Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Na kožní problémy funguje změna jídelníčku. Co vynechat a co si dopřát

Kůže je největší orgán lidského těla a mnohdy nastavuje obraz toho, co se děje uvnitř organismu. Proto je třeba léčit zejména příčiny vyrážek, kopřivek a dalších kožních problémů. Pomoci může třeba zelenina.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

H68a33n53a 61P89a88u84l 2619414153158

Pred par lety jsem zacala trpet chladovou alergii. Kdo nezazil koprivku na chodidlech z chozeni doma na boso, nevi co je bolest. Stacilo prejit z mistnosti do mistnosti, rozdil teploty par stupnu a hned jsem se osypala od heavy az k pate. Doslova. V zime chodit ven bylo skoro nemozne... Prvne jsem se lecila steroidama a antihistaminama, trochu to pomohlo. Pak mi kozni lekarka - specialistka na koprivkova onemocneni poradila vysadit lepek. Postupne se to zlepsovala a do roka jsem mohla vysadit veskere leky. Dietu dodrzuji velice prisne, protoze i pri trose lepku zase zacnu reagovat na chlad. Akorat je to docela fuska vysvetlit lidem, proc nemuzu jist lepek, protoze o chladove alergii nikdo neslysel...

+2/0
4.12.2016 10:22

J16a67n24a 29N34o81v73á68k34o47v79á 7427190789458

Chladovou alergií trpěl můj starší syn zhruba od čtyř do patnácti let. Ty vykulené nechápavé pohledy učitelek, vedoucích na táboře a zdravotníků. kterým jsem vysvětlovala, jak ta alergie "funguje" a jak jí předcházet, to bych vám přála vidět. Myslím, že většina z nich si někde v ústraní klepala na čelo a vůbec tomu nevěřila. :-(

+1/0
4.12.2016 22:45

H41a76n41a 27P18a55u43l 2429374313278

Ja lidem ukazu fotky na telefonu. ;-D;-D;-D

0/0
5.12.2016 20:26

J64a16n 15P33e39k29a 5433263743

Potvrzuji, sám jsem to tak před lety vyřešil. Na nepříjemný jakobyexém + suchou kůži kolem očí nepomáhalo nic z lékárny, nic od kosmetiky.. naopak, nakonec vše dráždilo. Krátkodobé zklidnění podporoval akorát tak čístý rýžový olej. Nicméně až po delší době mi došlo, že problém bude uvnitř - a odepsal jsem z jídelníčku chemické potraviny (mrkněte na http://www.zdravapotravina.cz/seznam-ecek .. ten web mi dost pomohl) a většinu masa. No, za nějaké týdny bylo znát zlepšení a po pár měsících problém vymizel. Ještě se potom vrátil asi po půl roce v lednu, ale jen na chvilku...

0/0
4.12.2016 8:58

J56i41ř17í 68P41u47d47i48l 8940538143298

;-DAsi nejlepší je nic nežrat !! Tam neni potom nic nezdravého !! Naši předci jedli všechno, ale mělo to háček ! Když maso, tak čistý, bez srač... A ta mouka? vemte jakékoliv zrní, normálně ho umelte a máte mouku, čistou! Bez přísad proti všemu.... Chleba je z mouky ,soli, kvásku a vody ! Přečtě te si na obalu od cheba z čeho ten cheba je.......A to je nejen chleba........ Tady máte prvopočátek onemocnění.....

+2/−5
3.12.2016 20:32

T79o26m30á60š 23M61o72r94a37v31č82í51k 3917636643225

O naše předky bych se neopíral. To co jedli by pro dnešní lidi byla přísná dieta a to co dělali, by byl pro dnešního člověka brutální bootcamp :)

+3/0
3.12.2016 21:28

B89á15r51a 20T91e23s39n35e52r12o97v74á 5395670844959

v něčem máte pravdu, na druhou stranu naši předci umírali běžně mezi 40. a 50. rokem života...

0/0
3.12.2016 22:05

T24o57m33á67š 67M84o44r74a38v95č94í40k 3207556553795

Jenže to nebylo díky stravě (maximálně tak kvůli nedostatku stravy). Oni běžně umírali i ve věku "nula let". Byl nalezen hrob slovanských církevních hodnostářů, kteří neměli tak tvrdý život na poli, měli lepší hygienické návyky a i přes absenci novodobých lékařů se dožili všichni více jak 60 let.

+2/0
3.12.2016 22:26

J73a51n21a 72N70ě61m37e25č60k18o69v18á 3193614131236

Ve zkratce: nejezte s...ky a nebudete mít problém. Vcelku souhlasím, až na tu obvyklou mánii proti masu a mouce, zcela opomíjející, že to jsou potraviny, na kterých lidstvo "vyrostlo" do dnešní doby. Fakt se děsím chvíle, kdy nám fanatici tu mouku a pečivo začnou v rámci veřejného blaha zakazovat...

PS, citlivějším lidem doporučuju čtrnáctidenní test na kolu bez cukru. Po třech skleničkách denně jsem měla horší ksicht, než v sedmnácti. Zmínku o "tajných přísadách" limonád v článku docela postrádám.

