Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Rakvička, větrník, laskonka. Jak upéct nej české zákusky podle Fabešové

Jsou to stálice v nabídce českých cukráren, bez kterých si mnozí z nás nemohou představit rodinnou sešlost nebo posezení s kávičkou. Cukrářka Iveta Fabešová se s námi podělila o recepty na nejoblíbenější české zákusky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K70v15e60t77a 76V37a54n32e70k 7542989137937

Neni to prijemne diskutovat o jidle radeji nez o uprchlicich? Takove je to sladsi ...

+3/0
27.10.2015 1:39

M61i86c78h63a17l 67M16i19l44l60e28r 9676282369742

R^

0/0
27.10.2015 9:39

J97i17n83d28ř37i23c59h 76H88r95a65d78e58c27k97ý 6815389892812

"podávat jako dezert rakvičku, v mém věku, to už je zvrhlost!"

0/0
26.10.2015 16:15

B55o92h95u90m16i57l93a 89M20a86j92e58r49o62v56á 4247861354

a co věnečky?

0/0
26.10.2015 19:40

B71o89h43u83m97i82l97a 38M18a88j21e62r31o37v85á 4727421774

U větrníku chybí ten pudink dole

0/0
26.10.2015 9:44

K17v11e35t34a 47V12a71n83e39k 7552139317447

Precetla jsem si vsecky prispevky a naladili jste mne tak ze se uz nemuzu dockat az si neco dam ke kafi. Letim do Cech v pulce listopadu, tak to musim jeste par dni vydrzet:-) Asi zacnu svickovou a zakoncim to stafetkou hned nekde u letiste. Neznate nekdo dobrou cukrarnu v Lounech anebo v Moste? Dekuji

+1/0
25.10.2015 18:10

O39s71k20a48r 56K96o57v20a97ř61í96k 8687823376887

Svíčková je dobrá, ale.... pečená kachna s červeným zelím a domácím bramborovým knedlíkem je VR^R^R^R^R^

+3/0
25.10.2015 19:07

K59v17e85t16a 83V48a22n61e11k 7342869707107

No, to mate pravdu, to si dam druhy den a pekne pivko k tomu.

0/0
26.10.2015 1:18

M67i36c94h16a73l 58M48i52l81l79e87r 9256322799552

preji prijemny pobyt. Ja musim na dalsi navstevu pockat jeste 10 mesicu.

V Praze jsem minule objevil malou zajimavou restauraci ve vchodu do Pasaze Lucerna ze Stepanske.

Jmenuje se Monarchie, byl jsem tam nekolikrat na obede, stoji za zkuseni. Poledni jidelnicek meni kazdy tyden. Zvlast jejich rizky a povidlove tasticky jsou vyborne.

+1/0
26.10.2015 2:49

M14i65c50h19a22l 22M75i53l48l28e82r 9326772709852

Take bych si dovolil doporucit prohlednout si Liberske lahudky ve Vodickove 9. Zakusky vcetne tradicnich typu, oblozene chlebicky, salaty a dobry chleba. Maji i dalsi provozovny, ale byl jsem jenom v te ve Vodickove.

0/0
26.10.2015 2:56

K61v84e95t88a 82V12a54n33e20k 7442839177787

To je hruza, co? My myslime jenom na to jidlo :-)... dekuji za prispevek do diskuze, urcite se v Praze do Monarchie podivam.

+1/0
26.10.2015 4:25

M28i69c83h14a92l 17M94i59l24l74e58r 9336242879752

proc nemyslet na jidlo? ;-) I ta ceska laska pry prochazi zaludkem.

Tady je odkaz na restauraci

http://www.restaurace-monarchie.cz/

Pri navsteve se clovek nejen rad setka s rodinou a prateli, rad se projde po oblibenych mistech, pripadne poznava nove, ale urcite si take rad pochutna na necem, co bezne nema tam kde zije.

U mne jsou to treba oblozene chlebicky. Ackoliv je tady vzdycky vyrabim na specialni prilezitosti a nasi pratele je maji v oblibe, neodolam a v Praze chodim na chlebicky ke specialistum aspon kazdy druhy den!

