Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Na kožní problémy funguje změna jídelníčku. Co vynechat a co si dopřát

Kůže je největší orgán lidského těla a mnohdy nastavuje obraz toho, co se děje uvnitř organismu. Proto je třeba léčit zejména příčiny vyrážek, kopřivek a dalších kožních problémů. Pomoci může třeba zelenina.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

H69a21n29a 85P74a92u38l 2139984493768

Pred par lety jsem zacala trpet chladovou alergii. Kdo nezazil koprivku na chodidlech z chozeni doma na boso, nevi co je bolest. Stacilo prejit z mistnosti do mistnosti, rozdil teploty par stupnu a hned jsem se osypala od heavy az k pate. Doslova. V zime chodit ven bylo skoro nemozne... Prvne jsem se lecila steroidama a antihistaminama, trochu to pomohlo. Pak mi kozni lekarka - specialistka na koprivkova onemocneni poradila vysadit lepek. Postupne se to zlepsovala a do roka jsem mohla vysadit veskere leky. Dietu dodrzuji velice prisne, protoze i pri trose lepku zase zacnu reagovat na chlad. Akorat je to docela fuska vysvetlit lidem, proc nemuzu jist lepek, protoze o chladove alergii nikdo neslysel...

+2/0
4.12.2016 10:22

J52a55n39a 73N65o42v64á52k50o33v13á 7727270749618

Chladovou alergií trpěl můj starší syn zhruba od čtyř do patnácti let. Ty vykulené nechápavé pohledy učitelek, vedoucích na táboře a zdravotníků. kterým jsem vysvětlovala, jak ta alergie "funguje" a jak jí předcházet, to bych vám přála vidět. Myslím, že většina z nich si někde v ústraní klepala na čelo a vůbec tomu nevěřila. :-(

+1/0
4.12.2016 22:45

H36a27n68a 61P97a72u19l 2209104493918

Ja lidem ukazu fotky na telefonu. ;-D;-D;-D

0/0
5.12.2016 20:26


J53a49n 14P65e87k19a 5943873623

Potvrzuji, sám jsem to tak před lety vyřešil. Na nepříjemný jakobyexém + suchou kůži kolem očí nepomáhalo nic z lékárny, nic od kosmetiky.. naopak, nakonec vše dráždilo. Krátkodobé zklidnění podporoval akorát tak čístý rýžový olej. Nicméně až po delší době mi došlo, že problém bude uvnitř - a odepsal jsem z jídelníčku chemické potraviny (mrkněte na http://www.zdravapotravina.cz/seznam-ecek .. ten web mi dost pomohl) a většinu masa. No, za nějaké týdny bylo znát zlepšení a po pár měsících problém vymizel. Ještě se potom vrátil asi po půl roce v lednu, ale jen na chvilku...

0/0
4.12.2016 8:58

J95i22ř88í 75P70u44d98i27l 8140668483118

;-DAsi nejlepší je nic nežrat !! Tam neni potom nic nezdravého !! Naši předci jedli všechno, ale mělo to háček ! Když maso, tak čistý, bez srač... A ta mouka? vemte jakékoliv zrní, normálně ho umelte a máte mouku, čistou! Bez přísad proti všemu.... Chleba je z mouky ,soli, kvásku a vody ! Přečtě te si na obalu od cheba z čeho ten cheba je.......A to je nejen chleba........ Tady máte prvopočátek onemocnění.....

+2/−5
3.12.2016 20:32

T21o22m66á21š 44M47o51r13a43v44č38í34k 3737876243475

O naše předky bych se neopíral. To co jedli by pro dnešní lidi byla přísná dieta a to co dělali, by byl pro dnešního člověka brutální bootcamp :)

+3/0
3.12.2016 21:28

B84á45r92a 76T39e22s65n23e37r92o89v62á 5725900164439

v něčem máte pravdu, na druhou stranu naši předci umírali běžně mezi 40. a 50. rokem života...

0/0
3.12.2016 22:05

T11o89m42á36š 47M53o53r70a53v83č29í60k 3837646123825

Jenže to nebylo díky stravě (maximálně tak kvůli nedostatku stravy). Oni běžně umírali i ve věku "nula let". Byl nalezen hrob slovanských církevních hodnostářů, kteří neměli tak tvrdý život na poli, měli lepší hygienické návyky a i přes absenci novodobých lékařů se dožili všichni více jak 60 let.

+2/0
3.12.2016 22:26

J29a61n42a 68N72ě70m71e98č56k53o82v51á 3573884401516

Ve zkratce: nejezte s...ky a nebudete mít problém. Vcelku souhlasím, až na tu obvyklou mánii proti masu a mouce, zcela opomíjející, že to jsou potraviny, na kterých lidstvo "vyrostlo" do dnešní doby. Fakt se děsím chvíle, kdy nám fanatici tu mouku a pečivo začnou v rámci veřejného blaha zakazovat...

PS, citlivějším lidem doporučuju čtrnáctidenní test na kolu bez cukru. Po třech skleničkách denně jsem měla horší ksicht, než v sedmnácti. Zmínku o "tajných přísadách" limonád v článku docela postrádám.

