Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Rakvička, větrník, laskonka. Jak upéct nej české zákusky podle Fabešové

Jsou to stálice v nabídce českých cukráren, bez kterých si mnozí z nás nemohou představit rodinnou sešlost nebo posezení s kávičkou. Cukrářka Iveta Fabešová se s námi podělila o recepty na nejoblíbenější české zákusky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K83v32e42t82a 41V13a90n63e83k 7162179807297

Neni to prijemne diskutovat o jidle radeji nez o uprchlicich? Takove je to sladsi ...

+3/0
27.10.2015 1:39

M10i29c73h68a28l 50M20i98l66l22e72r 9826272749302

R^

0/0
27.10.2015 9:39

J11i56n41d23ř12i30c41h 34H95r14a47d52e71c66k50ý 6705139512792

"podávat jako dezert rakvičku, v mém věku, to už je zvrhlost!"

0/0
26.10.2015 16:15

B80o54h10u70m38i96l72a 90M25a13j91e71r42o46v77á 4897111874

a co věnečky?

0/0
26.10.2015 19:40

B42o59h28u53m87i59l65a 97M18a85j12e62r74o30v20á 4607331594

U větrníku chybí ten pudink dole

0/0
26.10.2015 9:44

K96v14e61t41a 57V30a69n95e98k 7402569367687

Precetla jsem si vsecky prispevky a naladili jste mne tak ze se uz nemuzu dockat az si neco dam ke kafi. Letim do Cech v pulce listopadu, tak to musim jeste par dni vydrzet:-) Asi zacnu svickovou a zakoncim to stafetkou hned nekde u letiste. Neznate nekdo dobrou cukrarnu v Lounech anebo v Moste? Dekuji

+1/0
25.10.2015 18:10

O74s77k38a66r 73K88o79v66a66ř20í19k 8527843406587

Svíčková je dobrá, ale.... pečená kachna s červeným zelím a domácím bramborovým knedlíkem je VR^R^R^R^R^

+3/0
25.10.2015 19:07

K15v83e85t39a 82V13a68n89e36k 7182109307487

No, to mate pravdu, to si dam druhy den a pekne pivko k tomu.

0/0
26.10.2015 1:18

M35i28c18h76a47l 88M13i31l28l92e51r 9846552309392

preji prijemny pobyt. Ja musim na dalsi navstevu pockat jeste 10 mesicu.

V Praze jsem minule objevil malou zajimavou restauraci ve vchodu do Pasaze Lucerna ze Stepanske.

Jmenuje se Monarchie, byl jsem tam nekolikrat na obede, stoji za zkuseni. Poledni jidelnicek meni kazdy tyden. Zvlast jejich rizky a povidlove tasticky jsou vyborne.

+1/0
26.10.2015 2:49

M40i71c61h89a62l 58M85i55l54l25e76r 9636892909972

Take bych si dovolil doporucit prohlednout si Liberske lahudky ve Vodickove 9. Zakusky vcetne tradicnich typu, oblozene chlebicky, salaty a dobry chleba. Maji i dalsi provozovny, ale byl jsem jenom v te ve Vodickove.

0/0
26.10.2015 2:56

K83v69e29t88a 39V58a20n88e14k 7582219507377

To je hruza, co? My myslime jenom na to jidlo :-)... dekuji za prispevek do diskuze, urcite se v Praze do Monarchie podivam.

+1/0
26.10.2015 4:25

M45i95c36h60a84l 74M48i51l62l79e90r 9186632669272

proc nemyslet na jidlo? ;-) I ta ceska laska pry prochazi zaludkem.

Tady je odkaz na restauraci

http://www.restaurace-monarchie.cz/

Pri navsteve se clovek nejen rad setka s rodinou a prateli, rad se projde po oblibenych mistech, pripadne poznava nove, ale urcite si take rad pochutna na necem, co bezne nema tam kde zije.

U mne jsou to treba oblozene chlebicky. Ackoliv je tady vzdycky vyrabim na specialni prilezitosti a nasi pratele je maji v oblibe, neodolam a v Praze chodim na chlebicky ke specialistum aspon kazdy druhy den!

