Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Zabijácký bílý cukr. Proč ho omezit?

Průměrný Čech sní ročně až 40 kilo cukru. A odborníci na výživu varují, že za chvilkový pocit štěstí a euforie pak zaplatíte psychickým i fyzickým zdravím. Jak rafinovaný cukr ze stravy eliminovat a proč?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

N88i10k23o11l55a 31H37a80u78e70r32o24v39á 6743799950718

Jako to vidí v MOVEAT.CZ? Za 2dcl skleničku suchého bílého vína nebo "panáka" Baileys by se dala zaměnit ranní porce zapékaných čokoládových müsli (tj. 30g). Půlnoční přípitek ve formě 2dcl šampaňského si lze představit jako 1 celou pistáciovou Deli (35 g). Za půl litr světlého 10°C piva by mohl proběhnout pomyslný směnný kalorický obchod za 1 čokoládovou tyčinku Lion (42g) nebo kelímek smetanové dobroty - Pribináčku. Pokud máte rádi barevné alkoholické destiláty typu ochucené ovocné vodky - pak vězte, že za 1 panáka by jste si mlsli celou koblihu s marmeládou. Kaloricky na tom není o moc lépe oblíbené Mojito, místo kterého by kaloricky bez obav mohl "zaskočit" nanuk Magnum almond (86 g).

Takže přeji DOBROU CHUŤ :-)

0/0
29.12.2016 11:56

L40u85k96á76š 87M98a42r48e54d95a 6971124387118

Tihle vyzivovy odbornici, pripomnelo mi to kdyz nam kdysi v kanclu nejaka odbornice povidala o zdrave vyzive a napriklad metabolismus popsala jako potrebu cloveka chodit na velkou, cim rychlejsi metabolizmus tim casteji se musi clovek vyprazvnovat :) Tady je to taky sama perla....

0/0
7.11.2016 12:27

I93v66a34n 21K41a33z15i60m94o51u46r 6312707236316

Zajímalo by mne, jaké má paní hlavní nutriční specialistka Světa zdraví odborné vzdělání? Řekl bych, že na tu její práci stačí základní škola a naučit se pár divných slov. Třeba živina - to zní výživně! A vy to publikujete!

0/0
7.11.2016 0:30

D90a19n67i44e66l 57N32. 84P98o21k21o24r67n17ý 6757406815751

Tak třeba MU v Brně produkuje docela dost absolventů bakalářského studia obor Nutriční terapeut. Takže cokoli až po Bc. Chápu, že tady půjde spíše o Gůgl junyverzity

0/0
7.11.2016 7:26

O42n31d29ř71e50j 67P63a48l35a34t11a 1353508766710

Vy jste ještě ten blud nesmazali? ;-D

+4/0
6.11.2016 15:09

O34s33k15a88r 44K93o43v45a44ř48í22k 8307213896927

Bububu

0/0
6.11.2016 12:51

J86a75r15o49s93l80a98v 70M46e27j75d13r 8197964600966

Je s podivem, že ve článku nezazněla šokující informace vědců z UJC (Univerzita Járy Cimrmana) - i v soli je nezanedbatelné množství cukru!!!!!!

+1/0
6.11.2016 12:16

L85u70k46á95š 81A52d35a92m41e48c 7875824371115

Paneboze, repny i trtinovy cukr je jedno a to same, sacharoza!! Melasa to same, muze byt repna nebo trtinova. Proste kupujte nerafinvoany cukr a pouzivejte s rozumem.

U nas cukrovarnictvi zlikvidovali, ale aspon ta repa se pestuje v Evrope a nevozi se za tezke prachy pres pul sveta.

+2/0
6.11.2016 0:14

M55i43l37o44š 40K23o58l44m37a76n 6536333437512

Když potřebuje obchod na něčem vydělat, tak nastoupí reklama. Před asi deseti roky začali psát o "zdravé" melase. Kilová plechovka za 180.-Kč a nic moc. Nevím jak dnes, ale pamatuji, jak někdy v padesátých letech se melasa dávala do siláží a my jako kluci jsme j chodil "krást" ze sudů. Ti co dělali v JZD si to nosili domů a ženy vymysleli vánoční pečivo z melasy.

+2/0
6.11.2016 8:30

R27a27d40i36m 47P86o24l43á50š52e95k 9156323799559

To bylo po celou dobu socialismu. Když jsem byl hodně později po padesátých letech na brigádě v mísním JZD, tak tam měli melasu v takových velkých nádržích, vždy z kohoutu natočili do kýblu a přichutili prasatům nebo kravám žrádlo.

A afinovaný cukr, což je hnědý cukr, se prodával myslím až do přijetí EU kvót, o pár korun levnější než bílý cukr.

