Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Neplodnost
Dobry den,pred rokom som vysadila HA po 10 rokoch uzivania(chceme dieta)Od vysadenia mavam slabe krvacanie.Doktor zistil,ze mi nerastie sliznica maternice.Po roku je to o nieco lepsie-cykly mam28-30dni a krvacanie silnejsie,ale stale nie dost.Na poslednych kontrolach som mala sliznicu na 15.DC vysoku 6,5mm a pred tym na 16 DC 8,2mm.Ovulujem kazdy mesiac,doktor potvrdil,ze s tym problem nie je.Ovulaciu mam na cca 18-20DC,ale mam asi kratku lutealnu fazu (len 10dni).Gynekolog mi teraz predpisal na jeden mesiac estrofem a duphaston.Chcem sa opytat ci je lepsie uzivat estrof. cely cyklus a duphas. pridat od polovice cyklu alebo uzivat estrof. len prvu polku cyklu a v druhej polke cyklu brat len duphas.?Ak by som brala estrof. cely cyklus,nebude to posobit antikoncepcne?Chcela by som,aby lieky nastartovali tvorbu hormonov,aby mi sliznica zacala rast sama v tych dalsich cykloch aj bez liekov,ale bolo by fajn,ak by bola sanca,ze otehotniem prave v cykle,ked budem tieto lieky uzivat.Dakujem.
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Vámi popisovanou výšku sliznice považuji za dostatečnou. Osobně bych vůbec nedoporučil užívat Estrofem. Považuji to za zbytečné a ve vyšší dávce může opravdu blokovat ovulaci. Doporučuji užívat pouze  Duphaston - s nasazením po ovulaci

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, vážený pane doktore,
ještě jsem se Vás chtěla zeptat, co si myslíte o pití kontryhelového čaje či čajů na podporu otěhotnění v průběhu stimulace při Ivf, zda je to vhodné? A jak je to s preventivním užíváním Jodikálu nebo vincentky, říkala jsem si, že bych podpořila činnost štítné žlázy, když ji takhle mořím hormony. A ještě poslední otázka, jak hodnotíte minimální stimulaci? Nechce se mi čekat tři měsíce na další IVF jen tak, s minimálkou máme alespoň nějakou naději, bez ní ne, máme těžkou olygospermii. Clostilbegyt u mne zatím zabral pokaždé, 4- 6 folikulů, výška sliznice vždy kolem 9 mm, ale právě jsem četla, že snižuje kvalitu sliznice, znamená to, že má špatné složení a nedojde k nidaci? Pomohou na zrání folikulů vitamíny? Třeba E? Že bych si nějaké koupila..
Předem Vám děkuji za odpověď.
Lucie - otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pití kontryhelového a podobných čajů nedoporučuji. Ani podporu štítné žlázy nevidím jako potřebnou. Stimulace vaječníků štítnou žlázu nijak "nemoří".

Samotná stimulace vaječníků problém se špatným spermiogramem nevyřeší. Je třeba oplození vajíček v laboratoři

Clostilbegyt opravdu poněkud zhoršuje kvalitu děložní sliznice. Jde o přípravek s antiestrogenním účinkem.

Vitaminy neublíží, ale nejspíše zásadněji nepomohou

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, pane doktore, s přítelem (29 let) se o dítě snažíme asi rok. Chtěla jsem se se svým gynekologem poradit ohledně ovulace (zda vůbec probíhá), ale ten mi dal konstakt na specializované pracoviště. Není zvláštní, že neprovedl žádná vyšetření? Je mi 32 let a jediné problémy jsem měla před dvěma lety, kdy jsem po vysazení antikoncepce (brala jsem ji 2,5 roku) nedostala menstruaci, tak mi gynekolog píchl vyvolávací injekci a potom nasadil duphaston (1-0-1). Menstruace se mi asi po půl roce vrátila a duphaston již nepředepsat, že není potřeba.Od té doby menstruace pravidelná (cyklus 31 - 35 dnů). V minulosti jsem mívala problémy se záněty, jinak žádné gynekologické problémy.
Děkuji. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud se snažíte neúspěšně o početí déle než rok, považuji péči specializovaného pracoviště za vhodnou. Pokud se Váš gynekolog na problematiku neplodnost vysloveně nespecializuje, je lepší, když sám žádné testy neprovádí a naplánují se až komplexně v odborném centru

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den pane doktore,dostala jsem doporuceni na vysetreni HyCoSy,mam si vyzvednout v lekarne ExEm foam. Je to bolestive vysetreni? Taky se zde chyta delozni cipek do americkych klesti?
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bolestivost HyCoSy je těžké odhadnout. Někdy žena uvádí jen zcela minimální bolestivost, jindy je vyšetření bolestivé. ExEm foam běžně neužíváme. Čípek se americkými kleštěmi obvykle chytit musí 

