Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Éčka jsou jen byznys. Nutriční terapeuti je démonizují, říká profesorka

V potravinách dostáváme každý den do těla živiny, ale i škodliviny. Máme se tohoto koktejlu chemikálií bát? Profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze, v rozhovoru pro časopis TÉMA tvrdí, že to s kvalitou českých potravin není až tak zlé.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K37a48t11e65ř69i83n81a 10F82e49n82c21l23o55v42á 8883817588443

Toto uz pred casem rikala jina pani z VSCHT v Hydeparku CT1 (jmeno si nepamatuju) - ze ecka jsou hlidana a v mnozstvi obsazenem v potravinach jsou bezpecna. Ovsem take rekla, ze jsou casto zbytecna a maji nahradit kvalitni suroviny. Tim se dostavam k pozadavkum spotrebitelu, kteri vetsinou chteji levne, dobre vypadajici a trvanlive...

Tato pani ma pravdu s tim, ze se na "problematice spravne stravy" prizivuje spousta "poradcu".

+2/0
27.1.2015 13:08
Foto

H32o71n18z22a 30M36o57r37a11v60a 2823449484781

Co to znamená "...není až tak zlé"? Že se "koktejlu chemikáliíí" nemusíme až tak bát?

+2/0
24.1.2015 23:19

P33e45t28r29a 55C19h47a93l56a13š52o32v46á 2758273218837

Zajímalo by mě, jak mám názor profesorky vysvětlit kůži svého dítěte, které je, světe div se, na "éčka" alergická. Alergologožka nenašla po několika provedených testech vůbec žádnou prokazatelnou alergii a až po nějaké době byla ochotna připustit to, co já mám na své dcerce leta odpozorováno - stačí bonbón s chemickým barvivem, sýr barvený annatem, jídlo okořeněné glutamátem a její pokožku bych vám nepřála vidět. Pečlivý výběr potravin je nutný... Důvod, proč do sebe cpát zbytečnou chemii??

+1/−2
23.1.2015 14:36

V51e34r97o23n94i29k36a 80V38e21s56e80l49á 7105157444413

Zbytecna chemie je opravdu zbytecna. Alergii na chemikalie chapu. Nechapu ale treba, proc mam alergii na nektere pyly, ktere jsou prirodni a absolutne neskodne. Zato barviva a chemie v potravinach mi nic nedela (tedy ne z akutniho hlediska). Akorat mne ty prechemizovane potraviny proste nechutnaji. Treba takovy jogurt Vitalinea (kdysi ochutnan a ihned zavrzen) - fakt hnus.Tak proc bych to jedla.

+1/0
23.1.2015 15:44

M88a19r24t69i35n 48J95i38r25o15u68s97e89k 7816195885768

Alergie na pyly je onemocnění imunitního systému, způsobené očkováním. Očkování naučilo váš imunitní systém pyly rozpoznávat jako nebezpečí a on na to přehnaně reaguje.

0/−3
24.1.2015 0:01

J40a20n 50N65o37v26á91k 7485274968897

to jako že před očkováním nikdo senou rýmu neměl?

+1/0
26.1.2015 9:41

K22a16t12e47ř87i14n86a 18F95e23n25c84l11o83v79á 8233667818473

Ja jsem kuprikladu alergicka na ciste prirodni superekobio pyl.

0/0
27.1.2015 13:10

F39r47a90n72t69i93š93e75k 61K91o32ř30í18z51e16k 7251180137311

Některá barviva a ochucovadla se opravdu používají zbytečně, případně jen kvůli tomu, aby se prodala svinstva a chutnalo to dobře. Ale třeba dobrou svíčkovou bez éček prostě neudělám. Přidávám do ní 100 g E150, ale je pravda, že ho nekupuji v chemičce, ale dělám si ho sám ;-)

+3/0
23.1.2015 13:08

M19a85r94t10i91n 62J24i35r48o81u56s13e35k 7656785675528

No z E951 by to vyrobit nešlo. ;-D

0/0
24.1.2015 0:29

P31e43t42r 52N92ě37m34e25c 4735922172427

Jak už je dávno známé:

E 101 vit. B2, E 160a ß-karoten, E 160d lykopen, E 161 lutein, E 251 dusitan, E 262 diacetát Na, E 300 vit.C, E 307 α-tokoferol, E308 γ-tokoferol, E 309 δ-tokoferol, E 325 laktát Na, E 330 kys.citronová , E 375 niacin, E 440 pektin, E 554 fosfáty, E 621 glutamát Na = rajče

