Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Pět potravinových přísad, které vám zkazí náladu

Jste z ničeho nic mrzutí a rozladění, aniž byste věděli proč? Možná jste před chvílí dojedli pizzu nebo vypili sladkou limonádu. Výběr jídla totiž může ovlivnit nejen velikost pasu, ale také myšlení a pocity.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V44á64c92l69a79v 56H40o98s92c82h 8376138762491

jim co mi naserviruji, destilka neni uplne to prave oriskove.

0/0
14.12.2014 23:09

A37l91e83š 79L14i42s57o56v70s92k81ý 9242244673758

Je to srandovní, jak se nás snaží masírovat, že skutky a smýšlení člověka záleží na tom, co jí. Bylo to v jakémsi testu jakési hospody, co totálně propadla, a v závěru stálo: "Jak po takovémto obědě můžete mít ěnjaké kreativní myšlenky?" No prostě prča.

0/0
14.12.2014 11:50

A65n29t30o32n90í20n 29S58e93b10e70r52a 7103768830179

Já když se pořádně najím, slušná porce a chutnalo mi, tak mám vždy dobrou náladu. Ať sním jídlo s jakýmkoli obsahem. ;-D

0/0
13.12.2014 18:39


M60i57c67h19a94l 88D68v72o73ř12á86k 5925108873640

Jakým způsobem jste dospěla k názoru , že Mexická jídla obsahují glutaman ???!!! , kvůli rajčatům , nebo z jakých zdrojů jste čerpala ??? tento článek je MAXIMÁLNÍ MARAST

+1/0
12.12.2014 12:48

J41i72ř32í 37M62a16c80e85k 3385185434881

Mexická jídla ho nejspíš neobsahují. Ale u parodií na mexická jídla z českých "mexických" restaurací je výskyt pravděpodovný.

0/0
12.12.2014 12:56

F78r42a89n57t79i86š85e31k 66E56l57i80á75š 6597563575876

Já nemám čas a nechci přemýšlet nad tím, co jím. Vždy se rozhoduju podle chuti. V restauracích výhradně podle vstřícnosti personálu.

0/0
12.12.2014 7:49

P32e35t58r16a 45B38r78a76b48c30o10v79á 4718386102606

Lidé chtějí jíst co jím chutná a to jsou přesně ty potraviny, které by se jíst neměly. A je to proto, že nám tyto potraviny nacpou v reklamách (obzvlášť dětěm) a většina z těchto potravin založených na sladké chuti a (nebo) obsahu jednoduchých cukrů je návykových. 

No a výrobci se pak snaží nám nacpat pseudozdravé potraviny, ve kterých jsou buď přidané vitamíny, nebo pár šlupiček ze zrna a tak se mohou označovat jako "zdravé" :-)

Kdo přemýšlí a jí racionálně, tak nejen ušetří své zdraví, ale i peníze. Doporučuji si přečíst tento zajímavý článek: http://www.leky-poradna.cz/blog/hubnuti.htm

+3/−1
4.12.2014 23:11

K98a89m39i83l 53S17c15h23w65a97g84e24r 3503606125596

No konečně článek, se kterým se dá v podstatě bez výhrad souhlasit.

S Éčkama je to jednoduché - stačí je přestat kupovat. Když to tak udělají všichni, prostě zmizí. Samozřejmě jsou i obyčejné přírodní přísady označený kódem, ale pak není důvod to skrývat běžně se pak uvádí název za tím kód. V momentě kdy je jenom kód okamžitě vytahuju mobil a hledám, ale to je jenom výjimečné - pokud má zboží super žlutou nebo nějakou utra zelenou barvu je jasné o co jde a není důvod na to ani sahat ;-) Po pár týdnech stejně člověk zjistí, kteří výrobci za něco stojí a kteří se nám snaží prodat jedovatý odpad.

0/−6
4.12.2014 14:08

M32a96r16e81k 84Š82i43m14o20n 2794407668858

Ty ečka byly vymyšlený právě proto, aby se nemusely psát dlouhé názvy a mohly se psát kody a hned se vědělo, jestli je ta látka schválená. A pak ještě dotaz - když je tam napsáno barvivo kurkumín nebo karamel, je to Ečko nebo ne?

+1/0
7.12.2014 4:48

Š51t93ě27p57á29n 75F69r26a73n44c25l 8304449494460

Karamel je E150 (případně s doplněným písmenkem E150a-E150d), kurkumin je E100. Vyhýbat byste se měl E150c a E150d, jinak je to v pohodě...

