Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na váš názor. V září to bylo 5 let co jsem nechala dát mirenu po druhém porodu, když pominu první rok neustálého špinění tak jsem velmi spokojená. Jednou za měsíc drobné špinění, bolest prsou a mírná bolest v podbříšku tak to probíhá celou dobu. Nyní jsme se s přítelem domluvili na miminku,ale ještě by jsme tak půl roku chtěli počkat. Myslíte, že bude velký problém tělísko zatím ponechat nechce se mi na půl roku řešit jiná antikoncepce.
zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ponechat Mirénu v děloze 5 a půl roku je možné. Antiko ochrana ale nemusí fungovat zcela spolehlivě 

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat do kolika let je možné brát CILEST. Užívala jsem ho od svých 20 let do 40. Byla jsem s ním velmi spokojená. Po 40 mi pan doktor předepsal Ayreen a já začala přibírat,neustála chuť na jídlo a migrény.Ráda bych se k Cilestu vrátila ,ale pan doktor mi to nedoporučuje s tím ,že je to pouze pro mladší. Ráda bych věděla názor i jiného lékaře. teď je mi 43.Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně Cilest předepisuji svým pacientkám, jsou-li zdravé, klidně i do 45 let, někdy i déle.

Rozdíl mezi Cilestem a Ayreen nepovažuji za nějak zásadní

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, pane doktore, prosím o radu ohledně nitroděložního tělíska Mirena. Byla jsem upozorněna svojí gynekoložkou, že adaptace na tělísko trvá obvykle kolem půl roku, že během té doby mohu nepravidelně krvácet, mohu krvácet po styku atd. a že vše je individuální. Začala jsem krvácet třetí den po zavedení Mireny a krvácím dosud, tj,. přes dva týdny. Intenzita jako střední až silnější menstruace, ale ne úplně silná. Poslední dny krvácení provází i mírnější menstruační bolest. I když jsem dostala výše zmíněné instrukce, váhám, co je ještě normální. Jak dlouho mohu krvácení ještě považovat za normální, než bych měla kontaktovat lékaře? Na kontrolu jdu cca 8 týdnů po zavedení Mireny, tedy na konci prosince. Předem děkuji za odpověď.
mirka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že je popsaný průběh stále ještě v rámci normy. Gynekologa navštivte, pokud by krvácení přesáhlo běžnou intenzitu menstruace nebo v případě, že by se vystupňovaly bolesti

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den měl bych otázku pokud jme měli s přítelkyní poměr a ona bere antikoncepci a pořád je možné že by mohla otěhotnět pokud bych ejakulaci měl v ní neboli pokud bych to nestihl vytáhnout ven ?
Roman
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud přítelkyně užívá antikoncepci správě, tedy dle návodu a bez chyb, otěhotnění nehrozí ani při ejakulaci do pochvy

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry večer, pravidelně beru antikoncepci.jako obvykle jsem ji dobrala a dva dny jsem ji nebrala ale pak jelikož chtěl přítel sex jsem si vzala dva prášky najednou a druhy den už jsem nebrala a večer jsem dostala menstruaci je možné ze jsem těhotná. Přítel říká ze se do me neudělal, ale ma předčasný ejakulát. Dekuji
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud užíváte antikoncepci dle návodu, jste chráněna i v pravidelné pauze. Užívat v ní nějaké tabletky navíc je nesmysl. Otěhotnění považuji za vysoce nepravděpodobné, spíše bych očekával nějakou nepravidelnost v krvácení. Důležité je pokračovat v užívání, tedy nasadit další platíčko hned po standardní pauze, jako byste žádné tabletky navíc neužila

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
s přítelem spoléháme jenom na hormonální antikoncepci. Od doby, co tuto antikoncepci užívám, tak jsem mírně přibrala na váze. Nyní se cítím velice nafouklá a pobolívává mě hlava. Myslíte, že by se mohlo jednat o těhotenství nebo za to může antikoncepce? Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

O těhotenství pravděpodobně nejde. Jistotu Vám může přinést gravitest. Vliv hormonální antikoncepce vyloučit nelze