0/0
6.11.2016 15:17

R62i42c21h86a19r25d 29P68ů81ž61a 9300839360358

ono se jde jaksi otrávit i kyslíkem a jak jsem četl článek, autoři by doporučili nedýchat...prostě všeho má být s mírou

Kdyby chtěli opravdu pomoci tak napíší, čím cukr doplňovat aby si s ním organismus poradil a podobně...

+1/0
5.11.2016 18:35

P28e37t29r 90K50a24ň30o57v56s88k23ý 1414102857909

Titulek jak z bulváru. :-) Jinak velmi dobře psal Lukáš Šmahel, vždy je třeba potraviny uvažovat i v kontextu denní aktivity (zejména pohybu) a samozřejmě i ostatních potravin ...

0/0
5.11.2016 16:35

M43i18c36h64a80l 24K21o22z55a41k 7114962701540

Babička vždycky dost sladila a dožila se krásných jednadevadesáti let, a to měla všechny svoje zuby. Vždycky si na kostku cukru dávala alpu pro svěží dech a nám svým vnukům to dávala místo bonbónů. Taky sladím a mám normální konfekční velikost a zuby taky všechny svoje. Nevím k čemu je strašení lidí dobré.

+2/0
5.11.2016 16:20

T85o66m40á17š 25M43o77r76a13v88č14í48k 3217626403295

Nojo, ale jsou lidi, kteří těch kostek cukru dají třeba 100. Jen ve 2l koly je prý 54 kostek a to není konečná. Jedna kostka je prd, se kterou si zdravé tělo hravě poradí, ale ládovat se stovkou "kostek" každý den bez dodání nějaké kvalitní stravy (tedy minerálů) může vést dlouhodobě k nějakým problémům.

+1/−1
6.11.2016 10:52

R11a87d68i94m 69P85o74l10á69š37e14k 9266173449199

Nejhorší je právě ty sladké nápoje furt upíjet nebo furt po troškách jíst cukrovinky. V ústech jsou potom trvale kyseliny vznikající mikroorganismy z toho cukru, což skončí rozežranými zuby a kazy v nich.

A úplně nejhorší je údajně, když se ty sladké ulepeniny, řeba slazené medem jakožto přírodním prostředkem dávají malým dětem a batolatům. Čím dřív si děti zničí první zuby a musí jim tak narůst druhé, tím jsou údajně ty druhé trvalé zuby méně odolné ke kazům.

0/0
6.11.2016 15:22

J22a33r86d12a 13S56o11k91o70l 1576658411321

Tak ten cukr nám prodejte nerafinovaný !!

+3/0
5.11.2016 13:18

Z75d75e74n10e58k 25B21o98h19a12c58e25k 1808647177549

Nerafinovany hnedy, nas cukr byl na krame za sociku. Stal o neco malo mene, nez cukr rafinovany. Ale zase nebyly bezne banany.

0/0
5.11.2016 19:03
Foto

I16v72o 59Z95r53n94í35k 4877755384262

Nerafinovaný stojí 85,- kč kilo občas si ho kupuji ..težko ho budou prodávat za dvacet.

0/0
6.11.2016 19:05
Foto

J54i85ř75í 34B22a29b43i76n93s60k38ý 7267579298961

no souhlasím že je cukr lepší vyměnit za něco zdravějšího ,problém je kde na o vzít a kde to zdravější vzít ? kus zeleniny která by nevyrostla ve skleníku jako hydroponie těžko v obchodáku seženete , mají plné regály krásných výpěstků které ovšem jako zelenina jen vypadají slunko ani zem nikdy neviděly a BIO to je úžasná kapitola o zdravé zelenině pěstované na půdě kterou padesát let polévaly chemií a dodnes se na ní snáší kdejaký sajrajt z chemiček elektráren atd nemluvě o tom že po Černobylu bych rád viděl louku kde neleží stroncium ale protože jim ta zelenina hnije v regálech tak se holt spustí akce ,,nebezpečný cukr,, bez ohledu na to že je prostě všude , mám cukrovku II. typu takže jsem zamířil v obchodě pro ten třtinový cukr , mám ovšem taky důchod takže pohled na cenu nastolil dilema a jediné řešení bylo nechat ten cukr v regále a jít si pro kilo řepné kostky , taky jsem zkoušel na úřadech ,,dotace,, na zdravou výživu , dráteníky o levnější energii aby zbylo na tu zdravou výživu , jasně že mne všichni poslaly do pr... a všichni svorně se schodly na tom že jsem si měl od mládí šetřit a dneska jsem mohl mít k důchodu ty tři miliony nešetřené a měl bych na zdravou výživu :-)

+1/−2
5.11.2016 8:21
Foto

J22a23n 83V52l86a74d46y84k25a 2502928803364

a měli pravdu

0/0
6.11.2016 8:07

J31i80ř49í 21B82á85r94t54ů 7322364339133

Bez cukru budete žít déle, nebo se vám to aspoň tak bude zdát.

