Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Rakvička, větrník, laskonka. Jak upéct nej české zákusky podle Fabešové

Jsou to stálice v nabídce českých cukráren, bez kterých si mnozí z nás nemohou představit rodinnou sešlost nebo posezení s kávičkou. Cukrářka Iveta Fabešová se s námi podělila o recepty na nejoblíbenější české zákusky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K35v88e13t34a 56V82a54n70e37k 7432899937607

Neni to prijemne diskutovat o jidle radeji nez o uprchlicich? Takove je to sladsi ...

+3/0
27.10.2015 1:39

M41i81c37h24a65l 12M92i84l57l94e66r 9886722409852

R^

0/0
27.10.2015 9:39

J35i18n86d42ř49i15c43h 54H59r30a16d53e14c28k31ý 6535169232872

"podávat jako dezert rakvičku, v mém věku, to už je zvrhlost!"

0/0
26.10.2015 16:15


B46o78h63u41m44i64l77a 51M77a92j46e45r82o52v68á 4447281554

a co věnečky?

0/0
26.10.2015 19:40

B57o53h54u96m37i76l93a 59M58a88j66e36r51o60v75á 4847931164

U větrníku chybí ten pudink dole

0/0
26.10.2015 9:44

K71v76e51t76a 71V62a65n60e23k 7842329107447

Precetla jsem si vsecky prispevky a naladili jste mne tak ze se uz nemuzu dockat az si neco dam ke kafi. Letim do Cech v pulce listopadu, tak to musim jeste par dni vydrzet:-) Asi zacnu svickovou a zakoncim to stafetkou hned nekde u letiste. Neznate nekdo dobrou cukrarnu v Lounech anebo v Moste? Dekuji

+1/0
25.10.2015 18:10

O82s12k96a58r 68K43o48v51a85ř46í84k 8167873846507

Svíčková je dobrá, ale.... pečená kachna s červeným zelím a domácím bramborovým knedlíkem je VR^R^R^R^R^

+3/0
25.10.2015 19:07

K50v85e68t97a 58V61a72n50e13k 7792819917407

No, to mate pravdu, to si dam druhy den a pekne pivko k tomu.

0/0
26.10.2015 1:18

M75i63c18h36a57l 54M82i33l54l11e16r 9516542649842

preji prijemny pobyt. Ja musim na dalsi navstevu pockat jeste 10 mesicu.

V Praze jsem minule objevil malou zajimavou restauraci ve vchodu do Pasaze Lucerna ze Stepanske.

Jmenuje se Monarchie, byl jsem tam nekolikrat na obede, stoji za zkuseni. Poledni jidelnicek meni kazdy tyden. Zvlast jejich rizky a povidlove tasticky jsou vyborne.

+1/0
26.10.2015 2:49

M39i66c70h83a77l 24M19i37l25l34e51r 9826202609922

Take bych si dovolil doporucit prohlednout si Liberske lahudky ve Vodickove 9. Zakusky vcetne tradicnich typu, oblozene chlebicky, salaty a dobry chleba. Maji i dalsi provozovny, ale byl jsem jenom v te ve Vodickove.

0/0
26.10.2015 2:56

K77v86e50t18a 75V32a38n57e57k 7432119267957

To je hruza, co? My myslime jenom na to jidlo :-)... dekuji za prispevek do diskuze, urcite se v Praze do Monarchie podivam.

+1/0
26.10.2015 4:25

M83i62c56h13a96l 86M20i46l19l96e24r 9256652359912

proc nemyslet na jidlo? ;-) I ta ceska laska pry prochazi zaludkem.

Tady je odkaz na restauraci

http://www.restaurace-monarchie.cz/

Pri navsteve se clovek nejen rad setka s rodinou a prateli, rad se projde po oblibenych mistech, pripadne poznava nove, ale urcite si take rad pochutna na necem, co bezne nema tam kde zije.

U mne jsou to treba oblozene chlebicky. Ackoliv je tady vzdycky vyrabim na specialni prilezitosti a nasi pratele je maji v oblibe, neodolam a v Praze chodim na chlebicky ke specialistum aspon kazdy druhy den!