Muj oblibeny pohled na Prahu a vltavske mosty spojeny s obcerstvenim je z Hanavskeho pavilonu na Letne. Kavicku a neco k tomu, pohled na Vltavu a pohoda.V

+1/0
26.10.2015 5:37

H33a50n80a 76K66a29b94e91š35o49v76á 2108807557167

Pravé kremrole jsou z listového těsta, tyhle šlehačkové nejsou úplně špatné, ale když píšou o české klasice, tak to nejsou :-)

+4/0
25.10.2015 10:53

P35a14v42l57í82n64a 24G89a25j81d20o70š85í36k71o74v94á 5366308813384

Ty kremrole jsou tragické. Známá, která není vyučená cukrářka, peče na všechny oslavy kremrole, které mají nadýchané těsto a rozplývají se na jazyku. Kremrole "vyhlášené" paní Fabešové vypadají spíše jako parodie na kremrole. Další zákusky nemá cenu komentovat, udělali to diskutující přede mnou.

+3/−1
25.10.2015 9:33

M66a27r86t83i35n 44N44o36v91o35t49n53ý 8875694252754

Jak se ta známá jmenuje?

0/0
4.11.2015 11:04

P40a32v61l43í35n97a 66G94a43j67d30o59š53í50k79o98v26á 5496188273584

Proč bych měla uvádět její jméno? Máte pocit, že je vymyšlená?

0/0
4.11.2015 11:40

F31i48l30i86p 96F88u42c66h82s 4269200940442

Nejlepší zákusky byly stejně ty, na které jsem chodíval před cca 35 lety do cukrárny se svou babičkou. Mým favoritem tehdy býval punčový řez - "rumáček". 

Mimochodem, babička nedávno oslavila v plné síle a svěžesti 93. narozeniny. :-)

+3/0
25.10.2015 8:43

M71o73n86i56k40a 98R31o53l25l15o83v89á 5853222366325

Tak to ji preju a vám zavidim.R^

+2/0
25.10.2015 10:38

K14a79r52o66l53í91n11a 74N45a46v65r10á22t26i57l34o25v80á 8762928510852

Jelikoz ziji mimo republiku a obcas mam chut na nas dobry cesky zakusek, tak mi nezbyva nic jineho, nez si doma neco vytvorit. Nejsem vyucena pekarka, nemam originalni recepty, ale . .... vysledek je super. Rada pecu vetrniky, venecky, kremrole, laskonky, harlekyna, medovnik, roladu. Kdyz se vratim do Cech, tak mam nekdy chut si zaskocit na nejakou tu mnamku. Bohuzel, vetsinou je to jen velke zklamani. Pohorsilo se vse, nejen dorty. Proto delam doma vse, co se da. Od domacich tlacenek, sunek, dzemy, az po dorty a zakusky.Sice vas to stoji cas, vyjde to trosku draz, ale chut je uzasna. :-)Hezkou nedeli vsem.

+7/0
25.10.2015 8:33

M49i85c72h42a26l 64M40i10l84l61e19r 9626122739522

skoda, ze nemas tam, kde zijes pristuup k ceskym cukrarum nebo stredoevropskycm uzenarum a pekarum jako mame tady v Australii.

Cukrarnu Prague Cakes vlastni uz radu let 2 Slovenky (zalozil ji cesky cukrar zacatkem 90. let), zalozil pak i Bohemia Cakes a pozdeji prodal dalsimu ceskemu cukrari.

Mame tu celou radu fantastickych stredoevropskych uzenaru a pekare, kteri mj. pecou prima zitny kvaskovy chleba.

Jedine co mi tady chybi je pravy madarsky uherak, ktery se sem nesmi dovazet a tocenica/parenica /Ostiepok, ktera se v obchodech nedostane, ackoliv jsem presvedcen, ze si je nekdo podomacku vyrabi.

Na pravem uheracku a tocenici si pak pochutnam kdyz navstivim Prahu.

+3/0
25.10.2015 9:32

K51a52r70o97l50í19n73a 98N18a36v67r80á67t18i19l28o83v45á 8632928780342

Ziji v Italii, takze do Cech nemam daleko, jak ty. Jidlo je tu urcite kvalitnejsi nez nase ceske, coz se mi tu moc libi. Velky vyber vseho druhu, cerstva zelenina, ryby, poctive uzeniny a hlavne syry. Ceske vyrobky jim, ale uz je moc nevyhledavam. Kvalita je na nizke urovni. Ve vsem barviva, prichute masla (ano, nekde jsem to cetla, zajimalo by me o co jde), stabilizatory, proto jsem se naucila si vse delat sama. Kdyz mam chut, tak si jednou za cas neco upecu nebo uvarim. Moc me to bavi a navic mam radost, kdyz vidim Italy, jak se cpou nasema ceskyma dobrotama.

