Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Zabijácký bílý cukr. Proč ho omezit?

Průměrný Čech sní ročně až 40 kilo cukru. A odborníci na výživu varují, že za chvilkový pocit štěstí a euforie pak zaplatíte psychickým i fyzickým zdravím. Jak rafinovaný cukr ze stravy eliminovat a proč?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

N91i33k69o36l70a 80H54a64u77e84r93o40v29á 6323979660488

Jako to vidí v MOVEAT.CZ? Za 2dcl skleničku suchého bílého vína nebo "panáka" Baileys by se dala zaměnit ranní porce zapékaných čokoládových müsli (tj. 30g). Půlnoční přípitek ve formě 2dcl šampaňského si lze představit jako 1 celou pistáciovou Deli (35 g). Za půl litr světlého 10°C piva by mohl proběhnout pomyslný směnný kalorický obchod za 1 čokoládovou tyčinku Lion (42g) nebo kelímek smetanové dobroty - Pribináčku. Pokud máte rádi barevné alkoholické destiláty typu ochucené ovocné vodky - pak vězte, že za 1 panáka by jste si mlsli celou koblihu s marmeládou. Kaloricky na tom není o moc lépe oblíbené Mojito, místo kterého by kaloricky bez obav mohl "zaskočit" nanuk Magnum almond (86 g).

Takže přeji DOBROU CHUŤ :-)

0/0
29.12.2016 11:56

L73u17k94á68š 13M30a64r40e19d54a 6121654367488

Tihle vyzivovy odbornici, pripomnelo mi to kdyz nam kdysi v kanclu nejaka odbornice povidala o zdrave vyzive a napriklad metabolismus popsala jako potrebu cloveka chodit na velkou, cim rychlejsi metabolizmus tim casteji se musi clovek vyprazvnovat :) Tady je to taky sama perla....

0/0
7.11.2016 12:27

I97v97a94n 17K35a86z32i79m14o54u31r 6252727726506

Zajímalo by mne, jaké má paní hlavní nutriční specialistka Světa zdraví odborné vzdělání? Řekl bych, že na tu její práci stačí základní škola a naučit se pár divných slov. Třeba živina - to zní výživně! A vy to publikujete!

0/0
7.11.2016 0:30

D32a20n58i13e44l 87N59. 94P96o46k31o13r98n32ý 6817556685691

Tak třeba MU v Brně produkuje docela dost absolventů bakalářského studia obor Nutriční terapeut. Takže cokoli až po Bc. Chápu, že tady půjde spíše o Gůgl junyverzity

0/0
7.11.2016 7:26

O58n16d18ř49e27j 52P44a32l10a44t54a 1453928716600

Vy jste ještě ten blud nesmazali? ;-D

+4/0
6.11.2016 15:09

O94s31k93a17r 68K88o27v93a97ř72í34k 8797283616307

Bububu

0/0
6.11.2016 12:51

J96a45r81o96s29l37a28v 31M75e14j66d51r 8267984980756

Je s podivem, že ve článku nezazněla šokující informace vědců z UJC (Univerzita Járy Cimrmana) - i v soli je nezanedbatelné množství cukru!!!!!!

+1/0
6.11.2016 12:16

L52u24k44á20š 14A87d56a94m44e78c 7865554281305

Paneboze, repny i trtinovy cukr je jedno a to same, sacharoza!! Melasa to same, muze byt repna nebo trtinova. Proste kupujte nerafinvoany cukr a pouzivejte s rozumem.

U nas cukrovarnictvi zlikvidovali, ale aspon ta repa se pestuje v Evrope a nevozi se za tezke prachy pres pul sveta.

+2/0
6.11.2016 0:14

M16i62l35o80š 16K36o23l26m66a93n 6526143947172

Když potřebuje obchod na něčem vydělat, tak nastoupí reklama. Před asi deseti roky začali psát o "zdravé" melase. Kilová plechovka za 180.-Kč a nic moc. Nevím jak dnes, ale pamatuji, jak někdy v padesátých letech se melasa dávala do siláží a my jako kluci jsme j chodil "krást" ze sudů. Ti co dělali v JZD si to nosili domů a ženy vymysleli vánoční pečivo z melasy.

+2/0
6.11.2016 8:30

R92a46d13i59m 87P67o46l32á32š27e51k 9206893629769

To bylo po celou dobu socialismu. Když jsem byl hodně později po padesátých letech na brigádě v mísním JZD, tak tam měli melasu v takových velkých nádržích, vždy z kohoutu natočili do kýblu a přichutili prasatům nebo kravám žrádlo.

A afinovaný cukr, což je hnědý cukr, se prodával myslím až do přijetí EU kvót, o pár korun levnější než bílý cukr.

