Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační fotografie

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Rakovina
Dobrý den, mám po operaci pravé plíce, při které mi byl odebrán horní plicní lalok, ve kterém byl karcinoid typický o vel. 2x2x2cm. Je nutná další léčba, když byl nádor celý vyoperován ? Jaká je prognóza recidivy ?
Stanislav
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud nejsou v organismu další ložiska, tak další léčba není nutná a prognóza bývá velmi dobrá i s tím, že onemocnění může být v takovém případě definitivně vyléčené.
Rakovina
Dobrý den, byla mi odstaněna piha a ve zprávě je psáno melanoma in situ vyňatý celý. Můžete mi prosím vysvětlit jestli se jedná o rakovinu, nebo ne? Je možno aby z této pihy, která byla vyříznuta se tvořili metastázy? Prosím o vysvětlení nerozumím tomu. Děkuji.
Martina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to rakovina ve velmi časném stadiu, která by se neměla již znovu objevit. Bohužel to není 100% a i tyto nálezy se někdy, v malém procentu, objevují znovu ve vzdálených metastázách. Pravidelné kontroly jsou absolutně nutné.
Rakovina
Dobrý den. Chtěla bych se lépe orientovat v diagnoze metastatický proces.Znamená to vždy neléčitelný nebo záleží na tom,čeho se tento proces týká? Děkuji
Monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Metastatický proces znamená, že onemocnění je rozšířeno v organismu - bud všude nebo jen v některých orgánech - např. játra, plíce nebo kosti. Neznamená to, že je neléčitelné, ale bohužel je většinou nevyléčitelné - až na výjimky jako jsou nádorová onemocnění varlat, která i velmi metastatická můžeme vyléčit.
Rakovina
Dobrý den, pane profesore. Diagnostikovali mi karcionid v levém dolním plicním laloku. Nyní mám jít na operaci, kde mi lalok vyjmou z těla. Nevím ale nic bližšího o typu tohoto nádoru nevím, ani jeho specifika. Jaká budou pro mě fyzická omezení po operaci...atp. Je prý i možnost dalších ložisek v těle. Co se děje v případě, že je podobný útvar např. v mozku? V mé rodině je rakovina v obou přímých liniích. Jak rakovina plic, tak pohlavních orgánů, tak rakovina prsu, ledvin a mozku. Jsou ohrožené i mé děti? Děkuji za odpověď, Veronika.
Veronika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Každopádně je důležitá konečná histologie. Ta řekna, zda je onemocnění agresivní nebo nikoli. Tedy zda je nebezpečí vzdálených metastáz či nikoli. Na to existuje vyšetření, které byste měla podstoupit. Vzhledem k riziku ve Vaší rodině je nanejvýš vhodné, abyste absolvovala vyšetření u klinického genetika, který řekne do jaké míry je riziko u Vašich dětí. Dle výskytu, jak popisujete, zde zvýšené riziko jistě je. Ted je jen nutné zjistit, co se dá dělat, aby děti byly v pořádku. Existuje program celoživotního sledování u rizikových rodin.
Rakovina
Vážený pane profesore, ráda bych se zeptala na vhodnost preventivního onkologického vyšetření na Vašem pracovišti vzhledem ke zvýšenému výskytu malignit ze strany mé matky. Matka pochází ze 7 sourozenců, jedna její sestra je po léčbě karcinomu ovaria, druhá sestra po léčbě Hodgkinova lymfomu a bratr non-Hodgkinova lymfomu. Všichni onemocněli kolem 50. roku věku. Má v tomto případě onokologické prev. vyš. nějaký význam? Děkuji za Váš čas.
Zdeňka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určitě ano a nejenom to, ale Vaše rodina by měla projít vyšetřením u klinického genetika, který by rozhodl o dalším testování rodinného rizika vzniků maligních chorob. Každopádně jedině preventivní prohlídky mohou včas odhalit rakovinu. Rovněž Vám bude nabídnuto vyšetření u klinického genetika a zařízen kontakt. Rakovina se často prezentuje pozdě a to zcela bez předcházejících příznaků. Je to velmi zákařné onemocnění. Člověk se jednou ráno probudí a ačkoli byl zcela včera bez potíží, tak u něj zjišťujeme rakovinu v pokročilém stadiu, které je již nevyléčitelné. Bohužel tato preventivní vyšetření nehradí pojišťovny.
Rakovina
dobry den jiz sem vam jednou psal sem po operaci nadoru ledviny t1nomogr2 mam stale bolesti leve poloviny bricha v oblasti jizvy.Mam kazdy pul rok delany ultrazvuk bricha tam vse v poradku akorat zvetsena slezina na 150mm dale kolonoskopii ta v poradku dale gastroskopii tam reflux uzivam lanzul,magnetickou rezonanci slinivky brisni ta vporadku nativni ct bricha v poradku.Byli mi odebrany tu markry cea-1,1ma byt do 4,5, ca19-9----6,5ma byt do 30 afp-7,5ma byt do10 psa1,5ma byt do 4 potom mam brano opakovane ca72-4 ma byt do 6,7 a ja ji mel 18,5 a podruhe 25,5 proto me zajima proc to muze byt zvysene kdyz mam vysetrovaci techniky skoro v poradku a jestli to nemuze byt zvysene kvuli tomu ze mam jen jednu ledvinu al potom proc mam bolesti leve poloviny bricha v obasti te jizvy kdyz uz sem dva roky po operacia aneustale prujmi taky sem se docetl ze tu. mark 72-4muze byt zvyseny i u nenadoroveho onemocneni treba prave kvuli te jedne ledvine dekuji za odpoved
kuba
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nádorové markery jsou zcela orientační, nesvědčí jen pro rakovinu, ale i pro zánět. Tento Váš zvýšený marker bývá u chronické gastritidy taky zvýšený. Měl byste mít gastrofibroskopii. Bolesti v oblasti jizvy mohou být zcela fyziologické - jizva stárne a stahuje se, ale k vyloučení je třeba vyšetření PET.
Rakovina
Dobrý den. Maminka(67 let,nekuřačka)je po operaci s d.C64 TU renis I.dx, leiomyosarkom G2,stp.nefrektomii(2007).(2009) PD-mts pli,stp.resecctio clinoidea qudriplex pulm.Isin.,lymphadenectomia medinastinalis(9uzl.bez nádor. infiltrace)histol. mts.leiomyosarkomu do plic 4x,komplektní resekce. Absolvovala 10 serií CHT. (2011)progrese mts plic v S,S9,S9-10 I.dx.Po aplikaci 1CHT opakované tachyfibrilace síní/hypertenzní nemoc II.st./, tak byla CHT ukončena. Byl nasazen CYKLOFOSFAMID v 5 seriích. Po CT zjištěna progrese(ložisko paramedistiálně vpravo je větší z 18mm je 23mm.Rovněž je větší shluk ložisek v pravém dolním laloku,větší jsou i ložiska v levém laloku.V mediastinu jsou uzliny do 10mm.Lékař mně sdělil, že již pro mou matku žádná léčba již neexistuje. Proto Vás prosím o Váš názor. Není ani žádný druh léků, který by tento stav mohl zpomalit?Zajímalo by mě, jakou léčbu brala ve formě zmiňovaných tablet.Nemám tušení, kolik jí zbývá času.Moc Vám děkuji za Váše sdělení. j.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je zde mnoho neznámých. Takové konzultace se dají provádět jen při osobním jednání.
Rakovina
Dobrý den pane Doktore, potřeboval bych zodpovědět dotaz a omlouvám se, zda li již byl někdy v této diskuzi zodpovězen, ale nenalezl jsem odpověď. Mému tátovy (50 let) se před časem udělalo zle. Bolelo ho břicho, byl hospitalizován. Na nic nepřišli. Po naší urgentnosti šel na vyšetření CT. Na CT našli nález na slinivce břišní v ocasní části o velikosti 22-33 mm. Dále našli asi 6 ložišek na játrech. Začali jsme počítat s nejhorší diagnózou a tou byla rakovina. V taťkovi se tvořila voda a špatně se mu dýchalo. Nyní je znovu v nemocnici, kde mu vypustily vodu z těla. Diagnostikovali cirhózu jater, udělali několik testů. Markery na rakovinu jsou negativní. Jak moc se dá na markery spolehnout? Mám to brát tak, že to rakovina není? I když příznaky tomu nasvědčují. Nyní se ta voda tvoří prý kvůli játrum, protože ty nefungují a má to vliv na tu slinivku. Co to tedy znamená, že má nález na slinivce, ale markery jsou negativní? Děkuji za odpověď.
Ondřej
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nález je to podivný, nicméně by mohl odpovídat rakovině slinivky s metastázami do jater, ale rozhodující je pochopitelně biopsie jednoho ložiska - nejspíše jaterního. Nádorové markery nejsou jednoznačným vodítkem, zda se jedná o rakovinu či ne, takže se o ně nelze opírat.
Rakovina
Dobrý den pane profesore,bratr 59 roků,lečí se roky s UC. před půl rokem operace žlučníku, ale stále měl potíže, přijat až o Ván. na inter. odd. v okr. městě s akut. bolestmi,velké otoky třísel. uzlin, silné bolesti nahoru do obl. ledvin. Zjištěny limfatické uzliny i uvnitř těla až 7x8cm, odebrána i uzlina nad kl. kostí, různá vyšetření, víme od lékařů, že má rakovinné bujení, ale neví se kde je ložisko rakoviny, lymfom to prý není ani jedna jeho varianta. Dostává 2 x denně inj.morfin, nik. náplast i na záda,velké otoky ve tříslech zmizely.Ale jinak nám lékaři víc neřekli, ještě prý budou dávat sten do trubice pod moč. měchýřem. Vím, že to je vážné, ale nemáme žádné jiné výsledky (lékaři nám nic zatím nedali). Řekněte mi prosím pravdu, je naděje při onkol. léčbě? Nebo kolik času zbývá? Lékaři prý nás nemohou poslat na onkologii, dokud neví, kde je ložisko a asi typ rakoviny?! Prosím poraďte. Děkuji Vám velice.
Jana Ku.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud je to opravdu rakovina, tak je dosti v břiše rozšířená. Pokud to není lymfom a ani nádor z varlat, tak je situace vážná. Zásadní je histologie. Některé formy rakoviny se dají chemoterapií poměrně dlouho držet v dobrém a stabilizovaném stavu, takže významně prodlužují život, ale to záleží na mnoha faktorech - celkový stav pacienta, histologie, biologické parametry nádoru atd. Určitě stojí za to, aby se zjistila histologie a měl konzultaci na onkologii.
Rakovina
Vážený pabe profesore, jsem 2 a půl roku po ukončení onk. léčby po celkovém odstranění příušní žlázy a zasažené LU. Metastazy do okolí nebyly, podstoupila jsem 30 silných ozáření, ale chemo jsem se bála a odmítla. diag. st. IVA. Jaká je podle Vás naděje na přežití a co pro to mohu udělat já. Někdy jsem psychicky na dně a z toho zase létám v oblacích. Omlopuvám se za otevřenost, ale každý onkologický pacient má strach a čeká na slova útěchy a někdy věří i v zázrak. Je mi 65 let a myslím, že na odchod mám ještě čas. Přeji hodně zdaru ve Vaší práci a všem pacientům vzkazuji - nedáme se- vydržíme.
Miluše
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Předně z našeho onkologického hlediska se snažíme udělat vždy vše maximálně k tomu, aby se onemocnění nevrátilo. U Vašeho onemocnění je to po operaci radioterapie a chemoterapie. Každé ošizení se může, ale nemusí, v budoucnosti projevit. Záleží na mnoha faktorech, které nelze takto probrat. Ve Vašem případě jsou každopádně nutné pravidelné kontroly na onkologii, aby se případný návrat(relaps) zjistil včas. Přece jenom stadium IV je pro relaps dosti rizikové.
Rakovina
Dobrý den, maminka má ve zprávě napsánu kromě jiného diagnozu chronické Myeloproliferativní onemocnění, onk. anamnéza negativní. Je jí 65 let a je na tom velmi špatně. Můžete mi tu diagnozu nějak vysvětlit? Má rakovinu, nemá? Dokotři s námi v podstatě nekomunikují. Děkuji
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Chronické myeloproliferativní onemocnění obnáší několik diagnóz - všechny jsou formou rakoviny, ale hematologické. Záleží na tom, o jakou diagnózu se jedná.
Rakovina
Dobrý den přítel se léči s nádorem varlat. Chtela bych se zeptat co znamenají jednotlvé zkratky diagnozy. pt:2 N3M0stIIC. Tato diagnoza je jiz po radioterapii. chci se zeptat co znamena pt:2 a N3. M usuzuji metastaze a stadium nádrou st. Již prodělal 4 základní cykly a nyní i 2 cykly VIP. Čekáme na vyšetření PET/CT. Asi bude nasledovat operace. Chci se zeptat jaká je uspěšnost u semionu tesis na vyléčení i když se přijde pozdě :( děkuji
Niki
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jedná se o klasifikace TNM, kde T znamená rozsah postižení nádoru, N znamená rozsah postižení lymfatických uzlin a M znamená přítomnost metastáz či nikoli. Ptáte se na možnost vyléčení, když se přijde pozdě. U nádorového onemocnění varlat, ale neseminomu se daří tito pacienti i kompletně vyléčit ve vysokém procentu, ale zrovna u seminomu to nemusí fungovat. Záleží na mnoha faktorech. Každopádně se musí provést všechny léčebné možnosti. Čím déle je onemocnění přítomno, tak bohužel tím hůře.
Rakovina
dobrý den, pane profesore, je mi 47 let, jsem po totální operaci št. žlázy , výsledek histologie - papilární karcinom št. žl. grade 1, s vysoce pravděpodobnou invazí do vazivové psedouskapsy, pT2. Proběhla léčba radiojodem, ale byl nález zbytku št.žl. nutná reoperace, pak opět následná léčba radiojodem. Prosím o vysvětlení. Předem moc děkuji
Alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Operace štítné žlázy nebyla kompletní,proto ta reoperace. Léčba byla adekvátní. Mohlo by se taky jednat o recidivu karcinomu, ale to by řekla přesně histologie reoperace. Další vyšetření by mělo potvrdit kompletní odstranění. Je možné, že prvotní šíření mimo štítnou žlázu bylo rozsáhlejší, než se předpokládalo.
Rakovina
dobry den, je mi 25 let a v soucasne dobe se lecim pro karcinom v pravem laloku stitne zlazy (ta byla cela odstranena). mam za sebou uz dve davky terapie radiojodem a jsem znepokojena tim, jak malo informaci mi bylo o dusledku teto terapie zprostredkovano lekari (mam dojem, ze ji velmi zlehcuji a ze za par let se mohu velice divit). Zatim nemam deti a nevim, jak velke je riziko, ze (ac s odstupem napr. 1 - 2 let od terapie - jak je doporucovano) dite nebude zdrave. Moc se tam se mnou neparaji :) Skutecne ma tato terapie pro telo tak zanedbatelne vedlejsi negativni ucinky, jak mi tvrdi klinika nuklearni mediciny? Mam dojem, ze mi nerikaji pravdu a to velmi komplikuje mou psychickou pohodu behem lecby. V zahranici jsou postupy u terapie radiojodem odlisne a nepripadaji mi tak invazivni. Dekuji za odpoved.
Kajuna
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Léčba rakoviny štítné žlázy záleží na histologickém typu a rozsahu onemocnění. Většinou má velmi dobrý průběh,ale pochopitelně se jedná o rakovinu a některé typu jsou dost agresivní a rychle se vracejí. Váš onkolog Vám jistě vše vysvětlí lépe, protože zná celou anamnézu a celou zdravotní dokumentaci.
Rakovina
Dobrý den pane doktore,měla bych dotaz ,zda onkologická centra jsou mezi sebou propojená.Myslím tím jestli si třeba dr.řekne, tomuto pacientovi by více pomohli třebe v Brně atd. Děkuji za odpověd a přeji Vám krásné a pohodové vánoce,hodně zdraví v roce 2012.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Propojena sice jsou, ale všechna mají potenci zabývat se veškerou onkologickou problematikou. Lépe řečeno, měla by být na stejné úrovni. Ve skutečnosti je to však jinak a pacienti mnohdy jdou za svým vyvoleným lékařem.
Rakovina
Po 7 týdenní radioterapii a 5 týdenní konkomitantní chemoterapii ca krku orofaryngu + LU původně T4N2M0 mám kontrolu po 14 dnech od ukončení s následující zprávou: "V krku TU jednoznačně nevidím, mukositida je hojící se, soor není, zatím zvýšená tvorba sekretu v závislosti na popálení struktur krku, polykat zatím nelze, pouze tekutiny, jinak zatím výživa přes PEG, v místě původního paketu LU velikosti 7 cm nyní jen ztužení, laboratoř v normě, HGB pomalu ztoupá, nyní pouze vyšší CRP - 41, celkově se po 14 dnech jedná o významnou regresi." Chci se zeptat, jak se dle Vás stav vyvíjí, jaká je prognóza? Kontrola je naplánována až za 5 týdnů, není to pozdě? Díky za info, pěkné Vánoce.
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Léčba konkomitantní chemoradioterapií se projeví zcela až za 2-3 měsíce po jejím ukončení. Do té doby je nutno vyčkat s prognozou.
Rakovina
Dobrý den chtěla bych se zeptat jak rychle se utvoří metastázy při rakovině ledvin,tatínek má nádor na ledvině 10cm,zjištěný cca před měsícem a půl,má metastázy v játrech i plicích, mohly se utvořit až v té době kdy čekal na všechna vyšetření? Děkuji za odpověď.
Lucie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nikoli, metastázy se musely vytvořit v předdiagnostickém období, protože jejich vývoj může trvat řadu měsíců. Těžko odhadnou kolik, ale u ledvin to obecně trvá tak 1-3 roky. Jsou však doklady i o vzniku metastáz po několika letech.
Rakovina
Zdravím, zajímalo by mě, jak takový spinocelulární nádor orofaryngu a přilehlých uzlin G2 dlouho roste? Můj známý chodil ročně na preventivní prohlídky zaměstnavatele a najednou se přišlo na to, že má nádor v krku T4N3M0. Až se mi nechce zdát, že by si toho po léta nikdo nevšiml, přece to nemohlo vyrůst za několik měsíců nebo mohlo?
Robert
Skalpel, lékař, ilustrační foto
G2 nádor v této oblasti byl jistě něco kolem jednoho roku. V ranných stadiích byl však těžko diagnostikovatelný. Takže dá se usuzovat, že diagnostický byl již více než před 3/4 rokem.
Rakovina
dobrý den,chci se vás zeptat je mi 27 let a před skoro 3 roky jsem prodělal nádor varlete klasický seminom st.2a pt1pn1m0s1.prodělal jsem 4 cykly chemo EP.po léčbě PET v MOU brně a výsledek bez známe malignity a léčba se ukončila. do těchto 3 let jsem chodil na kontroly každé 3 měsíce krev a markery a v pořádku,dále 5x seno břicha a skrota a v pořádku,2x RTG srdce a plíce a 1x CT.Poslední sono jsem měl před půl rokem a markery v červnu a kontrola v srpnu a ted markery.Mám 2 dotazy,jestli léčba a sledování je v pořádku?a Jestli mohu už být do konce života v pořádku a dožít se stejného věku jako ostatní kluci co toto neměli?dá se tato nemoc uplně vyléčit?a mohu pracovat jako dřív?stavím si dům
josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tato nemoc se dá kompletně vyléčit. Léčebný postup, který popisujete je zcela standardní a dostatečný, abyste se dožil věku jako ostatní kluci. Jediné nepříjemné na tom všem mohou být pravidelné kontroly u onkologa, které by měly být doživotní.
Rakovina
prosím o posouzení a vysvětlení hys. zprávy:Apendix s pozáňetlivými změnami ve stěně obsahuje v apexu solidně alveolárně uspořádaný tumor vel 18x7mm,s mírnou anisokariosou a počtem mitoz 1/10 HPF.Nádorové čepy prorůstají celou tloušťkou stěny appendixu a šíří se do subserosní tukové tkáně... výsledek imunohistochemického vyšetření: positivní serotonin,chromogranin,synaptohysin negativní:gastrin proliferační aktivita do 1% vyšetření D2-40 neprokázalo nádorovou lymfangioinvyzi Závěr:Dobře diferencovaný endokrinní tumor appendixu typu EC-cell karcinoidu(s produkcí seratoninu,bez exprese gastrinu).Proliferační aktivita je nízká,velikost nádoru do 20mm.Nádorová lymfangioinvaze neprokázána(ověřeno D2-40) Dle WHo kalsifikace endokrinních nádorů tenkého střeva kodujeme: kodování: MKN-0-3:morfologický M8241/31 lokalizační C71.2 MKN-10: C71.2 Nález pršel druhým čtením na pracovišti Zpracováno akreditovanou metodou dle SOP-01,SOP-06 a SOP-09.Děkuji Jůzlová
Michaela 22 let
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jedná se o méně časté nádorové onemocnění zvané karcinoid. Vzhledem k nízké proliferační aktivitě je pravděpodobné, že pouhá operace onemocnění kompletně vyléčila a nemusíte mít nikdy žádné potíže. Tento nádor jen velmi vzácně metastazuje. Nicméně pravidelné kontroly jsou nutné, protože co kdyby!!
Rakovina
Rakovina Brzliku: Dobry den, kamaradce byla zjistena rakovina brzliku,ktera se rozsirila na plice...nema zadne vazne symptomy,pouze trpi mystenii (mystenia gravis).chtela bych se jen zeptat jak casty je vyskyt tohoto druhu rakoviny a jake jsou prognozy?
Irena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jedná se o velmi vzácné onemocnění. Prognóza záleží zcela na histologii s různým výhledem.
Rakovina
Dobry den,mam neuroendokrinny tumor,podstupila som liecbu luteciom.Liecba bola uspesna, primarny nador a metastazy sa nezvacsili.Moja otazka smeruje k tomu, ci dcera ma absolvovat preventivne prehliadky vzhladom k mojmu ochoreniu. Dakujem
Anna
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nádorové onemocnění v rodině je jistý rizikový faktor i pro ostatní rodinné příslušníku. V tomto případě se nejedná o vrozené onemocnění s genetickou predispozicí. Vaše dcera by po 40 roku svého života měla absolvovat preventivní vyšetření.
Rakovina
Dobrý den Měl sem tu varlete pt1n2m0s0 smíšený neseminový tu přítomen embryonální ca pakety uzlin do 6cm nyní po 4 cyklech cht uzliny do 10mm a negat. markery doporučena pečlivá dispenzarizace na onkologii přitom mám jít na další kontrolu až po novém roce(za 3 měsíce),jestli je to v pořádku ? a jestli by ty zbytky uzlin měli ustoupit samy ? Lékařka říkala že pokud ne je tu operační odstranění u kterého prý hrozí komplikace a problemy s reprodukčními funkcemi atd.A co byste doporučil c za nějáké doplnky po chemo na regeneraci uvažoval sem o inocellu nebo jen nějáké vitaminy nevím, děkuji za odpověd s pozdravem M.
Martin
Skalpel, lékař, ilustrační foto
O další kontrole může rozhodnout jen ošetřující lékař - zná rozsah onemocnění, nádorové markery, dynamiku onemocnění. Jako vedlejší doplňky léčby nedoporučuji žádné přípravky.
Rakovina
Dobrý den, prosím o zhodnocení stavu, případně vyslovení prognózy pro mou maminku. Byl u ní diagnostikován adenokarcinom vaječníku, mnohočetné metastáze jater, peritonea a omenta a podezření na metastáze kostí. Jaterní a renální funkce jsou zachovány. Nyní nastoupila chemoterapii. Je nějaká šance na úplné vyléčení? Děkuji.
Eliška
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Kompletní remise, tedy vyléčení u této diagnózy je možné, ale bývá dočasné. Nicméně ojediněle se vyskytují i případy dlouhodobé remise i při takto pokročilém onemocnění. Velmi důležité je jak bude pacientka reagovat na první cykly chemoterapie. Tam se rozhodne i o prognóze onemocnění.
Rakovina
Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o vysvětlení diagnozy sarkomatoidní karcinom femuru a pánve - B 153, M8032/3/4, toto onemocnění měla maminka, bohužel se nepodařilo vyléčit. Je mnoho odkazů na internetu týkajících se onkologických onemocnění, ale o tomhle se mi nepodařilo nic najít. Jedná se o nádor nebo je nádor někde v těle a sarkomatoidní karcinom je už metastázování? Je zvýšené riziko ze strany dědičnosti? Děkuji vám.
Jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jedná se o rakovinu, která má dvě histologické složky původu - jednak karcinom a jednak i sarkom. Léčba není jednoduchá, nejlépe operace. Zda se jednalo o metastázu nebo ne musí určit ošetřující lékař. Nevím z které oblasti byla histologie vzata. Onemocnění není přímo dědičné, aspoň zatím se o tom neví. Jen při opakovaném výskytu v rodině je třeba, aby zbytek rodiny byl v pohotovosti.
Rakovina
Dobrý den, prosím Vás, paciet má momentálně tlusté střevo mimo provoz, byl mu proveden vývod z tenkého střeva, zasažena je celá malá pánev, operace již nelze provést. Můžete mi říct svůj názor, kolik si myslíte že má tento člověk času? Momentálně leží na chirurgii právě po voperování vývodu, má týden po operaci, ta byla provedena jen proto, aby se mu ulevilo. Moc děkuji za odpověď
Romana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
K tomu Vám asi těžko mohu něco říci, protože jste neuvedla diagnózu, neznám celkový rozsah onemocnění a pacienta nevidím. Pokud se jedná o rakovinu, tak chemoterapie a radioterapie mohou významně proloužit kvalitní život pacienta.
Rakovina
Zjistila jsem něco zvláštního: v pravém podpaží se nepotím, tzn. když se po námaze či v horku zpotím, mám tu lepkavou tekutinu, která při rozkladu zapáchá, jen v levém podpaží. Pravé podpaží je suché a bez zápachu. Může to být symptomem či příčinou onkologických potíží? Je mi 30 let a nic mě netrápí, jen strach z rakoviny. Děkuji.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nutno Vás vyšetřit, protože příčina nepocení na jedné straně může být pravděpodobně jiná než rakovina
Rakovina
Dobrý den pane doktore, už jsem Vám psala. Mám odstraněný nádor - schwanom maligní - v oblasti bederní páteře. To bylo koncem dubna. Dnes jsem byla MR, kde se bohužel potvrdilo, že je nádor zase 47*43*33, což je o nějakých mm více. Nějak nechápu, že za ty 3 měsíce je to znovu. (schwanomy prý rostou pomalu). Čím je způsobeno takový rychlý růst. Tehdy jste psal, že operace byla zásadní a hlídat onkologem - kde mě zatím nikdo neposlal. Týká se to kořene S1. Při operaci byl odstraněn S2. Dokonce to jde i nějak přes kost křížovou. Co by jste teď navrhoval? Zase operaci nebo chemo, ozářky? Do operace se mi už moc nechce, mám teď pocit jako kdyby žádná nebyla. A ještě mi našli vícečetné drobné cysty na vaječnících - může to nějak souviset? Děkuji moc za odpovědi, moc i jich vážím a přeji krásné slunné dny.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Měla byste být vyšetřena onkologem, aby byl zjištěn rozsah onemocnění a zvážena opět operace nebo radioterapie. Ve svém okolí máte tzv. Komplexní onkologické centrum - seznam je na www.linkos.cz, kde by Vám měli poradit na konziliární ambulanci. Nemusíte čekat na doporučení. Cysty na vaječnících s tímto onemocněním nesouvisí.
Rakovina
Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu. Mamince bude 70 let, do rukou dostala poslední výsledky CT a bohužel musíme čekat do pondělí na jejího onkologa. Přeposílám zmiňované výsledky a prosím o vysvětlení. CT plic a mediastina, nativ + postkontrastní: st.p. resekci středního laloku P plíce, t.č. ve srovnání s CT z prosince 2010 zmenšení rozsahu kondenzace ventrobasálně vpravo, v místě původní klínovité kondenzace dnes pouze cárovité fibrosy a basálně pleurální pruhy, cíp adhese laterálně vpravo ve výši středního pole, dnes nové plošná nodularita o rozměru cca 9mm vlevo v apikálním segmentu dolního laloku drobný obláček snížené vzdušnosti, v rozsahu cca 1,5cm, neostře ohraničený a mlhovitý. Dnes nově fibrosní pruhy a zesílená pleura v P hrotu, okrsek kondenzace vlevo laterobasálně, rozměru cca 4-5cmRes.: st.p. resekci středního laloku P plíce, fibrosní a pleruální změny v P hrotu, resid. fibrosní změny ventrobasálně vpravo, nově drobná okrsková kondenzace vlevo
jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Z tohoto popisu se nedá nic říci. Musel bych vidět snímky a znát anamnézu pacientky.
Rakovina
Dobrý den pane doktore, je mi 30 let. V dubnu jsem podstoupila operaci v oblasti bederní páteře - nádor.. Podle histologie se jedná buď o maligní schwanom nebo melanom. V červnu jsem byla na PET CT - výsledek melanom vylučují což asi znamená, že to uzavřou jako maligní schwanom. Na PET CT nikde nic nenašli jen v té oblasti operace mi napsali, že tam něco je - vyhodnotili to jako léčebný proces a že PET CT byla uděláná brzy po operaci. Chtěla jsem se zeptat, protože mě nikdo nikde neposílá, jestli patřím do onkologické poradny nebo né? 18 jdu na MR na kontrolu. Mohl by jste mi vysvětlit co ten schwanom vlastně je? Na internetu o tom moc není. Jeden doktor trvdí, že nemestazuje druhý, že ano. Jsem z toho zmatená. A jaký máte názor na biotroniku? Jaký by měl být další postup? Děkuji za odpověď a přeji krásný den.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Naprosto zásadní byla operace. Zda byla kompletní nebo ne musí říci patolog. Plánované vyšetření MR je zcela na místě, protože recidiva je možná. Nádor obecně nemetastazuje, jen se opakovaně objevuje na stejném místě. Kontroly onkologem jsou naprosto zásadní. Biotroniku nepodporuji, nemá žádné podstatné výsledky.
Rakovina
Dobrý den pane profesore...bude to rok,co mi zemřela maminka (1944) na rakovinu slinivky (stř. diferencovaný adenokarcinom)..jaké byste mi doporučil preventivní vyšetření - bude mi 48let...četla jsem,že se dá i z genetického vyšetření určit riziko ,hezký den přeji.
zdenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Genetika v tomto případě moc nepomáhá. Jednoznačně není ještě stanoveno, které geny sledovat, ale vzhledem k věku byste mohla pravidelně absolvovat preventivní onkologické vyšetření - jednak využít možností screeningu - mamografie á 2 roky, gynekologické vyšetření á rok a od 50 let pak screening na kolorektální karcinom. Jinak můžete pravidelně absolvovat preventivní vyšetření např. v Masarykově onkologickém ústavu v Brně, kde Vás kompletně vyšetří a řeknou v jakém intervalu provádět další kontroly. Bližší informace, včetně objenání na www.mou.cz.
Rakovina
Dobrý den, pane profesore. V roce 2010 byl mamce při operaci zánětu slep. střeva zjištěn zhoub. nádor, který byl vyoperován, vzhledem k jeho povaze nedošlo k chemoterapii, byla pod lékařským dohledem, za 1,5 roku při kontrole byl zjištěn nález na vaječníku, vaječníky vč. dělohy byly odstraněny, nádor opět měl souvislost s tím původním z roku 2010, nádor měl hlenovitou strukturu a chemoterie je na tento typ citlivá, bohužel nemám výsledky u sebe, tak to píšu možná špatně. Jsou to 4 měsíce od operace a další léčba léčba nebyla zahájena, čeká se na vyjádření jiného pracoviště, jestli bude zařazena do speciálního programu, pracoviště se dosud nevyjádřilo. Vím, že onkologických pacientů je víc a víc, lékařů a specializovaných pracovišť málo, peněz na léčbu ještě míň, ale neustále slyším, jak je důležitá včasnost léčení. Mají vliv na zdravotní stav 4 měsíce bez léčby? Může jít pacient sám na jiné specializované pracoviště a konzultovat tam léčbu? Děkuji za odpověď. Inge
Inge
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určitě časová prodleva hraje svoji roli, neboť nádor si roste klidně dál, pokud je přítomen. Z Vašeho popisu není jasné, zda je nádor zcela vyoperován nebo, zda je ještě přítomen někde jinde. Každopádně, pokud máte obavy, tak se obratte na nejbližší Komplexní onkologické centrum - seznam na www.linkos.cz a objednejte se na konziliární ambulanci, kde se k tomu může lékař přímo vyjádřit.
Rakovina
Dobrý den, chci vědět jak moc špatná je zpráva, ve které stojí: Kožní tumor, užší specifikace dermatofibroma brachii 1.sin. Provedena imunohistochemie Melan A, tyrosinace, Ki-67,S100. Zachycen Spitzoidní kožní melanom, zřejmá mitotická aktivita i v dermální komponentě, žádná maturace. výrazná pagetoidní invaze přes stratum granulosum nad celou morfou. Proliferace v Ki.67 je 20%. Prognostické parametry: Breslow tl.1,2.mm,Clark IV. ulcerace ani regrese nejsou. závěr: Melanom kůže reg.brachii.1.sin,Spitzoidní typ, časná vertikální růstová fáze. TNM:PT2a.Dg:C436, nádor: 8720/3.. jaká je šance na vyléčení? děkuji
Nikol
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud se onemocnění nenachází nikde jinde, tak je šance vysoká. Nutno znát celkové vyšetření pacienta, stav regionálních uzlin. Každopádně pravidelné sledování je naprosto nutné. Častost kontrol je nutno odvodit od stávajícího stavu - tzv. stagingu. Pokud se onemocnění nachází i jinde v organismu, tak to je vážnější.
Rakovina
Dobry den, prosim o radu. Mojmu 2,5 rocnemu synovi vyoperovali nador z madiguly. A histol.nalez je: pritomnost celuklárnych fasikliov fibrolastickeho tkaniva, neohr.lezia, prit.kyslých mukopolysacharidov, loziskoá tvorba kolagenu, mensi stupen atypii a proliferacie bunie, nepritomnost epitelovych markerov a dalsie z klinickych a hist.znakov svedcia najskor pre fibromatozu v danej lokalizacii (agresivna fibromatoza). Tato lezia zvykne recidivovat. Prosim na onkologii tvrdia, ze je to zhubny nador, a ze je nutna cca rocna chemoterapia. Na stomatologii, kde bol operovany tvrdia, ze je to nezhubny nador a iba by to sledoval, ale ze sa mame riadit radami onkologov.. PROSIM aky je Vas nazor je to zhune, ci nezhubne? Je nutna chemoterapia? Ved ta zabija aj dobre bunky ????
Mima
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musíte se obrátit na dětského onkologa. Z tohoto popisu se nedá nic bližšího vyčíst. Nutno znát CT snímky a konzultovat daného patologa, aby se jasněji vyjádřil.
Rakovina
Vážený pane profesore, velice si vážím Vaší práce a dovoluji si Vás poprosit také o radu. Jedná se o mou maminku 54 let, před dvěma lety zhoubný melanom dolní kyčle C437. Byla ji chirurgicky odstraněna zasažená uzlina, půl roku bylo vše v pořádku a pak se objevily metastáze na játrech na každém laloku 2 malá ložiska. Má za sebou 6 sérií chemoterapie a na další kontrolu má přijít až za 3 měsíce. Ve zprávě:na tomografických řezech celé vyšetřované oblasti nacházíme fyziolog.distr. 18F-FDG bez známek patol. kumulace.v játrech několik hyperd. ne zcela homog.ložisek do vel.40mm, ani jedno nevykazuje zvýšenou akumulaci FDG, Ve střevech v dutém systému ledvin a moč. měchýři zvýšená akumulace 18F-FDG, což považujeme za fyziol.variantu. Závěr: neprokazujeme ložisko hypermetabolismu glokózy svědčící pro přítomnost viabilní nádor.tkáně. Chtěla jsem se zeptat, co to pro nás znamená, zda je maminka vyléčená nebo je to zatím klidový stav a co můžeme teď dělat,nepomohou jí léky yervoy a vemurafenib?
Petra Hemžská
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vypadá to, že onemocnění je v tzv. remisi - tedy bez makroskopického průkazu známek onemocnění. Bohužel to ne vždy znamená vyléčení. Nutno vyčkat a pravidelně sledovat, zda a kdy se onemocnění vrátí. Nemusí k tomu dojít, ale je to velmi pravděpodobné. Další léčba odvisí od stanovení možnosti zajištění ipilimumabu. Není ještě v CR registrován, ale existuje program v některých Komplexních onkologických centrech, kde je dostupný. Vemurafenib je slibný u pacientů s mutací BRAF, ale není ještě dostupný - chystá se podobný program v CR jako je u ipilimumabu - snad za několik měsíců.
Rakovina
Dobrý den chtěla bych se zeptat na riziko vzniku rakoviny u mě - otec mojí maminky zemřel na rakovinu, 3 sourozenci mé matky také (maminka je poslední ze sourozenců a zatím ji nemá) a nyní diagnostikovali rakovinu varlat (prý s rozšířením metastáz do lymfatických uzlin) mému bratrovi (40 let). Vůbec nevím zda je možné vznik rakoviny ovlivnit. Např. můj bratr nikdy nekouřil, nikdy se ani nepřejídal, je štíhlý a žil poměrně zdravě. Lze vůbec vznik nemoci ovlivnit? Děkuji a mějte se hezky. Hana
Hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rodiná zátěž je evidentně vysoká, proto je nutné se nad rizikem vzniku rakoviny zamyslet. Neznamená to však, že je jistý vznik rakoviny právě u Vás. Nýbrž je vhodné se jednak věnovat své životosprávě, tak jak se ve všech učebnicích píše, ale nejúčinější jen pravidelná preventivní prohlídka. Najděte si ve svém okolí, kdo provádí onkologickou preventivní prohlídku - je to možné i v Masarykově onkologickém ústavu v Brně, www.mou.cz, kde najdete veškeré bližší informace o prohlídkách a i možnost se objednat. Ve Vašem případě je rovněž vhodné genetické vyšetření, zda je opravdu ve Vaší rodině známá genetická, vrozená porucha. I když je riziko dle Vašeho popisu vysoké, tak to neznamená, že právě u Vás bude přítomna genetická porucha, která se třeba vyskytla u Vašich příbuzných. Zdůrazňuji, že o ní se však nezmiňujete.
Rakovina
dobrý den pane doktore,chci se vás zeptat,určitě takovéto případy znáte a můžete odpovědět.Je mi 27 let a před 2 roky jsem ukončil léčbu nádor varlete klasický semino st 2A pt1pn1m0s1 podle kontrol,mám jen sono břicha,rtg plic srdce a markery vše v pořádku.Vrátil jsem se do práce do normálního života pracuji jako řidič takže jsem celý den v práci a když přijedu domů,tak ještě stavím dům,takže pracuji od rána do pozdě večera.cítím se dobře.Chci se zeptat,mohu po tomto nádoru a této léčbě zase normálně pracovat a dělat vše co dříve hodně se napracuju.Nebo se musím nějak šetřit,a nedělat?tčeba invalidní důchod?i před léčbou a nemocí jsem docela dost pracoval nemám ten nádor ztoho?jím hodně zeleniny což jsem nejedl.Nemůže se mi ztohoto zase ten nádor udělat?také kluci po této léčbě se vrací uplně do normálu,nebo už ne?mohu tedy dále hodně pracovat bez obav,nebo se nějak hodně šetřit?děkuju za odpověď.
josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Podobné onemocnění měl i Lance Armstrong, který po vyléčení ještě několikrát vyhrál četné cyklistické závody a i Toure de France. Jediné, co byste měl absolvovat jsou pravidelné onkologické prohlídky. Onemocnění se může vrátit, ale vůbec taky nemusí. Rozhodující je stress a jeho míra. Dlouhodobý intenzivní stress vede ke snížení funkce imunitního aparátu a tím i pravděpodobnosti relapsu onemocnění.
Rakovina
Pane profesore,prosím sdělte mi zda je možné po úrazu kopanci do hlavy--vyšetření až po 3 týdnech-aby došlo k nálezu intraaxiální tumor / s podílem vyšších stupnů/ s převahou v levém laloku a přecházející v rozsáhlý edém,infiltrující současně i struktury stř.čáry--závěr magn.rez. Následovala operace-nevím byla nutná?? dále pak ouařovábí a Temodal. děkuji
Dáša
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Závažný úraz může někdy být vyvolávajícím činitelem pro nádorové onemocnění, ale je velmi nepravděpodobnbé, že by tomu tak bylo u hlavy, která je velmi dobře chráněná kostmi lebky. Děje se tak spíše u měkkých tkání. Úraz hlavy je většinou spojený s jinými chorobami, než přímo nádorem.
Rakovina
Pokracovani: a na zadech me porad boli a svedi a je cervene. Pan doktor to poslal do laboratore. Nechci nikoho z niceho obvinovat, ale je nejaka cesta, jak mohu zjistit, jestli to bylo opravdu v laboratori? Jsem z toho trochu nervozni. Prosim, poradte. Dekuji
Andrea
Skalpel, lékař, ilustrační foto
určitě existuje. Vzhledem k tomu, že jste byla operována v Břeclavi, tak se stačí zeptat na odd. patologie břeclavské nemocnice.
Rakovina
Dobry den, ziji v Chicagu, v pulce brezna jsem byla na nasteve v Breclavi. Zlobilo me znaminko na zadech, lepe receno na prave strane pod krkem. Nechala jsem si ho vyrezat plastickym chirurgem. U te prilezitosti jsem si nechala vytahnout i znamenko na brade. Znamenko na zadech me bolelo, svedilo. Je to dva mesice a znaminko na brade mam krasne zahojene
Andrea
Skalpel, lékař, ilustrační foto
uvidíme co bude dál
Rakovina
Prosím jaká je šance na uzdravení při rakovině vaječníků - počínajíci adeno. s ojedinělími ložisky dobře def. aden? Operace + chemoterapie před 5lety, Cítím se dobře. Musím stále podsupovat kontroly na onkologii? Předem děkuji,
Jitka 47 let
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Kontroly jsou naprosto zásadní a nebraňte se jim. Mohou Vám zachránit život. I když bylo onemocnění zjištěno před 5 lety, stále existuje vyšší riziko návratu onemocnění, než kdybyste jej neprodělala a to riziko je celoživotní. Nemusí k tomu pochopitelně vůbec dojít, šance na vyléčení je u Vás vysoká, ale nebezpečí návratu onemocnění zde stále je, i když malé.
Rakovina
Vážený pane doktore, před 5ti lety mi byl náhodně zjištěn počínakící adenon ovária odoperiván vše čisté dje nálezu TC1 proč mivčichni na onkoligii vnucují , že se mi rakovina vrátí a už se nevýlečáim BRCA1 neby potvrzen Usouddile jsem ,ze bude lepříne nemoc nemyslet a cítím dr skvelem
Ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud mohu správně přečíst Váš dotaz, tak se jednalo o adenom, nikoli karcinom - tedy rakovinu. Takže opravdu nevím. Potřeboval bych znát přesný popis histologie.
Rakovina
Dobrý den, příteli v lednu zjistili zhoubný nádor ve varleti, ihned mu varle chirurgicky odebrali, v březnu následovala radioterapie (3týdny). Nyní je již měsíc po posledním ozařování. Jak dlouho trvá, než bude posouzen jako práce schopný a bude se moci navrátit do normálního životního režimu? V červnu máme objednanou a již zaplacenou dovolenou u moře (Španělsko) na poslední kontrole u obvodní lékařky mu ale bylo sděleno, že na dovolenou k moři ho nejspíš nepustí (kvůli pobytu na slunci). To už ale v té době bude 2 měsíce po skončeném ozařování. Opravdu nemůže jet k moři i když by se tam mazal krémem s vysokým faktorem, případně chodil na slunci oblečen? Děkuji za odpověď
Radka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pracovní schopnost se posuzuje vždy s ohledem na stav pacienta. V případě, že je pacient ve výborném stavu, tak ji lze zvažovat kdykoli. Většinou v časné fázi onemocnění nedoporučujeme intenzivní slunění, ale záleží na původním rozsahu onemocnění, což může kvalifikovaně říci jeho onkolog.
Rakovina
Dobrý den pane doktore,v březnu minulého roku mi našly "zkalenou"cystu v pravé ledvině vel.12mm.Vyklubal se z ní nádor dg.C64,T1N0M0G1.V prosinci jsem byla na operaci.poté sem měla problémy se zánětem ledvin a močového ústrojí.Následně jsem byla na 2 USG vyšetřeních.Na tom druhým vyšetření mi zjistily levou ledvinu zvětšenou na 130mm a opět "zkalenou" cystu ve slezině vel.6mm..Mám jít na vyšetření CT břicha.Chtěla sem se vás zeptat mohou mít tyto dva problémy něco společného?Promiňte ale po předchozí zkušenosti kdy mi lékaři jakou dobu říkaly že cysta nic není a pak mi vyoperovaly zhoubný nádor mám docela obavy.Děkuji Hela
Hela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Obyčejná cysta v ledvině není většinou žádný problém, kromě vyššího rizika vzniku rakoviny. Musí se tedy pravidelně sledovat, než se vyoperuje. Ve Vašem případě je to více něž vhodné, aby se lékaři zabývali každou cystou, protože jste již měla diagnostikovanou rakovinu právě v cystě.
Rakovina
dobrý den,chi se vás zeptatVkvětnu 2009 operován pro nádor varlete klas.seminom bez heterolobních struktur.Nádorová infiltrace do oblasti retetestis a do tunica albiginea neproniká.pt1pn1m0s1 a 4xchemo EP po skončení PET-bez známé malignity.chodím na markery a hcg vždy čisté jednou jsem dostal CT v pořádku a poté až do teď dostávám jen sono břicha a rtg plic a srdce a sono LU a nic jiného vše je v pořádku.Chci se vás zeptat jestli je toto normální postup?jestli nejní potřeba třeba PET nebo CT?jestli sledování takto stačí?je mi dobře,pracuji jako řidič kamionu je mi 27 let a jsem sledován u p.primáře hylla.děkujid
josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vyšetření PET/CT doporučujeme zpočátku každý rok,po 3 letech pak méně často. V mezidobí pak rtg plic nebo sono břicha rovněž vhodné á 6 měsíců.
Rakovina
Dobrý den pane doktore,jsem 25 letý řidič jezdím s cisternou a vozím syrovátku.Denně ji vdechuju když napouštím a vypouštím.Chci se zeptat,jestli nejní toto vdechování nějak nebezpečné,jestli si tímto nemohu přivodit nějakou rakovinu,třeba varlete,nebo plic děkuju za odpově.
petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Spojitost mezi rakovinou a syrovátkou jsem nikde nenašel.
Rakovina
Dobrý den, jsem po orchiektomii 31.1.2011 , seminom běžného typu , bez infiltrace do rete testis i tunica albuginea , velikost cca 1,4 cm . PET CT 6.4.2011 bez průkazu ložisek nádorové tkáně , uzliny nezvětšeny . Bylo mi doporučeno ozáření , ale já jsem se rozhodl pro sledování . Chtěl bych se zeptat , jestli je dostatečné sledování od teď za půl roku klasické CT uzlin a pak dále po roce a jedenkrát za rok CT hrudníku . Mezitím každé tři měsíce markery . Děkuji za odpověď .
David
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Podle výsledku PET/CT bych toto opakoval každý rok a první 3 roky bych Vás kontroloval častěji.
Rakovina
Dobrý den. Zajímalo by mě, zda při hladině bilirubinu v krvi ( 8,4 umol/l ) můžou být na játrech metastázy. Děkuji velmi za odpověď¨. Oldříška
Oldřiška
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Takhle otázka nestojí. Rakovina a metastázy z ní mohou být v játrech , i když je hladina bilirubinu naprosto v normě. Bilirubin je zcela fyziologická látka, která ale přítomnost či nepřítomnost jaterních metastáz nijak neurčuje. Může být zvýšený, pokud dochází v důsledku jaterních metastáz k útlaku žlučových cest, ale může být zcela v normě a játra mohou být plná metastáz. Metastázy nutno vyloučit nebo potvrdit zobrazovacími metodami - CT, MR, sono.
Rakovina
Dobry den,chtela jsem se zeptat na tatinka vysetren pro hubnuti 6kg a nechutenstvi v lednu sono vse v poradku ,v unoru byl na uz susp.tu žlučniku a rozsevem,na ct nález nejasným,pouze ascites,byla punkce ascitu ta bez prikazu malig buněk ,markery 125.v březnu pet vysetreni difuzně zvýšená kumulace fdg je v žaludku.tekutina v břišní dutině,jatra mírně objemnější bez ložisek. žlučník při okolním ascitu hůře hodnotitelný bez prokazetelné lithiazy a zesílení stěny v ct obraze a bez signifikantních fokusu akumulujících fdg.drobné neakumulující uzlinky v mezenteriu a retroperitoneu.skelet bez fdg akumulujících fokusu, více vyjadřená hrudní kyfoza.kardiomegalie, dilitační kmp.Potíže stale přetrvávají jak se dal léčit .Děkuji za odpověd.
iveta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Z toho, co píšete není absolutně jasné, zda onemocnění již bylo či nebylo diagnostikováno jako rakovina. Takže nejdříve doporučuji, aby byla stanovena přesná diagnoza a pak, dle histologie a celkového stavu pacienta byla započata léčba. Léčba náročných onemocnění a stavů je nejlépe proveditelná v Komplexním onkologickém centru - nejbližší Vašemu bydlišti najdete na www.linkos.cz nebo se můžete obrátit na Masarykův onkologický ústav - konziliární ambulance tel.54313 5809, kde se Vám určitě budou věnovat.
Rakovina
Prosím o názor na diagnozu: C64-Tu renis 1.sin T1aN0M0 G2-3 u věkové kategorie do 40let. V široké rodině se nádorové onemocnění nikde nevyskytlo, až nyní (náhodný nález na sono). Jsem po laparo operaci malé části ledviny(, na řezu bylo ve tkáni šedobílé tumorozní ložisko o pům.1,5cm . Názor mě zajímá z pohledu prognózy do budoucna (myslím, že hodnocení TNM je příznivé, nevím u jaderného grade). Ložisko bylo celé odstraněné včetně 5mm zdravé tkáně. Moc Vám děkuji za odověď a přeji Vám pevné zdraví .
Míša
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V tomto případě je prognóza většinou dobrá, i když grade je vyšší, ale ložisko bylo zjevně zjištěno velmi včas. Pravidelné kontroly jsou nutné, ale nemusíte mít do konce života s tímto onemocněním žádné potíže.



mobilní verze