Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Éčka jsou jen byznys. Nutriční terapeuti je démonizují, říká profesorka

V potravinách dostáváme každý den do těla živiny, ale i škodliviny. Máme se tohoto koktejlu chemikálií bát? Profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze, v rozhovoru pro časopis TÉMA tvrdí, že to s kvalitou českých potravin není až tak zlé.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K60a15t91e57ř50i15n79a 84F27e32n47c77l47o17v75á 8153647848703

Toto uz pred casem rikala jina pani z VSCHT v Hydeparku CT1 (jmeno si nepamatuju) - ze ecka jsou hlidana a v mnozstvi obsazenem v potravinach jsou bezpecna. Ovsem take rekla, ze jsou casto zbytecna a maji nahradit kvalitni suroviny. Tim se dostavam k pozadavkum spotrebitelu, kteri vetsinou chteji levne, dobre vypadajici a trvanlive...

Tato pani ma pravdu s tim, ze se na "problematice spravne stravy" prizivuje spousta "poradcu".

+2/0
27.1.2015 13:08
Foto

H45o93n35z73a 52M57o10r95a22v85a 2353389954401

Co to znamená "...není až tak zlé"? Že se "koktejlu chemikáliíí" nemusíme až tak bát?

+2/0
24.1.2015 23:19

P67e29t25r10a 31C19h78a85l18a97š75o36v95á 2448903818777

Zajímalo by mě, jak mám názor profesorky vysvětlit kůži svého dítěte, které je, světe div se, na "éčka" alergická. Alergologožka nenašla po několika provedených testech vůbec žádnou prokazatelnou alergii a až po nějaké době byla ochotna připustit to, co já mám na své dcerce leta odpozorováno - stačí bonbón s chemickým barvivem, sýr barvený annatem, jídlo okořeněné glutamátem a její pokožku bych vám nepřála vidět. Pečlivý výběr potravin je nutný... Důvod, proč do sebe cpát zbytečnou chemii??

+1/−2
23.1.2015 14:36

V98e69r44o32n12i59k19a 78V70e24s76e83l54á 7585137314773

Zbytecna chemie je opravdu zbytecna. Alergii na chemikalie chapu. Nechapu ale treba, proc mam alergii na nektere pyly, ktere jsou prirodni a absolutne neskodne. Zato barviva a chemie v potravinach mi nic nedela (tedy ne z akutniho hlediska). Akorat mne ty prechemizovane potraviny proste nechutnaji. Treba takovy jogurt Vitalinea (kdysi ochutnan a ihned zavrzen) - fakt hnus.Tak proc bych to jedla.

+1/0
23.1.2015 15:44

M25a96r96t29i55n 85J94i18r96o89u82s70e79k 7106355775628

Alergie na pyly je onemocnění imunitního systému, způsobené očkováním. Očkování naučilo váš imunitní systém pyly rozpoznávat jako nebezpečí a on na to přehnaně reaguje.

0/−3
24.1.2015 0:01

J32a77n 85N60o95v14á48k 7255764608747

to jako že před očkováním nikdo senou rýmu neměl?

+1/0
26.1.2015 9:41

K63a40t81e78ř39i76n87a 14F85e68n12c78l61o61v32á 8593827118183

Ja jsem kuprikladu alergicka na ciste prirodni superekobio pyl.

0/0
27.1.2015 13:10

F90r97a96n93t61i97š81e61k 48K45o31ř64í25z14e25k 7781290127771

Některá barviva a ochucovadla se opravdu používají zbytečně, případně jen kvůli tomu, aby se prodala svinstva a chutnalo to dobře. Ale třeba dobrou svíčkovou bez éček prostě neudělám. Přidávám do ní 100 g E150, ale je pravda, že ho nekupuji v chemičce, ale dělám si ho sám ;-)

+3/0
23.1.2015 13:08

M84a20r96t55i26n 11J10i28r13o58u87s22e49k 7286815975768

No z E951 by to vyrobit nešlo. ;-D

0/0
24.1.2015 0:29

P81e77t42r 42N17ě22m71e10c 4695882812767

Jak už je dávno známé:

E 101 vit. B2, E 160a ß-karoten, E 160d lykopen, E 161 lutein, E 251 dusitan, E 262 diacetát Na, E 300 vit.C, E 307 α-tokoferol, E308 γ-tokoferol, E 309 δ-tokoferol, E 325 laktát Na, E 330 kys.citronová , E 375 niacin, E 440 pektin, E 554 fosfáty, E 621 glutamát Na = rajče