+1/−2
3.12.2016 12:54

T91o56m97á88š 65M88o81r31a29v55č95í43k 3897706673675

Dnešní mouka a její množství. Nejsem si jistý, že jsme "vyrůstali" zrovna na tomto. Mnozí to fakt přehánějí, Slované měli pestřejší jídelníček a tolik mouky nekonzumovali. Druhá věc je, zda jsme si všichni za tisíce let opravdu geneticky zvykli (zvlášť na kvanta bílé mouky). O mase bych nepolemizoval vůbec, tam je to ještě mnohem starší záležitost - pokud je to kvalitní maso.

+3/−3
3.12.2016 18:48

P67a32v46e43l 72P54í84p67a 1121535938257

Opravdu? Povídejte co se v Evropě konzumovalo kromě mouky? Resp. obilí?

+1/−3
3.12.2016 20:27

T72o70m13á75š 67M78o78r11a84v46č69í22k 3477976803245

Opravdu to chcete vědět, docela prostoduchá otázka? Zelenina, ovoce, luštěniny, proso, pohanka.....Slované nebyli takoví blázni do pšenice nebo bílé mouky jako my. Milovali jáhly a pohanku, jedli i víc luštěnin.

+5/0
3.12.2016 20:42

R63a47d58e71k 35H48o88d63a65ň 9696327301873

Z toho že něco jedli bych se ještě nesnažil tvrdit, že to milovali :-P

+4/0
3.12.2016 21:12

T39o31m43á52š 48M57o74r69a37v40č46í76k 3527946963295

Napsal jsem to proto, že ty kaše se dlouho (až do staršího novověku) zachovaly jako sváteční jídlo. Osladili si tím život. Myslím, že sladké milovali i v té době. Ale když jste tak pedantský, máte pravdu, že je to nevědecký výraz;-)

0/0
3.12.2016 21:16

T69o74m93á74š 82M81o65r83a80v76č73í88k 3877226293295

Navíc to není téma jen o obilovinách. Proso je obilovina. Srovnávám s dnešní moukou. Nad takovým Slovanem by kupodivu zajásal i kdejaký "alternativec", nejen dietolog. Neměli cukr, tak sladili hodně ovocem, občas medem, javorovým sirupem, rádi jedli klíčky z luštěnin, houby, sůl byla nad zlato, jedli hodně bylin, velmi kvalitní maso mladých (proti dnešku) štíhlých a netučných zvířat, pohanku, mladý ječmen, kvalitní chléb, který dnes nekoupíte ..... atd.

+3/−1
3.12.2016 20:59

T17o75m46á57š 15M55o77r75a60v36č33í26k 3257286863895

Nebyly žádné velkochovy tlustých prasat kdoví jakým sajrajtem krmených či dopovaných, ale volně pobíhala, krmila se tím co našla v přírodě a porážela se relativně mladá, aby bylo maso libové a kvalitní.

+2/0
3.12.2016 21:08

A92l37e38n84a 53V45e44s34e23l81á 3733631985858

Nějaký historický zdroj na toto by byl? Podle mě se masa jedlo relativně málo - ale nemyslím, že to, co se jedlo, bylo mladé a už vůbec ne libové. Chleba se sádlem byl určitě častější potravou než libové maso. (Navíc tehdejšími měřitky, kdy maso bylo vzácné a fyzické aktivity bylo naopak hodně, libové maso nebylo kvalitní. Více energie dodalo to tučné. Libové maso je kvalitní pro nás, když se jím cpeme denně a většinu dne sedíme na zadku.)

0/−3
3.12.2016 22:21

T54o74m62á94š 74M30o17r40a57v54č73í67k 3177456173775

To si jako myslíte, že jsem si to jen tak ze srandy všechno vymyslel;-D Slované - M. Beranová (1988, Panorama Praha, 304 str.)

+2/0
3.12.2016 22:30

T35o97m97á38š 61M87o13r13a87v87č56í43k 3217276493895

M. Úlehlová-Tilschová: Česká strava lidová, Praha 1945, nakl. Družstevní práce

0/0
3.12.2016 22:36

T17o90m88á91š 11M45o23r36a23v17č82í63k 3327576693235

BERANOVÁ, M. 2005: Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Praha.

ŽEMLIČKA, J., 1999: Čechy v době knížecí, Praha

PEŠKE, L. 1985: Domácí a lovná zvířata podle nálezů na Slovanských lokalitách v Čechách. SNMH 39.

PLEINEROVÁ, I. - NEUSTUPNÝ, E. 1987: K otázce stravy ve staroslovanském období. AR 39.

OPRAVIL, E. 1972: Rostliny z velkomoravského hradiště v Mikulčicích. Studie AÚ ČSAV v Brně 2. Praha.

KÜHN, F. 1980: Obilí a plevele u Slovanů v 6. - 10. století. In: Slované v 6. - 10. století (Břeclav - Pohansko 1978) Brno.

KRZEMIEŃSKA, B. 1963: Užitkové rostliny a rostlinná výživa středověkých Čech. Vznik a počátky Slovanů 4.