+2/0
4.11.2016 22:44

V61l31a39s60t55i44m43i48l 34Š97t22e73c90h84e38r 4781496890194

Neblbněte lidem hlavu.Nejdříve škodily vejce,sádlo,mléko a nyní je na řadě cukr.Je nesmysl cukr vyřadit uplně,tělo ho potřebuje také.Je to o množství.

+5/−2
4.11.2016 21:12

G70e36o61r49g71e 79B88u14r74i42a12n 3678901573299

Cukr ano, ale bily, rafinovany, o tom se mluvi v clanku.

+1/0
5.11.2016 11:21
Foto

B82o23h24u55m63i94l 57P46r87o96c81h36á47z90k11a 9652749814450

z cukru vypálit chlast a je po problému

+2/0
4.11.2016 20:56

M24i42l35a68n 88L87i75n55h39a72r90t 8954546827436

chlast-slast...;-D

0/0
5.11.2016 10:50

O65l54d64ř35i44c54h 75H77o25r61á74k 2964619661825

To je článek na bludný balvan. Jedna věc je zápal a svaté nadšení a přesvědčení druhá je ale realita. Když nahradíte cukr cukrem tak (řepný třtinovým) tak získáte co? Aha, článek pro ty co slepě poslouchají a pocit uvědomělosti ze zdravé výživy.

Mimochodem vnímání chuti sladkého a částečně i barevné vidění dostali do vínku živočichové proto, že sladké je ideální zdroj energie.

Sacharidy jsou prostě jednou z potravin a příjem všech by měl být vyvážený. Veškeré módní nápady jak je smrtelně nebezpečný cukr nebo lepek lze zařadit do škatulky kravinium. Rozhodně vyvážená konzumace kterékoliv potraviny nevede ke škodě uživatele.

+10/−1
4.11.2016 19:05

G41e45o91r18g22e 14B50u87r54i65a75n 3288121173249

Si pletete sacharidy s bilym rafinovanym cukrem. :-)

+2/−1
5.11.2016 11:22

A16n85d81r63e56a 44N20o19v56á 8104681656565

tak jednak je článek o rafinovaném cukru, a to s tím "ideálním" zdrojem energie je naprostý nesmysl.

0/0
7.11.2016 19:46

M53a37r23t78i92n 71K89r59č59i61l 6730318608149

STEVIAR^

+1/−1
4.11.2016 18:49

J76a79n78a 78M56e74r17o46p67e 7208789127359

Pro chlapy ok, u žen je to otázkou - doneslo se ke mně, že u indiánů se používala jako antikoncepce.

0/0
5.11.2016 1:50

J95i34ř81í 61D21v45o83ř40á11k 2374611498

Nesmysly na kvadrát.Jedeme na cukr.Bez rozdílu věku a pohlaví.Bez cukru nefungujeme.Ano nepřejídat se sladkostmi z obchodu ale domácí buchty prostě nelze vynechat.Upečte si svoje já dávám poloviční dávky cukru než píšou v kuchařce a je to dost sladké.Musíme přijímat cukr a ne ho vynechat.To umřeme páni diastrašáci.

+6/0
4.11.2016 16:28

H18a45n34a 55D35o30s89t35á83l16o42v76á 1319894190814

" domácí buchty prostě nelze vynechat" - a to proč?

0/0
5.11.2016 16:11

M45i90l54o67š 24K68o63l62m34a78n 6226203257292

Nedávno jsem četl článek o cukru, kde se psalo o jeho kladech a záporech. Příští rok skončí pro nás "embargo" od EU na pěstování cukrové řepy a výroby cukru. Mimochodem velký podíl na likvidaci našeho cukrovarnictví měl náš Špidla, který se podílel i na ohnutých okurkách, podměrečných banánech a dalších nestandardních zemědělských produktech. Cukr je důležitý pro zdravou výživu, ale je to stejné jako se vším, "Všeho s mírou". Například fáma o lepším hnědém cukru je nesmysl, výrobce uváděl, že by se muselo hnědého sníst několik desítek kilogramů denně, aby byl rozdíl měřitelný. Na výrobu je stejně náročný jako bílý, hnědý je jen přibarven melasou v řádu miligramů na kilogram, ale na základě té fámy nasadili prodejci neúměrně vysoké ceny hnědého cukru.

+3/0
4.11.2016 12:14

R46a77d51i26m 16P65o71l22á22š83e58k 9226103229289

Hnědý cukr je naopak cukr nevyčištěný od melasy. Proto by měl být správně levnější než bílý, protože cukrovar na něm ušetří operace finálního dočišťování a bělení.

