Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Poradna je od 18.2. do 26.2. 2017 z důvodů dovolené pozastavena. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Neplodnost
Dobrý den, je mi 40 let a chtěla bych mít ještě miminko. Existují nějaké preparáty, které mohou podpořit plodnost či nějakým způsobem podpořit otěhotnění. Jaká vyšetření by byla nutná k léčbě neplodnosti? Děkuji za odpově´d
Karin
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pravděpodobnost otěhotnění a zdárného vývoje těhotenství ve 40 letech je bohužel již snížená. Příčinou již omezená zásoba vajíček ve vaječnících, z nichž je jen málo kvalitních. Stále ale ještě šance existuje. Nakolik je reálná, může odhadnout stanovení hormonu AMH. Jinak provádíme všechna běžná vyšetření neplodnosti - spermiogram, hormonální testy, sledování ovulace, vyšetření průchodnosti vejcovodů. A velmi záhy by se měla zvažovat asistovaná reprodukce. Doporučuji vše co nejrychleji řešit - každých pár měsíců již hraje roli

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro vás dostupní, rádi se vám budeme věnovat. Stačí se i s partnerem objednat na zcela nezávaznou konzultaci, při které probereme možná řešení

Neplodnost
Zdravím Vás pane doktore,mám polycystické vaječníky,menstruaci už mám ale pravidelnou,mohlo by to znamenat nějaké zlepšení? Snažíme se o miminko,v únoru to bude rok co jsem vysadila HA a pořád nic.Děkuji za odpověď
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, zda ovulujete. Doporučuji ovulaci sledovat -měřením bazální teploty nebo lépe ovulačními testy.

Pokud se neúspěšně snažíte o početí déle než rok, vždy považuji za vhodné obrátit se na specializované pracoviště.

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro vás dostupní, rádi se vám budeme věnovat. Stačí se i s partnerem objednat na zcela nezávaznou konzultaci o možnostech dalšího postupu (tel. 257212517)

Neplodnost
Dobrý den, pane doktore.
Ráda bych Vás požádala o názor. Je mi 30 let, čtyři roky jsme se snažili nechat otěhotnění volný průběh (bez úspěchu), poslední dva chodíme do CARu. Spermiogram je ukázkový, všechny potíže jsou u mě. 4x jsem absolvovala IUI (neúspěšně), 2x IVF (poprvé 35 folikulů, z toho 12 vajíček, do 3. dne přežilo 1 embryo - biochemické těh., podruhé 9 folikulů, ale žádné vajíčko), mám polycystické vaječníky a hormonální poruchy, nikdy jsem normálně nemmestruovala ani neovulovala a také potíže s průchodností vejcovodů. Před 15 lety jsem prodělala anorexii, mám také poruchu štítné žlázy (beru Euthyrox). Nyní jsem začala brát Nosifol, jinak v rámci IVF vždy užívám Gonal, Orgalutran a předtím Proveru, Estrofem, případně Clostilbegyt. Prosím, mohl byste mi napsat svůj názor - je vůbec šance na úspěch? Mohu něčím přispět k lepší kvalitě vajíček (nebo vůbec jejich tvoření) a obecně k lepšímu konci než u předchozích pokusů? Na další IVF se chystám v dubnu/květnu...Moc Vám děkuji. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Šance na úspěch je podle mne reálná - zejména proto, že jste při prvním IVF pokusu otěhotněla, byť šlo jen o graviditu biochemickou. Vysvětlit, proč při druhém pokusu nebylo získáno žádné vajíčko, je velmi obtížné. Nosifol určitě neublíží, ale v nějaký zázračný efekt nevěřím. Pro úspěch je především důležitá Vaše psychická pohoda, víra, že se vše podaří. V tom někdy může pomoci psycholog.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den,
byla jsem na hormonálním profilu 2. den cyklu, může hodnoty např. FSH zkreslit to, že jsem cyklus před tím užívala Clostilbegyt?Děkuji - otázka upravena poradcem
Věra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Clostilbegyt v předchozím cyklu by hladinu FSH 2. den dalšího cyklu neměl ovlivnit.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý deň, pán doktor. Mám 37 rokov, problém otehotnieť, vysoké AMH 16,56, nepravidelná menštruácia, anovulačné cykly, diagnostikované polycystické ovária. V CAR ako prvú voľbu zvolili na stimuláciu vaječníkov Clostilbegyt 50mg, 2x 1/2 tbl. 5 dní. Je to bezpečná forma vyvolania ovulácie, resp. čo sa považuje za bezpečnú formu vyvolania ovulácie pri tak vysokom AMH, aby nedošlo k hyperstimulačnému syndrómu? Vopred ďakujem za Vašu odpoveď.
Petronela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při takto vysoké hladině AMH nelze nikdy riziko náhlé nadměrné reakce vaječníků vyloučit. Popsané dávkování Clostilbegytu ale považuji za vhodné a riziko za akceptovatelné

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den pane doktore, v breznu tohoto roku jsem si nechala b´vyjmout telisko Mirena po 4 letech naprosto bezproblemových, menstruaci mivam pravidelnou cca 25-28 dni, ale trva max. 3dny. Od září jsme se rozhodli, že se budeme snažit o miminko. Byla jsem i na kontrole u doktorky, ta mi rekla, ze je vse v poradkiu a v den kdy mi delala UTZ jsem mela folikul 24mm rekla ze v nasledujicich 3 dnech by byla sance na otehotneni. zacínam mit obavy zda budu moct otehotnet, myslite si, ze je na miste si delat s tim starosti nebo je jeste moc brzy? Děkuji
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neuvádíte klíčovou informaci - Váš věk. Je-li vám více než 35 let, určitě je na místě si již trochu "dělat starosti" a určitě bych doporučil navštívit i s partnerem některé pracoviště specializující se na problematiku neplodnosti. Je-li Vám méně let, ještě můžete určitě ještě cca půl roku vyčkat.