BERANOVÁ, M. 1990: Chléb a sýr u českých Slovanů. AR 42.

0/0
3.12.2016 22:42

T26o82m34á28š 88M41o77r19a66v84č69í75k 3327786773685

A můžu znát váš zdroj, který odporuje faktům? Jen by mě zajímal prst, ze kterého jste to cucala;-)

0/0
3.12.2016 22:32
Foto

A51n69n78a 29V87e73s65e17l58á 2180318706

Za první republiky běžná pražská žena v domácnosti z nižší střední vrstvy vařila převážně bezmasá jídla, maso se připravovalo k nedělnímu obědu a při výjimečných příležitostech. Živiteli čili hlavě rodiny se v týdnu občas přilepšilo párkem nebo buřtem.

Zdroj: babička - ročník 1896, matka - ročník 1921...

0/0
4.12.2016 4:57

T98o20m12á51š 74M30o29r14a44v85č66í58k 3307746753275

Slovan jsem (možná) i já nejen naše babičky:) Ráno jsem si dal šunku, k tomu 3 rohlíky, na oběd budu mít taky maso - můžu tvrdit tedy, že Slované jedli maso, bílé pečivo pořád a k tomu tučné? :).....Záleží na časové ose vzhledem ke genetice. Můžeme nad tím polemizovat, ale už vstup do našeho trávícího systému s tím má problémy. Zuby si na naší stravu nezvykly ani za 10 000 let a prababičky to moc nevylepšily:) A aby nebyla mýlka - nepolemizuji nad množstvím, ale nad kvalitou a libovostí. Ty materiály pojednávají převážně o středověku, Mrkněte třeba na ten druhý zdroj a budete překvapená jak pestře a na dnešní dobu ultra-zdravě se stravovali. Schválně kolik znáte celiaků nebo lidí s nějakým druhem intolerance na obiloviny a kolik lidí je alergických na maso nebo klasickou zeleninu. Jedno už prostě máme v genech, na to druhé si třeba za tisíce nebo desítky tisíc let taky zvykneme a kazy zubů a celiakie budou extrémně vzácnou chorobou.

0/0
4.12.2016 6:15

A21l93e46n81a 38V72e95s47e87l93á 3903461155648

Pravda, otázka je, do jak hluboké minulosti jdete. Jestli někam do pravěku, můžete mít co se stravy týká pravdu. (Ale pak zas mají pravdu ti, co poukazují na to, jak krátký život většina tehdejších lidí žila.)

Já uvažovala spíše v historii řekněme předminulého století. Kdy už se věk dožití tak moc nelišil (průměr ano, ale ti, co přežili dětství už měli zhruba stejnou šanci na dlouhověkost jako máme dnes), ovšem vykrmovala se sádelnatá, na energii bohatá prasata.

0/0
5.12.2016 11:39
Foto

T76o28m62á58š 30G92r28o61s27m24a57n 5161696404672

Já myslím, že pokud někdo žije v prostředí, kde neni dobrá voda, tak mu to stejně nepomůže. Sám jsem měl problémy s kůží, dokud jsem studoval do letošního jara a byl jsem v Liberci a nebo na koleji, kde nebyla zrovna super voda. Od doby, co bydlím na bytě v Praze, kde je fakt super voda, tak mám tak čistou kůži jako snad nikdy předtím a to jsem ze svého jídelníčku nezměnil vůbec nic.

Je zajímavé, když na onaDnes píšou chlapi komentáře :-)

+11/0
3.12.2016 8:41

B36o53h67u53m60i71l71a 50M71a50j33e44r83o40v80á 4827471754

pojali to jako on a dnes

+5/0
3.12.2016 8:59

E70l88i29š69k36a 83S38v22o55b27o27d28o78v51á 6131282351750

;-DR^

0/0
3.12.2016 18:53

Z97d94e45n59ě35k 15W62o49l66f 9881540727845

Voda na Harcově byla akorát hodně tvrdá, na nic jiného si za těch pět let stěžovat nemůžu.

0/0
3.12.2016 9:11

J65a45n 95P83e95k72a 5843153843

Pomůže. Lidské tělo je skvělá samočistící mašina, dost toho zvládne, ale když jí jen házíte klacky pod nohy tím, že ji zaděláváte ze všech stran... tak to logicky nemůže zvládat věčně.

0/0
4.12.2016 8:59

Z11d82e30n11ě24k 49W15o70l83f 9631640297955

Mléčné výrobky, přemíra masa a cukru. Je to jednoduché.

+3/−6
3.12.2016 8:12

K29a85r10e44l 59M17a49l23í59k 1803670915738

Nechte 4 tydny na slunci:-):-):-) to je dobra rada na zimu.Vyber temat na iDnes je nekdy k smichu.4 tydny slunce v kuse to je malokdy i pres leto...

+4/0
3.12.2016 7:56

D88e62n60i45s 31H13u13m42l 4592495755396

tojo, navíc ta mrcha ještě většinou každý večer zapadne

+4/0
3.12.2016 10:26







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.