Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Éčka jsou jen byznys. Nutriční terapeuti je démonizují, říká profesorka

V potravinách dostáváme každý den do těla živiny, ale i škodliviny. Máme se tohoto koktejlu chemikálií bát? Profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze, v rozhovoru pro časopis TÉMA tvrdí, že to s kvalitou českých potravin není až tak zlé.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K44a10t85e29ř72i55n85a 77F23e12n36c29l61o20v20á 8223897238383

Toto uz pred casem rikala jina pani z VSCHT v Hydeparku CT1 (jmeno si nepamatuju) - ze ecka jsou hlidana a v mnozstvi obsazenem v potravinach jsou bezpecna. Ovsem take rekla, ze jsou casto zbytecna a maji nahradit kvalitni suroviny. Tim se dostavam k pozadavkum spotrebitelu, kteri vetsinou chteji levne, dobre vypadajici a trvanlive...

Tato pani ma pravdu s tim, ze se na "problematice spravne stravy" prizivuje spousta "poradcu".

+2/0
27.1.2015 13:08
Foto

H47o81n40z47a 69M77o61r37a39v98a 2973269714811

Co to znamená "...není až tak zlé"? Že se "koktejlu chemikáliíí" nemusíme až tak bát?

+2/0
24.1.2015 23:19

P68e74t10r29a 69C69h55a29l72a41š59o20v35á 2108583828157

Zajímalo by mě, jak mám názor profesorky vysvětlit kůži svého dítěte, které je, světe div se, na "éčka" alergická. Alergologožka nenašla po několika provedených testech vůbec žádnou prokazatelnou alergii a až po nějaké době byla ochotna připustit to, co já mám na své dcerce leta odpozorováno - stačí bonbón s chemickým barvivem, sýr barvený annatem, jídlo okořeněné glutamátem a její pokožku bych vám nepřála vidět. Pečlivý výběr potravin je nutný... Důvod, proč do sebe cpát zbytečnou chemii??

+1/−2
23.1.2015 14:36


V23e54r16o55n48i15k63a 19V18e85s63e11l95á 7235237154343

Zbytecna chemie je opravdu zbytecna. Alergii na chemikalie chapu. Nechapu ale treba, proc mam alergii na nektere pyly, ktere jsou prirodni a absolutne neskodne. Zato barviva a chemie v potravinach mi nic nedela (tedy ne z akutniho hlediska). Akorat mne ty prechemizovane potraviny proste nechutnaji. Treba takovy jogurt Vitalinea (kdysi ochutnan a ihned zavrzen) - fakt hnus.Tak proc bych to jedla.

+1/0
23.1.2015 15:44

M11a58r50t16i86n 33J27i29r17o78u17s45e55k 7316935295548

Alergie na pyly je onemocnění imunitního systému, způsobené očkováním. Očkování naučilo váš imunitní systém pyly rozpoznávat jako nebezpečí a on na to přehnaně reaguje.

0/−3
24.1.2015 0:01

J59a54n 52N98o16v36á57k 7785484218427

to jako že před očkováním nikdo senou rýmu neměl?

+1/0
26.1.2015 9:41

K91a73t74e16ř33i54n43a 18F30e52n46c30l20o26v57á 8373477318233

Ja jsem kuprikladu alergicka na ciste prirodni superekobio pyl.

0/0
27.1.2015 13:10

F62r86a81n44t92i56š76e93k 38K81o36ř76í23z89e19k 7261790637411

Některá barviva a ochucovadla se opravdu používají zbytečně, případně jen kvůli tomu, aby se prodala svinstva a chutnalo to dobře. Ale třeba dobrou svíčkovou bez éček prostě neudělám. Přidávám do ní 100 g E150, ale je pravda, že ho nekupuji v chemičce, ale dělám si ho sám ;-)

+3/0
23.1.2015 13:08

M19a40r37t77i94n 14J76i63r54o21u70s86e57k 7596125855278

No z E951 by to vyrobit nešlo. ;-D

0/0
24.1.2015 0:29

P32e18t63r 79N73ě29m11e38c 4975182502777

Jak už je dávno známé:

E 101 vit. B2, E 160a ß-karoten, E 160d lykopen, E 161 lutein, E 251 dusitan, E 262 diacetát Na, E 300 vit.C, E 307 α-tokoferol, E308 γ-tokoferol, E 309 δ-tokoferol, E 325 laktát Na, E 330 kys.citronová , E 375 niacin, E 440 pektin, E 554 fosfáty, E 621 glutamát Na = rajče