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý, den dostala jsem jedno hormonální antikoncepci pro kojící ženy. Přesně se jedná o Destrogel Stada. Mám heterozigotní mutaci krve a má ošetřující lékařka mi zakázala kouřit. Jsem silný kuřák a nejsem schopna ze dne na den přestat. Chtěla jsem se tedy zeptat jestli je kuřácká abstinence u této antikoncepce nezbytně nutná. Díky, Zavřelová.
Milada Zavřelová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Přestat kouřit je určitě vhodné, ale ne bezpodmínečně nutné. Důvodem je nejen antikoncepce ale i kojení. Každopádně je dobré kouření alespoň omezit.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, večer užívám antikoncepci minisiston, třetí týden jsem zapomněla tabletku, kterou jsem na druhý den dopoledne užila, je možné otěhotnění pár hodin před MS, při pohlavním nechráněným styku? Ms se dostavila,první dva dny normální krvácení, pak už jen tři dny špinění, což se nestává.Může to být způsobeno otěhotněním? Děkuji hezký den. Kateřina
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při opožděném užití do 12 hodin je antiko ochrana zachována. Při opoždění o málo vyšším je selhání možné, ale velmi nepravděpodobné. Slabší či kratší krvácení je při užívání antikoncepce častým jevem. Jistotu může přinést gravitest 2 týdny po styku

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,užívám HA.v neděli jsem měla pohlavní styk s ejakulací mimo pochvu.Večer jsem užila tabletu a v pondělí také v obvyklý čas.V úterý ráno jsem měla křeče v břiše a stolice proběhla třikrát,ale průjem to úplně nebyl.Užila jsem smectu.Byla jsem při nedělním styku chráněna a jsem chráněna i nadále?Děkuji
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Otěhotnění ze styku, který byl dva dny před střevními potížemi, považuji za vysoce nepravděpodobné. Pokud jde o aktuální ochranu, je odpověď obtížná - vždy záleží na úrovni narušení střevní mikroflóry -při závažném postižení se tabletky nemusí vstřebávat. Raději doporučuji antikoncepci  po 7-10 dní od skončení střevních problémů nevěřit

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý deň. Neurobila som žiadnu chybu v užívaní, ani som nebrala žiadne lieky, ktoré by znižovali účinnosť ATK. Napriek tomu som 3. týždeň užívania začala slabo špiniť. Maitalon užívam piaty rok. Môže to znamenať zníženie účinnosti ATK ?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobný problém se občas objeví a stav se často sám od sebe upraví. Pokud ne, je třeba navštívit gynekologa. Antiko ochrana by měla fungovat

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, nedávno jsem si sem psala ohledně kojení a antikoncepce nysiella případně azalia. Rozhodla jsem se pokračovat s azalií, jelikož stále kojím a hodlám v tom ještě nějakou dobu pokračovat. Řekl jste mi, že azalia může způsobovat nepravidelnost v krvácení. Chtěla bych se zeptat, zda je tato nepravidelnost pro mě nějakým zdravotním rizikem. Myslím tím hlavně do budoucna, až se budeme snažit o druhé dítě. Před těhotenstvím jsem nebrala antikoncepci cca půl roku a cyklus jsem měla pravidelný, poté jsem otěhotněla na první pokus. Bylo by lepší azalii vysadit hned, aby se cyklus ustálil, nebo mi nepravidelnost neuškodí (pokud pominu, že to není zcela pohodlné). Radši se chráním prášky, než kondomem, proto hledám vhodnou variantu. Děkuji za odpověď.
Sandra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Nepravidelné krvácení je nekomfortní, ale Vaše zdraví ani budoucí plodnost, pokud by nešlo o nějaké extrémy, by nemělo nijak ohrozit. Podle mého názoru antikoncepci Azalia můžete klidně dále užívat

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jaký je váš názor, jakožto názor odborníka, na hormonální antikoncepci. Nemyslím co se účinnosti týče, ale co se dopadu na ženské tělo týče. Mé dceři je 17 let a chtěla by začít užívat antikoncepci. Myslíte si, že by jí mohla nízkohormonální antiko. nějak ublížit a nebo by mohla mít dopad na její budoucí život?
Děkuji mnohokrát - otázka upravena poradcem
Petra H.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pro dívku, která je celkově zdráva a má pravidelný menstruační cyklus, má hormonální antikoncepce jen zcela minimální rizika. Rozhodně jsou výrazně menší než případně neplánované otěhotnění. Dokonce se v některých směrech dá hovořit i o pozitivních účincích - například užívání hormonální antikoncepce po dobu několika let výrazně do budoucnosti snižuje riziko rakoviny vaječníků

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
je mi 20let a ráda bych se zeptala, jaká by pro mě byla nejvhodnější forma antikoncepce, jestliže moje babička prodělala 2x CMP a můj otec 1x.. Mám potvrzenou mutaci 4G/5G v genu PAI-1 a mutace C677T v genu MTHFR.. Nevím si rady..
Užívání prezervativu do konce života se mi nejeví vhodně..

