Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Tvrdý s tmavou kůrkou. Tři odborníci radí, jak poznat poctivý chléb

Tři pekaři se dohadují, který chleba je nejlepší. Mohl by tak začínat dobrý vtip, ale tentokrát jde o článek o kvalitním pečivu. Poradí vám, jak koupit dobrý chléb a že při tom nemusíte utratit moc peněz.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

H17a25n39a 11S83v19o79b10o68d80o92v66á 8453351347454

U nás (malé město) máme dvě pekárny, je z čeho vybírat, obě mají dobré pečivo. Ale stejně jednou za čas si upeču domácí kváskový chleba. V troubě, příprava jednoduchá a vždycky si pochutnám, nikdy z něho nezbude ani kousek.

0/0
20.5.2015 9:51
Foto

D48a65g31m11a28r 24D31r35o18b44n54á 34K95u34b35a71l62í71k 2818170842919

Páni, to jsou věci.. kupuji, co mají v Lidlu - to je totiž naproti a já chodím z práce kolem 18 hodiny.. mléko za ty ceny, co milí diskutující píšete? když je pod 20Kč,  připadám si jako King, chleba mám pocit že dosahuje ceny nejfajnovějšího pečiva.. Šumavu v Lidlu mívají - kupuji na topinky, ty z těch různých úžasných chlebů, co mají v sortimentu prostě neudělám.. A tak to je, když moje hlava zpracovává pracovní povinnosti a nemá čas si uvědomit, že "kauza chleba" je dnes doopravdy téma na vědeckou práci..

PS: jestli jsem neměla použít název "Šumava" a měla si vymyslet něco více všeobecného, tak se velice omlouvám - člověk již dnes neví, co smí a co nesmí v naší demokracii..

0/0
14.4.2015 22:15

L56u96c53i26e 44S81m76o70l21í93k19o36v26á 9551854893883

koukám, že pani autorka koukala na jídlo s.r.o. ;-D

0/−1
8.4.2015 12:50

L11u18c74i75e 73B35a74r71t55o66ň94o81v63á 5510388927565

Já myslela, že chléb je také v klatbě...to víte, lepek...metla lidstva. Islámský stát a lepek....

+1/−1
8.4.2015 12:27

D18a33v56i11d 78R48a57i47n 1324597253694

Obyčejná Šumana za dvacku? Jestli myslíte klasickou 1200g, tak za dvacku dneska už rozhodně ne-é:-P

0/−1
8.4.2015 12:13

O18l78g85a 72P82o79l97á19č25k81o71v78á 4534873254818

Myslím si,že domácí chleba vyjde na víc jak 20 korun,ale to je fuk, nutriční hodnota a chuť je důležitější. Občas pečeme, ale máme dobrého místního pekaře, jeho chleba s sebou vozíme k příbuzným jako dárek. Bohužel cena je rozhodující pro většinu lidí a když rodina sní 800 gramový chleba za jeden den, tak si rozmyslí, jestli dají 26 nebo 18 Kč. Tak je to s většinou potravin. Mléko v mlékomatu máme za 15, tučnost 4,1%, ale polotučné je za 12,90 v akci. Je jasné, co lidi koupí.

+1/−1
8.4.2015 9:49

T87i57b51o80r 42V68i47z61v42a86r31y 9684264373505

Dvě a i šest korun rozdíl snad nikdo neřeší, to není dobrý příklad, to myslíte vážně?

+5/−2
8.4.2015 10:33

S74v59a12t47a87v18a 19D79u71r39a82n40o35v61á 3779579894331

Pro lidi na socialnim minimu je 2 a vice korun opravdu rozdil. Vemte pani demonstrovany chleb za 26 a 18, denne takova rodina usetri na chlebu 8 kc a tak kazdy druhy nebo treti chleb maji za tuto usetrenou castku (zavisi na kolik jim zbyde z predchoziho nakupu ) nebo za to muzou koupit treba zeli ci jinou zeleninu..

Jina vec je, ze tito lide nakupuji spoustu hlouposti a zbytecnosti.

+2/−2
8.4.2015 10:58

R74a17d43i37m 48P41o33l39á94š57e39k 9926873409959

To je známá věc, že tato skupina lidí nakupuje některé zboží a služby znatelně dráž než si je obstarávají ti lépe situovaní.

