Online rozhovor s profesorem Janem Krejskem

velikost textu:
vydáno 24.5.2023

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 24. května 2023 do 11:30

OTÁZKA: Dobrý den, všude se píše o prospěšnosti jogurtů a jim podobných výrobků. Čím je nahradit v případě alergie na mléko? Nestrávím ho v jakékoliv podobě. Děkuji Martina Dusíková
ODPOVĚĎ: Při přirozeném kvašení mléka, které dává vznik např. jogurtům, acidofilním mlékům, tvarohu apod. se snižuje množství laktózy, kterou zřejmě netolerujete. Mnozí z lidí, kteří netolerují laktózu (syrové mléko) snáší kvašené mléčné výrobky. Pokud by tak tomu u Vás nebylo, nově jsou na trh zaváděny kvašené mléčné produkty, které jsou bezlaktózové. Můžete si pochutnat i Vy. 24.5.2023 11:02
OTÁZKA: Dobrý den, spoustu let trpím na časté zácpy, přitom se snažím jíst řekla bych docela zdravě, hodně zeleniny, ráno vždy jogurt, ořechy, med, nějaké ovoce, libové maso.. máte nějaký zaručený recept na to, jak chodit pravidelně na wc? Eva Kolomazníková
ODPOVĚĎ: Klíč je v jídelníčku. Musí obsahovat převážně rostlinnou stravu, která v sobě obsahuje nestravitelnou vlákninu. Pomoci mohou kvašené mléčné výrobky, podmáslí, jogurty a další. Snažte se nastavit si pravidelnost. Vyprazdňování je i výsledkem složité souhry střev a mozku. 24.5.2023 11:04
OTÁZKA: Dobrý den, zajímalo by mě, jak ovlivňuje příjem tekutin (pred/během jídla) vstřebávání živin ve stravě. Děkuji! Martina
ODPOVĚĎ: Podle mého názoru nemá žádný vliv, bavíme se o běžných nápojích, ne alkoholických. Naopak, v průběhu jídla bychom měli sousta pravidelně zapíjet. 24.5.2023 11:05
OTÁZKA: Dobrý den, jakým potravinám se nejlépe vyhnout nebo platí, že neexistuje nezdravé jídlo, jen se přehání množství? Sylva Novotná
ODPOVĚĎ: V naší populaci se konzumuje nenormálně velké množství stravy živočišného původu, především masa. Zvláště nebezpečné jsou zpracované masné výrobky, tj. párky, salámy, uzeniny apod. Na množství také záleží. 24.5.2023 11:06
OTÁZKA: Dobrý den, jaké potraviny prospívají střevnímu mikrobiomu? Je opravdu vhodné jíst každý den Activii, jak se říká v reklamách? Linda Procházková
ODPOVĚĎ: Střevní mikrobiotu si každý složitě nastavujeme časně po narození. Tam se může hodně chybovat. Detaily nebudu popisovat. Celoživotně si ji musíme udržovat vhodným složením stravy. Měla by převažovat rostlinná strava s nestravitelnou vlákninou. Některé rostlinné potraviny v sobě obsahují také prebiotické cukry. Ty neumíme strávit a přitom slouží jako optimální podnět pro naši střevní mikrobiotu. Bez diskuse je užitečné požívat probiotické mikroorganismy. Ty se nacházejí přirozeně ve zkvašených mléčných výrobcích, včetně zmíněné Activie. Jsou však přítomny ve všech zkvašených potravinách rostlinného původu, např. zelí. 24.5.2023 11:08
OTÁZKA: Dobrý den, pane profesore, má význam užívání prebiotik a probiotik ve formě doplňků i při dodržování zdravé životosprávy? Jak prosím poznáme ty kvalitní? A je možné se jimi nějak "předávkovat"? Děkuji za odpověď. Magda
ODPOVĚĎ: Při vyvážené stravě by příjem prebiotik a probiotik měl přirozeně postačovat. Většina lidí se však takto nestravuje. Je možné tyto aktivní složky stravy přijímat ve formě potravních doplňků. Určitě neublíží, nemůžete se předávkovat. Jsou velké rozdíly v počtu a složení probiotických kmenů v těchto doplňcích. To je spíše otázka na specialisty. Vy se můžete poradit třeba v lékárně. 24.5.2023 11:10
OTÁZKA: Jaký máte prosím názor na "probiotika na míru", která se dnes vyrábí? Olga F.
ODPOVĚĎ: Termín "probiotika na míru" je pro mne zavádějící. Probiotické kmeny bakterií (s jednou výjimkou kvasinky) musí mít definované vlastnosti, které musí být laboratorně ověřeny, aby mohly být deklarovány. Poctiví výrobci by se takto měli chovat. Potravní doplňky však nejsou pod regulací jako léky. Může z toho být problém. 24.5.2023 11:12
OTÁZKA: Dobrý den, funguje to i naopak - tedy nejen, že střevo ovlivňuje naši náladu, ale i že my naší náladou dovedeme ovlivnit střevní mikrobiom? Adélka