Děkuji
Veronika - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučil bych zkusit  tzv. gestagenní minipilulky -. např. Cerazette

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den rada by som sa opytala cim to moze byt ms mi zacal stredu bola slaba v piatok po nej ani stopa a dnes je spat toto sa opakuje uz asi treti mesiac. uzivam Hak Triregol. Tiez ma problem so suchou posvou pri vzruseni je vlhka len na chvilu a potom uschne styk ma bol a potom nan stracam chut celkom ako sa da tento problem vyriesti raz a navzdy okrem staleho aplikovania lubrig gelu ? dakujem
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud se krvácení  objevuje v pauze, vůbec nevadí, že je slabé a přerušované.

Nedostatečné zvlhčení může souviset s antikoncepcí. Zkuste se poradit se svým gynekologem a Triregol zaměnit za jiný přípravek. Pomoci to může, ale jisté to není. Některé ženy totiž  pro plný sexuální prožitek potřebují vědět, že mohou otěhotnět. Jim pak vadí jakákoli antikoncepce. Spíše než gynekolog by pak možná dokázal poradit sexuolog.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý večer. Mám otázku. Vím že jsou prášky na antikoncepci spolehlivé na 99%. Mají plodné dny nějaký vliv na jejich účinnost? Jsou i v tyto dny stejně spolehlivé? Děkuji
Antikoncepce
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při užívání hormonální antikoncepce nejsou žádné plodné dny

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, chci se zeptat jestli si můžu oddálit menstruaci když beru antikoncepci Ayreen.Děkuji za odpověď
Jana Komová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Oddálit menstruaci je snadné- pokračujte v užívání tabletkami z dalšího platíčka

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
DD celé platicko diane 35 špinim, dokonce při pohlavním styku jsem obracela, prosím můžete mi poradit co to má znamenat?D.
Míchá lea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobné krvácení (špinění = slabé krvácení) může mít řadu příčin - například zánět děložní sliznice, polyp, omezené vstřebávání tabletek třeba při průjmu, aj. Někdy se  podobný problém  při užívání antikoncepce objeví i bez zjevné příčiny a stav se sám upraví. Pokud by po pauze při dalším platíčku špinění neustalo, navštivte gynekologa

MUDr. Jan Šulc

P.S. Přesně nerozumím popisu "dokonce při pohlavním styku jsem obracela".

antikoncepce
Dobrý den,
je mi 46 let a beru dlouhodobě antikoncepci Jeannine, jsem zdravá, nekouřím a žádné gynekol.problémy nemám. Chtěla bych ale antikoncepci vysadit, vzhledem k mému věku. Tělísko ani kondom mít nemůžu a tak jsem si nechala udělat test na plodnost, mám totiž pořád dost aktivní sexuální život. Hodnota FSH je 27, Estradiol 37, Luteinizační hormon 0,5. Můžete mi prosím vysvětlit co tyto hodnoty pro mě znamenají, zda je to menopauza?? Můžu antikoncepci bez obav vysadit aniž bych se jakkoliv chránila? Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Dana - otázka upravena poradcem
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Z uvedených testů má význam hladina FSH. Ovšem pouze tehdy, byl-li odběr proveden poslední nebo předposlední den pauzy v užívání antikoncepce. Jinak nelze nález hodnotit.