MUDr. Jan Šulc

P.S. Budete-li potřebovat péči specialistů a jsme-li pro Vás dostupní rádi se Vám budeme věnovat. Stačí se objednat i s partnerem (tel. 257212517) na zcela nezávaznou vstupní konzultaci, při které probereme možnosti dalšího postupu

Neplodnost
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se Vás zeptat. Mám kamarádku z Asie, ze státu, kde sterilizují ženy bez jejich vědomí a souhlasu. Před 4 lety porodila miminko po bezproblémovém otěhotnění císařským řezem a již dlouhou dobu se snaží o druhé miminko, ale nedaří se. Nyní začala mít podeřzení, jestli ji ,,lékaři" také nesterilizovali. Chtěla bych se zeptat, jestli by lékař dokázal zjistit při běžné gyn. prohlídce, že je žena sterilizována nebo jestli je toto možné zjistit pomocí ultrazvuku? Popřípadě, jak je to možné zjistit? Děkuji mockrát za odpověď a přeji Vám i Vaší rodině do nového roku vše nejlepší a mnoho úspěchů! :) - otázka upravena poradcem
Jasmina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Běžným vyšetřením ani UZ se přerušení vejcovodů nedá zjistit. Je třeba provést o  něco složitější test, při kterém se děloha naplní tekutinou a na UZ se sleduje, zda vejcovody projde či ne. Toto vyšetření se nazývá HyCoSy. Existují i jiné varianty vyšetření průchodnosti vejcovodů, ty jsou ale ještě náročnější. Teoreticky by mohly stačit tzv. profuky, ale výsledek nebývá jednoznačný

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Ďakujem za odpoveď :) Ja som včera u lekára sa nejako zabudla pospytovať, tak sa chcem Vás ešte opýtať, kedy by sme sa mohli začať snažiť o bábo. Operácia bola pred 16 dňami, odobratý vaječník a vajcovod, komplikácie žiadne. Menzes už mal prísť 14teho, zatiaľ nič, takže netuším ani v akej fáze cyklu sa momentálne nachádzam.
Marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Pravděpodobně je snaha o početí možná hned po další menstruaci

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den,potřebovala bych poradit ohledně dcery,které je 22 roků a má velice nepravidelnou menstruaci,nyní po 3 měsících.Žije s přítelem a chtěli by miminko.Byla u své lékařky,ta jí poslala na odběr krve-pouze na test,zda není těhotná.Dál lékařka nic neřešila a teď dcera menstruaci dostala, nic se tedy návštěvou lékařky nevyřešilo,žádné vyšetření kromě prevence,ani ultrazvuk,ani nic jiného.Myslím, že stresjako příčinu můžu vyloučit,navíc tato nepravidelnost je dlouhodobá,dcera ani nezhubla,aby mohlo být příčinou to.Co byste poradil?Je to normální to takto nechat nebo zjistit příčinu a případně léčit?Předem moc děkuji za Vaši odpověď.
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V případě, že žena menstruuje jen1x za 3 měsíce, je nejčastější příčinou chybění ovulace. Plánuje-li žena početí, je vhodné sledovat, zda se alespoň někdy dostaví ovulace. To je možné ovulačními testy nebo měřením bazální teploty, případě u lékaře opakovaným UZ vyšetřením či rozborem krve. Nedostavuje-li se ovulace vůbec, je na místě podání léků ovulaci vyvolávajících - například Clostilbegyt. Při neúspěšné snaze o početí delší než rok doporučuji obrátit se i s partnerem na některé pracoviště specializující se na problém s plodností.

MUDr. Jan Šulc

P.S. Bude-li třeba odborná péče a jsme -li pro dceru dostupní, rádi se jí budeme věnovat. Objednání je snadné - telefonicky - 257212517.

Neplodnost
Dobry den, rada bych mela doplnujici dotaz k sactosalpingu. Chapu to tak, ze pokud nebude vejcovod odstranen, muze po IVF dojit k tomu, ze embrio bude vypuzeno tekutinou, je to tak? A jak dlouho tato hrozba trva? Prvni trimestr? Da se nejak predem zjistit, kdy se tekutina ve vejcovodu objevi a kdy ne? Kdyz byla kamaradka na laparoskopii kvuli cystam - v kvetnu - vejcovod byl podle vseho v poradku, tak jakto, ze nyni ne? Je mozne, aby navstivila vase centrum, aby se s vami nebo vasimi spolupracovniky poradila a ziskala tak jiny pohled na vec? Mockrat dekuji
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Tekutina uvolněná z vejcovodu do dělohy může zabránit především již samotnému uchycení embrya v děloze

Nález se za několik měsíců může změnit.

Konzultace u nás je samozřejmě možná - je třeba se na ni objednat i s partnerem - telefonicky - 257212517.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den p.doktore,snažíme se s manželem o mimi,26.11probehla ovulka i nechraneny styk,ted mam zpožděnou menzes o čtyři dny,mela jsem ji dostat 8.12,test negativní,je na testování brzy nebo muze byt problém někde jinde,dekuji za pomoc
lenca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Test by po 16 dnech od početí měl být pozitivní. Otázkou je, pomocí čeho ovulaci sledujete.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den pane doktore, 12 DC jsem byla na UTZ pí.doktorka mi oznámila, že folikul má 24mm, hned v ten den večer jsme s přítelem měli nechráněný styk, můžu se zeptat jaká je šance na otěhotnění? Dnes jsem 21DC a už asi 3 dny mě při ohybání píchne v podbřišku.
Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odhad není dost dobře možný. Záleží na mnoha okolnostech jako jsou Váš věk, kvalita spermatu, průchodnost vejcovodů, aj. Zcela klíčové je, zda folikl praskl či nepraskl - proto obvykle doporučujeme ještě UZ kontrolu - poměrně často folikl "nezovluje" a přemění  se v malou cystu

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, je mi 38 let, s partnerem se pokoušíme o miminko,bohužel před půl rokem jsme o miminko přišli,tak se pokoušíme znovu .Partner je v naprostém popořád.Beru superfolin a chtěla bych se zeptat jestli může lék Gynprodyl zabránit ovulaci.Dostala jsem ho na úpravu menstruace, protože jsem na začátku špinila asi 3dny a mám ho brát 16-25dc. Podle folikulometrie bych měla mít ovulaci 14 dc,ale stale nic.Podle ovulačnich testu by měla ovulace být kolem16-18dc.Jak bych ho měla tedy užívat,abych nezabránila ovulaci a pokud možno jsem otěhotněla co nejdřív.Děkuji za odpověď.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Gynprodyl blokuje ovulaci jen někdy a spíše jen při  užití vyšší dávky.  Gynprodyl a jemu podobné léky ale mění skladbu a vlastnosti děložní sliznici. Normálně tato přeměna nastává až po ovulaci. Dojde-li k ní dříve, může pak být problém s uchycením zárodku v ní. Takže Gynprodyl určitě doporučuji začít užívat až po ovulaci.

Pokud se půl roku neúspěšně snažíte o početí a je-li Vám 38 let, doporučuji co nejdříve péči specializovaného pracoviště

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro vás dostupní, rádi se vám budeme věnovat.

Stačí se telefonicky (257212517) objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které probereme možnosti dalšího postupu

Neplodnost
Dobrý den,
je mi 48 let a chtěla bych počít přirozenou cestou dítě. Jak vysoká je pravděpodobnost, že se mi to podaří?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ve 48 letech je šance na početí přirozenou cestou blízká nule. Bohužel nepomůže ani umělé oplodnění - tedy s výjimkou užití darovaných vajíček

MUD. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, Už přes rok se snažíme o miminko. Dva cykly jsem brala lék inofolic. Od té doby mám 4 měsíce po každé ovulaci velmi citlivá prsa, nafuklé břicho, a naskáče mi akné. Nevím jestli je to pms. Ale dřív jsem to nemívala.
Tyna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Těžko říci, nakolik jde o efekt užívání Inofolicu. Může jít opravdu o PMS, ale příčina může být i jinde. Na dálku je obtížné to posoudit.

Každopádně se domnívám, že pokud se o početí neúspěšně snažíte déle než rok, je vhodné se obrátit na pracoviště, které se specializuje na léčbu neplodnosti.

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat. Stačí se i s partnerem tel. (257212517) objednat na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu 

Neplodnost
Dobrý den mám kvám jeden dotaz . před dvěma měsici jsem byla na inseminaci dárce ale nevyšlo byla jsem v praze v gestu.......předevčirem jsem byla v liberci na genetu chtěla jsem jít tam natu inseminaci že bych to měla blízko ....tam mi řekli že musím na profuky vejcovodu jestly jsou pruchodné tak tohle nechápu kdyš už jedno dítě mam jsou mu 7 let a dvakrát jsem byla na potratu toje tak 5 a pul let spátky ...... já jsem chtěla jit natu inseminaci spon 5krát neznamená že kdyš jsem byla jen jednou a nevyšlo to že už nemužu mít děti přeci? ani žadné vyšetření mi neudělaly jestli tam je nakej problém stěma vejcovodamy nic jen prostě řekli že si nejsou jisty jestli jsou pruchodné ........na opraci bych měla jit tět 16 teho.....jsem s toho hotova protože oni sami něvědí tak to nechápu teda ....mužete mi prosím poradit co mám dělat děkuji za pochopení a za odpověd
Evička Rusnáková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Provádět inseminaci je vhodné po vyšetření průchodnosti vejcovodů. Není-li ani jeden vejcovod průchodný, inseminace k otěhotnění nepomůže. Samozřejmě je možné 1 či 2 x udělat výjimku a na přání ženy inseminaci provést i bez tohoto vyšetření, ale vždy považuji za vhodné ´průchodnost vyšetřit co nejdříve

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den pane doktore, jsem téměř rok po porodu syna. Stále kojím, stále jsem bez menstruace. Asi před půl rokem jsem byla u lékaře, kde mi byly zjištěna v krvi hodnota TSH pod 0,01, dalším vyšetřením se zjistily zvýšené protilátky proti ŠŽ, hormony ŠŽ ale v normě. Endokrinolog říkal, že ŠŽ funguje dobře, že není potřeba léčba, další kontrola mne čeká v lednu 2017. Chtěla jsem se zeptat, jelikož početí syna trvalo téměř rok a půl...1) je možné, že tyto hodnoty byly důvodem, proč se početí prvního dítěte dlouho nedařilo? , 2) je možné že s těmito hodnotami bude početí dalšího dítěte také problém? 3) Můžou mít tyto hodnoty vliv na to, že ještě nemám menstruaci po porodu, nebo je to dáno jen tím, že stále kojím? Uvažuji o tom, že se začneme s manželem snažit o druhé dítě již nyní, tzn. že se přestaneme při styku chránit a uvidíme...myslíte, že je početí možné? Děkuji za odpověď.
Janka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o atypické hodnoty. Při nízké hladině TSH bych očekával zvýšenou funkci štítné žlázy. Takže je velmi obtížné se vyjádřit.

Souvislost s trochu obtížnějším početím a narušenou funkcí štítné žlázy nelze vyloučit. Stejně tak ale mohla být příčina i jinde. Odhadnout vývoj do budoucnosti není dost dobře možné. Bude záležet hlavně na kontrolním nálezu

Blok menstruace souvisí s kojením.

Se snahou o početí bych doporučil vyčkat do opakovaného vyšetření štítné žlázy

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den. Již 3 roky se nažíme o početí/ já 32, partner 33 let/. Dobře léčená štítná žlaza a dobře léčená Celiakie, dale mam průchozi vejcovody, imunologie dle Prahy v pořádku. Před půl rokem odstraněny delozni polypy 6 x - hist. Obcas cysty, ktere odejdou s menses. Spermiogram - ok, pouze horsi morfologie. Navstevuji CAR, nyni predepsana Provera 16-25 den na úpravu cyklu, který se mi z 27 skrátil na 25-26. Po mes.uživani opet 27 dní. Také z duvodu vyssibdel. Sliznice po menses/pry nic hrozneho/. Zlepšuje mi dokonce naladu. AMH Ok pro muj věk. Genetika ok. Ovulace nevím, brzy jdu do CARu. Co ted? Proc netěhotnim? A kdy se rozhodnout pro IUI atd.? Nechci být stará máma. Pocitově jsem ok, ale to vite unavena a pocit strachu. Milujici partner, presto... - otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

K IUI bych doporučil přikročit již nyní. Na vině problémů s početím může být problém na úrovní děložního čípku. ten se velmi špatně diagnostikuje. IUI tento potenciální blok plně obchází.

Osobně nepovažuji při plánu otěhotnění Proveru za ideální lék. Spíše bych doporučil "tělu bližší gestagen" Utrogestan nebo Duphaston. Důležité je také tuto léčbu nenasazovat naslepo, ale vždy až po ovulaci. Tu určitě doporučuji sledovat - ovulačními testy nebo UZ folikulometrií

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den,
snažíme se o miminko už více než rok a stále neúspěšně (HA jsem brala přes 10 let). Partnerův spermiogram je v pořádku, u mě žádné cysty apod., menstruace i ovulace probíhá. Je možné, že problém je v hormonální nerovnováze? Každá menstruace je pro mě velké utrpení - silné bolesti břicha a beder, průjem,nevolnost, vylučuji kusy sliznice (sraženiny). Dle bazální teploty u mě ovulace nastává 19. den (sudý měsíc) nebo 21. den (lichý měsíc), ale při používání ovulačních testů dosáhnu jen velmi slabou čárku a nikdy stejně silnou čárku jako kontrolní (nízká hladina LH?). Menstruace přichází 12 dnů po ovulaci - délka cyklu je tedy 31 nebo 33 dní. Při návštěve CAR jsem 2x dostala pregnyl (nijak nepomohl) a bylo mi doporučeno ještě zkoušet přirozeně otěhotnět a pokud se to do jara nepodaří, zkusit IVF. Ráda bych otěhotněla přirozeně a moje otázka tedy zní, zda je možné, že hladina hormonů u mě není optimální a dá se s tím něco dělat??? Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Alena Konečná
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je možné, že hladiny hormonů nejsou optimální. Problém je v jejich vyšetřování - existují velké rozdíly v tom, co je pro konkrétní ženu ještě normální a co ne. Sledovat hladinu LH před ovulací není dost dobře možné - musela by se odebírat krev v intervalu několika hodin, i v noci.

Postupoval bych tedy trochu jinak.

Především bych doporučil prokázat ovulaci UZ folikulometrií - tedy sledovat růst folikulu a pak jeho prasknutí.

Určitě bych doplnil hormonální profil a nejspíše bych i zkusil doplnit progesteron v poovulačnm období. Také bych zvažoval vyšetření průchodnosti vejcovodů a možná i hysteroskopii k posouzení stavu děložní dutiny, případně laparoskopii k vyloučení endometriózy.

IVF bych viděl až jako krajní možnost. Při průchodnosti vejcovodu bych nejprve doporučil intrauterinní inseminaci

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den pane doktore, ráda bych znala názor na své výsledky hormonálního profilu, který mi byl dělán 3DC. Beru pouze utrogestan na špinění v druhé půlce cyklu, který beru až do menstruace. Mé výsledky: S_LH 7,1 IU/I, S_FSH 15,9IU/I, S_PRL 25,2 µg/I, S_TSH 1,44 mIU/I. Ráda bych věděla zda je s takovými výsledky vůbec možné otěhotnět. Partner totiž o dítěti nechce slyšet a já bych ráda věděla kolik mám ještě času. Je mi 29 let.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ve výsledcích je hraniční hodnota prolaktinu (PRL). Vždy ale záleží na normálních hodnotách konkrétní laboratoře. Není to ale zásadní problém.

Závažnější je v 29 letech vyšší hodnota FSH. Tento nález by mohl svědčit pro předčasné selhání vaječníků. Určitě bych doporučil k vyloučení náhodné odchylky tento test zopakovat a zvážil bych doplnit stanovení hladiny AMH, která je spolehlivějším odhadem tzv. ovariální rezervy.

V případě nepříznivých nálezů bych doporučil snahu o početí neodkládat nebo alespoň podstoupit odběr vajíček a jejich zmrazení pro využití v budoucnosti

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Děkuji za předešlou odpoveď, mám nizkou hladinu estradiolu v folikulární fázi a proto mi doktor dal Estrofem do 14 dne cyklu a 12-14 dne Proveru, že máme mít sex tři dny ,kdy má být ovulace..moc děkuji za odpoveď.
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Opakuji, že klíčové je, zda ovulujete.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý de,prosím vás mám dlouhé menstruační cykly 40-50dní a chci otěhotnět a z krve my zjistili nízkou hladinu hormonů a proto mi od 3dne menstruace dali estrofen 1x denně do 14dne a od 12-14 den proveru 2xdenně a 12-14 se pomilovat, myslíte,že to výjde ???Děkuji za odpověď
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nepíšete, kterých hormonů se nízká hladina týká - takže je nesnadné radit.

Osobně bych se domníval, že můžete mít problém s ovulací. Rozhodně bych doporučil ovulaci  sledovat ovulačními testy. Pokud neovulujete, uvedená léčba totiž k otěhotnění nepomůže. Byly by třeba léky, které ovulaci vyvolávají - například Clostibegyt

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, může časté pití alkoholu a kouření způsobit u muže neplodnost? Děkuji
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Kouření prokazatelně snižuje plodnost mužů. U pití alkoholu není souvislost tak jasně prokázána. Výrazně nestřídmé pití ale jistě nemá na plodnost dobrý vliv

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den.co si myslite o vitaminech na podporu tehotenstvi FERTILYTI BLEND PRO PARY.myslite ze to muze pomoci.snazime se skoro rok o druhe dite a porad nic.dekuji za odpoved
martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobných přípravků je řada. Užívání určitě neublíží, ale zda pomůže, není příliš jisté.

Při neúspěšné snaze o početí delší než rok, byť již dítě máte, doporučuji péči specializovaného pracoviště.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, prosím Vás o radu - plánujeme 2. těhotenství, partnerovi bylo doporučeno pro horší spermiogram užívat vit. E a zinek. Je lepší koupit si tyto 2 vitaminy samostatně, anebo přípravek Selzink, kde jsou ještě další vitaminy a minerály, včetně vit. A (Betakaroten - ten neuškodí?).Dají se tyto vitaminy (příp. Selzink) užívat dlouhodobě v řádu měsíců až dokud se nepodaří otěhotnění? Je to bezpečné? Koukala jsem, že samostatné vitaminy (E a Zn) obsahují více mg v jedné tabletě, případně kolik je potřeba? Děkuji Vám.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji spíše preparát, kde je více vitaminu a prvků pohromadě. Užívání je možné i dlouhodobé. Pokud se ale efekt nedostaví během několika měsíců, je již šance na zlepšení poměrně malá

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den,
dekuji mockrat pane doktore za Vasi odpoved. Jde bohuzel opravdu o retrogradni ejakulaci. Znamena to tedy, ze otehotneni je mozne pouze umele? Opravdu neni zadna jina cesta?
Dekuji mockrat za Vas cas. - otázka upravena poradcem
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vždy může nějaká spermie "utéct" i opačným směrem. Šance na početí přirozenou cestou je ale poměrně nízká.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den,
memu priteli zjistili, ze jeho spermie v moci umiraji, tudiz skoro zadne sperma nema. Rada bych vedela, zda je nejaka moznost lecby nebo zda je to uplne vyloucene.
Dekuji mockrat za odpoved. - otázka upravena poradcem
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Poněkud Vaší otázce nerozumím. Spermie se běžně s močí nemísí.... Jedinou výjimkou je tzv. retrográdní ejakulace, tedy výron spermií nikoli ven z penisu nýbrž zpět do močového měchýře. Jde-li o tento případ, i pak se z moče dají většinou spermie izolovat. Obvykle je ale následně třeba je užít v rámci IVF programu

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den,
na imunologii mi zjistili zvýšenou srážlivost krve a doporučili vyšetření trombofililních mutací. V CAR mě, ale nikam na další vyšetření neposlali. Pokuď otěhotním, sami mi prý předepíší léky na ředění krve. Myslíte si, že je to správný postup? Sama bych chtěla vědět, jestli nemám např. Leidenskou mutaci.
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Ivana Nováková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neznám přesný nález z imunologie, takže se nemohu zodpovědně vyjádřit, jaký by měl být správný postup. Při poruše srážlivosti by se měl k tomu, jaké se budou dělat další testy a jaká bude léčba, vyjádřit  nejspíše hematolog.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, čeká mě operace, vyšly mi testy na krev nádorové markery hodnota 125. Doktor na utz nic nevidí.Myslí si, že by to mohla být endometrioza. Snažíme se o miminko již delší dobu, žádné vyšetření jsme před tím zatím nepodstoupili. Jinak už máme dceru a ta se "povedla" hned na poprvé. Je nějaká šance, že po laparoskopii otěhotním přirozeně? Hormony po operaci brát nebudu, to jsem odmítla, nechci do sebe cpát žádnou chemii, chci co nejdříve otěhotně.Jen nevím zda je možnost přirozeného početí prosím.. - otázka upravena poradcem
Hanka R.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na dálku, bez možnosti vyšetření, je těžké se vyjadřovat. Endometrióza je možnou příčinou potíží s početím. Laparoskopie toto onemocnění spolehlivě odhalí. Při laparoskopii je možné některá ložiska endometriózy případně odstranit. Většinou je ale třeba následná hormonální léčba. Bez ní je přirozené otěhotnění sice možné, ale daleko méně pravděpodobné než bez ní

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den, pane doktore. Je mi 36 let, v minulosti jsem 2x spontanne otehotnela, jednou skoncilo tehotenstvi interupci, podruhe samovolnym potratem. Nyni se snazime s muzem jiz cca 1,5 roku otehotnet, spermiogram je v poradku, muj nalez take. Nicmene jsem na vlastni zadost podstoupila laparoskopii, kdy zjistili polycysticke vajecniky, coz i osetrili...Nepochopila jsem ale, zda mi prave toto brani v poceti a ani jaky by mel byt dalsi postup. Jeste bych chtela dodat, ze beru Euthyrox 50, pravidelne menstruuji, chodim pravidelne posledni pul rok na folikometrii (?) a vse se zda v poradku. Jsem nyni tedy trochu zmatena. Moc dekuji
Foxy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Předpokládám, že folikulometrie prokazuje ovulaci a při laparoskopii byla prokázána průchodnost vejcovodů.  Pak jsou při nejasné příčině neplodnosti řešením  metody asistované reprodukce - intrauterinní inseminace, případně IVF program.

V 36 letech doporučuji výše uvedené neodkládat a obrátit se na některé specializované pracoviště

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat. Stačí se telefonicky i s partnerem (257212517) objednat na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu

Neplodnost
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat,zda se může aplikovat pregnyl bez stimulování hormonů Menopurem,ke spuštění ovulace.Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pregnyl se může užít ke spuštění ovulace i bez předchozí stimulační léčby

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat ještě ohledně braní Gynprodylu. Jsem po 2. samov. potratech.Měla jsem ho nasadit po ovulaci, cyklus mám kolem 30-32 dní. Celý měsíc testuji a ovulace stále nepřišla..Včera byl 25 den cyklu a nasadila jsem lék i bez prokázané ovulace, jak mi řekla doktorka..Dnes ráno jsem měla pozit. ovulační test. Je to ovlivněno tím lékem??Děkuji moc!
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Gynprodyl by neměl ovlivnit výsledek ovulačního testu

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den je to 15mesicu co se snazime o druhe mimi a porad nic.za tyden jdu k lekari a ptam se vas co me tam bude cekat.mam mesicky pokazde jinak taky jsem to dostala i dvakrat do mesice.cyklus je nekdy po 28,32.34,27pokazde jinak tak ani nevim zda ovuluji.test jsem zkousela a nic.je mozne uzivat treba sirup gynex nebo jiny doplnek.co byste mi doporucil.dekuji za odpoved
martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Váš cyklus není až tak dramaticky nepravidelný. Podstatné ale je, zda ovulujete. Jako první krok by se tedy měla zjišťovat ovulace - pravděpodobně opakovaným UZ vyšetřením, tedy tzv. folikulometrií.

Dále bz měly být vyšetřen hormonální profil, spermiogram partnera a také průchodnost vejcovodů. Gynex a podobné doplňky stravy osobně svým pacientkám nedoporučuji - nevěřím, že pomohou

Po roce a půl neúspěšné snahy o početí bych doporučil péči specializovaného pracoviště.

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat. Stačí se i s partnerem telefonicky (257212517) objednat na zcela nezávaznou konzultaci

Neplodnost
Dobrý den, pane doktore! Ráda bych se poradila... Už máme syna 1.5r. a trvalo nám to cca rok než se podařilo a otěhotněla jsem v cyklu, kdy mi dělali HSG, tak nevím, jestli mi tím nějak ty vejcovody více nezprůchodnili. Teď se přes půl roku snažíme o druhé a zatím se nedaří. Syna už delší dobu nekojím. Je mi 33 a manželovi 40, takže nechceme moc dlouho čekat, ale můj gynekolog to zatím nechce řešit, prý až to bude více než rok. Myslíte, že by bylo opět vhodné podstoupit HSG? A jak dlouho máme ještě čekat?. Děkuji za odpověď, Lucie Jánská
Lucie Jánská
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně HSG kvůli radiační zátěži nedoporučuji. Stejný efekt má ultrazvukové vyšetření HyCoSy. Doporučil bych, abyste si sledovala ovulaci (ovulační testy nebo měření bazální teploty). Pokud bude ovulace přítomna, ještě bych vyčkal 4-6 měsíců. Nebude-li přítomna, návštěvu specializovaného pracoviště bych doporučil i o něco dříve

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den pane doktore 8den cyklu mi bylo provedeno HyCoSy vse v poradku,oba vejcovody pruchode,deloha cista, ovarium vpravo folikl 14mm,druhy den tedy 9den cyklu jiz pozitivni ovulacni test. dle predchozich kontrol vzdy v den pozitivniho testu probehla ovulace,druhy den na ultrazvuku jiz folikl videt nebyl. v minulych mesicich pozitivni ovu testy 11den cyklu. Neni 9 den prilis brzy? Bude vajicko dozrale? Uzivam vitaminy Fertipronu 4 mesice 1 sacek denne.
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ovulace zralého vajíčka může proběhnout i 9. den.

Obvykle se vajíčko uvolňuje až za 24 hodin po pozitivitě testu

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den,pred rokom som vysadila HA po 10 rokoch uzivania(chceme dieta)Od vysadenia mavam slabe krvacanie.Doktor zistil,ze mi nerastie sliznica maternice.Po roku je to o nieco lepsie-cykly mam28-30dni a krvacanie silnejsie,ale stale nie dost.Na poslednych kontrolach som mala sliznicu na 15.DC vysoku 6,5mm a pred tym na 16 DC 8,2mm.Ovulujem kazdy mesiac,doktor potvrdil,ze s tym problem nie je.Ovulaciu mam na cca 18-20DC,ale mam asi kratku lutealnu fazu (len 10dni).Gynekolog mi teraz predpisal na jeden mesiac estrofem a duphaston.Chcem sa opytat ci je lepsie uzivat estrof. cely cyklus a duphas. pridat od polovice cyklu alebo uzivat estrof. len prvu polku cyklu a v druhej polke cyklu brat len duphas.?Ak by som brala estrof. cely cyklus,nebude to posobit antikoncepcne?Chcela by som,aby lieky nastartovali tvorbu hormonov,aby mi sliznica zacala rast sama v tych dalsich cykloch aj bez liekov,ale bolo by fajn,ak by bola sanca,ze otehotniem prave v cykle,ked budem tieto lieky uzivat.Dakujem.
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Vámi popisovanou výšku sliznice považuji za dostatečnou. Osobně bych vůbec nedoporučil užívat Estrofem. Považuji to za zbytečné a ve vyšší dávce může opravdu blokovat ovulaci. Doporučuji užívat pouze  Duphaston - s nasazením po ovulaci

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, vážený pane doktore,
ještě jsem se Vás chtěla zeptat, co si myslíte o pití kontryhelového čaje či čajů na podporu otěhotnění v průběhu stimulace při Ivf, zda je to vhodné? A jak je to s preventivním užíváním Jodikálu nebo vincentky, říkala jsem si, že bych podpořila činnost štítné žlázy, když ji takhle mořím hormony. A ještě poslední otázka, jak hodnotíte minimální stimulaci? Nechce se mi čekat tři měsíce na další IVF jen tak, s minimálkou máme alespoň nějakou naději, bez ní ne, máme těžkou olygospermii. Clostilbegyt u mne zatím zabral pokaždé, 4- 6 folikulů, výška sliznice vždy kolem 9 mm, ale právě jsem četla, že snižuje kvalitu sliznice, znamená to, že má špatné složení a nedojde k nidaci? Pomohou na zrání folikulů vitamíny? Třeba E? Že bych si nějaké koupila..
Předem Vám děkuji za odpověď.
Lucie - otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pití kontryhelového a podobných čajů nedoporučuji. Ani podporu štítné žlázy nevidím jako potřebnou. Stimulace vaječníků štítnou žlázu nijak "nemoří".

Samotná stimulace vaječníků problém se špatným spermiogramem nevyřeší. Je třeba oplození vajíček v laboratoři

Clostilbegyt opravdu poněkud zhoršuje kvalitu děložní sliznice. Jde o přípravek s antiestrogenním účinkem.

Vitaminy neublíží, ale nejspíše zásadněji nepomohou

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, pane doktore, s přítelem (29 let) se o dítě snažíme asi rok. Chtěla jsem se se svým gynekologem poradit ohledně ovulace (zda vůbec probíhá), ale ten mi dal konstakt na specializované pracoviště. Není zvláštní, že neprovedl žádná vyšetření? Je mi 32 let a jediné problémy jsem měla před dvěma lety, kdy jsem po vysazení antikoncepce (brala jsem ji 2,5 roku) nedostala menstruaci, tak mi gynekolog píchl vyvolávací injekci a potom nasadil duphaston (1-0-1). Menstruace se mi asi po půl roce vrátila a duphaston již nepředepsat, že není potřeba.Od té doby menstruace pravidelná (cyklus 31 - 35 dnů). V minulosti jsem mívala problémy se záněty, jinak žádné gynekologické problémy.
Děkuji. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud se snažíte neúspěšně o početí déle než rok, považuji péči specializovaného pracoviště za vhodnou. Pokud se Váš gynekolog na problematiku neplodnost vysloveně nespecializuje, je lepší, když sám žádné testy neprovádí a naplánují se až komplexně v odborném centru

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den pane doktore,dostala jsem doporuceni na vysetreni HyCoSy,mam si vyzvednout v lekarne ExEm foam. Je to bolestive vysetreni? Taky se zde chyta delozni cipek do americkych klesti?
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bolestivost HyCoSy je těžké odhadnout. Někdy žena uvádí jen zcela minimální bolestivost, jindy je vyšetření bolestivé. ExEm foam běžně neužíváme. Čípek se americkými kleštěmi obvykle chytit musí 

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dekuji za odpoved,hormonalni profil mam v poradku,AMS neodebrano,ovulaci probiha spontane vzdy kolem 10-11dne cyklu.Potvrzeno ultrazvukem i ovulacnimi testy,akorat posledni 3 mesice ovuloval pouze levy vajecnik. Manzel tezka oligoasthenoteratozoospermie,zjistena varikokela,operace posledni spermiogram z minuleho mesice 11milionu a 50%pohyblivost. V roce 2011 proveden cisarsky rez,proto mi bylo zduvodneno HSG kuli moznym srustum po cisarskem rezu. Mohly by vzniknout srusty?
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Srůsty by opravdu mohly po císařském řezu vzniknout. Při těžké oligoasthenoteratozoospermii je ale určitě vhodné IVF, IUI mám nízkou šanci na úspěch. A není-li  plánována IUI, není vyšetření průchodnosti třeba. A i kdyby třeba bylo, nevolil bych HSG.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobry den pane doktore,je mi 36let manzelovi 35 let,snazime se o 2 dite,bez uspechu,provedeno ivf,3krat IUI,v roce 2008 provedeno vysetreni pruchodnosti vejcovodu a delohy s jinym partnerem,vse v poradku,byvaly partner mel spatny spermiogram. nyni mi bylo doporuceno HSG,na rehabilitaci zjisteno zatuhle panevni dno,tak cvicim a dochazim na rhb. Mam pockat,co udela cviceni a jit na HSG pozdeji? Mam strach z vysetreni. Dekuji moc za odpoved.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že opakované vyšetření průchodnosti vejcovodů není nutné. HSG osobně nedoporučuji vůbec, případně jen HyCoSy (hystero contrast songrahy).

Cvičení určitě může do jisté míry pomoci. V  36 letech bych ale další léčbu neodkládal. Samozřejmě záleží na mnoha okolnostech, které neznám - výsledky Vašeho hormonálního profilu, včetně AMH, aktuální spermiogram, Vaši ovulace, aj.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, mám 43 let pravidelnou menstruaci a s přítelem se snažíme o miminko. Bohužel se nám stále nedaří. Mohl by být příčinou neplodnosti můj věk? Máme se ještě snažit přirozenou cestou či již v tomto věku navštívit kliniku. Děkuji
Marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Věk jistě hraje zásadní roli. Ve 43 letech je otěhotnění z vlastních vajíček již poměrně vzácné. Určitě doporučuji navštívit specializované pracoviště i s partnerem co nejdříve.

MUDr. Jan Šulc

P.S. jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat.. Stačí se tel. -257212517-objednat na zcela nezávaznou konzultaci

Neplodnost
Dobry den pane doktore 10den cyklu jsem mela pozitivni ovulacni test a 11den na ultrazvuku jiz nebyl videt folikl,ten den provedena IUI. Melo cenu inseminaci provadet? Neni 10-11den cyklu na ovulaci brzy? Uzivam Fertipronu rozpustne vitaminy. Dekuji za odpoved.
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ovulace klidně může nastat již 10. den. Na IUI nebylo pozdě - vajíčko je schopno oplození minimálně 24 hodin po ovulaci

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, pane doktore.
Je mi 35 let, snažíme se o díte pres 2 roky, v CAR jsme podrobne vyšetreni, záverováno jako idopatická sterilita, krom nekolika IUI máme za sebou 1IVF s PGS embryí, po KETu 1 zdravého embrya pouze biochemická gravidita. Zajímal by mne Vás názor na opakovane zjistenou hraniční hodnotu, nebo lehce nad horní hranicí normy prolaktinu u mne (22,2; 29,9; 21,7). Lékari vždy záverováno jako stresová reakce, myslíte jsi to taky? Nemuže být tato hodnota pričinou sterility a nezahájil by jste vzhledem k reprodukčním snahám predse jenom léčbu, hlavne když není nijak náročná (myslím užívání Dostinexu) ?
Děkuji Vám za odpoveď. - otázka upravena poradcem
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně bych nasazení Dostinexu doporučil. Vyloučit zcela negativní dopad na fertilitu i  lehce zvýšených hladin prolaktinu podle mne nelze

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den pane doktore,
snažíme se s partnerem o mimi cca rok, v září jsem vysadila antikoncepci. Problém je, že po 4 měsícíh od vysazení úplně vymizela menstruace. Navštívili jsme CAR kde nám udělali hormonální profil a spermiogram, vše v pořádku. Lékařka mi sdělila, že mám pravděpodobně PCO. Stimulovala jsem menopurem. Ve chvíli kdy jsem měla píchnout Ovitrelle mi sestra špatně řekla den takže místo soboty jsem aplikovala v pátek, IUI bylo v pondělí. Jsem z toho dost v rozpacích, přijde mi, že celý proces byl tím pádem zbytečný. Myslíte, že je možnost otěhotnění? Popřípadě jakou byste doporučil další léčbu...Moc děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Adéla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že otěhotnění je i tak možné. Po aplikaci Ovitrelle nastává ovulace za 24-48 hodin. A vajíčko je schopno oplození někdy i 48 hodin

K doporučení dalšího postupu nemám dost informací - neznám Váš věk, nález ve spermiogramu, průchodnost vejcovodů, aj

Obecně ale při PCO spíše doporučuji k stimulaci léky obsahující pouze hormon FSH - Menopur obsahuje FSH a LH

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, snažíme se s partnerem o miminko více než rok. Od vysazeni antikoncepce mám delší cykly (35-38 dní), ale pravidelné. Ovulaci mám kolem 23.-25. dne cyklu. Můj lékař chce ale cyklus zkrátit, takže mi předepsal gynprodyl, který mám brát od 18. do 24. dne cyklu. Ráda bych se zeptala, zda tento přípravek při nasazení před ovulací samotnou ovulaci nezablokuje? Děkuji za odpověď
Karol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podání Gynprodylu a podobných léků s gestagenním účinkem před ovulací nepovažuji za vhodné. V závislosti na dávce ovulaci sice spíše nezablokuje, ale způsobí předčasné změny děložní sliznice, takže otěhotnění nepomůže, spíše naopak

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den,
existují nějaké volně prodejné testy na zjištění hladiny AHM nebo FSH, které si může každá žena provést doma sama. Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Pokud je mi známo, domácí testy na stanovení AMH nebo FSH nejsou dosud k dispozici

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, otěhotnění se nedaří a tak jsem začala, vzhledem k mému věku ( 43) navštěvovat lékaře. Byl mi zjištěn polyp a doporučená hysteroskopie. Tu jsem prošla( před půl rokem), ale polyp tam nalezen nebyl, jen zvýšená sliznice, odebrán kousek ne hystol. žádný nález. Po další prohlídce ale na ultrazvuku něco jako polyp stále je a otěhotnění zřejmě brání. Byla mi doporučena opět hysteroskopie. Je možné, že by cca 1cm polyp lékařka při hysteroskopii neviděla? A co to tedy může být?
Linda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při hysteroskopii by lékař měl 1 cm velký polyp vidět. Může jít jen o vyšší sliznici, která na UZ budí dojem polypu. Ta by početí až tak bránit nemusela

Obávám se, že ve 43 letech je příčina neúspěšného snažení o početí spíše jinde než v polypu, konrétně ve vaječnících. Určitě bych doporučil posoudit ovariální rezervu,  nejlépe stanovením hladiny AMH nebo alespoň FSH.

Co nejdříve bych pak doporučil péči specializovaného pracoviště a při nepříznivých výsledcích, které nelze vyloučit, bych se i zamýšlel nad případným užitím darovaných vajíček

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, v říjnu podstoupíme první IUI. Jaké by jste nám doporučil vitamíny a doplňky stravy? Je vhodné, abych brala Gynex? Předem děkuji za odpověď.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji některý z multivitaminů pro ženy, které plánují otěhotnění - poradí v lékárně (o IUI jim nemusíte nic říkat). Gynex svým pacientkám nedoporučuji

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den,
dle vyšetření u gynekologa trpím nízkou děložní sliznicí. Menstruace je spíše špiněním s trochou sliznice (zpravidla jen první den). Můžete doporučit nějaké volně dostupné léky případně přírodní preparáty, kterými bych mohla podpořit její růst? Snažíme se o miminko, cykly jsou cca 28dní, ovulace probíhá, luteální fáze 14dní. - otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Význam výšky děložní sliznice se trochu přeceňuje. Znám řadu žen, které měly sliznici třeba jen 4-5 mm a otěhotněly. A existuje i mimoděložní těhotenství, tedy gravidita v místě, kde není vůbec žádná děložní sliznice.

Pokud by byla třeba léčba, je nepřírodnějším přípravkem ženský hormon estradiol. Ten ale není volně prodejný. S různými volně prodejnými doplňky strany nemám příliš dobré zkušenosti

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze