Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Tvrdý s tmavou kůrkou. Tři odborníci radí, jak poznat poctivý chléb

Tři pekaři se dohadují, který chleba je nejlepší. Mohl by tak začínat dobrý vtip, ale tentokrát jde o článek o kvalitním pečivu. Poradí vám, jak koupit dobrý chléb a že při tom nemusíte utratit moc peněz.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

H18a41n24a 90S67v98o75b33o59d15o94v44á 8323661667644

U nás (malé město) máme dvě pekárny, je z čeho vybírat, obě mají dobré pečivo. Ale stejně jednou za čas si upeču domácí kváskový chleba. V troubě, příprava jednoduchá a vždycky si pochutnám, nikdy z něho nezbude ani kousek.

0/0
20.5.2015 9:51
Foto

D44a87g12m88a11r 11D75r74o97b74n89á 96K75u85b33a96l64í52k 2328620942939

Páni, to jsou věci.. kupuji, co mají v Lidlu - to je totiž naproti a já chodím z práce kolem 18 hodiny.. mléko za ty ceny, co milí diskutující píšete? když je pod 20Kč,  připadám si jako King, chleba mám pocit že dosahuje ceny nejfajnovějšího pečiva.. Šumavu v Lidlu mívají - kupuji na topinky, ty z těch různých úžasných chlebů, co mají v sortimentu prostě neudělám.. A tak to je, když moje hlava zpracovává pracovní povinnosti a nemá čas si uvědomit, že "kauza chleba" je dnes doopravdy téma na vědeckou práci..

PS: jestli jsem neměla použít název "Šumava" a měla si vymyslet něco více všeobecného, tak se velice omlouvám - člověk již dnes neví, co smí a co nesmí v naší demokracii..

0/0
14.4.2015 22:15

L68u88c42i93e 73S36m34o14l57í45k55o32v65á 9751964883373

koukám, že pani autorka koukala na jídlo s.r.o. ;-D

0/−1
8.4.2015 12:50


L17u64c48i91e 92B19a77r57t73o80ň97o78v79á 5430138687495

Já myslela, že chléb je také v klatbě...to víte, lepek...metla lidstva. Islámský stát a lepek....

+1/−1
8.4.2015 12:27

D36a49v49i93d 27R54a50i53n 1294577983754

Obyčejná Šumana za dvacku? Jestli myslíte klasickou 1200g, tak za dvacku dneska už rozhodně ne-é:-P

0/−1
8.4.2015 12:13

O25l25g97a 55P12o75l79á64č46k10o54v36á 4344773114528

Myslím si,že domácí chleba vyjde na víc jak 20 korun,ale to je fuk, nutriční hodnota a chuť je důležitější. Občas pečeme, ale máme dobrého místního pekaře, jeho chleba s sebou vozíme k příbuzným jako dárek. Bohužel cena je rozhodující pro většinu lidí a když rodina sní 800 gramový chleba za jeden den, tak si rozmyslí, jestli dají 26 nebo 18 Kč. Tak je to s většinou potravin. Mléko v mlékomatu máme za 15, tučnost 4,1%, ale polotučné je za 12,90 v akci. Je jasné, co lidi koupí.

+1/−1
8.4.2015 9:49

T42i31b79o25r 98V96i74z63v36a13r53y 9334974133635

Dvě a i šest korun rozdíl snad nikdo neřeší, to není dobrý příklad, to myslíte vážně?

+5/−2
8.4.2015 10:33

S37v43a55t30a37v31a 23D81u47r49a77n13o51v50á 3619539314851

Pro lidi na socialnim minimu je 2 a vice korun opravdu rozdil. Vemte pani demonstrovany chleb za 26 a 18, denne takova rodina usetri na chlebu 8 kc a tak kazdy druhy nebo treti chleb maji za tuto usetrenou castku (zavisi na kolik jim zbyde z predchoziho nakupu ) nebo za to muzou koupit treba zeli ci jinou zeleninu..

Jina vec je, ze tito lide nakupuji spoustu hlouposti a zbytecnosti.

+2/−2
8.4.2015 10:58

R82a44d59i35m 86P35o73l57á11š88e10k 9486773719229

To je známá věc, že tato skupina lidí nakupuje některé zboží a služby znatelně dráž než si je obstarávají ti lépe situovaní.

