Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Na kožní problémy funguje změna jídelníčku. Co vynechat a co si dopřát

Kůže je největší orgán lidského těla a mnohdy nastavuje obraz toho, co se děje uvnitř organismu. Proto je třeba léčit zejména příčiny vyrážek, kopřivek a dalších kožních problémů. Pomoci může třeba zelenina.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

H88a42n40a 21P87a84u91l 2819714343478

Pred par lety jsem zacala trpet chladovou alergii. Kdo nezazil koprivku na chodidlech z chozeni doma na boso, nevi co je bolest. Stacilo prejit z mistnosti do mistnosti, rozdil teploty par stupnu a hned jsem se osypala od heavy az k pate. Doslova. V zime chodit ven bylo skoro nemozne... Prvne jsem se lecila steroidama a antihistaminama, trochu to pomohlo. Pak mi kozni lekarka - specialistka na koprivkova onemocneni poradila vysadit lepek. Postupne se to zlepsovala a do roka jsem mohla vysadit veskere leky. Dietu dodrzuji velice prisne, protoze i pri trose lepku zase zacnu reagovat na chlad. Akorat je to docela fuska vysvetlit lidem, proc nemuzu jist lepek, protoze o chladove alergii nikdo neslysel...

+2/0
4.12.2016 10:22

J48a32n41a 60N95o62v62á71k91o10v33á 7147730479728

Chladovou alergií trpěl můj starší syn zhruba od čtyř do patnácti let. Ty vykulené nechápavé pohledy učitelek, vedoucích na táboře a zdravotníků. kterým jsem vysvětlovala, jak ta alergie "funguje" a jak jí předcházet, to bych vám přála vidět. Myslím, že většina z nich si někde v ústraní klepala na čelo a vůbec tomu nevěřila. :-(

+1/0
4.12.2016 22:45

H32a60n54a 26P77a94u51l 2649934193538

Ja lidem ukazu fotky na telefonu. ;-D;-D;-D

0/0
5.12.2016 20:26


J89a11n 90P30e96k42a 5773803203

Potvrzuji, sám jsem to tak před lety vyřešil. Na nepříjemný jakobyexém + suchou kůži kolem očí nepomáhalo nic z lékárny, nic od kosmetiky.. naopak, nakonec vše dráždilo. Krátkodobé zklidnění podporoval akorát tak čístý rýžový olej. Nicméně až po delší době mi došlo, že problém bude uvnitř - a odepsal jsem z jídelníčku chemické potraviny (mrkněte na http://www.zdravapotravina.cz/seznam-ecek .. ten web mi dost pomohl) a většinu masa. No, za nějaké týdny bylo znát zlepšení a po pár měsících problém vymizel. Ještě se potom vrátil asi po půl roce v lednu, ale jen na chvilku...

0/0
4.12.2016 8:58

J64i42ř21í 82P17u35d19i55l 8450648373668

;-DAsi nejlepší je nic nežrat !! Tam neni potom nic nezdravého !! Naši předci jedli všechno, ale mělo to háček ! Když maso, tak čistý, bez srač... A ta mouka? vemte jakékoliv zrní, normálně ho umelte a máte mouku, čistou! Bez přísad proti všemu.... Chleba je z mouky ,soli, kvásku a vody ! Přečtě te si na obalu od cheba z čeho ten cheba je.......A to je nejen chleba........ Tady máte prvopočátek onemocnění.....

+2/−5
3.12.2016 20:32

T73o24m61á41š 36M55o55r51a96v67č46í51k 3527726613795

O naše předky bych se neopíral. To co jedli by pro dnešní lidi byla přísná dieta a to co dělali, by byl pro dnešního člověka brutální bootcamp :)

+3/0
3.12.2016 21:28

B70á12r90a 36T92e36s18n89e48r71o18v52á 5855950284389

v něčem máte pravdu, na druhou stranu naši předci umírali běžně mezi 40. a 50. rokem života...

0/0
3.12.2016 22:05

T80o85m25á85š 38M88o70r86a32v38č23í95k 3947696403445

Jenže to nebylo díky stravě (maximálně tak kvůli nedostatku stravy). Oni běžně umírali i ve věku "nula let". Byl nalezen hrob slovanských církevních hodnostářů, kteří neměli tak tvrdý život na poli, měli lepší hygienické návyky a i přes absenci novodobých lékařů se dožili všichni více jak 60 let.

+2/0
3.12.2016 22:26

J72a38n84a 43N73ě11m73e46č16k71o91v64á 3473124641106

Ve zkratce: nejezte s...ky a nebudete mít problém. Vcelku souhlasím, až na tu obvyklou mánii proti masu a mouce, zcela opomíjející, že to jsou potraviny, na kterých lidstvo "vyrostlo" do dnešní doby. Fakt se děsím chvíle, kdy nám fanatici tu mouku a pečivo začnou v rámci veřejného blaha zakazovat...

PS, citlivějším lidem doporučuju čtrnáctidenní test na kolu bez cukru. Po třech skleničkách denně jsem měla horší ksicht, než v sedmnácti. Zmínku o "tajných přísadách" limonád v článku docela postrádám.