Hodnota 27 je mírně vyšší a svědčí pro již omezené fungování vaječníků. Nejde přímo o menopauzu, ale na počátku přechodu již jste. Otěhotnění je hodně nepravděpodobné, ale asi ještě ne zcela vyloučené. Takže bych spíše doporučil ještě nějaký čas Jeannine užívat

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, prosím, ovlivňuje nějak mirena možnost otěhotnění po jejím vyjmutí? (pravděpodobnost, nrizika apod.) Děkuji.
mirka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nějaký čas (nejčastěji 1-2 měsíce, výjimečně déle) po vyjmutí Mireny trvá, než se plnohodnotně obnoví menstruační cyklus. Děložní  sliznice v té době obvykle není schopna přijmout embryo. Takže se ve většině případů otěhotnění podaří až v určitém odstupu od odstranění Mireny. Plodnost by ale měla být plně vratná a rizika  podle mne nehrozí žádná

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den pan doktor, velmi si vazim Vasu pracu. Myslim, ze zo vsetkych poradni je tato najprehladnejsia a odpovedate velmi precizne. Velmi rada by som sa vas opytala 2 otazky. Mam dcerku 10 rocnu, dostala menstruaciu a venuje sa sportovemu plavaniu. Je mozne, aby dievcatko v jej veku pouzivalo tampony? A este jednu otazku ku mne. Mam 40 rokov a bola mi zo zdr. dovodov zavedena mirena. Je v poriadku ked nemam pol roka menzes? dakujem za odpoved
Marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

1) I mladá dívka může užívat  tampony.

2) Vynechání menstruace nevadí, naopak to je zdraví prospěšné. Při zavedené Mireně jde o častý jev

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den když jsem to udělal do své holky co má udělat aby neotěhotněla ?
hauzr
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je možné do 72 (v některých případech i do 120) hodin užít tzv. postkoitální antikoncepci - je od 16 let volně prodejná v lékárně

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, je mi 29 let a nasadila jsem poprvé antikoncepci Diane 35, předtím jsem brala prášky před 8 lety naposled to ještě byla jiná antikopce(nemohu si vzpomenout jak se jmenovala), ale nyní ji zrušili co mi říkala lékarnice v lékarně, na to mi doporučila antikoncepsi Diane 35m ale od prvního dne kdy mi začala menstruce se špiněním jsem tedy pilulky nasadila, ale nyní je to 14 dní co je každý den beru, ale každý den kolem poledne špiním, dnes jsem měla intymní styk s přítelem a při styku jsem krvácela, prosím můžete mi poradit co se to děje? Satlo se mi toto poprvé, děkuji s pozdravem a přáním hezkého dne.
Michalea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V prvním cyklu užívání antikoncepce nejde o nic neobvyklého. Ochrana před početím i tak funguje. Užívejte dále. Po pauze, při dalším platíčku, by se měl stav zlepšit

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, op užití postinoru jsem po 7 dnech začala menstruovat a jelikož mi doktorka řeklam, že mám HA začít používat první den, užila jsem první pilulku. Menstruace ale byla slabá a skončila po třech dnech. Jsem po týdnu braní HA již chráněna? Uživím HA Foxinette, ale nikde jsem nenašla, kdy začne působit ochrana, pokud začnu brát tabletky mimo menstruaci, což asi bylo, protože lehké krvácení bylo vyvoláno postinorem
Alexandra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

I při tomto krvácení lze začít užívat antikoncepci a ochrana by měla po týdnu fungovat. Chcete-li maximální jistotu, přidejte ještě 3 dny

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý deň. Dnes som sem písala a pomýlila som sa v dátume, prvá tabletka mala byť 5.11. následné užitie v pondelok dve tabletky, v utorok dve tabletky, styk 13.11. V takomto prípade som bola chránená?
Ďakujem. - otázka upravena poradcem
nicol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud od chyby uplynulo 7 a více dní, ochrana by fungovat měla

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý deň, užívam atk Maitalon, na konci blistra tabletiek som bola chorá a užívala som antibiotiká, s ktorých som mala niekoľko dní hnačku počas celého dňa. Teraz mám pauzu 7 dní. Vo Štvrtok začínam užívať nový blister tabletiek, chcem sa spýtať či budem chránená hneď, alebo sa treba chrániť prvých 7 dní. Ďakujem.
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je obtížné to odhadnout. Vždy záleží na úrovni narušení střevní mikroflóry. Chcete-li max jistotu, raději ochraně první týden užívání nevěřte