+10/0
22.1.2015 19:57

J61a63r83o42s41l72a10v95a 78N31o51v44á 5498707108420

já mám nejraději  E948 - Kyslík ;-)

+4/0
22.1.2015 22:19

M32a57r17t60i52n 20M81a13i98k66s92n44a19r 3614683628182

E621 se nachází ale jen v zralém rajčeti :)

0/0
23.1.2015 10:02

T49o69m33á79š 40K44a32p75l78a70n 8683499723243

Co to furt proboha plácáte o nějaké zdravosti / nezdravosti éček. Mně zdravost nezajímá, já ty éčka nechci, protože tam prostě nemají co dělat a jen řeší nějaký problém, který by nenastal, kdyby výrobce dělal kvalitní potravinu a prodejce to skladoval a prodával správně a čerstvé

Tj. když dá někdo do jogurtu nějakou přísadu, aby byl hustější nebo aby déle vydržel, tak jej nechci ne proto, že tam je nějaké E, ale proto, že prostě jogurt je mléko plus bakterie mléčného kvašení. Nic víc, nic míň a je-li správné mléko a správná bakterie, tak prostě bude pár dní dobrý jogurt.

Stejně tak chci čerstvou klobásu, kde je maso, koření a je řádně vyuzená, ano, vím že bude dvakrát dražší než klobása, kde je půlka masa (a ještě bůhvíjakého) a zbytek plnidla a že je potřeba, aby ji správně skladovali (a pak zas vydrží i déle než ty umělotiny).

A kromě toho prostě odmítám pohled těhle chemiků, že potravina rovná se sloučenina chemických prvků v nich obsažených. Ano, já vím že se dá vajíčko popsat jako mix 25 různých látek z toho 21 "éček", ale prostě jsem bytostně přesvědčen, že je pro lidský organismus mnohem přirozenější sníst jedno vajíčko, než těch 25 látek smíchaných ve zkumavce.

Když nic jiného tak proto, že chuť, zažívání a vztah k jídlu je z velké části dáno psychicky a prostě mě konzumace chemicky připravených potravin připadá mnohem méně uspokojivá, než konzumace čerstvých přírodních potravin (i kdyby byly z čistě chemického hlediska méně dokonalé).

+20/−17
22.1.2015 19:24

L51i29b22u82š26e 70N42o81v66o72t75n12á 8625291695277

Tomáši, souhlasím s Vámi. Konečně normální, pozitivní názor.

+7/−9
22.1.2015 20:06

J54a87r67o94s76l83a31v 97H90o64r68á29k 5283782466310

Nazor typickeho trouby, ktery podlehl te demonizaci ecek. Predne. Neochucene jogurty, kdyz uz o nich pisete, ecka neobsahuji. Je to tak i ve vyhlasce. Druhak ecka nejsou jen neco silene chemickeho, umeleho, pridaneho. Jsou to i ciste prirodni latky. Ale kvuli tupcum, co chteji mit vse rozepsano na etikete, ale nasledne se v tom stejne nevyznaji a stresuji jako vy, se tam uvadet musi. Takze bacha treba na citron. Proboha, citron je plny ecek (kyselina citronova - E330), rozhodne jej nejezte, je velmi nezdravy! Fuj, to musi byt hromada chemickeho svinstva, co? :-P

+12/−3
22.1.2015 22:16

T44o66m48á25š 24V35e97s29e19l16ý 5965168530379

tak si načtěte, jak se ta kyselina citrónová průmyslově vyrábí. Opravdu ji neždímou z citronů ;-)

+2/−3
23.1.2015 0:18

J52a67r75o89s89l23a11v 65H41o96r56á37k 5523202466480

Coz nic nemeni na tom, ze je i prirodniho puvodu, ze ano. Jako i dalsi latky. A ze kdyz udelam limonadu z pramenite vody a stavy z cerstve vymackaneho citronu a do slozeni napisi voda, E330, tak se takovy Kaplan zhrouti co mu prodavam za chemicke svinstvo.

+5/−3
23.1.2015 10:44

T54o45m70á11š 76V91e59s52e48l90ý 5935518510319

njn, chce to zjistit informace a potom použít mozek. Ale tak je to se vším ;-)

+3/−1
23.1.2015 16:07

M24a73r15t88i39n 49J46i40r45o20u71s61e98k 7186545205728

Svými příspěvky tady stále víc dokazuješ, že jsi to, čím tituluješ  pana Kaplana.