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dekuji za odpoved,hormonalni profil mam v poradku,AMS neodebrano,ovulaci probiha spontane vzdy kolem 10-11dne cyklu.Potvrzeno ultrazvukem i ovulacnimi testy,akorat posledni 3 mesice ovuloval pouze levy vajecnik. Manzel tezka oligoasthenoteratozoospermie,zjistena varikokela,operace posledni spermiogram z minuleho mesice 11milionu a 50%pohyblivost. V roce 2011 proveden cisarsky rez,proto mi bylo zduvodneno HSG kuli moznym srustum po cisarskem rezu. Mohly by vzniknout srusty?
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Srůsty by opravdu mohly po císařském řezu vzniknout. Při těžké oligoasthenoteratozoospermii je ale určitě vhodné IVF, IUI mám nízkou šanci na úspěch. A není-li  plánována IUI, není vyšetření průchodnosti třeba. A i kdyby třeba bylo, nevolil bych HSG.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den pane doktore,je mi 36let manzelovi 35 let,snazime se o 2 dite,bez uspechu,provedeno ivf,3krat IUI,v roce 2008 provedeno vysetreni pruchodnosti vejcovodu a delohy s jinym partnerem,vse v poradku,byvaly partner mel spatny spermiogram. nyni mi bylo doporuceno HSG,na rehabilitaci zjisteno zatuhle panevni dno,tak cvicim a dochazim na rhb. Mam pockat,co udela cviceni a jit na HSG pozdeji? Mam strach z vysetreni. Dekuji moc za odpoved.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že opakované vyšetření průchodnosti vejcovodů není nutné. HSG osobně nedoporučuji vůbec, případně jen HyCoSy (hystero contrast songrahy).

Cvičení určitě může do jisté míry pomoci. V  36 letech bych ale další léčbu neodkládal. Samozřejmě záleží na mnoha okolnostech, které neznám - výsledky Vašeho hormonálního profilu, včetně AMH, aktuální spermiogram, Vaši ovulace, aj.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, mám 43 let pravidelnou menstruaci a s přítelem se snažíme o miminko. Bohužel se nám stále nedaří. Mohl by být příčinou neplodnosti můj věk? Máme se ještě snažit přirozenou cestou či již v tomto věku navštívit kliniku. Děkuji
Marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Věk jistě hraje zásadní roli. Ve 43 letech je otěhotnění z vlastních vajíček již poměrně vzácné. Určitě doporučuji navštívit specializované pracoviště i s partnerem co nejdříve.

MUDr. Jan Šulc

P.S. jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat.. Stačí se tel. -257212517-objednat na zcela nezávaznou konzultaci

Neplodnost
Dobry den pane doktore 10den cyklu jsem mela pozitivni ovulacni test a 11den na ultrazvuku jiz nebyl videt folikl,ten den provedena IUI. Melo cenu inseminaci provadet? Neni 10-11den cyklu na ovulaci brzy? Uzivam Fertipronu rozpustne vitaminy. Dekuji za odpoved.
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ovulace klidně může nastat již 10. den. Na IUI nebylo pozdě - vajíčko je schopno oplození minimálně 24 hodin po ovulaci

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, pane doktore.
Je mi 35 let, snažíme se o díte pres 2 roky, v CAR jsme podrobne vyšetreni, záverováno jako idopatická sterilita, krom nekolika IUI máme za sebou 1IVF s PGS embryí, po KETu 1 zdravého embrya pouze biochemická gravidita. Zajímal by mne Vás názor na opakovane zjistenou hraniční hodnotu, nebo lehce nad horní hranicí normy prolaktinu u mne (22,2; 29,9; 21,7). Lékari vždy záverováno jako stresová reakce, myslíte jsi to taky? Nemuže být tato hodnota pričinou sterility a nezahájil by jste vzhledem k reprodukčním snahám predse jenom léčbu, hlavne když není nijak náročná (myslím užívání Dostinexu) ?
Děkuji Vám za odpoveď. - otázka upravena poradcem
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně bych nasazení Dostinexu doporučil. Vyloučit zcela negativní dopad na fertilitu i  lehce zvýšených hladin prolaktinu podle mne nelze

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den pane doktore,
snažíme se s partnerem o mimi cca rok, v září jsem vysadila antikoncepci. Problém je, že po 4 měsícíh od vysazení úplně vymizela menstruace. Navštívili jsme CAR kde nám udělali hormonální profil a spermiogram, vše v pořádku. Lékařka mi sdělila, že mám pravděpodobně PCO. Stimulovala jsem menopurem. Ve chvíli kdy jsem měla píchnout Ovitrelle mi sestra špatně řekla den takže místo soboty jsem aplikovala v pátek, IUI bylo v pondělí. Jsem z toho dost v rozpacích, přijde mi, že celý proces byl tím pádem zbytečný. Myslíte, že je možnost otěhotnění? Popřípadě jakou byste doporučil další léčbu...Moc děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Adéla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že otěhotnění je i tak možné. Po aplikaci Ovitrelle nastává ovulace za 24-48 hodin. A vajíčko je schopno oplození někdy i 48 hodin

K doporučení dalšího postupu nemám dost informací - neznám Váš věk, nález ve spermiogramu, průchodnost vejcovodů, aj

Obecně ale při PCO spíše doporučuji k stimulaci léky obsahující pouze hormon FSH - Menopur obsahuje FSH a LH

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, snažíme se s partnerem o miminko více než rok. Od vysazeni antikoncepce mám delší cykly (35-38 dní), ale pravidelné. Ovulaci mám kolem 23.-25. dne cyklu. Můj lékař chce ale cyklus zkrátit, takže mi předepsal gynprodyl, který mám brát od 18. do 24. dne cyklu. Ráda bych se zeptala, zda tento přípravek při nasazení před ovulací samotnou ovulaci nezablokuje? Děkuji za odpověď
Karol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podání Gynprodylu a podobných léků s gestagenním účinkem před ovulací nepovažuji za vhodné. V závislosti na dávce ovulaci sice spíše nezablokuje, ale způsobí předčasné změny děložní sliznice, takže otěhotnění nepomůže, spíše naopak