0/0
6.11.2016 15:17

R22i73c91h50a69r77d 52P34ů58ž15a 9550709560168

ono se jde jaksi otrávit i kyslíkem a jak jsem četl článek, autoři by doporučili nedýchat...prostě všeho má být s mírou

Kdyby chtěli opravdu pomoci tak napíší, čím cukr doplňovat aby si s ním organismus poradil a podobně...

+1/0
5.11.2016 18:35

P50e72t11r 37K67a37ň96o55v63s38k76ý 1194262107579

Titulek jak z bulváru. :-) Jinak velmi dobře psal Lukáš Šmahel, vždy je třeba potraviny uvažovat i v kontextu denní aktivity (zejména pohybu) a samozřejmě i ostatních potravin ...

0/0
5.11.2016 16:35

M67i41c43h72a56l 88K50o28z55a89k 7614322891950

Babička vždycky dost sladila a dožila se krásných jednadevadesáti let, a to měla všechny svoje zuby. Vždycky si na kostku cukru dávala alpu pro svěží dech a nám svým vnukům to dávala místo bonbónů. Taky sladím a mám normální konfekční velikost a zuby taky všechny svoje. Nevím k čemu je strašení lidí dobré.

+2/0
5.11.2016 16:20

T18o25m66á19š 64M94o29r94a55v61č84í66k 3957736443825

Nojo, ale jsou lidi, kteří těch kostek cukru dají třeba 100. Jen ve 2l koly je prý 54 kostek a to není konečná. Jedna kostka je prd, se kterou si zdravé tělo hravě poradí, ale ládovat se stovkou "kostek" každý den bez dodání nějaké kvalitní stravy (tedy minerálů) může vést dlouhodobě k nějakým problémům.

+1/−1
6.11.2016 10:52

R37a43d79i76m 68P63o37l24á65š54e27k 9826143289519

Nejhorší je právě ty sladké nápoje furt upíjet nebo furt po troškách jíst cukrovinky. V ústech jsou potom trvale kyseliny vznikající mikroorganismy z toho cukru, což skončí rozežranými zuby a kazy v nich.

A úplně nejhorší je údajně, když se ty sladké ulepeniny, řeba slazené medem jakožto přírodním prostředkem dávají malým dětem a batolatům. Čím dřív si děti zničí první zuby a musí jim tak narůst druhé, tím jsou údajně ty druhé trvalé zuby méně odolné ke kazům.

0/0
6.11.2016 15:22

J69a87r90d67a 18S81o62k64o24l 1896718661971

Tak ten cukr nám prodejte nerafinovaný !!

+3/0
5.11.2016 13:18

Z88d29e54n69e50k 86B35o33h18a33c51e90k 1428617897229

Nerafinovany hnedy, nas cukr byl na krame za sociku. Stal o neco malo mene, nez cukr rafinovany. Ale zase nebyly bezne banany.

0/0
5.11.2016 19:03
Foto

I35v41o 14Z87r52n13í13k 4417585534212

Nerafinovaný stojí 85,- kč kilo občas si ho kupuji ..težko ho budou prodávat za dvacet.

0/0
6.11.2016 19:05
Foto

J69i45ř89í 57B23a92b86i37n40s30k19ý 7587629378191

no souhlasím že je cukr lepší vyměnit za něco zdravějšího ,problém je kde na o vzít a kde to zdravější vzít ? kus zeleniny která by nevyrostla ve skleníku jako hydroponie těžko v obchodáku seženete , mají plné regály krásných výpěstků které ovšem jako zelenina jen vypadají slunko ani zem nikdy neviděly a BIO to je úžasná kapitola o zdravé zelenině pěstované na půdě kterou padesát let polévaly chemií a dodnes se na ní snáší kdejaký sajrajt z chemiček elektráren atd nemluvě o tom že po Černobylu bych rád viděl louku kde neleží stroncium ale protože jim ta zelenina hnije v regálech tak se holt spustí akce ,,nebezpečný cukr,, bez ohledu na to že je prostě všude , mám cukrovku II. typu takže jsem zamířil v obchodě pro ten třtinový cukr , mám ovšem taky důchod takže pohled na cenu nastolil dilema a jediné řešení bylo nechat ten cukr v regále a jít si pro kilo řepné kostky , taky jsem zkoušel na úřadech ,,dotace,, na zdravou výživu , dráteníky o levnější energii aby zbylo na tu zdravou výživu , jasně že mne všichni poslaly do pr... a všichni svorně se schodly na tom že jsem si měl od mládí šetřit a dneska jsem mohl mít k důchodu ty tři miliony nešetřené a měl bych na zdravou výživu :-)

+1/−2
5.11.2016 8:21
Foto

J18a96n 77V42l76a77d74y21k21a 2852398183534

a měli pravdu

0/0
6.11.2016 8:07

J77i58ř19í 78B91á72r41t46ů 7792924309803

Bez cukru budete žít déle, nebo se vám to aspoň tak bude zdát.

