Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

On-line rozhovor

On-line rozhovor s gynekologem Tomášem Faitem

Doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D.
velikost textu:
vydáno 18.11.2015 13:00
Pro koho je hormonální antikoncepce vhodná a kdo by se jí měl naopak vyhnout? Ve středu od 13 hodin bude na téma hormonální antikoncepce odpovídat docent Tomáš Fait.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 18. listopadu 2015 do 13:30

OTÁZKA: Dobrý den pane doktore, mohl byste mi, prosím, nějak laicky vysvětlit, jaký je rozdíl mezi HA zn. Regulon, Lindinette a Dienille? Všechny 3 jsem postupně brala, aniž by mi můj lékař vysvětlil, co která obsahuje a proč mi zkouší nasadit zrovna tuto HA. (Při užívání každé z nich jsem pociťovala různé nepříjemné vedl. příznaky.) Nejhorší byly u HA Dienille, kdy se mi dělalo akné na obličeji (je mi 37 let) a nejhorší to bylo po psychické stránce: postupně mě zachvacovaly neodůvodněné záchvaty plačtivosti, paniky (nemožnost se „strachem nadechnout“), výbuchy agresivity - jakýsi permanentní extrémně silný PMS.(Do měsíce po vysazení Dienille toto vše ustoupilo.) Mám již strach zkoušet něco dalšího, proto mne zajímá rozdílnost složení a Váš názor, proč mi Dienille toto způsobila. Předem děkuji. Hana
Doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D. ODPOVĚĎ: Rozdíl je hlavně v použitém progestinu. Tedy jedné ze složek kombinované antikoncepce. Při nežádoucích zejména psychických účincích je zvykem zkusit jiné, jak se dělo i u Vás. Psychickou reakci nelze dopředu předpokládat. Nicméně je ještě mnoho dalších antikoncepčních možností. Obecně bych také doporučoval volit z originálních preparátů a nikoli z generik, jak se u Vás děje. 18.11.2015 13:10
OTÁZKA: Dobrý den, pane doktore. Hormonální antikoncepce Softine je prý šetrnější, nízkohormonální, je to pravda? To znamená, že je zase o něco nižší pravděpodobnost rakoviny děložního čípku a prsu? Může se tato antikoncepce užívat více jak deset let? Děkuji za odpověď Marcela
Doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D. ODPOVĚĎ: Ano, nízké dávky jsou obecným trendem. Pro tyto moderní přípravky není riziko karcinomu prsu ani čípku vyšší než 1,1. Naproti tomu snižují riziko karcinomu vaječníků a endometria na 0,5-0,6. 18.11.2015 13:12
OTÁZKA: Dobrý den, chci se zeptat na Váš názor. Myslíte, že dlouhodobé užívání antikoncepce může mít podíl na rozvoji endometriózy? Děkuji za odpověď. Martina
Doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D. ODPOVĚĎ: Dlouhodobé užívání antikoncepce prokazatelně sníží riziko rozvoje endometriózy. Je také její nejjednodušší léčbou. 18.11.2015 13:13
OTÁZKA: Dobry den, chtela bych se zeptat, jestli mi nemuze nejak ublizit, kdyz uzivam cca 2 roky antikoncepci bez prestavek (nedelam tydenni prestavky). Antikoncepci mam rada (i muj pritel), nedela mi zadne problemy. Moje doktorka mi rekla, ze je to v poradku. Je mi 26 let a zacala jsem brat antikoncepci prave proto, aby se mi upravil cyklus, ten se upravil no a nakonec pilulku uzivam kazdy den. Dekuji Petra
Doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D. ODPOVĚĎ: Kontinuální užívání antikoncepce je stejně bezpečné jako užívání s přestávkami pro pseudomenstruační krvácení. Tedy nemůže. 18.11.2015 13:13