+10/0
22.1.2015 19:57

J82a75r22o61s36l84a16v90a 79N93o44v73á 5858417438660

já mám nejraději  E948 - Kyslík ;-)

+4/0
22.1.2015 22:19

M47a54r82t46i70n 82M71a17i39k76s24n30a25r 3784423348872

E621 se nachází ale jen v zralém rajčeti :)

0/0
23.1.2015 10:02

T65o75m73á81š 31K69a34p46l34a89n 8493449753943

Co to furt proboha plácáte o nějaké zdravosti / nezdravosti éček. Mně zdravost nezajímá, já ty éčka nechci, protože tam prostě nemají co dělat a jen řeší nějaký problém, který by nenastal, kdyby výrobce dělal kvalitní potravinu a prodejce to skladoval a prodával správně a čerstvé

Tj. když dá někdo do jogurtu nějakou přísadu, aby byl hustější nebo aby déle vydržel, tak jej nechci ne proto, že tam je nějaké E, ale proto, že prostě jogurt je mléko plus bakterie mléčného kvašení. Nic víc, nic míň a je-li správné mléko a správná bakterie, tak prostě bude pár dní dobrý jogurt.

Stejně tak chci čerstvou klobásu, kde je maso, koření a je řádně vyuzená, ano, vím že bude dvakrát dražší než klobása, kde je půlka masa (a ještě bůhvíjakého) a zbytek plnidla a že je potřeba, aby ji správně skladovali (a pak zas vydrží i déle než ty umělotiny).

A kromě toho prostě odmítám pohled těhle chemiků, že potravina rovná se sloučenina chemických prvků v nich obsažených. Ano, já vím že se dá vajíčko popsat jako mix 25 různých látek z toho 21 "éček", ale prostě jsem bytostně přesvědčen, že je pro lidský organismus mnohem přirozenější sníst jedno vajíčko, než těch 25 látek smíchaných ve zkumavce.

Když nic jiného tak proto, že chuť, zažívání a vztah k jídlu je z velké části dáno psychicky a prostě mě konzumace chemicky připravených potravin připadá mnohem méně uspokojivá, než konzumace čerstvých přírodních potravin (i kdyby byly z čistě chemického hlediska méně dokonalé).

+20/−17
22.1.2015 19:24

L62i38b34u39š86e 27N74o47v15o61t90n46á 8575511805137

Tomáši, souhlasím s Vámi. Konečně normální, pozitivní názor.

+7/−9
22.1.2015 20:06

J23a27r70o90s63l71a18v 29H23o63r43á12k 5933872196770

Nazor typickeho trouby, ktery podlehl te demonizaci ecek. Predne. Neochucene jogurty, kdyz uz o nich pisete, ecka neobsahuji. Je to tak i ve vyhlasce. Druhak ecka nejsou jen neco silene chemickeho, umeleho, pridaneho. Jsou to i ciste prirodni latky. Ale kvuli tupcum, co chteji mit vse rozepsano na etikete, ale nasledne se v tom stejne nevyznaji a stresuji jako vy, se tam uvadet musi. Takze bacha treba na citron. Proboha, citron je plny ecek (kyselina citronova - E330), rozhodne jej nejezte, je velmi nezdravy! Fuj, to musi byt hromada chemickeho svinstva, co? :-P

+12/−3
22.1.2015 22:16

T14o47m37á13š 49V40e37s72e95l29ý 5275318100289

tak si načtěte, jak se ta kyselina citrónová průmyslově vyrábí. Opravdu ji neždímou z citronů ;-)

+2/−3
23.1.2015 0:18

J55a16r75o42s36l76a35v 56H80o97r94á32k 5443982186950

Coz nic nemeni na tom, ze je i prirodniho puvodu, ze ano. Jako i dalsi latky. A ze kdyz udelam limonadu z pramenite vody a stavy z cerstve vymackaneho citronu a do slozeni napisi voda, E330, tak se takovy Kaplan zhrouti co mu prodavam za chemicke svinstvo.

+5/−3
23.1.2015 10:44

T42o66m34á86š 95V26e24s18e16l93ý 5985488890459

njn, chce to zjistit informace a potom použít mozek. Ale tak je to se vším ;-)

+3/−1
23.1.2015 16:07

M25a12r52t79i37n 65J75i47r16o20u82s80e13k 7386945535968

Svými příspěvky tady stále víc dokazuješ, že jsi to, čím tituluješ  pana Kaplana.