+10/0
22.1.2015 19:57

J94a67r71o20s44l71a61v44a 46N97o20v54á 5688547938140

já mám nejraději  E948 - Kyslík ;-)

+4/0
22.1.2015 22:19

M88a96r63t38i82n 62M93a73i70k77s25n57a69r 3844283688172

E621 se nachází ale jen v zralém rajčeti :)

0/0
23.1.2015 10:02

T91o53m23á84š 92K89a92p27l33a15n 8323329863833

Co to furt proboha plácáte o nějaké zdravosti / nezdravosti éček. Mně zdravost nezajímá, já ty éčka nechci, protože tam prostě nemají co dělat a jen řeší nějaký problém, který by nenastal, kdyby výrobce dělal kvalitní potravinu a prodejce to skladoval a prodával správně a čerstvé

Tj. když dá někdo do jogurtu nějakou přísadu, aby byl hustější nebo aby déle vydržel, tak jej nechci ne proto, že tam je nějaké E, ale proto, že prostě jogurt je mléko plus bakterie mléčného kvašení. Nic víc, nic míň a je-li správné mléko a správná bakterie, tak prostě bude pár dní dobrý jogurt.

Stejně tak chci čerstvou klobásu, kde je maso, koření a je řádně vyuzená, ano, vím že bude dvakrát dražší než klobása, kde je půlka masa (a ještě bůhvíjakého) a zbytek plnidla a že je potřeba, aby ji správně skladovali (a pak zas vydrží i déle než ty umělotiny).

A kromě toho prostě odmítám pohled těhle chemiků, že potravina rovná se sloučenina chemických prvků v nich obsažených. Ano, já vím že se dá vajíčko popsat jako mix 25 různých látek z toho 21 "éček", ale prostě jsem bytostně přesvědčen, že je pro lidský organismus mnohem přirozenější sníst jedno vajíčko, než těch 25 látek smíchaných ve zkumavce.

Když nic jiného tak proto, že chuť, zažívání a vztah k jídlu je z velké části dáno psychicky a prostě mě konzumace chemicky připravených potravin připadá mnohem méně uspokojivá, než konzumace čerstvých přírodních potravin (i kdyby byly z čistě chemického hlediska méně dokonalé).

+20/−17
22.1.2015 19:24

L48i43b30u36š76e 38N77o59v41o72t96n48á 8665551145737

Tomáši, souhlasím s Vámi. Konečně normální, pozitivní názor.

+7/−9
22.1.2015 20:06

J61a79r50o47s75l11a80v 28H95o16r69á21k 5593562716510

Nazor typickeho trouby, ktery podlehl te demonizaci ecek. Predne. Neochucene jogurty, kdyz uz o nich pisete, ecka neobsahuji. Je to tak i ve vyhlasce. Druhak ecka nejsou jen neco silene chemickeho, umeleho, pridaneho. Jsou to i ciste prirodni latky. Ale kvuli tupcum, co chteji mit vse rozepsano na etikete, ale nasledne se v tom stejne nevyznaji a stresuji jako vy, se tam uvadet musi. Takze bacha treba na citron. Proboha, citron je plny ecek (kyselina citronova - E330), rozhodne jej nejezte, je velmi nezdravy! Fuj, to musi byt hromada chemickeho svinstva, co? :-P

+12/−3
22.1.2015 22:16

T82o92m76á24š 48V57e51s39e38l42ý 5215498870539

tak si načtěte, jak se ta kyselina citrónová průmyslově vyrábí. Opravdu ji neždímou z citronů ;-)

+2/−3
23.1.2015 0:18

J33a46r23o58s53l52a81v 49H18o47r62á11k 5403692676660

Coz nic nemeni na tom, ze je i prirodniho puvodu, ze ano. Jako i dalsi latky. A ze kdyz udelam limonadu z pramenite vody a stavy z cerstve vymackaneho citronu a do slozeni napisi voda, E330, tak se takovy Kaplan zhrouti co mu prodavam za chemicke svinstvo.

+5/−3
23.1.2015 10:44

T98o84m11á55š 65V72e78s89e34l13ý 5385208180429

njn, chce to zjistit informace a potom použít mozek. Ale tak je to se vším ;-)

+3/−1
23.1.2015 16:07

M88a40r40t51i82n 32J97i10r12o29u68s43e84k 7396605475278

Svými příspěvky tady stále víc dokazuješ, že jsi to, čím tituluješ  pana Kaplana.