Souvisí to hodně s ovlivnitelností a se snadností, jak jsou tito lidé masírováni reklamou a s jejich pasivitou.

+1/−1
8.4.2015 12:15

L15u72c73i40e 87B81a71r45t67o91ň47o47v14á 5150268127675

Mám kamarádku, která je opravdu na sociálním minimu. Je sama s dcerkou, kamarádka má určité  zdravotní problémy, avšak je mobilní, fyzicky nepostižená. Chápu, že to nemá to jednoduché a ráda jí pomohu. Dcerka chodí do školy, kamarádka je již několik let doma nezaměstnaná, chce požádat o částečný ID, občas nějaké brigády. Nedávno jsem je vzala na hory. Přivezla si "vlastní jídlo"...nejraději prý obě holky večeří hotovou pizzu z Alberta, a asi 20 ks "Tatranek Albert Value", protože tohle má malá nejraději. Buchtu a domácí sekanou jsem pekla já. I při občasných návštěvách nelze u nich doma přehlédnou, že nejčastěji konzumují polotovary.

+4/−1
8.4.2015 12:34

O87l72g66a 30P58o93l73á44č80k24o15v52á 4844783804248

Bohužel ano, šetří se na základních potravinách. Ale na druhou stranu se kupují podivné oplatky namísto doma upečených buchet, brambůrky, "limonády" 2l/6,90 v akci.... Jsou lidi na tom hodně špatně, je tady zvykem vyplácet jen minimální mzdu. Ale ceny energií a vody jsou stejné jako v botatších regionech.

+3/−1
8.4.2015 11:10

T31i30b10o82r 70V11i27z76v42a13r30y 9864704733325

Nepřipadám si nějak nad poměry při penězích, a pravda, žiju v Praze, ale tohle jsem tedy nikdy neřešil. Jestli chleba nebo pivo stojí o pět korun méně. Nekupuju bochník denně no.

+2/0
8.4.2015 11:19

K15r52y44š55t78o10f 94L16a67n65í92k 1819220655325

mne vyjde cca kilovy chleb na 12,- CZK pokud se pece v sazbe D25d, dalsi uspora se da dosahnout pouzitim domaci pekarny, ale tam pak chybi klasicka kurka, takze ji pouzivam jen na zitny chleb, ktery se stejne kvuli konzistenci testa musi pect ve forme.

0/−1
8.4.2015 13:18

K82a83r26e28l 95C86h54r89a87s54t72i86n72a 4163904390825

Když mi řekl známý pekař, kolik vydělá, málem jsem mu nevěřil. Za směnu se musí naotáčet, ale odměna je špatná. V obchodech je však takový výběr druhů chleba, že domácí pekárna mě neláká.

+3/0
8.4.2015 9:37

L55u11b75o71š 85Z73a30o81r74a93l 3590202480319

No když si vezmete místní rozpočet 20 Kč. za chleba, a kolik stojí na pultě, a my do toho ty energie a práci musíme počítat, a to ten obchodník má z toho většinou víc jak výrobce, tak kolik si myslíte, že nám zbyde pro toho pekaře. Práce na 3 směny, většinou 12 hodin, soboty, neděle, svátky, jediný den kdy nepečeme je 25.12., poněvadž dnešní člověk nemůže být jeden den bez chleba, to je zaměstnání, teď si vezměte co za lidi musí v těch pekárnách dělat, 90% jich pracuje za minimální mzdu.

+3/0
8.4.2015 10:44

R17a30d48i90m 48P59o49l42á90š59e62k 9566113169239

Třeba strašně hnusný je chleba v Kauflandu v Ostravě na Karolíně. Tmavý, asi obarvený nějakým přepraženým karamelem, gumový a nedopečený, asi šetří na energii ....prostě hrůza. Ten lidi nekupovali, ani když ho tam zlevnili o třetinu.

Ale třeba hned vedle v Nové Karolíně v Albertu je chleba perfektní.

+1/0
8.4.2015 9:20

J35i20r35i 21G88a60z95d19a 8954463304914

Proc jsou pripravene směsi spatne? Občas si je koupím a ten chleba nebo špatný. Dle složení by tam zadne stabilizátory a pod byt neměly

+1/0
8.4.2015 9:19

J94á78n 48B32a65r65d34i25o51v79s42k23ý 6195269189393

Zapecena reklama na Glóbus.

