Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Na kožní problémy funguje změna jídelníčku. Co vynechat a co si dopřát

Kůže je největší orgán lidského těla a mnohdy nastavuje obraz toho, co se děje uvnitř organismu. Proto je třeba léčit zejména příčiny vyrážek, kopřivek a dalších kožních problémů. Pomoci může třeba zelenina.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

H97a70n47a 44P46a81u55l 2649304233628

Pred par lety jsem zacala trpet chladovou alergii. Kdo nezazil koprivku na chodidlech z chozeni doma na boso, nevi co je bolest. Stacilo prejit z mistnosti do mistnosti, rozdil teploty par stupnu a hned jsem se osypala od heavy az k pate. Doslova. V zime chodit ven bylo skoro nemozne... Prvne jsem se lecila steroidama a antihistaminama, trochu to pomohlo. Pak mi kozni lekarka - specialistka na koprivkova onemocneni poradila vysadit lepek. Postupne se to zlepsovala a do roka jsem mohla vysadit veskere leky. Dietu dodrzuji velice prisne, protoze i pri trose lepku zase zacnu reagovat na chlad. Akorat je to docela fuska vysvetlit lidem, proc nemuzu jist lepek, protoze o chladove alergii nikdo neslysel...

+2/0
4.12.2016 10:22

J65a67n73a 55N66o12v80á74k67o67v40á 7907160409708

Chladovou alergií trpěl můj starší syn zhruba od čtyř do patnácti let. Ty vykulené nechápavé pohledy učitelek, vedoucích na táboře a zdravotníků. kterým jsem vysvětlovala, jak ta alergie "funguje" a jak jí předcházet, to bych vám přála vidět. Myslím, že většina z nich si někde v ústraní klepala na čelo a vůbec tomu nevěřila. :-(

+1/0
4.12.2016 22:45

H80a42n43a 30P41a95u37l 2739924713228

Ja lidem ukazu fotky na telefonu. ;-D;-D;-D

0/0
5.12.2016 20:26

J43a57n 60P98e95k41a 5513863623

Potvrzuji, sám jsem to tak před lety vyřešil. Na nepříjemný jakobyexém + suchou kůži kolem očí nepomáhalo nic z lékárny, nic od kosmetiky.. naopak, nakonec vše dráždilo. Krátkodobé zklidnění podporoval akorát tak čístý rýžový olej. Nicméně až po delší době mi došlo, že problém bude uvnitř - a odepsal jsem z jídelníčku chemické potraviny (mrkněte na http://www.zdravapotravina.cz/seznam-ecek .. ten web mi dost pomohl) a většinu masa. No, za nějaké týdny bylo znát zlepšení a po pár měsících problém vymizel. Ještě se potom vrátil asi po půl roce v lednu, ale jen na chvilku...

0/0
4.12.2016 8:58

J71i10ř75í 28P76u98d85i83l 8600408403558

;-DAsi nejlepší je nic nežrat !! Tam neni potom nic nezdravého !! Naši předci jedli všechno, ale mělo to háček ! Když maso, tak čistý, bez srač... A ta mouka? vemte jakékoliv zrní, normálně ho umelte a máte mouku, čistou! Bez přísad proti všemu.... Chleba je z mouky ,soli, kvásku a vody ! Přečtě te si na obalu od cheba z čeho ten cheba je.......A to je nejen chleba........ Tady máte prvopočátek onemocnění.....

+2/−5
3.12.2016 20:32

T38o16m20á73š 32M85o92r31a69v39č98í62k 3937896473265

O naše předky bych se neopíral. To co jedli by pro dnešní lidi byla přísná dieta a to co dělali, by byl pro dnešního člověka brutální bootcamp :)

+3/0
3.12.2016 21:28

B44á59r63a 52T18e19s41n67e12r63o95v51á 5895410414819

v něčem máte pravdu, na druhou stranu naši předci umírali běžně mezi 40. a 50. rokem života...

0/0
3.12.2016 22:05

T87o28m53á88š 32M19o65r93a41v12č69í75k 3647826193485

Jenže to nebylo díky stravě (maximálně tak kvůli nedostatku stravy). Oni běžně umírali i ve věku "nula let". Byl nalezen hrob slovanských církevních hodnostářů, kteří neměli tak tvrdý život na poli, měli lepší hygienické návyky a i přes absenci novodobých lékařů se dožili všichni více jak 60 let.

+2/0
3.12.2016 22:26

J66a52n72a 94N95ě73m63e12č63k89o27v90á 3663724871196

Ve zkratce: nejezte s...ky a nebudete mít problém. Vcelku souhlasím, až na tu obvyklou mánii proti masu a mouce, zcela opomíjející, že to jsou potraviny, na kterých lidstvo "vyrostlo" do dnešní doby. Fakt se děsím chvíle, kdy nám fanatici tu mouku a pečivo začnou v rámci veřejného blaha zakazovat...

PS, citlivějším lidem doporučuju čtrnáctidenní test na kolu bez cukru. Po třech skleničkách denně jsem měla horší ksicht, než v sedmnácti. Zmínku o "tajných přísadách" limonád v článku docela postrádám.

