navštivte, pokud by se opakovalo krvácení mimo pauzu v užívání

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den
Chystám se začít brát svojí první antikoncepce-Ayreen a jsem pravidelná kuřačka ráda bych se chtěla tedy zeptat jaký to bude mít vliv a jestli jsou možná rizika...
Předem děkuji za odpověd.
- otázka upravena poradcem
Týna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Kouření při užívání hormonální antikoncepce zvyšuje riziko cévních komplikací. Nejde o nijak dramatické riziko, znám desítky kuřaček užívajících antikoncepci bez komplikací, ale existuje. Přestat kouřit nebo alespoň omezit počet cigaret by bylo jistě prospěšné

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
bohužel se mi povedlo vynechat prášek HA (Mistra) - pátá pilulka z nového platíčka. Vzala jsem si ho až 12 hodin po běžném čase. Před pauzou na MS jsem brala v kuse dvě platíčka. Jaké je riziko otěhotnění?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Verča
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko otěhotnění není vysoké, ale existuje

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat co se mi může stát když jsem použila tabletku escapelle a mam menstruaci ?
Krvácím už 4 den a bohužel nám praskl prezervativ. - otázka upravena poradcem
Adéla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neuvádíte, kdy jste Escapelle užila. Prasknutí kondomu při menses by pravděpodobně ale nemělo mít žádné následky

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, gynekolog mi na základě dohody předepsal místo HA Nyssiela ( u které jsem špinila od půlky platička) novou antikoncepci Gentilion. Řekl mi, ať doužívám aktivní tablety Nyssiely, počkám, až dostanu menstruaci a první den začnu užívat Gentilion, Jelikož mi ale přijde, že stále jen špiním, Gentilion jsem ještě brát nezačala. Nyní je den, kdy bych měla začít brát nové platičko Nyssiely, tak se chci zeptat, zda mohu užít první tabletku Gentilionu a budu normálně chráněna?
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při přechodu z jedné na jinou antikoncepci je nejlepší postupovat dle návodu na příbalovém letáčku nového přípravku. Antiko ochrana by tedy měla, začnete-li užívat dnes,  fungovat.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Hezký den, byla mi zjištěna alergie na latex. Zajímalo by mě zda-li při alergii kromě svědění a pálení dochází ke snížení účinku kondomu? Děkuji
Beáta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ke snížení účinku kondomu nedochází. Kondom ale obecně nelze považovat za příliš spolehlivou antikoncepci

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, obracim se na vas s dotazem ohledně dlouhodobého vynechání periody. Neměla jsem ji již více než dva roky. Dříve jsem měla antikoncepci YAZ a zhruba po roce uzivani jsem behem periody jen lehce špinila. Lékař to přisuzoval HA. Pote jsem změnila lékaře i HA, na Ayreen, po které by to mělo být lepší. Tuto HA beru již dva roky a od té doby už ani nešpiním a to i v pripade kdy vynecham treba na 10 dnu. Je vůbec možne aby se telo nepotrebovalo tak dlouho cistit? Lekar to vidi jako vyhodu. Ja mam vsak strach aby v budoucnu nebyl problem s otehotnenim... Mohla byste mi prosim poradit zda to je opravdu bezne ci zda mam na doktora tlacit aby provedl vhodna vysetreni? Predem moc dekuji za odpoved.
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Menstruace není žádný očistný proces. To je pověra.

Oslabení či dokonce vynechání krvácení je u antikoncepce opravdu časté a tělu i do jisté míry prospěšné.

Pokud jde o budoucí otěhotnění, je důležité, zda se krvácení bude dostavovat po vysazení antikoncepce a zda budete ovulovat. Žádné testy to při užívání antikoncepce neodhalí. Musela byste vysadit a vyzkoušet to. Nechcete-li rozhodně otěhotnět a máte-li pravidelný pohlavní styk, je to poměrně riskantní

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, pane doktore,

Včera mi moje gynekoložka (resp. její zástup) předepsala hormonální antikoncepci Stylia. Předtím jsem cca 8 let nebrala nic. Upozornila jsem ji že mám nález z hematolgie, konkrétně mírnou hyperhomocysteinémii, ve zprávě však bylo psáno že HA není kontraindikována. HA jsem si vyzvedla v lékárně ale v příbalovém letáku je napsáno že nemám HA užívat pokud mám hypehomocysteinémii. Dnes mi navíc začala menstruace a měla bych začít brát první pililku. Své doktorce už jsem nestihla zavolat. Skutečně mohu s klidem HA užívat nebo raději vyčkat a opět pro rat s gynekoložkou?

