Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Poradna v době od 15.1. do 22.1. bude pozastavena z důvodu dovolené. Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám bude odpovídat MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Umělé oplodnění
Dobrý den, příští cyklus budu mít KET-stimulovaný-Estrofem, Fraxiparin, Utrogestan, pokud se nepovede, půjdu do druhého IVF(první se nepovedlo-biochemické těhotenství).Mohu během přípravy na KET, případně pak během stimulace při dalším IVF brát nějaké potravin.doplňky z bylin-drmek?Prý snižuje hladinu prolaktinu a zvyšuje hladinu progesteronu, moje hodnota prolaktinu je S_Prolaktin 175 mlU/l a progesteronu je S_Progesteron 7,0 nmol/l, je to v normě?Doporučujete vůbec užívat nějaké potr.bylinné doplňky během stimulací jako je např.drmek, maca, resveratrol?.Při stimulaci na IVF jsem žádné kromě kys.listové a Femibionu neužívala.A jaká je pravděpodobnost otěhotnění při KETu oproti ET s nemraž.embryi.Mohu já sama udělat něco víc, aby se u mě embrya udržela, může pomoci scratch děložní sliznice.Omlouvám se za dlouhý dotaz, ale jsem bezdětná a moc mi záleží, abych pro to udělala vše.Děkuji
Johana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bylinné stravové doplňky obecně nedoporučuji. Hodnoty prolaktinu jsou v normě, u progesteronu záleží na fázi cyku

Úspěšnost KETu je, jde-li o vitrifikovaná embrya, nižší o cca 5-10% - alespoň na našem pracovišti.

Scratch endometria dle našich zkušeností mírně zvýší šanci na úspěch

Důležitá je především psychická pohoda - což není úplně snadné -v tom může pomoci psycholog

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý deň pán doktor, chystám sa na KET. Každý mesiac sledujeme s mojou gynekologičkou ovuláciu, ktorá ale posledné 3 mesiace prebehne na 9. alebo 10. deň. Menzes mám stále pravidelne po 30. dňoch. Kedy je prosím podľa Vás najlepšie načasovať transfer? Podľa ovulácie alebo podľa dňa cyklu, teda na 19-20 deň? Môžu byť tieto skoršie ovulácie spôsobené tým, že som po dlhom protokole v októbri? ďakujem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Transfer je možné plánovat  jen dle ovulace.

Vliv dlouhého protokolu na ovulaci nepovažuji již nyní za pravděpodobný

Možným řešením je místo cyklu s ovulací cyklus vedený pomocí HRT (hormonální substituční léčby)

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Umite prosim trochu anglicky? Pokud ano, prikladam zajimavy uryvek:
The American Society of Reproductive Medicine recommends the same screening for oocyte donors as for semen donors. Their policy states that IgG and IgM antibody tests should be done for CMV. If both are positive, the donor is rejected. However, the donor may be "reconsidered" if the IgM converts to negative. If a donor converts from either a negative IgG or IgM to a positive, (s)he is to be excluded (temporarily) and any samples discarded. Donors who are negative to both antibodies or are only IgG positive may be used. In my opinion, this policy is better than no guidance, but does not really address the singular issues of oocyte donation. - otázka upravena poradcem
Judita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Anglicky docela umím.

Podobné doporučení v ČR není. Podle mých vědomostí není CMV infekt, dokonce ani v akutním stavu, tedy při pozitivních IgM, kontraindikací darování oocytů. Riziko přenosu oocyty, pokud vím, není prokázáno. Běžně se tyto testy neprovádí

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den,
mam v tele potvrzeny probihajici aktivni cytomegalovirus, mohu presto zahajit IVF s hormonalni stimulaci vajecniku?
Druhy dotaz: lze zahajit stimulaci vajecniku s aktivni primoinfekci cytomegalovirem za ucelem darovani oocytu?
Dekuji. - otázka upravena poradcem
Judita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud jde o stimulaci k darování vajíček, cytomegalovirus nevadí. Jde-li o vlastní IVF, tedy, je-li plánován transfer, cytomegalovirová infekce by mohla způsobit potrat -takže bych byl spíše pro odložení nebo pro zmrazení všech embryí do normalizace nálezu

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
ještě k tomu vám chci řict že jsem před dvěma měsici podstoupila laparoskopii vejcovody jsou pruchodné je vše v pořádku
Eva Rusnáková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
Umělé oplodnění
Dobrý den mám kvám jeden dotaz byla jsem před 4 měsicema na inseminaci dárce ale bez uspěchu chci se zeptat co mi muže pomoci aby jsem se chytla jestly nake prášky nebo tak něco coby mělo podporovat při inseminaci aby jsem otěhotněla? chápu že jsem byla natom jenom jednou ale byla bych moc ráda kdyby jse to uchytilo mužete mi prosím poradit ? děkuji za pochopení a za odpoved
Eva Rusnáková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Určitě je vhodné vyšetření hormonálních hladin a sledovat ovulaci. Žádné léky, které by nějak výrazně zvýšily šanci na úspěch neznám. Doporučuji trpělivost - šance na úspěch je při jednom pokusu někde kolem 20%.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
pán doktor, ďakujem za odpoveď a nadväzujem na predošlú otázku. Darkyňa má rovnakú skupinu ako my s manželkou a má 21 rokov, navyše embrya sú po PGD. dakujem
Marek
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ze základních screeningových testů z krve to pravděpodobně, při stejné krevní skupině vás obou i dárkyně, zjistit nelze. Domnívám se, že v legitimaci by ale měly být tyto údaje uvedeny. Zejména věk dárkyně hraje důležitou roli při genetických testech (prvotrimestrální screening). Provedení PGD na tom nic nemění

