Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Upečte si vánočku. Je výborná a symbolizuje, jak rodina drží pospolu

Ať už máte všechno na Vánoce nachystané, nebo ne, je nejvyšší čas upéct si poctivou domácí vánočku. Provoníte si s ní celý byt a budete mít dokonalou snídani, svačinu i zákusek ke kávě. A zabodujete jistě i s makovými opékanci, na které nám prozradila recept blogerka Tina.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

J91a61n85a 46K88o54z42á31k93o27v14á 10V41o49l45r12á94b22o35v35á 9303164475951

Droždí dávám poloviční množství a dále ke kynutí na teplém místě - moje pra i babička vždy nachystaly těsto večer před pečením a mísu s těstem daly kynout přes noc do chladu (sklep, později chladnička). Peklo se vždy ráno. I já jsem převzala tradici a musím říct, že v chladu kynuté těsto je výborné.

0/0
23.12.2015 7:57

H49e90l32e92n38a 93Č68í46ž45k71o21v64á 9331331612768

No, nic proti vánočkám (i když já je nejím, nemám ráda sladké), ale s výrazem že "tradičně symbolizují rodinu a pevné pouto, bych byla velmi opatrná. Určitá symbolika tam je (dokonce dost bohatá a mnohovýznamová), to je pravda, ale historicky zřetelným předobrazem vánočky (a to i /ale nejen/ vizuálním) je židovská chala, která se podává o šábesu (vždy jsou dvě)... není to nic primárně křesťanského; podotýkám, že vůbec nemám nic proti křesťanství, ba naopak, jenom se mi nelíbí tyto "zkratky", z nichž jedna je právě použita i v tomto článku.

+1/0
22.12.2015 14:44

H12e67l32e33n51a 93Č10í22ž64k73o82v49á 9401671222668

Omlouvám se za "svinčík" v interpunkci, psala jsem moc rychle.

0/0
22.12.2015 14:53

P40e79t98r91a 15N50o98v10á87k19o40v93á 7148736904408

A kdo to pak má jíst, to nám neporadíte?

0/0
22.12.2015 13:42

L87u12d73ě52k 13P79o72k25o48r38n92ý 9268388949636

:-) přineste to k nám. Tradičně do konce vánočních svátků máme komplet vymeteno

0/0
22.12.2015 14:15

M94a40r52t52i66n 92P80o77s20p62í81š34i51l 8155891806697

kdo má chuť tak ten jí.

Tedy podle tohodle receptu bych vánočku nechtěl. Celé droždí do takové trochy mouky a ještě polohrubé, žádné rozinky a posypat to 50 gramy mandlí (ta na obrázku to ale nebude). No co, každému chutná něco jiného.

0/0
22.12.2015 14:21

H68e19l57e10n78a 19Č91í86ž75k28o29v88á 9121691172718

Těch receptů jsou stovky a každému chutná něco jiného. Ale svým příspěvkem jste mě podnítil k tomu, abych se do článku podívala na to množství kvasnic, a i mně se jeví jako přehnané. Nicméně to možná není špatné, proti gustu...

0/0
22.12.2015 14:51

O79l44g40a 18P43o48l87á31č18k91o73v92á 4264903894968

Peču podle receptu své babičky a tam je na 1 kg hladké mouky 60 g droždí. Obecně se má za to, že kostka -40 nebo 42 g je na 1 kg mouky. Takže i těch babiččiných 60 g je trochu víc. Rozinky namáčím do rumu, ořechy nedávám, raději máme mandle. Vánočku jsme měli vždycky,byť někdy kupovanou a nikdy nezbyla. Vánočka, domácí jahodový džema poctivě uvařené kakao...už se těším, peču zítra.:-)

0/0
22.12.2015 15:29

M32a12r44t68i35n54a 46M39a72t42ě73j15k15o58v90á 5725792636436

Je tam víc droždí kvůli tuku. Těsto na vánočku je těžké, hutné.

+1/0
23.12.2015 9:21







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.