+1/−2
3.12.2016 12:54

T38o94m32á82š 54M87o10r40a90v31č33í55k 3917146383725

Dnešní mouka a její množství. Nejsem si jistý, že jsme "vyrůstali" zrovna na tomto. Mnozí to fakt přehánějí, Slované měli pestřejší jídelníček a tolik mouky nekonzumovali. Druhá věc je, zda jsme si všichni za tisíce let opravdu geneticky zvykli (zvlášť na kvanta bílé mouky). O mase bych nepolemizoval vůbec, tam je to ještě mnohem starší záležitost - pokud je to kvalitní maso.

+3/−3
3.12.2016 18:48

P89a17v42e21l 57P46í70p40a 1281435798937

Opravdu? Povídejte co se v Evropě konzumovalo kromě mouky? Resp. obilí?

+1/−3
3.12.2016 20:27

T70o12m23á64š 53M76o32r87a42v28č37í41k 3607116763505

Opravdu to chcete vědět, docela prostoduchá otázka? Zelenina, ovoce, luštěniny, proso, pohanka.....Slované nebyli takoví blázni do pšenice nebo bílé mouky jako my. Milovali jáhly a pohanku, jedli i víc luštěnin.

+5/0
3.12.2016 20:42

R47a25d16e51k 24H20o60d50a55ň 9286927911343

Z toho že něco jedli bych se ještě nesnažil tvrdit, že to milovali :-P

+4/0
3.12.2016 21:12

T91o64m21á18š 16M69o88r18a67v11č25í81k 3507396713785

Napsal jsem to proto, že ty kaše se dlouho (až do staršího novověku) zachovaly jako sváteční jídlo. Osladili si tím život. Myslím, že sladké milovali i v té době. Ale když jste tak pedantský, máte pravdu, že je to nevědecký výraz;-)

0/0
3.12.2016 21:16

T10o59m56á68š 29M91o12r37a37v78č59í50k 3727186353825

Navíc to není téma jen o obilovinách. Proso je obilovina. Srovnávám s dnešní moukou. Nad takovým Slovanem by kupodivu zajásal i kdejaký "alternativec", nejen dietolog. Neměli cukr, tak sladili hodně ovocem, občas medem, javorovým sirupem, rádi jedli klíčky z luštěnin, houby, sůl byla nad zlato, jedli hodně bylin, velmi kvalitní maso mladých (proti dnešku) štíhlých a netučných zvířat, pohanku, mladý ječmen, kvalitní chléb, který dnes nekoupíte ..... atd.

+3/−1
3.12.2016 20:59

T40o63m50á62š 26M33o54r41a86v42č78í24k 3897686733795

Nebyly žádné velkochovy tlustých prasat kdoví jakým sajrajtem krmených či dopovaných, ale volně pobíhala, krmila se tím co našla v přírodě a porážela se relativně mladá, aby bylo maso libové a kvalitní.

+2/0
3.12.2016 21:08

A87l70e55n67a 46V32e14s98e62l82á 3793361195488

Nějaký historický zdroj na toto by byl? Podle mě se masa jedlo relativně málo - ale nemyslím, že to, co se jedlo, bylo mladé a už vůbec ne libové. Chleba se sádlem byl určitě častější potravou než libové maso. (Navíc tehdejšími měřitky, kdy maso bylo vzácné a fyzické aktivity bylo naopak hodně, libové maso nebylo kvalitní. Více energie dodalo to tučné. Libové maso je kvalitní pro nás, když se jím cpeme denně a většinu dne sedíme na zadku.)

0/−3
3.12.2016 22:21

T44o59m75á41š 51M85o88r18a62v75č15í24k 3817856223875

To si jako myslíte, že jsem si to jen tak ze srandy všechno vymyslel;-D Slované - M. Beranová (1988, Panorama Praha, 304 str.)

+2/0
3.12.2016 22:30

T46o67m15á78š 62M11o62r66a45v17č58í50k 3107426533285

M. Úlehlová-Tilschová: Česká strava lidová, Praha 1945, nakl. Družstevní práce

0/0
3.12.2016 22:36

T31o48m96á29š 47M57o27r86a90v78č17í78k 3627316503285

BERANOVÁ, M. 2005: Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Praha.

ŽEMLIČKA, J., 1999: Čechy v době knížecí, Praha

PEŠKE, L. 1985: Domácí a lovná zvířata podle nálezů na Slovanských lokalitách v Čechách. SNMH 39.

PLEINEROVÁ, I. - NEUSTUPNÝ, E. 1987: K otázce stravy ve staroslovanském období. AR 39.

OPRAVIL, E. 1972: Rostliny z velkomoravského hradiště v Mikulčicích. Studie AÚ ČSAV v Brně 2. Praha.

KÜHN, F. 1980: Obilí a plevele u Slovanů v 6. - 10. století. In: Slované v 6. - 10. století (Břeclav - Pohansko 1978) Brno.

KRZEMIEŃSKA, B. 1963: Užitkové rostliny a rostlinná výživa středověkých Čech. Vznik a počátky Slovanů 4.

