Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Tvrdý s tmavou kůrkou. Tři odborníci radí, jak poznat poctivý chléb

Tři pekaři se dohadují, který chleba je nejlepší. Mohl by tak začínat dobrý vtip, ale tentokrát jde o článek o kvalitním pečivu. Poradí vám, jak koupit dobrý chléb a že při tom nemusíte utratit moc peněz.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

H84a27n79a 28S67v31o67b32o44d78o95v58á 8393541817554

U nás (malé město) máme dvě pekárny, je z čeho vybírat, obě mají dobré pečivo. Ale stejně jednou za čas si upeču domácí kváskový chleba. V troubě, příprava jednoduchá a vždycky si pochutnám, nikdy z něho nezbude ani kousek.

0/0
20.5.2015 9:51
Foto

D67a51g16m21a96r 85D50r96o71b91n79á 85K39u89b42a64l51í72k 2418580232209

Páni, to jsou věci.. kupuji, co mají v Lidlu - to je totiž naproti a já chodím z práce kolem 18 hodiny.. mléko za ty ceny, co milí diskutující píšete? když je pod 20Kč,  připadám si jako King, chleba mám pocit že dosahuje ceny nejfajnovějšího pečiva.. Šumavu v Lidlu mívají - kupuji na topinky, ty z těch různých úžasných chlebů, co mají v sortimentu prostě neudělám.. A tak to je, když moje hlava zpracovává pracovní povinnosti a nemá čas si uvědomit, že "kauza chleba" je dnes doopravdy téma na vědeckou práci..

PS: jestli jsem neměla použít název "Šumava" a měla si vymyslet něco více všeobecného, tak se velice omlouvám - člověk již dnes neví, co smí a co nesmí v naší demokracii..

0/0
14.4.2015 22:15

L51u92c19i27e 35S23m29o82l20í44k96o75v67á 9281744503973

koukám, že pani autorka koukala na jídlo s.r.o. ;-D

0/−1
8.4.2015 12:50


L97u76c82i56e 74B51a81r92t53o46ň41o16v66á 5220338417565

Já myslela, že chléb je také v klatbě...to víte, lepek...metla lidstva. Islámský stát a lepek....

+1/−1
8.4.2015 12:27

D10a23v11i78d 60R37a77i87n 1814447883624

Obyčejná Šumana za dvacku? Jestli myslíte klasickou 1200g, tak za dvacku dneska už rozhodně ne-é:-P

0/−1
8.4.2015 12:13

O32l23g88a 11P73o43l80á40č63k75o51v37á 4344803754878

Myslím si,že domácí chleba vyjde na víc jak 20 korun,ale to je fuk, nutriční hodnota a chuť je důležitější. Občas pečeme, ale máme dobrého místního pekaře, jeho chleba s sebou vozíme k příbuzným jako dárek. Bohužel cena je rozhodující pro většinu lidí a když rodina sní 800 gramový chleba za jeden den, tak si rozmyslí, jestli dají 26 nebo 18 Kč. Tak je to s většinou potravin. Mléko v mlékomatu máme za 15, tučnost 4,1%, ale polotučné je za 12,90 v akci. Je jasné, co lidi koupí.

+1/−1
8.4.2015 9:49

T76i52b32o73r 44V20i28z61v48a28r47y 9494154683925

Dvě a i šest korun rozdíl snad nikdo neřeší, to není dobrý příklad, to myslíte vážně?

+5/−2
8.4.2015 10:33

S16v91a39t31a33v51a 14D92u78r51a10n92o33v70á 3739549784601

Pro lidi na socialnim minimu je 2 a vice korun opravdu rozdil. Vemte pani demonstrovany chleb za 26 a 18, denne takova rodina usetri na chlebu 8 kc a tak kazdy druhy nebo treti chleb maji za tuto usetrenou castku (zavisi na kolik jim zbyde z predchoziho nakupu ) nebo za to muzou koupit treba zeli ci jinou zeleninu..

Jina vec je, ze tito lide nakupuji spoustu hlouposti a zbytecnosti.

+2/−2
8.4.2015 10:58

R88a20d38i22m 25P28o22l93á37š62e55k 9946413359949

To je známá věc, že tato skupina lidí nakupuje některé zboží a služby znatelně dráž než si je obstarávají ti lépe situovaní.