0/−1
24.1.2015 0:10

L80i70d71k42a 36Z47e42l87i59n67k32o34v50á 2231700413744

Spousta éček tam být musí, jinak by ty potraviny nevdržely dýl než den.

+2/−3
23.1.2015 8:32

P57e31t70r 87K85a45p68l98a81n 7812858

Ečka je hromadné označení přísad, ktzeré se používají při výrobě potravin. To znamená, že mnohé z těchto látek mohou být součástí základních surovin, která jiou v potravině použity. O  tom, že některá z nich nejsou zdraví prospěšná, nemůže být pochyb, ale hysterii okolo jejich údajné škodlivosti vyvolali laici, kteří v rámci touhy po "přírodním" stravováním považují všechna za škodlivou chemii. Přitom zdravotní nezávadnost eček, které je povoleno do potravin přidávat je pečlivě zkoumána a zdraví škodlivá je zakázáno používat v celé Evropě.

0/0
29.1.2015 12:47

M31a86r48t38i86n 84M56a49i45k10s62n91a96r 3634333648742

Ok, první věc... blbost mluvit o éčkách. Všechny látky a koření skoro mají svoje É označení. Co je problémem, je to že spousta Éček jsou chemicky vyrobena a díky ním se vyrábějí "laciné" nahrážky potravin.

Ale souhlasím s tím, že pokud u jogurtu, kde nemá co dělat škrob... očividně je něco špatně, pokud u klobásy najdete košelinu... proč? červená barva tam má být od koření.

A jako dodatek, je zajímavé že Ečka a jejich škodlivost je už i oskorována, ale každé je skorováno samostatně, nikoliv s interakcí s ostatními.

+2/0
23.1.2015 10:08

J75a61n 15S97e12d20l81á39k 9752387946354

si najděte vlastího farmáře kde budete vědět jak co dělá a nelezte do supermarketu.

0/0
23.1.2015 11:57

M13a43r54t65i56n 65J72i28r93o46u65s66e31k 7946745935388

Přesně. Nedávno tu byl článek s testem vlašských salátů. "Rekordman" jich v sobě měl 24, těch éček. Nebo udělat "nezdravý" podle normy ČSN.

1. Brambory 3500 g, 2. Salám šunkový 2280 g, 3. Okurky sterilizované 900 g

4. Hrášek sterilizovaný bez nálevu 200 g, 5. Celer kořenový 320 g, 6. Mrkev 480 g 7. Hořčice plnotučná 200 g, 8. Pepř mletý 5 g, 9. Ocet 150 g, 10.Worcester 50 g, 11. Majonéza 2000 g, 12. Cukr krupice 100 g, 13.Sůl 100 g.

+2/0
24.1.2015 0:14

K72r34i62s79t92ý33n30a 76H86y29n76k66o97v20á 9552616238426

pro mě je furt lepší dát dětem k svačině chymicky oštřené jablko, než chemicky nadupané kostíky a jiný sajrajtíček.....

+11/0
22.1.2015 17:21

V66e18r36o50n97i60k45a 79V38e94s48e76l16á 7455867104123

Dcerka rada tyhlety produkty, protoze je tam hracka, magnetka, samolepka, "tetovani". Je to marketing zamereny na deti. Jinak ma rada i poctivy bily jogurt, ovoce, zeleninu. Jedou o chuti nejakeho toho "detskeho" produktu vyjadrila dosti nelichotive;-D

+1/0
22.1.2015 17:29

L14i41b55u19š20e 33N87o68v45o94t61n94á 8355191145177

Máte doma pozitivní výchovu.

0/0
22.1.2015 20:07

V62e17r85o12n31i36k12a 43V23e93s34e38l19á 7235417794973

No, zas tak dobri vychovatele co se vyzivy tyce nejsme. Ona ma proste takove nejake zdrave chute sama prirozene. Jasne, cas od casu ma chut na neco "nezdraveho"...ale ma treba volne k dispozici sladkosti, co se ve vanocnim obdobi "nashromazdily" - a ubyvaji hodne pomalu. Ma neco dokonce jeste od mikulase.