Muj oblibeny pohled na Prahu a vltavske mosty spojeny s obcerstvenim je z Hanavskeho pavilonu na Letne. Kavicku a neco k tomu, pohled na Vltavu a pohoda.V

+1/0
26.10.2015 5:37

H24a87n13a 56K76a12b25e87š93o63v32á 2558697527717

Pravé kremrole jsou z listového těsta, tyhle šlehačkové nejsou úplně špatné, ale když píšou o české klasice, tak to nejsou :-)

+4/0
25.10.2015 10:53

P60a14v48l96í51n94a 13G36a35j54d93o71š32í84k53o50v87á 5946398963944

Ty kremrole jsou tragické. Známá, která není vyučená cukrářka, peče na všechny oslavy kremrole, které mají nadýchané těsto a rozplývají se na jazyku. Kremrole "vyhlášené" paní Fabešové vypadají spíše jako parodie na kremrole. Další zákusky nemá cenu komentovat, udělali to diskutující přede mnou.

+3/−1
25.10.2015 9:33

M94a54r33t23i57n 92N78o83v81o59t60n56ý 8985564442474

Jak se ta známá jmenuje?

0/0
4.11.2015 11:04

P21a93v66l20í48n16a 15G80a97j88d61o49š68í59k33o83v97á 5316718183184

Proč bych měla uvádět její jméno? Máte pocit, že je vymyšlená?

0/0
4.11.2015 11:40

F98i55l10i58p 13F22u96c11h91s 4479120930882

Nejlepší zákusky byly stejně ty, na které jsem chodíval před cca 35 lety do cukrárny se svou babičkou. Mým favoritem tehdy býval punčový řez - "rumáček". 

Mimochodem, babička nedávno oslavila v plné síle a svěžesti 93. narozeniny. :-)

+3/0
25.10.2015 8:43

M41o95n82i62k56a 83R60o65l12l18o85v73á 5133832696975

Tak to ji preju a vám zavidim.R^

+2/0
25.10.2015 10:38

K16a39r95o21l63í22n72a 94N12a39v17r58á79t48i85l48o52v66á 8672858800132

Jelikoz ziji mimo republiku a obcas mam chut na nas dobry cesky zakusek, tak mi nezbyva nic jineho, nez si doma neco vytvorit. Nejsem vyucena pekarka, nemam originalni recepty, ale . .... vysledek je super. Rada pecu vetrniky, venecky, kremrole, laskonky, harlekyna, medovnik, roladu. Kdyz se vratim do Cech, tak mam nekdy chut si zaskocit na nejakou tu mnamku. Bohuzel, vetsinou je to jen velke zklamani. Pohorsilo se vse, nejen dorty. Proto delam doma vse, co se da. Od domacich tlacenek, sunek, dzemy, az po dorty a zakusky.Sice vas to stoji cas, vyjde to trosku draz, ale chut je uzasna. :-)Hezkou nedeli vsem.

+7/0
25.10.2015 8:33

M41i40c21h35a46l 97M26i97l46l19e87r 9246282439282

skoda, ze nemas tam, kde zijes pristuup k ceskym cukrarum nebo stredoevropskycm uzenarum a pekarum jako mame tady v Australii.

Cukrarnu Prague Cakes vlastni uz radu let 2 Slovenky (zalozil ji cesky cukrar zacatkem 90. let), zalozil pak i Bohemia Cakes a pozdeji prodal dalsimu ceskemu cukrari.

Mame tu celou radu fantastickych stredoevropskych uzenaru a pekare, kteri mj. pecou prima zitny kvaskovy chleba.

Jedine co mi tady chybi je pravy madarsky uherak, ktery se sem nesmi dovazet a tocenica/parenica /Ostiepok, ktera se v obchodech nedostane, ackoliv jsem presvedcen, ze si je nekdo podomacku vyrabi.

Na pravem uheracku a tocenici si pak pochutnam kdyz navstivim Prahu.

+3/0
25.10.2015 9:32

K34a90r35o66l85í50n92a 70N86a70v10r77á78t24i33l44o82v58á 8622718380352

Ziji v Italii, takze do Cech nemam daleko, jak ty. Jidlo je tu urcite kvalitnejsi nez nase ceske, coz se mi tu moc libi. Velky vyber vseho druhu, cerstva zelenina, ryby, poctive uzeniny a hlavne syry. Ceske vyrobky jim, ale uz je moc nevyhledavam. Kvalita je na nizke urovni. Ve vsem barviva, prichute masla (ano, nekde jsem to cetla, zajimalo by me o co jde), stabilizatory, proto jsem se naucila si vse delat sama. Kdyz mam chut, tak si jednou za cas neco upecu nebo uvarim. Moc me to bavi a navic mam radost, kdyz vidim Italy, jak se cpou nasema ceskyma dobrotama.

