Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Zabijácký bílý cukr. Proč ho omezit?

Průměrný Čech sní ročně až 40 kilo cukru. A odborníci na výživu varují, že za chvilkový pocit štěstí a euforie pak zaplatíte psychickým i fyzickým zdravím. Jak rafinovaný cukr ze stravy eliminovat a proč?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

N72i44k33o52l82a 16H17a27u14e43r84o45v49á 6473789650848

Jako to vidí v MOVEAT.CZ? Za 2dcl skleničku suchého bílého vína nebo "panáka" Baileys by se dala zaměnit ranní porce zapékaných čokoládových müsli (tj. 30g). Půlnoční přípitek ve formě 2dcl šampaňského si lze představit jako 1 celou pistáciovou Deli (35 g). Za půl litr světlého 10°C piva by mohl proběhnout pomyslný směnný kalorický obchod za 1 čokoládovou tyčinku Lion (42g) nebo kelímek smetanové dobroty - Pribináčku. Pokud máte rádi barevné alkoholické destiláty typu ochucené ovocné vodky - pak vězte, že za 1 panáka by jste si mlsli celou koblihu s marmeládou. Kaloricky na tom není o moc lépe oblíbené Mojito, místo kterého by kaloricky bez obav mohl "zaskočit" nanuk Magnum almond (86 g).

Takže přeji DOBROU CHUŤ :-)

0/0
29.12.2016 11:56

L49u76k88á82š 54M67a48r76e63d45a 6501304637338

Tihle vyzivovy odbornici, pripomnelo mi to kdyz nam kdysi v kanclu nejaka odbornice povidala o zdrave vyzive a napriklad metabolismus popsala jako potrebu cloveka chodit na velkou, cim rychlejsi metabolizmus tim casteji se musi clovek vyprazvnovat :) Tady je to taky sama perla....

0/0
7.11.2016 12:27

I42v19a75n 93K49a82z81i46m60o76u12r 6182207146896

Zajímalo by mne, jaké má paní hlavní nutriční specialistka Světa zdraví odborné vzdělání? Řekl bych, že na tu její práci stačí základní škola a naučit se pár divných slov. Třeba živina - to zní výživně! A vy to publikujete!

0/0
7.11.2016 0:30


D72a67n11i78e87l 50N44. 11P93o27k76o84r75n28ý 6707656955491

Tak třeba MU v Brně produkuje docela dost absolventů bakalářského studia obor Nutriční terapeut. Takže cokoli až po Bc. Chápu, že tady půjde spíše o Gůgl junyverzity

0/0
7.11.2016 7:26

O20n51d36ř72e52j 39P82a13l13a26t22a 1803458566440

Vy jste ještě ten blud nesmazali? ;-D

+4/0
6.11.2016 15:09

O85s90k76a48r 50K75o81v97a18ř81í75k 8727963156277

Bububu

0/0
6.11.2016 12:51

J88a21r15o67s98l61a63v 98M24e71j95d83r 8477284870236

Je s podivem, že ve článku nezazněla šokující informace vědců z UJC (Univerzita Járy Cimrmana) - i v soli je nezanedbatelné množství cukru!!!!!!

+1/0
6.11.2016 12:16

L80u29k49á88š 37A92d26a55m73e37c 7535274901755

Paneboze, repny i trtinovy cukr je jedno a to same, sacharoza!! Melasa to same, muze byt repna nebo trtinova. Proste kupujte nerafinvoany cukr a pouzivejte s rozumem.

U nas cukrovarnictvi zlikvidovali, ale aspon ta repa se pestuje v Evrope a nevozi se za tezke prachy pres pul sveta.

+2/0
6.11.2016 0:14

M66i84l97o84š 36K11o74l77m56a82n 6316903617762

Když potřebuje obchod na něčem vydělat, tak nastoupí reklama. Před asi deseti roky začali psát o "zdravé" melase. Kilová plechovka za 180.-Kč a nic moc. Nevím jak dnes, ale pamatuji, jak někdy v padesátých letech se melasa dávala do siláží a my jako kluci jsme j chodil "krást" ze sudů. Ti co dělali v JZD si to nosili domů a ženy vymysleli vánoční pečivo z melasy.

+2/0
6.11.2016 8:30

R53a90d44i78m 29P68o94l52á57š25e89k 9946933599939

To bylo po celou dobu socialismu. Když jsem byl hodně později po padesátých letech na brigádě v mísním JZD, tak tam měli melasu v takových velkých nádržích, vždy z kohoutu natočili do kýblu a přichutili prasatům nebo kravám žrádlo.

A afinovaný cukr, což je hnědý cukr, se prodával myslím až do přijetí EU kvót, o pár korun levnější než bílý cukr.