+1/−2
3.12.2016 12:54

T30o62m17á58š 96M62o78r22a50v97č57í75k 3177716913465

Dnešní mouka a její množství. Nejsem si jistý, že jsme "vyrůstali" zrovna na tomto. Mnozí to fakt přehánějí, Slované měli pestřejší jídelníček a tolik mouky nekonzumovali. Druhá věc je, zda jsme si všichni za tisíce let opravdu geneticky zvykli (zvlášť na kvanta bílé mouky). O mase bych nepolemizoval vůbec, tam je to ještě mnohem starší záležitost - pokud je to kvalitní maso.

+3/−3
3.12.2016 18:48

P80a86v12e32l 87P68í85p91a 1531885858677

Opravdu? Povídejte co se v Evropě konzumovalo kromě mouky? Resp. obilí?

+1/−3
3.12.2016 20:27

T28o47m13á73š 38M80o66r44a30v11č88í68k 3897926823545

Opravdu to chcete vědět, docela prostoduchá otázka? Zelenina, ovoce, luštěniny, proso, pohanka.....Slované nebyli takoví blázni do pšenice nebo bílé mouky jako my. Milovali jáhly a pohanku, jedli i víc luštěnin.

+5/0
3.12.2016 20:42

R75a15d35e56k 27H35o53d85a85ň 9846857411933

Z toho že něco jedli bych se ještě nesnažil tvrdit, že to milovali :-P

+4/0
3.12.2016 21:12

T31o66m53á72š 91M54o31r59a54v11č77í90k 3347116593845

Napsal jsem to proto, že ty kaše se dlouho (až do staršího novověku) zachovaly jako sváteční jídlo. Osladili si tím život. Myslím, že sladké milovali i v té době. Ale když jste tak pedantský, máte pravdu, že je to nevědecký výraz;-)

0/0
3.12.2016 21:16

T23o63m97á74š 12M46o77r82a60v20č10í22k 3587876523945

Navíc to není téma jen o obilovinách. Proso je obilovina. Srovnávám s dnešní moukou. Nad takovým Slovanem by kupodivu zajásal i kdejaký "alternativec", nejen dietolog. Neměli cukr, tak sladili hodně ovocem, občas medem, javorovým sirupem, rádi jedli klíčky z luštěnin, houby, sůl byla nad zlato, jedli hodně bylin, velmi kvalitní maso mladých (proti dnešku) štíhlých a netučných zvířat, pohanku, mladý ječmen, kvalitní chléb, který dnes nekoupíte ..... atd.

+3/−1
3.12.2016 20:59

T79o13m36á79š 31M25o26r11a38v32č25í60k 3337786363105

Nebyly žádné velkochovy tlustých prasat kdoví jakým sajrajtem krmených či dopovaných, ale volně pobíhala, krmila se tím co našla v přírodě a porážela se relativně mladá, aby bylo maso libové a kvalitní.

+2/0
3.12.2016 21:08

A51l35e11n71a 32V42e28s28e30l74á 3893411435318

Nějaký historický zdroj na toto by byl? Podle mě se masa jedlo relativně málo - ale nemyslím, že to, co se jedlo, bylo mladé a už vůbec ne libové. Chleba se sádlem byl určitě častější potravou než libové maso. (Navíc tehdejšími měřitky, kdy maso bylo vzácné a fyzické aktivity bylo naopak hodně, libové maso nebylo kvalitní. Více energie dodalo to tučné. Libové maso je kvalitní pro nás, když se jím cpeme denně a většinu dne sedíme na zadku.)

0/−3
3.12.2016 22:21

T47o94m23á34š 94M54o97r33a14v90č47í81k 3737736233615

To si jako myslíte, že jsem si to jen tak ze srandy všechno vymyslel;-D Slované - M. Beranová (1988, Panorama Praha, 304 str.)

+2/0
3.12.2016 22:30

T32o36m41á73š 22M17o61r51a32v57č69í17k 3617116493365

M. Úlehlová-Tilschová: Česká strava lidová, Praha 1945, nakl. Družstevní práce

0/0
3.12.2016 22:36

T68o94m11á77š 64M20o53r41a55v53č12í95k 3807836593545

BERANOVÁ, M. 2005: Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Praha.

ŽEMLIČKA, J., 1999: Čechy v době knížecí, Praha

PEŠKE, L. 1985: Domácí a lovná zvířata podle nálezů na Slovanských lokalitách v Čechách. SNMH 39.

PLEINEROVÁ, I. - NEUSTUPNÝ, E. 1987: K otázce stravy ve staroslovanském období. AR 39.

OPRAVIL, E. 1972: Rostliny z velkomoravského hradiště v Mikulčicích. Studie AÚ ČSAV v Brně 2. Praha.

KÜHN, F. 1980: Obilí a plevele u Slovanů v 6. - 10. století. In: Slované v 6. - 10. století (Břeclav - Pohansko 1978) Brno.

KRZEMIEŃSKA, B. 1963: Užitkové rostliny a rostlinná výživa středověkých Čech. Vznik a počátky Slovanů 4.