0/0
25.10.2015 9:56

O81s19k40a63r 89K14o70v60a63ř50í49k 8387633526487

Vidíte to až moc černobíle. I tady v Česku se dají bez problémů najít kvalitní suroviny. Jen člověk musí chtít. Pokud kvalitu našich surovin posuzujete dle nabídek supermarketů...

Mimochodem, Farmářské máslo od Tatry je skvělé.

+4/0
25.10.2015 11:08

K51a62r78o50l14í54n49a 94N14a54v20r74á19t20i45l14o19v82á 8502418710932

Urcite se daji sehnat, souhlasim. Kdyz jedete na tyden, nechcete ztracet cas obihanim specialnich obchodu, ale radeji si uzivate rodiny. Pak vam nezbyde nic jineho, nez si zaskocit do prvniho kramu a jite, to co je. Treba tady v Italii, nemusite vubec daleko. Kvalita se najde vsude. I v obycejnem supermarketu ci na trhu, ktery se kona 2x tydne. Sezenete zeleninu pestovanou ze stejne oblasti, co bydlite. Vajicka od slepic, co maji volny vybeh, cerstve mleko, na jihu i uplne cerstve ulovene ryby (ac se to nesmi - narizeni EU) atd. V Cr to neni moc jednoduche. Farmaske trhy sice existuji, ale obcas nabizi suroviny netypicke pro nas stat. Jak jim tedy muzu verit, ze to co prodavaji je skutecne jejich...

0/0
26.10.2015 11:02

O56s25k21a61r 55K16o19v73a17ř63í69k 8927433296987

No farmářské trhy už moc netáhnou, tedy aspoň na Ostravsku. Rád jsem chodil, bohužel lidí ubývalo a následně to začali balit i prodejci. Velká škoda.

S Itálií samozřejmě souhlasím. Hlavně mě dostal výběr čerstvých hub na každém rohu za hodně příjemné ceny.

0/0
26.10.2015 16:41

K29a88r82o28l39í89n59a 45N63a75v55r18á40t73i29l52o16v44á 8412798370192

Jinak to mate dobry, ze tak daleko si muzete dat neco ceskeho. Alespon si muzete obcas zavzpominat. Ani bych se nedivila, kdyby jste meli kvalitnejsi potraviny, nez v Cechach. Drzim palce, at se u vas dari.

0/0
25.10.2015 10:00

M42i60c92h78a92l 92M63i68l10l46e38r 9496492889172

na kvalitu potravin ani jejich vyber si tu opravdu nemuzeme stezovat. Veliky vyber ovoce - pestuje se tu vse od stredoevropskeho typu (boruvky, jahody, rybiz, tresne) pres subtropicke po tropicke, prave tak velike mnozstvi druhu zeleniny - evropske i asijske typy.

Maso je vyborne protoze mame velky prostor, cisty vzduch a ciste pastviny, mame kolem more= ryby a morske potvory.

Syrarsky prumysl se znacne zmenil od 70. let co se sortimentu i technologii tyce. Treba camembert a brie - tenkrat pouze z dovozu, dnes tu cela rada vyrobcu vyrabi oboji; mimochodem i zasluha ceskych odborniku. K rozvoji prispeli italsti pristehovalci a mnozi dalsi. Podobne tak ruzni evropsti pristehovalci pomohli rozvoji uzenarstvi - styl a chute spanelske, portugalske, francouzske, nemecke, polske, ceske, italske, recke....

Na rozdil od USA, kde si Cesi stezuji, ze treba nedostanou hrubou mouku - tady se vyrabi a mame bezne k mani mnoho druhu chleba, vcetne stredoevropskych typu. Dostaneme tu ceske okurky z dovozu (zn. Nova, bohuzel Znojmii sem uz mnoho let nedovazeji) a ruzne zbozi tohoto typu dovazene z Italie, Nemecka, Madarska, Polska, Balkanu, Stredniho vychodu.....