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý deň.
Užívam tabletky značky Mistra a nový blister vždy začínam v sobotu večer. Začiatok terajšieho mal byť v sobotu večer 12.11. Tabletku som zabudla užiť v sobotu a v nedeľu, dala som si dve v pondelok večer, jednu v utorok ráno a od utorka večera pokračovala pravidelne. Včera 13.11. som mala s partnerom styk a keďže som si bola vedomá rizík zo zabudnutých tabletiek tak sme použili kondóm. Lenže ten sa roztrhol a teraz sa obávam, čo by to mohlo znamenať. Sestrička u gynekológa povedala, že by som mala byť chránená, lebo to bolo viac ako 7 dní od prvej zabudnutej tabletky. Pýtala som sa jej hlavne kvôli tabletke po, či ju mám užiť alebo nie. Myslíte že už som bola chránená určite tabletkami alebo by som mala vziať tabletku po? Vopred ďakujem za odpoveď. - otázka upravena poradcem
nicol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud Vám  správně rozumím, od zapomenuté tabletky neuplynulo do styku 7 dní, ale jen 2 dny. V tom případě antiko ochrana nemusí fungovat. A navíc jste vynechala 2 tabletky.

 "Tabletku po" bych určitě zvažoval

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, op užití postinoru jsem po 7 dnech začala menstruovat a jelikož mi doktorka řeklam, že mám HA začít používat první den, užila jsem první pilulku. Menstruace ale byla slabá a skončila po třech dnech. Jsem po týdnu braní HA již chráněna?
Alexandra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, jaký přípravek užíváte. Za jak dlouho po nasazení nestupuje ochrana se dočtete na příbalovém letáčku

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore, měla bych dotaz ohledně antikoncepce. Beru Softinele cca 4 rokem vždy tři měsíce v kuse pak vynecham a znovu. Cca po pul roce co jsem takto začla brat mi strašně otekly nohy( mam je zavodněné) , což trvá do dneška. Zavodněné je mam v oblasti stehen a kolen. Všechny testy jako krev, štítná žlaza, žíly vše v pořádku. Napadlo mě jestli to nemá souvislost s antikoncepci. Přestím dokud jsem anti brala klasicky tak jak by se měla tak jsem takové problémy neměla. Jelikož jsem sama, rozhodla jsem se že antikoncepci přestanu brát uplně. Mohlo by to být způsobeno právě těmi prášky? Bojim se, že si uplně rozázím cyklus. Děkuji za radu.
Agata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Rozhodně nejde o typické obtíže. Spíše bych příčinu hledal jinde než v užívání antikoncepce. Vysazení je ale jediným možným způsobem, jak se spolehlivě prokáže/vyloučí vliv antikoncepce

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
dobry den pane doktore chtela sem se zeptat ja beru antikoncepci mywy, vzdy kdyz mi skonci menstruace a ja si beru prvni prasek po menstruci tak se pritel do me udela je mozne otehotnet hned po menstruaci a po prvnim prasku ? dekuji za odpoved
anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud užíváte dle návodu, tedy 1 tbl každý den (24 aktivních tablet a 4 tablety placeba), bez ohledu na krvácení, jste před otěhotněním chráněna stále

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, antikoncepci jsem brala skoro rok, pak jsem měla 2 měsíční pauzu a na konci září opět nasadila. První platíčko bylo v pohodě menses přišel v pauze. Nyní v pondělí 7.11. jsem začala krvácet. Ani né slabě ani né silně. Jen v jeden bylo krvácení velmi silné, druhý den zase normální. Zbývalo mi ale ještě v druhém platíčku 5 pilulek do pauzy. Ty jsem dobrala a dělám nyní pauzu, stále krvácím. Teď tedy když nasadím třetí platíčko a krvácení bude stále pokračovat měla bych už zavolat gynekologovi? Bolesti nemám, trochu jen nevolnost a průjem. Trochu se bojím, odjakživa jsem měla menstruaci pravidelnou i před rokem při nasazení antikoncepce. Děkuji za radu
NINA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčinu narušení cyklu může být nevolnost s průjmem - tabletky se hůře vstřebávají. Doporučuji užívat dále a lékaře kontaktovat až v případě, že by se situace nezlepšila ani v průběhu 3. platíčka

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den, dekuji za predchozi odpoved tykajici se antikoncepce nysiella pri kojeni. Rada bych se zeptala jeste na jednu vec. Pokud bych pokracovala s antikoncepci azalia, je pravdepodobne, ze moje MS bude stale zlobit a trvat treba tri tydny? Ovlivnuje to azalie nebo ne? Tzn.pokud prestanu azalii brat, cyklus se casem upravi, ale pokud ji budu stale brat, muze cyklus i nadale zlobit, je to takto mozno rict? Pred tehotenstvim jsem mela MS ukazkovou. Dekuji
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při čistě gestagenní antikoncepci, jako je Azalia, je nepravidelné krvácení poměrně časté. 3 týdny trvající krvácení je ale extrém.