0/0
6.11.2016 15:17

R71i17c45h18a48r15d 21P85ů61ž90a 9860479130718

ono se jde jaksi otrávit i kyslíkem a jak jsem četl článek, autoři by doporučili nedýchat...prostě všeho má být s mírou

Kdyby chtěli opravdu pomoci tak napíší, čím cukr doplňovat aby si s ním organismus poradil a podobně...

+1/0
5.11.2016 18:35

P66e66t45r 41K49a11ň81o92v73s97k32ý 1804232377819

Titulek jak z bulváru. :-) Jinak velmi dobře psal Lukáš Šmahel, vždy je třeba potraviny uvažovat i v kontextu denní aktivity (zejména pohybu) a samozřejmě i ostatních potravin ...

0/0
5.11.2016 16:35

M94i41c16h25a82l 84K74o85z82a23k 7714422151820

Babička vždycky dost sladila a dožila se krásných jednadevadesáti let, a to měla všechny svoje zuby. Vždycky si na kostku cukru dávala alpu pro svěží dech a nám svým vnukům to dávala místo bonbónů. Taky sladím a mám normální konfekční velikost a zuby taky všechny svoje. Nevím k čemu je strašení lidí dobré.

+2/0
5.11.2016 16:20

T87o41m30á90š 79M89o57r53a63v54č57í21k 3787436473855

Nojo, ale jsou lidi, kteří těch kostek cukru dají třeba 100. Jen ve 2l koly je prý 54 kostek a to není konečná. Jedna kostka je prd, se kterou si zdravé tělo hravě poradí, ale ládovat se stovkou "kostek" každý den bez dodání nějaké kvalitní stravy (tedy minerálů) může vést dlouhodobě k nějakým problémům.

+1/−1
6.11.2016 10:52

R66a90d83i14m 66P59o79l31á29š86e91k 9806623279769

Nejhorší je právě ty sladké nápoje furt upíjet nebo furt po troškách jíst cukrovinky. V ústech jsou potom trvale kyseliny vznikající mikroorganismy z toho cukru, což skončí rozežranými zuby a kazy v nich.

A úplně nejhorší je údajně, když se ty sladké ulepeniny, řeba slazené medem jakožto přírodním prostředkem dávají malým dětem a batolatům. Čím dřív si děti zničí první zuby a musí jim tak narůst druhé, tím jsou údajně ty druhé trvalé zuby méně odolné ke kazům.

0/0
6.11.2016 15:22

J68a76r19d85a 65S11o88k42o46l 1336508761611

Tak ten cukr nám prodejte nerafinovaný !!

+3/0
5.11.2016 13:18

Z67d71e16n41e47k 96B55o79h58a11c26e37k 1608987707929

Nerafinovany hnedy, nas cukr byl na krame za sociku. Stal o neco malo mene, nez cukr rafinovany. Ale zase nebyly bezne banany.

0/0
5.11.2016 19:03
Foto

I97v76o 90Z45r76n88í44k 4687565814832

Nerafinovaný stojí 85,- kč kilo občas si ho kupuji ..težko ho budou prodávat za dvacet.

0/0
6.11.2016 19:05
Foto

J77i57ř47í 80B25a82b28i63n57s80k59ý 7437659708951

no souhlasím že je cukr lepší vyměnit za něco zdravějšího ,problém je kde na o vzít a kde to zdravější vzít ? kus zeleniny která by nevyrostla ve skleníku jako hydroponie těžko v obchodáku seženete , mají plné regály krásných výpěstků které ovšem jako zelenina jen vypadají slunko ani zem nikdy neviděly a BIO to je úžasná kapitola o zdravé zelenině pěstované na půdě kterou padesát let polévaly chemií a dodnes se na ní snáší kdejaký sajrajt z chemiček elektráren atd nemluvě o tom že po Černobylu bych rád viděl louku kde neleží stroncium ale protože jim ta zelenina hnije v regálech tak se holt spustí akce ,,nebezpečný cukr,, bez ohledu na to že je prostě všude , mám cukrovku II. typu takže jsem zamířil v obchodě pro ten třtinový cukr , mám ovšem taky důchod takže pohled na cenu nastolil dilema a jediné řešení bylo nechat ten cukr v regále a jít si pro kilo řepné kostky , taky jsem zkoušel na úřadech ,,dotace,, na zdravou výživu , dráteníky o levnější energii aby zbylo na tu zdravou výživu , jasně že mne všichni poslaly do pr... a všichni svorně se schodly na tom že jsem si měl od mládí šetřit a dneska jsem mohl mít k důchodu ty tři miliony nešetřené a měl bych na zdravou výživu :-)

+1/−2
5.11.2016 8:21
Foto

J20a75n 92V57l14a12d27y49k47a 2562598403834

a měli pravdu

0/0
6.11.2016 8:07

J77i37ř47í 83B65á22r77t32ů 7212304109543

Bez cukru budete žít déle, nebo se vám to aspoň tak bude zdát.