+1/0
25.10.2015 14:45

K21a72r73o66l41í92n31a 65N56a72v20r41á18t60i62l68o10v55á 8232548500472

Vim, ze Australie ma dost kvalitnich surovin a ruznorodou nabidku jidel. Je to diky pristehovalcum, jak jsi zminil. Trosku o tom neco vim, manzel ma pul rodiny v Australii. Jsou to prave ti Italove, co pestuji limetky, tabak, mango a vse prodavaji. Jedna jeho sestrenice ma uzasnou italskou restauraci v Cairnsu. Pouziva jen ty nejlepsi suroviny. Super, ze se u vas da sehnat hruba mouka! To je zaklad, kazde ceske kuchyne. Preji krasne ziti v krasne zemi. :-)

+2/0
26.10.2015 10:42

M12i80c26h84a70l 95M61i24l75l15e29r 9166772939912

Italove na nahorni plosine za Cairnsem zalozili kavovou plantaz, zpracovavaji urodu a prazi z ni i vlastni kavu. Je velmi dobra. Jini v te oblasti zalozili vinarstvi, kde na vyrobu vina a likeru pouzivaji tropicke ovoce, protoze na hrozny tam je prilis horko.

0/0
26.10.2015 11:24

M89i30c96h69a85l 35M47i98l71l97e21r 9366362959412

da se to take napsat takhle: Australie byla k pristehovalcum vstricna, ferova a pro zmenu pristehovalci se zaslouzili o jeji dalsi rozvoj a prosperitu

+1/0
26.10.2015 11:28

K88a35r47o20l27í59n22a 90N54a29v83r40á87t48i45l55o46v86á 8632808480452

Urcite souhlasim. Rodinni prislusnici dorazili v 60. letech. Nemeli vubec nic, neznali jazyk. Zacinali od 0. V te dobe byla levna puda a tak zacli pestovat. Pestovali tabak a bavlnu. Zacli vydelavat a ted jsou uplne jinde, nez zbytek rodiny, co zustala v Evrope. Australie k nim byla skutecne vstricna a proto je tam, kde je. Dobre, ze si peclive vybira lidi (pristehovalce), ne jak my ted v Evrope. Kdo ma chut pracovat a pomahat rozvijet stat, ma dvere otevrene, kdo se jede prizivovat, neni prijat. Dobre to maji srovnane v hlave.

+1/0
26.10.2015 12:15

M59a58r56c80e82l 56G98r44e57g62o52r 7774925920796

Myslím si, že to je ještě velmi slušné. Hlavně ty laskonky s griliášem mne potěšily.

Když si to člověk srovná s dnešní unifikovanou produkcí, kde většinou tvoří základ obarvené těsto a hnusný uměle ochucený vodový tuk, je tento článek připomenutí kvalitní cukrářské výroby.

A dobrého cukráře je dnes zatraceně těžký sehnat...

+2/0
25.10.2015 7:06

P80a61t13r64i81k 85H52r35a22d56i54l 9529232804480

Pani to dost przni.Takhle se to nedela.V Plzenskym pivovaru pred 20 lety zrusili spilku,ale furt melou jak varej tradicne a tohle je podobny!

+3/0
25.10.2015 6:03

J86a60r85o51s48l83a39v 77Č24e61r41v96e47n10k82a 5878131860914

Pani cukrarka je nejak mimo co ja vim a ucil jsem se tak do laskonek zadnej kokos ale orisky a vetrnik jedine s karamelovou slehackou pokud pani vlastni cukrarnu a tyto pseudodezerty bych dostal na talíř tak by její zamestnanci meli o šarádu postaráno

+6/−1
25.10.2015 5:13

M92i18r69a 86L68o64v96e 3554910988964

R^Pravý dezert karamelový větrník má být z odpalovaného těsta, ve kterém je skutečné máslo, pokryt bohatou karamelovou polevou a musí skrývat karamel i uvnitř. Jemnou žloutkovou šlehačku má doplňovat karamelová šlehačka.R^

+15/0
25.10.2015 4:57

M14i72c32h11a18l 10M63i22l53l91e29r 9756602259972

ta poleva by mela byt kavova, ale jinak se shodneme

0/−1
25.10.2015 9:33

Š55á73r21k59a 24K56o14l22á96č59k82o73v92á 8576393239

Ten grilias je co? Cukr zalijte vodou... kolik vody? U fotky s roladou je napsano oriskova, v receptu o oriskach nic...ach jo. Tri nejasnosti pro me. Blbe napsane.

0/0
25.10.2015 4:18

M51i19r59a 63L85o15v48e 3134780258804

Griliáš je cukrářská hmota, jejímž základem jsou nasekané oříšky přidané do roztaveného zkaramelizovaného cukru.