0/−1
24.1.2015 0:10

L60i21d75k62a 39Z72e81l27i45n51k70o55v34á 2851930493734

Spousta éček tam být musí, jinak by ty potraviny nevdržely dýl než den.

+2/−3
23.1.2015 8:32

P48e23t20r 91K34a53p82l74a82n 7982698

Ečka je hromadné označení přísad, ktzeré se používají při výrobě potravin. To znamená, že mnohé z těchto látek mohou být součástí základních surovin, která jiou v potravině použity. O  tom, že některá z nich nejsou zdraví prospěšná, nemůže být pochyb, ale hysterii okolo jejich údajné škodlivosti vyvolali laici, kteří v rámci touhy po "přírodním" stravováním považují všechna za škodlivou chemii. Přitom zdravotní nezávadnost eček, které je povoleno do potravin přidávat je pečlivě zkoumána a zdraví škodlivá je zakázáno používat v celé Evropě.

0/0
29.1.2015 12:47

M89a38r21t95i29n 27M57a45i10k85s82n84a81r 3564603718572

Ok, první věc... blbost mluvit o éčkách. Všechny látky a koření skoro mají svoje É označení. Co je problémem, je to že spousta Éček jsou chemicky vyrobena a díky ním se vyrábějí "laciné" nahrážky potravin.

Ale souhlasím s tím, že pokud u jogurtu, kde nemá co dělat škrob... očividně je něco špatně, pokud u klobásy najdete košelinu... proč? červená barva tam má být od koření.

A jako dodatek, je zajímavé že Ečka a jejich škodlivost je už i oskorována, ale každé je skorováno samostatně, nikoliv s interakcí s ostatními.

+2/0
23.1.2015 10:08

J14a86n 52S15e92d94l53á94k 9172297196964

si najděte vlastího farmáře kde budete vědět jak co dělá a nelezte do supermarketu.

0/0
23.1.2015 11:57

M34a66r87t86i69n 89J91i90r25o80u95s41e76k 7636645285628

Přesně. Nedávno tu byl článek s testem vlašských salátů. "Rekordman" jich v sobě měl 24, těch éček. Nebo udělat "nezdravý" podle normy ČSN.

1. Brambory 3500 g, 2. Salám šunkový 2280 g, 3. Okurky sterilizované 900 g

4. Hrášek sterilizovaný bez nálevu 200 g, 5. Celer kořenový 320 g, 6. Mrkev 480 g 7. Hořčice plnotučná 200 g, 8. Pepř mletý 5 g, 9. Ocet 150 g, 10.Worcester 50 g, 11. Majonéza 2000 g, 12. Cukr krupice 100 g, 13.Sůl 100 g.

+2/0
24.1.2015 0:14

K78r53i23s92t76ý45n62a 31H91y49n22k57o65v27á 9882186748676

pro mě je furt lepší dát dětem k svačině chymicky oštřené jablko, než chemicky nadupané kostíky a jiný sajrajtíček.....

+11/0
22.1.2015 17:21

V38e64r18o46n38i27k16a 72V53e72s55e89l32á 7875787654163

Dcerka rada tyhlety produkty, protoze je tam hracka, magnetka, samolepka, "tetovani". Je to marketing zamereny na deti. Jinak ma rada i poctivy bily jogurt, ovoce, zeleninu. Jedou o chuti nejakeho toho "detskeho" produktu vyjadrila dosti nelichotive;-D

+1/0
22.1.2015 17:29

L53i30b46u57š30e 35N64o77v50o79t43n59á 8625161335117

Máte doma pozitivní výchovu.

0/0
22.1.2015 20:07

V36e62r54o41n24i94k86a 14V91e89s75e11l27á 7345787104203

No, zas tak dobri vychovatele co se vyzivy tyce nejsme. Ona ma proste takove nejake zdrave chute sama prirozene. Jasne, cas od casu ma chut na neco "nezdraveho"...ale ma treba volne k dispozici sladkosti, co se ve vanocnim obdobi "nashromazdily" - a ubyvaji hodne pomalu. Ma neco dokonce jeste od mikulase.

