Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Pět potravinových přísad, které vám zkazí náladu

Jste z ničeho nic mrzutí a rozladění, aniž byste věděli proč? Možná jste před chvílí dojedli pizzu nebo vypili sladkou limonádu. Výběr jídla totiž může ovlivnit nejen velikost pasu, ale také myšlení a pocity.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V84á82c59l70a80v 25H92o98s45c78h 8806488552191

jim co mi naserviruji, destilka neni uplne to prave oriskove.

0/0
14.12.2014 23:09

A93l10e26š 40L38i57s92o70v76s95k70ý 9922274543898

Je to srandovní, jak se nás snaží masírovat, že skutky a smýšlení člověka záleží na tom, co jí. Bylo to v jakémsi testu jakési hospody, co totálně propadla, a v závěru stálo: "Jak po takovémto obědě můžete mít ěnjaké kreativní myšlenky?" No prostě prča.

0/0
14.12.2014 11:50

A32n89t40o44n13í68n 23S70e13b47e32r93a 7453378660919

Já když se pořádně najím, slušná porce a chutnalo mi, tak mám vždy dobrou náladu. Ať sním jídlo s jakýmkoli obsahem. ;-D

0/0
13.12.2014 18:39

M91i90c19h15a78l 51D79v85o94ř64á37k 5895888923830

Jakým způsobem jste dospěla k názoru , že Mexická jídla obsahují glutaman ???!!! , kvůli rajčatům , nebo z jakých zdrojů jste čerpala ??? tento článek je MAXIMÁLNÍ MARAST

+1/0
12.12.2014 12:48

J54i98ř81í 89M87a58c58e25k 3735895404121

Mexická jídla ho nejspíš neobsahují. Ale u parodií na mexická jídla z českých "mexických" restaurací je výskyt pravděpodovný.

0/0
12.12.2014 12:56

F69r34a19n69t75i41š68e13k 10E34l63i80á27š 6207873645276

Já nemám čas a nechci přemýšlet nad tím, co jím. Vždy se rozhoduju podle chuti. V restauracích výhradně podle vstřícnosti personálu.

0/0
12.12.2014 7:49

P72e58t43r23a 58B38r19a89b37c84o12v13á 4428606882156

Lidé chtějí jíst co jím chutná a to jsou přesně ty potraviny, které by se jíst neměly. A je to proto, že nám tyto potraviny nacpou v reklamách (obzvlášť dětěm) a většina z těchto potravin založených na sladké chuti a (nebo) obsahu jednoduchých cukrů je návykových. 

No a výrobci se pak snaží nám nacpat pseudozdravé potraviny, ve kterých jsou buď přidané vitamíny, nebo pár šlupiček ze zrna a tak se mohou označovat jako "zdravé" :-)

Kdo přemýšlí a jí racionálně, tak nejen ušetří své zdraví, ale i peníze. Doporučuji si přečíst tento zajímavý článek: http://www.leky-poradna.cz/blog/hubnuti.htm

+3/−1
4.12.2014 23:11

K61a48m82i35l 39S28c29h22w61a25g51e98r 3563366175406

No konečně článek, se kterým se dá v podstatě bez výhrad souhlasit.

S Éčkama je to jednoduché - stačí je přestat kupovat. Když to tak udělají všichni, prostě zmizí. Samozřejmě jsou i obyčejné přírodní přísady označený kódem, ale pak není důvod to skrývat běžně se pak uvádí název za tím kód. V momentě kdy je jenom kód okamžitě vytahuju mobil a hledám, ale to je jenom výjimečné - pokud má zboží super žlutou nebo nějakou utra zelenou barvu je jasné o co jde a není důvod na to ani sahat ;-) Po pár týdnech stejně člověk zjistí, kteří výrobci za něco stojí a kteří se nám snaží prodat jedovatý odpad.

0/−6
4.12.2014 14:08

M47a36r19e72k 67Š53i35m21o59n 2414667518408

Ty ečka byly vymyšlený právě proto, aby se nemusely psát dlouhé názvy a mohly se psát kody a hned se vědělo, jestli je ta látka schválená. A pak ještě dotaz - když je tam napsáno barvivo kurkumín nebo karamel, je to Ečko nebo ne?

+1/0
7.12.2014 4:48

Š97t31ě30p30á37n 15F36r25a43n46c28l 8254939464760

Karamel je E150 (případně s doplněným písmenkem E150a-E150d), kurkumin je E100. Vyhýbat byste se měl E150c a E150d, jinak je to v pohodě...

