Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


On-line rozhovor

On-line rozhovor s MUDr. Haraldem Čadílkem

MUDr. Harald Čadílek
velikost textu:
vydáno 20.7.2010 12:00
Na vše o rakovině děložního čípku se můžete ptát gynekologa Haralda Čadílka.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 20. července 2010 do 12:30

OTÁZKA: Dobrý den, ráda bych se zeptala, kdyby jste měl dceru ve věku vhodném k očkování proti rakovině děložního čípku, nechal byste jí bez většího váhání očkovat? Děkuji Lucie Lucie Jínová
MUDr. Harald Čadílek ODPOVĚĎ: Dobrý den, zcela jednoznačně ano. Očkování proti rakovině čípku je jako každé jiné očkování, přímo efekt nevidíte, ale zajistíte svému dítěte klidnější budoucnost bez závažných onemocnění, kterým lze v dnešní době již předcházet. 20.7.2010 12:07
OTÁZKA: Dobrý den, mám sedmiletou dceru, kdy je nejlepší ji nechat očkovat? Děkuji K. Alena Hušnerová
MUDr. Harald Čadílek ODPOVĚĎ: Dobrý den, u sedmileté máte ještě čas. V doporučeních se nejdříve v některých státech začíná v 9 letech, já osobně bych ještě čekal dále, ale u náctiletých a hlavně zavčas před zahájením sex. aktivit, naočkovat. 20.7.2010 12:09
OTÁZKA: Pane doktore, dá se rakovina děložního čípku poznat při běžné prohlídce u gynekologa, nebo je potřeba nějaké speciální vyšetření?
MUDr. Harald Čadílek ODPOVĚĎ: Ano dá se poznat, od toho je právě prevence. Nicméně právě nyní má mladá generace jedinečnou možnost udělat pro své zdraví něco prevetivně ( očkování ) . 20.7.2010 12:10
OTÁZKA: Je ještě kromě očkování nějaká jiná cesta, jak se nenakazit? ( Kondom, antikoncepce)
MUDr. Harald Čadílek ODPOVĚĎ: Je, ale ta není schůdná - sex. abstinence.:-) Jinak žádná jiná metoda Vám neposkytne zcela bezpečnou ochranu. Přenos je totiž možný i v rámci tzv nekoitálních aktivit- tedy třeba petting. 20.7.2010 12:12
OTÁZKA: Ještě mám jeden dotaz. Jaká jsou rizika očkování? Děkuji Alena Hušnerová
MUDr. Harald Čadílek ODPOVĚĎ: Stejná jako každé jiné očkování, tedy minimální. Pouze občas se objeví v místě vpichu zarudnutí, otok či bolestivost, ale záhy to odezní. Závažnější jsou vyjímečná. 20.7.2010 12:13
OTÁZKA: Dobrý den pade doktore. Je mi 24 let a uvažuji o očkování proti rakovině děložního čípku. Bylo mi to mou gynekoložkou i vřele doporučeno vzhledem k dědičným problémům s čípkem a mým častým gynekologickým problémům. Kdybych už neměnila sexuálního partnera, mělo by očkování smysl? Kdybych teroreticky vir měla už v sobě, tak by očkování k ničemu nebylo - nebo se pletu? Děkuji za odpověď. Lenka Lenka Zíková
MUDr. Harald Čadílek ODPOVĚĎ: S Vaší lékařkou souhlasím. I pro Vás to má význam. Samozřejmě nejefektivnější je u papen, ale i žena sex. aktivní Vašeho věku z vakcinace profituje. S virem se setká za život (je jich mnoho subtypů) asi 3/4 všech žen, ale většina ho tzv vyčistí z těla. Proto se běžně nevyšetřuje, zda je žena vašeho věku nositelkou. Nemá to praktický opad. A to jestli ani Vy ani Váš partner nebude mít v životě jiného partnera již nelze bohužel nikdy říci bezpečně. Tedy určitě i vy zvažte tuto možnost. Dědičnost ale u této nemoci není podstatná, důležitá je nákaza a tzv persistence tímto virem. 20.7.2010 12:17