ODPOVĚĎ: Obecně je osa mozek - střevo obousměrná. Jsou doklady i pro tvrzení, které uvádíte. 24.5.2023 11:12
OTÁZKA: Dobrý den, dávám dětem každý den Actimel, stačí to na pokrytí správné střevní mikroflóry? Alice
ODPOVĚĎ: Podle mne je to pozitivní podnět pro jejich střevní mikrobiotu. Předpokládám, že jídelníček Vašich dětí bude dále obsahovat převážně zeleninu, ovoce, přiměřeně masa a že se vyhnete vysoce zpracovaným potravinám (uzeniny,...). Jinak to Actimel sám o sobě nezvládne. 24.5.2023 11:13
OTÁZKA: Dobrý den, co by měl člověk denně sníst, aby se správně staral o svůj mikrobiom? Darina
ODPOVĚĎ: Už jsem se vyjádřil výše. Jídelníček by měl obsahovat v přiměřeném poměru rostlinnou a živočišnou stravu s převahou rostlinné. Dobře působí zkvašené mléčné výrobky a zkvašená zelenina. Vyhýbejte se vysoce zpracovaným potravinám (uzeniny, různé hotovky,...). 24.5.2023 11:16
OTÁZKA: Krásný den, proč má každý jiný mikrobiom, co to ovlivňuje? Čím si nejvíce škodíme? A co byste naopak doporučil? Lenka
ODPOVĚĎ: Každý člověk na planetě je zcela unikátní svou genetickou dispozicí. Ta je navíc od samého početí ovlivňována životními podmínkami. Obrazně řečeno jsme ovlivňováni již v děloze matky. Rozhodující pro nastavení individuální mikrobioty střeva je kojenecké období, kdy by každé dítě mělo být kojeno mateřským mlékem. Mezi ukončeným 4. měsícem nejpozději do 6. měsíce života musí být kojenému dítěti postupně vřazena pevná strava. Tak se vytváří základy střevní mikrobioty pro zbytek života. Její stabilitu určuje naše strava. Většina lidí v rozvinutých zemích má složení stravy, které mikrobiotě neprospívají. Negativně samozřejmě působí také např. antibiotika a především nejrůznější chemické látky, které jsou do našich potravin přidávány pro lepší chuť, barvu, skladovatelnost,... Odpověď na další otázky si odvoďte z toho, co jsem napsal. 24.5.2023 11:19
OTÁZKA: Dobrý den, existují nějaká zdravá doporučení ohledně stravy, se kterými by se to nemělo přehánět s která mohou mikrobiom negativně ovlivnit? Jako například "jezte hodně vlákniny, doplňuje při fyzickém výkonu bílkoviny prostřednictvím proteinových doplňků, pijte hodně tekutin" apod. Děkuji Terezie
ODPOVĚĎ: Odpověď je komplikovaná a nebude vyčerpávající. Abyste měla dostatek vlákniny jak nestravitelné, tak rozpustné, musíte jíst hodně rostlinné stravy (ovoce, zelenina, málo vymílané moučné výrobky). Maso by mělo být průmyslově málo zpracované. Jakákoliv fyzická námaha vede k narušení bariér střeva. Měla by být přiměřená a měla byste po námaze regenerovat. S výjimkou vrcholových sportovců je zbytečná konzumace proteinových doplňků. 24.5.2023 11:23
OTÁZKA: Dobrý den, teď se stalo hitem pití kombuchy. Co si o tom myslíte? Miška
ODPOVĚĎ: Nápoje z kombuchy jsou zdraví prospěšné a lze je doporučit. Samozřejmě při tom musíte dodržovat základní hygienická pravidla, aby produkt byl skutečně zdraví prospěšný. 24.5.2023 11:26
OTÁZKA: Pane profesore, jak prospěšné nebo škodlivé jsou prosím alternativní "necukry" jako xylitol a erythtriol? Děkuji Marta
ODPOVĚĎ: "Umělými" sladidly ošálíte chuť. Celé Vaše tělo se při jejich požití nastaví na trávení cukru, který však nepřijmete. Lze říci, že umělá sladidla nejsou zdraví prospěšná. Většina z nich ovlivňuje mikrobiotou střeva. Mikrobi je zkvašují, přitom může být průjem, plynatost. Osoby s nadváhou by měli redukovat příjem energie jiným způsobem. Měli by také zvýšit výdej energie fyzickou aktivitou. 24.5.2023 11:32
OTÁZKA: Prosím, má na střevní mikrobiom pozitivní vliv například velký přísun omega 3? A co naopak způsobují omega 6 ve vyšší míře? Děkuji za odpověď. Lucie
ODPOVĚĎ: Nemyslím si, že by omega 3 mastné kyseliny zásadně proměňovaly mikrobiotu střeva. Jsou však zdravotně velmi cenné, především z nich vznikají protizánětlivé látky. Naopak, z omega 6 mastných kyselin vznikají látky prozánětlivé. Málo se ví, že z běžných olejů pro kuchyňské potřeby obsahuje největší množství omega 3 řepkový olej. Naopak, oblíbený slunečnicový olej, má v převaze omega 6. 24.5.2023 11:34

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.