0/0
10.12.2014 16:57

M53a64r36e86k 27Š50i56m74o32n 2284757258558

Dobře a když si výrobce založí reklamu "bez Éček" a složení je plné názvů, které v Éčkových seznamech samozřejmě jsou.

+2/0
11.12.2014 22:02

Š35t73ě72p75á48n 37F24r13a66n66c30l 8844429424570

"bez éček" znamená bez barviv, konzervantů a aromat. Tedy "bez škodlivých látek". Máte pravdu, že třeba sůl je "taky éčko", takže je ten nápis zavádějící. Pokud vám to vadí, podejte stížnost na obchodní inspekci.

0/0
15.12.2014 12:07

V62e89r61o50n43i95k59a 54V53e52s48e45l93á 7295937384533

Ten chlap na ilustracni fotce vypada, jako by tu pizzu ukradl;-D

+2/0
4.12.2014 12:35

J59a24n 90N10o70v49á80k 7165344428857

to je ale blbost. Klidně sním všechny naráz a blbou náladu mít nebudu.

+5/0
4.12.2014 12:33

M96i15c12h84a17e98l 21M42e65n35s81i58k 8741286280322

Když se pořádně nažeru těstovin - jistěže, se stejnou porcí masa -,

dám si velký hrnek sladkého čaje nebo silné a slaďoučké espresso,

zobnu pár řádků hořké čokolády,

nikdy mi to náladu nezkazí ;-D

(Jinak řečeno: celý článek je snůška blábolů.)

+15/−1
3.12.2014 23:53

M10a91r30e83k 72Š37i76m34o27n 2504577908508

Dost lží paní Svobodová! Další kupa nespolehlivých neověřených faktů! Jděte se zeptat koleg§ na technetu, jak se píší odborné články.

Co se týče aspartamu - je skutečně nejvíce prozkoumanou látkou, ale všechny tyto výzkumy vedly k závěru, že je v normálním dávkování zcela bezpečný. Jen ty testy, které dávkovaly 125 násobné dávky (bezpečné dávkování stanovené Americkým potravinářským úřadem je 8mg/kg hmotnosti), prokázaly nějaký vliv na mozek, ale v dávkování 1g/kg hmotnosti bude mít vliv na nervovou soustavu naprosto cokoliv, co budete denně jíst.

+14/0
3.12.2014 23:46

D80a43l18i62b73o57r 48R49o62z37s94y17p61a72l 7280773646259

Klidně se aspartamem cpěte, když jste přesvědčený o své pravdě. Kdo nechce, nebo nesmí cukr a nedůvěřuje "bezpečnému" aspartamu, může zkusit přírodní sladidlo stévie.

0/−6
3.12.2014 23:56

M81a51r26e80k 23Š14i58m23o68n 2374777668658

Aspartam není to podstatné. Podstatné je, že paní Svobodová píše články tak, že vezme, co kde vyčmuchala na konspiračních webech, nic neověřuje a slepí z toho článek.

Co se týče stévie - nedůvěřujete 1000x prozkoumanému aspartamu, ale důvěřujete stévii, která dosud prozkoumaná nebyla, jen proto, že je "přírodní". Podražec je taky přírodní a používá (tedy spíše používal) v čínské medicíně, ale přitom je silně karcinogenní.

Mimochodem, takhle má vypadat článek (v textu pět odkazů na vědecké články): http://technet.idnes.cz/tradicni-cinsky-lek-je-karcinogeni-d5s-/veda.aspx?c=A130820_162057_veda_mla

+12/0
4.12.2014 0:11

D50a30l90i84b90o73r 94R11o69z79s82y46p64a35l 7750203646589

Stévie samozřejmě "prozkoumána" je. Je vidět, že o ni vůbec nic nevíte. Ale jak jsem psal, cpěte se čím chcete.

0/−3
4.12.2014 0:37

M55a62r35e75k 49Š33i98m29o14n 2144597878218

Chtěl jsem napsat, že nebyla prozkoumaná tak dobře jako aspartam. Ale kontroverze kolem stévie jsou naprosto srovnatelné s kontroverzema kolem aspartamu. Od roku 1991 do roku 1994 byla v USA i EU zakázaná kvůli podezření pro genotoxicitu. Nové studie toxicitu neprokázaly.

Ale nejde o stévii, jde o princip. Pokud by se podobné podezření ukázalo u nějakého syntetického sladidla, tak jsou toho plné konspirační weby a i kdyby se toto podezření vyvrátilo, tak to konspirátoři budou stále opakovat do zblbnutí. Ale jak je to přírodní, tak projde všechno, naopak se ještě říká, že to podezření vymyslela průmyslová lobby.