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, mám 1 dítě po druhém ivf, teď plánujeme druhé dítě, kdy máme zamražené 2 blastocysty. První den menstruace mám začít brát estrofem a už 3.den jakoby špiním, ráno se vzbudím a je tam i jasná krev ovšem za chvilku jen světlá krev a tak se to během dne pořád mění kdy někdy není ani kapka. Každý den mi stačí 1 intimka a já teď nevím jestli už jsem s užíváním měla začít nebo mám stále čekat až začnu opravdu krvácet celý den? Děkuji Vám za odpověď.
petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doporučuji začít užívat až 1. den krvácení běžné intenzity

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore,
jsem po ivf, po stimulaci následoval ET dvou pětidenních hatchujících blastocyst.Podobně jako tazatelka níže jsem neměla embryoglue, mohlo stát za neúspěchem právě to,že nebylo embryoglue použito?Embrya se totiž chytila, první TT byl pozitivní, ale následující TT už negativní a krev také.Děkuji - otázka upravena poradcem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Co bylo příčinou tzv. časné ztráty nelze odhadnout. Je možné, že při užití speciálního media Embryoglue by ke ztrátě nešlo, ale je i možné, že by byl vývoj úplně stejný

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den,
skoro před dvěma týdny jsem byla na umělém oplodnění. Ještě tedy není jisté jestli jsem těhotná, ale chtěla jsem se zeptat, jak je to se sexem. Kdy ho s partnerem můžeme začít provozovat. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, o jaký ty umělého oplodnění šlo. V případě intrauterinní inseminace není třeba žádné omezení sexuální aktivity, pokud šlo o IVF program, určitou opatrnost doporučuji.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobý den, prosím o radu, je mi 37 let a září AMH 0,19, v listopadu stimulace Gonal 300 a Decapptyl, 4 vajíčka, dvě oplodněná, 5. den jeden záodek ET, bohužel nejsem těhotná (v srpnu Gonal 225 a Cetrotide, jedno vajíčko, nespojené buňky). Jaký protokol doporučujete? Prosím třetí den po oplození pokud je 7 buněk znamená to něco nebo je to běžné? Moc děkuji. Gábina
- otázka upravena poradcem
Gábina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Zvažoval bych krátký agonistický protokol, tedy Decapeptyl od 2. dne a od 3. dne Menopur 4 amp denně.

Při uvedené hodnotě AMH není, bez ohledu na zvolený protokol, šance na úspěch příliš vysoká.

Obvykle má embryo po 72 hodinách 8 buněk. Ale ani 7 buněk nemusí nutně signalizovat problém.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, jsem po ET pětidenní blastocysty, od OPU beru jen Utrogestan, je to dostačující?Neměla bych mít ještě např.Estrofem?Také jsem neměla při ET embryo glue, snížily se tím výrazně šance na uhnízdění?Děkuji
Věra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Utrogestan po ET následujícím po stimulaci plně postačuje. Užití Embryoglue dle našich statistik zvyšuje o několik procent šanci na úspěch. Nejde ale o zvýšení, které bych nazval výrazným

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den pan doktor,
vcera som absolvovala KET....rozmrazene boli 4embrya,z toho po PK na piaty den bolo jedno v stadiu morule a to mi bolo aj vlozene....lenze ja uzdoma stresujem,že to nemalo ziadny vyznam,kedze bola o den spomalenejsia....myslite,že je sanca,ze sa morula uchyti alebo su sance uplne mizive? Lekar,kt.mi morulu vkladal povedal,že ak by to nemalo vyznam,tak by mi ju nevlozili.....Fo si o tom myslite Vy?
Dva mesiace dozadu mi po PK na piaty den bola vlozena blastocysta,zial s negativnym vysledkom.
Dakujem za odpoved - otázka upravena poradcem
Lili
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Mám stejný názor jako Váš lékař. Kdyby se embryo nevyvíjelo, nevkládal bych ho. Takže šance je podle mne stále reálná

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den, rada bych se zeptala na vas nazor. Kamaradka ma problem s otehotnenim. Byly ji nalezeny cysty, byla na jejich odstraneni. Ma pootocenou delohu a ted, pri poslednim vysetreni ji jeste objevili tzv.sactosalpinx. Jiz se mela jit domluvit na terminu IVF,ale objevil se prave onen problem s vejcovodem. Jaky by mel byt dalsi postup, dle vaseho nazoru? Je opravdu nutne odstranit vejcovod? Jaka bude pote sance na otehotneni pomoci IVF nebo i prirozene? Jaky je cca casovy horizont - za jak dlouho po pripadnem odstraneni vejcovodu by mohla absolvovat IVF? Je ji 33 let. Dekuji
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, jak je sactosalpinx velký, jak se nález mění či nemění, atd. Obecně není podle mne odstranění sactosalpingu nezbytně nutné. Při výrazném nálezu ale přítomnost poškozeného vejcovodu, tedy sactosalpingu, poněkud snižuje šanci na úspěch IVF.

Po odstranění není na té straně, kde byla operace provedena, možnost  početí  přirozenou cestou.

Po operaci je IVF možné za cca 2 měsíce -opět ale záleží na řadě faktorů- na rozsahu nálezu, na průběhu operace, atd

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý deň pán doktor, chcela by som Vás poprosiť o názor.Minulý rok som podstúpila revíziu pre missed abort v 8. týždni. Odvtedy je moja menštruácia o niečo slabšia ako bývala, nie je proste celkovo taká ako bývala. Odvtedy som podstúpila 6x KET-všetky neúspešne. Sliznica je ale každý mesiac 11-14mm. Zaujíma ma či mohol kyret nejako spôsobiť zlyhanie implantácie. Ďakujem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud dokáže sliznice vyrůst do více jak 10 mm výšky, pravděpodobnost není problém v jejím poškození kyretáží.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, prosím o radu. Jsem po umělém oplodnění. 13 den po KET hečující blastocysty hcg 449. 23 den po KET jsem potratila. Bylo to takové nárazové vypuzení sražené krve a pak již jen malé špinění. Odešlo údajně vše, nebyla nutná revize. Včera, 27 den po KET hcg 22000. Kdyby to bylo mimoděložní těhotenství, kde by se to mohlo uhnízdit, když jsem i po sterilizaci. Embryo bylo šestidenní, mohlo někam ještě putovat a kam. Děkuji
Vlaďka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

I po sterilizaci je možné uchycení embrya ve vejcovodech - nejsou odstraněné, pouze přerušené. Platí to i pro šestidenní embryo po KETu

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore měla bych takový dotaz byla jsem 21.11.2016 ketu zavadeli my dvě embrya a dnes jsem už 12 dní po ketu měla jsem dostat měsíčky už prvního a ještě se nedostávají ale desátý den jsem začala spinit jen ale tak slabé byla jsem na gynekologji a tam my řekla že to může být i ze ty embrya se teprve u chytili a že to je ještě brzo že to je ještě všechno malé ale mám pocit že bych měla dostat měsíčky a mám píchání do pupíku tak že mohla ocekatvat menstrulaci a porat chodim na malou když jsem to měla mýt toho prvního a ještě takový dotaz dělála jsem si test a nevyšel ani 10 den ani 11 den ani 12 den byli negatyvni děkuji za odpovet
Adreaaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Opoždění menstruace může být způsobeno léky, které užíváte. A na test ještě může být brzy. Osobně doporučuji testovat ne dříve než 2 týdny po transferu. Takže test ještě zopakujte. A do té doby nevysazujte léky

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, 14 dní po Ketu jsem měla pozitivní test a krev ukázala 380j poté jsem začala krvácet a špinit šla jsem na kontrolu kdy měl už jít vidět gestacni Vacek ale děloha byla prázdná a děložní sliznice 4mm.výsledky z krve 930j.pan doktor říkal že jsem potratila. je už vše ztraceno?
Ilona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bohužel šance na správný vývoj plodu je prakticky nulová. Potrat je s ohledem na nízkou děložní sliznici nejpravděpodobnější.  Je třeba ale ještě myslet na možnost mimoděložního těhotenství, tedy test z krve opakovat

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Vážený pane doktore,
zajímal by mě Váš odborný názor. Je mi nyní 34l., podstoupila jsem 2x stimulaci s dlouhým protokolem, po prvním IVF klinická gravidita, následné 2 KETy bez úspěchu. Nyní další OPU, 21 folikulů, bez OHSS, ale s mírnými projevy, 8 kvalitních embryí ve stádiu blastocysty. 2.IVF, 1 zavedené embryo, výsledek je negativní. Mám dg. endometriózy II.-III.st., jinak jsou všechny výsledky včetně genet. vyš. v normě. Přemýšlím nad opakovaným selhání implantace. Ze standard. postupů bylo pokaždé embryoglue, asist. hatching a naposledy i Clexane. V zahraničních studiích jsem se dočetla o biopsii, resp. iritaci endometria ke zvýšení její receptivity. Na žádném CAR jsem to ale jako standardní postup nenašla. Bývá to postup při opakované neúspěšné nidaci? Dále by mě zajímalo, jestli máte klinické zkušenosti a informace o úspěšnosti ERA testu. A poslední otázka k dg. endometriózy. Bylo by podle Vás smysluplné vyhledat péči odborníka, který se na ní specializuje? Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na našem pracovišti tzv. scratch endometria provádíme. Obvykle v cyklech s kryoembryi, kdy příprava probíhá pomocí hormonální substituční léčby. U několika párů jsme opravdu po opakovaných předchozích neúspěších dosáhli těhotenství. Výsledky nejsou ale až tak "super", jak o nich občas čtu.

ERA test lze také provést jen v cyklech s kryoembryi, kdy příprava probíhá pomocí hormonální substituční léčby. Naše vlastní zkušenosti jsou zatím jen omezené, informace z literatury pozitivní. Ve srovnání se scratchem endometria je ale cena nesrovnatelně vyšší. Také je třeba počítat s tím, že v cca 70-80% případů ERA test nikterak nepomůže - pouze v 20-30% případů odhalí špatné časování transferu

Léčit endometriózu má význam, pokud Vám činí potíže,. Z hlediska otěhotnění si nemyslím, že by se šance zlepšila.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den,

je Hcg 1043 po 5 dennim transferu v poradku?

Dekuji - otázka upravena poradcem
MIDA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nevidím v tom problém. Jedno stanovení hladiny HCG má spíše orientační význam. Více může říci vývoj hladin.  Klíčovým je ale vždy až  UZ nález

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
dobrý den, pane doktore 7.11. jsem byla na Ketu bylo mi vlozena blastocysta. 22.11. jsem byla na odběru krve a bylo mi potvrzeno těhotenství hcg 384. beru prednison 1-0-0, vasopirin 1-0-0, estrimax 1-1-1, utrogesten vaginálně 4-0-4 a polykam utrogestan 0-2-0.na kontrolní krev mám jít až v úterý 29.11. dnes mám bolesti jako na menzes a začala jsem trošku krvácet. myslíte že je vše ztraceno? děkuji za odpoved
Ilona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Myslím, že nic ztraceno není. Léky užívejte dále a pokud možno omezte fyzickou aktivitu

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, pane doktore, jsem 10 dnů po zavedení jednoho embrya po pětidenní kultivaci. Na testu se dnes ráno objevila slabá druhá čárka. Myslíte, že se může jednat o směrodatný výsledek, nebo je ještě příliš brzy? Děkuji
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejspíše jde opravdu o průkaz časného těhotenstvím, ale není to zcela jisté.  Teoreticky by mohlo jít ještě o stopy aplikované injekce s obsahem HCG. Test doporučuji zopakovat za 2-3 dny

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, je mi 35 let, po neúspešném 2 letém snažení jsme letos na jare absolvovaly 1 IVF, výsledekm kterého bylo 1 embryo vyšetreno PGS. KET v substitutovaném cyklu (estrofem, utrogestan) skončil biochemickou graviditou. Pričina nezjištena, imunologie i genetika jsou u mne kompletne v poradku. Nyní jsme v jiném CARu po 2 IVF, opet 1 embryo vyšetreno PGS. Plánujeme KET, lékarka opet navrhuje stejnou substituci. Postupoval by jste prosím stejne, když predchozí pokus nebyl úspešný? Jakým postupem a prípravou je prosím možné zvýšit úspešnost KETu? Máte prosím zkušenost se scratchingem endometria jako prípravou pred KETem? Díky
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Vím, že  to pro Vás nemusí být úplně snadno přijatelné, ale biochemickou graviditu můžeme do značné míry brát jako úspěch léčby. Proto bych ani já nic na léčebném postupu neměnil.

Pouze bych doplnil - nebylo-li provedeno - vyšetření funkce štítné žlázy a pečlivé posouzení děložní dutiny pomocí UZ za účelem vyloučení polypu endometria

MUDr. Jan Šulc

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den,
jaké léky a jak dlouho musí užívat žena v případě, že půjde na umělé oplodnění a dostane darované vajíčko, jelikož její jsou již nepoužitelná z důvodu vysokého věku.
Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Roman
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Při přípravě na přenos embrya vzniklého z darovaného vajíčka žena obvykle užívá tabletky s obsahem estrogenů a posléze kombinaci estrogenů a gestagenů. Celková denní dávka není vysoká, je jen o málo vyšší než v tabletce běžné hormonální antikoncepce. V případě úspěchu, tedy otěhotnění, užívá žena tyto léky ještě 8 týdnů.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý deň, po opakovaných neúspešných IVF na Slovensku zvažujeme s manželkou Prahu. Chcem sa spýtať či je problém v transporte letecky po embryotransfere a aké sú čakacie doby na konzultáciu vo Vašom centre. Ďakujem
Matúš
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně dávám přednost, pokud žena může být po zavedení embrya(í) 24 hodin více v klidu, ale není to podmínkou. Běžně se věnujeme klientele ze zahraničí, která často hned po tranfseru odlétá. A výsledky nejsou výrazně odlišné.

Objednání je možné v řádu dní, maximálně týdnů - v závislosti na volbě lékaře a Vaší časové flexibilitě (dopoledne/odpoledne, apod.)

Máte-li jakékoli dotazy, neváhejte napsat na jan.sulc@gest.cz

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, vadí, když v cyklu před stimulací na IVF, jsem užívala antibiotika Klacid 500?Je nutné stimulaci odložit nebo neovlivní negativně stimulaci, kvalitu děložní sliznice a ET?Děkuji
Vendula
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Podle mne to vůbec nevadí a odkládat stimulaci, jste-li již zdráva, není třeba

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý deň pán doktor. Dnes som bola na KET a od jeho prevedenia mám opakovane bolesti v podbrušku ako keby na menses, skoro ako slabé kŕče. Naviac som potom doma mala trocha taký číry výtok. Je prosím možné, že sa embryo vyplavilo alebo sú tieto príznaky v poriadku? Ďakujem. Zuzana
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Příčinou výtoku není vyplavení embrya. Embryo je mikroskopických rozměrů, prostým není rozpoznatelné.  Pokud se v děloze neuchytí, vstřebá se. A roztoku, v kterém se embryo transferuje, je také zcela minimální množství. Popisované potíže nejsou zcela normální - mohlo by jít například o počínající zánět. Nemusí jít o nic dramaticky nebezpečného, ale určitě bych doporučil návštěvu lékaře

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den,
pane doktore, chtěla bych se zeptat.včera jsem podstoupila KET mám předepsané léky 4-0-4 vaginálně utrogestan, 0-2-0 polykat utrogestan, 1-0-0 prednison, 1-0-0 vasopirin a 1-1-1 estrimax.zjistila jsem že mám málo tablet estrimaxu, na poslední dva dny před kontrolou mi nezbyde.mám doma ještě estrofem mohu ty dva dny nahradit tímto přípravkem? Centrum kam dojíždím je skoro 200 km vzdalene od mého bydliště. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Ilona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud není Estrofem prošlý a jde o tabletky s dávkou 2 mg estradiolu v jedné tabletce, můžete Estrimax Estrofemem nahradit. Jinak by podle mne ani neměl být problém recept zaslat poštou - alespoň v našem centru to tak běžně děláme

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, pane doktore, mohl byste mi prosím napsat, jaký je Váš názor? Ve středu mě čeká odběr vajíček, příští týden pravděpodobně ET. Aktuálně jsem nachlazená, zůstala jsem tedy do středy doma. Může nachlazení nějak znemožnit či ovlivnit samotný odběr? Dále by mě zajímalo, zda je vhodné být po odběru a po ET v pracovní neschopnosti, nebo je běžné jít do práce. Pracuju jako učitelka, práce mě nestresuje, ale nerada bych něco zanedbala. Děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nachlazení by mohlo být teoreticky problém z pohledu anesteziologa. Jinak nevadí.

Po transferu osobně doporučuji omezení fyzické i sexuální aktivity. Není třeba pouze ležet v posteli, ale šetřit se. Pracovní neschopnost to většinou usnadní

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné mít pohlavní styk při stimulaci vaječníků na IVF, nebo je lepší vyhýbat se jakékoli fyzické aktivitě? Dnes 6. den užívám Puregon a Prednison.
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V první polovině stimulace vaječníků je pohlavní styk možný. Několik dní před odběrem vajíček již ale styk, obzvláště při výraznější reakci vaječníků, raději nedoporučuji

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den,
již jsem prodělala 3x zamlklé těhotenství a to vždy po IVF s PGD. Podle zprávy z nemocnice to byla vždy genetická chyba embrijka . Máme ještě 2 embryja zamražená. Myslíte že je šance, že alespoň jedno z nich tuto genetickou chybu nemá?
Ještě mi dělali testy na cytomegalovirus a štítnou žlázu a vyšetření jsou v pořádku - otázka upravena poradcem
Vlaďka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na tom, kolik bylo testováno chromozomů a z kolika buněk. I při nejlépe provedeném vyšetření - tedy při testování všech chromozomů z většího počtu buněk - není záruka, že zmrazená embrya jsou v pořádku. Existují totiž tzv. mozaiky - tedy embrya s odlišnou chromozomální výbavou v jednotlivých buňkách. Nicméně pravděpodobnost, že se při dalším transferu "zadaří", považuji za zcela reálnou.

Zvážil bych i pátrat po jiné než genetické příčině potratu - porucha funkce štítné žlázy, některé infekce, jako např. cytomegalovirus, aj.

MUDr. Jan Šulc

P.S. Pravděpodobně byl proveden premiplantační genetický screening (PGS), nikoli PGD.

Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore,
jelikož jsem sama ( nikdo mě nikdy nechtěl nechce a nechce se mnout být) a je mi již 40 let, chtěla bych ještě miminko. Nevíte prosím o nějakých klinikách v zahraničí, které mohou provést umělé oplodnění osamělým ženám? Nevěřím tomu, že se v brzké době prosadí umělé oplodnění pro osamělé ženy v ČR. Děkuji za informace - otázka upravena poradcem
Bronislava
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Bohužel neporadím. Neznám podmínky, za kterých je možné provést umělé oplození ženám bez partnera v jiných zemích

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, je mi 30 let, snažíme se přes dva roky, jsem po dvou neúspěšných IVF - vždy bez ET. 1 u Apolináře - dlouhý protokol, Zoladex, Gonal 175,14 folikulů, 12 vajíček, 10 zralých, oplodněno 9, oplodnivost bez problému - půl icsi, půl přirozeně.. Už při dělení měly buňky jinou velikost, navíc se začaly objevovat fragmenty, třetí den opět pomalé dělení a fragmenty přibývaly, 4 den zastaven vývoj embryology. Nyní v Gennetu krátký protokol Gonal, Gonal nejdříve 200, pak 175, od 5. dne cetrotide, vyrostlo 18 folíků, z toho 16 vajíček, zralých 10, oplodněno 5 metodou PICSI (tu jsme si vyžádali, jelikož manžel má ve spermiích zvýšený nějaký protein a imunoložka řekla, že by to nějaká taková metoda mohla vyřešit, bohužel se nespojila s lékařem, aby si vše vyjasnili). Vajíčka se do třetího dne vyvíjela v pořádku, třetí den pomaleji a 4 den se ve vývoji zastavila. Opět to pro nás byl šok, dozvědět se zprávu těsně před plánovaným ET. Oba embryologové vidí problém v kvalitě vajíček, lékař se nyní přiklání k možnosti zavést vajíčka již třetí den, ale já už do dalšího IVF nechci, jsem psychicky i fyzicky vyčerpaná, ale manžel mě prosí ať to ještě zkusím. Spermio je nyní normospermie, ale bývala i oligo. Já mám amh 6,8, FSH 5, LH 6,7 - celkově vše v pořádku, genetika i imunologie. Možná mám neprůchozí vejcovody - dle poslechové metody u apolináře, po hysteroskpii v Gennetu s otazníkem - bylo vše v pořádku, po hystero volná tekutina v CD, tudíž prý s otazníkem. Dárcovství se nebráníme. Mohu se zeptat na Váš názor a radu pro další postup? Moc děkujeme
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Odhad kvality vajíček je obtížný. Samozřejmě se nabízí vysvětlení, že je v nich problém, ale jisté to není. Přesné posouzení v současnosti ještě neumíme

Doporučil bych doplnit u Vašeho partnera vyšetření DNA fragmentace spermií. Jde o test, který odhalí, kolik procent spermií nenese správnou genetickou informaci. Výrazně patologický nález by mohl zástavu vývoje embryí také vysvětlit.

Jinak souhlasím při užití Vašich vajíček s plánem transferu již 3. den cyklu - poměrny v děloze jsou jiné než v laboratoři - k zástavě vývoje v děloze nemusí dojít.

Užití darovaných vajíček je samozřejmě také možným řešením, obzvláště, kdyby byl nález u partnera v pořádku - pak je problém na straně vajíček pravděpodobnější. Ale opakuji - nikoli jistý

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, je mi 35 let. Plánuju IVF, mám sníženou ovariální rezervu AMH (0,75) a jsem po operaci endometriální cysty (na recto-vaginálním vazu). Jaký typ stimulace myslíte že by byl u mne s ohledem na uvedené nejvhodnejší?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejspíše bych doporučil krátký protokol s antagonisty. Více viz: https://www.gest.cz/crm/ivf/stimulacni-protokoly

Zda bych jako gonadotropin zvolil pouze FSH nebo kombinaci FSH s LH záleží na výsledcích hormonálních testů

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
DOBRY DEN PANE DOKTORE CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT KOLIK STOJI DAROVANE EMBRIA I ZE ZAVEDENIM KOMPLET ,KDYŽ PRVNI POKUS MĚ STAL 31000KČ KOLIK STOJI 2 POKUS ,DĚKUJI ZA ODPOVĚD
ADRIANA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ceny se mohou v různých centrech lišit. Na našem pracovišti stojí první dávky darovaných embryí 31 až 41 tis Kč (podle toho, zda užijeme či neužijeme speciální transferové medium Embryoglue a zda provedeme či ne asistovaný hatching). Při neúspěchu pak druhá dávka 6 až 16 tis Kč

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, prosím o názor na výsledky spermiogramu manžela.
makroskop. vzhled: normální
zkapalnění: normální
viskozita: normální
objem: 2,6 ml
ph: 8
koncentrace: 45 mil./ml
celkový počet spermií: 117 mil.
okrouhlé formy: 3
celková pohyblivost: 40%
kultivace: ne
kryokonzervace: ne
motilita spermií: progresivní 11%, neprogresivní 29%, nepohyblivé 60%
orientační morfologie: v normě
Výsledek:
ASTENOZOOSPERMIE
Nedoporučují IUI, ale pokud bychom chtěli od nich pomoci, tak IVF ICSI
Je to špatný výsledek? Jaká je šance na přirozené početí? Lze spermiogram zlepšit životosprávou či vitaminy? Také se přiklánite k názoru, že IUI by nepomohlo?
Děkuji. - otázka upravena poradcem
Sabina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nejde o až tak dramaticky špatný nález. Problémem je horší pohyblivost spermií. Úprava životosprávy i multivitamin můžou nález zlepšit. Hlavně ale -z jednoho výsledku je obtížné dělat závěry. Proto je určitě třeba spermiogram v odstupu cca 6-8 týdnů opakovat. Také by bylo podle mne vhodné doplnit další testy - například swim up nebo případně i fragmentaci DNA spermií.

Osobně se domnívám, že IUI s tímto nálezem provést, pokud ovulujete a máte alespoň 1 průchodný vejcovod, lze

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, mám za sebou 2x inseminaci, bezúspěšně. Teď se mám rozhodnout či jít na 3. pokus nebo rovnou na IVF. Přítel je v pořádku, já jsem neměla ovulaci. Ale před druhým pokusem inseminace, po měsíční pauze mi doktorka sdělila, že jsem měla spontánní ovulaci. Je lepší podstoupit další inseminaci nebo raději IVF?
Předem děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nemám dost informací, abych mohl zodpovědně poradit. Neznám Váš věk, neznám výsledky hormonálního profilu, průchodnost vejcovodů, aj. Ani nevím, zda již máte či nemáte dítě. Pokud Vás ale vysloveně netlačí čas, inseminaci bych nejspíše ještě 1x doporučil - tedy s vyvoláním ovulace

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, mám za sebou 11 dní stimulace 225 jednotkami gonalu, ob den luveris a od 7.den cetrotide. Dnes bych z čistě preventivních důvodů měla začít užívat 1x denně antibiotika doxybene a vaginální tablety candibene. Ve středu mám jít na OPU. Antibiotika budu tedy brát ještě 3 dny po zákroku. Zajímá mne, jaký mohou mít antibiotika vliv na kvalitu folikulů a následný vliv na úspěšnost ET. Jsem zcela zdráva, žádný zánět či výtok nemám. Je tedy skutečně nutné užívat tato antibiotika a vaginální tablety? Za Vaši odpověď předem děkuji
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na kvalitu folikulů nemají antibiotika pravděpodobně žádný efekt. Spekuluje se o možném příznivém vlivu na úspěšnost transferu. Teoreticky totiž nikdy nejde zcela spolehlivě vyloučit nějaký probíhající bezpříznakový nebo případně již proběhlý infekt. Výsledky studií ale nejsou v tomto směru podle mne přesvědčivé. Na našem pracovišti antibiotika v tomto schématu nepodáváme. Vždy ale záleží na konkrétních zkušenostech daného centra. Vím, že řada kolegů podobný postup doporučuje

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den
mám podstoupit ivf, už jsem po první konzultaci a vlastně mohu v dalším cyklu už začít stimulovat.Do toho mi přišlo od mé obvodní lékařky, že mám jít na očkování proti tetanu.Toto očkování mám dělané skutečně před dlouhou dobou-asi více než 15 let a měla bych si ho nechat udělat.Může to nějak ovlivnit ivf, měla bych stimulaci odložit a pokud ano, tak přibližně o jakou dobu?Stačil by jeden měsíc?Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Na očkování určitě jděte. IVF nemusíte kvůli tomu odkládat

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, chci podstoupit IVF-mé první, vzhledem k věku už neuvažuji o IUI.Bohužel nevím zda nemám nějakou trombofilní mutaci a na stránkách různých klinik(kliniku ještě vybranou nemám) jsou tato vyšetření podána různě, někde je dělají automaticky, jinde ne.Jaký je Váš názor na to, mám si nechat udělat testy na MTHFR, Leidena a Protrombin?Toto své první IVF budu mít jako samoplátce(kvůli věku), proto bych ráda měla vše co nejvíce dopředu podchycené, aby úspěšnost byla co nejvyšší.Jinak HP mám v pořádku a AMH 1,84.V případě nízké kvality vajíček uvažujeme s partnerem o darovaném vajíčku nebo i rovnou embryu, proto mě ta vyšetření. na různé mutace, které způsobují potraty, ZT, neuhnízdění embya, zajímají.Moc děkuji.
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Osobně nepovažuji testy na trombofilní mutace za nezbytné. Nemyslím, že by se jejich provedením nějak zásadně  zvýšila šance na úspěch nebo snížilo riziko potratu 

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, mám hodnotu TSH 5,6 , mám autoimunitní hypofunkci štít.žlázy.Je možné s tímto absolvovat IVF stimulaci nebo musím počkat až zabere zvýšení dávky Euthyroxu.A pokud mám toto autoimunitní onemocnění, tak měla by být vyšetřena i celkově imunita před IVF?Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Je-li nasazena léčbě, je možné IVF podstoupit.

Další imunologické vyšetření nepovažuji za přínosné

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den. Mělo by se po IUI ležet a jak dlouho?
Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Ivana Nováková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Po IUI není třeba žádné omezení aktivity, tedy ani ležení po výkonu není nutné

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, s přítelem se snažíme o miminko asi 2,5 roku. Zjistili mi pozitivní PCT a PCO syndrom, Beru clostilbegyt a utrogestan a chodim na IUI a stále nic, mohl by jste mi doporučit další vyšetření nebo máme jít rovnou na umělé oplodnění? Děkuji
Lucie S
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

IUI je umělé oplodnění. Máte asi na mysli IVF program.

Neuvádíte, kolik je Vám let ani kolik IUI jste podstoupili.

IVF je nejspíše rozumným řešením, pokud neúspěšné  inseminace byly alespoň tři a nebo, je-li Vám více než 35 let. Jste-li mladší a inseminací bylo méně, ještě bych IUI 1-2x zopakoval, možná raději než s Clostilbegytem s využitím nízkých dávek gonadotropních hormonů.

MUDr. Jan Šulc 

Umělé oplodnění
Pán doktor veľmi pekne ďakujem a nadväzujem na predošlú otázku. Mám 36 rokov, AMH 1.60, idem podstúpiť moje 3. IVF, dali mi tentokrát protokol s proverou, decapeptylom a potom gonal , pregnyl atd. Preto som sa Vás pýtala lebo doposiaľ mi nikto nič nevysvetlil, dlhý protokol som ešte nemala, neviem či bol zvolený správne a bojím sa poškodenia zdravia. Keď ste písal, že sa dá systém do rovnováhy za 4-6 týždňov tak nie je problém s transferom embrya do takto rozhodenej rovnováhy po stimulácii? ďakujem aj za kontakt ohľadom ERA, určite by sme ho chceli podstúpiť nakoľko sme mali 6 transferov neúspešných, ale keď by vyšiel zle dá sa nejako ovplyvniť receptivita endometria: Ešte raz srdečne ďakujem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Stimulace vždy naruší hormonální rovnováhu - folikulů dozrává více, a proto jsou výrazně vyšší hladiny estrogenů. Rozdíl mezi dlouhým a krátkými protokoly je pouze v tom, že u dlouhého protokolu může v případě neúspěchu trvat déle, než se cyklus obnoví,. V případě otěhotnění to vůbec nevadí

Receptivitu endometria lze ovlivnit zvolením jiné datace kryotransferu. ERA test dodá informaci, zda je námi plánovaný den tím správným

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den,
plánuji podstoupit IVF, chtěla jsem se zeptat na to, zda zubní váček může případně ovlivnit úspěšnost IVF.Prý může ovlivnit v negativním smyslu, případně způsobit zamlklé těhotenství, potrat,....jestli je to pravda nebo jen pověra.Děkuji. - otázka upravena poradcem
Ina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na rozsahu nálezu. Určitý negativní vliv nelze vyloučit Osobně doporučuji, pokud to čas dovoluje, nejprve vyřešit stomatologický problém

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať za aký čas sa dá hormonálny systém do rovnováhy po dlhom protokole, akú máte skúsenosť s úspešnosťou tehotenstva po KET a ešte či sa dá vo Vašom centre realizovať len ERA test ak by sme si zaplatili. IVF podstupujeme na Slovensku nakoľko je to pre nás do Čiech ďaleko ale chceli by sme si dať spraviť aj tento test. Ďakujem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na typu GnRh analoga. Nejčastěji se užívá jedna dlouho působící injekce. Ta řídící mechanismy vypíná na minimálně 4-6 týdnů, plná obnova cyklu ale někdy trvá i další 1-2 měsíce.

Úspěšnost KETu je na našem pracovišti, pokud byla embrya vitrifikována, jen o několik málo procent nižší než u transferu čerstvých embryí.

ERA test by u nás pravděpodobně šlo provést. Přesné informace Vám případně podá primářka MUDr. Monika Poláková (monika.polakova@gest.cz)

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Vážený pane doktore, ráda bych se Vás zeptala, čím je zapříčiněno to, že jsou folikuly po stimulaci prázdné? Kvůli olygospermii partnera jsme museli podstoupit IVF, 1. byl dlouhý protokol s Gonalem, počáteční dávka 75 IUI a konečná 125 IUI, z pěti folikulů jsme měli 4 oocyty, všechny oplodněny metodou ICSI, 5. den zbyly dvě blastoc. jedna zavedena, druhá zamražena. Stimulovaný KET hned v další cyklu byl úspěšný, bohužel v 8 tt zamlklé těhotenství. Následovala revize, pak punkce cysty, záněty dělohy a vaječníků, po půl roce 2. IVF krátký protokol, stimulace Gonalem, tentokrát 225 IUI, 7 folikulů, zisk 0, došlo k ovulaci o den dřív, Orgalutran nezabral. Hned další měsíc kompenzace, stimulace Clostillgebydem, 2_0_2,pak Menopur 150 IUI, 5 folikulů, ovšem jen jeden Oocyt. Ten se oplodnil metodou ICSI? 4. den zavedena Morula, od OPU nasazen Estrimax a utrogestan, dnes 10. den po ET test z moči negativní. Zjištěna AMH 0,8, ostatní ok. Je nám 29 let, jaký další postup byste navrhoval?
Děkuji. - otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Trochu popisu situace nerozumím - pokud byly folikuly odsáty, byť v nich nebylo vajíčko, nešlo o předčasnou ovulaci. Orgalutran, je-li správně podáván, selže v bloku předčasné ovulace jen opravdu výjimečně

"Prázdné" folikuly se občas objeví. Někdy jde o nevhodnou stimulaci, často ale příčinu nezjistíme.

Opakoval bych léčebný postup, který vedl k těhotenství

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den, pane doktore, měla bych dotaz. Je mi 37 let,bezdětná,2IUI-neúspěšné, 2IVF+ICSI+PK (krátký protokol - Gonal, Cetroide) neúspěšně. Při obou IVF okolo 10 vajíček, okolo 5.dne se kvalita zhošila a k ET vždy 1 kompakt.morula (kv.2), nic ke KET.
Před 1.IVF - krevní testy (obou partnerů). Můj HP je akorát LH/FSH 1.5. Nevím, zda bylo děláno imuno nebo genetika, nejspíš ne. Normospermiogram. Co dělat, aby se kvalita embryí zlepšila, jaký postup byste zvolil?Jaká vyšetření podstoupit? Mám strach, aby další pokus nedopadl stejně, proto bych chtěla udělat maximum.. A ráda bych se dočkala dítěte.Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Pavlína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Doplil bych stanovení hormonu AMH, pokud nebylo provedeno. Imunologie ani genetika podle mne šanci nezvýší a běží čas, který bohužel v 37 letech již  hraje klíčovou roli. Předpokládám, že štítná žláza i prolaktin jsou v normě.

Zvolil bych jiný stimulační protokol - při podobném neúspěchu nikdy stejnou stimulaci neopakuji. Zkusil bych nejspíše krátký protokol, ale nikoli s antagonistou, ale s agonistou -viz. https://www.gest.cz/crm/ivf/stimulacni-protokoly. A pokud byste chtěla udělat pro úspěch opravdu maximum, zvážil bych vyzkoušet nová speciální kultivační media, konkrétně kombinaci Embryogen+Blastgen - https://www.gest.cz/Novinky?new=3537

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Pán doktor, ďakujem za predošlú odpoveď na otázku, buďte tak láskavý ešte jednu odpoveď. Ja mám 35 rokov, AMH 1.73 a mám doporučený dlhý protokol, teda aspoň myslím, nakoľko si mám pichať nejaké inj. od 16.DC a potom po menses stimulovať. Je u mňa dlhý protokol v poriadku? A co sa od neho vlastne očakáva? Vyšší zisk oocytov? Malasom už totiž aj 8 dňovú stimuláciu Gonal 112.5 a oocytov bolo 6. Ešte raz veľmi pekne ďakujem, Vaše rady v tejto poradni sú veľmi cenné.
- otázka upravena poradcem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

V 35 letech při uvedené hodnotě AMH je dlouhý protokol možnou volbou. Očekával bych zisk více vajíček

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore, chci se u zeptat, zda může mít nadměrné ochlupení vliv na uhnízdění embria z darovaných vajíček. Ale hodnoty hormonálních testů jsou v pořádku. Beru estrimax od 1dc a utrogestan začínám brát 5 dnů před transferem.
A prosím ještě jednu otázku. Dělají se nějaké krevní testy před transférem v daném cyklu, aby se zjistilo, zda je ta pravá doba pro ket? Kromě sona. A jaké? Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Barbora
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Nadměrné ochlupení by nemělo vadit. Kromě sona obvykle žádné testy neprovádíme

MUDr. Jan Šulc






mobilní verze