0/0
10.12.2014 16:57

M93a48r38e37k 74Š95i11m22o61n 2944877808398

Dobře a když si výrobce založí reklamu "bez Éček" a složení je plné názvů, které v Éčkových seznamech samozřejmě jsou.

+2/0
11.12.2014 22:02

Š10t28ě67p87á55n 20F83r33a10n35c16l 8854139424100

"bez éček" znamená bez barviv, konzervantů a aromat. Tedy "bez škodlivých látek". Máte pravdu, že třeba sůl je "taky éčko", takže je ten nápis zavádějící. Pokud vám to vadí, podejte stížnost na obchodní inspekci.

0/0
15.12.2014 12:07

V92e38r30o34n20i27k22a 63V71e12s12e89l33á 7345287184743

Ten chlap na ilustracni fotce vypada, jako by tu pizzu ukradl;-D

+2/0
4.12.2014 12:35

J19a48n 44N14o46v10á56k 7165904668197

to je ale blbost. Klidně sním všechny naráz a blbou náladu mít nebudu.

+5/0
4.12.2014 12:33

M24i37c12h68a19e97l 78M61e11n58s59i14k 8891106550332

Když se pořádně nažeru těstovin - jistěže, se stejnou porcí masa -,

dám si velký hrnek sladkého čaje nebo silné a slaďoučké espresso,

zobnu pár řádků hořké čokolády,

nikdy mi to náladu nezkazí ;-D

(Jinak řečeno: celý článek je snůška blábolů.)

+15/−1
3.12.2014 23:53

M82a17r81e43k 76Š10i86m77o37n 2334617588348

Dost lží paní Svobodová! Další kupa nespolehlivých neověřených faktů! Jděte se zeptat koleg§ na technetu, jak se píší odborné články.

Co se týče aspartamu - je skutečně nejvíce prozkoumanou látkou, ale všechny tyto výzkumy vedly k závěru, že je v normálním dávkování zcela bezpečný. Jen ty testy, které dávkovaly 125 násobné dávky (bezpečné dávkování stanovené Americkým potravinářským úřadem je 8mg/kg hmotnosti), prokázaly nějaký vliv na mozek, ale v dávkování 1g/kg hmotnosti bude mít vliv na nervovou soustavu naprosto cokoliv, co budete denně jíst.

+14/0
3.12.2014 23:46

D34a62l21i31b96o62r 86R73o86z63s25y29p38a22l 7170883846109

Klidně se aspartamem cpěte, když jste přesvědčený o své pravdě. Kdo nechce, nebo nesmí cukr a nedůvěřuje "bezpečnému" aspartamu, může zkusit přírodní sladidlo stévie.

0/−6
3.12.2014 23:56

M56a98r11e81k 18Š58i36m80o60n 2124807408708

Aspartam není to podstatné. Podstatné je, že paní Svobodová píše články tak, že vezme, co kde vyčmuchala na konspiračních webech, nic neověřuje a slepí z toho článek.

Co se týče stévie - nedůvěřujete 1000x prozkoumanému aspartamu, ale důvěřujete stévii, která dosud prozkoumaná nebyla, jen proto, že je "přírodní". Podražec je taky přírodní a používá (tedy spíše používal) v čínské medicíně, ale přitom je silně karcinogenní.

Mimochodem, takhle má vypadat článek (v textu pět odkazů na vědecké články): http://technet.idnes.cz/tradicni-cinsky-lek-je-karcinogeni-d5s-/veda.aspx?c=A130820_162057_veda_mla

+12/0
4.12.2014 0:11

D55a10l52i34b74o79r 36R88o34z35s29y29p18a55l 7220833666499

Stévie samozřejmě "prozkoumána" je. Je vidět, že o ni vůbec nic nevíte. Ale jak jsem psal, cpěte se čím chcete.

0/−3
4.12.2014 0:37

M25a71r73e34k 37Š34i61m38o22n 2474367158228

Chtěl jsem napsat, že nebyla prozkoumaná tak dobře jako aspartam. Ale kontroverze kolem stévie jsou naprosto srovnatelné s kontroverzema kolem aspartamu. Od roku 1991 do roku 1994 byla v USA i EU zakázaná kvůli podezření pro genotoxicitu. Nové studie toxicitu neprokázaly.

Ale nejde o stévii, jde o princip. Pokud by se podobné podezření ukázalo u nějakého syntetického sladidla, tak jsou toho plné konspirační weby a i kdyby se toto podezření vyvrátilo, tak to konspirátoři budou stále opakovat do zblbnutí. Ale jak je to přírodní, tak projde všechno, naopak se ještě říká, že to podezření vymyslela průmyslová lobby.

