Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Éčka jsou jen byznys. Nutriční terapeuti je démonizují, říká profesorka

V potravinách dostáváme každý den do těla živiny, ale i škodliviny. Máme se tohoto koktejlu chemikálií bát? Profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze, v rozhovoru pro časopis TÉMA tvrdí, že to s kvalitou českých potravin není až tak zlé.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K59a71t29e92ř20i66n90a 88F26e68n76c33l11o80v17á 8293677838893

Toto uz pred casem rikala jina pani z VSCHT v Hydeparku CT1 (jmeno si nepamatuju) - ze ecka jsou hlidana a v mnozstvi obsazenem v potravinach jsou bezpecna. Ovsem take rekla, ze jsou casto zbytecna a maji nahradit kvalitni suroviny. Tim se dostavam k pozadavkum spotrebitelu, kteri vetsinou chteji levne, dobre vypadajici a trvanlive...

Tato pani ma pravdu s tim, ze se na "problematice spravne stravy" prizivuje spousta "poradcu".

+2/0
27.1.2015 13:08
Foto

H12o52n23z15a 56M60o86r94a13v59a 2563809174471

Co to znamená "...není až tak zlé"? Že se "koktejlu chemikáliíí" nemusíme až tak bát?

+2/0
24.1.2015 23:19

P77e21t12r53a 28C74h72a70l42a20š53o25v39á 2158173118247

Zajímalo by mě, jak mám názor profesorky vysvětlit kůži svého dítěte, které je, světe div se, na "éčka" alergická. Alergologožka nenašla po několika provedených testech vůbec žádnou prokazatelnou alergii a až po nějaké době byla ochotna připustit to, co já mám na své dcerce leta odpozorováno - stačí bonbón s chemickým barvivem, sýr barvený annatem, jídlo okořeněné glutamátem a její pokožku bych vám nepřála vidět. Pečlivý výběr potravin je nutný... Důvod, proč do sebe cpát zbytečnou chemii??

+1/−2
23.1.2015 14:36


V90e84r56o90n80i45k65a 72V42e32s71e87l39á 7695867684843

Zbytecna chemie je opravdu zbytecna. Alergii na chemikalie chapu. Nechapu ale treba, proc mam alergii na nektere pyly, ktere jsou prirodni a absolutne neskodne. Zato barviva a chemie v potravinach mi nic nedela (tedy ne z akutniho hlediska). Akorat mne ty prechemizovane potraviny proste nechutnaji. Treba takovy jogurt Vitalinea (kdysi ochutnan a ihned zavrzen) - fakt hnus.Tak proc bych to jedla.

+1/0
23.1.2015 15:44

M32a68r15t75i49n 19J27i40r20o13u60s41e31k 7816875125458

Alergie na pyly je onemocnění imunitního systému, způsobené očkováním. Očkování naučilo váš imunitní systém pyly rozpoznávat jako nebezpečí a on na to přehnaně reaguje.

0/−3
24.1.2015 0:01

J64a94n 60N56o96v74á45k 7795844518107

to jako že před očkováním nikdo senou rýmu neměl?

+1/0
26.1.2015 9:41

K82a13t49e66ř55i53n81a 47F94e47n51c75l38o59v70á 8423147408213

Ja jsem kuprikladu alergicka na ciste prirodni superekobio pyl.

0/0
27.1.2015 13:10

F50r83a84n92t15i90š17e38k 35K92o69ř94í63z67e26k 7571160627931

Některá barviva a ochucovadla se opravdu používají zbytečně, případně jen kvůli tomu, aby se prodala svinstva a chutnalo to dobře. Ale třeba dobrou svíčkovou bez éček prostě neudělám. Přidávám do ní 100 g E150, ale je pravda, že ho nekupuji v chemičce, ale dělám si ho sám ;-)

+3/0
23.1.2015 13:08

M84a76r98t49i16n 96J23i29r32o95u35s42e40k 7486735115258

No z E951 by to vyrobit nešlo. ;-D

0/0
24.1.2015 0:29

P96e19t44r 74N47ě24m56e54c 4355522862177

Jak už je dávno známé:

E 101 vit. B2, E 160a ß-karoten, E 160d lykopen, E 161 lutein, E 251 dusitan, E 262 diacetát Na, E 300 vit.C, E 307 α-tokoferol, E308 γ-tokoferol, E 309 δ-tokoferol, E 325 laktát Na, E 330 kys.citronová , E 375 niacin, E 440 pektin, E 554 fosfáty, E 621 glutamát Na = rajče

+10/0
22.1.2015 19:57

J21a11r64o78s19l55a43v50a 44N78o95v90á 5708847418100

já mám nejraději  E948 - Kyslík ;-)

+4/0
22.1.2015 22:19

M60a38r55t89i65n 10M60a96i28k29s47n62a52r 3934793548362

E621 se nachází ale jen v zralém rajčeti :)

0/0
23.1.2015 10:02

T22o20m94á70š 62K30a92p39l59a80n 8273239533133

Co to furt proboha plácáte o nějaké zdravosti / nezdravosti éček. Mně zdravost nezajímá, já ty éčka nechci, protože tam prostě nemají co dělat a jen řeší nějaký problém, který by nenastal, kdyby výrobce dělal kvalitní potravinu a prodejce to skladoval a prodával správně a čerstvé

Tj. když dá někdo do jogurtu nějakou přísadu, aby byl hustější nebo aby déle vydržel, tak jej nechci ne proto, že tam je nějaké E, ale proto, že prostě jogurt je mléko plus bakterie mléčného kvašení. Nic víc, nic míň a je-li správné mléko a správná bakterie, tak prostě bude pár dní dobrý jogurt.

Stejně tak chci čerstvou klobásu, kde je maso, koření a je řádně vyuzená, ano, vím že bude dvakrát dražší než klobása, kde je půlka masa (a ještě bůhvíjakého) a zbytek plnidla a že je potřeba, aby ji správně skladovali (a pak zas vydrží i déle než ty umělotiny).

A kromě toho prostě odmítám pohled těhle chemiků, že potravina rovná se sloučenina chemických prvků v nich obsažených. Ano, já vím že se dá vajíčko popsat jako mix 25 různých látek z toho 21 "éček", ale prostě jsem bytostně přesvědčen, že je pro lidský organismus mnohem přirozenější sníst jedno vajíčko, než těch 25 látek smíchaných ve zkumavce.

Když nic jiného tak proto, že chuť, zažívání a vztah k jídlu je z velké části dáno psychicky a prostě mě konzumace chemicky připravených potravin připadá mnohem méně uspokojivá, než konzumace čerstvých přírodních potravin (i kdyby byly z čistě chemického hlediska méně dokonalé).

+20/−17
22.1.2015 19:24

L61i81b56u92š95e 95N95o51v21o49t67n60á 8895171805977

Tomáši, souhlasím s Vámi. Konečně normální, pozitivní názor.

+7/−9
22.1.2015 20:06

J97a50r63o58s74l46a38v 96H18o62r59á16k 5293432826740

Nazor typickeho trouby, ktery podlehl te demonizaci ecek. Predne. Neochucene jogurty, kdyz uz o nich pisete, ecka neobsahuji. Je to tak i ve vyhlasce. Druhak ecka nejsou jen neco silene chemickeho, umeleho, pridaneho. Jsou to i ciste prirodni latky. Ale kvuli tupcum, co chteji mit vse rozepsano na etikete, ale nasledne se v tom stejne nevyznaji a stresuji jako vy, se tam uvadet musi. Takze bacha treba na citron. Proboha, citron je plny ecek (kyselina citronova - E330), rozhodne jej nejezte, je velmi nezdravy! Fuj, to musi byt hromada chemickeho svinstva, co? :-P

+12/−3
22.1.2015 22:16

T26o84m79á94š 10V83e57s39e70l97ý 5555138120409

tak si načtěte, jak se ta kyselina citrónová průmyslově vyrábí. Opravdu ji neždímou z citronů ;-)

+2/−3
23.1.2015 0:18

J84a58r61o40s28l71a88v 53H85o45r27á95k 5863432456440

Coz nic nemeni na tom, ze je i prirodniho puvodu, ze ano. Jako i dalsi latky. A ze kdyz udelam limonadu z pramenite vody a stavy z cerstve vymackaneho citronu a do slozeni napisi voda, E330, tak se takovy Kaplan zhrouti co mu prodavam za chemicke svinstvo.

+5/−3
23.1.2015 10:44

T90o16m83á85š 72V32e10s12e48l24ý 5925348870759

njn, chce to zjistit informace a potom použít mozek. Ale tak je to se vším ;-)

+3/−1
23.1.2015 16:07

M90a35r94t77i76n 11J53i87r24o20u84s72e97k 7446775145958

Svými příspěvky tady stále víc dokazuješ, že jsi to, čím tituluješ  pana Kaplana.

0/−1
24.1.2015 0:10

L24i92d35k16a 48Z28e25l66i62n58k59o90v14á 2781640643194

Spousta éček tam být musí, jinak by ty potraviny nevdržely dýl než den.

+2/−3
23.1.2015 8:32

P54e90t10r 19K65a44p90l13a91n 7722108

Ečka je hromadné označení přísad, ktzeré se používají při výrobě potravin. To znamená, že mnohé z těchto látek mohou být součástí základních surovin, která jiou v potravině použity. O  tom, že některá z nich nejsou zdraví prospěšná, nemůže být pochyb, ale hysterii okolo jejich údajné škodlivosti vyvolali laici, kteří v rámci touhy po "přírodním" stravováním považují všechna za škodlivou chemii. Přitom zdravotní nezávadnost eček, které je povoleno do potravin přidávat je pečlivě zkoumána a zdraví škodlivá je zakázáno používat v celé Evropě.

0/0
29.1.2015 12:47

M10a33r65t34i44n 28M77a40i62k69s51n17a78r 3204233528932

Ok, první věc... blbost mluvit o éčkách. Všechny látky a koření skoro mají svoje É označení. Co je problémem, je to že spousta Éček jsou chemicky vyrobena a díky ním se vyrábějí "laciné" nahrážky potravin.

Ale souhlasím s tím, že pokud u jogurtu, kde nemá co dělat škrob... očividně je něco špatně, pokud u klobásy najdete košelinu... proč? červená barva tam má být od koření.

A jako dodatek, je zajímavé že Ečka a jejich škodlivost je už i oskorována, ale každé je skorováno samostatně, nikoliv s interakcí s ostatními.

+2/0
23.1.2015 10:08

J95a19n 41S30e17d87l88á85k 9142857586584

si najděte vlastího farmáře kde budete vědět jak co dělá a nelezte do supermarketu.

0/0
23.1.2015 11:57

M43a13r56t54i25n 66J39i91r34o56u85s11e33k 7116495135838

Přesně. Nedávno tu byl článek s testem vlašských salátů. "Rekordman" jich v sobě měl 24, těch éček. Nebo udělat "nezdravý" podle normy ČSN.

1. Brambory 3500 g, 2. Salám šunkový 2280 g, 3. Okurky sterilizované 900 g

4. Hrášek sterilizovaný bez nálevu 200 g, 5. Celer kořenový 320 g, 6. Mrkev 480 g 7. Hořčice plnotučná 200 g, 8. Pepř mletý 5 g, 9. Ocet 150 g, 10.Worcester 50 g, 11. Majonéza 2000 g, 12. Cukr krupice 100 g, 13.Sůl 100 g.

+2/0
24.1.2015 0:14

K30r97i51s90t96ý16n81a 41H79y91n44k75o48v40á 9412286808296

pro mě je furt lepší dát dětem k svačině chymicky oštřené jablko, než chemicky nadupané kostíky a jiný sajrajtíček.....

+11/0
22.1.2015 17:21

V65e94r61o63n53i83k59a 68V49e33s39e95l16á 7485857114823

Dcerka rada tyhlety produkty, protoze je tam hracka, magnetka, samolepka, "tetovani". Je to marketing zamereny na deti. Jinak ma rada i poctivy bily jogurt, ovoce, zeleninu. Jedou o chuti nejakeho toho "detskeho" produktu vyjadrila dosti nelichotive;-D

+1/0
22.1.2015 17:29

L86i16b66u46š96e 73N23o44v73o94t26n85á 8255531815527

Máte doma pozitivní výchovu.

0/0
22.1.2015 20:07

V81e83r17o32n66i54k67a 41V37e65s57e11l82á 7855957894463

No, zas tak dobri vychovatele co se vyzivy tyce nejsme. Ona ma proste takove nejake zdrave chute sama prirozene. Jasne, cas od casu ma chut na neco "nezdraveho"...ale ma treba volne k dispozici sladkosti, co se ve vanocnim obdobi "nashromazdily" - a ubyvaji hodne pomalu. Ma neco dokonce jeste od mikulase.

