Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Voda, která (ne)zabije chuť dezertu. Pronikněte do tajů aquasommeliérství

Červené víno ke zvěřině a bílé k rybě. Jasně, to vědí všichni, ale co voda? Napadlo vás vybrat si k jídlu tu správnou? Takovou, která dezert nezabije, ale podtrhne jeho chuť.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V74í85ť34a 72N33o82v78á12k 1808693565721

Voda musí mít minimálně 5% alkoholu ! :-)

0/0
8.9.2015 23:23

J52i45t53k37a 30B61r79a55b57c18o34v27á 6618553904629

Těžká voda k těžkému vínu - to je voda složená nikoliv z jednoho atomu kyslíku a dvou vodíku, ale místo vodíku je tzv. deuterium nebo tritium, tj. má dva nebo tři protony. Použití má v jaderném průmyslu. Třeba když by se do sklenice s touto vodou mrskla krychlička plutonia místo ledu, tak by to teprve dostalo ten správný říz :-)

+2/0
8.9.2015 12:40

L65e72n91a 32P25á70t83k37o96v81á 8801913814819

jo, jo speciálně těžká voda pobavila ;-D

0/0
8.9.2015 13:04

M51a13r32t34i29n 88K62ř37í91ž 9373622260207

deuterium nemá v jádře dva protony, ale proton a neutron. Tritium má dva neutrony. S dvěma protony byste dostala helium a to je inertní :-D. Ale jinak dobrý. Vtipnou vlastností těžké vody je, že zamrzá už kolem 4°C, tedy v chladničce je pevná.

0/0
8.9.2015 13:19

L23e40n43a 20P67á19t86k79o64v98á 8721443554629

Jede a já myslela te je to vtip že seriálu Neviditelní. Archivní Štrbské pleso ale oni to myslí vážně. Chtěla bych mít jejich starosti.

+2/0
8.9.2015 11:30

M72a44r48t79i38n 52K35ř82í15ž 9383972270977

Kolik se v ČR uživí aquasommeliérů?

+1/0
8.9.2015 11:09

J34a13n56a 80K19u84b36o73v69á 6869932108360

Koučka přes chuť vody :-)

+1/0
8.9.2015 10:39

J81o19s16e56f 68F60r83o50d82l 3988495120785

Tohle mi trochu připomíná scénu z Penn & Teller: Bulshit, kdy hostům v luxusní restauraci nabízeli předražené vody s exotickými jmény a každý si je nemohl vynachválit. Když jim ale prozradili, že je všechny natočili ze stejné zahradní hadice, už tak nadšení nebyli.

+4/0
8.9.2015 10:17
Foto

A21n80d24r23e45a 84Š63r62e15t70r79o71v98á 7741675680728

Boooze, dneska se da vynosna cinnost udelat uplne ze vseho (kostovaci vody, sex kouci, lide, kteri nas nauci tanec vaginy - to opravdu neni vtip, videla jsem na to na vlastni oci letacek -...). Samozrejme proc ne, kdyz se na to lide chytnou, nabidka a poptavka plati stale. Ovsem rikam si, jestli to neni i dusledek hloupnuti populace, ktera by se uz dnes snad bez motivacnich knih a kurzu a koucu vseho druhu nedokazala ani rozmnozit, najist, vychovat dite...

+3/0
8.9.2015 10:15

W17a65l70t31e94r 66D32i31v87i24š 6277582322332

Stačila mi věta, že voda z kohoutku je všude zhruba stejná. Jestli tohle tvrdí aquasommeliérka, tak jí asi moc chuťových buněk nezbylo.

Aquasommeliérství je kravina, vybírat vodu podle typu jídla je slušná snobárna. Nicméně nepoznat, že chuť kohoutkové vody je radikálně rozdílná, tím se totálně odkecala. A ne, není to jen otázka množství chloru. Záleží na zdroji vody (různá tvrdost, různé minerály), způsobu úpravy i rozvodech. Ovlivňuje to pak i připravené nápoje, zejména čaje (tvorba různých usazenin). Vzhledem k tomu, že jako nealko piju zejména klasickou kohoutkovou vodu (protože nic slazenýho mi nechutná a bubliny nemám rád), tak ty rozdíly v chuti prostě poznám. Založit si na tom živnost mne ale nenapadlo. No, moje blbost, mohl jsem být za vodou.

+10/0
8.9.2015 9:35

M44a98r93t71i90n 87K15ř34í87ž 9383562190197

přesně tak - doma v Modřanech máme údajně stejnou vodu (ze stejného zdroje, se stejnou úpravou) jako v práci v Karlíně. Přesto je ta domácí vyloženě dobrá a ta karlínská vyloženě nechutná, tak tu pijeme vodu ze stojanu.

