Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Tvrdý s tmavou kůrkou. Tři odborníci radí, jak poznat poctivý chléb

Tři pekaři se dohadují, který chleba je nejlepší. Mohl by tak začínat dobrý vtip, ale tentokrát jde o článek o kvalitním pečivu. Poradí vám, jak koupit dobrý chléb a že při tom nemusíte utratit moc peněz.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

H32a14n18a 70S67v43o71b19o49d12o98v86á 8743621687974

U nás (malé město) máme dvě pekárny, je z čeho vybírat, obě mají dobré pečivo. Ale stejně jednou za čas si upeču domácí kváskový chleba. V troubě, příprava jednoduchá a vždycky si pochutnám, nikdy z něho nezbude ani kousek.

0/0
20.5.2015 9:51
Foto

D56a59g52m54a89r 50D75r70o81b44n79á 75K96u48b64a11l34í42k 2918850112389

Páni, to jsou věci.. kupuji, co mají v Lidlu - to je totiž naproti a já chodím z práce kolem 18 hodiny.. mléko za ty ceny, co milí diskutující píšete? když je pod 20Kč,  připadám si jako King, chleba mám pocit že dosahuje ceny nejfajnovějšího pečiva.. Šumavu v Lidlu mívají - kupuji na topinky, ty z těch různých úžasných chlebů, co mají v sortimentu prostě neudělám.. A tak to je, když moje hlava zpracovává pracovní povinnosti a nemá čas si uvědomit, že "kauza chleba" je dnes doopravdy téma na vědeckou práci..

PS: jestli jsem neměla použít název "Šumava" a měla si vymyslet něco více všeobecného, tak se velice omlouvám - člověk již dnes neví, co smí a co nesmí v naší demokracii..

0/0
14.4.2015 22:15

L47u60c81i33e 63S97m55o13l76í33k87o22v36á 9481834953873

koukám, že pani autorka koukala na jídlo s.r.o. ;-D

0/−1
8.4.2015 12:50

L34u42c73i29e 77B70a84r17t19o22ň84o46v17á 5300468737355

Já myslela, že chléb je také v klatbě...to víte, lepek...metla lidstva. Islámský stát a lepek....

+1/−1
8.4.2015 12:27

D87a56v44i46d 98R47a92i31n 1524367233514

Obyčejná Šumana za dvacku? Jestli myslíte klasickou 1200g, tak za dvacku dneska už rozhodně ne-é:-P

0/−1
8.4.2015 12:13

O76l76g90a 68P72o18l40á53č47k38o48v95á 4864563764188

Myslím si,že domácí chleba vyjde na víc jak 20 korun,ale to je fuk, nutriční hodnota a chuť je důležitější. Občas pečeme, ale máme dobrého místního pekaře, jeho chleba s sebou vozíme k příbuzným jako dárek. Bohužel cena je rozhodující pro většinu lidí a když rodina sní 800 gramový chleba za jeden den, tak si rozmyslí, jestli dají 26 nebo 18 Kč. Tak je to s většinou potravin. Mléko v mlékomatu máme za 15, tučnost 4,1%, ale polotučné je za 12,90 v akci. Je jasné, co lidi koupí.

+1/−1
8.4.2015 9:49

T39i50b44o41r 77V88i48z45v12a65r80y 9154594763105

Dvě a i šest korun rozdíl snad nikdo neřeší, to není dobrý příklad, to myslíte vážně?

+5/−2
8.4.2015 10:33

S92v48a46t13a54v91a 69D91u97r76a48n41o78v35á 3179579124611

Pro lidi na socialnim minimu je 2 a vice korun opravdu rozdil. Vemte pani demonstrovany chleb za 26 a 18, denne takova rodina usetri na chlebu 8 kc a tak kazdy druhy nebo treti chleb maji za tuto usetrenou castku (zavisi na kolik jim zbyde z predchoziho nakupu ) nebo za to muzou koupit treba zeli ci jinou zeleninu..

Jina vec je, ze tito lide nakupuji spoustu hlouposti a zbytecnosti.

+2/−2
8.4.2015 10:58

R53a62d87i76m 49P20o94l84á18š94e17k 9466603979919

To je známá věc, že tato skupina lidí nakupuje některé zboží a služby znatelně dráž než si je obstarávají ti lépe situovaní.