Souvisí to hodně s ovlivnitelností a se snadností, jak jsou tito lidé masírováni reklamou a s jejich pasivitou.

+1/−1
8.4.2015 12:15

L29u51c50i36e 73B78a76r79t51o58ň38o21v10á 5640398417455

Mám kamarádku, která je opravdu na sociálním minimu. Je sama s dcerkou, kamarádka má určité  zdravotní problémy, avšak je mobilní, fyzicky nepostižená. Chápu, že to nemá to jednoduché a ráda jí pomohu. Dcerka chodí do školy, kamarádka je již několik let doma nezaměstnaná, chce požádat o částečný ID, občas nějaké brigády. Nedávno jsem je vzala na hory. Přivezla si "vlastní jídlo"...nejraději prý obě holky večeří hotovou pizzu z Alberta, a asi 20 ks "Tatranek Albert Value", protože tohle má malá nejraději. Buchtu a domácí sekanou jsem pekla já. I při občasných návštěvách nelze u nich doma přehlédnou, že nejčastěji konzumují polotovary.

+4/−1
8.4.2015 12:34

O12l80g96a 37P91o77l19á29č33k74o65v26á 4924523204648

Bohužel ano, šetří se na základních potravinách. Ale na druhou stranu se kupují podivné oplatky namísto doma upečených buchet, brambůrky, "limonády" 2l/6,90 v akci.... Jsou lidi na tom hodně špatně, je tady zvykem vyplácet jen minimální mzdu. Ale ceny energií a vody jsou stejné jako v botatších regionech.

+3/−1
8.4.2015 11:10

T39i13b76o51r 79V88i98z91v65a51r68y 9864264453165

Nepřipadám si nějak nad poměry při penězích, a pravda, žiju v Praze, ale tohle jsem tedy nikdy neřešil. Jestli chleba nebo pivo stojí o pět korun méně. Nekupuju bochník denně no.

+2/0
8.4.2015 11:19

K33r90y47š48t96o77f 39L33a95n87í36k 1609140295965

mne vyjde cca kilovy chleb na 12,- CZK pokud se pece v sazbe D25d, dalsi uspora se da dosahnout pouzitim domaci pekarny, ale tam pak chybi klasicka kurka, takze ji pouzivam jen na zitny chleb, ktery se stejne kvuli konzistenci testa musi pect ve forme.

0/−1
8.4.2015 13:18

K16a47r41e39l 35C54h37r96a27s22t80i15n70a 4503184320135

Když mi řekl známý pekař, kolik vydělá, málem jsem mu nevěřil. Za směnu se musí naotáčet, ale odměna je špatná. V obchodech je však takový výběr druhů chleba, že domácí pekárna mě neláká.

+3/0
8.4.2015 9:37

L87u67b41o34š 55Z13a23o85r98a79l 3800632520379

No když si vezmete místní rozpočet 20 Kč. za chleba, a kolik stojí na pultě, a my do toho ty energie a práci musíme počítat, a to ten obchodník má z toho většinou víc jak výrobce, tak kolik si myslíte, že nám zbyde pro toho pekaře. Práce na 3 směny, většinou 12 hodin, soboty, neděle, svátky, jediný den kdy nepečeme je 25.12., poněvadž dnešní člověk nemůže být jeden den bez chleba, to je zaměstnání, teď si vezměte co za lidi musí v těch pekárnách dělat, 90% jich pracuje za minimální mzdu.

+3/0
8.4.2015 10:44

R94a72d68i44m 31P54o86l19á61š94e93k 9306353259729

Třeba strašně hnusný je chleba v Kauflandu v Ostravě na Karolíně. Tmavý, asi obarvený nějakým přepraženým karamelem, gumový a nedopečený, asi šetří na energii ....prostě hrůza. Ten lidi nekupovali, ani když ho tam zlevnili o třetinu.

Ale třeba hned vedle v Nové Karolíně v Albertu je chleba perfektní.

+1/0
8.4.2015 9:20

J67i82r86i 64G32a72z46d86a 8714603434284

Proc jsou pripravene směsi spatne? Občas si je koupím a ten chleba nebo špatný. Dle složení by tam zadne stabilizátory a pod byt neměly

+1/0
8.4.2015 9:19

J52á35n 73B56a43d73i84o85v42s12k15ý 2869774266776

Zapecena reklama na Glóbus.