+1/−2
8.4.2015 9:17

F72r24a67n52t93i82š83e38k 94V94e40s86e94l38ý 5622133210970

No on je to popis pravdy. Když beru řetězce, tak v Praze jsou chleby z Globusu to nejlepší, na co jsem narazil. Do tesca jsem přestl kvůli počivu chodit, v Bille nic moc (ale myslím, že občas mají kváskový chleba), Albert není taky žádná výhra, jediný, na dobrý chleba jsem narazil v Lidlu.

Spíš to beru jako antireklamu na Penam, který dodává nedopečené bochníky, které snadno zplesniví. Nemám takovou spotřebu, takže chci, aby mi chleba vydržel aspoň 4 dny. A to horal nebo konzumní chleba z Globusu umí (oba jsou kváskové).

V jiných regionech to může být jinak, Hlavně na vesnicích se často bere od menších pekáren, tak to nemusí být až taková tragédie jako v Praze, kde všichni berou od Babiše. Jak se zpívá v reklamě na jeho kostelecké uzeniny: "Bejvávalo dobře", ale pak to koupil Agrofert a stojí to za *****

+8/−1
8.4.2015 9:53

K63a83r17e77l 50N57a96s84t34o55u77p22i11l 3720521650461

Souhlas, pokud zrovna jedeme do Globusu, tak tam chleba, nebo i jiné pečivo klidně vezmu, v Praze je ale jinak hodně možností, jak koupit dobrý chleba a nebrat ty Burešovy hnusy...

+3/−1
8.4.2015 10:21

D31a93g72m20a55r 18T57o38m60k81o92v67á 3448387915813

Také mám malou spotřebu, takže čerstvý chléb putuje hned do mrazáku a venku nechám jen část, kterou mohu max. do dvou dnů zkonzumovat ;-)

Když se zmrazí opravdu čerstvý, zůstane takový i za měsíc.

0/0
13.4.2015 14:24

P82e20t96r 24N78e36č44a26s 8662450831716

Paní Černá, myslíte že svět se točí kolem Prahy? Už jste ochutnala dačický chléb, který koupíte v kdejaké vesnici okolo Dačic? Domníváte se že na venkově chodíme všichni v rádionkách a neumíme ani upéct chleba?

+3/0
8.4.2015 9:05

J20a82n 58B87e31d47n80á57ř 1142758254349

Míchal jsem těsto v pekárnách 15 let. Nejlepší byla vždy Moskva,Kyjev. To jsou žitné chleby. Teď si peču doma sám. Nejdůležitější je vždy kvas a propéct ho! Dále si dělám i s 50% pšeničný mouky a přidam si vždy co chci. Orestovanou cibuli,česnek,víc kmínu,zakysanou smetanu,podmáslí,sádlo,škvarky,pivo,lňené semínko,sezam,ovesné vločky,prostě cokoli.Dobrou cvuť.

+10/0
8.4.2015 9:01

J52i58ř87í 84N74o70v66á13k 3202410564706

No prave Globus se nema cim chlubit, maji tam desitky druhu peciva, ktere jsou v den zakoupeni super, ale uz druhy den je to "hnus". Kvalitni chleba se musi dat jist i dalsi dny, coz Globus rozhodne nesplnuje, takze i kdyz jinak je Globus super, prestal jsem tam chodit, protoze pecivo tam maji opravdu strasne... Chleba koupeny u nas u pekare, nebo i u Vietnamce ve vecerce je vlacny jeste i za dva dny, tim z Globusu se da druhy den zabijet, nebo se droli akorat tak pro slepice...

+2/−3
8.4.2015 8:57

M82a21r57t29i80n 94R52ů88ž75i83č67k34a 9894251718259

žitný mají dobrý, selský rohlík také a najdou se i další kousky

Vietnamci ho kupují kde? já jich spoustu vidím s plným košíkem právě nakupovat v marketech do těch svých krámků :)

+3/0
8.4.2015 9:31

K71a64r84e36l 38N39a91s46t47o69u46p74i12l 3250461670661

To je zajímavé, že nám chleba i pečivo z globusu vydrží. Umíte ho vůbec skladovat?