0/0
25.10.2015 9:56

O37s36k70a73r 59K84o55v46a19ř52í14k 8817723206777

Vidíte to až moc černobíle. I tady v Česku se dají bez problémů najít kvalitní suroviny. Jen člověk musí chtít. Pokud kvalitu našich surovin posuzujete dle nabídek supermarketů...

Mimochodem, Farmářské máslo od Tatry je skvělé.

+4/0
25.10.2015 11:08

K51a42r21o49l76í45n73a 45N95a31v90r65á76t73i97l19o93v28á 8242258980342

Urcite se daji sehnat, souhlasim. Kdyz jedete na tyden, nechcete ztracet cas obihanim specialnich obchodu, ale radeji si uzivate rodiny. Pak vam nezbyde nic jineho, nez si zaskocit do prvniho kramu a jite, to co je. Treba tady v Italii, nemusite vubec daleko. Kvalita se najde vsude. I v obycejnem supermarketu ci na trhu, ktery se kona 2x tydne. Sezenete zeleninu pestovanou ze stejne oblasti, co bydlite. Vajicka od slepic, co maji volny vybeh, cerstve mleko, na jihu i uplne cerstve ulovene ryby (ac se to nesmi - narizeni EU) atd. V Cr to neni moc jednoduche. Farmaske trhy sice existuji, ale obcas nabizi suroviny netypicke pro nas stat. Jak jim tedy muzu verit, ze to co prodavaji je skutecne jejich...

0/0
26.10.2015 11:02

O89s34k28a61r 98K83o63v97a93ř96í41k 8767513346237

No farmářské trhy už moc netáhnou, tedy aspoň na Ostravsku. Rád jsem chodil, bohužel lidí ubývalo a následně to začali balit i prodejci. Velká škoda.

S Itálií samozřejmě souhlasím. Hlavně mě dostal výběr čerstvých hub na každém rohu za hodně příjemné ceny.

0/0
26.10.2015 16:41

K25a42r59o91l39í49n81a 93N17a81v48r10á57t84i67l57o21v52á 8612178920862

Jinak to mate dobry, ze tak daleko si muzete dat neco ceskeho. Alespon si muzete obcas zavzpominat. Ani bych se nedivila, kdyby jste meli kvalitnejsi potraviny, nez v Cechach. Drzim palce, at se u vas dari.

0/0
25.10.2015 10:00

M77i61c20h46a12l 33M59i88l34l48e83r 9926612679312

na kvalitu potravin ani jejich vyber si tu opravdu nemuzeme stezovat. Veliky vyber ovoce - pestuje se tu vse od stredoevropskeho typu (boruvky, jahody, rybiz, tresne) pres subtropicke po tropicke, prave tak velike mnozstvi druhu zeleniny - evropske i asijske typy.

Maso je vyborne protoze mame velky prostor, cisty vzduch a ciste pastviny, mame kolem more= ryby a morske potvory.

Syrarsky prumysl se znacne zmenil od 70. let co se sortimentu i technologii tyce. Treba camembert a brie - tenkrat pouze z dovozu, dnes tu cela rada vyrobcu vyrabi oboji; mimochodem i zasluha ceskych odborniku. K rozvoji prispeli italsti pristehovalci a mnozi dalsi. Podobne tak ruzni evropsti pristehovalci pomohli rozvoji uzenarstvi - styl a chute spanelske, portugalske, francouzske, nemecke, polske, ceske, italske, recke....

Na rozdil od USA, kde si Cesi stezuji, ze treba nedostanou hrubou mouku - tady se vyrabi a mame bezne k mani mnoho druhu chleba, vcetne stredoevropskych typu. Dostaneme tu ceske okurky z dovozu (zn. Nova, bohuzel Znojmii sem uz mnoho let nedovazeji) a ruzne zbozi tohoto typu dovazene z Italie, Nemecka, Madarska, Polska, Balkanu, Stredniho vychodu.....