0/−1
24.1.2015 0:10

L69i47d19k33a 10Z17e91l22i61n16k36o51v90á 2601330133114

Spousta éček tam být musí, jinak by ty potraviny nevdržely dýl než den.

+2/−3
23.1.2015 8:32

P70e39t56r 95K91a96p22l61a63n 7952918

Ečka je hromadné označení přísad, ktzeré se používají při výrobě potravin. To znamená, že mnohé z těchto látek mohou být součástí základních surovin, která jiou v potravině použity. O  tom, že některá z nich nejsou zdraví prospěšná, nemůže být pochyb, ale hysterii okolo jejich údajné škodlivosti vyvolali laici, kteří v rámci touhy po "přírodním" stravováním považují všechna za škodlivou chemii. Přitom zdravotní nezávadnost eček, které je povoleno do potravin přidávat je pečlivě zkoumána a zdraví škodlivá je zakázáno používat v celé Evropě.

0/0
29.1.2015 12:47

M51a28r54t69i96n 69M97a41i97k33s63n94a25r 3374453148512

Ok, první věc... blbost mluvit o éčkách. Všechny látky a koření skoro mají svoje É označení. Co je problémem, je to že spousta Éček jsou chemicky vyrobena a díky ním se vyrábějí "laciné" nahrážky potravin.

Ale souhlasím s tím, že pokud u jogurtu, kde nemá co dělat škrob... očividně je něco špatně, pokud u klobásy najdete košelinu... proč? červená barva tam má být od koření.

A jako dodatek, je zajímavé že Ečka a jejich škodlivost je už i oskorována, ale každé je skorováno samostatně, nikoliv s interakcí s ostatními.

+2/0
23.1.2015 10:08

J43a15n 49S53e34d16l45á96k 9402457156514

si najděte vlastího farmáře kde budete vědět jak co dělá a nelezte do supermarketu.

0/0
23.1.2015 11:57

M26a81r81t61i31n 25J91i17r94o53u66s96e38k 7866725345348

Přesně. Nedávno tu byl článek s testem vlašských salátů. "Rekordman" jich v sobě měl 24, těch éček. Nebo udělat "nezdravý" podle normy ČSN.

1. Brambory 3500 g, 2. Salám šunkový 2280 g, 3. Okurky sterilizované 900 g

4. Hrášek sterilizovaný bez nálevu 200 g, 5. Celer kořenový 320 g, 6. Mrkev 480 g 7. Hořčice plnotučná 200 g, 8. Pepř mletý 5 g, 9. Ocet 150 g, 10.Worcester 50 g, 11. Majonéza 2000 g, 12. Cukr krupice 100 g, 13.Sůl 100 g.

+2/0
24.1.2015 0:14

K14r62i86s57t68ý37n57a 59H94y20n82k48o28v79á 9872266788756

pro mě je furt lepší dát dětem k svačině chymicky oštřené jablko, než chemicky nadupané kostíky a jiný sajrajtíček.....

+11/0
22.1.2015 17:21

V18e71r86o30n83i78k17a 23V56e41s24e28l29á 7535587494713

Dcerka rada tyhlety produkty, protoze je tam hracka, magnetka, samolepka, "tetovani". Je to marketing zamereny na deti. Jinak ma rada i poctivy bily jogurt, ovoce, zeleninu. Jedou o chuti nejakeho toho "detskeho" produktu vyjadrila dosti nelichotive;-D

+1/0
22.1.2015 17:29

L18i57b90u31š70e 97N23o13v44o13t89n25á 8765581345507

Máte doma pozitivní výchovu.

0/0
22.1.2015 20:07

V65e87r55o26n89i15k54a 42V49e17s13e11l54á 7485737894363

No, zas tak dobri vychovatele co se vyzivy tyce nejsme. Ona ma proste takove nejake zdrave chute sama prirozene. Jasne, cas od casu ma chut na neco "nezdraveho"...ale ma treba volne k dispozici sladkosti, co se ve vanocnim obdobi "nashromazdily" - a ubyvaji hodne pomalu. Ma neco dokonce jeste od mikulase.