Muj oblibeny pohled na Prahu a vltavske mosty spojeny s obcerstvenim je z Hanavskeho pavilonu na Letne. Kavicku a neco k tomu, pohled na Vltavu a pohoda.V

+1/0
26.10.2015 5:37

H12a16n70a 72K72a60b32e28š10o45v88á 2628117187237

Pravé kremrole jsou z listového těsta, tyhle šlehačkové nejsou úplně špatné, ale když píšou o české klasice, tak to nejsou :-)

+4/0
25.10.2015 10:53

P49a75v96l23í53n62a 77G48a84j32d49o56š68í88k36o91v19á 5956468553504

Ty kremrole jsou tragické. Známá, která není vyučená cukrářka, peče na všechny oslavy kremrole, které mají nadýchané těsto a rozplývají se na jazyku. Kremrole "vyhlášené" paní Fabešové vypadají spíše jako parodie na kremrole. Další zákusky nemá cenu komentovat, udělali to diskutující přede mnou.

+3/−1
25.10.2015 9:33

M71a38r53t44i60n 43N55o66v18o34t19n37ý 8945564472274

Jak se ta známá jmenuje?

0/0
4.11.2015 11:04

P52a81v38l34í67n85a 50G32a14j63d38o72š53í78k65o64v61á 5716778463534

Proč bych měla uvádět její jméno? Máte pocit, že je vymyšlená?

0/0
4.11.2015 11:40

F77i91l29i31p 80F76u96c39h28s 4739410870732

Nejlepší zákusky byly stejně ty, na které jsem chodíval před cca 35 lety do cukrárny se svou babičkou. Mým favoritem tehdy býval punčový řez - "rumáček". 

Mimochodem, babička nedávno oslavila v plné síle a svěžesti 93. narozeniny. :-)

+3/0
25.10.2015 8:43

M66o24n17i31k82a 85R87o30l39l96o14v82á 5233382686545

Tak to ji preju a vám zavidim.R^

+2/0
25.10.2015 10:38

K75a32r78o10l73í73n88a 19N12a85v18r52á92t85i89l95o83v78á 8222518560402

Jelikoz ziji mimo republiku a obcas mam chut na nas dobry cesky zakusek, tak mi nezbyva nic jineho, nez si doma neco vytvorit. Nejsem vyucena pekarka, nemam originalni recepty, ale . .... vysledek je super. Rada pecu vetrniky, venecky, kremrole, laskonky, harlekyna, medovnik, roladu. Kdyz se vratim do Cech, tak mam nekdy chut si zaskocit na nejakou tu mnamku. Bohuzel, vetsinou je to jen velke zklamani. Pohorsilo se vse, nejen dorty. Proto delam doma vse, co se da. Od domacich tlacenek, sunek, dzemy, az po dorty a zakusky.Sice vas to stoji cas, vyjde to trosku draz, ale chut je uzasna. :-)Hezkou nedeli vsem.

+7/0
25.10.2015 8:33

M88i91c58h33a47l 94M25i47l66l48e38r 9846522509622

skoda, ze nemas tam, kde zijes pristuup k ceskym cukrarum nebo stredoevropskycm uzenarum a pekarum jako mame tady v Australii.

Cukrarnu Prague Cakes vlastni uz radu let 2 Slovenky (zalozil ji cesky cukrar zacatkem 90. let), zalozil pak i Bohemia Cakes a pozdeji prodal dalsimu ceskemu cukrari.

Mame tu celou radu fantastickych stredoevropskych uzenaru a pekare, kteri mj. pecou prima zitny kvaskovy chleba.

Jedine co mi tady chybi je pravy madarsky uherak, ktery se sem nesmi dovazet a tocenica/parenica /Ostiepok, ktera se v obchodech nedostane, ackoliv jsem presvedcen, ze si je nekdo podomacku vyrabi.

Na pravem uheracku a tocenici si pak pochutnam kdyz navstivim Prahu.

+3/0
25.10.2015 9:32

K87a10r92o34l97í28n95a 76N45a37v53r17á17t97i43l25o26v97á 8442438850512

Ziji v Italii, takze do Cech nemam daleko, jak ty. Jidlo je tu urcite kvalitnejsi nez nase ceske, coz se mi tu moc libi. Velky vyber vseho druhu, cerstva zelenina, ryby, poctive uzeniny a hlavne syry. Ceske vyrobky jim, ale uz je moc nevyhledavam. Kvalita je na nizke urovni. Ve vsem barviva, prichute masla (ano, nekde jsem to cetla, zajimalo by me o co jde), stabilizatory, proto jsem se naucila si vse delat sama. Kdyz mam chut, tak si jednou za cas neco upecu nebo uvarim. Moc me to bavi a navic mam radost, kdyz vidim Italy, jak se cpou nasema ceskyma dobrotama.

