Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času

L40u56k85á10š 71Š13m50a29h11e58l 2917244422274

Co to je proboha za blud?

"Rafinací se vytratí živiny, které jsou potřebné k trávení cukru, a tělo je pak po jeho konzumaci nuceno vzít si živiny z vlastních zásob"

Naopak, ten cukr je živina. K trávení jsou potřeba enzymy (což ale nejsou živiny), které pochopitelně v cukru nejsou (co by tam dělaly, to by se ten cukr jaksi sám natrávil), ale jsou běžně přítomné v jakékoliv buňce volně v cytoplazmě. Už od bakterií.

Já se pak nedivím, že mi studenti při zkoušení z biologie povídají různé bludy, když se je mohou dočíst i v takovémto rádoby odborném textu.

+89/−1
doporučit
2.11.2016 7:59

F84i20l67i49p 73K22o10š84e77k 2319485564532

Že se používá cukru přespříliš, to bude nejspíš pravda. Ale proč to zase balí do hávu "zabijáka" a jako náhradu doporučí třtinový cukr, který je naprosto stejný a nějaké látky navíc z něho najednou neudělají zdravější alternativu. Týká se to všech těch "náhražek", které jsou předně také několikanásobně dražší, než bílý cukr...

+66/0
doporučit
2.11.2016 7:56

D87a17n58a 60T79e10n96z94l12e84r 5140592165273

Jo, vezměte curk a dejte ho pryč! Je nezdravý! A vezměte si místo něj cukr s jiným jménem! R^;-D Nejlépe, náš, naší firmou prodávaný....

Pročpak asi nezmínili v článku stevii?

+64/0
doporučit
2.11.2016 7:39


M71i78c10h29a73l 65H71e88j42r61a60l 2825204331549

Přemýšlím, jak může koexistovat OnaDnes a Technet na jednom serveru...

+59/0
doporučit
2.11.2016 7:25

J77a64n 60B25u58r61i21a52n 2963229244440

To jsou zase moudra. Tak bílý cukr je mimo jiné škodlivý proto, že obsahuje pouze kalorie a žádné živiny. To je podobné, jako kdybyste objevili, že kuchyňská sůl obsahuje pouze sodík a chlor a žádné bílkoviny.

Copak má někdo jako hlavní potravinu cukr?

+76/−2
doporučit
2.11.2016 7:02

R31a81d35i63m 89P67o93l38á16š77e12k 9746893809979

Pěkné oblbování lidí.

Za prvé hnědý cukr je normální cukr, u kterého nebyly provedeny finální operace, finální jemné dočišťování cukru od výrobních příměsí a jeho bělení od barevně poměrně intenzívních zbytků příměsí po dočištění. Neboli jinak, pokud hnědý cukr nebude aspoň o třetinu levnější než bílý cukr, je jeho prodej zlodějna a jeho nákup podpora marketingových lhářů.

Za druhé třtinový cukr je chemicky úplně totéž jako řepný cuk neboli v obojím případě to je cukr s chemickým názvem Sacharóza. Neboli vůbec nemá smysl kupovat oproti klasickému cukru bílý třtinový cukr. Určitý smysl má kupování hnědého třtinového cukru, protože příměsi z výroby cukrové třtiny jsou jiné než příměsy z výroby cukru z řepy a ten cukr má tak trošku jinou chuť. Ale kdo chce dnes skutečně přírodní cukr, tak si může bez větších problémů sehnat semena cukrové řepy a na zahrádce si ji vypěstovat a zpracovat.

za třetí. Melasa zase není nic jiného než odpad z výroby běžného cukru. Její zvýšená cena oproti běžnému cukru je pak jen podvod a její nákup za takovou cenu zase jen podpora marketingových lhářů.

Za čtvrté Melasa i nevyčištěný hnědý cukr (afinovaný) se jinak běžně používá pro krmení zvířat v zemědělství - jako příměs do krmných dávek. Kdo tedy má známého v kravíně nebo obecně někde v živočišné výrobě, může se k těmto produktlům v libovolném množství a za velmi výhodnou cenu dostat a přitom neživit tyto lháře.

