Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Pět potravinových přísad, které vám zkazí náladu

Jste z ničeho nic mrzutí a rozladění, aniž byste věděli proč? Možná jste před chvílí dojedli pizzu nebo vypili sladkou limonádu. Výběr jídla totiž může ovlivnit nejen velikost pasu, ale také myšlení a pocity.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V71á38c18l98a92v 84H22o38s31c45h 8756578722641

jim co mi naserviruji, destilka neni uplne to prave oriskove.

0/0
14.12.2014 23:09

A73l92e63š 66L29i17s93o32v46s63k66ý 9692104753848

Je to srandovní, jak se nás snaží masírovat, že skutky a smýšlení člověka záleží na tom, co jí. Bylo to v jakémsi testu jakési hospody, co totálně propadla, a v závěru stálo: "Jak po takovémto obědě můžete mít ěnjaké kreativní myšlenky?" No prostě prča.

0/0
14.12.2014 11:50

A22n84t87o83n98í98n 60S67e40b93e63r72a 7943798290209

Já když se pořádně najím, slušná porce a chutnalo mi, tak mám vždy dobrou náladu. Ať sním jídlo s jakýmkoli obsahem. ;-D

0/0
13.12.2014 18:39


M19i57c73h41a76l 96D77v67o83ř65á49k 5915548423320

Jakým způsobem jste dospěla k názoru , že Mexická jídla obsahují glutaman ???!!! , kvůli rajčatům , nebo z jakých zdrojů jste čerpala ??? tento článek je MAXIMÁLNÍ MARAST

+1/0
12.12.2014 12:48

J83i45ř52í 19M60a86c73e72k 3645235344331

Mexická jídla ho nejspíš neobsahují. Ale u parodií na mexická jídla z českých "mexických" restaurací je výskyt pravděpodovný.

0/0
12.12.2014 12:56

F71r64a44n98t52i27š53e57k 22E36l44i17á25š 6167303985436

Já nemám čas a nechci přemýšlet nad tím, co jím. Vždy se rozhoduju podle chuti. V restauracích výhradně podle vstřícnosti personálu.

0/0
12.12.2014 7:49

P84e17t56r81a 58B30r22a37b26c27o65v51á 4108276582756

Lidé chtějí jíst co jím chutná a to jsou přesně ty potraviny, které by se jíst neměly. A je to proto, že nám tyto potraviny nacpou v reklamách (obzvlášť dětěm) a většina z těchto potravin založených na sladké chuti a (nebo) obsahu jednoduchých cukrů je návykových. 

No a výrobci se pak snaží nám nacpat pseudozdravé potraviny, ve kterých jsou buď přidané vitamíny, nebo pár šlupiček ze zrna a tak se mohou označovat jako "zdravé" :-)

Kdo přemýšlí a jí racionálně, tak nejen ušetří své zdraví, ale i peníze. Doporučuji si přečíst tento zajímavý článek: http://www.leky-poradna.cz/blog/hubnuti.htm

+3/−1
4.12.2014 23:11

K61a93m22i23l 61S32c36h16w76a23g64e69r 3533146715396

No konečně článek, se kterým se dá v podstatě bez výhrad souhlasit.

S Éčkama je to jednoduché - stačí je přestat kupovat. Když to tak udělají všichni, prostě zmizí. Samozřejmě jsou i obyčejné přírodní přísady označený kódem, ale pak není důvod to skrývat běžně se pak uvádí název za tím kód. V momentě kdy je jenom kód okamžitě vytahuju mobil a hledám, ale to je jenom výjimečné - pokud má zboží super žlutou nebo nějakou utra zelenou barvu je jasné o co jde a není důvod na to ani sahat ;-) Po pár týdnech stejně člověk zjistí, kteří výrobci za něco stojí a kteří se nám snaží prodat jedovatý odpad.

0/−6
4.12.2014 14:08

M47a15r27e42k 19Š25i25m78o71n 2814407828788

Ty ečka byly vymyšlený právě proto, aby se nemusely psát dlouhé názvy a mohly se psát kody a hned se vědělo, jestli je ta látka schválená. A pak ještě dotaz - když je tam napsáno barvivo kurkumín nebo karamel, je to Ečko nebo ne?

+1/0
7.12.2014 4:48

Š50t53ě49p25á63n 52F60r98a21n48c62l 8804509144440

Karamel je E150 (případně s doplněným písmenkem E150a-E150d), kurkumin je E100. Vyhýbat byste se měl E150c a E150d, jinak je to v pohodě...