0/0
25.10.2015 9:56

O50s35k93a92r 64K29o68v23a18ř43í48k 8437953776297

Vidíte to až moc černobíle. I tady v Česku se dají bez problémů najít kvalitní suroviny. Jen člověk musí chtít. Pokud kvalitu našich surovin posuzujete dle nabídek supermarketů...

Mimochodem, Farmářské máslo od Tatry je skvělé.

+4/0
25.10.2015 11:08

K26a57r21o91l24í23n94a 93N87a17v49r32á32t21i85l17o16v75á 8452598660392

Urcite se daji sehnat, souhlasim. Kdyz jedete na tyden, nechcete ztracet cas obihanim specialnich obchodu, ale radeji si uzivate rodiny. Pak vam nezbyde nic jineho, nez si zaskocit do prvniho kramu a jite, to co je. Treba tady v Italii, nemusite vubec daleko. Kvalita se najde vsude. I v obycejnem supermarketu ci na trhu, ktery se kona 2x tydne. Sezenete zeleninu pestovanou ze stejne oblasti, co bydlite. Vajicka od slepic, co maji volny vybeh, cerstve mleko, na jihu i uplne cerstve ulovene ryby (ac se to nesmi - narizeni EU) atd. V Cr to neni moc jednoduche. Farmaske trhy sice existuji, ale obcas nabizi suroviny netypicke pro nas stat. Jak jim tedy muzu verit, ze to co prodavaji je skutecne jejich...

0/0
26.10.2015 11:02

O14s63k76a17r 31K29o20v67a73ř11í65k 8957983496337

No farmářské trhy už moc netáhnou, tedy aspoň na Ostravsku. Rád jsem chodil, bohužel lidí ubývalo a následně to začali balit i prodejci. Velká škoda.

S Itálií samozřejmě souhlasím. Hlavně mě dostal výběr čerstvých hub na každém rohu za hodně příjemné ceny.

0/0
26.10.2015 16:41

K51a71r38o54l41í16n85a 24N95a46v11r31á35t42i66l60o28v61á 8862528560242

Jinak to mate dobry, ze tak daleko si muzete dat neco ceskeho. Alespon si muzete obcas zavzpominat. Ani bych se nedivila, kdyby jste meli kvalitnejsi potraviny, nez v Cechach. Drzim palce, at se u vas dari.

0/0
25.10.2015 10:00

M16i90c75h82a29l 43M47i66l35l21e45r 9836632149172

na kvalitu potravin ani jejich vyber si tu opravdu nemuzeme stezovat. Veliky vyber ovoce - pestuje se tu vse od stredoevropskeho typu (boruvky, jahody, rybiz, tresne) pres subtropicke po tropicke, prave tak velike mnozstvi druhu zeleniny - evropske i asijske typy.

Maso je vyborne protoze mame velky prostor, cisty vzduch a ciste pastviny, mame kolem more= ryby a morske potvory.

Syrarsky prumysl se znacne zmenil od 70. let co se sortimentu i technologii tyce. Treba camembert a brie - tenkrat pouze z dovozu, dnes tu cela rada vyrobcu vyrabi oboji; mimochodem i zasluha ceskych odborniku. K rozvoji prispeli italsti pristehovalci a mnozi dalsi. Podobne tak ruzni evropsti pristehovalci pomohli rozvoji uzenarstvi - styl a chute spanelske, portugalske, francouzske, nemecke, polske, ceske, italske, recke....

Na rozdil od USA, kde si Cesi stezuji, ze treba nedostanou hrubou mouku - tady se vyrabi a mame bezne k mani mnoho druhu chleba, vcetne stredoevropskych typu. Dostaneme tu ceske okurky z dovozu (zn. Nova, bohuzel Znojmii sem uz mnoho let nedovazeji) a ruzne zbozi tohoto typu dovazene z Italie, Nemecka, Madarska, Polska, Balkanu, Stredniho vychodu.....