+1/−2
8.4.2015 9:17

F15r46a40n34t77i96š23e41k 95V93e97s29e63l58ý 5852953830860

No on je to popis pravdy. Když beru řetězce, tak v Praze jsou chleby z Globusu to nejlepší, na co jsem narazil. Do tesca jsem přestl kvůli počivu chodit, v Bille nic moc (ale myslím, že občas mají kváskový chleba), Albert není taky žádná výhra, jediný, na dobrý chleba jsem narazil v Lidlu.

Spíš to beru jako antireklamu na Penam, který dodává nedopečené bochníky, které snadno zplesniví. Nemám takovou spotřebu, takže chci, aby mi chleba vydržel aspoň 4 dny. A to horal nebo konzumní chleba z Globusu umí (oba jsou kváskové).

V jiných regionech to může být jinak, Hlavně na vesnicích se často bere od menších pekáren, tak to nemusí být až taková tragédie jako v Praze, kde všichni berou od Babiše. Jak se zpívá v reklamě na jeho kostelecké uzeniny: "Bejvávalo dobře", ale pak to koupil Agrofert a stojí to za *****

+8/−1
8.4.2015 9:53

K35a43r83e87l 48N60a56s49t39o40u65p76i98l 3860161940401

Souhlas, pokud zrovna jedeme do Globusu, tak tam chleba, nebo i jiné pečivo klidně vezmu, v Praze je ale jinak hodně možností, jak koupit dobrý chleba a nebrat ty Burešovy hnusy...

+3/−1
8.4.2015 10:21

D49a41g35m64a31r 39T93o77m61k45o53v31á 3368567165303

Také mám malou spotřebu, takže čerstvý chléb putuje hned do mrazáku a venku nechám jen část, kterou mohu max. do dvou dnů zkonzumovat ;-)

Když se zmrazí opravdu čerstvý, zůstane takový i za měsíc.

0/0
13.4.2015 14:24

P98e51t82r 92N27e97č78a77s 8372660811756

Paní Černá, myslíte že svět se točí kolem Prahy? Už jste ochutnala dačický chléb, který koupíte v kdejaké vesnici okolo Dačic? Domníváte se že na venkově chodíme všichni v rádionkách a neumíme ani upéct chleba?

+3/0
8.4.2015 9:05

J28a93n 20B23e68d27n45á63ř 1572318144139

Míchal jsem těsto v pekárnách 15 let. Nejlepší byla vždy Moskva,Kyjev. To jsou žitné chleby. Teď si peču doma sám. Nejdůležitější je vždy kvas a propéct ho! Dále si dělám i s 50% pšeničný mouky a přidam si vždy co chci. Orestovanou cibuli,česnek,víc kmínu,zakysanou smetanu,podmáslí,sádlo,škvarky,pivo,lňené semínko,sezam,ovesné vločky,prostě cokoli.Dobrou cvuť.

+10/0
8.4.2015 9:01

J89i19ř85í 25N12o28v12á83k 3582560984456

No prave Globus se nema cim chlubit, maji tam desitky druhu peciva, ktere jsou v den zakoupeni super, ale uz druhy den je to "hnus". Kvalitni chleba se musi dat jist i dalsi dny, coz Globus rozhodne nesplnuje, takze i kdyz jinak je Globus super, prestal jsem tam chodit, protoze pecivo tam maji opravdu strasne... Chleba koupeny u nas u pekare, nebo i u Vietnamce ve vecerce je vlacny jeste i za dva dny, tim z Globusu se da druhy den zabijet, nebo se droli akorat tak pro slepice...

+2/−3
8.4.2015 8:57

M33a12r23t51i62n 57R36ů63ž56i28č58k67a 9344401618189

žitný mají dobrý, selský rohlík také a najdou se i další kousky

Vietnamci ho kupují kde? já jich spoustu vidím s plným košíkem právě nakupovat v marketech do těch svých krámků :)

+3/0
8.4.2015 9:31

K51a72r76e46l 79N13a17s21t63o74u19p64i97l 3260711940741

To je zajímavé, že nám chleba i pečivo z globusu vydrží. Umíte ho vůbec skladovat?