0/0
23.1.2015 15:37

M58i26c27h65a71l 72F67r95a15n17z 7293813711892

já jsem u jednoho jogurtu ukázal jedno nejmenované "éčko", pak jsem jí ukázal, jak se vyrábí a od té doby mě hlídá, jestli kontroluju složení potravin...:-)

+1/−2
22.1.2015 23:58

M53i68c11h38a47l 13F16r31a11n53z 7883753321342

vypadlo mi slovo "dceři", pardon :)

0/0
22.1.2015 23:59

V32e76r84o85n72i59k14a 84V66e54s60e80l35á 7445287254113

Pochopeno z kontextu;-)

0/0
23.1.2015 15:34

H73a47n77a 65G97r48e26g72o46r47o81v93á 4920424944862

Nutriční terapeut je vysokoškolsky vzdělaný odborník (kterému jsou vědecké poznatky vtloukány do hlavy 3 roky)To, jak s nimi naloží, je otázka druhá...

Nutriční poradce= výživový poradce je někdo, kdo absoloval několikatýdenní kurz pořádaný v lepším případě v rámci rekvalifikace (tzn. nepolíbený vědou)

Autor(ka) by měl sjednotit terminologii;-O ten nadpis je dost zavádějící

+8/0
22.1.2015 17:15

V80e33r54o12n43i25k27a 38V71e42s66e20l31á 7125427824333

Diky za upresneni. Prave to je problem, ze "poradcem" na cokoliv se dnes stava ledac kdo, mnohdy muze svymi radami spise uskodit, nekdy je skoro lepsi septat se kamarada;-D

+3/0
22.1.2015 17:25

T87o90m37á15š 61K85a38p13l91a78n 8263189963843

Mimochodem - podle aktuálních zákonů platných od loňského roku je poradce za své rady hmotně i trestně zodpovědný (a nemůže se z toho vyvlést ani smlouvou).

+1/0
22.1.2015 19:26

V30e16r77o91n28i10k86a 38V41e80s66e43l94á 7165437494573

I kdyz mne financni poradce sjedna nevyhodnou pojistku a tvrdi jak je vyhodna, traba napriklad?

+1/0
23.1.2015 15:40

L55a54d88i41s56l65a83v88a 54K38a92n45k40r95l32í92k50o47v20á 1446739119124

Paní profesorka mluví o nutričních poradcích :-/a né nutričních TERAPEUTECHV. Bohužel je to slovíčkaření, ale sami lidé potom neví ke komu si zajít pro radu!!!!!      

.Nutriční poradce Vám poradí s úpravou stravy pokud jste v ideálním zdravotním stavu. Nutriční terapeut navíc může pomáhat i ve stavu onemocnění člověka, a proto má větší znalosti o těle, nemocech a vlivu stravy na nemocný organismus. Proto má i přehled o vhodnosti Éček. Když pak slyšíte, že paní učitelka ve škole říkala, že nemáme jíst chleba, protože je obarvený ;-€- pak už tedy nevím co jíst budeme !!!!

Karlovarská ambulance výživy

+4/0
22.1.2015 16:21

G65e54o94r31g71e 22B37u82r57i13a46n 3698521233949

Mate hodne malou predstavivost, kdyz po vyrazeni chleba uz nevite co budete jist. :-)

+1/−2
22.1.2015 21:09

J75a76k84u55b 87B13ř63í44z89a 2426559970310

Karlovarská ambulance výživy  ;-D

0/0
23.1.2015 9:26

R15o40m82a13n 59B33í27l29ý 5280825365857

Jo taková ,,brilantní modř", to je doslova démonizovaná chemikálie. A přitom je přírodní, přírodně se dělá z přírodního dehtu. Přitom výsledek na myších byl taky přírodní, vyrostly jim přírodní nádory.

+12/−3
22.1.2015 16:04

V17e68r50o32n44i30k54a 18V93e58s17e79l38á 7205687194553

Brilatni modr - uz ten nazev mne napovida, ze to asi do potravin nepatri ;-D Spis bych to hledala ve vytvarnych potrebach... Dehet, nedeste...

+1/0
22.1.2015 16:14

R73o26m40a38n 34B32í34l85ý 5270505685867

Bohužel, takový zelený pendrečky ji kupodivu obsahují: http://www.zdravapotravina.cz/seznam-ecek/E133

https://www.dtest.cz/ecka/24/brilantni-modr-fcf

Rv

0/0
22.1.2015 21:18

D19a68v18i43d 33H53u82r19k36a 3950823481271

Není Éčko jako Éčko. To zaprvé. A za druhé - jsem přesvědčen, že čím méně syntetiky a umělých barviv do sebe nacpu, tím udělám lépe. Proč mám mít barvené vajíčko na žluto a šunku na červeno? Že přírodní barva se nám (lidem) nelíbí? Více věřím těm, co radí "S éčky opatrně" než těm, co říkají "Jíst se dá všechno"

+16/−1
22.1.2015 15:57

V92e93r71o72n56i85k17a 85V89e93s60e11l10á 7885277804453

Jist se da vsechno (otazka s jakymi nasledky), ale barvit neco umelymi barvivy je zbytecna blbost. Ja rozhodne nepotrebuju mit potraviny zarivych neprirozenych barev, hlavne aby to bylo kvalitni a chutne.