OTÁZKA: Dobrý den pane doktore, na kontroly vč. cytologie jsem naštěstí chodila (2x ročně, nikdy žádné problémy). V září 2008 mi diagnostikovali Ca colli uteri T1a2. Jsem po kyretáži, konizaci a preventivně i lymfadenektomii (hysterektomii jsem odmítla) – všechny výsledky v pořádku. Moje otázka zní, zda má smysl se nyní nechat očkovat. Ošetřující lékař v COP to považuje za zbytečné, ale můj gynekolog mě přesvědčuje o opaku. Děkuji za Váš názor. Eva H., 30 let
MUDr. Harald Čadílek ODPOVĚĎ: Dobrý den, vždy je potřeba myslet na to, že očkování není léčba současně probíhajícího onemocnění. Jelikož ale stále můžete se kdykoliv znovu nakazit tzv HR typem ( vysoce rizikovým) HPV viru, tak ochrana před ním se důležitá. Nevíme, kterým subtypem je byla infikována před zjištěním onemocnění a navíc prodělaná infekce Vám neposkytuje imunitu. Takže je klidně možná infekce jiným subtypem, který může znovu onemocnění způsobit. Takže shrnuto- i pro Vás je určitý benefit z vakcíny. 20.7.2010 12:20
OTÁZKA: Dobry den, po nedavne biopsii mi byla zjistena skvamozni metaplazmie a dysplazie dlazdicoveho epitelu stredne tezkeho stupne, tedy CIN 2. Od 16 let jsem chodila pravidelne na kontroly a nikdy drive cytologicke vysetreni zadne problemy nevykazovalo. Muj gynekolog mi doporucil pockat do zari, udelat znovu biopsii a pak se podrobit operaci. Chtela jsem se zeptat, jestli ta moznost, ze by se nalez rozvinul do stupne CIN 3 v nasledujicich 2 mesicich je opravdu tak mala, jak mi rikal. Je mi 27 let. Dekuji, Lucie
MUDr. Harald Čadílek ODPOVĚĎ: Dobrý den, ano, onemocnění se vyvíjí pomalu, a než dospělo k současnému nálezu tak to trvalo dlouho. Virus jste již musela mít v sobě delší dobu. Pokud ale onemocnění bude stále CIN 2 spíše bych u tak mladé ženy prováděl kontroly a zjistil odběrem její HPV status ke zhodnocení prognozy vývoje. Je totiž ještě možné i vývoj opačným směrem k fyziol. nálezu. Konizace má potom samozřejmě vliv na Vaše budoucí gravidity. 20.7.2010 12:23
OTÁZKA: Kterou z vakcín, které jsou na trhu by jste mé 15-tileté dceři doporučil a proč? Děkuji
MUDr. Harald Čadílek ODPOVĚĎ: Na trhu jsou dvě vakcíny, liší se působením proti různým subtypům HPV , a rovněž se ukazuje,že se liší hladinou protilátek, která je po nich i po více než 7 letech. Záleží na Vás zda více preferujete zajištění proti onkogenním typům nebo proti genitálním bradavicím. Každý musí zvážit preference, já osobně považuji kondylomata za ne tak podstatnou diagnozu jako rakovina čípku . Mne osobně zatím více přesvědčila vakcina cervarix. 20.7.2010 12:26
OTÁZKA: Dobrý den, můj gynekolog mi řekl, že jsem již infekci papilomaviry prodělala (je mi 24 let) a neustále mi doporučuje až vnucuje očkování. Není to zbytečné, pokud již v sobě HPV mám, na prohlídky chodím co půl roku a kromě toho mám stálého partnera? Říká se, že očkování je spíše moderní vlna, také jsou v tom velké peníze. Slyšela jsem již od několika lékařů, i od gynekologů, že sami toto očkování nedoporučují, protože je velikým zásahem do imunity. Laicky mi připadá, že nevýhody (imunita, další „svinstvo“ do těla) převáží výhody, alespoň v mém případě (HPV již v těle, pravidelné prohlídky, stálý partner). Děkuji.