+2/0
4.11.2016 22:44

V42l45a23s21t47i43m34i74l 79Š78t68e74c97h76e81r 4591176980334

Neblbněte lidem hlavu.Nejdříve škodily vejce,sádlo,mléko a nyní je na řadě cukr.Je nesmysl cukr vyřadit uplně,tělo ho potřebuje také.Je to o množství.

+5/−2
4.11.2016 21:12

G64e51o43r84g30e 42B75u76r53i91a73n 3988551923139

Cukr ano, ale bily, rafinovany, o tom se mluvi v clanku.

+1/0
5.11.2016 11:21
Foto

B71o66h14u37m98i22l 34P65r14o98c68h72á84z88k39a 2283241213951

z cukru vypálit chlast a je po problému

+2/0
4.11.2016 20:56

M45i13l97a59n 92L77i71n65h80a81r16t 8794236807946

chlast-slast...;-D

0/0
5.11.2016 10:50

O15l25d55ř78i10c21h 39H84o39r84á61k 2694899871235

To je článek na bludný balvan. Jedna věc je zápal a svaté nadšení a přesvědčení druhá je ale realita. Když nahradíte cukr cukrem tak (řepný třtinovým) tak získáte co? Aha, článek pro ty co slepě poslouchají a pocit uvědomělosti ze zdravé výživy.

Mimochodem vnímání chuti sladkého a částečně i barevné vidění dostali do vínku živočichové proto, že sladké je ideální zdroj energie.

Sacharidy jsou prostě jednou z potravin a příjem všech by měl být vyvážený. Veškeré módní nápady jak je smrtelně nebezpečný cukr nebo lepek lze zařadit do škatulky kravinium. Rozhodně vyvážená konzumace kterékoliv potraviny nevede ke škodě uživatele.

+10/−1
4.11.2016 19:05

G73e59o86r58g57e 10B72u16r20i58a36n 3568531833979

Si pletete sacharidy s bilym rafinovanym cukrem. :-)

+2/−1
5.11.2016 11:22

A29n55d90r89e82a 23N72o44v21á 8844151276685

tak jednak je článek o rafinovaném cukru, a to s tím "ideálním" zdrojem energie je naprostý nesmysl.

0/0
7.11.2016 19:46

M74a41r18t81i77n 67K17r56č91i63l 6330948418199

STEVIAR^

+1/−1
4.11.2016 18:49

J44a29n72a 63M85e11r41o64p16e 7788109147989

Pro chlapy ok, u žen je to otázkou - doneslo se ke mně, že u indiánů se používala jako antikoncepce.

0/0
5.11.2016 1:50

J10i24ř75í 73D51v81o14ř40á78k 2504541778

Nesmysly na kvadrát.Jedeme na cukr.Bez rozdílu věku a pohlaví.Bez cukru nefungujeme.Ano nepřejídat se sladkostmi z obchodu ale domácí buchty prostě nelze vynechat.Upečte si svoje já dávám poloviční dávky cukru než píšou v kuchařce a je to dost sladké.Musíme přijímat cukr a ne ho vynechat.To umřeme páni diastrašáci.

+6/0
4.11.2016 16:28

H85a75n51a 37D90o66s93t51á14l38o25v48á 1309284250364

" domácí buchty prostě nelze vynechat" - a to proč?

0/0
5.11.2016 16:11

M19i35l38o80š 73K67o16l41m26a88n 6806223377772

Nedávno jsem četl článek o cukru, kde se psalo o jeho kladech a záporech. Příští rok skončí pro nás "embargo" od EU na pěstování cukrové řepy a výroby cukru. Mimochodem velký podíl na likvidaci našeho cukrovarnictví měl náš Špidla, který se podílel i na ohnutých okurkách, podměrečných banánech a dalších nestandardních zemědělských produktech. Cukr je důležitý pro zdravou výživu, ale je to stejné jako se vším, "Všeho s mírou". Například fáma o lepším hnědém cukru je nesmysl, výrobce uváděl, že by se muselo hnědého sníst několik desítek kilogramů denně, aby byl rozdíl měřitelný. Na výrobu je stejně náročný jako bílý, hnědý je jen přibarven melasou v řádu miligramů na kilogram, ale na základě té fámy nasadili prodejci neúměrně vysoké ceny hnědého cukru.

+3/0
4.11.2016 12:14

R65a77d27i85m 10P35o89l37á24š22e15k 9626943719989

Hnědý cukr je naopak cukr nevyčištěný od melasy. Proto by měl být správně levnější než bílý, protože cukrovar na něm ušetří operace finálního dočišťování a bělení.