0/0
23.1.2015 15:37

M18i50c30h66a32l 56F83r47a81n61z 7643833841132

já jsem u jednoho jogurtu ukázal jedno nejmenované "éčko", pak jsem jí ukázal, jak se vyrábí a od té doby mě hlídá, jestli kontroluju složení potravin...:-)

+1/−2
22.1.2015 23:58

M85i43c68h53a37l 10F97r80a77n39z 7213953251982

vypadlo mi slovo "dceři", pardon :)

0/0
22.1.2015 23:59

V59e58r32o63n80i96k27a 67V83e49s39e60l12á 7635497734473

Pochopeno z kontextu;-)

0/0
23.1.2015 15:34

H58a38n90a 48G93r49e69g14o78r10o37v72á 4900554364402

Nutriční terapeut je vysokoškolsky vzdělaný odborník (kterému jsou vědecké poznatky vtloukány do hlavy 3 roky)To, jak s nimi naloží, je otázka druhá...

Nutriční poradce= výživový poradce je někdo, kdo absoloval několikatýdenní kurz pořádaný v lepším případě v rámci rekvalifikace (tzn. nepolíbený vědou)

Autor(ka) by měl sjednotit terminologii;-O ten nadpis je dost zavádějící

+8/0
22.1.2015 17:15

V83e87r32o39n11i12k86a 84V27e59s28e23l75á 7975437404133

Diky za upresneni. Prave to je problem, ze "poradcem" na cokoliv se dnes stava ledac kdo, mnohdy muze svymi radami spise uskodit, nekdy je skoro lepsi septat se kamarada;-D

+3/0
22.1.2015 17:25

T91o61m67á34š 60K65a18p61l58a12n 8953899943923

Mimochodem - podle aktuálních zákonů platných od loňského roku je poradce za své rady hmotně i trestně zodpovědný (a nemůže se z toho vyvlést ani smlouvou).

+1/0
22.1.2015 19:26

V93e13r30o27n75i26k44a 45V55e50s15e31l43á 7305557374793

I kdyz mne financni poradce sjedna nevyhodnou pojistku a tvrdi jak je vyhodna, traba napriklad?

+1/0
23.1.2015 15:40

L65a95d69i97s92l67a15v33a 31K23a76n51k98r90l94í32k66o34v20á 1546809679234

Paní profesorka mluví o nutričních poradcích :-/a né nutričních TERAPEUTECHV. Bohužel je to slovíčkaření, ale sami lidé potom neví ke komu si zajít pro radu!!!!!      

.Nutriční poradce Vám poradí s úpravou stravy pokud jste v ideálním zdravotním stavu. Nutriční terapeut navíc může pomáhat i ve stavu onemocnění člověka, a proto má větší znalosti o těle, nemocech a vlivu stravy na nemocný organismus. Proto má i přehled o vhodnosti Éček. Když pak slyšíte, že paní učitelka ve škole říkala, že nemáme jíst chleba, protože je obarvený ;-€- pak už tedy nevím co jíst budeme !!!!

Karlovarská ambulance výživy

+4/0
22.1.2015 16:21

G67e55o16r27g29e 39B31u86r15i31a32n 3408921353939

Mate hodne malou predstavivost, kdyz po vyrazeni chleba uz nevite co budete jist. :-)

+1/−2
22.1.2015 21:09

J11a44k24u93b 53B12ř66í93z55a 2596209980760

Karlovarská ambulance výživy  ;-D

0/0
23.1.2015 9:26

R95o45m81a98n 97B81í11l52ý 5860505855937

Jo taková ,,brilantní modř", to je doslova démonizovaná chemikálie. A přitom je přírodní, přírodně se dělá z přírodního dehtu. Přitom výsledek na myších byl taky přírodní, vyrostly jim přírodní nádory.

+12/−3
22.1.2015 16:04

V10e35r70o30n76i59k11a 95V72e32s74e40l86á 7235207114603

Brilatni modr - uz ten nazev mne napovida, ze to asi do potravin nepatri ;-D Spis bych to hledala ve vytvarnych potrebach... Dehet, nedeste...

+1/0
22.1.2015 16:14

R59o67m18a40n 54B90í69l48ý 5330415215337

Bohužel, takový zelený pendrečky ji kupodivu obsahují: http://www.zdravapotravina.cz/seznam-ecek/E133

https://www.dtest.cz/ecka/24/brilantni-modr-fcf

Rv

0/0
22.1.2015 21:18

D50a24v93i37d 10H53u76r95k73a 3780983181121

Není Éčko jako Éčko. To zaprvé. A za druhé - jsem přesvědčen, že čím méně syntetiky a umělých barviv do sebe nacpu, tím udělám lépe. Proč mám mít barvené vajíčko na žluto a šunku na červeno? Že přírodní barva se nám (lidem) nelíbí? Více věřím těm, co radí "S éčky opatrně" než těm, co říkají "Jíst se dá všechno"

+16/−1
22.1.2015 15:57

V13e73r70o51n22i84k70a 10V90e36s82e76l62á 7555447114813

Jist se da vsechno (otazka s jakymi nasledky), ale barvit neco umelymi barvivy je zbytecna blbost. Ja rozhodne nepotrebuju mit potraviny zarivych neprirozenych barev, hlavne aby to bylo kvalitni a chutne.