Souvisí to hodně s ovlivnitelností a se snadností, jak jsou tito lidé masírováni reklamou a s jejich pasivitou.

+1/−1
8.4.2015 12:15

L82u45c44i94e 59B52a45r71t59o52ň32o43v27á 5940898737735

Mám kamarádku, která je opravdu na sociálním minimu. Je sama s dcerkou, kamarádka má určité  zdravotní problémy, avšak je mobilní, fyzicky nepostižená. Chápu, že to nemá to jednoduché a ráda jí pomohu. Dcerka chodí do školy, kamarádka je již několik let doma nezaměstnaná, chce požádat o částečný ID, občas nějaké brigády. Nedávno jsem je vzala na hory. Přivezla si "vlastní jídlo"...nejraději prý obě holky večeří hotovou pizzu z Alberta, a asi 20 ks "Tatranek Albert Value", protože tohle má malá nejraději. Buchtu a domácí sekanou jsem pekla já. I při občasných návštěvách nelze u nich doma přehlédnou, že nejčastěji konzumují polotovary.

+4/−1
8.4.2015 12:34

O67l87g25a 57P63o92l76á20č19k38o24v51á 4464823194748

Bohužel ano, šetří se na základních potravinách. Ale na druhou stranu se kupují podivné oplatky namísto doma upečených buchet, brambůrky, "limonády" 2l/6,90 v akci.... Jsou lidi na tom hodně špatně, je tady zvykem vyplácet jen minimální mzdu. Ale ceny energií a vody jsou stejné jako v botatších regionech.

+3/−1
8.4.2015 11:10

T96i50b35o38r 59V29i17z52v47a78r68y 9914844943985

Nepřipadám si nějak nad poměry při penězích, a pravda, žiju v Praze, ale tohle jsem tedy nikdy neřešil. Jestli chleba nebo pivo stojí o pět korun méně. Nekupuju bochník denně no.

+2/0
8.4.2015 11:19

K46r87y81š36t52o19f 47L28a51n67í83k 1499240315305

mne vyjde cca kilovy chleb na 12,- CZK pokud se pece v sazbe D25d, dalsi uspora se da dosahnout pouzitim domaci pekarny, ale tam pak chybi klasicka kurka, takze ji pouzivam jen na zitny chleb, ktery se stejne kvuli konzistenci testa musi pect ve forme.

0/−1
8.4.2015 13:18

K22a69r22e67l 29C53h64r45a24s48t79i71n19a 4843344830355

Když mi řekl známý pekař, kolik vydělá, málem jsem mu nevěřil. Za směnu se musí naotáčet, ale odměna je špatná. V obchodech je však takový výběr druhů chleba, že domácí pekárna mě neláká.

+3/0
8.4.2015 9:37

L24u38b77o63š 64Z55a65o64r59a31l 3830702740789

No když si vezmete místní rozpočet 20 Kč. za chleba, a kolik stojí na pultě, a my do toho ty energie a práci musíme počítat, a to ten obchodník má z toho většinou víc jak výrobce, tak kolik si myslíte, že nám zbyde pro toho pekaře. Práce na 3 směny, většinou 12 hodin, soboty, neděle, svátky, jediný den kdy nepečeme je 25.12., poněvadž dnešní člověk nemůže být jeden den bez chleba, to je zaměstnání, teď si vezměte co za lidi musí v těch pekárnách dělat, 90% jich pracuje za minimální mzdu.

+3/0
8.4.2015 10:44

R92a31d27i66m 98P79o27l75á54š81e51k 9676873729479

Třeba strašně hnusný je chleba v Kauflandu v Ostravě na Karolíně. Tmavý, asi obarvený nějakým přepraženým karamelem, gumový a nedopečený, asi šetří na energii ....prostě hrůza. Ten lidi nekupovali, ani když ho tam zlevnili o třetinu.

Ale třeba hned vedle v Nové Karolíně v Albertu je chleba perfektní.

+1/0
8.4.2015 9:20

J37i43r26i 82G58a35z84d52a 8654563234564

Proc jsou pripravene směsi spatne? Občas si je koupím a ten chleba nebo špatný. Dle složení by tam zadne stabilizátory a pod byt neměly

+1/0
8.4.2015 9:19

J12á68n 32B79a73d48i68o86v49s90k28ý 2359144176486

Zapecena reklama na Glóbus.

