Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Upečte si vánočku. Je výborná a symbolizuje, jak rodina drží pospolu

Ať už máte všechno na Vánoce nachystané, nebo ne, je nejvyšší čas upéct si poctivou domácí vánočku. Provoníte si s ní celý byt a budete mít dokonalou snídani, svačinu i zákusek ke kávě. A zabodujete jistě i s makovými opékanci, na které nám prozradila recept blogerka Tina.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

J77a43n72a 79K78o21z90á49k83o60v12á 88V83o18l76r69á48b35o74v29á 9473334355961

Droždí dávám poloviční množství a dále ke kynutí na teplém místě - moje pra i babička vždy nachystaly těsto večer před pečením a mísu s těstem daly kynout přes noc do chladu (sklep, později chladnička). Peklo se vždy ráno. I já jsem převzala tradici a musím říct, že v chladu kynuté těsto je výborné.

0/0
23.12.2015 7:57

H19e20l38e33n41a 23Č42í54ž72k20o15v93á 9801631552468

No, nic proti vánočkám (i když já je nejím, nemám ráda sladké), ale s výrazem že "tradičně symbolizují rodinu a pevné pouto, bych byla velmi opatrná. Určitá symbolika tam je (dokonce dost bohatá a mnohovýznamová), to je pravda, ale historicky zřetelným předobrazem vánočky (a to i /ale nejen/ vizuálním) je židovská chala, která se podává o šábesu (vždy jsou dvě)... není to nic primárně křesťanského; podotýkám, že vůbec nemám nic proti křesťanství, ba naopak, jenom se mi nelíbí tyto "zkratky", z nichž jedna je právě použita i v tomto článku.

+1/0
22.12.2015 14:44

H66e39l61e17n98a 73Č74í24ž67k20o60v33á 9231701812518

Omlouvám se za "svinčík" v interpunkci, psala jsem moc rychle.

0/0
22.12.2015 14:53


P67e53t42r55a 84N93o39v73á32k78o56v70á 7758326964388

A kdo to pak má jíst, to nám neporadíte?

0/0
22.12.2015 13:42

L29u79d47ě82k 76P88o39k78o57r30n33ý 9668478279856

:-) přineste to k nám. Tradičně do konce vánočních svátků máme komplet vymeteno

0/0
22.12.2015 14:15

M61a58r81t80i19n 81P13o77s23p96í16š32i15l 8445111916887

kdo má chuť tak ten jí.

Tedy podle tohodle receptu bych vánočku nechtěl. Celé droždí do takové trochy mouky a ještě polohrubé, žádné rozinky a posypat to 50 gramy mandlí (ta na obrázku to ale nebude). No co, každému chutná něco jiného.

0/0
22.12.2015 14:21

H62e89l57e90n73a 52Č31í87ž15k58o78v95á 9631591252118

Těch receptů jsou stovky a každému chutná něco jiného. Ale svým příspěvkem jste mě podnítil k tomu, abych se do článku podívala na to množství kvasnic, a i mně se jeví jako přehnané. Nicméně to možná není špatné, proti gustu...

0/0
22.12.2015 14:51

O54l89g33a 57P45o44l78á47č98k38o10v72á 4214263814518

Peču podle receptu své babičky a tam je na 1 kg hladké mouky 60 g droždí. Obecně se má za to, že kostka -40 nebo 42 g je na 1 kg mouky. Takže i těch babiččiných 60 g je trochu víc. Rozinky namáčím do rumu, ořechy nedávám, raději máme mandle. Vánočku jsme měli vždycky,byť někdy kupovanou a nikdy nezbyla. Vánočka, domácí jahodový džema poctivě uvařené kakao...už se těším, peču zítra.:-)

0/0
22.12.2015 15:29

M97a27r32t45i35n95a 98M68a34t88ě45j39k81o89v17á 5475372366506

Je tam víc droždí kvůli tuku. Těsto na vánočku je těžké, hutné.

+1/0
23.12.2015 9:21





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.