On-line rozhovor s profesorkou Janou Dostálovou
vydáno 2.4.2015 12:00
Letošní rok přinesl několik zásadních změn v tom, které údaje musí být uvedeny na obalech potravin. Jaké výhody to přineslo nám spotřebitelům a jak se v novém značení vyznat? Ptejte se ve čtvrtek od 12 hodin profesorky Jany Dostálové z Vysoké školy chemicko-technologické.
Konec rozhovoru
Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 2. dubna 2015 do 12:30
OTÁZKA:
Můžete mi prosím vysvětlit, jak se u nás zjišťuje, zda jsou potraviny, které se u nás prodávají zdraví neškodné?
Kristýna
ODPOVĚĎ:
Na tuto otázku by bylo třeba daleko více času než je v chatu k disposici. Jenom stručně - dělá se mikrobiologický rozbor a stanovení chemických látek zdraví škodlivých.
2.4.2015 12:48
OTÁZKA:
Myslíte si, že se u nás prodávají méně kvalitní potraviny než třeba v Německu, Rakousku nebo dalších západních zemích?
Ina
ODPOVĚĎ:
Takto obecně se to nedá říci. V každé zemi existují potraviny s velmi rozdílnou kvalitou a spotřebitel si může vybrat.
2.4.2015 12:50
OTÁZKA:
Dobrý den, kupujete české výrobky, kterým dáváte přednost.
Andrej
ODPOVĚĎ:
Nekupuji pouze české výrobky. Vybírám si podle složení a značky. Firmy nemohu jmenovat, byla by to reklama
2.4.2015 15:35
OTÁZKA:
Dobrý den, paní profesorko. Chtěla bych se zeptat, na jaká aditiva si mám dávat pozor při výběru masných výrobků (šunky, paštiky) a jaká jsou například úplně neškodná? Předem děkuji za odpověď a moc fandím Vaší práci!
Lucie
ODPOVĚĎ:
Při přiměřeném konzumu jsou aditiva neškodná. V šunce, paštikách a nejen v nich je rizikový vysoký obsah soli, případně i tuku, které nejsou éčka.
2.4.2015 15:37
OTÁZKA:
Jak podstatná je pro Vás informace o zemi původu? Prijde mi okolo toho zbytečná bourka ve sklenici vody. Pokud je to dobré tak si to koupim, pokud není tak to nekoupim.
Tomáš
ODPOVĚĎ:
Do určité míry s Vámi souhlasím. Některé země jsou ale opravdu rizikovější.
2.4.2015 15:38
OTÁZKA:
Čím se řídíte při výběru jídla?
Sváťa Kuřátko
ODPOVĚĎ:
Čtu údaje na obalech potravin. Pokud potravina nemá příliš vhodné složení z hlediska výživového (vysoký obsah tuku a cukru), ale chutná mi, tak se snažím nekonzumovat velká množství.
2.4.2015 17:56
OTÁZKA:
Umožňuje současná právní úprava, aby bylo na obalu sýra napsáno "Vyrobeno v EU pro firmu XY"?
Petr S.
Na tuto otázku odmítá dotazovaný odpovídat
předchozí | 1 2 | další |
Upozornění
Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.