Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Voda, která (ne)zabije chuť dezertu. Pronikněte do tajů aquasommeliérství

Červené víno ke zvěřině a bílé k rybě. Jasně, to vědí všichni, ale co voda? Napadlo vás vybrat si k jídlu tu správnou? Takovou, která dezert nezabije, ale podtrhne jeho chuť.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V83í12ť20a 20N56o32v36á87k 1448863515611

Voda musí mít minimálně 5% alkoholu ! :-)

0/0
8.9.2015 23:23

J12i88t32k89a 39B91r95a51b75c91o64v55á 6618753214369

Těžká voda k těžkému vínu - to je voda složená nikoliv z jednoho atomu kyslíku a dvou vodíku, ale místo vodíku je tzv. deuterium nebo tritium, tj. má dva nebo tři protony. Použití má v jaderném průmyslu. Třeba když by se do sklenice s touto vodou mrskla krychlička plutonia místo ledu, tak by to teprve dostalo ten správný říz :-)

+2/0
8.9.2015 12:40

L16e92n49a 21P28á35t42k70o70v90á 8461643574799

jo, jo speciálně těžká voda pobavila ;-D

0/0
8.9.2015 13:04

M21a98r58t75i17n 92K31ř86í51ž 9923252560317

deuterium nemá v jádře dva protony, ale proton a neutron. Tritium má dva neutrony. S dvěma protony byste dostala helium a to je inertní :-D. Ale jinak dobrý. Vtipnou vlastností těžké vody je, že zamrzá už kolem 4°C, tedy v chladničce je pevná.

0/0
8.9.2015 13:19

L67e67n62a 85P61á14t95k68o27v86á 8271493534259

Jede a já myslela te je to vtip že seriálu Neviditelní. Archivní Štrbské pleso ale oni to myslí vážně. Chtěla bych mít jejich starosti.

+2/0
8.9.2015 11:30

M67a54r55t91i18n 33K88ř26í83ž 9633402940567

Kolik se v ČR uživí aquasommeliérů?

+1/0
8.9.2015 11:09

J41a35n62a 77K63u41b95o10v17á 6339422518830

Koučka přes chuť vody :-)

+1/0
8.9.2015 10:39

J98o55s65e57f 63F48r75o39d31l 3778505500645

Tohle mi trochu připomíná scénu z Penn & Teller: Bulshit, kdy hostům v luxusní restauraci nabízeli předražené vody s exotickými jmény a každý si je nemohl vynachválit. Když jim ale prozradili, že je všechny natočili ze stejné zahradní hadice, už tak nadšení nebyli.

+4/0
8.9.2015 10:17

A28n18d58r28e13a 97Š71r27e81t19r56o21v37á 7971945550928

Boooze, dneska se da vynosna cinnost udelat uplne ze vseho (kostovaci vody, sex kouci, lide, kteri nas nauci tanec vaginy - to opravdu neni vtip, videla jsem na to na vlastni oci letacek -...). Samozrejme proc ne, kdyz se na to lide chytnou, nabidka a poptavka plati stale. Ovsem rikam si, jestli to neni i dusledek hloupnuti populace, ktera by se uz dnes snad bez motivacnich knih a kurzu a koucu vseho druhu nedokazala ani rozmnozit, najist, vychovat dite...

+3/0
8.9.2015 10:15

W46a38l90t88e54r 73D14i14v87i22š 6567302502802

Stačila mi věta, že voda z kohoutku je všude zhruba stejná. Jestli tohle tvrdí aquasommeliérka, tak jí asi moc chuťových buněk nezbylo.

Aquasommeliérství je kravina, vybírat vodu podle typu jídla je slušná snobárna. Nicméně nepoznat, že chuť kohoutkové vody je radikálně rozdílná, tím se totálně odkecala. A ne, není to jen otázka množství chloru. Záleží na zdroji vody (různá tvrdost, různé minerály), způsobu úpravy i rozvodech. Ovlivňuje to pak i připravené nápoje, zejména čaje (tvorba různých usazenin). Vzhledem k tomu, že jako nealko piju zejména klasickou kohoutkovou vodu (protože nic slazenýho mi nechutná a bubliny nemám rád), tak ty rozdíly v chuti prostě poznám. Založit si na tom živnost mne ale nenapadlo. No, moje blbost, mohl jsem být za vodou.

+10/0
8.9.2015 9:35

M98a61r37t86i14n 14K16ř41í17ž 9933332230217

přesně tak - doma v Modřanech máme údajně stejnou vodu (ze stejného zdroje, se stejnou úpravou) jako v práci v Karlíně. Přesto je ta domácí vyloženě dobrá a ta karlínská vyloženě nechutná, tak tu pijeme vodu ze stojanu.

+1/0
8.9.2015 11:11

I83s93a30b59e92l19l89a 46Z39á88z39v29o36r44k57o32v98á 3530891810766

Samozřejmě, voda z kohoutku nikdy nebude ve dvou různých místech stejná, ale ani na jednom místě v různém čase. Jedna věc je kvalita zdroje. Zejména u povrchového zdroje se mění složení vody značně (dle ročního období, pár dní deště nebo naopak tropů, ale i v průběhu dne, odběr z různých hloubek atd.). Další je technologie úpravy, míchání zdrojů a distribuce (to bude zrovna případ Karlín x Modřany). Stačí se napít ráno po noční stagnaci a večer kdy je velký odběr a i "stejná" voda bude chutnat jinak. Navíc bych chtěla té paní vzkázat, že chlor se už mnohde nepoužívá, může se používat i ozon nebo UV nebo i zcela bez desinfenkce, např. Mladá Boleslav.

+1/0
8.9.2015 12:16

M23a90r94i20e 52D72a75n68č72á64k96o31v69á 5795198843366

ozon se používá už docela hojně, ale přesto se ještě pořád i k ozonu chloruje (viz např. úpravna vody Troubky)

0/0
8.9.2015 12:18

I66s15a42b27e63l23l97a 82Z41á86z73v82o53r31k32o57v29á 3690131340496

Ozon se používá nejen jako desinfekce před distribucí (o tom jsem mluvila), ale i jako "rozbíječ" znečištění = rozložení velkých organických molekul na malé, které by potenciálně měly být méně škodlivé. Nevýhodou je, že nemáte vůbec kontrolu nad mixem, který vznikne (to samozřejmě ani u chloru). Někteří ozon používají již na surovou vodu = Kroměříž. Dobře je to podzemní (spíš infiltrovaná) voda, celkem kvalitní, ale i tak. 

Pokud si provozovatel není jistý kvalitou své distribuční sítě tak tam narve na odchodu vody z úpravny chlor, který má od ozonu tu výhodu, že vydrží ve vodě a udržuje mikrobiologickou bezpečnost až ke koncovému spotřebiteli.

0/0
8.9.2015 12:30

M49a45r24i76e 66D34a42n96č66á64k48o47v72á 5865848483586

ano, ozon je schopen štěpit molekuly, jelikož je silně reaktivní a tudíž se ale i snadno rozpadá na kyslík. to ví každý chemik ;-)

Vy pracujete jako vodohospodářka? ..já jen, že to tak znáte.

0/0
8.9.2015 13:02

I59s76a96b36e21l85l12a 84Z29á42z73v72o49r19k15o59v86á 3270681280496

Jsem původem hygienik vody. Teď dělám v oblasti dotací, převážně na vodovody a kanalizace.

0/0
8.9.2015 14:20

M96a88r65i85e 74D31a35n45č80á44k47o18v69á 5205368373226

:-) jsem si říkala, že tohle nemohl psát laik ;-)

0/0
8.9.2015 15:08

M38a59r22i91e 46D90a67n33č26á55k42o86v84á 5695258303196

a budou z nás aquaholici :-) otevřou se aquárny a žíznivý okna a fast drinky a budeme jedna velká aqua rodina  :-)

0/−1
8.9.2015 9:33

M40a50r46i63e 75D48a48n97č35á64k79o98v78á 5325738873196

Milena Jalůvková nikdy nenapíše komentář, jen z vesela rozděluje mínusy. Ta ženská buď neumí psát, a tak jen mínusuje, nebo se bojí ozvat..?8-o :-)

0/0
8.9.2015 11:51

P60e57t48r95a 70N91o95v45á52k97o92v41á 7688466564638

Třeba jen neví, co ta plochá čárečka znamená, ale líbí se jí to víc než ty dvě překřížené.

+1/0
8.9.2015 20:41

M63a21r80i16e 24D60a12n88č42á88k87o86v83á 5895538323136

:-) vypadá to tak

0/0
9.9.2015 11:43

J76a28n 50N39o36v12á95k 7235694148617

Voda se musí napřed přefiltrovat kvasinkama ;-D

0/0
8.9.2015 8:52

M13i18l61a62n 54Č69e38r91n27ý 5153339379182

To je ale krávovina! Zas někdo neví, co roupama, tak si vymyslí nový obor "aquasommeliérství". A vždy se najde plno snobů, kteří mu na to skočí...

+10/0
8.9.2015 7:41

J83a92r54o55m50i83r 76C96h75a66l55o94u68p38k86a 4139287945787

Vodu si dávám zásadně v rumu.

+1/0
8.9.2015 7:03

M72a30r91i14e 18D51a17n44č37á98k93o24v14á 5665758203336

nebo v pivu :-)

+1/0
8.9.2015 8:10





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.