+2/−1
8.4.2015 10:22
Foto

M89i66c14h92a11l 98B93r50e55š71k60o27v89e70c 4651938724176

Ale jo, i velké pekárny umějí udělat kvalitní chleba, dokonce to jde i z těch směsí a prefabrikátů, ze kterých to dělají, ale to by se to nesmělo oje*ávat a ředit, aby se více vydělalo. Faktem pak je, že spousta toho co je na trhu (tedy aspoň v Ostravě) se nedá jíst a většina se druhý den po zakoupení rozpadá na kusy.

+2/0
8.4.2015 8:43

M82a31r97t52i97n 15M39i97k81o27l97á58š12e85k 7720590503

Hlavně to dejte přečíst Burešovi, vážená redakce IDNESu ;-D

+5/−2
8.4.2015 8:36

P94e14t27r50a 72Š82a94š34k40o56v92á 1722149525705

Mám doma svůj kvásek a chleba už vůbec nekupujeme. A když se rozpočítají náklady na suroviny, je to fakt na dvaceti korunách. Další náklady jsou ale na elektřinu, protože se musí půl hodiny nahřát trouba a minimálně další půlhodinu se chleba peče. Takže opravdu to za dvacet korun jde a hlavně ten chleba je dobrý.

+2/−4
8.4.2015 8:18

J35a18n 87S72o76u46k67u97p 1624124266765

Tak jde to za těch 20 nebo ne? Napíšete ´je to na dvaceti korunách´, potom, že v tom není energie (a čas počítám taky ne) a nakonec opakujete, že za 20 to jde.

+16/0
8.4.2015 8:30
Foto

L51a96d69i73s54l40a29v 69A88n54t65o20š 7488123288674

R^;-D

+5/0
8.4.2015 8:32

R46e34n77a73t37a 32H92a97v98l82í14č37k16o64v47á 3559156523365

Čas bude ta hlavní "surovina" !

Kdo někdy dělal obyčejné kynuté těsto, tak ví, že ani to není práce na 10 minut... A kde mají lidi brát čas na pečení chleba doma, pokud chodí do práce a o víkendu si rodinu chtějí užít, ne trčet u trouby a čekat na dopečení chleba. Nemluvě o tom, že je taky potřeba jiných domácích prací(úklid, praní, vaření...) Občas si chleba upéct-proč ne, ale abych obden pekla doma chleba, to asi nehrozí.

+3/−3
8.4.2015 8:47

L70u81b47o42š 83Z81a80o80r52a77l 3330732270109

Ona vám paní ještě zapomněla říct, že pokud dělá opravdu poctivý chleba z poctivého kvasu, tak si ráno v 6 vymíchá první stupeň kvasu, druhý ve 12,, třetí v 18, a v 21 míchá chleba, a má ho o půlnoci upečený.

+3/0
8.4.2015 9:07

P48a26v76l48a 12N24o73v76á 3755558579250

Poctivý kvas se dá založit dopředu a jenom ho "přikrmovat". Popřípadě se taky dá sehnat bez práce. :-P

+3/0
8.4.2015 9:32

L41u82b89o28š 63Z43a58o90r95a76l 3970912930909

Po 25ti letech vedení středně velké pekárny, se specializací na chleba, mě o tom ještě chvilku vykládejte. Vy prostě děláte to co většina pekáren, vy si tu "poctivost" zkracujete.

+4/0
8.4.2015 9:39

S56a50b50r29i75n18a 85D37v66o48ř69á17k13o38v61á 3936162

Třístupňové vedení v domácích podmínkách není potřeba. Kvásek uchovávám v chladničce, večer založím s žitnou celozrnnou moukou, do rána vzejde a mohu zadělat těsto. Po 1-2 hodinách druhé hnětení a umístění do ošatky a za další 1-2 hodiny do trouby. Takže ano, člověk musí být celé dopoledne na dosah kuchyně, ale nikoli stát u trouby. Samotné práce je na tom tak hodina, s pomocí hnětače 15 minut.

Do českého chleba jsem se zamilovala na první ochutnání a asi se ho nikdy nepřejím :-)

+5/0
8.4.2015 9:35

P91a83v67l50a 97N90o34v23á 3895248359130

Hlavně vás to ale musí bavit. To je asi nejdůležitější předpoklad. ;-)

+1/0
8.4.2015 10:08

S71a28b84r54i20n66a 33D35v55o79ř48á39k14o25v50á 3576552

Pochopitelně, že mě to baví. A těší mě vidět, jak potom strávníkům chutná. Nechápu, proč není možné jednoduše říct "pečení mě nebaví" a namísto toho vymýšlet racionální zdůvodnění, proč je taková činnost hloupá :-)

+1/0
8.4.2015 10:27

R39e30n39a11t69a 15H18a35v50l57í59č26k15o84v93á 3599336933305

Aha! Takže každý druhý den nejdu do práce, protože se budu motat kolem pečení chleba. To si můžou dovolit jen ti, kdo nedělají na 3 směny a nebo jsou nezaměstnaní...

+4/−2
8.4.2015 9:53

P84a62v91l70a 38N67o59v22á 3445388459810

Nemusíte, nikdo vás nenutí. Stejně tak si klidně na véču můžete ohřát párky. Je jenom na vás, čím se krmíte. Pro někoho je pečení chleba radost.

+3/−1
8.4.2015 10:03

R49e75n67a59t93a 95H11a12v22l76í28č68k19o72v19á 3499936543785

Ale klidně se radujte, ovšem ti, kdo chodí do zaměstnání, mají na radosti spojené s pečením chleba čas tak leda o víkendu nebo o dovolené... a to se radši věnuji rodině, než stepování kolem sporáku! Jsou malá pekařství, kde koupíte dobrý chleba i jiné pečivo, také občas jezdíme na výlety na různé jarmarky a tam bývají někdy skvělé dobroty!

+2/−2
8.4.2015 10:43

P79a31v30l71a 92N47o58v10á 3435198919720

Já vám to neberu. Taky chleba nepeču tak často. Jen jsem chtěla upozornit na to, že je pro někoho čas strávený v kuchyni u plotny koníčkem, toť vše.

+1/0
8.4.2015 10:55

T95o15m75á20š 49F47i34r98b62a31c91h17e18r 9430330614650

Je fakt že lidé jsou různí, mají různé koníčky a různé úchylky :-P

+2/0
8.4.2015 11:12

R57e19n28a88t58a 65H60a28v14l73í22č45k95o67v91á 3309136323635

Za pár dní tady bude článek, jak prima je prát na valše;-D;-D

Vařím docela ráda, ale abych pekla chleba častěji než 1x za měsíc, to ne. A tím pádem nepotřebuji v lednici kyblík s kváskem...Opatřím si ho jen na konkrétní pečení, když už se rozhodnu péct chleba doma.

+1/−2
8.4.2015 11:31

P42a61v69l12a 69N54o26v57á 3385238629590

Tak některý ženský zase baví žehlení, což nepochopím zase já....

+2/−1
8.4.2015 15:14

I23v95a43n84a 10M73e82i47e48r24o91v45á 5734216634655

Upéct chleba je v dnešní době s hnětačem těsta práce pod půl hodiny! Myslím opravdová práce. Umíchání kvasu (2 minuty), příprava ingrediencí (5 minut), překládání těsta (5 minut), stáčení a přesun těsta do ošatky (5 minut), zapnout troubu a dát do ní plech (1 minuta), vložení chleba a vyndání z trouby (čas snad psát nemusím) Mezi tím vším je spousta a spousta času na hraní s dětmi, chození do práce (kvasu můžete dát 10 hodin na vyběhnutí) i na domácí práce.:-)

0/−1
8.4.2015 13:29

P63e10t85r15a 21Š68a29š13k87o17v57á 1432429175325

Když já nedokážu spočítat energii ani svůj čas, takže odhadem je to 20 Kč suroviny, cca 15 Kč energie a můj čas je zadarmo, protože mě to baví. Chleba si kvasí sám, občas ho popřekládám, upeču a je to

+3/0
8.4.2015 9:27

P14e50t24r97a 48Š62a82š90k55o29v83á 1242279695345

Zde je to spočítáno přesněji. http://www.maskrtnica.cz/kolik-stoji-domaci-chleba/

+1/0
8.4.2015 9:30

J38a57n 90S59o93u37k36u57p 1474544766395

Ale to sme, paní Šašková, v bratru na pětatřiceti korunách, to je proti dvacce dost rozdíl. Čas není nikdy zadarmo, i když Vás to baví. Je to prostě cena vstupu, i když jej nevyčíslujete.

+2/0
8.4.2015 10:50

J96a91n25a 49S15t41e91h86l93í58k22o24v13á 2799180400846

a když se započte čas.. ;-)

+1/0
8.4.2015 10:33







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.