0/0
10.12.2014 16:57

M64a52r82e22k 54Š35i14m94o98n 2264657468778

Dobře a když si výrobce založí reklamu "bez Éček" a složení je plné názvů, které v Éčkových seznamech samozřejmě jsou.

+2/0
11.12.2014 22:02

Š42t50ě78p90á52n 37F35r69a25n53c89l 8604219404350

"bez éček" znamená bez barviv, konzervantů a aromat. Tedy "bez škodlivých látek". Máte pravdu, že třeba sůl je "taky éčko", takže je ten nápis zavádějící. Pokud vám to vadí, podejte stížnost na obchodní inspekci.

0/0
15.12.2014 12:07

V66e64r61o68n20i80k23a 29V98e27s38e52l46á 7585507984963

Ten chlap na ilustracni fotce vypada, jako by tu pizzu ukradl;-D

+2/0
4.12.2014 12:35

J15a81n 66N70o68v70á37k 7225784738497

to je ale blbost. Klidně sním všechny naráz a blbou náladu mít nebudu.

+5/0
4.12.2014 12:33

M97i91c61h42a94e77l 37M43e63n96s36i96k 8281316790732

Když se pořádně nažeru těstovin - jistěže, se stejnou porcí masa -,

dám si velký hrnek sladkého čaje nebo silné a slaďoučké espresso,

zobnu pár řádků hořké čokolády,

nikdy mi to náladu nezkazí ;-D

(Jinak řečeno: celý článek je snůška blábolů.)

+15/−1
3.12.2014 23:53

M23a84r88e21k 73Š54i91m54o39n 2724647968938

Dost lží paní Svobodová! Další kupa nespolehlivých neověřených faktů! Jděte se zeptat koleg§ na technetu, jak se píší odborné články.

Co se týče aspartamu - je skutečně nejvíce prozkoumanou látkou, ale všechny tyto výzkumy vedly k závěru, že je v normálním dávkování zcela bezpečný. Jen ty testy, které dávkovaly 125 násobné dávky (bezpečné dávkování stanovené Americkým potravinářským úřadem je 8mg/kg hmotnosti), prokázaly nějaký vliv na mozek, ale v dávkování 1g/kg hmotnosti bude mít vliv na nervovou soustavu naprosto cokoliv, co budete denně jíst.

+14/0
3.12.2014 23:46

D33a55l41i16b73o30r 16R65o94z56s68y30p16a44l 7100783836479

Klidně se aspartamem cpěte, když jste přesvědčený o své pravdě. Kdo nechce, nebo nesmí cukr a nedůvěřuje "bezpečnému" aspartamu, může zkusit přírodní sladidlo stévie.

0/−6
3.12.2014 23:56

M97a76r16e59k 91Š34i56m89o66n 2144597848918

Aspartam není to podstatné. Podstatné je, že paní Svobodová píše články tak, že vezme, co kde vyčmuchala na konspiračních webech, nic neověřuje a slepí z toho článek.

Co se týče stévie - nedůvěřujete 1000x prozkoumanému aspartamu, ale důvěřujete stévii, která dosud prozkoumaná nebyla, jen proto, že je "přírodní". Podražec je taky přírodní a používá (tedy spíše používal) v čínské medicíně, ale přitom je silně karcinogenní.

Mimochodem, takhle má vypadat článek (v textu pět odkazů na vědecké články): http://technet.idnes.cz/tradicni-cinsky-lek-je-karcinogeni-d5s-/veda.aspx?c=A130820_162057_veda_mla

+12/0
4.12.2014 0:11

D92a48l25i88b94o98r 69R72o17z43s17y40p57a95l 7950313526299

Stévie samozřejmě "prozkoumána" je. Je vidět, že o ni vůbec nic nevíte. Ale jak jsem psal, cpěte se čím chcete.

0/−3
4.12.2014 0:37

M31a52r48e55k 32Š66i57m36o13n 2724987108148

Chtěl jsem napsat, že nebyla prozkoumaná tak dobře jako aspartam. Ale kontroverze kolem stévie jsou naprosto srovnatelné s kontroverzema kolem aspartamu. Od roku 1991 do roku 1994 byla v USA i EU zakázaná kvůli podezření pro genotoxicitu. Nové studie toxicitu neprokázaly.

Ale nejde o stévii, jde o princip. Pokud by se podobné podezření ukázalo u nějakého syntetického sladidla, tak jsou toho plné konspirační weby a i kdyby se toto podezření vyvrátilo, tak to konspirátoři budou stále opakovat do zblbnutí. Ale jak je to přírodní, tak projde všechno, naopak se ještě říká, že to podezření vymyslela průmyslová lobby.