+2/0
4.11.2016 22:44

V82l98a62s13t26i43m35i54l 75Š35t38e29c47h67e80r 4611906220984

Neblbněte lidem hlavu.Nejdříve škodily vejce,sádlo,mléko a nyní je na řadě cukr.Je nesmysl cukr vyřadit uplně,tělo ho potřebuje také.Je to o množství.

+5/−2
4.11.2016 21:12

G14e24o93r63g97e 83B38u65r41i55a36n 3198441743259

Cukr ano, ale bily, rafinovany, o tom se mluvi v clanku.

+1/0
5.11.2016 11:21
Foto

B42o51h30u45m85i57l 20P70r85o95c95h28á65z91k68a 2273511263941

z cukru vypálit chlast a je po problému

+2/0
4.11.2016 20:56

M46i51l26a66n 16L76i17n98h60a38r42t 8824176837606

chlast-slast...;-D

0/0
5.11.2016 10:50

O19l70d90ř14i26c12h 84H57o11r94á79k 2414229701945

To je článek na bludný balvan. Jedna věc je zápal a svaté nadšení a přesvědčení druhá je ale realita. Když nahradíte cukr cukrem tak (řepný třtinovým) tak získáte co? Aha, článek pro ty co slepě poslouchají a pocit uvědomělosti ze zdravé výživy.

Mimochodem vnímání chuti sladkého a částečně i barevné vidění dostali do vínku živočichové proto, že sladké je ideální zdroj energie.

Sacharidy jsou prostě jednou z potravin a příjem všech by měl být vyvážený. Veškeré módní nápady jak je smrtelně nebezpečný cukr nebo lepek lze zařadit do škatulky kravinium. Rozhodně vyvážená konzumace kterékoliv potraviny nevede ke škodě uživatele.

+10/−1
4.11.2016 19:05

G14e19o51r38g96e 18B43u89r91i13a12n 3508351193759

Si pletete sacharidy s bilym rafinovanym cukrem. :-)

+2/−1
5.11.2016 11:22

A34n15d23r49e88a 82N69o50v30á 8244151386555

tak jednak je článek o rafinovaném cukru, a to s tím "ideálním" zdrojem energie je naprostý nesmysl.

0/0
7.11.2016 19:46

M71a12r66t65i70n 63K30r97č92i25l 6790588688449

STEVIAR^

+1/−1
4.11.2016 18:49

J80a37n90a 96M71e17r21o22p19e 7908919567899

Pro chlapy ok, u žen je to otázkou - doneslo se ke mně, že u indiánů se používala jako antikoncepce.

0/0
5.11.2016 1:50

J74i63ř79í 36D39v51o72ř36á70k 2154191348

Nesmysly na kvadrát.Jedeme na cukr.Bez rozdílu věku a pohlaví.Bez cukru nefungujeme.Ano nepřejídat se sladkostmi z obchodu ale domácí buchty prostě nelze vynechat.Upečte si svoje já dávám poloviční dávky cukru než píšou v kuchařce a je to dost sladké.Musíme přijímat cukr a ne ho vynechat.To umřeme páni diastrašáci.

+6/0
4.11.2016 16:28

H54a60n17a 89D33o84s57t91á21l61o38v18á 1149234460974

" domácí buchty prostě nelze vynechat" - a to proč?

0/0
5.11.2016 16:11

M80i36l13o85š 44K33o77l34m65a53n 6746493447882

Nedávno jsem četl článek o cukru, kde se psalo o jeho kladech a záporech. Příští rok skončí pro nás "embargo" od EU na pěstování cukrové řepy a výroby cukru. Mimochodem velký podíl na likvidaci našeho cukrovarnictví měl náš Špidla, který se podílel i na ohnutých okurkách, podměrečných banánech a dalších nestandardních zemědělských produktech. Cukr je důležitý pro zdravou výživu, ale je to stejné jako se vším, "Všeho s mírou". Například fáma o lepším hnědém cukru je nesmysl, výrobce uváděl, že by se muselo hnědého sníst několik desítek kilogramů denně, aby byl rozdíl měřitelný. Na výrobu je stejně náročný jako bílý, hnědý je jen přibarven melasou v řádu miligramů na kilogram, ale na základě té fámy nasadili prodejci neúměrně vysoké ceny hnědého cukru.

+3/0
4.11.2016 12:14

R30a30d11i73m 85P58o29l11á57š61e82k 9516753379649

Hnědý cukr je naopak cukr nevyčištěný od melasy. Proto by měl být správně levnější než bílý, protože cukrovar na něm ušetří operace finálního dočišťování a bělení.