+42/0
doporučit
2.11.2016 8:56

M74i95c10h95a88l 73R49i33m29b53a43u56e64r 4599355123167

Takhle to dopadá, když do OnaDnes začnou psát takové ty holky, co si na hodinách chemie a biologie četly v mobilu o lifestyle. :-/

+37/0
doporučit
2.11.2016 10:03

Š58t30ě50p17á17n96k69a 25B26e93n48e98š62o84v35á 7773637467552

Zlo není ani cukr, ani sádlo - zlo jsou lidi, co nikdy nepochopí základní pravdu "Všeho s mírou."

+32/0
doporučit
2.11.2016 15:30

I96n26a 34B70a80l58l16i20u 1558208386785

Proč u takových článků, které si hrají na vědecké, nenapíšou zdroje, aby si člověk mohl sám ověřit, zda jsou spolehlivé. Je to snůška nepodložených informací sloužících k zastrašování citlivějších jedinců, kteří pak sypou peníze do celého businessu "zdravá výživa". Logicky uvažující člověk přece ví, že nic není škodlivé v rozumné míře. A mimochodem, třtinový cukr a melasa jsou mnohem nebezpečnější zabijáci než rafinovaný cukr, ale to by si nesměli jen vybírat informace, které se jim hodí do kapsy (doslova).

+30/0
doporučit
2.11.2016 7:20

P79a75v94e25l 68B40e90r67a97n 9395807720

To jsou zase "pravdy"...:-/

1. Melasa je meziprodukt jak při výrobě cukru z cukrové třtiny, tak z cukrové řepy... Je to cukerný výluh před tím, než se z něj refinací odstraní ty necukerné složky...

2. I třtinový cukr může být rafinovaný...:-/

3. Ty slavné "hnědé" cukry jsou často vyráběny tak, že se bílý cukr "přiobalí" trochou melasy, aby vypadal "in"...

Takže hlavně je to o množství, které do sebe napereme vzhledem k tomu, kolik spotřebujem, stejně jako u tuků a dalších látek...8-o

+31/−1
doporučit
2.11.2016 11:09

R78o11m33a65n 67H18o77r11k22ý 9796140893341

Cukr není třeba démoniozvat. Jeho spotřeba ale musí odpovídat pohybovým aktivitám. Dnešní mantra o překyselení organismu je spíše téma šarlatánů. Množství minerálů vyčištěně rafinací je zanedbatelné.

+24/0
doporučit
2.11.2016 7:03

M59a69r57i10a86n 23K14e86c25h68l33i66b68a65r 3470713779

Upřímně, ten článek je slátanina, a to přesto, že v řadě věcí má pravdu (např. že 40 kg cukru na osobu a rok je docela hodně). Tímhle způsobem se osvěta dělat nemá. Sám jsem "necukrový" a od vyřazení cukru jsem se zbavil spousty problémů, ale to neznamená, že by se měly šířit takové bludy.

A hlavním bludem článku je to, že na jeho závěru vesele doporučují nahradit cukr třtinovým cukrem, melasou nebo sirupy...

Ze zdravotního hlediska je úplně "egal", zda se ládujete řepným nebo třtinovým cukrem. Problémem při nadměrném příjmu sacharózy je hlavně fruktóza (sacharóza se sestává půl-napůl z glukózy a fruktózy), kterou organismus musí zpracovávat v játrech, a jejíž nadměrné množství (tj. nemyslí se 1 jablko!) způsobuje inzulinovou rezistenci, která je základem celého slavného metabolického syndromu.

No, a třtinový cukr nebo sirupy obsahují fruktózy stejné množství jako řepný cukr.

