On-line rozhovor s profesorkou Janou Dostálovou

Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.
velikost textu:
vydáno 2.4.2015 12:00
Letošní rok přinesl několik zásadních změn v tom, které údaje musí být uvedeny na obalech potravin. Jaké výhody to přineslo nám spotřebitelům a jak se v novém značení vyznat? Ptejte se ve čtvrtek od 12 hodin profesorky Jany Dostálové z Vysoké školy chemicko-technologické.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 2. dubna 2015 do 12:30

OTÁZKA: Můžete mi prosím vysvětlit, jak se u nás zjišťuje, zda jsou potraviny, které se u nás prodávají zdraví neškodné? Kristýna
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. ODPOVĚĎ: Na tuto otázku by bylo třeba daleko více času než je v chatu k disposici. Jenom stručně - dělá se mikrobiologický rozbor a stanovení chemických látek zdraví škodlivých. 2.4.2015 12:48
OTÁZKA: Myslíte si, že se u nás prodávají méně kvalitní potraviny než třeba v Německu, Rakousku nebo dalších západních zemích? Ina
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. ODPOVĚĎ: Takto obecně se to nedá říci. V každé zemi existují potraviny s velmi rozdílnou kvalitou a spotřebitel si může vybrat. 2.4.2015 12:50
OTÁZKA: Dobrý den, kupujete české výrobky, kterým dáváte přednost. Andrej
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. ODPOVĚĎ: Nekupuji pouze české výrobky. Vybírám si podle složení a značky. Firmy nemohu jmenovat, byla by to reklama 2.4.2015 15:35
OTÁZKA: Dobrý den, paní profesorko. Chtěla bych se zeptat, na jaká aditiva si mám dávat pozor při výběru masných výrobků (šunky, paštiky) a jaká jsou například úplně neškodná? Předem děkuji za odpověď a moc fandím Vaší práci! Lucie
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. ODPOVĚĎ: Při přiměřeném konzumu jsou aditiva neškodná. V šunce, paštikách a nejen v nich je rizikový vysoký obsah soli, případně i tuku, které nejsou éčka. 2.4.2015 15:37
OTÁZKA: Jak podstatná je pro Vás informace o zemi původu? Prijde mi okolo toho zbytečná bourka ve sklenici vody. Pokud je to dobré tak si to koupim, pokud není tak to nekoupim. Tomáš
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. ODPOVĚĎ: Do určité míry s Vámi souhlasím. Některé země jsou ale opravdu rizikovější. 2.4.2015 15:38
OTÁZKA: Čím se řídíte při výběru jídla? Sváťa Kuřátko
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. ODPOVĚĎ: Čtu údaje na obalech potravin. Pokud potravina nemá příliš vhodné složení z hlediska výživového (vysoký obsah tuku a cukru), ale chutná mi, tak se snažím nekonzumovat velká množství. 2.4.2015 17:56
OTÁZKA: Umožňuje současná právní úprava, aby bylo na obalu sýra napsáno "Vyrobeno v EU pro firmu XY"? Petr S.

Na tuto otázku odmítá dotazovaný odpovídat

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.