Stav se ale může i upravit. Nelze to odhadnout.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, již přes 6 let beru pravidelně antikoncepci formou tabletek. Ráda bych se do budoucna rozhodla antikoncepci vysadit. Mohu se obávat nabrání tělesné váhy, větších bolestí při MS a silnějších příznaků PMS? Nebo naopak to bude pro tělo ta správná očista? Po tabletách bych měla pauzu několik měsíců a poté přešla na náplasti. Děkuji.
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odhadnout, jak se budete cítit po vysazení, je obtížné. Zhoršení PMS i bolestí při menses není vyloučené. Při přechodu na náplasti považuji pauzu za rozumnou, pokud nemáte pravidelný pohlavní styk. Jinak bych spíše doporučil hned náplastmi na tabletky bezprostředně navázat - jak přesně postupovat se dočtete v příbalovém letáčku náplastí

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
Stala se mi a mé přítelkyni velice nemilá věc. Přítelkyně bere pravidelně antikoncepci a před několika dny ji vysadila kvůli menstruaci. Dva dny při menstruaci jsme měli chráněný sex, ale po vyvrcholení jsme zjistili že se nám protrhl prezervativ. Chtěl bych se zeptat zda je zde možnost otěhotnění. Děkuju předem - otázka upravena poradcem
Jan
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Začne-li přítelkyně antikoncepci opět po standardní  pauze užívat, funguje ochrana před početím i po celou dobu bez tabletek

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, pane doktore. Mám dotaz ohledně oddálení menstruace s antikoncepcí Mistra. Tuto antiko beru už dva roky. Vždy, když potřebuji oddálit ms, tak beru dvě platíčka a po nich dělám 7 dní pauzu. Nyní po dobrání prášků z prvního platíčka jsem bez pauzy začala užívat druhé platíčko a chci se zeptat, jestli je nutné užít všechny prášky z druhého platíčka, nebo můžu vzít jen tolik, kolik potřebuji na oddálení a pak hned udělat 7 denní pauzu? Tzn. zda můžu brát v kuse např.30 prášků a pak 7 dní pauza.? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Můžete užít tolik tabletek z druhého platíčka, kolik potřebujete, a pak udělat pauzu

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, ve středu 19. 10 jsme s přítelem měli pohlavní styk s kondomem. Bohužel se stala nehoda a kondom prasknul (neměla jsem plodné dny, plodné dny začínají 21.10). Do půl hodiny jsem si vzala pilulka Escapelle. Od 24. 10 přišlo to špinění, které má nastat po užití tabletky. U mě to však špinění nebylo, průběh byl úplně stejný jako u běžné menstruace. A to skončilo 28.10. A dneska je 9.11. menstruace už mi měla začít od 6.11 a nic. Ale mám takový výtok - je bezbarvý, možná trošku nažloutlý, krupičkový a zapáchá jako výtok při menstruaci...Myslíte, že můžu být těhotná?Jaká je jistota, že tableta zabrala?Jaký je Váš názor na můj problém? Moc Vám děkuji za odpověď.
Marie Macková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobné nepravidelnosti v krvácení jsou po užití Escapelle časté a nejde o problém. Těhotná na 99% nejste. Jistotu Vám může přinést gravitest

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, když beru antikoncepci a přecházím na jiný druh(vonille) tak mám je brát od prvního prášku(od horního levého kraje blistru) a nebo je mám brát od daného dne, kdy dostanu měsíčky? Děkuju za odpověĎ - otázka upravena poradcem
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Postupujte dle doporučení na příbalovém letáčku nové antikoncepce