+2/−1
8.4.2015 10:22
Foto

M23i24c43h38a13l 78B59r79e27š45k19o95v62e83c 4831378664416

Ale jo, i velké pekárny umějí udělat kvalitní chleba, dokonce to jde i z těch směsí a prefabrikátů, ze kterých to dělají, ale to by se to nesmělo oje*ávat a ředit, aby se více vydělalo. Faktem pak je, že spousta toho co je na trhu (tedy aspoň v Ostravě) se nedá jíst a většina se druhý den po zakoupení rozpadá na kusy.

+2/0
8.4.2015 8:43

M66a28r30t45i11n 60M40i15k15o88l70á77š50e16k 7480100183

Hlavně to dejte přečíst Burešovi, vážená redakce IDNESu ;-D

+5/−2
8.4.2015 8:36

P58e67t67r41a 24Š81a29š72k70o39v28á 1732289565535

Mám doma svůj kvásek a chleba už vůbec nekupujeme. A když se rozpočítají náklady na suroviny, je to fakt na dvaceti korunách. Další náklady jsou ale na elektřinu, protože se musí půl hodiny nahřát trouba a minimálně další půlhodinu se chleba peče. Takže opravdu to za dvacet korun jde a hlavně ten chleba je dobrý.

+2/−4
8.4.2015 8:18

J52a82n 91S33o13u98k89u83p 1194834266685

Tak jde to za těch 20 nebo ne? Napíšete ´je to na dvaceti korunách´, potom, že v tom není energie (a čas počítám taky ne) a nakonec opakujete, že za 20 to jde.

+16/0
8.4.2015 8:30

L71a46d29i39s54l57a24v 78A79n81t68o13š 7658953848204

R^;-D

+5/0
8.4.2015 8:32

R45e46n64a12t47a 13H26a98v72l62í51č97k41o37v81á 3979506203205

Čas bude ta hlavní "surovina" !

Kdo někdy dělal obyčejné kynuté těsto, tak ví, že ani to není práce na 10 minut... A kde mají lidi brát čas na pečení chleba doma, pokud chodí do práce a o víkendu si rodinu chtějí užít, ne trčet u trouby a čekat na dopečení chleba. Nemluvě o tom, že je taky potřeba jiných domácích prací(úklid, praní, vaření...) Občas si chleba upéct-proč ne, ale abych obden pekla doma chleba, to asi nehrozí.

+3/−3
8.4.2015 8:47

L87u76b80o80š 35Z94a21o81r26a25l 3680842460619

Ona vám paní ještě zapomněla říct, že pokud dělá opravdu poctivý chleba z poctivého kvasu, tak si ráno v 6 vymíchá první stupeň kvasu, druhý ve 12,, třetí v 18, a v 21 míchá chleba, a má ho o půlnoci upečený.

+3/0
8.4.2015 9:07

P43a45v14l11a 27N92o68v21á 3675518359820

Poctivý kvas se dá založit dopředu a jenom ho "přikrmovat". Popřípadě se taky dá sehnat bez práce. :-P

+3/0
8.4.2015 9:32

L61u32b81o14š 72Z75a62o95r38a68l 3640832750519

Po 25ti letech vedení středně velké pekárny, se specializací na chleba, mě o tom ještě chvilku vykládejte. Vy prostě děláte to co většina pekáren, vy si tu "poctivost" zkracujete.

+4/0
8.4.2015 9:39

S91a43b82r56i93n66a 60D79v92o46ř93á49k91o27v22á 3766182

Třístupňové vedení v domácích podmínkách není potřeba. Kvásek uchovávám v chladničce, večer založím s žitnou celozrnnou moukou, do rána vzejde a mohu zadělat těsto. Po 1-2 hodinách druhé hnětení a umístění do ošatky a za další 1-2 hodiny do trouby. Takže ano, člověk musí být celé dopoledne na dosah kuchyně, ale nikoli stát u trouby. Samotné práce je na tom tak hodina, s pomocí hnětače 15 minut.

Do českého chleba jsem se zamilovala na první ochutnání a asi se ho nikdy nepřejím :-)

+5/0
8.4.2015 9:35

P39a54v52l43a 87N10o21v52á 3925318509330

Hlavně vás to ale musí bavit. To je asi nejdůležitější předpoklad. ;-)

+1/0
8.4.2015 10:08

S79a30b34r74i10n34a 38D20v57o68ř31á81k39o45v20á 3336822

Pochopitelně, že mě to baví. A těší mě vidět, jak potom strávníkům chutná. Nechápu, proč není možné jednoduše říct "pečení mě nebaví" a namísto toho vymýšlet racionální zdůvodnění, proč je taková činnost hloupá :-)

+1/0
8.4.2015 10:27

R10e44n20a55t27a 65H72a24v26l26í86č48k96o81v84á 3319616583645

Aha! Takže každý druhý den nejdu do práce, protože se budu motat kolem pečení chleba. To si můžou dovolit jen ti, kdo nedělají na 3 směny a nebo jsou nezaměstnaní...