+7/−1
22.1.2015 16:02

J52i28n89d72r31i17c80h 12K85o69l43a14r 7860790685103

Bohuzel, jste si jista, ze vite, jakou presne ma mit spravnou barvu takova sunka? Rikaji, ze v ruznych castech evropy to lide hodnoti jinak. Nekde je ruzovejsi, jinde vic do seda atd. A podle techto zvyklosti nam tam prave pridavaji ty barvy. Uz si nas vychovali, takze v obchode sahneme po tom nejhezdim kousku, ktery si myslime, ze je uplne zdravy a pritom to je ten nejnabarvenejsi.

+5/0
22.1.2015 16:16

V38e50r26o98n95i21k56a 49V33e58s86e21l60á 7465977414933

Za syrova je veprove maso ruzove, po tepelne uprave sede. Uzene tak neco mezi. Teda myslim. Jista si byt nemuzu, musela bych videt nejaky "tradicni domaci" postup vyroby. U sunky neni problem jen barveni, ale i silene mnozstvi pridane vody. A to nejen u sunky:-(

+1/0
22.1.2015 16:24

D91a36v79i28d 38H81u65r88k49a 3350253371941

Voda je jen voda. Tu navíc jen zaplatíme. To je problém peněženky a ne zdraví. Problém jsou červená barviva a rychlící soli. Přirozeně šunka zraje dlouho a dnes nejsou peníze na to, aby zabírala místo v sušárně. Tak se to rychlí

+3/0
22.1.2015 16:31

V13e56r23o76n34i14k27a 12V84e41s70e49l48á 7715307694513

Jasne, je to jina vec, ale pro mne "kvalitni" je nejen "zdrava", ale take neosizena. Jo, dneska se ledacos rychli, je to des, kurata musi rust rychleji... Nedavno mne dostal napis u nejakeho ovoce v Bille, kde bylo na cedulce "uzrale na strome";-D

+1/0
22.1.2015 16:54

J49i70n12d19r94i53c87h 80K98o68l60a19r 7560850415223

jj, vsichni vime, ze cersve je ruzove, varene bez rychlosoli je sede atd. Ale tam jde prave o jemne odstiny, kdy pokud je to mirne nasedle, tak my uz to vnimame jako, ze to je zelene a zkazene a napriklad nemcovi se to tak libi vic a bral by jako zkazene ty nase vic ruzove.

+1/0
22.1.2015 16:58

V38e54r40o96n82i22k92a 23V91e16s93e19l77á 7895197454293

To je pravda, taky sem si nekdy rikala "neni ta sunka zelena", a pritom jen nebyla nabarvena. Dobre je si tento fakt uvedomovat a nenechat se zmast. Diky.

+3/0
22.1.2015 17:11

J97i84ř53í 34Ř84e18h13o35ř 9958348456668

ve skutečnosti nikdo z mediálně známých lidí zabývajících se výživou nikdy plošně nepopíralo éčka jako takové. I třeba v pekle na talíři byl díl kde vysvětlovali že ne všechny éčka škodí. Problémem je spíš "proč?". Proč bych měl do sebe každý den dostávat něco nepřirozené, něco navíc, něco uměle vytvořené. Je jasné, že přidat někam vitamín C je v pohodě. Ale proč bych měl jíst něco co je uměle obarvené, nebo dochucené. Vždyť přítomnost takové látky v potravině znamená, že se mě někdo snaží podvést. Salám se dá udělat i bez éček. Pokud si tedy z toho s éčky odmyslím barvivo a umělá dochucovadla. Potom to asi nebude žádná mňamka. Často je také upozorňováno, že jde o násobení. Nedostanete u nás v jídle žádné skutečně potvrzené škodlivé éčko. Ale dostáváte jich do těla desítky denně z různých potravin. A žádná studie se nezabývá tím, že do sebe dostanete nějakou chemii ráno k snídani, v mlsce o svačině, u mekáče k obědu, v super instantním kafi odpoledne a v tom dvoulitru limonády.

+3/−3
22.1.2015 15:42







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.