0/0
23.1.2015 15:37

M57i53c22h24a82l 68F30r48a28n78z 7873433811332

já jsem u jednoho jogurtu ukázal jedno nejmenované "éčko", pak jsem jí ukázal, jak se vyrábí a od té doby mě hlídá, jestli kontroluju složení potravin...:-)

+1/−2
22.1.2015 23:58

M79i57c53h34a64l 77F78r25a42n47z 7353183401252

vypadlo mi slovo "dceři", pardon :)

0/0
22.1.2015 23:59

V21e60r87o98n35i49k67a 98V68e37s97e24l85á 7825477744793

Pochopeno z kontextu;-)

0/0
23.1.2015 15:34

H97a55n41a 77G53r39e60g40o21r66o41v20á 4740884734372

Nutriční terapeut je vysokoškolsky vzdělaný odborník (kterému jsou vědecké poznatky vtloukány do hlavy 3 roky)To, jak s nimi naloží, je otázka druhá...

Nutriční poradce= výživový poradce je někdo, kdo absoloval několikatýdenní kurz pořádaný v lepším případě v rámci rekvalifikace (tzn. nepolíbený vědou)

Autor(ka) by měl sjednotit terminologii;-O ten nadpis je dost zavádějící

+8/0
22.1.2015 17:15

V15e36r67o90n88i17k42a 64V79e87s25e35l49á 7915947774673

Diky za upresneni. Prave to je problem, ze "poradcem" na cokoliv se dnes stava ledac kdo, mnohdy muze svymi radami spise uskodit, nekdy je skoro lepsi septat se kamarada;-D

+3/0
22.1.2015 17:25

T67o36m62á97š 47K67a31p36l67a24n 8813369883933

Mimochodem - podle aktuálních zákonů platných od loňského roku je poradce za své rady hmotně i trestně zodpovědný (a nemůže se z toho vyvlést ani smlouvou).

+1/0
22.1.2015 19:26

V48e34r85o80n56i79k83a 89V89e22s76e97l64á 7235357904293

I kdyz mne financni poradce sjedna nevyhodnou pojistku a tvrdi jak je vyhodna, traba napriklad?

+1/0
23.1.2015 15:40

L70a63d52i17s61l21a39v67a 67K45a63n31k92r59l38í90k93o76v11á 1626209489964

Paní profesorka mluví o nutričních poradcích :-/a né nutričních TERAPEUTECHV. Bohužel je to slovíčkaření, ale sami lidé potom neví ke komu si zajít pro radu!!!!!      

.Nutriční poradce Vám poradí s úpravou stravy pokud jste v ideálním zdravotním stavu. Nutriční terapeut navíc může pomáhat i ve stavu onemocnění člověka, a proto má větší znalosti o těle, nemocech a vlivu stravy na nemocný organismus. Proto má i přehled o vhodnosti Éček. Když pak slyšíte, že paní učitelka ve škole říkala, že nemáme jíst chleba, protože je obarvený ;-€- pak už tedy nevím co jíst budeme !!!!

Karlovarská ambulance výživy

+4/0
22.1.2015 16:21

G83e76o46r49g31e 48B12u17r10i75a93n 3218711453869

Mate hodne malou predstavivost, kdyz po vyrazeni chleba uz nevite co budete jist. :-)

+1/−2
22.1.2015 21:09

J86a22k56u23b 87B43ř29í68z96a 2626479160700

Karlovarská ambulance výživy  ;-D

0/0
23.1.2015 9:26

R46o34m38a19n 32B65í67l39ý 5240715185287

Jo taková ,,brilantní modř", to je doslova démonizovaná chemikálie. A přitom je přírodní, přírodně se dělá z přírodního dehtu. Přitom výsledek na myších byl taky přírodní, vyrostly jim přírodní nádory.

+12/−3
22.1.2015 16:04

V65e38r62o54n97i48k65a 54V16e89s87e16l95á 7595637634173

Brilatni modr - uz ten nazev mne napovida, ze to asi do potravin nepatri ;-D Spis bych to hledala ve vytvarnych potrebach... Dehet, nedeste...

+1/0
22.1.2015 16:14

R49o86m83a42n 40B69í75l47ý 5840875165777

Bohužel, takový zelený pendrečky ji kupodivu obsahují: http://www.zdravapotravina.cz/seznam-ecek/E133

https://www.dtest.cz/ecka/24/brilantni-modr-fcf

Rv

0/0
22.1.2015 21:18

D56a71v50i48d 94H32u15r66k24a 3970243801611

Není Éčko jako Éčko. To zaprvé. A za druhé - jsem přesvědčen, že čím méně syntetiky a umělých barviv do sebe nacpu, tím udělám lépe. Proč mám mít barvené vajíčko na žluto a šunku na červeno? Že přírodní barva se nám (lidem) nelíbí? Více věřím těm, co radí "S éčky opatrně" než těm, co říkají "Jíst se dá všechno"

+16/−1
22.1.2015 15:57

V63e56r45o31n22i72k12a 13V32e74s84e33l85á 7345677864163

Jist se da vsechno (otazka s jakymi nasledky), ale barvit neco umelymi barvivy je zbytecna blbost. Ja rozhodne nepotrebuju mit potraviny zarivych neprirozenych barev, hlavne aby to bylo kvalitni a chutne.