MUDr. Harald Čadílek ODPOVĚĎ: Váš dotaz je velmi obsáhlý, ale pokusím se zodpovědět. Neznám gynekologa, který by byl odborním v této problematice a zastával Vámi zmíněný názor. Spíše to zavání názorem laika či extrémními názory léčitelů. S HPV se setkat můžete i nadále, a většina jak jsem již zmínil ho z těla vyčistí, což ale neposkytuje imunitu před další reinfekcí. Ke stálosti partnerů se nemůžu vyjádřit, ale vzhledem k tomu s čím se setkávám v praxi bych na tuto strunu nasázel. :-( Očkování bych nevnucoval, každý strůjcem svého štěstí.Ale například, ten kdo onemocní žloutenkou, tak si rovněž může doživotně vyčítat, proč se preventivně neočkoval a ohrozil tak své zdraví třeba s doživotními následky. Takže lékař by měl informovat ale né nutit. Pacientka či její maminka jsou svéprávné bytosti. Zkuste sama posoudit pro a proti a porovnat své priority v životě. 20.7.2010 12:32
OTÁZKA: Dobrý den, kdy je nejvhodnější doba pro toto očkování, ač už z hlediska věku dívky, nebo i ročního období. Předem děkuji za odpověď
MUDr. Harald Čadílek ODPOVĚĎ: Dobrý den, z hlediska věku- nejlépe do zahájení sex. aktivity, tedy u náctiletých. Roční období nehraje roli, ale nyní bych určitě zvážil využít akci pojišťoven, kdo ví, kdy zase budou přispívat. 20.7.2010 12:34
OTÁZKA: Je mi 30 let, mám roční dítě (nyní ještě kojím) a před otěhotněním jsem se léčila s HPV. Má pro mne ještě smysl očkování proti rakovině děložního čípku a HPV? Martina Jalová
MUDr. Harald Čadílek ODPOVĚĎ: Ano má. Samozřejmě, jak jsem již zmínil, benefit je největší u děvčat před zahájením sex. života. Ale studie dokládají přínos i u žen vašeho věku. Jinak platí již zmíněné výše, tedy priority a to jak moc chceme ijvestovat do svého zdraví. 20.7.2010 12:37
OTÁZKA: Dobrý den pane doktore, je mi 23 let a od 17 let vedu pravidelný sexuální život s jedním partnerem. Uvažuji o očkování proti rakovině děložního čípku a zajímalo by mě, zda by toto očkování bylo v mém případě účinné. Je pravda, že očkování ochrání pouze proti těm druhům papillomavirů, se kterými žena ještě nepřišla do styku? Je možné před očkováním provést nějaké vyšetření, kterým se zjistí, jestli jsem už některý papillomavirus měla? Ještě by mě zajímalo, zda se přítomnost papillomavirů,resp. začínající nemoc, zjistí běžným gynekologickým vyšetřením? Velice děkuji za odpovědi L.
MUDr. Harald Čadílek ODPOVĚĎ: Dobrý den, tedy od konce, běžným vyšetřením se přítomnost virů nezjistí, i když cytolog ze stěru z čípku podezření může vyslovit. Běžně se toto vyšetření na HPV neprovádí, není doporučení v žádných svět. doporučením, v tomto je konsensus. Jak jsem již zmínil, nákaza nevyvolá imunitu, tedy po vyčištění se můžete časem opět nakazit stejným subtypem. Vzhledem k rozvoovosti u nás a dalším faktorům ( to Vám ale nepřeji ) musíte myslet i na budoucnost . Ano má tedy význam, byť menší než u panen, i u Vás. 20.7.2010 12:41
OTÁZKA: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda má očkování smysl i v mém věku - je mi 27 let a pochopitelně jsem již několik partnerů měla. Děkuji za odpověď.
MUDr. Harald Čadílek ODPOVĚĎ: Konečně mohu odpovědět stručně- ano má. 20.7.2010 12:41
OTÁZKA: Dobrý den, je očkování účinné i v pozdějším věku, kolem cca 30ti let? Děkuji Iva Petra Maňáková
MUDr. Harald Čadílek ODPOVĚĎ: Ano je, je to doleženo studiemi. 20.7.2010 12:41

Upozornění






mobilní verze