+1/−2
8.4.2015 9:17

F82r95a21n96t67i92š27e32k 87V66e86s26e53l18ý 5772613190840

No on je to popis pravdy. Když beru řetězce, tak v Praze jsou chleby z Globusu to nejlepší, na co jsem narazil. Do tesca jsem přestl kvůli počivu chodit, v Bille nic moc (ale myslím, že občas mají kváskový chleba), Albert není taky žádná výhra, jediný, na dobrý chleba jsem narazil v Lidlu.

Spíš to beru jako antireklamu na Penam, který dodává nedopečené bochníky, které snadno zplesniví. Nemám takovou spotřebu, takže chci, aby mi chleba vydržel aspoň 4 dny. A to horal nebo konzumní chleba z Globusu umí (oba jsou kváskové).

V jiných regionech to může být jinak, Hlavně na vesnicích se často bere od menších pekáren, tak to nemusí být až taková tragédie jako v Praze, kde všichni berou od Babiše. Jak se zpívá v reklamě na jeho kostelecké uzeniny: "Bejvávalo dobře", ale pak to koupil Agrofert a stojí to za *****

+8/−1
8.4.2015 9:53

K33a24r16e32l 11N77a28s28t85o96u45p24i90l 3780501860111

Souhlas, pokud zrovna jedeme do Globusu, tak tam chleba, nebo i jiné pečivo klidně vezmu, v Praze je ale jinak hodně možností, jak koupit dobrý chleba a nebrat ty Burešovy hnusy...

+3/−1
8.4.2015 10:21

D56a54g58m55a62r 84T45o43m23k86o31v25á 3778717395183

Také mám malou spotřebu, takže čerstvý chléb putuje hned do mrazáku a venku nechám jen část, kterou mohu max. do dvou dnů zkonzumovat ;-)

Když se zmrazí opravdu čerstvý, zůstane takový i za měsíc.

0/0
13.4.2015 14:24

P50e80t92r 41N60e93č43a77s 8482170291856

Paní Černá, myslíte že svět se točí kolem Prahy? Už jste ochutnala dačický chléb, který koupíte v kdejaké vesnici okolo Dačic? Domníváte se že na venkově chodíme všichni v rádionkách a neumíme ani upéct chleba?

+3/0
8.4.2015 9:05

J72a74n 18B74e65d16n31á17ř 1592388694389

Míchal jsem těsto v pekárnách 15 let. Nejlepší byla vždy Moskva,Kyjev. To jsou žitné chleby. Teď si peču doma sám. Nejdůležitější je vždy kvas a propéct ho! Dále si dělám i s 50% pšeničný mouky a přidam si vždy co chci. Orestovanou cibuli,česnek,víc kmínu,zakysanou smetanu,podmáslí,sádlo,škvarky,pivo,lňené semínko,sezam,ovesné vločky,prostě cokoli.Dobrou cvuť.

+10/0
8.4.2015 9:01

J70i87ř87í 89N95o13v17á35k 3162150504976

No prave Globus se nema cim chlubit, maji tam desitky druhu peciva, ktere jsou v den zakoupeni super, ale uz druhy den je to "hnus". Kvalitni chleba se musi dat jist i dalsi dny, coz Globus rozhodne nesplnuje, takze i kdyz jinak je Globus super, prestal jsem tam chodit, protoze pecivo tam maji opravdu strasne... Chleba koupeny u nas u pekare, nebo i u Vietnamce ve vecerce je vlacny jeste i za dva dny, tim z Globusu se da druhy den zabijet, nebo se droli akorat tak pro slepice...

+2/−3
8.4.2015 8:57

M56a54r50t62i20n 80R17ů55ž64i59č70k47a 9774561588719

žitný mají dobrý, selský rohlík také a najdou se i další kousky

Vietnamci ho kupují kde? já jich spoustu vidím s plným košíkem právě nakupovat v marketech do těch svých krámků :)

+3/0
8.4.2015 9:31

K49a32r58e21l 20N63a70s71t15o52u81p44i10l 3930791660341

To je zajímavé, že nám chleba i pečivo z globusu vydrží. Umíte ho vůbec skladovat?