+5/0
4.11.2016 12:56

M37a53r33i66a76n30a 52K22r72á14s27n68á 7190217127841

Tak proč je dražší?

0/0
5.11.2016 18:28

Z81d23e35n72e46k 30B43o28h89a46c81e21k 1268757207729

Netusim. Za sociku byl a byl lacinejsi.

0/0
5.11.2016 19:09

M44a42r87t44i57n55a 60S57e22d65l53i80c81k65á 5802255211362

Do mojita nebo horkého rumu/whisky jedině cukr hnědý třtinový R^;-D

+3/0
4.11.2016 10:10

P32ř48e68m98e61k 16H19o15m75o39l47a 5418945965926

by mě zajímalo jak to je s tím třtinovým. Tenhle článek je zaměřen jen na negaci cukru z řepy.

0/0
4.11.2016 11:20

R54i34c75h32a67r36d 36V61a77c59e79k 5761628452348

V Evropě je třtinový cukr zdravotní zázrak a na Kubě je tím zázrakem bílý cukr z cukrovky.:-)

+3/0
4.11.2016 16:39

K65l66á98r88a 52T70r13n44k80o81v34á 3524789304199

Je to v podstatě totéž, třtinový cukr není o nic zdravější.

+1/0
4.11.2016 17:22

J79i70t56k86a 37K41u14l92h53á98n95k86o90v48á 7817391561684

Třtinový cukr má trochu jinou chuť, proto se dává třeba do těch koktejlů. Zdravotně je to úplně stejné jako rafinovaný, resp. obsahuje asi tolik vitamínů a minerálů jako když olíznete omítku.

+4/0
4.11.2016 20:28

J51o73s80e42f 16Š53l31o51u88f 1949507428831

3. Melasou- je to hustý sirup, který má černou barvu a vzniká po vycukernění cukrové třtiny.

.......................

Nevzniká melasa jenom tak náhodou i po "vycukernění" i cukrové řepy ?

+7/0
4.11.2016 7:51

M56i40l68o79s 19L29a75j18d92a 8606728558886

hmm clanek na objednavku ministerstva zdravotnictvi V

0/−2
4.11.2016 6:04

J56i83ř21í 94H97a51v77e82l 8376569371469

Proč zrovna ministerstva zdravotnictví?

0/0
4.11.2016 9:23

J64i13ř64í 84S51o19u52č20e25k 5496557329689

Hlavně, že uznávaní specialisté se už roky snaží vymýtit ten blud, že bílý cukr způsobuje zdravotní potíže ve vyšší míře než nerafinovaný, třtinový a podobně. Všechno je to látka téhož složení - sacharóza.

Druhý blud se točí kolem obsahu vápníku. Ten je i ve třtinovém cukru tak nízký, že jím nelze pokrýt jakoukoli relevantní část denní dávky. Při obsahu 24-40 mg vápníku na 100 gramů cukru byste pro dosažení denní dávky museli toho cukru sníst 5-10 kg denně. Paradoxní je, že dříve se k rafinaci cukru používal mletý vápenec, takže výsledný bílý cukr obsahoval vápníku 2-10× víc, než třtinový a nerafinovaný cukr, který je nám nyní pro svůj (ve skutečnosti zanedbatelný) obsah vápníku předkládán pomalu jako svatý grál.

+10/0
3.11.2016 23:35

M72i20c80h60a58l 22T18i86m26k96o 3473394934955

Nebojujte zbytečně s větrnými mlýny. Většinu bojovníků za zdravou stravu konkrétní čísla stejně moc nezajímají a fungují v režimu "přírodní = zdravé, průmyslové = nezdravé".....a slovo "rafinace" přeci zní tak, že z toho v té továrně museli udělat smrtelný jed.

+4/0
5.11.2016 14:46
Foto

M97a64r10i28e 83M40e42t54l26i20c32k51á 9501304441732

Vždycky, když čtu tyhle články plné moudra, tak se divím, že lidstvo není už dávno vyhynulé ;-D;-D;-D;-D

+9/−1
3.11.2016 22:50

D16a38n88i36e35l41a 96N32o78v43á29k59o47v16á 5277550563223

Autor je debil a neví, jak se píše "skoncovat". Tak já vám to řeknu: se s na začátku!

+4/0
3.11.2016 22:25

P54a55v25e31l 70S90o35b28o93t69k37a 5170714

bludy.

Ze sladidel - aspartamu - je rakovina, a med vám/dětem zničí zuby.

Ale jasně, co bychom neudělali pro kšeft - a proto utíkejte a nakupujte sladkou alternativu ;-D;-D;-D

+4/−2
3.11.2016 22:05

D86a51n51i89e18l 49N66. 70P65o66k76o49r49n21ý 6817166195921

bludy

tedy to s tím aspartamem

+2/−3
4.11.2016 7:32







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.