Pochopte, že toxicita nezávisí na tom, zda je to látka přírodní nebo syntetická, ale záleží jen a jen na konkrétní látce a na výsledcích regulérního testování.

+9/0
4.12.2014 2:19

D83a82l83i58b81o22r 64R64o19z30s29y20p75a55l 7870393276359

Podezření z manipulace průmyslové loby ve prospěch aspartamu tady skutečně je. Já jsem chtěl upozornit, že nejsou jen 2 varianty cukr nebo aspartam. Je tu i další sladidlo a ať si každý zváží čemu dá přednost. Informací je na netu dost, stačí věnovat tomu trochu času a popřemýšlet.

0/−2
4.12.2014 9:45

M47a27r24e90k 55Š39i38m78o98n 2474547748598

Neříkám, že stévie je nutně špatná. Právě se intenzivně zkoumá a zjišťuje se, že možná dokáže brzdit cukrovku 2. typu (zatímco u aspartamu bylo prokázáno, že intoleranci glukózy spíše přivolává). Pokud se zároveň prokáže, že je netoxický a nezvyšuje riziko rakoviny, bylo by to sladidlo budoucnosti.

0/0
7.12.2014 20:48

F21r86a92n23t94i70s39e10k 18M66i12k60e17s 8633147170242

Takovy dobry hamburger je to nejlepsi!!

+1/0
3.12.2014 23:29

J84a81n 34H18e18p79n73a66r 9671924120528

1/ aspartam

2/ acesulfam

3/ cyklamat sodny

4/ sacharin

5/ glutamat sodny

0/0
3.12.2014 23:05

M82i85l64u70š74e 54W59e64l68n94o25v32á 5634180276169

;-DNejíst,nepít,nekouřit!;-D

+6/0
3.12.2014 23:01

D33a53l78i30b24o94r 39R39o88z77s86y78p83a42l 7300143706169

a ještě nedýchat.:-/

+6/0
3.12.2014 23:48
Foto

M15i24r28e74k 51J92a38r62o64š 6302238398

Podařilo se prokázat, že nejdéle budete žít, když se uložíte do hibernace, životní procesy se podchlazením výrazně zpomalují. Ale - je to život?

+6/0
4.12.2014 8:00

G92e85o26r65g48e 61B68u58r72i62a70n 3698401443649

Po precteni diskuze dekuji vsem lidem, co se cpou rafinovanym cukrem, bilou moukou a podobnymi nezdravymi potravinami, ze se programove nedoziji duchodu. V duchodovem systemu na mne takto preci jenom zbyde vic penez. :-)

0/−7
3.12.2014 22:51

V81l76a89d20i81m11í58r 46P20a11v19l34í14č77e30k 5656763745686

...aby ses neblamoval džordži...

+9/0
4.12.2014 0:43

V63l57a84d97i26m64í64r 19P47a55v50l65í13č81e61k 5936973815526

...aby ses neblamoval, džordži...

0/0
4.12.2014 0:44

V33l28a20d83i67m28í38r 60P59a34v68l83í50č13e63k 5686953275296

...trochu jsem to přehnal a nejde to smazat - promiň džordži...

0/0
4.12.2014 0:46

A14d21a65m 45K92l37u72k54a 4677686100950

No abych pravdu řekl ještě jsem neviděl smutnýho člověka s pořádnou pizzou...

+24/−1
3.12.2014 22:26

J67a71n 77S92t25a40r38ý 8747240572455

....studie na zvířatech ukázaly.....defekty plodů u těhotných žen.

Mohla by autorka alespoň trochu přiblížit jak se výše uvedená studie provádí? ;-D8-o

+9/0
3.12.2014 22:11

M36i58c86h31a81e80l 62M77e97n34s12i64k 8331286170532

Napadá mne jen jediný výklad uvedené věty: pes, kůň nebo osel, co žral umělá sladidla, a zbouchnutá zoofilka ;-D

A pak že mezidruhové křížení není možné!

+5/0
3.12.2014 23:47

D47a73n 90S64v15o90b64o67d87a 9810410845756

" Aspartan MUZE" hmmm takze informace o nicem , to ze neco MUZE uskodit

+8/0
3.12.2014 21:57

M79a86r90e38k 96Š18i10m66o77n 2844337858868

Hlavně je to informace z neověřených zdrojů.

+1/0
3.12.2014 23:47

V47i27k69t47o75r 38Z91á21b31r31a75n83s54k70ý 3520958654233

Škodlivým látkám a analogům (náhražkám) se dnes v potravinách již vyhnout nelze. Upínání se k omezení jedné složky potravy nestačí. Někdy je to i škodlivé (žádné tuky, žádné cukry...).