+1/0
25.10.2015 14:45

K15a35r33o28l48í80n70a 29N96a84v35r16á50t47i43l22o95v75á 8362648460772

Vim, ze Australie ma dost kvalitnich surovin a ruznorodou nabidku jidel. Je to diky pristehovalcum, jak jsi zminil. Trosku o tom neco vim, manzel ma pul rodiny v Australii. Jsou to prave ti Italove, co pestuji limetky, tabak, mango a vse prodavaji. Jedna jeho sestrenice ma uzasnou italskou restauraci v Cairnsu. Pouziva jen ty nejlepsi suroviny. Super, ze se u vas da sehnat hruba mouka! To je zaklad, kazde ceske kuchyne. Preji krasne ziti v krasne zemi. :-)

+2/0
26.10.2015 10:42

M57i85c51h75a38l 20M88i84l51l77e62r 9526232359632

Italove na nahorni plosine za Cairnsem zalozili kavovou plantaz, zpracovavaji urodu a prazi z ni i vlastni kavu. Je velmi dobra. Jini v te oblasti zalozili vinarstvi, kde na vyrobu vina a likeru pouzivaji tropicke ovoce, protoze na hrozny tam je prilis horko.

0/0
26.10.2015 11:24

M34i17c43h45a71l 77M97i93l36l96e29r 9906982489172

da se to take napsat takhle: Australie byla k pristehovalcum vstricna, ferova a pro zmenu pristehovalci se zaslouzili o jeji dalsi rozvoj a prosperitu

+1/0
26.10.2015 11:28

K37a48r70o36l77í46n75a 72N51a59v39r22á42t57i53l97o33v17á 8582718670922

Urcite souhlasim. Rodinni prislusnici dorazili v 60. letech. Nemeli vubec nic, neznali jazyk. Zacinali od 0. V te dobe byla levna puda a tak zacli pestovat. Pestovali tabak a bavlnu. Zacli vydelavat a ted jsou uplne jinde, nez zbytek rodiny, co zustala v Evrope. Australie k nim byla skutecne vstricna a proto je tam, kde je. Dobre, ze si peclive vybira lidi (pristehovalce), ne jak my ted v Evrope. Kdo ma chut pracovat a pomahat rozvijet stat, ma dvere otevrene, kdo se jede prizivovat, neni prijat. Dobre to maji srovnane v hlave.

+1/0
26.10.2015 12:15

M29a74r10c58e91l 24G78r19e28g89o45r 7434505230816

Myslím si, že to je ještě velmi slušné. Hlavně ty laskonky s griliášem mne potěšily.

Když si to člověk srovná s dnešní unifikovanou produkcí, kde většinou tvoří základ obarvené těsto a hnusný uměle ochucený vodový tuk, je tento článek připomenutí kvalitní cukrářské výroby.

A dobrého cukráře je dnes zatraceně těžký sehnat...

+2/0
25.10.2015 7:06

P85a57t27r57i44k 90H84r41a65d64i46l 9829972944820

Pani to dost przni.Takhle se to nedela.V Plzenskym pivovaru pred 20 lety zrusili spilku,ale furt melou jak varej tradicne a tohle je podobny!

+3/0
25.10.2015 6:03

J49a76r49o43s28l95a35v 28Č53e61r92v42e40n49k75a 5988161390264

Pani cukrarka je nejak mimo co ja vim a ucil jsem se tak do laskonek zadnej kokos ale orisky a vetrnik jedine s karamelovou slehackou pokud pani vlastni cukrarnu a tyto pseudodezerty bych dostal na talíř tak by její zamestnanci meli o šarádu postaráno

+6/−1
25.10.2015 5:13

M47i59r41a 24L32o12v43e 3424430938554

R^Pravý dezert karamelový větrník má být z odpalovaného těsta, ve kterém je skutečné máslo, pokryt bohatou karamelovou polevou a musí skrývat karamel i uvnitř. Jemnou žloutkovou šlehačku má doplňovat karamelová šlehačka.R^

+15/0
25.10.2015 4:57

M41i79c23h44a49l 68M93i16l94l84e60r 9396722959512

ta poleva by mela byt kavova, ale jinak se shodneme

0/−1
25.10.2015 9:33

Š58á53r90k89a 65K39o53l81á57č33k18o62v26á 8416833629

Ten grilias je co? Cukr zalijte vodou... kolik vody? U fotky s roladou je napsano oriskova, v receptu o oriskach nic...ach jo. Tri nejasnosti pro me. Blbe napsane.

0/0
25.10.2015 4:18

M91i34r96a 30L22o28v94e 3984170158104

Griliáš je cukrářská hmota, jejímž základem jsou nasekané oříšky přidané do roztaveného zkaramelizovaného cukru.