Souvisí to hodně s ovlivnitelností a se snadností, jak jsou tito lidé masírováni reklamou a s jejich pasivitou.

+1/−1
8.4.2015 12:15

L44u51c93i85e 84B20a61r12t12o61ň51o81v89á 5420508227275

Mám kamarádku, která je opravdu na sociálním minimu. Je sama s dcerkou, kamarádka má určité  zdravotní problémy, avšak je mobilní, fyzicky nepostižená. Chápu, že to nemá to jednoduché a ráda jí pomohu. Dcerka chodí do školy, kamarádka je již několik let doma nezaměstnaná, chce požádat o částečný ID, občas nějaké brigády. Nedávno jsem je vzala na hory. Přivezla si "vlastní jídlo"...nejraději prý obě holky večeří hotovou pizzu z Alberta, a asi 20 ks "Tatranek Albert Value", protože tohle má malá nejraději. Buchtu a domácí sekanou jsem pekla já. I při občasných návštěvách nelze u nich doma přehlédnou, že nejčastěji konzumují polotovary.

+4/−1
8.4.2015 12:34

O81l37g88a 96P17o39l50á94č18k41o70v10á 4624353534548

Bohužel ano, šetří se na základních potravinách. Ale na druhou stranu se kupují podivné oplatky namísto doma upečených buchet, brambůrky, "limonády" 2l/6,90 v akci.... Jsou lidi na tom hodně špatně, je tady zvykem vyplácet jen minimální mzdu. Ale ceny energií a vody jsou stejné jako v botatších regionech.

+3/−1
8.4.2015 11:10

T25i54b55o10r 98V11i80z96v43a98r97y 9774674353675

Nepřipadám si nějak nad poměry při penězích, a pravda, žiju v Praze, ale tohle jsem tedy nikdy neřešil. Jestli chleba nebo pivo stojí o pět korun méně. Nekupuju bochník denně no.

+2/0
8.4.2015 11:19

K28r48y52š68t50o49f 43L62a25n83í57k 1369580565675

mne vyjde cca kilovy chleb na 12,- CZK pokud se pece v sazbe D25d, dalsi uspora se da dosahnout pouzitim domaci pekarny, ale tam pak chybi klasicka kurka, takze ji pouzivam jen na zitny chleb, ktery se stejne kvuli konzistenci testa musi pect ve forme.

0/−1
8.4.2015 13:18

K36a37r44e42l 50C20h46r30a47s38t90i29n49a 4133824760685

Když mi řekl známý pekař, kolik vydělá, málem jsem mu nevěřil. Za směnu se musí naotáčet, ale odměna je špatná. V obchodech je však takový výběr druhů chleba, že domácí pekárna mě neláká.

+3/0
8.4.2015 9:37

L87u12b58o22š 90Z89a39o19r66a27l 3950522410749

No když si vezmete místní rozpočet 20 Kč. za chleba, a kolik stojí na pultě, a my do toho ty energie a práci musíme počítat, a to ten obchodník má z toho většinou víc jak výrobce, tak kolik si myslíte, že nám zbyde pro toho pekaře. Práce na 3 směny, většinou 12 hodin, soboty, neděle, svátky, jediný den kdy nepečeme je 25.12., poněvadž dnešní člověk nemůže být jeden den bez chleba, to je zaměstnání, teď si vezměte co za lidi musí v těch pekárnách dělat, 90% jich pracuje za minimální mzdu.

+3/0
8.4.2015 10:44

R52a61d11i57m 86P40o46l87á38š36e29k 9136643679719

Třeba strašně hnusný je chleba v Kauflandu v Ostravě na Karolíně. Tmavý, asi obarvený nějakým přepraženým karamelem, gumový a nedopečený, asi šetří na energii ....prostě hrůza. Ten lidi nekupovali, ani když ho tam zlevnili o třetinu.

Ale třeba hned vedle v Nové Karolíně v Albertu je chleba perfektní.

+1/0
8.4.2015 9:20

J73i73r22i 34G44a44z67d27a 8574683194484

Proc jsou pripravene směsi spatne? Občas si je koupím a ten chleba nebo špatný. Dle složení by tam zadne stabilizátory a pod byt neměly

+1/0
8.4.2015 9:19

J89á19n 45B93a68d46i79o14v88s13k25ý 2539504486846

Zapecena reklama na Glóbus.