+21/0
doporučit
2.11.2016 8:48

J56a66n 44S60i90n79n34r49e51i47c41h 6373655980701

Behem sveho zivota jsem zazil nekolik kampani proti smrtonosnym potravinam.:sadlo, maslo, vajicka, plnotucne mleko, cokolada, vino, pivo, atd.V pozdejsich"studiich" byly predchoz vyvody popreny a naopak nekdy zduraznovana prospesnost techto vyrobku. Zalezi totiz na zdravem r0ozumu.. Asi je lepsi jist s chuti vsecko a nedoufat v doziti sta let pri kazdodenni konzumaci fazolovych klicku.

+20/0
doporučit
2.11.2016 14:59

M15i90c19h69a42l 66M21i25l75l84e62r 9416102979972

;-D takovy nesmysl!

Zvlast bod 2) nahradit bily zabijak repny cuk PRIRODNIM cukrem trtinovym! Trtinovy cukr je stejne prirodni jako repny, protoze oba druhy pochazeji z rostlin, tedy z prirody. Co vic, pro konzumaci se oba druhy rafinuji a ta trojita krystalizace trtinoveho cukru z nej nedela o nic prirodnejsi material nez dela rafinace z repneho cukru.

U protinozcu, kde se sladi predevsim rafinovanym trtinovym cukrem, protoze se tam pestuje trtina a ne repa, je pro zmenu tento cukr nazyvan bilym zabijakem.;-D

Fakt je, ze vsechna zminovana sladidla vcetne medu jsou v prilis vysokem mnozstvi a dlouhodobe konzumaci skodliva. Hlavni pravidlo je - umirnenost v davkach, at uz jakekoliv formy prirodniho sladidla.

Clovek by nemel konzumovat ani tolik "nahradniho cukru" ( melasy, nerafinovaneho cukru, prirodnich sirupu") aby pro sve telo potreboval dostavat "blahodarne ziviny" z nerafinovanych cukru a zminenych nahrazek bileho cukru repneho! Ty vymluvy na jejich blahodarnost - aby je telo dostavalo z cukrovych nahrazek - je nesmysl. Clovek by musel konzumovat vetsi davky nahrazek, aby do sebe dostal potrebne mnozstvi zivin touto formou. (Podobne jako kdyz se zastanci "kamennych soli" ohaneji zivinami v nich obsazenymi!)

Kdyz jsem za davne totality zil v ce-ese-ser - cukr byl drahy a pouzivalo se ho proto mene. Kdyz dnes prijedu na navstevu a ochutnam zdejsi dortiky, vidim, ze cukrarstvi slo do kytek, protoze tradicni dortiky jsou dnes tak preslazene, ze ta jejich puvodni rozmanita a osobita prichut byla prebita prilis velkou davkou cukru - laskonky, kavova zrna, konakove spicky, brambory...

Ano, snizit denni davku cukru je zdrave, ale to plati pro vsechny jeho formy, vcetne medu, trtinoveho cukru a ruznych melas a sirupu.

+20/0
doporučit
2.11.2016 9:41

P52a40v38e44l 32S46m54o72l67k89a 8338605446757

Nejezte cukr z brodku, je hnusný a bílý...kupujte ten náš, je z Čunína aje třtinový. Je sice stejně škodlivý, ale za to 10x dražší....tak měl znít správný nadpis článku. Jo a kolik jste dostali zaplaceno za tuhle reklamu?

+24/−1
doporučit
2.11.2016 8:13

M71a59r59t68i61n 60K77y55p76r 2382215454504

Zvlášť v tom šedivém sloupku jsou teda pindy za všechny prachy. Sacharóza je pořád sacharóza, je jedno, jestli je extrahována z cukrové řepy nebo třtiny. Připomíná mi to podobné pindy o příšernosti glukózo-fruktózového sirupu ve srovnání s "normálním" cukrem. Co na tom, že ten "normální" cukr, sacharóza, není nic jiného než spojení jedné molekuly fruktózy a jedné molekuly glukózy a že třeba med není z 90% nic jiného než směs glukózy a fruktózy. Maximálně se dá uznat základní premisa článku, tedy že je v současnosti při nevelkém energetickém výdaji většiny lidí cukr nadužíván.