0/0
23.1.2015 15:37

M45i86c37h20a17l 39F52r68a87n47z 7723223891652

já jsem u jednoho jogurtu ukázal jedno nejmenované "éčko", pak jsem jí ukázal, jak se vyrábí a od té doby mě hlídá, jestli kontroluju složení potravin...:-)

+1/−2
22.1.2015 23:58

M31i88c36h60a25l 20F74r39a34n59z 7533383441882

vypadlo mi slovo "dceři", pardon :)

0/0
22.1.2015 23:59

V76e32r55o63n59i51k70a 46V73e84s28e33l11á 7725357574233

Pochopeno z kontextu;-)

0/0
23.1.2015 15:34

H90a11n34a 53G22r90e72g62o88r45o15v61á 4760664784932

Nutriční terapeut je vysokoškolsky vzdělaný odborník (kterému jsou vědecké poznatky vtloukány do hlavy 3 roky)To, jak s nimi naloží, je otázka druhá...

Nutriční poradce= výživový poradce je někdo, kdo absoloval několikatýdenní kurz pořádaný v lepším případě v rámci rekvalifikace (tzn. nepolíbený vědou)

Autor(ka) by měl sjednotit terminologii;-O ten nadpis je dost zavádějící

+8/0
22.1.2015 17:15

V63e90r64o91n18i62k47a 93V84e24s50e42l90á 7195117134763

Diky za upresneni. Prave to je problem, ze "poradcem" na cokoliv se dnes stava ledac kdo, mnohdy muze svymi radami spise uskodit, nekdy je skoro lepsi septat se kamarada;-D

+3/0
22.1.2015 17:25

T45o61m36á20š 44K64a41p81l11a69n 8163659833953

Mimochodem - podle aktuálních zákonů platných od loňského roku je poradce za své rady hmotně i trestně zodpovědný (a nemůže se z toho vyvlést ani smlouvou).

+1/0
22.1.2015 19:26

V28e48r39o47n80i70k64a 15V37e63s40e68l96á 7505407704793

I kdyz mne financni poradce sjedna nevyhodnou pojistku a tvrdi jak je vyhodna, traba napriklad?

+1/0
23.1.2015 15:40

L43a12d84i41s14l52a82v28a 36K33a19n16k92r41l38í10k28o31v92á 1616709309424

Paní profesorka mluví o nutričních poradcích :-/a né nutričních TERAPEUTECHV. Bohužel je to slovíčkaření, ale sami lidé potom neví ke komu si zajít pro radu!!!!!      

.Nutriční poradce Vám poradí s úpravou stravy pokud jste v ideálním zdravotním stavu. Nutriční terapeut navíc může pomáhat i ve stavu onemocnění člověka, a proto má větší znalosti o těle, nemocech a vlivu stravy na nemocný organismus. Proto má i přehled o vhodnosti Éček. Když pak slyšíte, že paní učitelka ve škole říkala, že nemáme jíst chleba, protože je obarvený ;-€- pak už tedy nevím co jíst budeme !!!!

Karlovarská ambulance výživy

+4/0
22.1.2015 16:21

G21e40o34r71g79e 74B66u90r51i39a89n 3718621983649

Mate hodne malou predstavivost, kdyz po vyrazeni chleba uz nevite co budete jist. :-)

+1/−2
22.1.2015 21:09

J24a95k55u28b 53B46ř54í97z44a 2326129670770

Karlovarská ambulance výživy  ;-D

0/0
23.1.2015 9:26

R28o47m19a18n 23B68í72l10ý 5790795135527

Jo taková ,,brilantní modř", to je doslova démonizovaná chemikálie. A přitom je přírodní, přírodně se dělá z přírodního dehtu. Přitom výsledek na myších byl taky přírodní, vyrostly jim přírodní nádory.

+12/−3
22.1.2015 16:04

V69e42r67o76n12i68k74a 11V63e17s96e15l51á 7755947654413

Brilatni modr - uz ten nazev mne napovida, ze to asi do potravin nepatri ;-D Spis bych to hledala ve vytvarnych potrebach... Dehet, nedeste...

+1/0
22.1.2015 16:14

R88o49m77a16n 88B72í14l30ý 5800575925367

Bohužel, takový zelený pendrečky ji kupodivu obsahují: http://www.zdravapotravina.cz/seznam-ecek/E133

https://www.dtest.cz/ecka/24/brilantni-modr-fcf

Rv

0/0
22.1.2015 21:18

D63a43v25i52d 74H83u14r85k31a 3420623361661

Není Éčko jako Éčko. To zaprvé. A za druhé - jsem přesvědčen, že čím méně syntetiky a umělých barviv do sebe nacpu, tím udělám lépe. Proč mám mít barvené vajíčko na žluto a šunku na červeno? Že přírodní barva se nám (lidem) nelíbí? Více věřím těm, co radí "S éčky opatrně" než těm, co říkají "Jíst se dá všechno"

+16/−1
22.1.2015 15:57

V24e20r49o13n66i47k72a 16V68e89s40e35l46á 7795697634553

Jist se da vsechno (otazka s jakymi nasledky), ale barvit neco umelymi barvivy je zbytecna blbost. Ja rozhodne nepotrebuju mit potraviny zarivych neprirozenych barev, hlavne aby to bylo kvalitni a chutne.

