Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času

L11u39k18á14š 51Š36m81a52h16e68l 2757354282544

Co to je proboha za blud?

"Rafinací se vytratí živiny, které jsou potřebné k trávení cukru, a tělo je pak po jeho konzumaci nuceno vzít si živiny z vlastních zásob"

Naopak, ten cukr je živina. K trávení jsou potřeba enzymy (což ale nejsou živiny), které pochopitelně v cukru nejsou (co by tam dělaly, to by se ten cukr jaksi sám natrávil), ale jsou běžně přítomné v jakékoliv buňce volně v cytoplazmě. Už od bakterií.

Já se pak nedivím, že mi studenti při zkoušení z biologie povídají různé bludy, když se je mohou dočíst i v takovémto rádoby odborném textu.

+89/−1
doporučit
2.11.2016 7:59

F31i91l70i82p 76K41o87š14e15k 2149355524872

Že se používá cukru přespříliš, to bude nejspíš pravda. Ale proč to zase balí do hávu "zabijáka" a jako náhradu doporučí třtinový cukr, který je naprosto stejný a nějaké látky navíc z něho najednou neudělají zdravější alternativu. Týká se to všech těch "náhražek", které jsou předně také několikanásobně dražší, než bílý cukr...

+66/0
doporučit
2.11.2016 7:56

D82a22n50a 82T34e54n68z11l64e41r 5960192985173

Jo, vezměte curk a dejte ho pryč! Je nezdravý! A vezměte si místo něj cukr s jiným jménem! R^;-D Nejlépe, náš, naší firmou prodávaný....

Pročpak asi nezmínili v článku stevii?

+64/0
doporučit
2.11.2016 7:39


M77i22c31h52a77l 37H32e74j17r36a74l 2645404981969

Přemýšlím, jak může koexistovat OnaDnes a Technet na jednom serveru...

+59/0
doporučit
2.11.2016 7:25

J34a14n 78B97u48r98i40a64n 2843519804590

To jsou zase moudra. Tak bílý cukr je mimo jiné škodlivý proto, že obsahuje pouze kalorie a žádné živiny. To je podobné, jako kdybyste objevili, že kuchyňská sůl obsahuje pouze sodík a chlor a žádné bílkoviny.

Copak má někdo jako hlavní potravinu cukr?

+76/−2
doporučit
2.11.2016 7:02

R52a66d60i72m 72P77o34l20á90š82e60k 9566243649179

Pěkné oblbování lidí.

Za prvé hnědý cukr je normální cukr, u kterého nebyly provedeny finální operace, finální jemné dočišťování cukru od výrobních příměsí a jeho bělení od barevně poměrně intenzívních zbytků příměsí po dočištění. Neboli jinak, pokud hnědý cukr nebude aspoň o třetinu levnější než bílý cukr, je jeho prodej zlodějna a jeho nákup podpora marketingových lhářů.

Za druhé třtinový cukr je chemicky úplně totéž jako řepný cuk neboli v obojím případě to je cukr s chemickým názvem Sacharóza. Neboli vůbec nemá smysl kupovat oproti klasickému cukru bílý třtinový cukr. Určitý smysl má kupování hnědého třtinového cukru, protože příměsi z výroby cukrové třtiny jsou jiné než příměsy z výroby cukru z řepy a ten cukr má tak trošku jinou chuť. Ale kdo chce dnes skutečně přírodní cukr, tak si může bez větších problémů sehnat semena cukrové řepy a na zahrádce si ji vypěstovat a zpracovat.

za třetí. Melasa zase není nic jiného než odpad z výroby běžného cukru. Její zvýšená cena oproti běžnému cukru je pak jen podvod a její nákup za takovou cenu zase jen podpora marketingových lhářů.

Za čtvrté Melasa i nevyčištěný hnědý cukr (afinovaný) se jinak běžně používá pro krmení zvířat v zemědělství - jako příměs do krmných dávek. Kdo tedy má známého v kravíně nebo obecně někde v živočišné výrobě, může se k těmto produktlům v libovolném množství a za velmi výhodnou cenu dostat a přitom neživit tyto lháře.