Pochopte, že toxicita nezávisí na tom, zda je to látka přírodní nebo syntetická, ale záleží jen a jen na konkrétní látce a na výsledcích regulérního testování.

+9/0
4.12.2014 2:19

D71a95l70i53b86o69r 86R36o14z68s23y21p71a43l 7440583786829

Podezření z manipulace průmyslové loby ve prospěch aspartamu tady skutečně je. Já jsem chtěl upozornit, že nejsou jen 2 varianty cukr nebo aspartam. Je tu i další sladidlo a ať si každý zváží čemu dá přednost. Informací je na netu dost, stačí věnovat tomu trochu času a popřemýšlet.

0/−2
4.12.2014 9:45

M12a14r78e31k 14Š40i74m79o67n 2854707688908

Neříkám, že stévie je nutně špatná. Právě se intenzivně zkoumá a zjišťuje se, že možná dokáže brzdit cukrovku 2. typu (zatímco u aspartamu bylo prokázáno, že intoleranci glukózy spíše přivolává). Pokud se zároveň prokáže, že je netoxický a nezvyšuje riziko rakoviny, bylo by to sladidlo budoucnosti.

0/0
7.12.2014 20:48

F50r81a67n21t49i92s80e87k 50M77i31k51e92s 8213637760892

Takovy dobry hamburger je to nejlepsi!!

+1/0
3.12.2014 23:29

J64a70n 34H31e57p83n42a49r 9901404770168

1/ aspartam

2/ acesulfam

3/ cyklamat sodny

4/ sacharin

5/ glutamat sodny

0/0
3.12.2014 23:05

M12i11l65u44š77e 72W38e13l32n93o64v96á 5934610366569

;-DNejíst,nepít,nekouřit!;-D

+6/0
3.12.2014 23:01

D79a20l28i20b13o76r 30R98o43z69s92y97p35a70l 7580623126819

a ještě nedýchat.:-/

+6/0
3.12.2014 23:48
Foto

M47i75r65e17k 24J48a35r73o67š 6702168378

Podařilo se prokázat, že nejdéle budete žít, když se uložíte do hibernace, životní procesy se podchlazením výrazně zpomalují. Ale - je to život?

+6/0
4.12.2014 8:00

G37e95o57r84g69e 80B21u67r13i35a79n 3658101183789

Po precteni diskuze dekuji vsem lidem, co se cpou rafinovanym cukrem, bilou moukou a podobnymi nezdravymi potravinami, ze se programove nedoziji duchodu. V duchodovem systemu na mne takto preci jenom zbyde vic penez. :-)

0/−7
3.12.2014 22:51

V40l76a60d45i11m94í21r 23P59a89v71l94í79č84e39k 5186593925166

...aby ses neblamoval džordži...

+9/0
4.12.2014 0:43

V42l95a50d49i11m76í51r 44P77a22v95l98í17č16e68k 5936953175346

...aby ses neblamoval, džordži...

0/0
4.12.2014 0:44

V14l41a25d81i97m93í96r 84P40a81v73l26í30č71e92k 5756813895376

...trochu jsem to přehnal a nejde to smazat - promiň džordži...

0/0
4.12.2014 0:46

A58d67a59m 59K43l10u63k89a 4647886210890

No abych pravdu řekl ještě jsem neviděl smutnýho člověka s pořádnou pizzou...

+24/−1
3.12.2014 22:26

J43a11n 34S88t73a27r23ý 8527540142915

....studie na zvířatech ukázaly.....defekty plodů u těhotných žen.

Mohla by autorka alespoň trochu přiblížit jak se výše uvedená studie provádí? ;-D8-o

+9/0
3.12.2014 22:11

M20i62c13h95a74e37l 23M40e85n14s67i58k 8661546810802

Napadá mne jen jediný výklad uvedené věty: pes, kůň nebo osel, co žral umělá sladidla, a zbouchnutá zoofilka ;-D

A pak že mezidruhové křížení není možné!

+5/0
3.12.2014 23:47

D81a43n 13S42v95o29b90o40d25a 9940820285586

" Aspartan MUZE" hmmm takze informace o nicem , to ze neco MUZE uskodit

+8/0
3.12.2014 21:57

M68a46r81e53k 74Š48i96m39o14n 2874627508578

Hlavně je to informace z neověřených zdrojů.

+1/0
3.12.2014 23:47

V34i85k74t51o66r 43Z91á45b41r18a50n70s95k90ý 3710728804783

Škodlivým látkám a analogům (náhražkám) se dnes v potravinách již vyhnout nelze. Upínání se k omezení jedné složky potravy nestačí. Někdy je to i škodlivé (žádné tuky, žádné cukry...).