+7/−1
22.1.2015 16:02

J31i21n80d73r98i73c80h 62K75o90l90a79r 7190560865503

Bohuzel, jste si jista, ze vite, jakou presne ma mit spravnou barvu takova sunka? Rikaji, ze v ruznych castech evropy to lide hodnoti jinak. Nekde je ruzovejsi, jinde vic do seda atd. A podle techto zvyklosti nam tam prave pridavaji ty barvy. Uz si nas vychovali, takze v obchode sahneme po tom nejhezdim kousku, ktery si myslime, ze je uplne zdravy a pritom to je ten nejnabarvenejsi.

+5/0
22.1.2015 16:16

V48e73r61o63n26i24k20a 29V29e94s52e84l27á 7385137434323

Za syrova je veprove maso ruzove, po tepelne uprave sede. Uzene tak neco mezi. Teda myslim. Jista si byt nemuzu, musela bych videt nejaky "tradicni domaci" postup vyroby. U sunky neni problem jen barveni, ale i silene mnozstvi pridane vody. A to nejen u sunky:-(

+1/0
22.1.2015 16:24

D74a20v50i54d 92H24u46r67k50a 3890553811361

Voda je jen voda. Tu navíc jen zaplatíme. To je problém peněženky a ne zdraví. Problém jsou červená barviva a rychlící soli. Přirozeně šunka zraje dlouho a dnes nejsou peníze na to, aby zabírala místo v sušárně. Tak se to rychlí

+3/0
22.1.2015 16:31

V58e43r52o83n96i16k17a 10V39e16s11e61l53á 7145307954443

Jasne, je to jina vec, ale pro mne "kvalitni" je nejen "zdrava", ale take neosizena. Jo, dneska se ledacos rychli, je to des, kurata musi rust rychleji... Nedavno mne dostal napis u nejakeho ovoce v Bille, kde bylo na cedulce "uzrale na strome";-D

+1/0
22.1.2015 16:54

J47i87n57d56r43i45c45h 95K55o59l25a94r 7740340635473

jj, vsichni vime, ze cersve je ruzove, varene bez rychlosoli je sede atd. Ale tam jde prave o jemne odstiny, kdy pokud je to mirne nasedle, tak my uz to vnimame jako, ze to je zelene a zkazene a napriklad nemcovi se to tak libi vic a bral by jako zkazene ty nase vic ruzove.

+1/0
22.1.2015 16:58

V19e41r42o41n96i36k31a 45V13e49s92e48l20á 7265717154523

To je pravda, taky sem si nekdy rikala "neni ta sunka zelena", a pritom jen nebyla nabarvena. Dobre je si tento fakt uvedomovat a nenechat se zmast. Diky.

+3/0
22.1.2015 17:11

J33i78ř24í 97Ř17e87h50o55ř 9918158646818

ve skutečnosti nikdo z mediálně známých lidí zabývajících se výživou nikdy plošně nepopíralo éčka jako takové. I třeba v pekle na talíři byl díl kde vysvětlovali že ne všechny éčka škodí. Problémem je spíš "proč?". Proč bych měl do sebe každý den dostávat něco nepřirozené, něco navíc, něco uměle vytvořené. Je jasné, že přidat někam vitamín C je v pohodě. Ale proč bych měl jíst něco co je uměle obarvené, nebo dochucené. Vždyť přítomnost takové látky v potravině znamená, že se mě někdo snaží podvést. Salám se dá udělat i bez éček. Pokud si tedy z toho s éčky odmyslím barvivo a umělá dochucovadla. Potom to asi nebude žádná mňamka. Často je také upozorňováno, že jde o násobení. Nedostanete u nás v jídle žádné skutečně potvrzené škodlivé éčko. Ale dostáváte jich do těla desítky denně z různých potravin. A žádná studie se nezabývá tím, že do sebe dostanete nějakou chemii ráno k snídani, v mlsce o svačině, u mekáče k obědu, v super instantním kafi odpoledne a v tom dvoulitru limonády.

+3/−3
22.1.2015 15:42





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.