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, už je to minimálně 10 let co beru HA ( Minisiston) , tohle se mi stalo teď poprvé... ve čtvrtek jsem dobrala plato, měla následovat 7 denní pauza, jenže jsme měli v neděli sex a já zazmatkovala a úplně jsem zapomněla kdy jsem tablety brala naposled a tak jsem hned v neděli načala nové plato, dnes tj. úterý jsem začala špinit ale už mám 3 tabletu... mám pokračovat nebo udělat pauzu? ( Přemýšlela jsem , že bych brala 19 tablet teď v kuse a pak udělala pauzu jak jsem byla zvyklá...) a kdybych náhodou byla těhotná může to uškodit dítěti? Děkuji za odpoveď
Mirka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Užívejte dále. Využívejte celé platíčko. Antiko ochrana by měla zůstat zachovaná, pouze nelze vyloučit nepravidelné krvácení

antikoncepce
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat může se dostavit menstruace při užívání HA i dřív? HA jsem nasadila cca před měsícem. Po prvním platě se menses v pauze dostavil, ale nyní ve druhém platě mi zbývá ještě 5 pilulek a dnes jsem začala mírně krvácet. Mám plato normálně dobrat?
NINA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Krvácení se může dostavit o něco dříve. Nejlepší je vysadit a začít  opět užívat  po standardní pauze první tabletkou z dalšího platíčka

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
zajímá mě, jaká je pravděpodobnost otěhotnění při opožděném nalepení antiko náplasti Lisvy. Jednu náplast (první v pořadí) jsem sloupla v sobotu v 10 hodin a novou (druhou v pořadí) nalepila až v nedeli ve 4 ráno (tj. po 18hod)? Pohl. styk proběhl 2 hod před odlepením té první. Jaká je šance otěhotnění při takto chybném užití po prvním týdnu cyklu? - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Otěhotnění není příliš pravděpodobné, ale není ani zcela vyloučené. Přesný odhad pravděpodobnosti ale není možný

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
ráda bych se zeptala jestli preejakulační tekutina obsahuje sperma. Dále by mě zajímalo, jestli je možné otěhotnět ihned po vysazení antikoncepce, která je braná konstantně několik let.
Děkuji - otázka upravena poradcem
Mirka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Preejakulační tekutina může obsahovat spermie - hodně záleží na odstupu od minulé ejakulace

Otěhotnění je možné i v řádu dní až týdnů po vysazení antikoncepce

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den pane doktore. Potřebuji poradit ohledně své antikoncepce Katya. Jeden den(beru prášky v rozmezí od devíti do desíti hodin večer) jsem si nebyla jistá, že se tabletka správně vstřebala, a tak jsem si ráno v osm hodin vzala pro jistotu druhou tabletku.Bylo to deset hodin od doby,co HA normálně užívám, takže učinnost by měla být zachována. (Stalo se mi to ve třetím týdnu).Poté mi ale chyběla úplně poslední tabletka z platíčka. Řídila jsem se podle příbalového letáku a vybrala si jednu možnost ze dvou, a to takovou, že jsem okamžitě přerušila užívání tablet a ihned udělala 7-denní pauzu. Můj gynekolog mi řekl, že jsem se zachovala správně. Ještě k tomu mi můj gynekolog předepsal jinou HA. Bude tedy nová HA Sunya plně účinkovat ihned po sedmidenní pauze? Děkuji za odpověď a přeji hezký den!
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Antiko ochrana by měla být stále zachována

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Pane doktore, dobrý den, děkuji za Vaši odpověď na můj včerejší dotaz - trošičku špiním po 11. tabletě Belary. Dlouho (rok) jsem se trápila s kvasinkami, gynekolog doporučil i změnu HA, mám tedy tu Belaru půl roku. Během toho půlroku beru 1x měsíčně Mycomax a musím zaklepat, že je to v pořádku. Před stykem a po něm se mažu Multigyn Active Gelem a žádné obtíže už nemám. Jak jsem psala, to špinění opravdu decentní mi proto, po tom peklu, nevadí. Psal jste, že byste mi doporučil Belaru užívat dále. Myslíte, že půl roku je krátká doba? Nebo že by změna mohla opět nastartovat ty kvasinky? Děkuji moc za vysvětlení. Díta
Dita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že by slabé krvácení mohlo i ustat. Půl roku není krátká doba, ale za pokus to stojí

MUDr. Jan Šulc.