+5/0
4.11.2016 12:56

M49a84r88i55a74n57a 65K46r16á81s93n75á 7700927117501

Tak proč je dražší?

0/0
5.11.2016 18:28

Z77d25e68n86e95k 97B79o72h13a25c72e77k 1428827647569

Netusim. Za sociku byl a byl lacinejsi.

0/0
5.11.2016 19:09

M62a50r16t39i37n30a 69S54e87d22l14i20c33k70á 5952505281822

Do mojita nebo horkého rumu/whisky jedině cukr hnědý třtinový R^;-D

+3/0
4.11.2016 10:10
Foto

P18ř44e84m52e41k 52H85o19m81o71l42a 5918675735986

by mě zajímalo jak to je s tím třtinovým. Tenhle článek je zaměřen jen na negaci cukru z řepy.

0/0
4.11.2016 11:20

R39i28c17h51a93r20d 50V93a98c41e18k 5851748622788

V Evropě je třtinový cukr zdravotní zázrak a na Kubě je tím zázrakem bílý cukr z cukrovky.:-)

+3/0
4.11.2016 16:39

K54l76á37r23a 98T55r22n77k96o74v85á 3504219864829

Je to v podstatě totéž, třtinový cukr není o nic zdravější.

+1/0
4.11.2016 17:22

J55i30t46k45a 34K41u76l42h76á88n97k93o89v53á 7987441101434

Třtinový cukr má trochu jinou chuť, proto se dává třeba do těch koktejlů. Zdravotně je to úplně stejné jako rafinovaný, resp. obsahuje asi tolik vitamínů a minerálů jako když olíznete omítku.

+4/0
4.11.2016 20:28

J29o91s86e24f 40Š59l98o82u16f 1399537298331

3. Melasou- je to hustý sirup, který má černou barvu a vzniká po vycukernění cukrové třtiny.

.......................

Nevzniká melasa jenom tak náhodou i po "vycukernění" i cukrové řepy ?

+7/0
4.11.2016 7:51

M98i82l21o58s 62L64a37j26d53a 8226108938466

hmm clanek na objednavku ministerstva zdravotnictvi V

0/−2
4.11.2016 6:04

J20i57ř28í 87H53a75v51e50l 8766669891679

Proč zrovna ministerstva zdravotnictví?

0/0
4.11.2016 9:23

J15i16ř85í 35S57o69u13č32e68k 5736937169419

Hlavně, že uznávaní specialisté se už roky snaží vymýtit ten blud, že bílý cukr způsobuje zdravotní potíže ve vyšší míře než nerafinovaný, třtinový a podobně. Všechno je to látka téhož složení - sacharóza.

Druhý blud se točí kolem obsahu vápníku. Ten je i ve třtinovém cukru tak nízký, že jím nelze pokrýt jakoukoli relevantní část denní dávky. Při obsahu 24-40 mg vápníku na 100 gramů cukru byste pro dosažení denní dávky museli toho cukru sníst 5-10 kg denně. Paradoxní je, že dříve se k rafinaci cukru používal mletý vápenec, takže výsledný bílý cukr obsahoval vápníku 2-10× víc, než třtinový a nerafinovaný cukr, který je nám nyní pro svůj (ve skutečnosti zanedbatelný) obsah vápníku předkládán pomalu jako svatý grál.

+10/0
3.11.2016 23:35

M49i81c44h15a13l 48T74i24m45k22o 3883354874515

Nebojujte zbytečně s větrnými mlýny. Většinu bojovníků za zdravou stravu konkrétní čísla stejně moc nezajímají a fungují v režimu "přírodní = zdravé, průmyslové = nezdravé".....a slovo "rafinace" přeci zní tak, že z toho v té továrně museli udělat smrtelný jed.

+4/0
5.11.2016 14:46
Foto

M81a57r16i54e 68M93e59t31l40i28c63k39á 9901234501822

Vždycky, když čtu tyhle články plné moudra, tak se divím, že lidstvo není už dávno vyhynulé ;-D;-D;-D;-D

+9/−1
3.11.2016 22:50

D33a80n21i35e68l16a 70N63o51v92á90k70o72v46á 5327800613323

Autor je debil a neví, jak se píše "skoncovat". Tak já vám to řeknu: se s na začátku!

+4/0
3.11.2016 22:25

P25a91v46e10l 86S80o86b84o83t72k29a 5200844

bludy.

Ze sladidel - aspartamu - je rakovina, a med vám/dětem zničí zuby.

Ale jasně, co bychom neudělali pro kšeft - a proto utíkejte a nakupujte sladkou alternativu ;-D;-D;-D

+4/−2
3.11.2016 22:05

D53a97n47i51e64l 69N87. 27P22o51k45o89r27n11ý 6687606665811

bludy

tedy to s tím aspartamem

+2/−3
4.11.2016 7:32







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.