+1/0
25.10.2015 14:45

K84a59r51o95l26í46n23a 97N36a77v39r46á85t87i25l44o41v35á 8462808490542

Vim, ze Australie ma dost kvalitnich surovin a ruznorodou nabidku jidel. Je to diky pristehovalcum, jak jsi zminil. Trosku o tom neco vim, manzel ma pul rodiny v Australii. Jsou to prave ti Italove, co pestuji limetky, tabak, mango a vse prodavaji. Jedna jeho sestrenice ma uzasnou italskou restauraci v Cairnsu. Pouziva jen ty nejlepsi suroviny. Super, ze se u vas da sehnat hruba mouka! To je zaklad, kazde ceske kuchyne. Preji krasne ziti v krasne zemi. :-)

+2/0
26.10.2015 10:42

M37i25c32h14a82l 42M63i17l94l26e45r 9716612109642

Italove na nahorni plosine za Cairnsem zalozili kavovou plantaz, zpracovavaji urodu a prazi z ni i vlastni kavu. Je velmi dobra. Jini v te oblasti zalozili vinarstvi, kde na vyrobu vina a likeru pouzivaji tropicke ovoce, protoze na hrozny tam je prilis horko.

0/0
26.10.2015 11:24

M89i56c73h79a35l 41M17i64l47l71e73r 9896172589552

da se to take napsat takhle: Australie byla k pristehovalcum vstricna, ferova a pro zmenu pristehovalci se zaslouzili o jeji dalsi rozvoj a prosperitu

+1/0
26.10.2015 11:28

K80a28r76o56l43í29n90a 43N13a59v90r40á61t92i74l33o86v59á 8532848610662

Urcite souhlasim. Rodinni prislusnici dorazili v 60. letech. Nemeli vubec nic, neznali jazyk. Zacinali od 0. V te dobe byla levna puda a tak zacli pestovat. Pestovali tabak a bavlnu. Zacli vydelavat a ted jsou uplne jinde, nez zbytek rodiny, co zustala v Evrope. Australie k nim byla skutecne vstricna a proto je tam, kde je. Dobre, ze si peclive vybira lidi (pristehovalce), ne jak my ted v Evrope. Kdo ma chut pracovat a pomahat rozvijet stat, ma dvere otevrene, kdo se jede prizivovat, neni prijat. Dobre to maji srovnane v hlave.

+1/0
26.10.2015 12:15

M55a18r46c72e76l 59G40r91e34g15o60r 7244975680246

Myslím si, že to je ještě velmi slušné. Hlavně ty laskonky s griliášem mne potěšily.

Když si to člověk srovná s dnešní unifikovanou produkcí, kde většinou tvoří základ obarvené těsto a hnusný uměle ochucený vodový tuk, je tento článek připomenutí kvalitní cukrářské výroby.

A dobrého cukráře je dnes zatraceně těžký sehnat...

+2/0
25.10.2015 7:06

P27a79t73r55i52k 24H88r93a79d24i89l 9249832234450

Pani to dost przni.Takhle se to nedela.V Plzenskym pivovaru pred 20 lety zrusili spilku,ale furt melou jak varej tradicne a tohle je podobny!

+3/0
25.10.2015 6:03

J32a95r88o35s19l40a83v 66Č68e60r50v77e53n39k26a 5628341590154

Pani cukrarka je nejak mimo co ja vim a ucil jsem se tak do laskonek zadnej kokos ale orisky a vetrnik jedine s karamelovou slehackou pokud pani vlastni cukrarnu a tyto pseudodezerty bych dostal na talíř tak by její zamestnanci meli o šarádu postaráno

+6/−1
25.10.2015 5:13

M16i85r96a 41L46o77v60e 3384320828624

R^Pravý dezert karamelový větrník má být z odpalovaného těsta, ve kterém je skutečné máslo, pokryt bohatou karamelovou polevou a musí skrývat karamel i uvnitř. Jemnou žloutkovou šlehačku má doplňovat karamelová šlehačka.R^

+15/0
25.10.2015 4:57

M75i26c56h11a18l 71M87i88l37l40e60r 9216232159732

ta poleva by mela byt kavova, ale jinak se shodneme

0/−1
25.10.2015 9:33

Š69á58r77k26a 89K39o18l76á37č47k90o58v20á 8736793189

Ten grilias je co? Cukr zalijte vodou... kolik vody? U fotky s roladou je napsano oriskova, v receptu o oriskach nic...ach jo. Tri nejasnosti pro me. Blbe napsane.

0/0
25.10.2015 4:18

M11i13r92a 43L93o75v44e 3664370728954

Griliáš je cukrářská hmota, jejímž základem jsou nasekané oříšky přidané do roztaveného zkaramelizovaného cukru.

