Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

On-line rozhovor

On-line rozhovor s gynekoložkou Kamilou Nouzovou

Gynekoložka Kamila Nouzová
velikost textu:
vydáno 7.9.2016 11:00
Na vše ohledně výhod a nevýhod antikoncepce se můžete ptát ve středu od 11 hodin lékařky Kamily Nouzové.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 7. září 2016 do 11:40

OTÁZKA: Dobrý den, druhým rokem beru antikoncepci. Důvodem je nepravidelnost MS a problematická pleť. Je mi 29, partnera v současné době nemám. Chci se zeptat, jestli se mi MS zase úplně rozhodí a pleť rapidně zhorší, když je přestanu brát. Děkuji za odpověď. Alex
Gynekoložka Kamila Nouzová ODPOVĚĎ: Dobrý den, velmi pravděpodobně se situace po vysazení hormonální antikoncepce vrátí k původnímu stavu, odpadne-li vysazením ATK "regulační" vliv na cyklus a hormony ovlivňující stav Vaší pleti... 7.9.2016 11:10
OTÁZKA: Dobrý den, paní doktorko, Je mi 48 let, antikoncepci beru asi 20 let, momentálně několik let Qlaira. Beru také léky na vysoký tlak. Nemám žádné potíže, ani příznaky přechodu. Nekouřím. Radila jsem se s gynekologem, jestli již antikoncepci nevypustit, ale řekl mi, že zatím by bylo vhodné pokračovat, že bychom organismus nyní rozhodili, a zhruba za rok že to opět probereme při další návštěvě. Ráda bych znala Váš názor, děkuji Daniela
Gynekoložka Kamila Nouzová ODPOVĚĎ: Souhlasím s Vaším gynekologem, je-li hypertenze pod kontrolou a jste -li pravidelně gynekologem kontrolována a docházíte-li na mamografické kontroly, není vysazení antikoncepce zatím nutné. 7.9.2016 11:24
OTÁZKA: Dobrý den, je podle vás vhodné dávat antikoncepci i mladým dívkám? Nemůže to pak v budoucnu způsobit neplodnost? Když třeba dívka od 15 let užívá hormonální antikoncepci a ve třiceti pak chce dítě a zjistí, že to nejde. Nepoškozuje se užíváním hormonální antikoncepce reprodukční schopnost žen? Karolína
Gynekoložka Kamila Nouzová ODPOVĚĎ: Dobrý den, dle dostupných studií je u hormonální ATK efekt na blokádu ovulace skutečně dočasný, nicméně svým pacientkám vždy zdůrazňuji, že optimální věk pro početí je kolem 25 let nikoli až po 30, kdy vaječníky již stárnou a samozřejmě je i nižší pravděpodobnost početí.... 7.9.2016 11:25
OTÁZKA: Není lepší, než užívat HAK , po dětech podstoupit laparoskopicky sterilizaci, a neprat do sebe hormony? Argument bude zřejmě, že každá operace má svá rizika...atd...Ale mnoholeté užívání hormonů bude asi taky záhul, že? Děkuji. :-) Oli
Gynekoložka Kamila Nouzová ODPOVĚĎ: Je to věc názoru a zvážení všech rizik jistě pro některé ženy s rizikovými faktory pro hormonální ATK také řešení, ale je to vždy ke zvážení zda podstoupit zákrok s nutností narkózy, antikoncepčních metod je v současnosti skutečně široká škála a lze vybrat metodu vhodnou pro téměř každou ženu..... 7.9.2016 11:27
OTÁZKA: Moje 16-ti letá dcera má bohužel problémy s tmavými chloupky po celém těle (ruce, nohy, záda, břicho). Dříve existovala anitkoncepce, nepamatuji si název, která tento problém pomáhala řešit. Samozřejmě nechci, aby v šestnácti letech brala antikoncepci, ale třeba do budoucna, za tři, čtyři roky, dá se tento problém nějakou současnou antikocepcí řešit. V současnosti používá laser, IPL, depilaci, ale vše je dočasné a také dosti finančně náročné. Děkuji za odpověď. Hana
Gynekoložka Kamila Nouzová ODPOVĚĎ: Dobrý den, hormonální antikoncepce s tzv. antiandrogenním účinkem - tedy proti efektu v krvi ženy kolujících mužských pohlavních hormonů je na trhu stále a má své medicínské indikace a je jen na domluvě s gynekologem zda je u Vaší dcery vhodné tento léčebný efekt nyní využít...asi bych se krátkodobému užívání v tomto případě u jinak zdravé dívky jako lékař nebránila a v kombinaci s dermatologickou léčbou a odstraňováním se jistě dá alespoň trochu tento problém vylepšit.... 7.9.2016 11:29
OTÁZKA: Dobrý den, je vhodné užívat antikoncepci od mládí až do přechodu? Nemůže to ženě uškodit? Eva
Gynekoložka Kamila Nouzová ODPOVĚĎ: Je to jistě velmi individuální, je volbou každé ženy jak se k zabránění nechtěného otěhotnění postaví, je to jistě věcí obou - tedy jak ženy tak muže... metod je v současnosti celá řada, nemusí se jednat "jen" o hormonální metody, moderní gynekologie nabízí spermicidní čípky, bariérovou ATK - pesary, nitroděložní systémy, uzavření vejcovodů endoskopicky - bez nutnosti laparoskopického přístupu atd..... 7.9.2016 11:32
OTÁZKA: Dobrý den, kamarádka si lepí antikoncepční náplast. Jak vlastně tahle antikoncepce funguje? Nehrozí odlepení? Jana
Gynekoložka Kamila Nouzová ODPOVĚĎ: Dobrý den, antikoncepční náplast funguje obdobně jako "klasická" antikoncepční hormonální pilulka. Účinná dávka hormonů, jež dočasně zablokují ovulaci tedy uvolnění zralého vajíčka z vaječníku a jeho nasátí do vejcovodu-se do těla dostává transportem přes kůži, je to o něco šetrnější pro trávicí trakt a hladina hormonu je stabilnější tedy jedná se o ještě o něco více bezpečnější metodu . Je-li náplast správně aplikována - na sucho odmaštěnou kůži na co nejrovnější plodu těla -záda paže podbřišek horní část stehen.... nehrozí ani její odlepení....uživatelky se mohou koupat ve vodě i slunit.... 7.9.2016 11:36
OTÁZKA: Dobrý den, rád bych znal Váš názor na Pharmatex jako na náhradu kondomu. Jako na stálou antikoncepci. Děkuji. M
Gynekoložka Kamila Nouzová ODPOVĚĎ: Pharmatex je OK jen se musí aplikovat důsledně - pokud čípek tak 5 minut před předpokládaným stykem aby se důkladně rozpustil v poševním sekreu, funguje pak cca 4 hodiny....nesmí se používat k mytí před a po mýdlo a ani se nesmí uživatelka po styku vyplachovat aby nebyl zrušen efekt spermicidní... při opakovaném styku je nutno zavést další čípek , myslím že se jedná o velmi spolehlivou metodu dokonce bezpečnější poměřujeme-li Pearl indexem , nežli kondom a s kondomem je možno Pharmatex kombinovat.... 7.9.2016 11:38
OTÁZKA: Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je pro mne možnost nějaké hormonální antikoncepce, když mi diagnostikovali heterozygotní Leidenskou mutaci. anonym
Gynekoložka Kamila Nouzová ODPOVĚĎ: Ano gestagenní pilulka nebo nitroděložní tělísko s levonorgesterelem nebo normální nitroděložní tělísko, výše uvedený čípek Pharmatex, pesar... a dle Vašeho reprodukčního plánu i event. sterilizace.... 7.9.2016 11:39
OTÁZKA: Dobry den, kdyz vysadim hormonalni antikoncepci a pak bych se rozhodla ji opet zacit uzivat. Po jak dlouhe dobe byste mi doporucila ji znovu nasadit ? nebudou nejake komplikace, pokud by se rozhodla znovu uzivat jiz po 3 mesicich? Dekuji Regina
Gynekoložka Kamila Nouzová ODPOVĚĎ: Se znovunasazením ATK není problém, metabolismus hormon. antikoncepci vyeliminuje během několika dnů nasazení je však vhodné až s 1. dnem menstruace. 7.9.2016 11:40
OTÁZKA: Dobrý den, paní doktorko. Je mi 39 let. 12 let jsem užívala Qlairu, kterou jsem v lednu vysadila, necítila jsem se dobře a trpěla migrénami. Paní doktorka navrhla hormonální tělísko. V té době jsem byla bez partnera, tak jsem antikoncepci neřešila. Teď už měsíc užívám Mirelle, pro nízký obsah hormonů. Do tělíska se mi nechce. Můžu prosím znát Váš názor? Občas mám migrény, můžu užívat tuto antikoncepci? Děkuji Marcela
Gynekoložka Kamila Nouzová ODPOVĚĎ: Dobrý den a co na Vaše migrény neurolog? Pokud není jejich frekvence vysoká klidně můžete zůstat na stávající ATK , nitroděložní tělísko bych taky považovala za vhodné a pokud by Vás migrény trápily stále bude i pro Vás šetrnější..... 7.9.2016 11:41
OTÁZKA: Dobrý den, trpím na migrény, je možné užívat hormonální antikoncepci? Kamila
Gynekoložka Kamila Nouzová ODPOVĚĎ: Vhodnější by byly ATK přípravky bez estrogenů, poradit byste se měla i s neurologem.... 7.9.2016 11:41
OTÁZKA: Dobrý den, prosím o informaci, zda byste doporučila HAK ve formě injekce, zatím kojím, ale potom. Nitroděložní tělísko nechci a trochu bych si chtěla "oddechnou" od neustálého braní pilulek. Říká se, že antikoncepce ženu do určité míry chrání při karcinomy, jak je to v případě injekční formy? Děkuji. Agáta
Gynekoložka Kamila Nouzová ODPOVĚĎ: U injekční ATK není prokázán tak výrazný protektivní efekt proti rakovině vaječníků jako u kombinované hormon. pilulky... zkusit můžete zcela nehormonální Pharmatex....čípky nebo krém se spermicidním účinkem... 7.9.2016 11:43
OTÁZKA: Dobrý den, je mi 24 let, od 17 beru pravidelně antikoncepci Lunafem. Ráda bych se zeptala - v případě, že antikoncepci vysadím, mohu teoreticky ihned otěhotnět? Slyšela jsem, že některým ženám nějakou dobu trvá, než si tělo zvykne. Ráda bych tak znala Váš názor. Petra
Gynekoložka Kamila Nouzová ODPOVĚĎ: Teoreticky otěhotnět při první ovulaci po vysazení ATK můžete, je to individuální, záleží na rychlosti obnovení ovulačních cyklů a též na plodnosti Vašeho partnera..... 7.9.2016 11:43
OTÁZKA: Dobrý den, mám nepravidelnou menstruaci, ale nerada bych brala HA. Je zdravější varianta, jak menstruaci upravit? Míša
Gynekoložka Kamila Nouzová ODPOVĚĎ: Můžete zkusit i nějaké bylinné přípravky, ale to je na konzultaci s jiným odborníkem nebo pouze úpravu gestageny - patří do rukou gynekologa.... 7.9.2016 11:44

Upozornění




mobilní verze