BERANOVÁ, M. 1990: Chléb a sýr u českých Slovanů. AR 42.

0/0
3.12.2016 22:42

T53o17m22á66š 15M11o56r34a87v61č82í71k 3957376253525

A můžu znát váš zdroj, který odporuje faktům? Jen by mě zajímal prst, ze kterého jste to cucala;-)

0/0
3.12.2016 22:32
Foto

A88n96n55a 14V78e21s83e66l25á 2870428666

Za první republiky běžná pražská žena v domácnosti z nižší střední vrstvy vařila převážně bezmasá jídla, maso se připravovalo k nedělnímu obědu a při výjimečných příležitostech. Živiteli čili hlavě rodiny se v týdnu občas přilepšilo párkem nebo buřtem.

Zdroj: babička - ročník 1896, matka - ročník 1921...

0/0
4.12.2016 4:57

T62o58m54á50š 72M19o62r17a93v36č68í63k 3927546523755

Slovan jsem (možná) i já nejen naše babičky:) Ráno jsem si dal šunku, k tomu 3 rohlíky, na oběd budu mít taky maso - můžu tvrdit tedy, že Slované jedli maso, bílé pečivo pořád a k tomu tučné? :).....Záleží na časové ose vzhledem ke genetice. Můžeme nad tím polemizovat, ale už vstup do našeho trávícího systému s tím má problémy. Zuby si na naší stravu nezvykly ani za 10 000 let a prababičky to moc nevylepšily:) A aby nebyla mýlka - nepolemizuji nad množstvím, ale nad kvalitou a libovostí. Ty materiály pojednávají převážně o středověku, Mrkněte třeba na ten druhý zdroj a budete překvapená jak pestře a na dnešní dobu ultra-zdravě se stravovali. Schválně kolik znáte celiaků nebo lidí s nějakým druhem intolerance na obiloviny a kolik lidí je alergických na maso nebo klasickou zeleninu. Jedno už prostě máme v genech, na to druhé si třeba za tisíce nebo desítky tisíc let taky zvykneme a kazy zubů a celiakie budou extrémně vzácnou chorobou.

0/0
4.12.2016 6:15

A58l69e68n58a 25V85e53s91e85l14á 3503741945388

Pravda, otázka je, do jak hluboké minulosti jdete. Jestli někam do pravěku, můžete mít co se stravy týká pravdu. (Ale pak zas mají pravdu ti, co poukazují na to, jak krátký život většina tehdejších lidí žila.)

Já uvažovala spíše v historii řekněme předminulého století. Kdy už se věk dožití tak moc nelišil (průměr ano, ale ti, co přežili dětství už měli zhruba stejnou šanci na dlouhověkost jako máme dnes), ovšem vykrmovala se sádelnatá, na energii bohatá prasata.

0/0
5.12.2016 11:39
Foto

T98o88m22á24š 67G34r12o38s30m32a27n 5621446944692

Já myslím, že pokud někdo žije v prostředí, kde neni dobrá voda, tak mu to stejně nepomůže. Sám jsem měl problémy s kůží, dokud jsem studoval do letošního jara a byl jsem v Liberci a nebo na koleji, kde nebyla zrovna super voda. Od doby, co bydlím na bytě v Praze, kde je fakt super voda, tak mám tak čistou kůži jako snad nikdy předtím a to jsem ze svého jídelníčku nezměnil vůbec nic.

Je zajímavé, když na onaDnes píšou chlapi komentáře :-)

+11/0
3.12.2016 8:41

B85o49h84u66m40i90l66a 28M72a18j47e72r11o58v85á 4157211414

pojali to jako on a dnes

+5/0
3.12.2016 8:59

E97l97i69š73k79a 39S84v50o56b41o47d35o96v33á 6181952261270

;-DR^

0/0
3.12.2016 18:53

Z10d88e38n97ě18k 32W93o51l59f 9861380367715

Voda na Harcově byla akorát hodně tvrdá, na nic jiného si za těch pět let stěžovat nemůžu.

0/0
3.12.2016 9:11

J45a22n 50P13e96k71a 5263753143

Pomůže. Lidské tělo je skvělá samočistící mašina, dost toho zvládne, ale když jí jen házíte klacky pod nohy tím, že ji zaděláváte ze všech stran... tak to logicky nemůže zvládat věčně.

0/0
4.12.2016 8:59

Z37d55e49n20ě85k 35W81o49l49f 9911610697865

Mléčné výrobky, přemíra masa a cukru. Je to jednoduché.

+3/−6
3.12.2016 8:12

K51a69r10e60l 51M85a87l35í63k 1273140755888

Nechte 4 tydny na slunci:-):-):-) to je dobra rada na zimu.Vyber temat na iDnes je nekdy k smichu.4 tydny slunce v kuse to je malokdy i pres leto...

+4/0
3.12.2016 7:56

D81e15n98i53s 11H34u84m11l 4522685225176

tojo, navíc ta mrcha ještě většinou každý večer zapadne

+4/0
3.12.2016 10:26







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.