Základní pravidlo je, stravovat se pestře, pokud možno z domácích zdrojů. To chce nenakupovat komplexní potraviny (jídla), ale pokud možno jednotlivé složky (maso, mléko, máslo, kvalitní pečivo,...) a mít pod kontrolou jejich složení a zdroje.

Zastávám názor, že je lepší k obědu kváskový pšenično-žitný chléb s máslem, šunkou a skutečným sýrem a zeleninou, než oběd (meníčko) v průměrné hospodě. Vyjde to i levněji, je to rychlejší, zdravější, efektivnější. Pestrost však musí být zachována.

Heslo Vím, co jím, není jen slogan ministra Jurečky. Je to základ správné výživy. A pak nastupují otázky, kolik jíst, kdy a jak. Ale to je již jiná káva. :-)

+1/−1
3.12.2014 21:32

Z92d79e46n23ě57k 31W76e41r89n19h45a47r17t 6227795812148

Některá éčka jsou přímo smrtící a přesto se běžně používají. Namátkou mě napadá třeba E408, E901, E260, E150 nebo dokonce E160. Všechny produkty, které v sobě mají éčka, by se měly zakázat!

+6/−8
3.12.2014 20:09

P77a29v70e21l 93K18a47r87e75s 8680173306333

tak to držíte hladovku,ne?

+6/0
3.12.2014 20:42

V55i95k35t88o66r 71Z93á66b79r56a88n54s60k59ý 3310218844373

Není třeba úplně zpanikařit.

Éčkem jsou také označovány např. kuchyňská sůl, kyselina ascorbová (= vitamín C) apod. :-)

+8/−1
3.12.2014 21:03

Z76b41y89n70ě90k 86Š93a32f68a52r14č20í42k 5117728815874

Divím se, že nezmínil jako první E513, kyselinu sírovou. ;-D

0/0
3.12.2014 21:09

J21a91n 20S86e90d24l42á83k 9612897646144

takže žádné víno a sýry

+3/0
3.12.2014 21:37

V62i85k38t53o57r 31Z92á56b23r15a64n96s79k77ý 3700978374513

Proč? Naopak, sýr je bratrem vína, jak říká p. Magni. :-)

0/0
3.12.2014 22:07

J78a22n 58S86e48d32l73á45k 9652537986554

;-DR^

+1/0
3.12.2014 21:40

M13a41r41e13k 48Š50i33m13o56n 2254597948648

Pozor, neskákat na špek, je to vtip:

E408: pekařské droždí

E901: včelí vosk

E260: ocet

E150: karamel

E160: karoten - mrkvové barvivo

+1/0
3.12.2014 23:53

J77a15n 32M92e44r63t22a 3622620221348

Sakra, napálil jsem se! :)

+3/0
4.12.2014 0:31

I50g37o51r 15H34r57u56s89o69v15s18k47y 2759459383940

to znaci, ze by ste nekonzumoval potravinu s obsahom: E 460, 461, 462, 464, 466, 467, 300, 306,163, 160, 321, 1510, 300, 440, 421, 941, 948, 290. v tom pripade by ste odmietol zjest cucoriedku prave odtrhnutu z kriku. /pomozte mi, cucoriedka je tusim ceska boruvka?/

0/0
10.12.2014 11:30

Š87t10ě55p18á12n 70F87r37a18n67c59l 8314159204930

No, tak třeba na E150c a E150d jsou někteří lidé alergičtí.

0/0
10.12.2014 17:01

H89a77n78a 90F23i10n95k61o51v89á 1126485734186

Mně spíš zkazí náladu, když si nemůžu dát to, na co mám právě chuť. Myslím, že tělo si řekne, co potřebuje... Naopak spíš škodí ten stres z toho, že má člověk na něco chuť a nemůže si to ze "zdravotních důvodů" dopřát.

+16/0
3.12.2014 19:09

V10i23k55t67o28r 83Z67á73b21r78a41n35s79k26ý 3950488884403

Rozšířená teorie. Také jako např. pro jednou neuškodí. Jak to však dopadá, pohleďte na ulici.

Vaše tělo si možná řekne, ale netuší, že dostane po chemické stránce škodlivý koktejl.

Pokud si člověk dovede vysvětlit, že mu něco škodí, pak nemá stres z toho, že si to odepře. Naopak si může lebedit, že se zase jednou vyhnul nějakému blívajzu.

Je to otázka postoje. :-)

+2/−11
3.12.2014 21:08







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.