+2/0
25.10.2015 4:42

M29a54r94i72á91n 66B76e28d82n21á42r52i54k 9981881180208

Není tady štafetka ;-(

+5/0
25.10.2015 3:35

M59i61c23h18a29l 38M56i27l78l20e96r 9346902499522

pani Fabesova a pani redaktorko Havlikova:

 tradicni ceske Laskonky se delaly s rozemletymi LISTKOVYMI orisky, ne s kokosem!!!!!!

Pouzivani kokosu do laskonek je novodoby paskvil.Rv

Laskonka byvala jednim z mych 3 nejoblibenejsich zakusku kdyz jsem pred mnoha lety zil v Ceskoslovensku. Vedle ni to bylo Kavove zrno a Vetrnik.

Ziji v zamori a kdyz jsem se prvne po mnoha letech vracel do Prahy, tesil jsem se na cukrovi. Vetrniky byly fajn, Kavove zrno jsem tenkrat neobjevil, ani ne Parizskou spicku, ale Laskonka byla pro me nejvetsim zklamanim. Dnes ji cukrari delali s (pravdepodobne) levnejsim kokosem a pridavaji do smesi take vic cukru, nez byvalo. Vysledek je preslazeny zakusek mene vyrazne chuti, protoze kokos nema tak vyraznou chut jako listkove orisky a suma sumarum takove zklamani, ze Laskonky nekupuji.

Pri me minule navsteve vloni jsem konecne objevil Kavove zrno, v Liberskych Lahudkach, Vodickova 9 a vedle zrna take dalsi cukrovi, ktere si pamatuji s nostagii. Zrno bylo velmi dobre, ale chutove trochu odlisne od toho co pamatuji.

+1/0
25.10.2015 3:18

M92i20c62h80a64l 55M33i81l91l90e68r 9756572589932

jeste bych chtel dodat, ze pridanim griliase, vyrobeneho s listkovymi orisky, do kremu jak je psano v receptu, se sice vylepsi chut, ale telo Laskonky je porad neskonale lepsi s listkovymi orisky namisto s kokosem. Tak dobre, ze se do kremu ani nemusi pridavat grilias.

+3/0
25.10.2015 3:24
Foto

R54i85c65h84a15r23d 64P76o89l96á77š92e80k 9684513360429

Ty oříšky jsou lískové a ne lístkové. 

Je pravda, že dnes sehnat ty správné zákusky dá trochu honičku, ale dá se to. Je ještě pár cukráren kde to dělají opravdu poctivě.

+7/0
25.10.2015 6:17

M67i48c42h90a27l 33M62i86l76l68e32r 9496532799972

mas pravdu, liskove:-)

0/0
25.10.2015 9:35

M33i34c34h41a49l 85M35i87l26l29e64r 9136702739632

ja si vzdycky pri kazde ceste ze zamori do Prahy davam praci najit dobre cukrarny. ;-)

+1/0
25.10.2015 9:36

K11v63e40t49a 44V71a91n19e65k 7582129277367

To ja take. Jsem rada ze jsem nasla lidi se stejnymi zajmy o dobre pecivo. Myslela jsem si ze bych se nemela zabyvat takovymi "prizemnimi" zalezitostmi jako jsou nejake stafetky (muj nejoblibenejsi zakusek) ale co by nam na tom svete zustalo za radost, ze?!:-)

+1/0
25.10.2015 18:04

M38i23r50a 30L13o12v40e 3624670448544

Nova doba ...vsechno se pomalu ale jiste przni. Rv

+3/0
25.10.2015 4:37

H71e41l27e76n16a 54Š67l96e64s54i73n70g11e71r17o39v13á 8696647605703

Posílám tip na luxusní tradiční kávová zrna:

Cukrárna U Mamlasů, Brno, náměstí Svobody.

+1/0
25.10.2015 19:20

L95u17c89i32e 28F22o61r10m93á45n66k18o68v18á 8265948857630

A jak se v tom receptu na větrníky docílí toho, aby ten krém byl dvoubarevný, jako u těch prodávaných v cukrárnách? Vidím tam jenom jeden druh krému. Nebo ten druhý je pouze šlehačka?

0/0
25.10.2015 1:35

M96i61c46h71a62l 67M22i77l22l73e97r 9706962169732

ten druhy je slehacka

+1/0
25.10.2015 3:19

L57u63k50á93š 57A93d92a67m12e29c 7875644111915

Ten druhy je parizska slehacka.

0/−2
25.10.2015 4:00

M54i22r53a 49L71o12v23e 3984430498774

Do vetrniku se dava karamelova slehacka a zloutkovy krem.R^

+6/0
25.10.2015 4:48







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.