+2/0
25.10.2015 4:42

M44a40r85i29á67n 27B79e53d89n50á53r37i26k 9861961650218

Není tady štafetka ;-(

+5/0
25.10.2015 3:35

M40i16c76h74a20l 32M67i15l74l75e39r 9396582919822

pani Fabesova a pani redaktorko Havlikova:

 tradicni ceske Laskonky se delaly s rozemletymi LISTKOVYMI orisky, ne s kokosem!!!!!!

Pouzivani kokosu do laskonek je novodoby paskvil.Rv

Laskonka byvala jednim z mych 3 nejoblibenejsich zakusku kdyz jsem pred mnoha lety zil v Ceskoslovensku. Vedle ni to bylo Kavove zrno a Vetrnik.

Ziji v zamori a kdyz jsem se prvne po mnoha letech vracel do Prahy, tesil jsem se na cukrovi. Vetrniky byly fajn, Kavove zrno jsem tenkrat neobjevil, ani ne Parizskou spicku, ale Laskonka byla pro me nejvetsim zklamanim. Dnes ji cukrari delali s (pravdepodobne) levnejsim kokosem a pridavaji do smesi take vic cukru, nez byvalo. Vysledek je preslazeny zakusek mene vyrazne chuti, protoze kokos nema tak vyraznou chut jako listkove orisky a suma sumarum takove zklamani, ze Laskonky nekupuji.

Pri me minule navsteve vloni jsem konecne objevil Kavove zrno, v Liberskych Lahudkach, Vodickova 9 a vedle zrna take dalsi cukrovi, ktere si pamatuji s nostagii. Zrno bylo velmi dobre, ale chutove trochu odlisne od toho co pamatuji.

+1/0
25.10.2015 3:18

M59i39c19h51a70l 13M50i44l46l87e93r 9216482959802

jeste bych chtel dodat, ze pridanim griliase, vyrobeneho s listkovymi orisky, do kremu jak je psano v receptu, se sice vylepsi chut, ale telo Laskonky je porad neskonale lepsi s listkovymi orisky namisto s kokosem. Tak dobre, ze se do kremu ani nemusi pridavat grilias.

+3/0
25.10.2015 3:24
Foto

R42i24c62h83a68r11d 38P34o33l17á28š24e91k 9514503230409

Ty oříšky jsou lískové a ne lístkové. 

Je pravda, že dnes sehnat ty správné zákusky dá trochu honičku, ale dá se to. Je ještě pár cukráren kde to dělají opravdu poctivě.

+7/0
25.10.2015 6:17

M58i70c76h86a77l 55M93i17l89l70e40r 9866252209292

mas pravdu, liskove:-)

0/0
25.10.2015 9:35

M18i92c42h25a75l 73M32i81l31l14e84r 9436512879572

ja si vzdycky pri kazde ceste ze zamori do Prahy davam praci najit dobre cukrarny. ;-)

+1/0
25.10.2015 9:36

K91v94e73t62a 61V77a28n93e63k 7682679757777

To ja take. Jsem rada ze jsem nasla lidi se stejnymi zajmy o dobre pecivo. Myslela jsem si ze bych se nemela zabyvat takovymi "prizemnimi" zalezitostmi jako jsou nejake stafetky (muj nejoblibenejsi zakusek) ale co by nam na tom svete zustalo za radost, ze?!:-)

+1/0
25.10.2015 18:04

M39i97r47a 18L96o98v16e 3974190358474

Nova doba ...vsechno se pomalu ale jiste przni. Rv

+3/0
25.10.2015 4:37

H66e35l88e55n81a 92Š21l51e28s42i78n44g22e61r57o50v88á 8986777555173

Posílám tip na luxusní tradiční kávová zrna:

Cukrárna U Mamlasů, Brno, náměstí Svobody.

+1/0
25.10.2015 19:20

L96u54c51i33e 65F76o46r52m81á58n82k69o36v95á 8355888727210

A jak se v tom receptu na větrníky docílí toho, aby ten krém byl dvoubarevný, jako u těch prodávaných v cukrárnách? Vidím tam jenom jeden druh krému. Nebo ten druhý je pouze šlehačka?

0/0
25.10.2015 1:35

M70i56c26h57a45l 59M62i35l55l48e57r 9266982409782

ten druhy je slehacka

+1/0
25.10.2015 3:19

L39u68k80á46š 31A26d25a74m98e46c 7825954741855

Ten druhy je parizska slehacka.

0/−2
25.10.2015 4:00

M65i32r61a 26L86o17v98e 3904490198914

Do vetrniku se dava karamelova slehacka a zloutkovy krem.R^

+6/0
25.10.2015 4:48





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.