+1/−2
8.4.2015 9:17

F90r50a26n26t26i84š32e81k 38V34e82s15e43l23ý 5202483500460

No on je to popis pravdy. Když beru řetězce, tak v Praze jsou chleby z Globusu to nejlepší, na co jsem narazil. Do tesca jsem přestl kvůli počivu chodit, v Bille nic moc (ale myslím, že občas mají kváskový chleba), Albert není taky žádná výhra, jediný, na dobrý chleba jsem narazil v Lidlu.

Spíš to beru jako antireklamu na Penam, který dodává nedopečené bochníky, které snadno zplesniví. Nemám takovou spotřebu, takže chci, aby mi chleba vydržel aspoň 4 dny. A to horal nebo konzumní chleba z Globusu umí (oba jsou kváskové).

V jiných regionech to může být jinak, Hlavně na vesnicích se často bere od menších pekáren, tak to nemusí být až taková tragédie jako v Praze, kde všichni berou od Babiše. Jak se zpívá v reklamě na jeho kostelecké uzeniny: "Bejvávalo dobře", ale pak to koupil Agrofert a stojí to za *****

+8/−1
8.4.2015 9:53

K76a50r57e32l 39N10a48s23t31o34u88p75i43l 3920281510101

Souhlas, pokud zrovna jedeme do Globusu, tak tam chleba, nebo i jiné pečivo klidně vezmu, v Praze je ale jinak hodně možností, jak koupit dobrý chleba a nebrat ty Burešovy hnusy...

+3/−1
8.4.2015 10:21

D37a20g64m35a40r 60T55o35m41k62o52v35á 3748957275193

Také mám malou spotřebu, takže čerstvý chléb putuje hned do mrazáku a venku nechám jen část, kterou mohu max. do dvou dnů zkonzumovat ;-)

Když se zmrazí opravdu čerstvý, zůstane takový i za měsíc.

0/0
13.4.2015 14:24

P84e96t77r 29N90e37č50a51s 8382630851346

Paní Černá, myslíte že svět se točí kolem Prahy? Už jste ochutnala dačický chléb, který koupíte v kdejaké vesnici okolo Dačic? Domníváte se že na venkově chodíme všichni v rádionkách a neumíme ani upéct chleba?

+3/0
8.4.2015 9:05

J20a68n 15B13e55d23n19á84ř 1312248254699

Míchal jsem těsto v pekárnách 15 let. Nejlepší byla vždy Moskva,Kyjev. To jsou žitné chleby. Teď si peču doma sám. Nejdůležitější je vždy kvas a propéct ho! Dále si dělám i s 50% pšeničný mouky a přidam si vždy co chci. Orestovanou cibuli,česnek,víc kmínu,zakysanou smetanu,podmáslí,sádlo,škvarky,pivo,lňené semínko,sezam,ovesné vločky,prostě cokoli.Dobrou cvuť.

+10/0
8.4.2015 9:01

J86i73ř73í 26N13o25v13á77k 3642730364246

No prave Globus se nema cim chlubit, maji tam desitky druhu peciva, ktere jsou v den zakoupeni super, ale uz druhy den je to "hnus". Kvalitni chleba se musi dat jist i dalsi dny, coz Globus rozhodne nesplnuje, takze i kdyz jinak je Globus super, prestal jsem tam chodit, protoze pecivo tam maji opravdu strasne... Chleba koupeny u nas u pekare, nebo i u Vietnamce ve vecerce je vlacny jeste i za dva dny, tim z Globusu se da druhy den zabijet, nebo se droli akorat tak pro slepice...

+2/−3
8.4.2015 8:57

M58a30r17t72i33n 39R24ů71ž54i51č79k28a 9524661138599

žitný mají dobrý, selský rohlík také a najdou se i další kousky

Vietnamci ho kupují kde? já jich spoustu vidím s plným košíkem právě nakupovat v marketech do těch svých krámků :)

+3/0
8.4.2015 9:31

K79a57r31e20l 33N60a26s75t33o72u85p64i37l 3710741880601

To je zajímavé, že nám chleba i pečivo z globusu vydrží. Umíte ho vůbec skladovat?