+2/−1
8.4.2015 10:22
Foto

M19i27c21h65a67l 95B78r31e23š73k21o27v50e21c 4491538444846

Ale jo, i velké pekárny umějí udělat kvalitní chleba, dokonce to jde i z těch směsí a prefabrikátů, ze kterých to dělají, ale to by se to nesmělo oje*ávat a ředit, aby se více vydělalo. Faktem pak je, že spousta toho co je na trhu (tedy aspoň v Ostravě) se nedá jíst a většina se druhý den po zakoupení rozpadá na kusy.

+2/0
8.4.2015 8:43

M83a56r39t86i91n 83M77i56k66o97l71á55š69e79k 7130220683

Hlavně to dejte přečíst Burešovi, vážená redakce IDNESu ;-D

+5/−2
8.4.2015 8:36

P38e47t16r81a 35Š78a89š95k89o58v54á 1642409415905

Mám doma svůj kvásek a chleba už vůbec nekupujeme. A když se rozpočítají náklady na suroviny, je to fakt na dvaceti korunách. Další náklady jsou ale na elektřinu, protože se musí půl hodiny nahřát trouba a minimálně další půlhodinu se chleba peče. Takže opravdu to za dvacet korun jde a hlavně ten chleba je dobrý.

+2/−4
8.4.2015 8:18

J64a19n 94S20o94u32k35u36p 1864214386795

Tak jde to za těch 20 nebo ne? Napíšete ´je to na dvaceti korunách´, potom, že v tom není energie (a čas počítám taky ne) a nakonec opakujete, že za 20 to jde.

+16/0
8.4.2015 8:30
Foto

L58a67d13i41s23l37a52v 21A16n37t13o58š 7768493898124

R^;-D

+5/0
8.4.2015 8:32

R34e32n90a35t66a 80H89a60v83l92í27č45k13o21v28á 3709956983405

Čas bude ta hlavní "surovina" !

Kdo někdy dělal obyčejné kynuté těsto, tak ví, že ani to není práce na 10 minut... A kde mají lidi brát čas na pečení chleba doma, pokud chodí do práce a o víkendu si rodinu chtějí užít, ne trčet u trouby a čekat na dopečení chleba. Nemluvě o tom, že je taky potřeba jiných domácích prací(úklid, praní, vaření...) Občas si chleba upéct-proč ne, ale abych obden pekla doma chleba, to asi nehrozí.

+3/−3
8.4.2015 8:47

L38u86b27o40š 37Z87a30o83r36a16l 3460422540419

Ona vám paní ještě zapomněla říct, že pokud dělá opravdu poctivý chleba z poctivého kvasu, tak si ráno v 6 vymíchá první stupeň kvasu, druhý ve 12,, třetí v 18, a v 21 míchá chleba, a má ho o půlnoci upečený.

+3/0
8.4.2015 9:07

P32a11v64l29a 12N23o76v76á 3515568309190

Poctivý kvas se dá založit dopředu a jenom ho "přikrmovat". Popřípadě se taky dá sehnat bez práce. :-P

+3/0
8.4.2015 9:32

L17u18b93o19š 41Z61a77o18r61a24l 3160902630479

Po 25ti letech vedení středně velké pekárny, se specializací na chleba, mě o tom ještě chvilku vykládejte. Vy prostě děláte to co většina pekáren, vy si tu "poctivost" zkracujete.

+4/0
8.4.2015 9:39

S46a95b63r54i47n59a 71D14v79o19ř63á50k92o85v62á 3606442

Třístupňové vedení v domácích podmínkách není potřeba. Kvásek uchovávám v chladničce, večer založím s žitnou celozrnnou moukou, do rána vzejde a mohu zadělat těsto. Po 1-2 hodinách druhé hnětení a umístění do ošatky a za další 1-2 hodiny do trouby. Takže ano, člověk musí být celé dopoledne na dosah kuchyně, ale nikoli stát u trouby. Samotné práce je na tom tak hodina, s pomocí hnětače 15 minut.

Do českého chleba jsem se zamilovala na první ochutnání a asi se ho nikdy nepřejím :-)

+5/0
8.4.2015 9:35

P70a20v27l79a 22N88o27v73á 3835648469780

Hlavně vás to ale musí bavit. To je asi nejdůležitější předpoklad. ;-)

+1/0
8.4.2015 10:08

S18a93b72r64i64n76a 79D23v96o19ř69á47k12o37v84á 3546892

Pochopitelně, že mě to baví. A těší mě vidět, jak potom strávníkům chutná. Nechápu, proč není možné jednoduše říct "pečení mě nebaví" a namísto toho vymýšlet racionální zdůvodnění, proč je taková činnost hloupá :-)

+1/0
8.4.2015 10:27

R67e90n55a11t78a 45H80a46v66l33í17č45k80o62v94á 3359356713245

Aha! Takže každý druhý den nejdu do práce, protože se budu motat kolem pečení chleba. To si můžou dovolit jen ti, kdo nedělají na 3 směny a nebo jsou nezaměstnaní...

+4/−2
8.4.2015 9:53

P90a85v38l18a 81N46o47v61á 3495788779830

Nemusíte, nikdo vás nenutí. Stejně tak si klidně na véču můžete ohřát párky. Je jenom na vás, čím se krmíte. Pro někoho je pečení chleba radost.

+3/−1
8.4.2015 10:03

R14e71n82a25t72a 90H76a38v58l90í28č96k52o72v76á 3259566743225

Ale klidně se radujte, ovšem ti, kdo chodí do zaměstnání, mají na radosti spojené s pečením chleba čas tak leda o víkendu nebo o dovolené... a to se radši věnuji rodině, než stepování kolem sporáku! Jsou malá pekařství, kde koupíte dobrý chleba i jiné pečivo, také občas jezdíme na výlety na různé jarmarky a tam bývají někdy skvělé dobroty!

+2/−2
8.4.2015 10:43

P76a65v69l63a 14N39o82v72á 3645408839410

Já vám to neberu. Taky chleba nepeču tak často. Jen jsem chtěla upozornit na to, že je pro někoho čas strávený v kuchyni u plotny koníčkem, toť vše.

+1/0
8.4.2015 10:55

T93o30m89á80š 94F40i53r40b87a72c62h27e88r 9940910614280

Je fakt že lidé jsou různí, mají různé koníčky a různé úchylky :-P

+2/0
8.4.2015 11:12

R75e66n81a20t93a 56H13a10v55l26í84č32k22o93v26á 3299786323675

Za pár dní tady bude článek, jak prima je prát na valše;-D;-D

Vařím docela ráda, ale abych pekla chleba častěji než 1x za měsíc, to ne. A tím pádem nepotřebuji v lednici kyblík s kváskem...Opatřím si ho jen na konkrétní pečení, když už se rozhodnu péct chleba doma.

+1/−2
8.4.2015 11:31

P84a82v89l38a 39N97o50v29á 3135808349270

Tak některý ženský zase baví žehlení, což nepochopím zase já....

+2/−1
8.4.2015 15:14

I71v48a16n58a 28M64e74i59e33r61o31v15á 5244726954465

Upéct chleba je v dnešní době s hnětačem těsta práce pod půl hodiny! Myslím opravdová práce. Umíchání kvasu (2 minuty), příprava ingrediencí (5 minut), překládání těsta (5 minut), stáčení a přesun těsta do ošatky (5 minut), zapnout troubu a dát do ní plech (1 minuta), vložení chleba a vyndání z trouby (čas snad psát nemusím) Mezi tím vším je spousta a spousta času na hraní s dětmi, chození do práce (kvasu můžete dát 10 hodin na vyběhnutí) i na domácí práce.:-)

0/−1
8.4.2015 13:29

P84e26t49r95a 52Š34a51š27k84o37v52á 1222529375985

Když já nedokážu spočítat energii ani svůj čas, takže odhadem je to 20 Kč suroviny, cca 15 Kč energie a můj čas je zadarmo, protože mě to baví. Chleba si kvasí sám, občas ho popřekládám, upeču a je to

+3/0
8.4.2015 9:27

P29e30t97r22a 83Š15a45š97k63o14v72á 1432339615845

Zde je to spočítáno přesněji. http://www.maskrtnica.cz/kolik-stoji-domaci-chleba/

+1/0
8.4.2015 9:30

J24a65n 11S13o43u85k41u38p 1744474966875

Ale to sme, paní Šašková, v bratru na pětatřiceti korunách, to je proti dvacce dost rozdíl. Čas není nikdy zadarmo, i když Vás to baví. Je to prostě cena vstupu, i když jej nevyčíslujete.

+2/0
8.4.2015 10:50

J72a89n22a 61S17t95e61h11l84í25k60o22v41á 2499280840916

a když se započte čas.. ;-)

+1/0
8.4.2015 10:33





mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.