+7/−1
22.1.2015 16:02

J22i59n59d76r59i27c47h 66K10o36l57a96r 7920500715123

Bohuzel, jste si jista, ze vite, jakou presne ma mit spravnou barvu takova sunka? Rikaji, ze v ruznych castech evropy to lide hodnoti jinak. Nekde je ruzovejsi, jinde vic do seda atd. A podle techto zvyklosti nam tam prave pridavaji ty barvy. Uz si nas vychovali, takze v obchode sahneme po tom nejhezdim kousku, ktery si myslime, ze je uplne zdravy a pritom to je ten nejnabarvenejsi.

+5/0
22.1.2015 16:16

V79e76r23o39n25i72k25a 13V73e33s95e64l24á 7195977464783

Za syrova je veprove maso ruzove, po tepelne uprave sede. Uzene tak neco mezi. Teda myslim. Jista si byt nemuzu, musela bych videt nejaky "tradicni domaci" postup vyroby. U sunky neni problem jen barveni, ale i silene mnozstvi pridane vody. A to nejen u sunky:-(

+1/0
22.1.2015 16:24

D17a85v63i31d 84H14u38r97k64a 3210453531151

Voda je jen voda. Tu navíc jen zaplatíme. To je problém peněženky a ne zdraví. Problém jsou červená barviva a rychlící soli. Přirozeně šunka zraje dlouho a dnes nejsou peníze na to, aby zabírala místo v sušárně. Tak se to rychlí

+3/0
22.1.2015 16:31

V39e34r22o31n15i57k54a 57V89e49s44e55l12á 7355317814523

Jasne, je to jina vec, ale pro mne "kvalitni" je nejen "zdrava", ale take neosizena. Jo, dneska se ledacos rychli, je to des, kurata musi rust rychleji... Nedavno mne dostal napis u nejakeho ovoce v Bille, kde bylo na cedulce "uzrale na strome";-D

+1/0
22.1.2015 16:54

J90i38n21d28r84i63c18h 79K94o71l83a40r 7600600785583

jj, vsichni vime, ze cersve je ruzove, varene bez rychlosoli je sede atd. Ale tam jde prave o jemne odstiny, kdy pokud je to mirne nasedle, tak my uz to vnimame jako, ze to je zelene a zkazene a napriklad nemcovi se to tak libi vic a bral by jako zkazene ty nase vic ruzove.

+1/0
22.1.2015 16:58

V67e93r71o52n91i13k50a 91V31e26s46e29l74á 7815777174253

To je pravda, taky sem si nekdy rikala "neni ta sunka zelena", a pritom jen nebyla nabarvena. Dobre je si tento fakt uvedomovat a nenechat se zmast. Diky.

+3/0
22.1.2015 17:11

J21i30ř17í 42Ř86e54h69o14ř 9508208846698

ve skutečnosti nikdo z mediálně známých lidí zabývajících se výživou nikdy plošně nepopíralo éčka jako takové. I třeba v pekle na talíři byl díl kde vysvětlovali že ne všechny éčka škodí. Problémem je spíš "proč?". Proč bych měl do sebe každý den dostávat něco nepřirozené, něco navíc, něco uměle vytvořené. Je jasné, že přidat někam vitamín C je v pohodě. Ale proč bych měl jíst něco co je uměle obarvené, nebo dochucené. Vždyť přítomnost takové látky v potravině znamená, že se mě někdo snaží podvést. Salám se dá udělat i bez éček. Pokud si tedy z toho s éčky odmyslím barvivo a umělá dochucovadla. Potom to asi nebude žádná mňamka. Často je také upozorňováno, že jde o násobení. Nedostanete u nás v jídle žádné skutečně potvrzené škodlivé éčko. Ale dostáváte jich do těla desítky denně z různých potravin. A žádná studie se nezabývá tím, že do sebe dostanete nějakou chemii ráno k snídani, v mlsce o svačině, u mekáče k obědu, v super instantním kafi odpoledne a v tom dvoulitru limonády.

+3/−3
22.1.2015 15:42





mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.