BERANOVÁ, M. 1990: Chléb a sýr u českých Slovanů. AR 42.

0/0
3.12.2016 22:42

T86o73m46á22š 30M39o84r43a95v18č95í43k 3367486173295

A můžu znát váš zdroj, který odporuje faktům? Jen by mě zajímal prst, ze kterého jste to cucala;-)

0/0
3.12.2016 22:32
Foto

A32n85n92a 42V88e91s49e87l50á 2280878826

Za první republiky běžná pražská žena v domácnosti z nižší střední vrstvy vařila převážně bezmasá jídla, maso se připravovalo k nedělnímu obědu a při výjimečných příležitostech. Živiteli čili hlavě rodiny se v týdnu občas přilepšilo párkem nebo buřtem.

Zdroj: babička - ročník 1896, matka - ročník 1921...

0/0
4.12.2016 4:57

T83o14m23á66š 40M63o35r95a40v97č90í62k 3637336393615

Slovan jsem (možná) i já nejen naše babičky:) Ráno jsem si dal šunku, k tomu 3 rohlíky, na oběd budu mít taky maso - můžu tvrdit tedy, že Slované jedli maso, bílé pečivo pořád a k tomu tučné? :).....Záleží na časové ose vzhledem ke genetice. Můžeme nad tím polemizovat, ale už vstup do našeho trávícího systému s tím má problémy. Zuby si na naší stravu nezvykly ani za 10 000 let a prababičky to moc nevylepšily:) A aby nebyla mýlka - nepolemizuji nad množstvím, ale nad kvalitou a libovostí. Ty materiály pojednávají převážně o středověku, Mrkněte třeba na ten druhý zdroj a budete překvapená jak pestře a na dnešní dobu ultra-zdravě se stravovali. Schválně kolik znáte celiaků nebo lidí s nějakým druhem intolerance na obiloviny a kolik lidí je alergických na maso nebo klasickou zeleninu. Jedno už prostě máme v genech, na to druhé si třeba za tisíce nebo desítky tisíc let taky zvykneme a kazy zubů a celiakie budou extrémně vzácnou chorobou.

0/0
4.12.2016 6:15

A82l59e52n70a 86V55e75s38e17l39á 3933341575708

Pravda, otázka je, do jak hluboké minulosti jdete. Jestli někam do pravěku, můžete mít co se stravy týká pravdu. (Ale pak zas mají pravdu ti, co poukazují na to, jak krátký život většina tehdejších lidí žila.)

Já uvažovala spíše v historii řekněme předminulého století. Kdy už se věk dožití tak moc nelišil (průměr ano, ale ti, co přežili dětství už měli zhruba stejnou šanci na dlouhověkost jako máme dnes), ovšem vykrmovala se sádelnatá, na energii bohatá prasata.

0/0
5.12.2016 11:39
Foto

T12o51m12á49š 22G14r81o75s95m83a81n 5331916874112

Já myslím, že pokud někdo žije v prostředí, kde neni dobrá voda, tak mu to stejně nepomůže. Sám jsem měl problémy s kůží, dokud jsem studoval do letošního jara a byl jsem v Liberci a nebo na koleji, kde nebyla zrovna super voda. Od doby, co bydlím na bytě v Praze, kde je fakt super voda, tak mám tak čistou kůži jako snad nikdy předtím a to jsem ze svého jídelníčku nezměnil vůbec nic.

Je zajímavé, když na onaDnes píšou chlapi komentáře :-)

+11/0
3.12.2016 8:41

B79o34h68u20m35i66l67a 45M21a15j38e37r84o59v11á 4697111474

pojali to jako on a dnes

+5/0
3.12.2016 8:59

E69l95i49š60k23a 21S34v79o16b63o67d88o63v63á 6871362371140

;-DR^

0/0
3.12.2016 18:53

Z34d24e31n13ě44k 15W89o43l83f 9751950267935

Voda na Harcově byla akorát hodně tvrdá, na nic jiného si za těch pět let stěžovat nemůžu.

0/0
3.12.2016 9:11

J24a79n 84P31e91k61a 5283203573

Pomůže. Lidské tělo je skvělá samočistící mašina, dost toho zvládne, ale když jí jen házíte klacky pod nohy tím, že ji zaděláváte ze všech stran... tak to logicky nemůže zvládat věčně.

0/0
4.12.2016 8:59

Z84d55e60n13ě76k 32W51o74l48f 9571320967445

Mléčné výrobky, přemíra masa a cukru. Je to jednoduché.

+3/−6
3.12.2016 8:12

K86a26r65e60l 43M69a79l37í58k 1823890695538

Nechte 4 tydny na slunci:-):-):-) to je dobra rada na zimu.Vyber temat na iDnes je nekdy k smichu.4 tydny slunce v kuse to je malokdy i pres leto...

+4/0
3.12.2016 7:56

D19e77n41i95s 74H18u92m76l 4382755525406

tojo, navíc ta mrcha ještě většinou každý večer zapadne

+4/0
3.12.2016 10:26







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.