+2/0
25.10.2015 4:42

M84a83r92i54á56n 43B75e44d31n94á76r10i50k 9391611710868

Není tady štafetka ;-(

+5/0
25.10.2015 3:35

M60i94c50h25a93l 19M55i81l12l84e84r 9136642609942

pani Fabesova a pani redaktorko Havlikova:

 tradicni ceske Laskonky se delaly s rozemletymi LISTKOVYMI orisky, ne s kokosem!!!!!!

Pouzivani kokosu do laskonek je novodoby paskvil.Rv

Laskonka byvala jednim z mych 3 nejoblibenejsich zakusku kdyz jsem pred mnoha lety zil v Ceskoslovensku. Vedle ni to bylo Kavove zrno a Vetrnik.

Ziji v zamori a kdyz jsem se prvne po mnoha letech vracel do Prahy, tesil jsem se na cukrovi. Vetrniky byly fajn, Kavove zrno jsem tenkrat neobjevil, ani ne Parizskou spicku, ale Laskonka byla pro me nejvetsim zklamanim. Dnes ji cukrari delali s (pravdepodobne) levnejsim kokosem a pridavaji do smesi take vic cukru, nez byvalo. Vysledek je preslazeny zakusek mene vyrazne chuti, protoze kokos nema tak vyraznou chut jako listkove orisky a suma sumarum takove zklamani, ze Laskonky nekupuji.

Pri me minule navsteve vloni jsem konecne objevil Kavove zrno, v Liberskych Lahudkach, Vodickova 9 a vedle zrna take dalsi cukrovi, ktere si pamatuji s nostagii. Zrno bylo velmi dobre, ale chutove trochu odlisne od toho co pamatuji.

+1/0
25.10.2015 3:18

M38i51c65h19a28l 44M11i87l19l63e84r 9656182429242

jeste bych chtel dodat, ze pridanim griliase, vyrobeneho s listkovymi orisky, do kremu jak je psano v receptu, se sice vylepsi chut, ale telo Laskonky je porad neskonale lepsi s listkovymi orisky namisto s kokosem. Tak dobre, ze se do kremu ani nemusi pridavat grilias.

+3/0
25.10.2015 3:24
Foto

R41i89c37h48a61r48d 62P19o97l32á97š13e41k 9484663870499

Ty oříšky jsou lískové a ne lístkové. 

Je pravda, že dnes sehnat ty správné zákusky dá trochu honičku, ale dá se to. Je ještě pár cukráren kde to dělají opravdu poctivě.

+7/0
25.10.2015 6:17

M91i90c25h46a74l 10M75i57l19l39e41r 9956592179662

mas pravdu, liskove:-)

0/0
25.10.2015 9:35

M72i47c98h28a93l 31M46i62l47l23e27r 9566782809912

ja si vzdycky pri kazde ceste ze zamori do Prahy davam praci najit dobre cukrarny. ;-)

+1/0
25.10.2015 9:36

K89v85e65t81a 33V68a74n35e91k 7962469327257

To ja take. Jsem rada ze jsem nasla lidi se stejnymi zajmy o dobre pecivo. Myslela jsem si ze bych se nemela zabyvat takovymi "prizemnimi" zalezitostmi jako jsou nejake stafetky (muj nejoblibenejsi zakusek) ale co by nam na tom svete zustalo za radost, ze?!:-)

+1/0
25.10.2015 18:04

M73i62r42a 49L23o68v71e 3444880598314

Nova doba ...vsechno se pomalu ale jiste przni. Rv

+3/0
25.10.2015 4:37

H76e54l91e96n51a 52Š63l22e20s95i21n84g27e77r24o76v85á 8806277935343

Posílám tip na luxusní tradiční kávová zrna:

Cukrárna U Mamlasů, Brno, náměstí Svobody.

+1/0
25.10.2015 19:20

L56u20c70i49e 76F93o41r15m28á58n49k72o95v20á 8885798257140

A jak se v tom receptu na větrníky docílí toho, aby ten krém byl dvoubarevný, jako u těch prodávaných v cukrárnách? Vidím tam jenom jeden druh krému. Nebo ten druhý je pouze šlehačka?

0/0
25.10.2015 1:35

M24i52c54h35a72l 30M98i30l38l26e56r 9866272209452

ten druhy je slehacka

+1/0
25.10.2015 3:19

L53u89k72á73š 12A26d95a52m51e70c 7295274521225

Ten druhy je parizska slehacka.

0/−2
25.10.2015 4:00

M59i64r36a 23L84o17v15e 3544400168554

Do vetrniku se dava karamelova slehacka a zloutkovy krem.R^

+6/0
25.10.2015 4:48







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.