+4/−2
8.4.2015 9:53

P19a85v66l71a 24N54o90v12á 3665968909660

Nemusíte, nikdo vás nenutí. Stejně tak si klidně na véču můžete ohřát párky. Je jenom na vás, čím se krmíte. Pro někoho je pečení chleba radost.

+3/−1
8.4.2015 10:03

R56e34n20a35t21a 78H46a18v65l28í95č22k61o52v53á 3119566543775

Ale klidně se radujte, ovšem ti, kdo chodí do zaměstnání, mají na radosti spojené s pečením chleba čas tak leda o víkendu nebo o dovolené... a to se radši věnuji rodině, než stepování kolem sporáku! Jsou malá pekařství, kde koupíte dobrý chleba i jiné pečivo, také občas jezdíme na výlety na různé jarmarky a tam bývají někdy skvělé dobroty!

+2/−2
8.4.2015 10:43

P36a47v84l63a 20N52o66v70á 3585628119470

Já vám to neberu. Taky chleba nepeču tak často. Jen jsem chtěla upozornit na to, že je pro někoho čas strávený v kuchyni u plotny koníčkem, toť vše.

+1/0
8.4.2015 10:55

T32o22m17á58š 35F87i98r60b40a62c93h18e52r 9970690674700

Je fakt že lidé jsou různí, mají různé koníčky a různé úchylky :-P

+2/0
8.4.2015 11:12

R69e76n38a80t43a 53H70a86v36l47í74č53k66o55v81á 3109266623705

Za pár dní tady bude článek, jak prima je prát na valše;-D;-D

Vařím docela ráda, ale abych pekla chleba častěji než 1x za měsíc, to ne. A tím pádem nepotřebuji v lednici kyblík s kváskem...Opatřím si ho jen na konkrétní pečení, když už se rozhodnu péct chleba doma.

+1/−2
8.4.2015 11:31

P51a46v77l35a 80N76o21v34á 3385248659690

Tak některý ženský zase baví žehlení, což nepochopím zase já....

+2/−1
8.4.2015 15:14

I68v13a89n77a 58M51e11i79e41r39o51v52á 5854726234445

Upéct chleba je v dnešní době s hnětačem těsta práce pod půl hodiny! Myslím opravdová práce. Umíchání kvasu (2 minuty), příprava ingrediencí (5 minut), překládání těsta (5 minut), stáčení a přesun těsta do ošatky (5 minut), zapnout troubu a dát do ní plech (1 minuta), vložení chleba a vyndání z trouby (čas snad psát nemusím) Mezi tím vším je spousta a spousta času na hraní s dětmi, chození do práce (kvasu můžete dát 10 hodin na vyběhnutí) i na domácí práce.:-)

0/−1
8.4.2015 13:29

P71e65t19r29a 52Š91a54š10k63o51v28á 1732429135245

Když já nedokážu spočítat energii ani svůj čas, takže odhadem je to 20 Kč suroviny, cca 15 Kč energie a můj čas je zadarmo, protože mě to baví. Chleba si kvasí sám, občas ho popřekládám, upeču a je to

+3/0
8.4.2015 9:27

P81e23t89r83a 87Š31a33š33k88o93v18á 1642309695675

Zde je to spočítáno přesněji. http://www.maskrtnica.cz/kolik-stoji-domaci-chleba/

+1/0
8.4.2015 9:30

J19a92n 79S82o80u30k63u93p 1904704326345

Ale to sme, paní Šašková, v bratru na pětatřiceti korunách, to je proti dvacce dost rozdíl. Čas není nikdy zadarmo, i když Vás to baví. Je to prostě cena vstupu, i když jej nevyčíslujete.

+2/0
8.4.2015 10:50

J91a59n60a 45S48t20e22h98l30í79k63o70v46á 2479410290356

a když se započte čas.. ;-)

+1/0
8.4.2015 10:33





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.