Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Voda, která (ne)zabije chuť dezertu. Pronikněte do tajů aquasommeliérství

Červené víno ke zvěřině a bílé k rybě. Jasně, to vědí všichni, ale co voda? Napadlo vás vybrat si k jídlu tu správnou? Takovou, která dezert nezabije, ale podtrhne jeho chuť.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V88í48ť30a 22N70o85v79á79k 1478793285641

Voda musí mít minimálně 5% alkoholu ! :-)

0/0
8.9.2015 23:23

J63i80t52k69a 76B48r60a61b55c97o88v51á 6708613714149

Těžká voda k těžkému vínu - to je voda složená nikoliv z jednoho atomu kyslíku a dvou vodíku, ale místo vodíku je tzv. deuterium nebo tritium, tj. má dva nebo tři protony. Použití má v jaderném průmyslu. Třeba když by se do sklenice s touto vodou mrskla krychlička plutonia místo ledu, tak by to teprve dostalo ten správný říz :-)

+2/0
8.9.2015 12:40

L18e72n25a 28P57á63t56k59o28v62á 8131873804429

jo, jo speciálně těžká voda pobavila ;-D

0/0
8.9.2015 13:04

M86a30r35t42i38n 60K24ř69í14ž 9303702180217

deuterium nemá v jádře dva protony, ale proton a neutron. Tritium má dva neutrony. S dvěma protony byste dostala helium a to je inertní :-D. Ale jinak dobrý. Vtipnou vlastností těžké vody je, že zamrzá už kolem 4°C, tedy v chladničce je pevná.

0/0
8.9.2015 13:19

L38e85n74a 24P81á43t18k27o75v74á 8201903474629

Jede a já myslela te je to vtip že seriálu Neviditelní. Archivní Štrbské pleso ale oni to myslí vážně. Chtěla bych mít jejich starosti.

+2/0
8.9.2015 11:30

M94a16r29t88i41n 98K52ř19í18ž 9183832410457

Kolik se v ČR uživí aquasommeliérů?

+1/0
8.9.2015 11:09

J70a78n22a 11K57u52b42o85v51á 6179332268230

Koučka přes chuť vody :-)

+1/0
8.9.2015 10:39

J66o60s52e21f 18F66r62o49d32l 3328505350635

Tohle mi trochu připomíná scénu z Penn & Teller: Bulshit, kdy hostům v luxusní restauraci nabízeli předražené vody s exotickými jmény a každý si je nemohl vynachválit. Když jim ale prozradili, že je všechny natočili ze stejné zahradní hadice, už tak nadšení nebyli.

+4/0
8.9.2015 10:17
Foto

A87n31d96r86e31a 14Š72r35e33t84r40o14v40á 7771455150518

Boooze, dneska se da vynosna cinnost udelat uplne ze vseho (kostovaci vody, sex kouci, lide, kteri nas nauci tanec vaginy - to opravdu neni vtip, videla jsem na to na vlastni oci letacek -...). Samozrejme proc ne, kdyz se na to lide chytnou, nabidka a poptavka plati stale. Ovsem rikam si, jestli to neni i dusledek hloupnuti populace, ktera by se uz dnes snad bez motivacnich knih a kurzu a koucu vseho druhu nedokazala ani rozmnozit, najist, vychovat dite...

+3/0
8.9.2015 10:15

W73a43l46t34e74r 35D95i51v56i41š 6307362142252

Stačila mi věta, že voda z kohoutku je všude zhruba stejná. Jestli tohle tvrdí aquasommeliérka, tak jí asi moc chuťových buněk nezbylo.

Aquasommeliérství je kravina, vybírat vodu podle typu jídla je slušná snobárna. Nicméně nepoznat, že chuť kohoutkové vody je radikálně rozdílná, tím se totálně odkecala. A ne, není to jen otázka množství chloru. Záleží na zdroji vody (různá tvrdost, různé minerály), způsobu úpravy i rozvodech. Ovlivňuje to pak i připravené nápoje, zejména čaje (tvorba různých usazenin). Vzhledem k tomu, že jako nealko piju zejména klasickou kohoutkovou vodu (protože nic slazenýho mi nechutná a bubliny nemám rád), tak ty rozdíly v chuti prostě poznám. Založit si na tom živnost mne ale nenapadlo. No, moje blbost, mohl jsem být za vodou.

+10/0
8.9.2015 9:35

M71a77r35t12i16n 31K62ř84í36ž 9393902610867

přesně tak - doma v Modřanech máme údajně stejnou vodu (ze stejného zdroje, se stejnou úpravou) jako v práci v Karlíně. Přesto je ta domácí vyloženě dobrá a ta karlínská vyloženě nechutná, tak tu pijeme vodu ze stojanu.

+1/0
8.9.2015 11:11

I27s87a33b35e58l19l53a 85Z45á83z89v54o84r72k21o95v17á 3310771910646

Samozřejmě, voda z kohoutku nikdy nebude ve dvou různých místech stejná, ale ani na jednom místě v různém čase. Jedna věc je kvalita zdroje. Zejména u povrchového zdroje se mění složení vody značně (dle ročního období, pár dní deště nebo naopak tropů, ale i v průběhu dne, odběr z různých hloubek atd.). Další je technologie úpravy, míchání zdrojů a distribuce (to bude zrovna případ Karlín x Modřany). Stačí se napít ráno po noční stagnaci a večer kdy je velký odběr a i "stejná" voda bude chutnat jinak. Navíc bych chtěla té paní vzkázat, že chlor se už mnohde nepoužívá, může se používat i ozon nebo UV nebo i zcela bez desinfenkce, např. Mladá Boleslav.

+1/0
8.9.2015 12:16

M13a10r24i15e 66D78a48n66č22á82k48o48v95á 5145888693236

ozon se používá už docela hojně, ale přesto se ještě pořád i k ozonu chloruje (viz např. úpravna vody Troubky)

0/0
8.9.2015 12:18

I41s13a77b66e62l33l48a 66Z32á40z18v10o63r27k94o54v64á 3490941680326

Ozon se používá nejen jako desinfekce před distribucí (o tom jsem mluvila), ale i jako "rozbíječ" znečištění = rozložení velkých organických molekul na malé, které by potenciálně měly být méně škodlivé. Nevýhodou je, že nemáte vůbec kontrolu nad mixem, který vznikne (to samozřejmě ani u chloru). Někteří ozon používají již na surovou vodu = Kroměříž. Dobře je to podzemní (spíš infiltrovaná) voda, celkem kvalitní, ale i tak. 

Pokud si provozovatel není jistý kvalitou své distribuční sítě tak tam narve na odchodu vody z úpravny chlor, který má od ozonu tu výhodu, že vydrží ve vodě a udržuje mikrobiologickou bezpečnost až ke koncovému spotřebiteli.

0/0
8.9.2015 12:30

M58a93r47i28e 65D44a32n41č11á33k72o98v12á 5425178773326

ano, ozon je schopen štěpit molekuly, jelikož je silně reaktivní a tudíž se ale i snadno rozpadá na kyslík. to ví každý chemik ;-)

Vy pracujete jako vodohospodářka? ..já jen, že to tak znáte.

0/0
8.9.2015 13:02

I10s31a57b52e43l40l81a 44Z80á74z48v83o77r19k43o14v73á 3450431540186

Jsem původem hygienik vody. Teď dělám v oblasti dotací, převážně na vodovody a kanalizace.

0/0
8.9.2015 14:20

M68a84r29i11e 86D18a75n97č40á54k94o51v32á 5415278463326

:-) jsem si říkala, že tohle nemohl psát laik ;-)

0/0
8.9.2015 15:08

M36a45r94i84e 34D62a87n60č36á83k87o30v92á 5975138133856

a budou z nás aquaholici :-) otevřou se aquárny a žíznivý okna a fast drinky a budeme jedna velká aqua rodina  :-)

0/−1
8.9.2015 9:33

M65a75r49i82e 57D20a79n57č72á97k49o53v33á 5235918813426

Milena Jalůvková nikdy nenapíše komentář, jen z vesela rozděluje mínusy. Ta ženská buď neumí psát, a tak jen mínusuje, nebo se bojí ozvat..?8-o :-)

0/0
8.9.2015 11:51

P28e96t32r80a 33N89o43v75á33k29o25v71á 7558666744578

Třeba jen neví, co ta plochá čárečka znamená, ale líbí se jí to víc než ty dvě překřížené.

+1/0
8.9.2015 20:41

M33a38r23i59e 65D59a95n22č37á23k81o40v87á 5375448433966

:-) vypadá to tak

0/0
9.9.2015 11:43

J78a16n 30N70o67v67á52k 7675594668767

Voda se musí napřed přefiltrovat kvasinkama ;-D

0/0
8.9.2015 8:52

M14i33l52a82n 76Č97e65r48n43ý 5583139149472

To je ale krávovina! Zas někdo neví, co roupama, tak si vymyslí nový obor "aquasommeliérství". A vždy se najde plno snobů, kteří mu na to skočí...

+10/0
8.9.2015 7:41

J65a30r36o76m15i61r 51C88h36a44l21o33u76p78k26a 4179527915977

Vodu si dávám zásadně v rumu.

+1/0
8.9.2015 7:03

M16a38r61i69e 46D77a16n44č54á66k44o40v40á 5715718663626

nebo v pivu :-)

+1/0
8.9.2015 8:10







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.