+2/−1
8.4.2015 10:22
Foto

M21i72c63h30a15l 35B34r25e81š41k11o49v19e23c 4701808404286

Ale jo, i velké pekárny umějí udělat kvalitní chleba, dokonce to jde i z těch směsí a prefabrikátů, ze kterých to dělají, ale to by se to nesmělo oje*ávat a ředit, aby se více vydělalo. Faktem pak je, že spousta toho co je na trhu (tedy aspoň v Ostravě) se nedá jíst a většina se druhý den po zakoupení rozpadá na kusy.

+2/0
8.4.2015 8:43

M17a76r80t88i54n 17M96i27k60o73l36á28š16e79k 7760210933

Hlavně to dejte přečíst Burešovi, vážená redakce IDNESu ;-D

+5/−2
8.4.2015 8:36

P59e66t61r45a 67Š79a74š78k13o24v55á 1122559775165

Mám doma svůj kvásek a chleba už vůbec nekupujeme. A když se rozpočítají náklady na suroviny, je to fakt na dvaceti korunách. Další náklady jsou ale na elektřinu, protože se musí půl hodiny nahřát trouba a minimálně další půlhodinu se chleba peče. Takže opravdu to za dvacet korun jde a hlavně ten chleba je dobrý.

+2/−4
8.4.2015 8:18

J27a44n 15S29o17u14k20u59p 1574884876825

Tak jde to za těch 20 nebo ne? Napíšete ´je to na dvaceti korunách´, potom, že v tom není energie (a čas počítám taky ne) a nakonec opakujete, že za 20 to jde.

+16/0
8.4.2015 8:30
Foto

L91a31d97i31s31l92a71v 38A46n85t93o33š 7148603768304

R^;-D

+5/0
8.4.2015 8:32

R33e57n68a86t41a 18H91a28v51l59í67č87k84o60v96á 3729166643615

Čas bude ta hlavní "surovina" !

Kdo někdy dělal obyčejné kynuté těsto, tak ví, že ani to není práce na 10 minut... A kde mají lidi brát čas na pečení chleba doma, pokud chodí do práce a o víkendu si rodinu chtějí užít, ne trčet u trouby a čekat na dopečení chleba. Nemluvě o tom, že je taky potřeba jiných domácích prací(úklid, praní, vaření...) Občas si chleba upéct-proč ne, ale abych obden pekla doma chleba, to asi nehrozí.

+3/−3
8.4.2015 8:47

L77u38b72o84š 30Z34a16o30r61a97l 3150612810269

Ona vám paní ještě zapomněla říct, že pokud dělá opravdu poctivý chleba z poctivého kvasu, tak si ráno v 6 vymíchá první stupeň kvasu, druhý ve 12,, třetí v 18, a v 21 míchá chleba, a má ho o půlnoci upečený.

+3/0
8.4.2015 9:07

P31a84v53l61a 82N24o16v26á 3965448349580

Poctivý kvas se dá založit dopředu a jenom ho "přikrmovat". Popřípadě se taky dá sehnat bez práce. :-P

+3/0
8.4.2015 9:32

L37u57b48o87š 80Z33a29o32r39a22l 3270372160879

Po 25ti letech vedení středně velké pekárny, se specializací na chleba, mě o tom ještě chvilku vykládejte. Vy prostě děláte to co většina pekáren, vy si tu "poctivost" zkracujete.

+4/0
8.4.2015 9:39

S36a55b19r11i30n74a 24D36v11o45ř89á56k18o30v36á 3286112

Třístupňové vedení v domácích podmínkách není potřeba. Kvásek uchovávám v chladničce, večer založím s žitnou celozrnnou moukou, do rána vzejde a mohu zadělat těsto. Po 1-2 hodinách druhé hnětení a umístění do ošatky a za další 1-2 hodiny do trouby. Takže ano, člověk musí být celé dopoledne na dosah kuchyně, ale nikoli stát u trouby. Samotné práce je na tom tak hodina, s pomocí hnětače 15 minut.

Do českého chleba jsem se zamilovala na první ochutnání a asi se ho nikdy nepřejím :-)

+5/0
8.4.2015 9:35

P82a11v38l68a 91N44o54v19á 3425578969510

Hlavně vás to ale musí bavit. To je asi nejdůležitější předpoklad. ;-)

+1/0
8.4.2015 10:08

S93a40b11r70i42n88a 67D79v48o27ř60á62k32o13v84á 3966682

Pochopitelně, že mě to baví. A těší mě vidět, jak potom strávníkům chutná. Nechápu, proč není možné jednoduše říct "pečení mě nebaví" a namísto toho vymýšlet racionální zdůvodnění, proč je taková činnost hloupá :-)

+1/0
8.4.2015 10:27

R44e36n76a29t43a 21H64a90v86l27í26č83k29o51v59á 3559476863475

Aha! Takže každý druhý den nejdu do práce, protože se budu motat kolem pečení chleba. To si můžou dovolit jen ti, kdo nedělají na 3 směny a nebo jsou nezaměstnaní...