+5/0
4.11.2016 12:56

M97a98r36i65a38n13a 91K79r52á79s79n21á 7720107137641

Tak proč je dražší?

0/0
5.11.2016 18:28

Z56d28e34n12e18k 17B56o61h63a56c15e98k 1488877447959

Netusim. Za sociku byl a byl lacinejsi.

0/0
5.11.2016 19:09

M22a94r62t60i94n95a 63S19e19d57l10i69c31k12á 5112755541522

Do mojita nebo horkého rumu/whisky jedině cukr hnědý třtinový R^;-D

+3/0
4.11.2016 10:10
Foto

P75ř94e24m73e18k 91H10o87m77o92l16a 5798835885296

by mě zajímalo jak to je s tím třtinovým. Tenhle článek je zaměřen jen na negaci cukru z řepy.

0/0
4.11.2016 11:20

R83i24c18h89a92r16d 55V57a13c10e17k 5401128182868

V Evropě je třtinový cukr zdravotní zázrak a na Kubě je tím zázrakem bílý cukr z cukrovky.:-)

+3/0
4.11.2016 16:39

K61l90á34r40a 94T44r18n43k11o55v79á 3204179444349

Je to v podstatě totéž, třtinový cukr není o nic zdravější.

+1/0
4.11.2016 17:22

J93i48t19k75a 24K55u52l71h53á44n44k92o15v85á 7557111741574

Třtinový cukr má trochu jinou chuť, proto se dává třeba do těch koktejlů. Zdravotně je to úplně stejné jako rafinovaný, resp. obsahuje asi tolik vitamínů a minerálů jako když olíznete omítku.

+4/0
4.11.2016 20:28

J81o58s97e46f 81Š42l48o72u17f 1739647988671

3. Melasou- je to hustý sirup, který má černou barvu a vzniká po vycukernění cukrové třtiny.

.......................

Nevzniká melasa jenom tak náhodou i po "vycukernění" i cukrové řepy ?

+7/0
4.11.2016 7:51

M46i80l88o54s 63L67a57j72d52a 8686848488836

hmm clanek na objednavku ministerstva zdravotnictvi V

0/−2
4.11.2016 6:04

J93i69ř60í 60H52a57v43e38l 8736949601869

Proč zrovna ministerstva zdravotnictví?

0/0
4.11.2016 9:23

J73i53ř76í 55S18o71u82č98e80k 5756447429439

Hlavně, že uznávaní specialisté se už roky snaží vymýtit ten blud, že bílý cukr způsobuje zdravotní potíže ve vyšší míře než nerafinovaný, třtinový a podobně. Všechno je to látka téhož složení - sacharóza.

Druhý blud se točí kolem obsahu vápníku. Ten je i ve třtinovém cukru tak nízký, že jím nelze pokrýt jakoukoli relevantní část denní dávky. Při obsahu 24-40 mg vápníku na 100 gramů cukru byste pro dosažení denní dávky museli toho cukru sníst 5-10 kg denně. Paradoxní je, že dříve se k rafinaci cukru používal mletý vápenec, takže výsledný bílý cukr obsahoval vápníku 2-10× víc, než třtinový a nerafinovaný cukr, který je nám nyní pro svůj (ve skutečnosti zanedbatelný) obsah vápníku předkládán pomalu jako svatý grál.

+10/0
3.11.2016 23:35

M86i25c36h72a87l 88T47i84m39k84o 3143444434775

Nebojujte zbytečně s větrnými mlýny. Většinu bojovníků za zdravou stravu konkrétní čísla stejně moc nezajímají a fungují v režimu "přírodní = zdravé, průmyslové = nezdravé".....a slovo "rafinace" přeci zní tak, že z toho v té továrně museli udělat smrtelný jed.

+4/0
5.11.2016 14:46
Foto

M14a21r92i91e 13M42e45t91l84i58c91k75á 9331524141952

Vždycky, když čtu tyhle články plné moudra, tak se divím, že lidstvo není už dávno vyhynulé ;-D;-D;-D;-D

+9/−1
3.11.2016 22:50

D78a42n86i72e63l20a 58N98o88v90á26k53o94v49á 5657610263673

Autor je debil a neví, jak se píše "skoncovat". Tak já vám to řeknu: se s na začátku!

+4/0
3.11.2016 22:25

P49a62v87e90l 85S49o67b63o71t31k76a 5190554

bludy.

Ze sladidel - aspartamu - je rakovina, a med vám/dětem zničí zuby.

Ale jasně, co bychom neudělali pro kšeft - a proto utíkejte a nakupujte sladkou alternativu ;-D;-D;-D

+4/−2
3.11.2016 22:05

D59a22n74i73e55l 45N53. 86P86o67k96o51r47n79ý 6297336445941

bludy

tedy to s tím aspartamem

+2/−3
4.11.2016 7:32







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.