+42/0
doporučit
2.11.2016 8:56

M14i23c18h68a23l 69R14i39m36b28a20u59e18r 4479575463117

Takhle to dopadá, když do OnaDnes začnou psát takové ty holky, co si na hodinách chemie a biologie četly v mobilu o lifestyle. :-/

+37/0
doporučit
2.11.2016 10:03

Š96t77ě78p18á55n63k11a 86B16e88n15e50š53o31v83á 7823907357502

Zlo není ani cukr, ani sádlo - zlo jsou lidi, co nikdy nepochopí základní pravdu "Všeho s mírou."

+32/0
doporučit
2.11.2016 15:30

I76n81a 66B88a48l36l33i53u 1628278266715

Proč u takových článků, které si hrají na vědecké, nenapíšou zdroje, aby si člověk mohl sám ověřit, zda jsou spolehlivé. Je to snůška nepodložených informací sloužících k zastrašování citlivějších jedinců, kteří pak sypou peníze do celého businessu "zdravá výživa". Logicky uvažující člověk přece ví, že nic není škodlivé v rozumné míře. A mimochodem, třtinový cukr a melasa jsou mnohem nebezpečnější zabijáci než rafinovaný cukr, ale to by si nesměli jen vybírat informace, které se jim hodí do kapsy (doslova).

+30/0
doporučit
2.11.2016 7:20

P43a46v58e59l 45B84e98r57a59n 9165817170

To jsou zase "pravdy"...:-/

1. Melasa je meziprodukt jak při výrobě cukru z cukrové třtiny, tak z cukrové řepy... Je to cukerný výluh před tím, než se z něj refinací odstraní ty necukerné složky...

2. I třtinový cukr může být rafinovaný...:-/

3. Ty slavné "hnědé" cukry jsou často vyráběny tak, že se bílý cukr "přiobalí" trochou melasy, aby vypadal "in"...

Takže hlavně je to o množství, které do sebe napereme vzhledem k tomu, kolik spotřebujem, stejně jako u tuků a dalších látek...8-o

+31/−1
doporučit
2.11.2016 11:09

R80o97m87a82n 96H36o76r26k21ý 9176680283391

Cukr není třeba démoniozvat. Jeho spotřeba ale musí odpovídat pohybovým aktivitám. Dnešní mantra o překyselení organismu je spíše téma šarlatánů. Množství minerálů vyčištěně rafinací je zanedbatelné.

+24/0
doporučit
2.11.2016 7:03

M87a39r80i31a19n 48K69e88c26h70l14i93b70a47r 3970903769

Upřímně, ten článek je slátanina, a to přesto, že v řadě věcí má pravdu (např. že 40 kg cukru na osobu a rok je docela hodně). Tímhle způsobem se osvěta dělat nemá. Sám jsem "necukrový" a od vyřazení cukru jsem se zbavil spousty problémů, ale to neznamená, že by se měly šířit takové bludy.

A hlavním bludem článku je to, že na jeho závěru vesele doporučují nahradit cukr třtinovým cukrem, melasou nebo sirupy...

Ze zdravotního hlediska je úplně "egal", zda se ládujete řepným nebo třtinovým cukrem. Problémem při nadměrném příjmu sacharózy je hlavně fruktóza (sacharóza se sestává půl-napůl z glukózy a fruktózy), kterou organismus musí zpracovávat v játrech, a jejíž nadměrné množství (tj. nemyslí se 1 jablko!) způsobuje inzulinovou rezistenci, která je základem celého slavného metabolického syndromu.

No, a třtinový cukr nebo sirupy obsahují fruktózy stejné množství jako řepný cukr.