+7/−1
22.1.2015 16:02

J34i60n45d73r70i15c33h 70K12o23l84a69r 7370790315683

Bohuzel, jste si jista, ze vite, jakou presne ma mit spravnou barvu takova sunka? Rikaji, ze v ruznych castech evropy to lide hodnoti jinak. Nekde je ruzovejsi, jinde vic do seda atd. A podle techto zvyklosti nam tam prave pridavaji ty barvy. Uz si nas vychovali, takze v obchode sahneme po tom nejhezdim kousku, ktery si myslime, ze je uplne zdravy a pritom to je ten nejnabarvenejsi.

+5/0
22.1.2015 16:16

V65e76r45o26n98i36k55a 18V84e19s78e89l62á 7865287314723

Za syrova je veprove maso ruzove, po tepelne uprave sede. Uzene tak neco mezi. Teda myslim. Jista si byt nemuzu, musela bych videt nejaky "tradicni domaci" postup vyroby. U sunky neni problem jen barveni, ale i silene mnozstvi pridane vody. A to nejen u sunky:-(

+1/0
22.1.2015 16:24

D61a34v77i25d 55H89u80r85k12a 3280163851271

Voda je jen voda. Tu navíc jen zaplatíme. To je problém peněženky a ne zdraví. Problém jsou červená barviva a rychlící soli. Přirozeně šunka zraje dlouho a dnes nejsou peníze na to, aby zabírala místo v sušárně. Tak se to rychlí

+3/0
22.1.2015 16:31

V34e26r24o83n11i61k71a 72V60e25s81e55l21á 7825857124973

Jasne, je to jina vec, ale pro mne "kvalitni" je nejen "zdrava", ale take neosizena. Jo, dneska se ledacos rychli, je to des, kurata musi rust rychleji... Nedavno mne dostal napis u nejakeho ovoce v Bille, kde bylo na cedulce "uzrale na strome";-D

+1/0
22.1.2015 16:54

J49i87n17d54r80i89c49h 82K62o57l39a40r 7800120395923

jj, vsichni vime, ze cersve je ruzove, varene bez rychlosoli je sede atd. Ale tam jde prave o jemne odstiny, kdy pokud je to mirne nasedle, tak my uz to vnimame jako, ze to je zelene a zkazene a napriklad nemcovi se to tak libi vic a bral by jako zkazene ty nase vic ruzove.

+1/0
22.1.2015 16:58

V10e17r27o28n88i36k12a 49V27e50s51e91l22á 7575497914773

To je pravda, taky sem si nekdy rikala "neni ta sunka zelena", a pritom jen nebyla nabarvena. Dobre je si tento fakt uvedomovat a nenechat se zmast. Diky.

+3/0
22.1.2015 17:11

J56i46ř26í 45Ř44e71h67o84ř 9538298596418

ve skutečnosti nikdo z mediálně známých lidí zabývajících se výživou nikdy plošně nepopíralo éčka jako takové. I třeba v pekle na talíři byl díl kde vysvětlovali že ne všechny éčka škodí. Problémem je spíš "proč?". Proč bych měl do sebe každý den dostávat něco nepřirozené, něco navíc, něco uměle vytvořené. Je jasné, že přidat někam vitamín C je v pohodě. Ale proč bych měl jíst něco co je uměle obarvené, nebo dochucené. Vždyť přítomnost takové látky v potravině znamená, že se mě někdo snaží podvést. Salám se dá udělat i bez éček. Pokud si tedy z toho s éčky odmyslím barvivo a umělá dochucovadla. Potom to asi nebude žádná mňamka. Často je také upozorňováno, že jde o násobení. Nedostanete u nás v jídle žádné skutečně potvrzené škodlivé éčko. Ale dostáváte jich do těla desítky denně z různých potravin. A žádná studie se nezabývá tím, že do sebe dostanete nějakou chemii ráno k snídani, v mlsce o svačině, u mekáče k obědu, v super instantním kafi odpoledne a v tom dvoulitru limonády.

+3/−3
22.1.2015 15:42







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.