OTÁZKA: Dobrý den, kvůli nepravidelnému cyklu a akné způsobené zvýšenou hladinou testosteronu mi byla naordinována antikoncepce Minerva->Balera. Vše se "jako zázrakem" zlepšilo. Ptám se, jaká látka v antikoncepci způsobuje "anti-testosteronový" efekt? Existuje taková látka mimo antikoncepci? Děkuji Hanka K.
Doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D. ODPOVĚĎ: Zmíněný efekt způsobuje v Minervě cyproteronacetát, v Belaře chlormadinonacetát. Cyproteronacetát existuje i jako Androcur tbl. 18.11.2015 13:15
OTÁZKA: Dobrý den, mohou používat nitroděložní tělísko i ženy, které ještě nikdy nerodily? Děkuji za odpověď, Veronika Veronika
Doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D. ODPOVĚĎ: Ano. 18.11.2015 13:15
OTÁZKA: Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, jakou formu antikoncepce byste doporučil ženě, která je naprosto zdravá a již neplánuje žádné děti. Předtím jsem brala klasickou hormonální antikoncepci ve formě pilulek a mezi dětmi jsem měla zavedené nitroděložní tělísko. Nyní již nekojím a zvažuji, co dál. Velice děkuji a přeji pěkný den! Lucie
Doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D. ODPOVĚĎ: Nitroděložní tělísko. 18.11.2015 13:16
OTÁZKA: Dobrý den pane doktore, chtěla bych se vás zeptat, zda existuje i jiná možnost, než je užívání antikoncepce, na srovnání menstruace. Menstruaci jsem dostala později,okolo 16-17 roku, mám ji tedy již 5 let, ale stále velice nepravidelně (někdy kolem měsíce a půl, někdy po 3 měsících). A také se chci zepat, čím by to mohlo být způsobené, a zda to nemůže mít nějaké negativní důsledky. Předem děkuji za odpověď. Nikol
Doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D. ODPOVĚĎ: Jiná než hormonální léčba příliš nepomáhá. Nemusí nicméně být užita antikoncepce. Nejčastější příčinou je syndrom polycystických ovarií, který lze léčit i metforminem či kyselinou inositolovou. V případě tohoto syndromu neléčení může být spojeno s rozvojem metabolického syndromu. Ale příčiny mohou být i jiné. 18.11.2015 13:18
OTÁZKA: Dobrý den, pane doktore, mám následující problém: Po vyndání nitroděložního tělíska Mirena (měla jsem ji zavedenu cca 1,5 roku), se mi nedostavila menstruace. Chtěli jsme další dítě. Moje lékařka, ke které chodím pravidelně na prohlídky, konstatovala, že u mě vůbec neprobíhá ovulace, vaječníky se utlumily. Zkoušeli jsme nějaké hormonální léky (např. Provera), zatím bez výsledku. Menstruaci od vysazení Mireny již nemám 1 rok a 2 měsíce. Krevní testy a vyšetření u paní doktorky – vše vychází v pořádku. Už si nevím rady, zkouším různé volně prodejné doplňky stravy, kontryhelový čaj, ale stále nic. Je mi 35 let a již ztrácím naději, že by se tato situace dala nějak zvrátit. Samozřejmě mám také strach z možných problémů s osteoporózou z důvodu hormonální nerovnováhy. Jím zdravě, výkyvy váhy také nemám, měřím 161 cm a vážím 52 kg. Velice Vám děkuji za radu. Zuzana Zuzana
Doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D. ODPOVĚĎ: Pokud chcete těhotnět musíte vyvolat ovulaci například antiestrogeny. Provera v tom nepomůže, ta jen diagnostikuje, zda máte dost estrogenů. Doporučuji obrátit se na centrum asistované reprodukce. 18.11.2015 13:19
OTÁZKA: Vážený pane doktore, chtěla jsem se zeptat, proč vlastně pojišťovny neplatí screeningy na leidenskou mutaci. Je to kvůli vzácnosti genu nebo drahé proceduře? Ta rizika a následky mohou být fatální a s nárůstem užívání hormonální antikoncepce by to mohla vzít jak legislativa tak zdravotnictví v potaz. Co si myslíte vy, jako lékař? Dále jsem se chtěla zeptat na změnu antikoncepcí v krátkém období. Nahrazovala jsem Lindynette s dvouměsíční pauzou nově antikoncepcí MyWy s pilulkami placeba. Z příbalového letáku ani z komunikace s lékařkou jsem úplně nepochopila, na co ty bílé placebo pilulky jsou. Existují nějaká rizika při přesunu z jedné antikoncepce na další? Děkuji, a zdravím. Nová Karolína Nová
Doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D. ODPOVĚĎ: Leidenská mutace není jedinou příčinou trombózy. Tedy její samotný screening není řešením. Přesuny mezi přípravky rizikem nejsou, otázkou je proč k nim přistupujete. Placebové tabletky mají ženě usnadnit pravidelné užívání. 18.11.2015 13:21
OTÁZKA: Neberu hormonální antikoncepci, protože si myslím, že vyvolává rakovinu prsu. Spolu s přítelem se spoléháme na přerušovanou soulož a někdy na kondom, ale ten nepoužíváme rádi. Ráda bych měla u sebe pro jistotu nějakou pilulku po styku, ale v minulosti mi po ní bylo špatně a navíc mi hrozně rozhodila menstruační cyklus. Co byste mi poradil? Děkuji. Kateřina V. Kateřina V.
Doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D. ODPOVĚĎ: Doposud byl první volbou levonorgestrel, tedy Postinor. Byl účinný a bezpečný, ale měl mnoho nepříjemných účinků jako je nevolnost a nepravidelnost menstruačního cyklu. Nově je za lék volby považována pilulka EllaOne s ulipristalacetátem, dle studií se u ní tyto potíže vyskytují minimálně, při stejné bezpečnosti a lehce vyšší účinnosti. 18.11.2015 13:24
OTÁZKA: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na váš názor. Je mi 20 let a antikoncepci beru od 16. Mám od té doby stálý vztah, ale mám pocit, že není zdravé, brát po takovou dobu v kuse prášky. Myslíte si, že by bylo dobré například na půl roku antikoncepci vysadit a případně se k ní později vrátit? Děkuji za odpověď J. Josefina
Doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D. ODPOVĚĎ: Vysazení na půl roku, nijak nepomůže. Naopak největší rizika antikoncepce - to je trombóza - jsou nejvyšší v prvních třech měsících užívání. 18.11.2015 13:25
OTÁZKA: Dobrý den, snižují antibiotika či peoralní antimykotika účinnost tělístka Mirena? Jak dlouho tento efekt přetrvává? Děkuji Zuzana
Doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D. ODPOVĚĎ: Ne. 18.11.2015 13:25
OTÁZKA: Dobrý den, je mi 31 let a zatím neuvažuji o dítěti. Již 16 let užívám hormonální antikoncepci, i když teď jsem dostala nějakou s "nižším obsahem hormonů". Existuje nějaké riziko, že budu mít problémy s početím? Je vhodné antikoncepci nějaký čas dopředu vysadit? Děkuji. Lucie
Doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D. ODPOVĚĎ: Vzhledem k narůstajícímu věku musíte počítat s tím, že po vysazení nemusíte otěhotnět hned. To nemá nic společného s antikoncepcí, je to závislé pouze na Vašem biologickém věku. 18.11.2015 13:26
OTÁZKA: Dobrý den pane doktore, chtěla bych se Vás zeptat, zda je vůbec vhodné brát antikoncepce, když dvě osoby z mé rodiny prodělaly rakovinu prsu. Existuje alternativní způsob než antikoncepce? Zatím nechci být těhule. A jaký máte názor na psychogynekologii? Předem děkuji anynka
Doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D. ODPOVĚĎ: Antikoncepce nezvyšuje významně riziko prsu ani u žen s rodinnou zátěží. Nicméně jistě můžete zvolit nitroděložní tělísko nebo spermicidy. 18.11.2015 13:27

Upozornění






mobilní verze