+21/0
doporučit
2.11.2016 8:48

J89a69n 10S59i18n49n47r50e56i35c50h 6983605350761

Behem sveho zivota jsem zazil nekolik kampani proti smrtonosnym potravinam.:sadlo, maslo, vajicka, plnotucne mleko, cokolada, vino, pivo, atd.V pozdejsich"studiich" byly predchoz vyvody popreny a naopak nekdy zduraznovana prospesnost techto vyrobku. Zalezi totiz na zdravem r0ozumu.. Asi je lepsi jist s chuti vsecko a nedoufat v doziti sta let pri kazdodenni konzumaci fazolovych klicku.

+20/0
doporučit
2.11.2016 14:59

M40i30c57h54a28l 36M49i67l22l27e64r 9376832879352

;-D takovy nesmysl!

Zvlast bod 2) nahradit bily zabijak repny cuk PRIRODNIM cukrem trtinovym! Trtinovy cukr je stejne prirodni jako repny, protoze oba druhy pochazeji z rostlin, tedy z prirody. Co vic, pro konzumaci se oba druhy rafinuji a ta trojita krystalizace trtinoveho cukru z nej nedela o nic prirodnejsi material nez dela rafinace z repneho cukru.

U protinozcu, kde se sladi predevsim rafinovanym trtinovym cukrem, protoze se tam pestuje trtina a ne repa, je pro zmenu tento cukr nazyvan bilym zabijakem.;-D

Fakt je, ze vsechna zminovana sladidla vcetne medu jsou v prilis vysokem mnozstvi a dlouhodobe konzumaci skodliva. Hlavni pravidlo je - umirnenost v davkach, at uz jakekoliv formy prirodniho sladidla.

Clovek by nemel konzumovat ani tolik "nahradniho cukru" ( melasy, nerafinovaneho cukru, prirodnich sirupu") aby pro sve telo potreboval dostavat "blahodarne ziviny" z nerafinovanych cukru a zminenych nahrazek bileho cukru repneho! Ty vymluvy na jejich blahodarnost - aby je telo dostavalo z cukrovych nahrazek - je nesmysl. Clovek by musel konzumovat vetsi davky nahrazek, aby do sebe dostal potrebne mnozstvi zivin touto formou. (Podobne jako kdyz se zastanci "kamennych soli" ohaneji zivinami v nich obsazenymi!)

Kdyz jsem za davne totality zil v ce-ese-ser - cukr byl drahy a pouzivalo se ho proto mene. Kdyz dnes prijedu na navstevu a ochutnam zdejsi dortiky, vidim, ze cukrarstvi slo do kytek, protoze tradicni dortiky jsou dnes tak preslazene, ze ta jejich puvodni rozmanita a osobita prichut byla prebita prilis velkou davkou cukru - laskonky, kavova zrna, konakove spicky, brambory...

Ano, snizit denni davku cukru je zdrave, ale to plati pro vsechny jeho formy, vcetne medu, trtinoveho cukru a ruznych melas a sirupu.

+20/0
doporučit
2.11.2016 9:41

P88a77v35e44l 26S97m28o79l79k89a 8428805626227

Nejezte cukr z brodku, je hnusný a bílý...kupujte ten náš, je z Čunína aje třtinový. Je sice stejně škodlivý, ale za to 10x dražší....tak měl znít správný nadpis článku. Jo a kolik jste dostali zaplaceno za tuhle reklamu?

+24/−1
doporučit
2.11.2016 8:13

M28a89r64t45i36n 63K50y89p52r 2712505504124

Zvlášť v tom šedivém sloupku jsou teda pindy za všechny prachy. Sacharóza je pořád sacharóza, je jedno, jestli je extrahována z cukrové řepy nebo třtiny. Připomíná mi to podobné pindy o příšernosti glukózo-fruktózového sirupu ve srovnání s "normálním" cukrem. Co na tom, že ten "normální" cukr, sacharóza, není nic jiného než spojení jedné molekuly fruktózy a jedné molekuly glukózy a že třeba med není z 90% nic jiného než směs glukózy a fruktózy. Maximálně se dá uznat základní premisa článku, tedy že je v současnosti při nevelkém energetickém výdaji většiny lidí cukr nadužíván.