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den,
existují nějaké volně prodejné testy na zjištění hladiny AHM nebo FSH, které si může každá žena provést doma sama. Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Pokud je mi známo, domácí testy na stanovení AMH nebo FSH nejsou dosud k dispozici

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, otěhotnění se nedaří a tak jsem začala, vzhledem k mému věku ( 43) navštěvovat lékaře. Byl mi zjištěn polyp a doporučená hysteroskopie. Tu jsem prošla( před půl rokem), ale polyp tam nalezen nebyl, jen zvýšená sliznice, odebrán kousek ne hystol. žádný nález. Po další prohlídce ale na ultrazvuku něco jako polyp stále je a otěhotnění zřejmě brání. Byla mi doporučena opět hysteroskopie. Je možné, že by cca 1cm polyp lékařka při hysteroskopii neviděla? A co to tedy může být?
Linda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při hysteroskopii by lékař měl 1 cm velký polyp vidět. Může jít jen o vyšší sliznici, která na UZ budí dojem polypu. Ta by početí až tak bránit nemusela

Obávám se, že ve 43 letech je příčina neúspěšného snažení o početí spíše jinde než v polypu, konrétně ve vaječnících. Určitě bych doporučil posoudit ovariální rezervu,  nejlépe stanovením hladiny AMH nebo alespoň FSH.

Co nejdříve bych pak doporučil péči specializovaného pracoviště a při nepříznivých výsledcích, které nelze vyloučit, bych se i zamýšlel nad případným užitím darovaných vajíček

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, v říjnu podstoupíme první IUI. Jaké by jste nám doporučil vitamíny a doplňky stravy? Je vhodné, abych brala Gynex? Předem děkuji za odpověď.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji některý z multivitaminů pro ženy, které plánují otěhotnění - poradí v lékárně (o IUI jim nemusíte nic říkat). Gynex svým pacientkám nedoporučuji

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den,
dle vyšetření u gynekologa trpím nízkou děložní sliznicí. Menstruace je spíše špiněním s trochou sliznice (zpravidla jen první den). Můžete doporučit nějaké volně dostupné léky případně přírodní preparáty, kterými bych mohla podpořit její růst? Snažíme se o miminko, cykly jsou cca 28dní, ovulace probíhá, luteální fáze 14dní. - otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Význam výšky děložní sliznice se trochu přeceňuje. Znám řadu žen, které měly sliznici třeba jen 4-5 mm a otěhotněly. A existuje i mimoděložní těhotenství, tedy gravidita v místě, kde není vůbec žádná děložní sliznice.

Pokud by byla třeba léčba, je nepřírodnějším přípravkem ženský hormon estradiol. Ten ale není volně prodejný. S různými volně prodejnými doplňky strany nemám příliš dobré zkušenosti

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, mám 36 let, otěhotněla jsem v životě jen jedenkrát, a to pouze ihned po vysazení antikoncepce. Může tato zkušenost něco napovídat? Můj partner má spermiogram v pořádku a já hormonální testy + AMH také,folikuly na ultrazvuku nalezeny.Např. chybějící hormony k dozrání vajíčka apod..??Jak se prokáže, že k ovulaci nedojde?Doporučil by jste znovu začít brát antikoncepci, abych mohla po jeho vysazení otěhotnět? Nejdříve bych ráda zkusila přirozenou cestu..Děkuji..
Renča
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně příliš na pozitivní vliv nasazení a vysazení antikoncepce příliš  nevěřím

Ovulaci je nejlepší sledovat opakovaným UZ vyšetřením, tzv. UZ folikulometrií. Pokud neovulujete, existují mnohem vhodnější léky než antikoncepce - např. Clostilbegyt

V 36 letech bych ale dlouho neodkládal návštěvu specializovaného pracoviště a podobné vyšetření, včetně hormonálních hladin a průchodnosti vejcovodů

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám v tom případě budeme věnovat

Neplodnost
Dobry den pane doktore, chtela by jsem se zeptat na vysku delozni sliznice. 13 DC jsem mela 6,5 mm a 18 DC-19 DC bylo spineni a nyni 21 DC je vyska pouze 3,5 mm. 13 DC byl ultrazvuk proveden v centru reprodukce A 21 DC byl ultrazvuk proveden u klasickeho gynekologa. A chci se zeptat z jakeho duvodu se mohla vyska sliznice snizit ? Kdyz menstruace jeste neprobehla. Nebo muze to byt i rozdilnymi ultrazvuky ?
Moc dekuji - otázka upravena poradcem
Marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud nález nevidím, je těžké se zodpovědně vyjádřit. Snížení sliznice by mohlo teoreticky souviset se slabým krvácením 18. a 19. dnem cyklu

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den,
je mi 42 let a moc bych si přála miminko. Je vhodnější zvolit metodu umělého oplodnění z darovaného vajíčka nebo ještě zkoušet přirozenou cestou. Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Chcete-li vlastní dítě, hodně záleží na výsledcích hormonů, především na hladině AMH