+1/−2
3.12.2016 12:54

T48o18m69á65š 57M75o51r80a41v13č14í63k 3237216933775

Dnešní mouka a její množství. Nejsem si jistý, že jsme "vyrůstali" zrovna na tomto. Mnozí to fakt přehánějí, Slované měli pestřejší jídelníček a tolik mouky nekonzumovali. Druhá věc je, zda jsme si všichni za tisíce let opravdu geneticky zvykli (zvlášť na kvanta bílé mouky). O mase bych nepolemizoval vůbec, tam je to ještě mnohem starší záležitost - pokud je to kvalitní maso.

+3/−3
3.12.2016 18:48

P40a72v78e56l 21P84í63p78a 1221775788657

Opravdu? Povídejte co se v Evropě konzumovalo kromě mouky? Resp. obilí?

+1/−3
3.12.2016 20:27

T95o16m48á29š 72M22o57r86a10v74č86í96k 3867136113695

Opravdu to chcete vědět, docela prostoduchá otázka? Zelenina, ovoce, luštěniny, proso, pohanka.....Slované nebyli takoví blázni do pšenice nebo bílé mouky jako my. Milovali jáhly a pohanku, jedli i víc luštěnin.

+5/0
3.12.2016 20:42

R96a20d33e93k 77H24o33d73a32ň 9186887631533

Z toho že něco jedli bych se ještě nesnažil tvrdit, že to milovali :-P

+4/0
3.12.2016 21:12

T90o53m78á95š 84M83o35r64a83v89č11í63k 3177776643855

Napsal jsem to proto, že ty kaše se dlouho (až do staršího novověku) zachovaly jako sváteční jídlo. Osladili si tím život. Myslím, že sladké milovali i v té době. Ale když jste tak pedantský, máte pravdu, že je to nevědecký výraz;-)

0/0
3.12.2016 21:16

T81o69m17á82š 93M81o11r53a84v87č81í81k 3747956643325

Navíc to není téma jen o obilovinách. Proso je obilovina. Srovnávám s dnešní moukou. Nad takovým Slovanem by kupodivu zajásal i kdejaký "alternativec", nejen dietolog. Neměli cukr, tak sladili hodně ovocem, občas medem, javorovým sirupem, rádi jedli klíčky z luštěnin, houby, sůl byla nad zlato, jedli hodně bylin, velmi kvalitní maso mladých (proti dnešku) štíhlých a netučných zvířat, pohanku, mladý ječmen, kvalitní chléb, který dnes nekoupíte ..... atd.

+3/−1
3.12.2016 20:59

T92o43m19á31š 17M11o11r28a75v15č22í29k 3327406703455

Nebyly žádné velkochovy tlustých prasat kdoví jakým sajrajtem krmených či dopovaných, ale volně pobíhala, krmila se tím co našla v přírodě a porážela se relativně mladá, aby bylo maso libové a kvalitní.

+2/0
3.12.2016 21:08

A68l87e50n48a 80V79e58s18e51l34á 3213961115538

Nějaký historický zdroj na toto by byl? Podle mě se masa jedlo relativně málo - ale nemyslím, že to, co se jedlo, bylo mladé a už vůbec ne libové. Chleba se sádlem byl určitě častější potravou než libové maso. (Navíc tehdejšími měřitky, kdy maso bylo vzácné a fyzické aktivity bylo naopak hodně, libové maso nebylo kvalitní. Více energie dodalo to tučné. Libové maso je kvalitní pro nás, když se jím cpeme denně a většinu dne sedíme na zadku.)

0/−3
3.12.2016 22:21

T88o87m35á77š 69M72o68r43a77v79č67í88k 3167876693815

To si jako myslíte, že jsem si to jen tak ze srandy všechno vymyslel;-D Slované - M. Beranová (1988, Panorama Praha, 304 str.)

+2/0
3.12.2016 22:30

T31o53m27á46š 23M86o55r25a50v22č83í10k 3797826893145

M. Úlehlová-Tilschová: Česká strava lidová, Praha 1945, nakl. Družstevní práce

0/0
3.12.2016 22:36

T26o32m26á33š 93M54o69r96a76v34č19í69k 3807916723705

BERANOVÁ, M. 2005: Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Praha.

ŽEMLIČKA, J., 1999: Čechy v době knížecí, Praha

PEŠKE, L. 1985: Domácí a lovná zvířata podle nálezů na Slovanských lokalitách v Čechách. SNMH 39.

PLEINEROVÁ, I. - NEUSTUPNÝ, E. 1987: K otázce stravy ve staroslovanském období. AR 39.

OPRAVIL, E. 1972: Rostliny z velkomoravského hradiště v Mikulčicích. Studie AÚ ČSAV v Brně 2. Praha.

KÜHN, F. 1980: Obilí a plevele u Slovanů v 6. - 10. století. In: Slované v 6. - 10. století (Břeclav - Pohansko 1978) Brno.

KRZEMIEŃSKA, B. 1963: Užitkové rostliny a rostlinná výživa středověkých Čech. Vznik a počátky Slovanů 4.