+22/−1
doporučit
2.11.2016 10:29

M67a74r37c47e34l 50S53t94a11r97ý 9318764343609

zabijácký.....

takže doporučovaný třtinový cukr je vlastně to samé co bílý plus vitamíny, minerály, enzymy, čili, to, co normálně přijímáme v ostatní běžné denní potravě. vy jste teda vědci...

+18/0
doporučit
2.11.2016 8:01

Š27á51r79k19a 16Č75e49c14h35o13v71á 8478476305955

Podílí se i na vzniku Alzheimerovy choroby ?? Bububu !! Není to dokázáno, ale proč to nepoužít, Alzheimer jako strašák funguje.

+25/−2
doporučit
2.11.2016 6:39

T62o10m32á86š 94C85z96a39k52o98j 6191904795700

Já takovéhle články ani nečtu, jdu rovnou do diskuze, kde zjistím, že článek takový, jaký jsem čekal :D

+14/0
doporučit
2.11.2016 9:07

J61a38r91o37m10í60r 14Š96e29b15e69l11a 5632492348749

Bože, co je to za pseudovědecké články?! Třtinový cukr není o nic zdravější než ten vyčištěný a to malé množství minerálních látek (na vytamíny zapomeňte, cukr je tepelně zpracovaný) za tu vyšší cenu nestojí, zvlášť když máte vyvážený jídelníček. Na med taky pozor, tělo se s fruktózou hůř vypořádává než se sacharozou a neukončí vám hned pocit hladu. To samé platí o hroznovém cukru (opět fruktóza)

+13/0
doporučit
2.11.2016 18:54

J85a13n32a 97S47t97e97h88l38í73k29o21v37á 2199950830686

nejlepší cukr je maso ;-D

+12/0
doporučit
2.11.2016 10:18

T42o73m74á79š 19T46o69e91g65e79l 7273263938316

muze mi nekdo vysvetlit jak velky rozdil je v chemickem slozeni melasy a potravinarskeho cukru? Je to cukr jako cukr jen s pridanymi latkami pred "cistenim" melasy. Podobne u trtinoveho cukru ktery mimo jine muze byt take ciry, je to jen o kvalite cisteni.

Proste bud ten cukr budu jist nebo ne, a pak je uz celkem jedno v jake forme.

Jedine ze jmenovanych sladidel ktere by mohlo u me dostat nalepku prirodni je Med, ten se odstredi a stoci do lahve. Aspon by to tak melo byt.

+11/0
doporučit
2.11.2016 13:05

Š57á15r76k22a 16M67a81t33y63á39š12o98v36á 1401925692209

ale včelám dávají včelaři bílý cukr.....

+11/0
doporučit
2.11.2016 9:19

E19v84a 41D31r75o58z94d76o66v62á 7169807275805

To jsou zase bláboly. Autorka ze sebe dělá veřejně bl.ce.

+13/−1
doporučit
2.11.2016 13:09

J71i43ř51í 70S15o59u96č88e25k 5866187199449

Hlavně, že uznávaní specialisté se už roky snaží vymýtit ten blud, že bílý cukr způsobuje zdravotní potíže ve vyšší míře než nerafinovaný, třtinový a podobně. Všechno je to látka téhož složení - sacharóza.

Druhý blud se točí kolem obsahu vápníku. Ten je i ve třtinovém cukru tak nízký, že jím nelze pokrýt jakoukoli relevantní část denní dávky. Při obsahu 24-40 mg vápníku na 100 gramů cukru byste pro dosažení denní dávky museli toho cukru sníst 5-10 kg denně. Paradoxní je, že dříve se k rafinaci cukru používal mletý vápenec, takže výsledný bílý cukr obsahoval vápníku 2-10× víc, než třtinový a nerafinovaný cukr, který je nám nyní pro svůj (ve skutečnosti zanedbatelný) obsah vápníku předkládán pomalu jako svatý grál.

+10/0
doporučit
3.11.2016 23:35





mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.