Pochopte, že toxicita nezávisí na tom, zda je to látka přírodní nebo syntetická, ale záleží jen a jen na konkrétní látce a na výsledcích regulérního testování.

+9/0
4.12.2014 2:19

D41a89l62i41b76o92r 16R24o28z81s79y90p43a97l 7290433376609

Podezření z manipulace průmyslové loby ve prospěch aspartamu tady skutečně je. Já jsem chtěl upozornit, že nejsou jen 2 varianty cukr nebo aspartam. Je tu i další sladidlo a ať si každý zváží čemu dá přednost. Informací je na netu dost, stačí věnovat tomu trochu času a popřemýšlet.

0/−2
4.12.2014 9:45

M68a24r83e37k 42Š53i47m25o57n 2414687948968

Neříkám, že stévie je nutně špatná. Právě se intenzivně zkoumá a zjišťuje se, že možná dokáže brzdit cukrovku 2. typu (zatímco u aspartamu bylo prokázáno, že intoleranci glukózy spíše přivolává). Pokud se zároveň prokáže, že je netoxický a nezvyšuje riziko rakoviny, bylo by to sladidlo budoucnosti.

0/0
7.12.2014 20:48

F72r17a38n75t49i94s64e28k 38M45i15k12e69s 8673647870682

Takovy dobry hamburger je to nejlepsi!!

+1/0
3.12.2014 23:29

J37a91n 75H21e39p85n29a13r 9571184930618

1/ aspartam

2/ acesulfam

3/ cyklamat sodny

4/ sacharin

5/ glutamat sodny

0/0
3.12.2014 23:05

M44i74l55u33š84e 16W82e14l31n79o48v72á 5424400776789

;-DNejíst,nepít,nekouřit!;-D

+6/0
3.12.2014 23:01

D35a71l84i81b36o88r 13R75o29z84s42y30p18a71l 7900853696659

a ještě nedýchat.:-/

+6/0
3.12.2014 23:48
Foto

M92i70r59e78k 84J61a80r83o46š 6572538128

Podařilo se prokázat, že nejdéle budete žít, když se uložíte do hibernace, životní procesy se podchlazením výrazně zpomalují. Ale - je to život?

+6/0
4.12.2014 8:00

G78e98o17r50g77e 85B33u21r34i55a70n 3788131983729

Po precteni diskuze dekuji vsem lidem, co se cpou rafinovanym cukrem, bilou moukou a podobnymi nezdravymi potravinami, ze se programove nedoziji duchodu. V duchodovem systemu na mne takto preci jenom zbyde vic penez. :-)

0/−7
3.12.2014 22:51

V61l95a59d87i61m12í75r 47P17a29v55l85í33č11e52k 5516543325266

...aby ses neblamoval džordži...

+9/0
4.12.2014 0:43

V15l43a23d67i92m15í62r 58P41a47v98l79í75č84e87k 5286873865696

...aby ses neblamoval, džordži...

0/0
4.12.2014 0:44

V90l10a13d60i10m31í32r 98P98a20v80l13í25č56e85k 5936393485376

...trochu jsem to přehnal a nejde to smazat - promiň džordži...

0/0
4.12.2014 0:46

A65d81a98m 53K43l10u17k48a 4797116450810

No abych pravdu řekl ještě jsem neviděl smutnýho člověka s pořádnou pizzou...

+24/−1
3.12.2014 22:26

J64a64n 84S40t26a11r81ý 8227460702165

....studie na zvířatech ukázaly.....defekty plodů u těhotných žen.

Mohla by autorka alespoň trochu přiblížit jak se výše uvedená studie provádí? ;-D8-o

+9/0
3.12.2014 22:11

M62i47c59h43a82e33l 88M89e57n78s59i30k 8861916560682

Napadá mne jen jediný výklad uvedené věty: pes, kůň nebo osel, co žral umělá sladidla, a zbouchnutá zoofilka ;-D

A pak že mezidruhové křížení není možné!

+5/0
3.12.2014 23:47

D60a92n 82S51v97o63b37o26d48a 9400250695916

" Aspartan MUZE" hmmm takze informace o nicem , to ze neco MUZE uskodit

+8/0
3.12.2014 21:57

M56a36r90e94k 75Š45i15m83o66n 2334247908208

Hlavně je to informace z neověřených zdrojů.

+1/0
3.12.2014 23:47

V86i13k14t44o96r 48Z69á41b31r29a63n28s17k97ý 3200438944523

Škodlivým látkám a analogům (náhražkám) se dnes v potravinách již vyhnout nelze. Upínání se k omezení jedné složky potravy nestačí. Někdy je to i škodlivé (žádné tuky, žádné cukry...).