+1/0
8.9.2015 11:11

I41s88a10b87e75l83l22a 77Z53á44z55v89o92r98k94o86v62á 3400281150766

Samozřejmě, voda z kohoutku nikdy nebude ve dvou různých místech stejná, ale ani na jednom místě v různém čase. Jedna věc je kvalita zdroje. Zejména u povrchového zdroje se mění složení vody značně (dle ročního období, pár dní deště nebo naopak tropů, ale i v průběhu dne, odběr z různých hloubek atd.). Další je technologie úpravy, míchání zdrojů a distribuce (to bude zrovna případ Karlín x Modřany). Stačí se napít ráno po noční stagnaci a večer kdy je velký odběr a i "stejná" voda bude chutnat jinak. Navíc bych chtěla té paní vzkázat, že chlor se už mnohde nepoužívá, může se používat i ozon nebo UV nebo i zcela bez desinfenkce, např. Mladá Boleslav.

+1/0
8.9.2015 12:16

M18a80r20i69e 43D79a43n60č55á60k89o16v65á 5435548133126

ozon se používá už docela hojně, ale přesto se ještě pořád i k ozonu chloruje (viz např. úpravna vody Troubky)

0/0
8.9.2015 12:18

I48s14a86b77e54l16l93a 75Z14á35z74v15o82r61k48o38v97á 3700541300536

Ozon se používá nejen jako desinfekce před distribucí (o tom jsem mluvila), ale i jako "rozbíječ" znečištění = rozložení velkých organických molekul na malé, které by potenciálně měly být méně škodlivé. Nevýhodou je, že nemáte vůbec kontrolu nad mixem, který vznikne (to samozřejmě ani u chloru). Někteří ozon používají již na surovou vodu = Kroměříž. Dobře je to podzemní (spíš infiltrovaná) voda, celkem kvalitní, ale i tak. 

Pokud si provozovatel není jistý kvalitou své distribuční sítě tak tam narve na odchodu vody z úpravny chlor, který má od ozonu tu výhodu, že vydrží ve vodě a udržuje mikrobiologickou bezpečnost až ke koncovému spotřebiteli.

0/0
8.9.2015 12:30

M25a38r60i87e 47D77a22n45č89á95k55o82v74á 5625738983816

ano, ozon je schopen štěpit molekuly, jelikož je silně reaktivní a tudíž se ale i snadno rozpadá na kyslík. to ví každý chemik ;-)

Vy pracujete jako vodohospodářka? ..já jen, že to tak znáte.

0/0
8.9.2015 13:02

I41s75a84b94e37l95l81a 21Z26á61z28v60o45r89k38o74v51á 3600651180646

Jsem původem hygienik vody. Teď dělám v oblasti dotací, převážně na vodovody a kanalizace.

0/0
8.9.2015 14:20

M19a25r97i29e 31D60a22n41č82á78k16o62v23á 5755278333706

:-) jsem si říkala, že tohle nemohl psát laik ;-)

0/0
8.9.2015 15:08

M14a21r97i69e 86D42a31n16č25á54k94o26v65á 5965648833836

a budou z nás aquaholici :-) otevřou se aquárny a žíznivý okna a fast drinky a budeme jedna velká aqua rodina  :-)

0/−1
8.9.2015 9:33

M22a54r34i82e 94D23a13n14č63á48k51o43v22á 5285348623536

Milena Jalůvková nikdy nenapíše komentář, jen z vesela rozděluje mínusy. Ta ženská buď neumí psát, a tak jen mínusuje, nebo se bojí ozvat..?8-o :-)

0/0
8.9.2015 11:51

P90e78t75r43a 13N10o53v33á14k93o25v76á 7988946934178

Třeba jen neví, co ta plochá čárečka znamená, ale líbí se jí to víc než ty dvě překřížené.

+1/0
8.9.2015 20:41

M87a92r31i20e 67D98a56n58č27á52k30o12v80á 5615108133476

:-) vypadá to tak

0/0
9.9.2015 11:43

J89a62n 61N82o40v87á49k 7405674288237

Voda se musí napřed přefiltrovat kvasinkama ;-D

0/0
8.9.2015 8:52

M18i20l55a60n 58Č22e11r60n35ý 5163939739352

To je ale krávovina! Zas někdo neví, co roupama, tak si vymyslí nový obor "aquasommeliérství". A vždy se najde plno snobů, kteří mu na to skočí...

+10/0
8.9.2015 7:41

J55a40r31o47m52i30r 66C14h61a25l25o63u15p67k57a 4359137955597

Vodu si dávám zásadně v rumu.

+1/0
8.9.2015 7:03

M88a11r97i67e 40D28a51n54č55á15k39o21v43á 5325398453866

nebo v pivu :-)

+1/0
8.9.2015 8:10







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.