Základní pravidlo je, stravovat se pestře, pokud možno z domácích zdrojů. To chce nenakupovat komplexní potraviny (jídla), ale pokud možno jednotlivé složky (maso, mléko, máslo, kvalitní pečivo,...) a mít pod kontrolou jejich složení a zdroje.

Zastávám názor, že je lepší k obědu kváskový pšenično-žitný chléb s máslem, šunkou a skutečným sýrem a zeleninou, než oběd (meníčko) v průměrné hospodě. Vyjde to i levněji, je to rychlejší, zdravější, efektivnější. Pestrost však musí být zachována.

Heslo Vím, co jím, není jen slogan ministra Jurečky. Je to základ správné výživy. A pak nastupují otázky, kolik jíst, kdy a jak. Ale to je již jiná káva. :-)

+1/−1
3.12.2014 21:32

Z53d94e81n27ě66k 85W14e91r16n83h51a77r55t 6507915472938

Některá éčka jsou přímo smrtící a přesto se běžně používají. Namátkou mě napadá třeba E408, E901, E260, E150 nebo dokonce E160. Všechny produkty, které v sobě mají éčka, by se měly zakázat!

+6/−8
3.12.2014 20:09

P15a65v72e38l 49K35a22r36e38s 8400823786563

tak to držíte hladovku,ne?

+6/0
3.12.2014 20:42

V35i65k33t18o19r 55Z75á17b28r87a47n74s37k18ý 3930638624103

Není třeba úplně zpanikařit.

Éčkem jsou také označovány např. kuchyňská sůl, kyselina ascorbová (= vitamín C) apod. :-)

+8/−1
3.12.2014 21:03

Z78b58y95n65ě17k 17Š50a14f68a68r90č38í54k 5317228585584

Divím se, že nezmínil jako první E513, kyselinu sírovou. ;-D

0/0
3.12.2014 21:09

J84a54n 46S40e46d70l86á85k 9762357626214

takže žádné víno a sýry

+3/0
3.12.2014 21:37

V27i28k71t75o39r 13Z29á60b68r58a25n67s14k85ý 3160268884423

Proč? Naopak, sýr je bratrem vína, jak říká p. Magni. :-)

0/0
3.12.2014 22:07

J25a61n 77S59e19d19l25á68k 9422867186794

;-DR^

+1/0
3.12.2014 21:40

M39a81r87e91k 50Š50i28m61o25n 2274927978888

Pozor, neskákat na špek, je to vtip:

E408: pekařské droždí

E901: včelí vosk

E260: ocet

E150: karamel

E160: karoten - mrkvové barvivo

+1/0
3.12.2014 23:53

J35a38n 78M35e59r63t70a 3952430191108

Sakra, napálil jsem se! :)

+3/0
4.12.2014 0:31

I43g67o18r 62H59r69u70s41o51v88s29k42y 2799229443650

to znaci, ze by ste nekonzumoval potravinu s obsahom: E 460, 461, 462, 464, 466, 467, 300, 306,163, 160, 321, 1510, 300, 440, 421, 941, 948, 290. v tom pripade by ste odmietol zjest cucoriedku prave odtrhnutu z kriku. /pomozte mi, cucoriedka je tusim ceska boruvka?/

0/0
10.12.2014 11:30

Š97t36ě27p96á68n 79F69r82a79n46c43l 8814339474820

No, tak třeba na E150c a E150d jsou někteří lidé alergičtí.

0/0
10.12.2014 17:01

H94a72n86a 58F82i41n64k12o54v56á 1606555104156

Mně spíš zkazí náladu, když si nemůžu dát to, na co mám právě chuť. Myslím, že tělo si řekne, co potřebuje... Naopak spíš škodí ten stres z toho, že má člověk na něco chuť a nemůže si to ze "zdravotních důvodů" dopřát.

+16/0
3.12.2014 19:09

V95i98k23t24o97r 72Z69á26b21r40a62n96s35k82ý 3230368874183

Rozšířená teorie. Také jako např. pro jednou neuškodí. Jak to však dopadá, pohleďte na ulici.

Vaše tělo si možná řekne, ale netuší, že dostane po chemické stránce škodlivý koktejl.

Pokud si člověk dovede vysvětlit, že mu něco škodí, pak nemá stres z toho, že si to odepře. Naopak si může lebedit, že se zase jednou vyhnul nějakému blívajzu.

Je to otázka postoje. :-)

+2/−11
3.12.2014 21:08







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.