Darované vajíčko ale určitě přináší větší šanci na úspěch

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den, psala jsem vcera ohledne neplodnosti, jak si picham pregnyl a ovulacni testy stale negativni. Napsal jste , ze pregnyl nahrazuje ten LH hormon. Takze to znamena, ze takova lecba je spravna nebo jak jinak ty hormony zkontrolovat nebo co udelat, aby me to fungovalo jak ma? Je jeste neco jineho? Mam jeste clostybelgit, ale ted ho neberu. Ten s tim nema nic spolecneho, ze? ten je jen na upraveni ovulace. Vcera rano jsem pichla pregnyl a v 17 hodin mela ovu test pozitivni, ale to zbusobil asi ten pregnyl, ze? Ale nikdy nezjistim, ze se mi ty vajicka fakt uvolni? A tak to muze byt porad dokola. Na ultrazvuku folikul dorusta v poradku, ale jinak se tam nic nezjisti? Je mi 34 let, myslite si, ze treba inseminace je tez dobra volba? Proto me zajima, co jineho bych pro tohle mohla udelat, aby to slo prirodni cestou. Dekuji moc za odpoved
irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zda ovulace po Pregnylu opravdu proběhne, lze zjistit dalším UZ vyšetření v odstupu několika dní - folikl musí zmizet.

Myslím, že by bylo vhodné, abyste se obrátila na některé pracoviště, které se specializuje na léčbu neplodnosti.

Zda je vhodná inseminace záleží na nálezu ve spermiogramu a také na průchodnosti Vašich vejcovodů

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat. Stačí se i s partnerem objednat na zcela nezávaznou konzultaci

Neplodnost
Dobry den, dneska v 9 rano hodin si pichnu pregnyl , kdy by jsme se meli snazit? vzdycky je mi receno ten den vecer, ale nikdy se nezadarilo. Jeste by me zajimalo, ze v utery jsem byla na ultrazvuku a mela jsem levy folikul 18, 7 , dnes picham pregnyl, ale proc kdyz si delam ovulacni testy, tak nikdy nemam testovaci carku vubec silnou jen minimalni a to je negativni. Jak je to mozne? Snazime se delsi dobu a zda se mi to nejake divne , ze ultrazvuk ukazuje, ze dozravaji a ovulacni testy nikdy nic! dekuji za odpoved
irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Správný růst folikulu je jen prvním krokem k ovulaci. Pak nastává složitý proces spuštění ovulace - především musí dojít k vyplavení hormonu LH. Ten právě prokazuje ovulační test. Pregnyl to nahrazuje.

Osobně doporučuji styk za 12- 24 hodin po aplikaci Pregnylu

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, jsem již po podesátce, můj mladší přítel (40)touží po miminku, ale je podle Vás ještě vůbec šance? Máte prosím zkušenost se starší matkou, jaká je pravděpodobnost, že dítě bude zdravé a já také?
Anna M.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neznám za svou dlouhou praxi ženu, která by po 50. roce otěhotněla bez užití darovaných vajíček. Tato léčba je ale v ČR možná jen do 49 let

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den chci se zeptat, měla jsem už dva potraty pár let zpátky,byla jsem na kontrolách, můj přítel je podle spermiogramu take v pořádku a dceru už má. Naposled mi doktorka řekla, že podle hlenu bych měla ovulovat nebo to bylo ale žádná vajíčka nenašla. Od té doby jsem si koupila hrozně ovulačních testu a žadný nevyšel nikdy pozitivní. Je možné že jsem bez ovulace? Děkuji za odpověd
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ano, je to možné. Pravděpodobně bude vhodné nasadit léky, které ovulaci vyvolají- například Clostilbegyt

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Pan doktor može pitie alkoholu zapríčiniť u ženy to ze sa jej nedarí otehotnieť?Dakujem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde-li o extrémní množství, alkohol neplodnost nezpůsobuje

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Pan doktor s manželom chceme druhé babetko a nedarí sa stále skúšame od 10.dna ob den nie každý den a stále dostanem menzes kupovala som si aj ovulacne testy a raz mi ukázalo ovuláciu na 15 den tie ostatne mi vyšli stále jedna silnejšia a druha slabšia čiarka pritom mam ťahavé hlienovite výtoky aj bolesti v podbrušku a nedarí sa .chcem skúsiť vyšetrenie folikulometrie .pan doktor poprosím velmi pekne posledný menzes 8.8 kedy podľa vas sa mame milovať alebo skúsim meriat bazalnu teplotu len neviem pri koľkých stupňoch nastáva Ovulacia . Mam pocit ze sa nesprávne dni milujeme alebo je niekde problem pokúšame sa uz 7 mesiacov o druhé babetko dakujem pekne poprosím o nejakú radu
Damiana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při měření bazální teploty dochází k jejímu vzestupu 1-2 dny po ovulaci. Čili k časování styku to není nejlepší metoda. Dá se užít jen v případě, že vzestup nastává vždy stejný den cyklu. Folikulometrie je opravdu vhodnější. S ohledem na popsané výsledky ovulačních testů je možné, že k ovulaci často nedochází

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den. Mam problémy s menstruaci a od lékaře jsem dostala Proveru 5mg na srovnání cyklů, po dobu 2. měsícu,které začnu brát za 10 dní poprvé. S přítelem se snažíme 5 měsiců o miminko apořád nic. Beru také necele dva měsíce kyselinu listovou + ted také čaj kontryhel. Tak jsem se chtěla zeptat, zda mi gynekolog bez problemu předepíše Ciostilbegyt a nebo Utrogestan. Četla jsem, že hodně ženam to pomohlo k početí a gynekolog jím ho předepsal už po půl roce snažení. Děkuji za odpověď
Renáta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

1) Proveru nepovažuji při snaze o početí za ideální lék. Utrogestan má podobný účinek, ale je vhodnější

2) Clostilbegyt je na místě, pokud bude prokázáno, že neovulujete. Pokud byste ovulovala, může Clostilbegyt snahu na početí naopak i snižovat

3) Kontryhel svým pacientkám nedoporučuji

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den pane doktore. Chtěla bych se zeptat co to znamená, když jsem.měla 20.7. pozitivní ovulacni test, pak začal ovulacni test slábnout, tudíž bylo po ovulaci a od 4 dne po ovulaci opět začala čárka sílit a včera už byla o hodně silnější. Mohlo by se jednat o těhotenství? S přítelem se pokousime o miminko a uzivam clostilbegyt. Děkuji moc za odpověď.
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobné výsledky ovulačního testu jsou neobvyklé. Na průkaz těhotenství je moc brzy. Teoreticky by mohlo jít o opakovanou ovulaci - ta je ale v takovém časovém odstupu také poměrně raritní.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den pane doktore dnes jsem 13 den po IUI a hcg z krve bylo negativni,je jeste sance,ze budu tehotna? Muzu uz vysadit utrogestan? Uzivam 0-0-2. Kolikaty den po IUI je vhodne zacit zavadet utrogestan? Dekuji moc za odpoved.
natalie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je-li HCG z krve negativní, těhotná z IUI nejste a Utrogestan můžete vysadit.

Utrogestan by se měl začít užívat až po ovulaci. K té může dojít těsně před IUI, v den IUI ale třeba i později - situaci musí odhadnout lékař

MUD. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den pane doktore, mela bych dotaz. Beru clostilbegyt a minuly měsíc jsem mela dvě ovulace. První byla 13 DC a druhá byla 15DC.Můj gynekolog mi zjistil, ze opravdu dvě ovulace byly a říkal, že při užívání clostilbegytu, může být vice ovulací. Tenhle měsíc proběhla jen jedna ovulace a čekáme s přítelem zda se mi podařilo otěhotnět. Jen bych se chtěla zeptat jak to je když nastane ovulace a povede se mi otěhotnět, tak jestli může přijít ovulace další po clostilbegytu když už bych byla těhotná. Děkuji moc za odpověď.
Žofie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aby bylo možno otěhotnět ze dvou ovulací v jednom cyklu, musí proběhnout záhy po sobě. Ve větším odstupu již první otěhotnění to další zablokuje

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, s pritelem se snažíme o miminko, beru druhý měsíc clostylbegyt 3 DC 2 tablety denně. Měsíc předtím jsem brala po 1 tablete denně a proběhla mi ovulace 2x , tenhle měsíc, co beru po 2 tabletách denně, jsem mela ovulaci jen jednou. Zajímalo by mě, pokud bych po ovulaci otěhotněla, zda by mohla byt ještě jedna ovulace nebo už ne. Děkuji za odpověď.
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V cyklu  bývá je jedna ovulace. Je-li jich více, obvykle probíhají záhy po sobě. Proběhne-li jedna ovulace a druhá až po několika dnech, což je velmi vzácné, z té druhé se již obvykle počet nezdaří

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, s manželem by jsme chtěli miminko, každý den si pravidelně a zodpovědne měřím bazální teplotu digitálním teploměrem, nejvyšší naměřená byla 36.9'C. Můj doktor mi řekl, že mám nízkou teplotu a když nikdy nemám 37'C a víc, že to znamená že mi nedozrávají vajíčka. Co se s tím dá dělat? Děkuji za odpověď.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při měření bazální teploty nejde tolik o absolutní dosaženou teplotu, ale o její vzestup -po ovulaci by měly být naměřené hodnoty vyšší o cca 0,5 stupně.

Přesnější metodou jsou v lékárně volně prodejné ovulační testy

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, s manželem se pokoušíme o miminko 7 měsíců a zatím se nám nedaří :( Tento měsíc jsem měla menstruaci 3.7. a trvala 5 dní, 11. a 17.7. jsme měly pohlavní styk. Podle výpočtu ovulace proběhla a mě už druhý den pobolívá v podbřišku, a píchá na pravé straně pod jizvou operovaného slepého střeva. Jsem dost unavená a sem tam se mi jen tak nepatrně udělá těžko od žaludku, spíše v dopoledních hodinách. Myslíte že by to tentokrát mohlo vyjít? Moc děkuji za odpověď.
Míša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odhadovat dle popsaných obtíží, zda jste či nejste těhotná, není dost dobře možné. Více řekne po 2 týdnech od styku gravitest.

Výpočet ovulace je dost nespolehlivý, zvážil bych ovulační testy

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Pan doktor v čase ovulácie cítim bolesti v pod brušku mam aj ťahavé hlieny kupujem si ovulácbe testy a ak vyjde pozitív tak sa milujeme len stále dostanem menzes beriem duphaston od 15 di 25 dňa nemôže mi to nejako brániť k otehotneniu ? Šetríme sa di ovulácie chcem sa opTat kedže neviem kedy bude pozitív milujeme sa v ten den a po nie pred
Damiana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud začínáte užívat Duphaston až po ovulaci, těhotenství nebrání.

Druhé polovině otázky nerozumím

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den,
Snažíme se o otěhotnění 7 měsíců, 3 měsíce už beru proveru, jelikož jsem měla hodně dlouhé cykly, provera mi cykly spravila na 29 dní. Dá se s proverou otěhotnět? A ještě jedna otázka manžel bere na svou nemoc ulcerozní kolitidu dlouhodobě léky imuran a salofalk, můžou tyto léky bránit k početí? Děkuji - otázka upravena poradcem
Ivča
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Provera upraví cyklus, ale nedokáže vyvolat ovulaci. A právě problém s ovulací bych viděl jako potenciální příčinu Vaší neúspěšné snahy. K vyvolání ovulace je třeba užít jiné léky - například Clostilbegyt nebo gonadotropní hormony. A navíc - Proveru obecně při snaze o početí nepovažuji za úplně vhodný lék - volil bych jiný gestagen- třeba Utrogestan

Manžel se musí poradit se svým lékařem, případně s genetikem

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, s manželem chceme miminko, ale nedaří se nám. pohlavní styk máme až 3krát týdně, snažíme se o to už skoro rok. děkuji za odpověd
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji obrátit se na specializované pracoviště.

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme -li pro vás dostupní, rádi se vám budeme věnovat. Stačí se telefonicky objednat (257212517) na první zcela nezávaznou konzultaci, při které probereme, jak by bylo možné dále postupovat

Neplodnost
Vážený pane doktore,

je mi 30 let, partnerovi 33 let. Čtyři menstruační cykly jsme se snažili o miminko, dvakrát jsem otěhotněla. Poprvé SP v 5tt, podruhé anembryomola, revize v 8tt. Následně jsme podstoupili vyšetření v CAR. Partner v pořádku. Mně byl zjištěn zvýšený prolaktin na dvojnásobek průměrné hodnoty a nasazen lék Dostinex. Dále antifosfolipidový syndrom, v jehož důsledku nízké AMH (0,97), zvýšené FSH (přesnou hodnotu neznám). Partner Rh faktor +, já -. V CAR nás tlačí do neodkladného IVF, do dvou až tří měsíců bych údajně měla podstoupit umělé oplodnění. Jiná cesta prý neexistuje. Ráda bych znala Váš názor, především na hodnotu AMH a zda je umělé oplodnění opravdu jediné řešení vzhledem ke všem komplikacím, nebo vzhledem ke snížené ovariální rezervě a tlačícímu času nejlepší řešení, jeví se Vám další přirozené snažení za současného léčení APS jako nerozumné a riskantní?

Děkuji za Vaši odpověď. Kateřina P. - otázka upravena poradcem
Kateřina P.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Léčba zvýšeného prolaktinu je vhodná. Stejně tak u antifosfolidového syndromu - zde je ale úspěšnost nižší.

Hodnota AMH je lehce pod normou a je signálem, že času není neomezeně. Několik měsíců ale podle mne nehraje zásadní roli. Navíc jste již těhotná byla. Takže bych ještě několik měsíců snahy o otěhotnění cestou přirozenou úplně nezatracoval. Nicméně IVF přináší nejvyšší šanci na úspěch

Krevní skupiny nehrají roli. Předpokládám dále, že funkci štítné žlázy máte vyšetřenou a je vše v pořádku -porucha je často příčinou potratů

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den pane doktore,ptala jsem se ohledne nasazeni utrogestanu v den iUI a napsal jste mi,ze muze uspisit zmeny delozni sliznice. Co si mam pod tim predstavit,ze neprijme pripadne oplozene vajicko? A je normalni,ze 5 den po iui mam bolesti v brise slabsi jako pred menstruaci? Dekuji moc za vasi odpoved. V centru mi rekly zacit brat v den IUI.
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Děložní sliznice se po ovulaci pod vlivem progesteronu mění, připravuje se na přijetí embrya. Je důležité, aby změna probíhala synchronně s ovulací. Proto předčasné nasazení Utrogestanu může být problém. Není ale jisté, zda 1 či 2 dny mohou hrát až tak zásadní roli.

Bolesti nejsou normální - navštivte lékaře

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
dobrý den,mám dotaz,bylo mi prokazano protilatky proti spermiim a antifosfolipidový syndrom,podstoupila jsem 5x IUI, jednou bez prednisonu - zamlkly potrat v 8tt dvojcata,4x s prednisonem,z toho 2x se nezadařilo a 2x jsem otěhotněla,ale opět ZP v 6 a 9tt. Kromě prednisonu jsem užívala utrgestan a při posledním potratu a neuspesnem pokusu navíc anopyrin. Chtěla jsem se zeptat,kromě toho,že po roce a pul na prednisonu mám navíc 20 kilo,jsem od té doby skoro porad nemocna,v okamžiku nasazení do 3 dnu neco chytím a cele tehotenstvi jsem pak az do potratu nemocna,po revizi a vysazeni prednisonu se uzdravim Myslíte,že by byl problém při těch protilátkách podstupovat IUI bez prednisonu? Mám 4 letou dceru a už ten rok a pul jsem s ji nikde poradne nebyla,protoze porad lezima dost me to stresuje,navic nevim,jestli ty nemoci nejsou pricinou i tech potratu.Jaky by byl Váš nazor? děkuji Za odpoved.
lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Problém s protilátkami proti spermiím IUI kompletně obchází. Takže jeho podání z tohoto důvodu považuji za zbytečné.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den pane doktore,je mi 33let a manzelovi take,podstoupily jsme 2 IUI v normalnim cyklu 11 den cyklu endometrium 9mm,folikl 18mm,ten samy den tedy 11den cyklu pichnut pregnyl 5000j v 9hod rano a v 11hod provedena inseminace. nasazen utrogestan 0-0-2 v den IUI. Nebyl utrogestan nasazen moc brzy? Cetla jsem,ze muze zablokovat ovulaci? Ovulace probehla den pote,ne? Dekuji za odpoved.
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Utrogestan ovulaci v této dávce nezablokuje. Může ale uspíšit změny děložní sliznice. Osobně  doporučuji jeho nasazení až po ovulaci. Ta obvykle probíhá opravdu za 24 hodin i později po podání Pregnylu

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
dobry den mam uz tri roky problem otehotnet tedkom mi zjistili ze mam obracenou delohu aůe prej to neni problem.chtela sem se zeptat jaka je idealni poloha aby spermie meli volnou cestu a snadnou.dekuju a jake leky sou na to dobre jestli prirodni jako cAJE NEBO HORMONY V PODOBE PRASKU
michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Poloha dělohy ani poloha při styku nemají žádný zásadní význam.

Ohledně léčby je třeba rozhodovat na základě vyšetření - Vás i partnera

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den pane doktore, ja 36, manzel 41. Rok jsme zkouseli poceti prirozene, pote jsme byli predani do CARu. Omezeny spermiogram (pohyblivost atd.), poceti prirozene ovsem pry mozne i kdyz sance velmi mala. 1. ICSI pozitivni - potrat v 6.t., 1.KET negativni, 2.KET pozitivni - potrat v 5.t., 2. ICSI negativni, 3. (P)ICSI negativni. Pouzit 2x kratky a 1x dlouhy protokol, embryo glue, embryo gen, blasto gen, assisted hatching, akupunktura apod. Genetika i imunita u obou v poradku. Doktori uz sami nevedi jak jeste jinak postupovat, co udelat jinak. Jake sance mame podle vas? Co byste vy udelal jinak ci doporucil? Mame vubec jeste sanci na dite kdyz bylo tolik pokusu negativnich? Mame zkusit do dalsiho pokusu (asi na podzim) styk s nacasovanym vyvolanim ovulace? Jsme velice zoufali, kazdy pokus stoji velke penize, silu i psychiku. Velice dekujeme za odpoved.
Sara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud nebylo provedeno, doporučil bych vyšetření štítné žlázy a testy na některé infekce, jako např. cytomegalovirus.

Šanci na úspěch stále vidím jako reálnou - větší samozřejmě při IVF. Spíše než jen časování styku bych volil intrauterinní inseminaci

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý deň, na 14ty deň cyklu mi dr. pichla pregnyl na uvoľnenie vajíčka. mali sme 2x pohlavný styk. na 18ty deň som začala slabo špiniť. Dnes 20ty deň už krvácam. Mávam krátky cyklus 18-20 dní, slabé krvácanie. Chcem sa spýtať, či je šanca že oplodnené vajíčko sa ujalo alebo kedže som hned začala krvácať, nič z toho nebude. ďakujem.
Renáta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Spíše k početí nedošlo. Více ale řekne až gravitest po 2 týdech

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den, kazdy mesic chodim na ultrazvuk zkontrolovat folikuly. Kdyz je vajecnik nachystany daji mi injekci do zadku Pregnyl. Zatim to vubec nepomaha, myslite si, ze je to dobre to stale pichat (zatim jsem to mela 2krat) nebo je to opravdu lepsi pro otehotneni, aby se zadarilo? Dekuji
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

K přesnějšímu posouzení postupu nemám dost informací. Neznám Váš věk, UZ nález, spermiogram, atd.

Pokud ale ovulujete i bez podání Pregnylu, je tato injekce nejspíše zbytečná

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den Užívám od května clostilbegyt a duphaston a v červnu u mě proběhla ovulace 2×. Dnes jsem tedy 17 nebo 19 DPO. Ms jsem.mela mít 2.7.. a nedostavila se, tak v pondělí 4.7. jsem byla na gynek.kde mi vyšel tehot.test negativní a dostala vyvol.injekcí. Asi za 3 h na to jsem začala špinit, což injekce tak rychle zabrat ještě nemohla. Nejdříve prý tak za 5 -10 dnů. To špíněni bylo jen trochu a hnědé barvy a druhý den zase nic a další den tedy dnes opět jen špínění, ale takové tmavší černé. Tak nevím od kdy začít brát clostilbegyt, když ho mám začít brát 3 den ms. Jestli mám ještě čekat až se ms rozjede nebo to počítat ode dneška? Jinak mám celých půl roku pravidelnou ms přesně na den, 28 DC a zpoždění nebylo ani ten první měsíc, co jsem začala clostilbegyt užívat, akorát tedy ten první měsíc u mě neproběhla ta ovulace, neměla jsem žádné příznaky a ovul. testy jsem dělala až ten druhý měsíc v červnu, to už ovu byla jak jsem.uvedla 2x Těhotná asi být nemohu?.Děkuji za odpověď.
Laura
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jako 1. den cyklu počítejte až ten, kdy se dostaví krvácení běžné intenzity.

Těhotná spíše nejste, ale test pro jistotu ještě v odstupu několika dní zopakujte

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
dobry vecer chcela by som sa pan doktor poradit ci moj doktor dobre postupuje pred 5 rokmy som ptratila medzi to partner mal nador v semeniku teraz mu pychaju injekcie nebido nedari sa nam otehotniet vzdy ked chcem ist na vysetrenie tak mi len pozrie ci mam plodne a to je vsetko nemal by mi spravt vecsie vysetrenie,,,tvrdi ze pokial nema spermoiogram zbytocne mi je davat tabletky dakujem za odpoved
nellla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Opravdu je klíčovou informací spermiogram. Bez něj bych rovněž pravděpodobně nic více nepodnikal

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den pane doktore, chtela bych Vas poprosit o radu - priteli ve spermiogramu nalezli poruchu zkapalneni ( nedoslo k ni do hodiny). Jake to ma prosim dusledky v prirozenem cyklu a jake pri IVF ? Moc dekuji za informaci
Nada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Posuzování zkapalnění je jen jedním z mnoha parametrů, pomocí kterých lze hodnotit potenciální plodnost muže. Bez znalosti dalších údajů není posouzení významu této jedné odchylky pro přirozené početí ani pro IVF možné

MUDr. Jan Sulc

Neplodnost
Dobrý den, je mi 45 let. Jsem bezdětná. Je možné v tomto věku přirozeně otěhotnět či je již nutné umělé oplodnění. Děkuji za odpověď
Nikol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Šance na početí přirozenou cestou je ve 45 letech velmi nízká. Ani umělé oplodnění ale pravděpodobnost početí příliš nezvýší. Jedinou reálnou naději přináší užití darovaných vyjíček

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den, pane doktore,11 let se snazime o dite je mi 28 let v 17 letech mi zjistili pcos dochazela jsem i do caru ve zline bohuzel po neuspesnem iui nam bylo doporuceno ivf, pred dvema lety jsem prirozene otehotnela bez stimulace ale ve 13 tydnu jsem musela na revizi kvuli zamlk.teh. Cyklus mivam nepravidelny cca kazdy treti cyklus aplikace agolutinu zhruba pri deseti d.zpozdeni ale za posledni rok mam cykly opravdu spatne vzdy jsem mivala ms 7 dni velmi silnou cca 27-40dc posledni rok se ovsem cykly prodlouzily az na 55 dni a zkratila se ms na 4 dny a je slaba z v podstate kazdy druhy cyklus musim na vyvolavacku tento cyklus ovulace byla i podle hlenu i bolesti a i ovu testu 15dc dnes mam 4 dny zpozdeni bricho boli jako pri ms ale min mota se mi hlava hodne piju jsem nafoukla pali me zaha tehu test delany pred 3 dny negativni pouze slabunka carka v limitu ale tu mivam casto a nic z toho.Podle byvaleho lekare bych mohla byt s pcos velmi brzo v prechodu je to mozne? Dekuji a hezky den
Dáša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Souvislost PCO syndromu a časného přechodu není podle mne prokázána.

Doporučil bych vyvolávání ovulace - Clostilbegytem nebo gonadotropními hormony, asi nejlépe v kombinaci s IUI. Další možností je pokus o ošetření vaječníků při laparoskopii

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Pan doktor s manželom chceme babetko a nikdy predtým som nezisťovala ovuláciu pomocou testou teraz som si ich kúpila a čakali sme az na dva čiarky v ten den sme sa milovali na druhý den tiež ,na tretí den uz nie pretože nám to nejako nevyšlo pred tým ako som mala ovuláciu na teste sme sa týžden nemilovali čakali sme az na den d chcem sa opýtať ci sme neurobili chybu ked sme sa pred nemilovali ale testy boli negatívne tak sme sa šetrili je dobre milovať sa aj pred a po ? Ked sme čakali na pozitívny test alebo je dobre sa milovať v den ovulácie a hneď na druhý den dakujem pekne
Eda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Největší šance na početí je v den pozitivity testu a den po ní. Vynechání styku při negativitě testu není nutné, ale určitě nevadí. Milujte se ale především dle chuti.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den pane doktore, chtěla by jsem se zeptat na Váš názor, zda je dostačující při zjištění hormonálního profilu znát pouze hodnoty AMH 1,2 a hormon FSH mi nebyl zjišťován ? Prosím ještě o Váš názor, zda hodnota AMH 1,2 ve 33 letech je hodně špatná ? - chystáme se s přítelem na IVF.
Moc děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Nela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

AMH je citlivější než FSH. K posouzení ovariální rezervy stačí. Osobně bych ale FSH vyšetři - zajímavý je poměr tohoto hormonu k hormonu LH.

Hodnota 1,2 je v 33 letech mírně podprůměrná, ale rozhodně ne nějak katastrofická.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den pane doktore, chtěla by jsem se zeptat, zda je možné, že v jedné laboratoři byly hodnoty spermiogramu v 1/2015 - bylo 60 % progresivně rychlých spermií a o rok později v jíné laboratoři - bylo pouze 23 % progresivně rychlých spermií ? zda taková razantní změna je možná nebo zda se liší nějak měření laboratoří ?
Nada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Dle mých zkušeností je podobný pokles možný. 

 Důležité je asi uvědomit, že jde jen o jeden z mnoha parametrů spermiogramu. Hodnotit izolovaně pouze tento jeden ukazatel není dost dobře možné

MUDr. Jan Šulc




mobilní verze