+4/−2
8.4.2015 9:53

P59a30v76l28a 80N89o59v96á 3535708329100

Nemusíte, nikdo vás nenutí. Stejně tak si klidně na véču můžete ohřát párky. Je jenom na vás, čím se krmíte. Pro někoho je pečení chleba radost.

+3/−1
8.4.2015 10:03

R28e41n23a23t85a 86H89a16v23l83í85č23k47o18v34á 3109406223125

Ale klidně se radujte, ovšem ti, kdo chodí do zaměstnání, mají na radosti spojené s pečením chleba čas tak leda o víkendu nebo o dovolené... a to se radši věnuji rodině, než stepování kolem sporáku! Jsou malá pekařství, kde koupíte dobrý chleba i jiné pečivo, také občas jezdíme na výlety na různé jarmarky a tam bývají někdy skvělé dobroty!

+2/−2
8.4.2015 10:43

P35a65v26l78a 83N38o33v57á 3205208459580

Já vám to neberu. Taky chleba nepeču tak často. Jen jsem chtěla upozornit na to, že je pro někoho čas strávený v kuchyni u plotny koníčkem, toť vše.

+1/0
8.4.2015 10:55

T73o13m40á96š 39F44i46r70b60a73c10h51e95r 9750870674870

Je fakt že lidé jsou různí, mají různé koníčky a různé úchylky :-P

+2/0
8.4.2015 11:12

R70e86n54a53t26a 88H18a64v13l74í50č40k41o19v53á 3889826123705

Za pár dní tady bude článek, jak prima je prát na valše;-D;-D

Vařím docela ráda, ale abych pekla chleba častěji než 1x za měsíc, to ne. A tím pádem nepotřebuji v lednici kyblík s kváskem...Opatřím si ho jen na konkrétní pečení, když už se rozhodnu péct chleba doma.

+1/−2
8.4.2015 11:31

P62a49v65l21a 60N14o58v77á 3575908349660

Tak některý ženský zase baví žehlení, což nepochopím zase já....

+2/−1
8.4.2015 15:14

I66v93a55n50a 19M10e64i56e98r12o36v27á 5714896974795

Upéct chleba je v dnešní době s hnětačem těsta práce pod půl hodiny! Myslím opravdová práce. Umíchání kvasu (2 minuty), příprava ingrediencí (5 minut), překládání těsta (5 minut), stáčení a přesun těsta do ošatky (5 minut), zapnout troubu a dát do ní plech (1 minuta), vložení chleba a vyndání z trouby (čas snad psát nemusím) Mezi tím vším je spousta a spousta času na hraní s dětmi, chození do práce (kvasu můžete dát 10 hodin na vyběhnutí) i na domácí práce.:-)

0/−1
8.4.2015 13:29

P43e36t32r55a 36Š53a21š19k96o62v90á 1312709615455

Když já nedokážu spočítat energii ani svůj čas, takže odhadem je to 20 Kč suroviny, cca 15 Kč energie a můj čas je zadarmo, protože mě to baví. Chleba si kvasí sám, občas ho popřekládám, upeču a je to

+3/0
8.4.2015 9:27

P80e93t88r32a 19Š87a41š83k10o44v44á 1762759235805

Zde je to spočítáno přesněji. http://www.maskrtnica.cz/kolik-stoji-domaci-chleba/

+1/0
8.4.2015 9:30

J70a32n 55S11o63u80k54u36p 1154134136335

Ale to sme, paní Šašková, v bratru na pětatřiceti korunách, to je proti dvacce dost rozdíl. Čas není nikdy zadarmo, i když Vás to baví. Je to prostě cena vstupu, i když jej nevyčíslujete.

+2/0
8.4.2015 10:50

J78a56n63a 82S61t19e78h27l39í39k15o97v44á 2979580550416

a když se započte čas.. ;-)

+1/0
8.4.2015 10:33







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.