+22/−1
doporučit
2.11.2016 10:29

M86a41r53c22e63l 62S30t45a71r73ý 9268194783219

zabijácký.....

takže doporučovaný třtinový cukr je vlastně to samé co bílý plus vitamíny, minerály, enzymy, čili, to, co normálně přijímáme v ostatní běžné denní potravě. vy jste teda vědci...

+18/0
doporučit
2.11.2016 8:01

Š50á76r64k85a 54Č86e54c92h37o98v91á 8568336845985

Podílí se i na vzniku Alzheimerovy choroby ?? Bububu !! Není to dokázáno, ale proč to nepoužít, Alzheimer jako strašák funguje.

+25/−2
doporučit
2.11.2016 6:39

T35o62m92á75š 95C40z48a35k76o77j 6271414755560

Já takovéhle články ani nečtu, jdu rovnou do diskuze, kde zjistím, že článek takový, jaký jsem čekal :D

+14/0
doporučit
2.11.2016 9:07

J25a48r35o57m51í10r 22Š87e85b94e62l56a 5932132548309

Bože, co je to za pseudovědecké články?! Třtinový cukr není o nic zdravější než ten vyčištěný a to malé množství minerálních látek (na vytamíny zapomeňte, cukr je tepelně zpracovaný) za tu vyšší cenu nestojí, zvlášť když máte vyvážený jídelníček. Na med taky pozor, tělo se s fruktózou hůř vypořádává než se sacharozou a neukončí vám hned pocit hladu. To samé platí o hroznovém cukru (opět fruktóza)

+13/0
doporučit
2.11.2016 18:54

J17a38n45a 46S46t20e32h42l81í79k12o50v87á 2179370540776

nejlepší cukr je maso ;-D

+12/0
doporučit
2.11.2016 10:18

T46o21m60á65š 97T80o84e85g47e76l 7963223488466

muze mi nekdo vysvetlit jak velky rozdil je v chemickem slozeni melasy a potravinarskeho cukru? Je to cukr jako cukr jen s pridanymi latkami pred "cistenim" melasy. Podobne u trtinoveho cukru ktery mimo jine muze byt take ciry, je to jen o kvalite cisteni.

Proste bud ten cukr budu jist nebo ne, a pak je uz celkem jedno v jake forme.

Jedine ze jmenovanych sladidel ktere by mohlo u me dostat nalepku prirodni je Med, ten se odstredi a stoci do lahve. Aspon by to tak melo byt.

+11/0
doporučit
2.11.2016 13:05

Š44á80r55k70a 88M95a39t20y15á25š92o74v71á 1971705982779

ale včelám dávají včelaři bílý cukr.....

+11/0
doporučit
2.11.2016 9:19

E67v18a 78D57r90o92z64d18o56v59á 7599987435355

To jsou zase bláboly. Autorka ze sebe dělá veřejně bl.ce.

+13/−1
doporučit
2.11.2016 13:09

J29i43ř43í 66S68o41u45č48e57k 5486357169449

Hlavně, že uznávaní specialisté se už roky snaží vymýtit ten blud, že bílý cukr způsobuje zdravotní potíže ve vyšší míře než nerafinovaný, třtinový a podobně. Všechno je to látka téhož složení - sacharóza.

Druhý blud se točí kolem obsahu vápníku. Ten je i ve třtinovém cukru tak nízký, že jím nelze pokrýt jakoukoli relevantní část denní dávky. Při obsahu 24-40 mg vápníku na 100 gramů cukru byste pro dosažení denní dávky museli toho cukru sníst 5-10 kg denně. Paradoxní je, že dříve se k rafinaci cukru používal mletý vápenec, takže výsledný bílý cukr obsahoval vápníku 2-10× víc, než třtinový a nerafinovaný cukr, který je nám nyní pro svůj (ve skutečnosti zanedbatelný) obsah vápníku předkládán pomalu jako svatý grál.

+10/0
doporučit
3.11.2016 23:35







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.