Základní pravidlo je, stravovat se pestře, pokud možno z domácích zdrojů. To chce nenakupovat komplexní potraviny (jídla), ale pokud možno jednotlivé složky (maso, mléko, máslo, kvalitní pečivo,...) a mít pod kontrolou jejich složení a zdroje.

Zastávám názor, že je lepší k obědu kváskový pšenično-žitný chléb s máslem, šunkou a skutečným sýrem a zeleninou, než oběd (meníčko) v průměrné hospodě. Vyjde to i levněji, je to rychlejší, zdravější, efektivnější. Pestrost však musí být zachována.

Heslo Vím, co jím, není jen slogan ministra Jurečky. Je to základ správné výživy. A pak nastupují otázky, kolik jíst, kdy a jak. Ale to je již jiná káva. :-)

+1/−1
3.12.2014 21:32

Z18d28e97n11ě52k 68W35e20r55n50h84a93r68t 6677605862768

Některá éčka jsou přímo smrtící a přesto se běžně používají. Namátkou mě napadá třeba E408, E901, E260, E150 nebo dokonce E160. Všechny produkty, které v sobě mají éčka, by se měly zakázat!

+6/−8
3.12.2014 20:09

P34a21v14e43l 76K10a59r35e16s 8360753676473

tak to držíte hladovku,ne?

+6/0
3.12.2014 20:42

V94i49k71t80o16r 71Z22á84b59r45a18n85s91k28ý 3560368594943

Není třeba úplně zpanikařit.

Éčkem jsou také označovány např. kuchyňská sůl, kyselina ascorbová (= vitamín C) apod. :-)

+8/−1
3.12.2014 21:03

Z66b30y31n84ě31k 89Š19a40f28a47r75č45í41k 5597518185554

Divím se, že nezmínil jako první E513, kyselinu sírovou. ;-D

0/0
3.12.2014 21:09

J44a32n 87S61e88d74l90á73k 9742947566844

takže žádné víno a sýry

+3/0
3.12.2014 21:37

V80i13k97t56o41r 18Z47á25b19r27a80n71s74k53ý 3730198244133

Proč? Naopak, sýr je bratrem vína, jak říká p. Magni. :-)

0/0
3.12.2014 22:07

J58a44n 83S72e21d14l71á43k 9772547406204

;-DR^

+1/0
3.12.2014 21:40

M56a94r62e55k 46Š43i77m88o10n 2504137918468

Pozor, neskákat na špek, je to vtip:

E408: pekařské droždí

E901: včelí vosk

E260: ocet

E150: karamel

E160: karoten - mrkvové barvivo

+1/0
3.12.2014 23:53

J26a51n 25M85e44r10t80a 3592700451218

Sakra, napálil jsem se! :)

+3/0
4.12.2014 0:31

I10g18o91r 92H83r97u39s92o84v97s70k84y 2199289163400

to znaci, ze by ste nekonzumoval potravinu s obsahom: E 460, 461, 462, 464, 466, 467, 300, 306,163, 160, 321, 1510, 300, 440, 421, 941, 948, 290. v tom pripade by ste odmietol zjest cucoriedku prave odtrhnutu z kriku. /pomozte mi, cucoriedka je tusim ceska boruvka?/

0/0
10.12.2014 11:30

Š41t35ě13p18á40n 90F35r93a61n55c56l 8424539584600

No, tak třeba na E150c a E150d jsou někteří lidé alergičtí.

0/0
10.12.2014 17:01

H84a58n50a 54F37i51n83k14o11v20á 1206165474556

Mně spíš zkazí náladu, když si nemůžu dát to, na co mám právě chuť. Myslím, že tělo si řekne, co potřebuje... Naopak spíš škodí ten stres z toho, že má člověk na něco chuť a nemůže si to ze "zdravotních důvodů" dopřát.

+16/0
3.12.2014 19:09

V66i16k67t38o69r 49Z34á67b37r80a19n81s96k41ý 3370518954483

Rozšířená teorie. Také jako např. pro jednou neuškodí. Jak to však dopadá, pohleďte na ulici.

Vaše tělo si možná řekne, ale netuší, že dostane po chemické stránce škodlivý koktejl.

Pokud si člověk dovede vysvětlit, že mu něco škodí, pak nemá stres z toho, že si to odepře. Naopak si může lebedit, že se zase jednou vyhnul nějakému blívajzu.

Je to otázka postoje. :-)

+2/−11
3.12.2014 21:08





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.