antikoncepce
Již druhý měsíc se mi stalo, že po dobrání 11 tablet (z 21) HA Belary mám na toaletním papíru trošku špinění. HA beru v řádu let, Belara je asi 4., měnila jsem vždy v důsledku rapidního zhoršení pleti. S tou jsem nyní spokojená. Belaru mám přes půl roku. Ten půl rok se plácám v kvasinkách po ATB. Musím zaklepat, dva měsíce mám klid, jen teď to špinění. Přiznám se, že mi to s ohledem na protrpený půlrok nyní až tak nevadí. Ale chci se Vás zeptat, zda i přesto HA plně funguje, že nehrozí riziko otěhotnění. Děkuji moc
Dita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Antiko ochrana by měla i při slabém krvácení (=špinění) fungovat. Zatím doporučuji užívat dále

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se prosím optat, zda-li může rakytník snižovat účinnost antikoncepce stejně tak jako třeba třezalka? Děkuji.
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neznám odpověď. K interakci různých bylin a hormonální antikoncepce není k dispozici dostatek informac

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den,
uzivam antikoncepciu Karl Height uz vyse pol roka, teraz mam novy blister, 7.den a vcera vecer som si zobrala tabletku (bohuzial neviem presny cas a ci pred alebo po zvracani), zvracala som okolo polnoci a mali sme s partnerom nechraneny pohlavny styk. Hned rano som si zobrala dalsiu antikoncepciu (ako keby som zabudla, i ked som tu vcerajsiu zobrala) a dnes vecer som si dala normalne na tento den. Mala by som mat plodne dni (cca 13ty den cyklu), mam sa obavat tehotenstva? Je tam riziko? Navyse, mozem pouzit tabletku po aj ked uzivam HAK?
Dakujem. - otázka upravena poradcem
lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Antikoncepční přípravek s tímto názvem neznám. Nejde o výrobce?

Bohužel tedy nedokážu Váš dotaz zodpovědět

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Měla jsemi bolestivé menstruace spojené s velkými křečemi a nevolností,cvičení ani bylinky nepomáhaly,doktorka mi doporučila horm.atk. Mám Mirelle.To pomohlo,užívám ji několik let, zvýšilo se u mne však riziko krevní sraženiny a chtěla bych se proto zeptat,jestli lze jinak účinně omezit obtíže. Děkuji moc a přeji hezký den
Jana S.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hormonální antikoncepce je nejúčinnější léčbou. Nevím, jak moc a čím se u Vás zvýšilo riziko krevní sraženiny, ale obecně je toto riziko malé.

K odstranění bolestí lze zkusit užívat Ibalgin nebo podobné přípravky - vždy 3 dny před očekávaným nástupem menstruace v dávce 2-3xdenně 1 tbl.

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,pane doktore,v obvyklý čas jsem užila antikoncepci.Asi za půl hodiny se mi do krku jak kdyby vrátily žaludeční šťávy.Nezvracela jsem.Pohlavní styk byl s ejakulací mimo pochvu.Je riziko selhání antikoncepce?Děkuji
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Riziko selhání antikoncepce je v tomto případě podle mne velmi nízké

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobry den,
beru HA a vzhledem k tomu, ze se momentalne posunul cas, tak bych pilulku mela brat o hodinu drive. Jenze uz jsem zvykla na cas, v ktery antikoncepci beru a nechce se mi to menit. Myslite ze by to byl problem a hrozi nejake riziko otehotneni?
Dekuji
- otázka upravena poradcem
eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Hodina, ba ani několik hodin, +- nehraje žádnou roli

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, dnes jsem zjistila, že některé šarže antikoncepční náplasti Lisvy byly staženy z prodeje. Zjistila jsem také, že mnou právě spotřebované tříměsíční balení bylo právě z vadné šarže. Mám trochu obavy, zda tedy bylo používání těchto náplastí celé tři měsíce bezpečné. Můžete mi v tomto směru poradit? Děkuji.
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neznám důvod stažení. Ale riziko nějakých problémů považuji za velmi nízké

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den,
užívám druhé platíčko HA Daylette (před tím jsem dlouho žádnou HA neužívala) a začali mi divné stavy jako lítostivost, měnění nálad. Chtěla jsem se zeptat, jestli se to srovná, nebo mám přemýšlet o jiné HA, nebo o vysazení. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Stále je možné, že se stav upraví. Vydržte ještě měsíc. Pokud by nedošlo ke zlepšení, zkuste jiný přípravek

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze