Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Poradna je od 18.2. do 26.2. 2017 z důvodů dovolené pozastavena. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Umělé oplodnění
Dobrý den, je mi 30 let a nedávno jsme podstoupili první IVF, které neskončilo transferem. Ačkoli jsme měli všechny výsledky dobré (i AMH), tak po krátkém protokolu s 250 gonalu, 3 injekce otralutranu a 2 ovitrellu mi 13. den cyklu odebrali 10 vajíček, které odumřely ještě před oplodněním. V současném CAR nám přijde, že to berou jak na běžícím páse a zvažujeme přechod do jiného zařízení. Moc Vás prosím o názor. Předem děkuji Řiháková
Adéla R
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podobné selhání léčby se bohužel občas vyskytne i při zcela správně vedené stimulaci. Důvod většinou neodhalíme. Důležité je, že se podobný totální neúspěch opakuje jen zcela výjimečně

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, zda, nemáte zkušenost s biologickou léčbou a umělým oplodněním. Léčím se s Crohnovou chorobou, užívám Imuran, Asacol a biologickou léčbu Humiru. Chtěli bychom s manželem podstoupit IVF (již podruhé, poprvé neúspěšné, - ovšem tehdy ještě bez léčby.). Není tato léčba kontraindikací k IVF, či není nižší šance na úspěšné oplodnění? Děkuji velice za odpověď.
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na Váš dotaz Vám musí odpovědět specialita, který Vás s Crohnovou chorobou sleduje a léčí. On také musí doporučit, jaké léky případně dále užívat a které vysadit

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den, je mi 42 let, partnerovi 43, ovulace oravidelna. AMH 0,75, FSH 7, LH 3,5, Funkci jen jeden vajecnik, druhy je po resekci. U funkcniho vajecniku sporadicky pruchodny vejcovod (operace sl. streva v 18 letech). Spermiogram stridave prumerny. Od roku 2013 snaha otehotnet prirozene i pomoci IVF. 2x MA po minimalni stimulaci, embrya se vkladala vzdy 3. den. Nyni stridame nativni IVF s minimalni stimulaci, vzdy mame 1-3 oocyty, oplodni se pomoci ICSI a do 3. dne jsou ukazkova embrya... nyni nechavame vzdy prodlouzenou kultivaci. Ctvrty den nastava zlom ve vyvoji, ktery se bud zastavi nebo ma ebryo vysoky pocet fragmenovanych bunek. Chtela bych se zeptat, zda ma smysl nadale zkouset IVF s vlastnimi vajicky, pripadne zpruchodnit vejcovod a zkouset prirozene nebo co byste prosim poradil dal? Dekuji Vam Lucie
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě nedoporučuji ztrácet čas zprůchodněním vejcovodu a snahou o spontánní početí. Smysl zkoušet IVF s vlastními vajíčky stále má, ale šance na úspěch je ve 42 letech při užití vajíček dárkyně násobně vyšší.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění

8.4. jsem byla byla na ET dvou petidennich embryi. Ale včera jsem zacala spinit a dneska trochu krvacet. Na vlozce moc krve neni. Po utreni, je krev jakoby pruzracna, nebo jak to popsat. myslite, ze je konec vseho? V nedeli 16.4. bych to podle kalendare mela dostat. Děkuji za Vasi odpoved. S pozdravem Jana - otázka upravena poradcem
Jana F
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Šance na těhotenství podle mne stále existuje. Nepřestávejte užívat doporučenou léčbu a zkuste za cca týden gravitest.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den, pane doktore. Chtela jsem se zeptat na to, kdy byla ovulace. Pondeli UZ: vpravo 2krat 15, vlevo 1krat 21 mm, E 7,2 mam. V ten samy den jsem si mela píchnout v 18h pregnyl 5000 a ve stredu IUI. Mohla jsem otěhotnět uz v to pondeli hned po pichnuti pregnylu? Nebo az tu stredu na IUI? Jaká je větší pravděpodobnost? Z UZ nepoznám ovulaci a doktor nic nevysvětlil. Dekuju za odpoved
- otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Termín ovulace se nedá přesně určit. Mohla být spuštěna vyplavením vlastního hormonu LH nebo až aplikací Pregnylu. Takže jste mohla ovulovat již v pondělí, ale třeba také až ve středu a nebo také vůbec ne. Ale také mohla proběhnout ovulace i vícekráte.

Zda došlo k početí ze styku v pondělí nebo až z inseminace také nelze určit. Obecně mají větší šanci spermie "dopravené" inseminací až do dělohy

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore. Jsem po 2.biochemických těhotenstvích (IUI,IVF). Ještě máme 2 mrazáčky. Na genetice u mě zjistili nadpočetné a chybějící hromozomy x, které u mě mohou způsobovat potraty, vzhledem k šanci zplodit dítě s Turnerovým syndromem. Mám 5% šanci z krve, ale vzhledem k mozaice s epředpokládá zastoupení i v gonádách, avšak neví se v jaké intenzitě. Nyní jsem se dozvěděla o metodě PGS. Doporučil byste ji? Bojím se jít do KET s tímto rizikem, raději bych embrya před vložením vyšetřila. V caru nám řekli, že se jim to zdá zbytečné, že se kolikrát zlikvidují i zdravá embrya. Děkuji za odpověď.
Denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý  den.

Při pouze 5% mozaice bych osobně nejspíše také PGS nedoporučil. Jednak opravdu může dojít k poškození embrya a také pro to, že existují mozaiky i v embryích - to znamená, že ne všechny buňky embrya mají identickou chromozomální výbavu.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore,

chtěla jsem se zeptat, zda hodnota IgA 0.1 je v pořádku? Chystám se na na KET a pan doktor říkal, že je to OK. Ale ve zprávě se píše, že z důvodu nízkého IgA může být nález falešně pozitivní a z toho důvodu je nález nutný porovnat s celkovou hodnotou IgA. Jsem z toho zmatená, proto prosím o Váši radu/názor! Děkuji - otázka upravena poradcem
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

IgA jsou protilátky. Těch je řada. Neuvádíte, o jaké protilátky se jedná. Takže nedokážu odpovědět. Důvěřoval bych Vašemu lékaři

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den, jsem po rakovine delozniho cipku, temer pred 5 lety provedena hysterektomie s ponechanim vajecniku. Uvazuji o nahradnim materstvi a rada bych se zeptala, zda je stimulace k odberu vajicek pro me vhodna? Cetla jsem, ze stimulace k odberu vajicek je po rakovine nebezpecna, ze stimuluje i existujici nadorove bunky v tele a muze se znovu rozjet nemoc. A je pripadna nemoc prenosna na dite? Dekuju, Lucie.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na přesném typu rakoviny čípku. Riziko stimulace musí posoudit onkolog, který Vás měl v péči. Většinou je ale u toho typu nádoru riziko přijatelné. Přenos na dítě nehrozí.

Jako problém osobně vidím právníí stránku věci. V podobných případech jde vlastně o nepartnerské darování -Vy "darujete" svá vajíčka pro umělé oplodnění jiné ženy. A zákon stanoví, že takové darování musí být anonymní.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, pane doktore. Chtěla bych požádat o radu, jestli mám šanci o IVF s hladinou AMH 0.1. (je mi 34 let). Děkuji.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Šance na otěhotnění z vlastních vajíček je při této hodnotě AMH sice dosti výrazně snížená, ale stále existuje. Doporučuji léčbu neodkládat!

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore...sem od soboty po ET a dnes mam bolesti obzvlast citelne.bolest v podbrisku,kolem vajecniku az do zad.je to prosim v poradku?myslite ze by bylo mozne ze se to povedlo a budu tehotna?kdy delat test?dekuji
Petule
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bolesti nejsou po ET běžné. A v odstupu několika dní nejde ani o typický těhotenský příznak. Pokud bolesti neustanou, navštivte lékaře.

Test doporučuji po 2 týdnech d transferu

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, mám za sebou neúspěšný KET v cyklu s hormony(Estrofem od 2.dne cyklu 1-1-1, Fraxiparine, Utrogestan, Pregnyl před KETem a po KETu).Transferována byla 5denní blasta.Kontrolní ultrazvuk byl 12.cyklu a sliznice byla 10,5mm, triple-line OK.KET byl dělán 20.den cyklu, z mého laického hlediska-nebylo to pozdě, nemohla být sliznice naopak přerostlá?Je mi 38 let.Děkuji
Denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží především na odstupu transferu  od  přidání Utrogestanu. Ten by měl být 5, max 6, dní. Osobně bych asi plánoval transfer dříve, ale nemyslím, že by v tom byl zásadní rozdíl

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den, po mnoha letech snazeni jsme se rozhodli pro nahradni matku. Mame embryo z vajicek od darkyne (29 let) a meho partmera. Chtela bych se zeptat jak hodne vek nahradni matky ovlivni cely process? Kolik let maximalne by jste doporucoval? je riziko napriklad u nahradni matky, ktere je 44 let? dekuji moc predem za nazor.
Maire G.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podle mne není v ČR náhradní mateřství v souladu s legislativou. Proto se k této problematice nechci vyjadřovat

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Pane doktore, jaké jsou výsledky zkoumání u dětí narozených po IVF co se týče nemocí - postižení, alergie, různé anomálie apod. oproti dětem počatým přirozeně? Máme 3 měsíční dceru po IVF, tak se obávám jestli se vývojem něco neprojeví. Děkuji za Váš názor.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podle mých znalostí není mezi dětmi počatými v rámci programu IVF a počatými "běžnou cestou" žádný rozdíl

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore, 25.3.2017 jsem byla na transferu darovaného vajíčka 2 blastostocyst ( 6ti denních), dokonce jsme si připlatili i embryoglue.
12 den jsem měla pozitivní test, který den ode dne sílil.
16 den jsem byla na krev a tam mi zjistili hcg 30, 2 dny na to bylo hcg 22,4 paní doktorka mi řekla ať pokračuji v lécích estrofem 4x 1 a utrogestan 3x2tbl a v pátek přijdu ještě na krev. Je nějaká šance, že by se to zlepšilo a hcg začalo stoupat? Nevíte prosím co se mohlo stát? Velmi děkuji za Vaší odpověď - otázka upravena poradcem
Romana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Předpokládám, že transfer nejspíše proběhl 25.2. Pokud  HCG z krve klesá, není to bohužel dobrá zpráva. Hlavní význam má UZ nález. .

Mohlo by se jednat o časnou těhotenskou ztrátu. Šance, že vše bude v pořádku ale stále ještě existuje.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den,
pane doktore reaguji na Vaši odpověd na IVF. Dovolenou máme naplanovou na 24.květen. Radím se kde můžu. Na forech ctu příspěvky ruznych maminek a tak se ptám raději i odborníků. - otázka upravena poradcem
Jana Forterova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den ještě jednou.

Koncem května byste, pokud je stimulace naplánována od menses a vše dobře dopadne, měla být v cca 9-10. týdnu těhotenství. Riziko potratu je v těchto týdnech již nižší než v 6.-7.týdnu. Nulové ale není.

Platí, co jsem napsal v první odpovědi

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den,
mela bych jeden dotaz. Za 10 dní mě čeká první stimulace. A zapomněla jsem uplně, že máme zaplacenou leteckou dovolenou k moři na Djerbu na 10 dní, kvůli synovo častým nemocem. Vždy mu moře pomohlo, tak proto by jsme chtěli i letos.
Když by vše vyšlo a já otěhotnéla, myslíte, že by to byl problém odletět?
Děkuji za váš nazor. - otázka upravena poradcem
Jana Forterova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, kdy máte dovolenou naplánovanou. Jde o to, abyste si něco nevyčítala. I po IVF je možné potratit. Stane-li se tak někde na dovolené, může Vám pak ležet v hlavě, zda by se to stalo i v případě, že byste nikam nejela. Pravděpodobně dovolená ani let nic přímo nezaviní. Ale zcela jisté to není.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den,
může mít pití kávy negativní vliv na uhnízdění embrya po ET ?Doporučujete kávu zcela vynechat?Děkuji - otázka upravena poradcem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemyslím, že by káva v rozumném množství  (2-3 kávy denně) nějak ovlivňovaly uhnízdění embrya

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, jsem 7.den po KET již hatchující blastocysty. Byla jsem nedočkavá a ráno udělala test - negativní. Věřím, že je ještě šance že se to změní. Myslíte, že kdybych udělala Clearblue test že by mi mohl ukázat již výsledek a nebo je prostě brzy?
děkuji - otázka upravena poradcem
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
Umělé oplodnění
Dobrý den, jsem 7.den po KET již hatchující blastocysty. Byla jsem nedočkavá a ráno udělala test - negativní. Věřím, že je ještě šance že se to změní. Myslíte, že kdybych udělala Clearblue test že by mi mohl ukázat již výsledek a nebo je prostě brzy?
děkuji - otázka upravena poradcem
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že stále ještě je šance. Osobně doporučuji test (bez ohledu na značku)nejdříve po 10 dnech od transferu podobně starého embrya 

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore, prosím Vás o radu. Bude mi 34 let, manželovi 37. První dítě se narodilo před rokem a půl, oplodnění IVF. Důvodem byl dost špatný spermiogram, byla použita metoda ICSI. Zadařilo se napoprvé, zbyly na zamražení 2 pětidenní blastocysty.Nyní bychom rádi 2. dítě, zatím zkoušíme 2 měsíce, bez úspěchu. Vzhledem k předchozímu IVF má podle Vás cenu to zkoušet dále přirozeně (já jsem v pořádku) nebo se objednat rovnou do CAR, aby se opět provedl spermiogram a v případě špatného výsledku podstoupit rovnou KET a neztrácet tak čas? A jak KET probíhá - je třeba opět nějaká hormon. léčba? Menses mám pravidelný, s odchylkou 2-3 dny. A jaká je úspěšnost KET v případě 5 denní blastocysty? Moc Vám děkuji a přeji hezký den.
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že je vhodné využít zamrazená embrya. Samozřejmě je příjemnější jiný druh početí, ale je třeba také vzít v potaz, že jednou byste museli řešit, co s nimi.

KET lze provést v nativním cyklu jen s minimální podporou gestageny po transferu nebo s hormonální substitucí, což je dávka hormonů odpovídající 1 antiko tbl denně. Injekční stimulační léčba se neužívá. KET probíhá stejně jako ET.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý deń pán doktor, chcela by som sa spýtať či má na výsledok KET vplyv aj to v akom štádiu blastocysty sa embryo nachádza, či nie je prípadne možnosť otehotnenia znížená ak je blastocysta už hatchujúca. Ďakujem. Zuzana
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

U hatchující blastocysty je naopak šance na úspěch zvýšená

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den,
mám pokročilou endometriózu. V pondělí 6.3. mám podstoupit KET v nativu (24. den cyklu). Vypadalo to dlouho, že tento cyklus KET nebude moct proběhnout (jevil se jako anovulační) a tak jsem od 13. dne začala aplikovat 20 mg progesteronového krému, který aplikuji stále (pomáhá mi totiž s bolestmi, které se v posledních cyklech zhoršily). Dnes mi v nemocnici píchli injekci Ovitrelle. Nevím, co dělat ohledně krému. Bojím se, že mi jeho vysazeni spustí menstruaci. Vysadila bych až po nasazení Utrogestanu tento pátek. Souhlasíte? Může to, že jsem krém nasazovala zhatit úspěch KET-u? Dnes byla velikost dominantního folikulu 15.7 mm a sliznice 7/2 mm. Děkuji moc za radu. - otázka upravena poradcem
Mia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud užíváte progesteron, transfer nedoporučuji. Progesteron totiž způsobuje změny děložní sliznice a transfer je vhodný pouze několik dní po nástupu jeh efektu.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den, mam endometriozu 4.stupen. V r. 2014 som po ivf otehotnela, avsak v 7 tyzdni mi prasklo zlte teliesko, koli hemoperitoneu ma akutne operovali, tehotenstvo neutrpelo. Chcela by som ist na ket v nativnom cykle, myslite ze ak by bol ket uspesny hrozi v mojom pripade znovu riziko ruptury zlteho telieska?
julia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Velmi těžko se to dopředu odhaduje. Riziko není nejspíše nějak dramatické, ale vyloučit tuto komplikaci nelze. Možná by stálo za úvahu provedení KETu v cyklu s hormonální substitucí, kdy by žluté tělísko nevzniklo

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, pane doktore. Čekám na 3. IVF a "mezičas" krátím užíváním Tamoxifenu 2.-5. den cyklu 1-0-1. Mám polycystické vaječníky, takže většinou nedochází k růstu jediného dominantního folikulu, teď se to ale povedlo. Na vyvolání ovulace mi byl píchnut Pregnyl (1000), následovat tedy bude ob den sex a pak čekání... Je v tomto případě podle Vás vůbec šance na přirozené otěhotnění? Děkuji - otázka upravena poradcem
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mám k dispozici jen minimum informací - neznám Váš věk, nevím, zda máte průchodný alespoň jeden vejcovod ani jak vypadá spermiogram. Pravděpodobně šance existuje, jak je ale reálná, nemohu posoudit.

Osobně bych při podobném nálezu asi zvažoval intrauterinní inseminaci

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý deň,
čaká ma IVF a akurát som v stimulácii. Zistili mi escherichia coli v pošve. Môže to mať vply na IVF.
Ďakujem - otázka upravena poradcem
petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Jde o poměrně častý nález a neočekával bych žádný negativní dopad na IVF. Nicméně bych zvažoval přeléčení

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, pane doktore. Je mi 45 let, nyni jsem ve třetím dnu stimulace a absolutně netuším, jestli mam dlouhý nebo krátký protokol, nevím jaky je mezi tím rozdíl. Beru od druhého dne cyklu clostilbegyt 1-0-1 , který mám brát 5 dni a k tomu menopur 3 amp ve 3,5,7 ,8 den cyklu s tim, ze na sono mám přijít 8 az 9 den. Pan doktor pronesl, ze pokud prijdu na sono 8 den, tak treba uz ty posledni ampule v 8. den nebude treba, ze se uvidi podle sona. Kdyz tak čtu diskuse, vsude mi prijde, ze toho zeny berou vic a taky ze chodi na sono průběžně. Neni prvni sono kv 8-9 den ke zhodnoceni moc pozdě? Děkuji
Zita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud se začínalo od menses, jde o krátký protokol. Podrobněji event.. viz.: https://www.gest.cz/crm/ivf/stimulacni-protokoly

Časování kontrol je na každém pracovišti trochu jiné -dle konkrétních zkušeností. V našem centru obvykle plánujeme kontrolu na 7.-8.den cyklu, ale ani 8.-9. den není nic neobvyklého

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, pane doktore. Dítě mám z IVF, je mu 14 měsíců a začínám ho odstavovat, protože chceme druhé, a pro jistotu chceme znovu IVF (důvod neplodnosti nezjištěn). Za tři měsíce mi bude 39 let, poté bych si proces musela draze platit. To, že to s dětmi vyšlo takhle "na poslední chvíli", nebyla moje dobrovolná volba. Chci se zeptat, za jak dlouho od odstavení je možné podstoupit IVF? Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obvykle stačí po odstavení  vyčkat cca 1 měsíc. Záleží ale na tom, jak rychle se upraví hladina prolaktinu (lze ji případně snížit i pomocí léků). Takže doporučuji dítě odstavit co nejdříve a vše začít řešit v nejbližších týdnech

U nevysvětlené neplodnosti se po porodu často podaří i otěhotnět cestou přirozenou. Bohužel Vás ale opravdu tlačí čas

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den,
je mi 30 let a po 4 letech přirozeného snažení jsem během minulého roku prodělala 4 IUI a 2 IVF. Vše neúspěšné - z prvního IVF ze 35 folikulů jediné embryo, biochemické těhotenství, ze druhého z 9 folikulů žádné vajíčko. Mám polycystické vaječníky, což je asi hlavní problém. V pubertě jsem prodělala anorexii a bulimii, což jsou jedny z příčin, proč nemenstruuji ani neovuluji přirozeně. Na štítnou žlázu beru Euthyrox, její porucha se zjistila právě až během IVF. Nově jsem teď začala užívat Nosifol, který prý přispívá ke zlepšení kvality vajíček i jejich tvoření. Spermiogram je ukázkový, moje genetika také. Prosím, máte nějakou radu, jak se zachovat před 3. IVF, aby bylo úspěšnější než předchozí pokusy? Dodělat si nějaké vyšetření (imunologie se prý dělá až po 2 neúspěšných IVF cyklech zahrnující ET/KET), začít něco užívat, cokoliv...? Předem velice děkuji. - otázka upravena poradcem
Jiřka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Neuvádíte, jaké byly v prvních pokusech užity stimulační protokoly - především bych užil jiný. K přesnějšímu vyjádření k tomu, jaký protokol zvolit, nemám dostatek informací

Imunologické vyšetření má podle mých letitých zkušeností minimální praktický dopad. Určitě jeho výsledek nikterak nepřispěje k většímu počtu vajíček, potažmo embryí

Za jednoznačně pozitivní je třeba brát vzniklé těhotenství - byť jen biochemické. Znamená to, že Vaše vajíčko je schopno oplození a vzniklé embryo umí navázat kontakt s mateřskou tkání -to je velmi důležité

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore, jsem po 1.pokusu ET(provedeno toto pondeli 23.1).Slo o prodlouzenou kultivaci (odber vajicka proveden 18.1),kvalita embrya vyborna (1).Muj vek 35 let.
Vim,ze test nema cenu drive nez cca 14.den po ET.Otazky mam 2:
1. nemam zadne bolesti/priznaky tehotenstvi.Je i tak mozne,ze bude pokus uspesny?Nebo to spise znaci neuspech?
2. jsem na neschopence a setrim se,ale ve stredu 25.1. jsem sla cca 4km a vcera (patek 27.1.) jsem "se zapomnela" a opravdu sprintovala za tramvaji. Muze toto mit negativni vliv?
Dekuji moc predem za Vasi odpoved.
Jana - otázka upravena poradcem
Jana A
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

1) Absence obtíží nikterak nevypovídá o výsledku

2) Po transferu doporučuji vyhnout se výrazné fyzické zátěži. Chůze 4 km ani sprint na tramvaj ale nejspíše tak výraznou zátěží nejsou 

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, příští cyklus budu mít KET-stimulovaný-Estrofem, Fraxiparin, Utrogestan, pokud se nepovede, půjdu do druhého IVF(první se nepovedlo-biochemické těhotenství).Mohu během přípravy na KET, případně pak během stimulace při dalším IVF brát nějaké potravin.doplňky z bylin-drmek?Prý snižuje hladinu prolaktinu a zvyšuje hladinu progesteronu, moje hodnota prolaktinu je S_Prolaktin 175 mlU/l a progesteronu je S_Progesteron 7,0 nmol/l, je to v normě?Doporučujete vůbec užívat nějaké potr.bylinné doplňky během stimulací jako je např.drmek, maca, resveratrol?.Při stimulaci na IVF jsem žádné kromě kys.listové a Femibionu neužívala.A jaká je pravděpodobnost otěhotnění při KETu oproti ET s nemraž.embryi.Mohu já sama udělat něco víc, aby se u mě embrya udržela, může pomoci scratch děložní sliznice.Omlouvám se za dlouhý dotaz, ale jsem bezdětná a moc mi záleží, abych pro to udělala vše.Děkuji
Johana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bylinné stravové doplňky obecně nedoporučuji. Hodnoty prolaktinu jsou v normě, u progesteronu záleží na fázi cyku

Úspěšnost KETu je, jde-li o vitrifikovaná embrya, nižší o cca 5-10% - alespoň na našem pracovišti.

Scratch endometria dle našich zkušeností mírně zvýší šanci na úspěch

Důležitá je především psychická pohoda - což není úplně snadné -v tom může pomoci psycholog

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý deň pán doktor, chystám sa na KET. Každý mesiac sledujeme s mojou gynekologičkou ovuláciu, ktorá ale posledné 3 mesiace prebehne na 9. alebo 10. deň. Menzes mám stále pravidelne po 30. dňoch. Kedy je prosím podľa Vás najlepšie načasovať transfer? Podľa ovulácie alebo podľa dňa cyklu, teda na 19-20 deň? Môžu byť tieto skoršie ovulácie spôsobené tým, že som po dlhom protokole v októbri? ďakujem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Transfer je možné plánovat  jen dle ovulace.

Vliv dlouhého protokolu na ovulaci nepovažuji již nyní za pravděpodobný

Možným řešením je místo cyklu s ovulací cyklus vedený pomocí HRT (hormonální substituční léčby)

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Umite prosim trochu anglicky? Pokud ano, prikladam zajimavy uryvek:
The American Society of Reproductive Medicine recommends the same screening for oocyte donors as for semen donors. Their policy states that IgG and IgM antibody tests should be done for CMV. If both are positive, the donor is rejected. However, the donor may be "reconsidered" if the IgM converts to negative. If a donor converts from either a negative IgG or IgM to a positive, (s)he is to be excluded (temporarily) and any samples discarded. Donors who are negative to both antibodies or are only IgG positive may be used. In my opinion, this policy is better than no guidance, but does not really address the singular issues of oocyte donation. - otázka upravena poradcem
Judita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Anglicky docela umím.

Podobné doporučení v ČR není. Podle mých vědomostí není CMV infekt, dokonce ani v akutním stavu, tedy při pozitivních IgM, kontraindikací darování oocytů. Riziko přenosu oocyty, pokud vím, není prokázáno. Běžně se tyto testy neprovádí

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den,
mam v tele potvrzeny probihajici aktivni cytomegalovirus, mohu presto zahajit IVF s hormonalni stimulaci vajecniku?
Druhy dotaz: lze zahajit stimulaci vajecniku s aktivni primoinfekci cytomegalovirem za ucelem darovani oocytu?
Dekuji. - otázka upravena poradcem
Judita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud jde o stimulaci k darování vajíček, cytomegalovirus nevadí. Jde-li o vlastní IVF, tedy, je-li plánován transfer, cytomegalovirová infekce by mohla způsobit potrat -takže bych byl spíše pro odložení nebo pro zmrazení všech embryí do normalizace nálezu

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
ještě k tomu vám chci řict že jsem před dvěma měsici podstoupila laparoskopii vejcovody jsou pruchodné je vše v pořádku
Eva Rusnáková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
Umělé oplodnění
Dobrý den mám kvám jeden dotaz byla jsem před 4 měsicema na inseminaci dárce ale bez uspěchu chci se zeptat co mi muže pomoci aby jsem se chytla jestly nake prášky nebo tak něco coby mělo podporovat při inseminaci aby jsem otěhotněla? chápu že jsem byla natom jenom jednou ale byla bych moc ráda kdyby jse to uchytilo mužete mi prosím poradit ? děkuji za pochopení a za odpoved
Eva Rusnáková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě je vhodné vyšetření hormonálních hladin a sledovat ovulaci. Žádné léky, které by nějak výrazně zvýšily šanci na úspěch neznám. Doporučuji trpělivost - šance na úspěch je při jednom pokusu někde kolem 20%.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
pán doktor, ďakujem za odpoveď a nadväzujem na predošlú otázku. Darkyňa má rovnakú skupinu ako my s manželkou a má 21 rokov, navyše embrya sú po PGD. dakujem
Marek
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ze základních screeningových testů z krve to pravděpodobně, při stejné krevní skupině vás obou i dárkyně, zjistit nelze. Domnívám se, že v legitimaci by ale měly být tyto údaje uvedeny. Zejména věk dárkyně hraje důležitou roli při genetických testech (prvotrimestrální screening). Provedení PGD na tom nic nemění

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, mám 1 dítě po druhém ivf, teď plánujeme druhé dítě, kdy máme zamražené 2 blastocysty. První den menstruace mám začít brát estrofem a už 3.den jakoby špiním, ráno se vzbudím a je tam i jasná krev ovšem za chvilku jen světlá krev a tak se to během dne pořád mění kdy někdy není ani kapka. Každý den mi stačí 1 intimka a já teď nevím jestli už jsem s užíváním měla začít nebo mám stále čekat až začnu opravdu krvácet celý den? Děkuji Vám za odpověď.
petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji začít užívat až 1. den krvácení běžné intenzity

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore,
jsem po ivf, po stimulaci následoval ET dvou pětidenních hatchujících blastocyst.Podobně jako tazatelka níže jsem neměla embryoglue, mohlo stát za neúspěchem právě to,že nebylo embryoglue použito?Embrya se totiž chytila, první TT byl pozitivní, ale následující TT už negativní a krev také.Děkuji - otázka upravena poradcem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Co bylo příčinou tzv. časné ztráty nelze odhadnout. Je možné, že při užití speciálního media Embryoglue by ke ztrátě nešlo, ale je i možné, že by byl vývoj úplně stejný

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den,
skoro před dvěma týdny jsem byla na umělém oplodnění. Ještě tedy není jisté jestli jsem těhotná, ale chtěla jsem se zeptat, jak je to se sexem. Kdy ho s partnerem můžeme začít provozovat. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, o jaký ty umělého oplodnění šlo. V případě intrauterinní inseminace není třeba žádné omezení sexuální aktivity, pokud šlo o IVF program, určitou opatrnost doporučuji.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobý den, prosím o radu, je mi 37 let a září AMH 0,19, v listopadu stimulace Gonal 300 a Decapptyl, 4 vajíčka, dvě oplodněná, 5. den jeden záodek ET, bohužel nejsem těhotná (v srpnu Gonal 225 a Cetrotide, jedno vajíčko, nespojené buňky). Jaký protokol doporučujete? Prosím třetí den po oplození pokud je 7 buněk znamená to něco nebo je to běžné? Moc děkuji. Gábina
- otázka upravena poradcem
Gábina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zvažoval bych krátký agonistický protokol, tedy Decapeptyl od 2. dne a od 3. dne Menopur 4 amp denně.

Při uvedené hodnotě AMH není, bez ohledu na zvolený protokol, šance na úspěch příliš vysoká.

Obvykle má embryo po 72 hodinách 8 buněk. Ale ani 7 buněk nemusí nutně signalizovat problém.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, jsem po ET pětidenní blastocysty, od OPU beru jen Utrogestan, je to dostačující?Neměla bych mít ještě např.Estrofem?Také jsem neměla při ET embryo glue, snížily se tím výrazně šance na uhnízdění?Děkuji
Věra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Utrogestan po ET následujícím po stimulaci plně postačuje. Užití Embryoglue dle našich statistik zvyšuje o několik procent šanci na úspěch. Nejde ale o zvýšení, které bych nazval výrazným

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den pan doktor,
vcera som absolvovala KET....rozmrazene boli 4embrya,z toho po PK na piaty den bolo jedno v stadiu morule a to mi bolo aj vlozene....lenze ja uzdoma stresujem,že to nemalo ziadny vyznam,kedze bola o den spomalenejsia....myslite,že je sanca,ze sa morula uchyti alebo su sance uplne mizive? Lekar,kt.mi morulu vkladal povedal,že ak by to nemalo vyznam,tak by mi ju nevlozili.....Fo si o tom myslite Vy?
Dva mesiace dozadu mi po PK na piaty den bola vlozena blastocysta,zial s negativnym vysledkom.
Dakujem za odpoved - otázka upravena poradcem
Lili
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mám stejný názor jako Váš lékař. Kdyby se embryo nevyvíjelo, nevkládal bych ho. Takže šance je podle mne stále reálná

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den, rada bych se zeptala na vas nazor. Kamaradka ma problem s otehotnenim. Byly ji nalezeny cysty, byla na jejich odstraneni. Ma pootocenou delohu a ted, pri poslednim vysetreni ji jeste objevili tzv.sactosalpinx. Jiz se mela jit domluvit na terminu IVF,ale objevil se prave onen problem s vejcovodem. Jaky by mel byt dalsi postup, dle vaseho nazoru? Je opravdu nutne odstranit vejcovod? Jaka bude pote sance na otehotneni pomoci IVF nebo i prirozene? Jaky je cca casovy horizont - za jak dlouho po pripadnem odstraneni vejcovodu by mohla absolvovat IVF? Je ji 33 let. Dekuji
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, jak je sactosalpinx velký, jak se nález mění či nemění, atd. Obecně není podle mne odstranění sactosalpingu nezbytně nutné. Při výrazném nálezu ale přítomnost poškozeného vejcovodu, tedy sactosalpingu, poněkud snižuje šanci na úspěch IVF.

Po odstranění není na té straně, kde byla operace provedena, možnost  početí  přirozenou cestou.

Po operaci je IVF možné za cca 2 měsíce -opět ale záleží na řadě faktorů- na rozsahu nálezu, na průběhu operace, atd

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý deň pán doktor, chcela by som Vás poprosiť o názor.Minulý rok som podstúpila revíziu pre missed abort v 8. týždni. Odvtedy je moja menštruácia o niečo slabšia ako bývala, nie je proste celkovo taká ako bývala. Odvtedy som podstúpila 6x KET-všetky neúspešne. Sliznica je ale každý mesiac 11-14mm. Zaujíma ma či mohol kyret nejako spôsobiť zlyhanie implantácie. Ďakujem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud dokáže sliznice vyrůst do více jak 10 mm výšky, pravděpodobnost není problém v jejím poškození kyretáží.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, prosím o radu. Jsem po umělém oplodnění. 13 den po KET hečující blastocysty hcg 449. 23 den po KET jsem potratila. Bylo to takové nárazové vypuzení sražené krve a pak již jen malé špinění. Odešlo údajně vše, nebyla nutná revize. Včera, 27 den po KET hcg 22000. Kdyby to bylo mimoděložní těhotenství, kde by se to mohlo uhnízdit, když jsem i po sterilizaci. Embryo bylo šestidenní, mohlo někam ještě putovat a kam. Děkuji
Vlaďka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

I po sterilizaci je možné uchycení embrya ve vejcovodech - nejsou odstraněné, pouze přerušené. Platí to i pro šestidenní embryo po KETu

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore měla bych takový dotaz byla jsem 21.11.2016 ketu zavadeli my dvě embrya a dnes jsem už 12 dní po ketu měla jsem dostat měsíčky už prvního a ještě se nedostávají ale desátý den jsem začala spinit jen ale tak slabé byla jsem na gynekologji a tam my řekla že to může být i ze ty embrya se teprve u chytili a že to je ještě brzo že to je ještě všechno malé ale mám pocit že bych měla dostat měsíčky a mám píchání do pupíku tak že mohla ocekatvat menstrulaci a porat chodim na malou když jsem to měla mýt toho prvního a ještě takový dotaz dělála jsem si test a nevyšel ani 10 den ani 11 den ani 12 den byli negatyvni děkuji za odpovet
Adreaaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Opoždění menstruace může být způsobeno léky, které užíváte. A na test ještě může být brzy. Osobně doporučuji testovat ne dříve než 2 týdny po transferu. Takže test ještě zopakujte. A do té doby nevysazujte léky

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, 14 dní po Ketu jsem měla pozitivní test a krev ukázala 380j poté jsem začala krvácet a špinit šla jsem na kontrolu kdy měl už jít vidět gestacni Vacek ale děloha byla prázdná a děložní sliznice 4mm.výsledky z krve 930j.pan doktor říkal že jsem potratila. je už vše ztraceno?
Ilona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bohužel šance na správný vývoj plodu je prakticky nulová. Potrat je s ohledem na nízkou děložní sliznici nejpravděpodobnější.  Je třeba ale ještě myslet na možnost mimoděložního těhotenství, tedy test z krve opakovat

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Vážený pane doktore,
zajímal by mě Váš odborný názor. Je mi nyní 34l., podstoupila jsem 2x stimulaci s dlouhým protokolem, po prvním IVF klinická gravidita, následné 2 KETy bez úspěchu. Nyní další OPU, 21 folikulů, bez OHSS, ale s mírnými projevy, 8 kvalitních embryí ve stádiu blastocysty. 2.IVF, 1 zavedené embryo, výsledek je negativní. Mám dg. endometriózy II.-III.st., jinak jsou všechny výsledky včetně genet. vyš. v normě. Přemýšlím nad opakovaným selhání implantace. Ze standard. postupů bylo pokaždé embryoglue, asist. hatching a naposledy i Clexane. V zahraničních studiích jsem se dočetla o biopsii, resp. iritaci endometria ke zvýšení její receptivity. Na žádném CAR jsem to ale jako standardní postup nenašla. Bývá to postup při opakované neúspěšné nidaci? Dále by mě zajímalo, jestli máte klinické zkušenosti a informace o úspěšnosti ERA testu. A poslední otázka k dg. endometriózy. Bylo by podle Vás smysluplné vyhledat péči odborníka, který se na ní specializuje? Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na našem pracovišti tzv. scratch endometria provádíme. Obvykle v cyklech s kryoembryi, kdy příprava probíhá pomocí hormonální substituční léčby. U několika párů jsme opravdu po opakovaných předchozích neúspěších dosáhli těhotenství. Výsledky nejsou ale až tak "super", jak o nich občas čtu.

ERA test lze také provést jen v cyklech s kryoembryi, kdy příprava probíhá pomocí hormonální substituční léčby. Naše vlastní zkušenosti jsou zatím jen omezené, informace z literatury pozitivní. Ve srovnání se scratchem endometria je ale cena nesrovnatelně vyšší. Také je třeba počítat s tím, že v cca 70-80% případů ERA test nikterak nepomůže - pouze v 20-30% případů odhalí špatné časování transferu

Léčit endometriózu má význam, pokud Vám činí potíže,. Z hlediska otěhotnění si nemyslím, že by se šance zlepšila.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den,

je Hcg 1043 po 5 dennim transferu v poradku?

Dekuji - otázka upravena poradcem
MIDA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevidím v tom problém. Jedno stanovení hladiny HCG má spíše orientační význam. Více může říci vývoj hladin.  Klíčovým je ale vždy až  UZ nález

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
dobrý den, pane doktore 7.11. jsem byla na Ketu bylo mi vlozena blastocysta. 22.11. jsem byla na odběru krve a bylo mi potvrzeno těhotenství hcg 384. beru prednison 1-0-0, vasopirin 1-0-0, estrimax 1-1-1, utrogesten vaginálně 4-0-4 a polykam utrogestan 0-2-0.na kontrolní krev mám jít až v úterý 29.11. dnes mám bolesti jako na menzes a začala jsem trošku krvácet. myslíte že je vše ztraceno? děkuji za odpoved
Ilona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že nic ztraceno není. Léky užívejte dále a pokud možno omezte fyzickou aktivitu

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze