Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

On-line rozhovor

On-line rozhovor s profesorkou Janou Dostálovou

Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.
velikost textu:
vydáno 2.4.2015 12:00
Letošní rok přinesl několik zásadních změn v tom, které údaje musí být uvedeny na obalech potravin. Jaké výhody to přineslo nám spotřebitelům a jak se v novém značení vyznat? Ptejte se ve čtvrtek od 12 hodin profesorky Jany Dostálové z Vysoké školy chemicko-technologické.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 2. dubna 2015 do 12:30

OTÁZKA: Dobrý den, zajímá mě zdravé stravování, ale příliš nerozumím informacím na obalech. Je nějaké důvěryhodné logo, podle které bych snadno poznala, že jsou potraviny s touto značkou zdravější? Klára Kraloupová
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. ODPOVĚĎ: To, zda potravina neobsahuje rizikové živiny (nasycené a trans mastné kyseliny, cukr a sůl) v nadměrném množství zjistíte podle přítomnosti loga Vím, co jím na obalu potraviny. 2.4.2015 12:05
OTÁZKA: Dobrý den, co považujete za nejlepší změnu ve značení potravin? Která nám spotřebitelům pomůže? Kamila
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. ODPOVĚĎ: Cílem inovace legislativy o značení bylo přispět k lepší informovanosti spotřebitelů o potravinách. Určitě velmi pozitivní je určení minimální velikosti písma a jeho kontrastu na obalu, dále výrazné značení alergenů a zlepšení informovanosti o nebalených potravinách. Důležité je také zavedení povinnosti informovat o obsahu alergenů v pokrmech ve společném stravování. 2.4.2015 12:09
OTÁZKA: Dobrý den, co podle vás chybí na obalech potravin a bylo by to prospěšné pro kupující? Elena
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. ODPOVĚĎ: Domnívám se, že nejdůležitější informace lze z obalů vyčíst. Problém je často v tom, že zejména v tabulce výživového složení a někdy i seznamu surovin se někteří spotřebitelé nevyznají. Bylo by dobré spotřebitele vzdělávat. 2.4.2015 12:12
OTÁZKA: Dobrý den, paní profesorko, doslechla jsem se, že od dubna došlo ke změnám ve značení masa. O co se přesně jedná? Markéta
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. ODPOVĚĎ: Do 1. dubna 2015 byla povinnost uvádět původ masa pouze u masa hovězího. Nyní se tato povinnost rozšířila i na maso vepřové, drůbeží, skopové a kozí. 2.4.2015 12:13
OTÁZKA: Dobrý den, proč myslíte, že nejsou éčka nebezpečná? Já myslím, že lidem obecně škodí. Lenka
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. ODPOVĚĎ: Všechna používaná éčka jsou prověřena hygienicko-toxikologickými testy a jejich množství přidávaná do potravin jsou stanovena mezinárodní organizací EFSA. Při přiměřené konzumaci potravin neškodí. Bezpečnost éček se stále prověřuje a pokud by se zjistila jejich závadnost byla by zakázána. 2.4.2015 12:18
OTÁZKA: Dobrý den, opravdu je podle vás zdravý margarín? Evka
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. ODPOVĚĎ: Termín zdravá potravina není přesný. Neexistují zdravé a nezdravé potraviny, ale jejich zdravá a nezdravá konzumovaná množství. Margaríny konzumované v rozumném množství dodávají tělu potřebné nenasycené mastné kyseliny, které jsou v živočišných tucích obsaženy v nedostatečných množstvích. Konzumaci živočišných tuků je vhodné doplňovat konzumací margarínů. Zdraví škodlivé trans mastné kyseliny již dnešní margaríny neobsahují (existují pouze výjimky, a to jsou méně známé značky). 2.4.2015 12:23
OTÁZKA: Prý se už na obalech nesmějí značit trans mastné kyseliny, které jsou přitom zdraví škodlivé. Poradíte mi, jak můžu dnes poznat, jestli je potraviny obsahují? Aneta
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. ODPOVĚĎ: Přítomnost trans mastných kyselin se již opravdu uvádět nesmí. Zda výrobek obsahuje trans mastné kyseliny poznáte podle toho, zda je v surovinovém složení uvedeno "částečně ztužený tuk" nebo podle loga Vím, co jím. 2.4.2015 12:25
OTÁZKA: Kupujete biopotraviny? Jsou lepší než nebio? Danuše
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. ODPOVĚĎ: Biopotraviny nekupuji. Pokud jsou vyráběny v soulady se zákonem o ekologickém zemědělství, tak prakticky neobsahují zbytky agrochemikálií (postřiky, hnojiva apod.), ale mohou obsahovat látky ze znečištěného životního prostředí. Jejich výživová hodnota není v průměru vyšší než u běžných potravin. Jejich nákup je v podstatě příspěvek ke zlepšení životního prostředí. 2.4.2015 12:28
OTÁZKA: Dobrý den, čtete v obchodech obaly na potravinách. Co je pro vás nejzásadnější? Darina Nová
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. ODPOVĚĎ: Obaly na potravinách čtu. Jednak pro svoji informaci pro výběr potravin a také proto, abych mohla informovat studenty o situaci na trhu potravin. Čtu hlavně datum spotřeby, surovinové složení, tabulku nutričních hodnot a výrobce. 2.4.2015 12:30
OTÁZKA: Dobrý den, jak podle obalu poznat, že není potravina zdraví škodlivá? Karolína
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. ODPOVĚĎ: Všechny potraviny, které jsou na našem trhu musí být zdravotně nezávadné. Pokud se taková potravina objeví, je stažena z trhu. 2.4.2015 12:31
OTÁZKA: Dobrý den, jakou záruku máme u nebalených potravin, že jsou čerstvé. Vždyť šunku nám mohou klidně rozkrájet prošlou. Proč tohle zákon neřeší? Alice
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. ODPOVĚĎ: To je otázka pro státní kontrolní orgány, konkrétně v případě šunky pro Státní veterinární správu. 2.4.2015 12:33
OTÁZKA: Dobrý den, paní profesorko, Co si myslíte o nemožnosti značit trans nenasycené mastné kyseliny nebo cholesterol v tabulce výživových hodnot - nebo nastal v této otázce nějaký pokrok? Vnímáte obecně změny v označování pozitivně? Nebo jsou některé novinky, které jsou podle Vás problematické, a spotřebiteli nepřinesou lepší informace? Je nějaký údaj, který byste Vy osobně na obalu uvítala? Děkuji za Vaše odpovědi. Nataša
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. ODPOVĚĎ: Změny v označování potravin, kromě zrušení možnosti značit trans mastné kyseliny, považuji za přínosné. Vysoký obsah trans mastných kyselin ve výrobcích se podle našich analýz vyskytuje stále méně často a určitě v dohledné budoucnosti trans mastné kyseliny vznikající při ztužování tuků vymizí. Značení obsahu cholesterolu nepovažuji za nutné, protože cholesterol se nyní nepovažuje pro zdravé lidí za tak velké riziko jako dříve. Větším rizikem je nevhodné složení tuku. 2.4.2015 12:38
OTÁZKA: Dobrý den, myslíte, že ještě dnes používají prodejci uzenin prodloužení "trvanlivosti" třeba nakládáním uzenin do vody se solí? Smí se to? Eva
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. ODPOVĚĎ: Prodejci nesmí prodlužovat trvanlivost nad mez stanovenou výrobcem, ale může se to stát. Nezákonné nakládaní s potravinami kontrolují Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa. 2.4.2015 12:41
OTÁZKA: Myslíte si, že se kvalita potravin zlepšuje nebo zhoršuje. A proč? Tonda
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. ODPOVĚĎ: Podle mne se kvalita potravin v poslední době nezhoršuje, ale existují na trhu výrobky s různou kvalitou. Spotřebitel si může vybrat. Pokud kupuje levné výrobky, nemůže očekávat vysokou kvalitu. 2.4.2015 12:43
OTÁZKA: Je bio výrobek známkou zdravého jídla? Terka Bílá
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. ODPOVĚĎ: Bio výrobek nezaručuje vysokou výživovou hodnotu - je to značení založené na zcela jiném základě. I ze samých biopotravin se dá sestavit zcela nevhodná strava tj. s vysokým obsahem tuku, cukrů. malým množstvím vlákniny apod. 2.4.2015 12:45

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.