BERANOVÁ, M. 1990: Chléb a sýr u českých Slovanů. AR 42.

0/0
3.12.2016 22:42

T47o68m13á66š 78M64o40r11a42v19č36í56k 3887676633945

A můžu znát váš zdroj, který odporuje faktům? Jen by mě zajímal prst, ze kterého jste to cucala;-)

0/0
3.12.2016 22:32
Foto

A89n63n71a 83V70e45s86e76l82á 2290698876

Za první republiky běžná pražská žena v domácnosti z nižší střední vrstvy vařila převážně bezmasá jídla, maso se připravovalo k nedělnímu obědu a při výjimečných příležitostech. Živiteli čili hlavě rodiny se v týdnu občas přilepšilo párkem nebo buřtem.

Zdroj: babička - ročník 1896, matka - ročník 1921...

0/0
4.12.2016 4:57

T76o84m44á58š 49M22o62r20a78v33č34í61k 3917246903845

Slovan jsem (možná) i já nejen naše babičky:) Ráno jsem si dal šunku, k tomu 3 rohlíky, na oběd budu mít taky maso - můžu tvrdit tedy, že Slované jedli maso, bílé pečivo pořád a k tomu tučné? :).....Záleží na časové ose vzhledem ke genetice. Můžeme nad tím polemizovat, ale už vstup do našeho trávícího systému s tím má problémy. Zuby si na naší stravu nezvykly ani za 10 000 let a prababičky to moc nevylepšily:) A aby nebyla mýlka - nepolemizuji nad množstvím, ale nad kvalitou a libovostí. Ty materiály pojednávají převážně o středověku, Mrkněte třeba na ten druhý zdroj a budete překvapená jak pestře a na dnešní dobu ultra-zdravě se stravovali. Schválně kolik znáte celiaků nebo lidí s nějakým druhem intolerance na obiloviny a kolik lidí je alergických na maso nebo klasickou zeleninu. Jedno už prostě máme v genech, na to druhé si třeba za tisíce nebo desítky tisíc let taky zvykneme a kazy zubů a celiakie budou extrémně vzácnou chorobou.

0/0
4.12.2016 6:15

A28l22e18n18a 69V24e79s26e30l88á 3983111805368

Pravda, otázka je, do jak hluboké minulosti jdete. Jestli někam do pravěku, můžete mít co se stravy týká pravdu. (Ale pak zas mají pravdu ti, co poukazují na to, jak krátký život většina tehdejších lidí žila.)

Já uvažovala spíše v historii řekněme předminulého století. Kdy už se věk dožití tak moc nelišil (průměr ano, ale ti, co přežili dětství už měli zhruba stejnou šanci na dlouhověkost jako máme dnes), ovšem vykrmovala se sádelnatá, na energii bohatá prasata.

0/0
5.12.2016 11:39
Foto

T82o59m94á51š 34G57r73o76s17m75a15n 5531256664382

Já myslím, že pokud někdo žije v prostředí, kde neni dobrá voda, tak mu to stejně nepomůže. Sám jsem měl problémy s kůží, dokud jsem studoval do letošního jara a byl jsem v Liberci a nebo na koleji, kde nebyla zrovna super voda. Od doby, co bydlím na bytě v Praze, kde je fakt super voda, tak mám tak čistou kůži jako snad nikdy předtím a to jsem ze svého jídelníčku nezměnil vůbec nic.

Je zajímavé, když na onaDnes píšou chlapi komentáře :-)

+11/0
3.12.2016 8:41

B19o91h56u54m12i58l69a 21M60a27j61e14r27o37v59á 4237601384

pojali to jako on a dnes

+5/0
3.12.2016 8:59

E52l49i74š65k49a 89S43v20o50b15o42d12o26v98á 6231872201960

;-DR^

0/0
3.12.2016 18:53

Z52d56e78n77ě22k 47W43o33l71f 9521550497575

Voda na Harcově byla akorát hodně tvrdá, na nic jiného si za těch pět let stěžovat nemůžu.

0/0
3.12.2016 9:11

J62a54n 24P71e26k63a 5523513663

Pomůže. Lidské tělo je skvělá samočistící mašina, dost toho zvládne, ale když jí jen házíte klacky pod nohy tím, že ji zaděláváte ze všech stran... tak to logicky nemůže zvládat věčně.

0/0
4.12.2016 8:59

Z20d90e17n64ě78k 57W10o61l89f 9391270627695

Mléčné výrobky, přemíra masa a cukru. Je to jednoduché.

+3/−6
3.12.2016 8:12

K13a59r74e36l 36M32a25l27í89k 1643100565788

Nechte 4 tydny na slunci:-):-):-) to je dobra rada na zimu.Vyber temat na iDnes je nekdy k smichu.4 tydny slunce v kuse to je malokdy i pres leto...

+4/0
3.12.2016 7:56

D57e11n37i95s 34H66u55m85l 4452865695566

tojo, navíc ta mrcha ještě většinou každý večer zapadne

+4/0
3.12.2016 10:26







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.