Děkuji za odpověď... - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je-li ve zprávě z hematologie uvedeno, že HA není kontraindikována, můžete podle mého názoru bez obav začít užívat

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den, mam otazku. Dobrala jsem plato antikoncepce regisha a dva dny pote jsem mela s pritelem sex s ejakulaci nejspis do me. MS jsem dostala o 5 dni pozdeji ale jen slabe krvaceni a bez bolesti. Pri kazde mentruaci mam krece jak blazen a ted vubec nic. Je mozne ze jsem tehotna? Dekuji za odpoved
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud jste užívala bez chyby dle návodu a po 7 denní pauze jste začala znovu užívat, je otěhotnění vysoce nepravděpodobné. Slabší krvácení není při užívání hormonální antikoncepce nic neobvyklého

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý večer, mám takový problém. Zapomněla jsem si vzít 5 dní antikoncepci, poslední jsem brala 20.1. a vzpomněla si na to až dnes. Mám totiž hodně práce a taky stres, běžně nezapomínám. Z plata jsem vzala zatím 2 pilulky (tedy za čtvrtek a pátek). Dnes jsem dostala menzes. Prosím tedy o radu, kdy si mám vzít další pipulku? Používám Minervu. Děkuji
Ann
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Začněte užívat od zítřka - ale minimálně týden, raději 10 dní, nespoléhejte na antiko ochranu

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, je mi 22 let, beru antikoncepci - Sunya už skoro 5 let a včera jsem si ji zapomněla vzít. Takže jsem si ji dala společně stou, kterou jsem si měla vzít dnes. Tzn. 2 pilulky a jedna s 24h zpožděním. Jedná se o 2 den po 7denní pauze a pohlavní styk jsem měla. Je velké riziko otěhotnění ?
Alice
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko otěhotnění není vysoké, ale na 100% selhání antikoncepce v tomto případě vyloučit nejde

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli může účinnost antikoncepce ovlivnit občasné užívání Lexaurinu a Stilnoxu? Děkuji za Vaši odpověď !
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užití těchto léků účinnost antikoncepce podle mých znalostí neovlivňuje. Podrobně event. na příbalových letáčcích

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda antikoncepce může oddálit menstruaci ? Na začátku prosince jsem měla pohlavní styk přítel do mě neejakuloval po krátké přestávce jsme pokračovali. Antikoncepci jsem brala se zpožděním jednoho dne. Menstruace přišla normálně a další plato antiny jsem začala jíst pět dní po ms. Měla jsem týdenní zpoždění ms. Začal mi nahnědlý až krvavý výtok, který po dobrání poslední pilulky antiny se přemněnil ve slabší krvácení. Lze to považovat za ms ? Těhotenský test jsem si dělala a vyšel negativní. A mohla antikoncepce oddálit menstruaci ? Děkuji
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

I slabší krvácení lze považovat za menses. Z Vašeho dotazu není jasné, zda užíváte antikoncepci správně. Při užívání se neřídíte krvácením, mezi platíčky máte dělat standardně dlouhou pauz, jejíž délka je uvedena v návodu. Pokud užíváte jinak, nemusí fungovat antiko ochrana a může dojít i k nepravidelnému krvácení

MUDr. Jan Sulc

antikoncepce
Dobry den, ovlivnuje Xorimax 500 mg antikoncepci Katya? Antibiotika beru od 16.1. a 20.1. jsem mela nechraneny styk. Katyu beru presne v pul 6 a antibiotika rano i vecer v 9. Mam je na 10 dni. Zadne nezadouci ucinky napriklad zvraceni a prujem jsem nemela. A antibiotika jsem dostala kdyz jsem zacinala dalsi plato, protoze jsem vynechala pauzu. Dekuji Petra
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Prakticky všechna antibiotika mohou snížit účinnost antikoncepce. Jde o to, jak moc naruší či nenaruš střevní mikroflóru. Mikroorganismy ve střevech mají totiž důležitou roli ve vstřebávání antiko tabletek

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zdali je možné, že jsem těhotná, když jsem 18.1.2017 měla nechráněný pohlavní styk s tím, že přítel neejakuloval do mě... Poslední menstruace mi skončila 2.1. a další měla přijít cca 28.1 ...přišla už dnes, ale jen opravddu slabé krvácení, a vypadá, že nebude trvat dlouho. Mám opravdu obavy, ke všemu jsem měla začít brát HA když mi přijdou měsíčky, ale ted si nejsem vůbec jistá co dělat.
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění nelze zcela vyloučit. Na test je ale ještě brzy - ten má smysl až po 2 týdnech.

Pokud jde o antikoncepci- nástup menses o 4 dny dříve až tolik nevadí. Větší problém je intenzita krvácení. Doporučuji s nasazením vyčkat až na jeho zesílení. Nenastane-li, začněte užívat po 5 dnech, ovšem první dva týdny v tom případě nespoléhejte na antiko ochranu

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, asi 2 roky beru HA Minerva, teď mi paní doktorka předepsala HA Ayreen. HA Minervu dobírám ve čtvrtek chci se zeptat zda hned další den v pátek mohu brát HA Ayreen. Děkuji.
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Postupujte dle doporučení na příbalovém letáčku nové antikoncepce

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, je mi 49 let a chtěla bych vědět zda menstruace skončí když užívám hormonální antikoncepci nebo je ji potřeba vysadit. Děkuji
Lena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud užíváte hormonální antikoncepci, menstruace neskončí.

Zda přestanete krvácet po jejím vysazení není v 49 letech jisté - spíše bych to neočekával

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Užívám HA Nyssiela, nesedí mi ( opět jsem začala v půlce plata špinit až slabě krvácet a to opět potrvá až do konce řádné menstruace) a tak jsem požádala o změnu svého lékaře. Napsal mi Gentilion, ale řekl mi, ať doberu Nyssielu (nyní mi zbývá ještě 5 aktivních tablet) a začnu s užíváním Gentilionu první den řádné menstruace. Chtěla jsem se zeptat, co se stane, když Nissielu vysadím dříve, abych dostala dříve menstruaci a nasadila už novou antikoncepci? Děkuji za Vaši odpověď!
Ilona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud změnu o několik dní uspíšíte, nemělo by se nic stát

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den. Mam 50 roku a užívám hormonální antikoncepci lunafem a menzes mívám pravidelně. Mívala jsem návaly horka a noční pocení, ale ty momentálně vymizely. Chtěla bych se zeptat zda je možné tyto prášky již vysadit a neotěhotnět? Ještě bych chtěla vědět zda je nutné po vysazení antikoncepce užívat nějaké hormonální léky, Gynekoložka mi toho moc neřekla. Děkuji
Lída
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vysadit můžete bez obav z otěhotnění. Zda bude třeba něco užívat či ne, bude záležet na tom, jak se budete cítit

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
dobri den volamsa lubomira kcela bisomsa spitat ze jeto norma ze mam danu ariana a 3 tizdne mam silne krivacane a trochu bolesti bruska ?
- otázka upravena poradcem
lubomira portelekiova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Trvají-li tyto potíže 3 týdny, není to normální

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, měla bych začít brát antikoncepci foxinette neo, doktorka řekla, že se bere (pouze první měsíc) od 1. dne menstruace. Nevím jestli mám po menstruaci brát prášky 21 dní a načnout i druhé plato nebo dobrat pouze 1. a pak budu mít menstrauci o týden dříve?
A pokud chci oddálit menstraci třeba o týden tím, že budu brát prášky déle nevystavuji se nějakému riziku? Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Využívejte 21 tabletek a udělejte týdenní pauzu. Krvácením se již neřiďte. První krvácení  opravdu přijde dříve

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den chtěla bych se zeptat zda uzivani dithiadenu ovlivnuje antikoncepci Mercilon?
Dekuji a jsem s pozdravem L. - otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tento lék Mercilon  neovlivňuje

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den, uzivam HA Eloine a bohuzel jsem zapomnela vzit dve tabletky. Jednu v prvnim tydnu(3.den) a druhou v druhem tydnu (13.den). Mam dokoncit baleni a mit pauzu jako obvykle, nebo mam prerusit a zacit rovnou nove?
Olga
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji dobrat balení. Raději ale nevěřte antiko ochraně

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý deň, užívam HAK Karhlu a stalo sa mi ,že som tento mesiac zabudla užiť tabletku a viackrát sa mi stalo ,že som užila aj tabletky v rôznom čase, zvyčajne ich beriem o 17:00 večer a niekedy sa mi stalo ,že som si dala tabletku aj o 23:00.. Problém je v tom, že sa nám stala s priateľom nehoda, vždy praktizujeme prerušovaný sex a tentokrát to priateľ nestihol. Veľmi sme sa obaja zľakli a tak mi kúpil tabletku po a užila som ju po 16 hodinách. Lenže potom som sa niekde dočítala ,že vraj HAK a tabletka po sa nesmie kombinovať. Mám z toho obavy, v utorok som dobrala poslednú tabletku balenia a zvyčajne dostávam menzes na 2-3 deň od poslednej tabletky a nič.. Veľmi stresujem.. Môžem byť tehotná? Alebo naopak neurobila som niečo veľmi zlé ,ak som si tú tabletku po dala? Viem ,že to musel byť šok pre organizmus. Lenže v tom strese som nepremýšľala nad tým. Ďakujem za odpoveď.
JanaBučk
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tabletka po a běžná antikoncepce se mohou kombinovat. Ovlivnění krvácení užitím této tabletky je možné. V užívání antiko tabletek po standardní  pauze pokračujte bez ohledu na krvácení. Otěhotnění považuji za vysoce nepravděpodobné. Pro jistotu ale doporučuji po 2 týdnech test

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den , už níže sem se ptala na problém s antikoncepcí bez pauzi-a se špiněním. chtěla bych podotknout že léčení močového měchýře nebyla použita žádná antibiotika, může tedy ke špinění docházet díky zvracení (3x) a možná i díky velkému stresu za poslední dobu ? mam posledních 8 tabletek , mám je dobrat nebo již dnes si prášek nevzít a udělat pauzu.. omlouvam se za zmatenou otazku ale mam z toho strach
Sofie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zvracení může snížit účinek antikoncepce. Stres spíše sám o sobě ne.

Udělejte pauzu nyní

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
dobrý den, chtěla jsem se na vás obrátit s problémem. beru antikoncepci Belara více než 2 roky, a občas spojím 2 plata dohromady-beru bez 7denni pauzy. vždycky to probíhalo bez problémů. ale momentálně když sem začala brát 2 plato tak jsem několikrát zvracela(3x-pokaždé jiný den) ale prášek sem si vždycky další den zase vzala, a jsem ted v půlce užívání a objevilo se špinění (podobající se 1dni menstruace-pouze špinění ne krvácení) pohalvní styk jsem měla ale myslím že riziko tehotenství muzu vyvártit. mohla bych se zepat co mam ted dělat? mam dobrat platicko a udelat 7denni pauzu ? nebo nemam tablety dobírat a udelat ji hned? jinak jsem měla problémy se zánětem močového měchyre, nemuze to mít na to nějaký vliv ?
Sofie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zánět měchýře by mohl mít vliv, pokud byl léčen antibiotiky. Ta někdy mohou omezit vstřebání antikoncepce ve střevě.

Doporučuji nyní 7 dní pauzu a po ní začít znovu užívat. A možná pro jistotu po 2 týdnech těhotenský test

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze