Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Pět potravinových přísad, které vám zkazí náladu

Jste z ničeho nic mrzutí a rozladění, aniž byste věděli proč? Možná jste před chvílí dojedli pizzu nebo vypili sladkou limonádu. Výběr jídla totiž může ovlivnit nejen velikost pasu, ale také myšlení a pocity.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V48á40c67l14a88v 87H55o44s51c40h 8566388912191

jim co mi naserviruji, destilka neni uplne to prave oriskove.

0/0
14.12.2014 23:09

A81l13e31š 72L91i29s24o24v11s35k74ý 9192574183848

Je to srandovní, jak se nás snaží masírovat, že skutky a smýšlení člověka záleží na tom, co jí. Bylo to v jakémsi testu jakési hospody, co totálně propadla, a v závěru stálo: "Jak po takovémto obědě můžete mít ěnjaké kreativní myšlenky?" No prostě prča.

0/0
14.12.2014 11:50

A59n21t86o16n48í45n 45S21e30b18e54r29a 7443878850459

Já když se pořádně najím, slušná porce a chutnalo mi, tak mám vždy dobrou náladu. Ať sním jídlo s jakýmkoli obsahem. ;-D

0/0
13.12.2014 18:39

M42i53c90h60a78l 38D63v59o34ř75á33k 5395428393780

Jakým způsobem jste dospěla k názoru , že Mexická jídla obsahují glutaman ???!!! , kvůli rajčatům , nebo z jakých zdrojů jste čerpala ??? tento článek je MAXIMÁLNÍ MARAST

+1/0
12.12.2014 12:48

J40i46ř59í 91M29a69c31e52k 3725465904101

Mexická jídla ho nejspíš neobsahují. Ale u parodií na mexická jídla z českých "mexických" restaurací je výskyt pravděpodovný.

0/0
12.12.2014 12:56

F63r46a98n78t35i25š89e42k 65E65l57i15á30š 6567373815726

Já nemám čas a nechci přemýšlet nad tím, co jím. Vždy se rozhoduju podle chuti. V restauracích výhradně podle vstřícnosti personálu.

0/0
12.12.2014 7:49

P21e16t78r90a 39B24r81a83b95c65o74v20á 4118276232866

Lidé chtějí jíst co jím chutná a to jsou přesně ty potraviny, které by se jíst neměly. A je to proto, že nám tyto potraviny nacpou v reklamách (obzvlášť dětěm) a většina z těchto potravin založených na sladké chuti a (nebo) obsahu jednoduchých cukrů je návykových. 

No a výrobci se pak snaží nám nacpat pseudozdravé potraviny, ve kterých jsou buď přidané vitamíny, nebo pár šlupiček ze zrna a tak se mohou označovat jako "zdravé" :-)

Kdo přemýšlí a jí racionálně, tak nejen ušetří své zdraví, ale i peníze. Doporučuji si přečíst tento zajímavý článek: http://www.leky-poradna.cz/blog/hubnuti.htm

+3/−1
4.12.2014 23:11

K37a98m23i34l 95S96c23h52w95a22g73e88r 3533706715426

No konečně článek, se kterým se dá v podstatě bez výhrad souhlasit.

S Éčkama je to jednoduché - stačí je přestat kupovat. Když to tak udělají všichni, prostě zmizí. Samozřejmě jsou i obyčejné přírodní přísady označený kódem, ale pak není důvod to skrývat běžně se pak uvádí název za tím kód. V momentě kdy je jenom kód okamžitě vytahuju mobil a hledám, ale to je jenom výjimečné - pokud má zboží super žlutou nebo nějakou utra zelenou barvu je jasné o co jde a není důvod na to ani sahat ;-) Po pár týdnech stejně člověk zjistí, kteří výrobci za něco stojí a kteří se nám snaží prodat jedovatý odpad.

0/−6
4.12.2014 14:08

M48a78r60e40k 22Š19i34m31o27n 2944397588248

Ty ečka byly vymyšlený právě proto, aby se nemusely psát dlouhé názvy a mohly se psát kody a hned se vědělo, jestli je ta látka schválená. A pak ještě dotaz - když je tam napsáno barvivo kurkumín nebo karamel, je to Ečko nebo ne?

+1/0
7.12.2014 4:48

Š31t63ě48p43á27n 92F57r23a57n76c24l 8914369934260

Karamel je E150 (případně s doplněným písmenkem E150a-E150d), kurkumin je E100. Vyhýbat byste se měl E150c a E150d, jinak je to v pohodě...

0/0
10.12.2014 16:57

M49a92r39e35k 93Š41i70m31o65n 2824747288748

Dobře a když si výrobce založí reklamu "bez Éček" a složení je plné názvů, které v Éčkových seznamech samozřejmě jsou.

+2/0
11.12.2014 22:02

Š90t17ě11p67á63n 37F74r58a35n54c35l 8774239284900

"bez éček" znamená bez barviv, konzervantů a aromat. Tedy "bez škodlivých látek". Máte pravdu, že třeba sůl je "taky éčko", takže je ten nápis zavádějící. Pokud vám to vadí, podejte stížnost na obchodní inspekci.

0/0
15.12.2014 12:07

V46e48r85o24n17i80k33a 64V13e64s81e59l42á 7815607524733

Ten chlap na ilustracni fotce vypada, jako by tu pizzu ukradl;-D

+2/0
4.12.2014 12:35

J82a32n 50N74o56v37á97k 7295674248487

to je ale blbost. Klidně sním všechny naráz a blbou náladu mít nebudu.

+5/0
4.12.2014 12:33

M13i56c79h22a79e29l 28M44e88n13s66i19k 8821466630982

Když se pořádně nažeru těstovin - jistěže, se stejnou porcí masa -,

dám si velký hrnek sladkého čaje nebo silné a slaďoučké espresso,

zobnu pár řádků hořké čokolády,

nikdy mi to náladu nezkazí ;-D

(Jinak řečeno: celý článek je snůška blábolů.)

+15/−1
3.12.2014 23:53

M54a24r26e52k 92Š82i13m40o95n 2504367898208

Dost lží paní Svobodová! Další kupa nespolehlivých neověřených faktů! Jděte se zeptat koleg§ na technetu, jak se píší odborné články.

Co se týče aspartamu - je skutečně nejvíce prozkoumanou látkou, ale všechny tyto výzkumy vedly k závěru, že je v normálním dávkování zcela bezpečný. Jen ty testy, které dávkovaly 125 násobné dávky (bezpečné dávkování stanovené Americkým potravinářským úřadem je 8mg/kg hmotnosti), prokázaly nějaký vliv na mozek, ale v dávkování 1g/kg hmotnosti bude mít vliv na nervovou soustavu naprosto cokoliv, co budete denně jíst.

+14/0
3.12.2014 23:46

D86a94l49i66b84o60r 56R83o68z79s22y63p26a63l 7690263226669

Klidně se aspartamem cpěte, když jste přesvědčený o své pravdě. Kdo nechce, nebo nesmí cukr a nedůvěřuje "bezpečnému" aspartamu, může zkusit přírodní sladidlo stévie.

0/−6
3.12.2014 23:56

M38a91r37e52k 14Š51i71m54o30n 2524487268398

Aspartam není to podstatné. Podstatné je, že paní Svobodová píše články tak, že vezme, co kde vyčmuchala na konspiračních webech, nic neověřuje a slepí z toho článek.

Co se týče stévie - nedůvěřujete 1000x prozkoumanému aspartamu, ale důvěřujete stévii, která dosud prozkoumaná nebyla, jen proto, že je "přírodní". Podražec je taky přírodní a používá (tedy spíše používal) v čínské medicíně, ale přitom je silně karcinogenní.

Mimochodem, takhle má vypadat článek (v textu pět odkazů na vědecké články): http://technet.idnes.cz/tradicni-cinsky-lek-je-karcinogeni-d5s-/veda.aspx?c=A130820_162057_veda_mla

+12/0
4.12.2014 0:11

D92a38l33i11b18o26r 52R97o85z17s24y84p44a13l 7880763296439

Stévie samozřejmě "prozkoumána" je. Je vidět, že o ni vůbec nic nevíte. Ale jak jsem psal, cpěte se čím chcete.

0/−3
4.12.2014 0:37

M24a82r83e96k 96Š81i44m90o97n 2934397398138

Chtěl jsem napsat, že nebyla prozkoumaná tak dobře jako aspartam. Ale kontroverze kolem stévie jsou naprosto srovnatelné s kontroverzema kolem aspartamu. Od roku 1991 do roku 1994 byla v USA i EU zakázaná kvůli podezření pro genotoxicitu. Nové studie toxicitu neprokázaly.

Ale nejde o stévii, jde o princip. Pokud by se podobné podezření ukázalo u nějakého syntetického sladidla, tak jsou toho plné konspirační weby a i kdyby se toto podezření vyvrátilo, tak to konspirátoři budou stále opakovat do zblbnutí. Ale jak je to přírodní, tak projde všechno, naopak se ještě říká, že to podezření vymyslela průmyslová lobby.

Pochopte, že toxicita nezávisí na tom, zda je to látka přírodní nebo syntetická, ale záleží jen a jen na konkrétní látce a na výsledcích regulérního testování.

+9/0
4.12.2014 2:19

D45a52l50i28b34o91r 61R61o98z69s67y52p84a23l 7660683476829

Podezření z manipulace průmyslové loby ve prospěch aspartamu tady skutečně je. Já jsem chtěl upozornit, že nejsou jen 2 varianty cukr nebo aspartam. Je tu i další sladidlo a ať si každý zváží čemu dá přednost. Informací je na netu dost, stačí věnovat tomu trochu času a popřemýšlet.

0/−2
4.12.2014 9:45

M76a11r19e34k 43Š54i94m40o50n 2664267288578

Neříkám, že stévie je nutně špatná. Právě se intenzivně zkoumá a zjišťuje se, že možná dokáže brzdit cukrovku 2. typu (zatímco u aspartamu bylo prokázáno, že intoleranci glukózy spíše přivolává). Pokud se zároveň prokáže, že je netoxický a nezvyšuje riziko rakoviny, bylo by to sladidlo budoucnosti.

0/0
7.12.2014 20:48

F67r55a14n78t42i93s83e63k 83M66i80k24e23s 8253537220682

Takovy dobry hamburger je to nejlepsi!!

+1/0
3.12.2014 23:29

J76a31n 59H21e61p38n92a20r 9191944330938

1/ aspartam

2/ acesulfam

3/ cyklamat sodny

4/ sacharin

5/ glutamat sodny

0/0
3.12.2014 23:05

M50i93l44u80š21e 10W96e80l43n34o74v62á 5284920436389

;-DNejíst,nepít,nekouřit!;-D

+6/0
3.12.2014 23:01

D19a29l39i50b27o80r 89R94o67z45s15y26p20a67l 7330983606699

a ještě nedýchat.:-/

+6/0
3.12.2014 23:48
Foto

M43i72r45e42k 11J25a56r41o35š 6522568958

Podařilo se prokázat, že nejdéle budete žít, když se uložíte do hibernace, životní procesy se podchlazením výrazně zpomalují. Ale - je to život?

+6/0
4.12.2014 8:00

G92e68o94r63g10e 88B64u81r75i68a14n 3498231753939

Po precteni diskuze dekuji vsem lidem, co se cpou rafinovanym cukrem, bilou moukou a podobnymi nezdravymi potravinami, ze se programove nedoziji duchodu. V duchodovem systemu na mne takto preci jenom zbyde vic penez. :-)

0/−7
3.12.2014 22:51

V79l69a74d10i74m12í58r 58P69a91v75l28í24č93e85k 5556463475706

...aby ses neblamoval džordži...

+9/0
4.12.2014 0:43

V52l45a30d55i66m43í43r 78P93a73v67l94í29č35e30k 5756713595516

...aby ses neblamoval, džordži...

0/0
4.12.2014 0:44

V80l93a44d19i34m71í34r 69P50a86v88l23í66č11e51k 5326583595236

...trochu jsem to přehnal a nejde to smazat - promiň džordži...

0/0
4.12.2014 0:46

A18d65a41m 33K63l84u12k95a 4567916930270

No abych pravdu řekl ještě jsem neviděl smutnýho člověka s pořádnou pizzou...

+24/−1
3.12.2014 22:26

J24a94n 94S66t76a18r35ý 8947830422725

....studie na zvířatech ukázaly.....defekty plodů u těhotných žen.

Mohla by autorka alespoň trochu přiblížit jak se výše uvedená studie provádí? ;-D8-o

+9/0
3.12.2014 22:11

M92i90c14h59a11e93l 77M12e70n26s57i51k 8841496690792

Napadá mne jen jediný výklad uvedené věty: pes, kůň nebo osel, co žral umělá sladidla, a zbouchnutá zoofilka ;-D

A pak že mezidruhové křížení není možné!

+5/0
3.12.2014 23:47

D34a32n 74S77v77o56b69o74d27a 9710440735246

" Aspartan MUZE" hmmm takze informace o nicem , to ze neco MUZE uskodit

+8/0
3.12.2014 21:57

M32a63r38e74k 91Š47i41m59o35n 2114127778898

Hlavně je to informace z neověřených zdrojů.

+1/0
3.12.2014 23:47

V32i11k65t53o19r 26Z16á37b11r72a19n64s94k46ý 3310388424383

Škodlivým látkám a analogům (náhražkám) se dnes v potravinách již vyhnout nelze. Upínání se k omezení jedné složky potravy nestačí. Někdy je to i škodlivé (žádné tuky, žádné cukry...).

Základní pravidlo je, stravovat se pestře, pokud možno z domácích zdrojů. To chce nenakupovat komplexní potraviny (jídla), ale pokud možno jednotlivé složky (maso, mléko, máslo, kvalitní pečivo,...) a mít pod kontrolou jejich složení a zdroje.

Zastávám názor, že je lepší k obědu kváskový pšenično-žitný chléb s máslem, šunkou a skutečným sýrem a zeleninou, než oběd (meníčko) v průměrné hospodě. Vyjde to i levněji, je to rychlejší, zdravější, efektivnější. Pestrost však musí být zachována.

Heslo Vím, co jím, není jen slogan ministra Jurečky. Je to základ správné výživy. A pak nastupují otázky, kolik jíst, kdy a jak. Ale to je již jiná káva. :-)

+1/−1
3.12.2014 21:32

Z59d14e87n48ě62k 29W76e91r11n38h30a98r31t 6717985862338

Některá éčka jsou přímo smrtící a přesto se běžně používají. Namátkou mě napadá třeba E408, E901, E260, E150 nebo dokonce E160. Všechny produkty, které v sobě mají éčka, by se měly zakázat!

+6/−8
3.12.2014 20:09

P68a18v73e61l 27K66a86r31e89s 8280203956113

tak to držíte hladovku,ne?

+6/0
3.12.2014 20:42

V20i30k91t71o52r 73Z11á83b47r46a76n27s25k77ý 3170128514473

Není třeba úplně zpanikařit.

Éčkem jsou také označovány např. kuchyňská sůl, kyselina ascorbová (= vitamín C) apod. :-)

+8/−1
3.12.2014 21:03

Z64b18y22n62ě30k 68Š76a41f46a11r27č71í10k 5657948105274

Divím se, že nezmínil jako první E513, kyselinu sírovou. ;-D

0/0
3.12.2014 21:09

J98a16n 58S29e35d84l49á30k 9712957446124

takže žádné víno a sýry

+3/0
3.12.2014 21:37

V88i78k28t48o80r 54Z87á88b57r10a33n93s20k37ý 3100658754463

Proč? Naopak, sýr je bratrem vína, jak říká p. Magni. :-)

0/0
3.12.2014 22:07

J20a31n 24S60e17d95l91á28k 9392327716414

;-DR^

+1/0
3.12.2014 21:40

M57a71r42e39k 57Š31i97m33o28n 2214167218688

Pozor, neskákat na špek, je to vtip:

E408: pekařské droždí

E901: včelí vosk

E260: ocet

E150: karamel

E160: karoten - mrkvové barvivo

+1/0
3.12.2014 23:53

J98a81n 63M18e97r84t82a 3542350851228

Sakra, napálil jsem se! :)

+3/0
4.12.2014 0:31

I86g37o70r 32H55r62u24s65o26v25s51k61y 2619809793780

to znaci, ze by ste nekonzumoval potravinu s obsahom: E 460, 461, 462, 464, 466, 467, 300, 306,163, 160, 321, 1510, 300, 440, 421, 941, 948, 290. v tom pripade by ste odmietol zjest cucoriedku prave odtrhnutu z kriku. /pomozte mi, cucoriedka je tusim ceska boruvka?/

0/0
10.12.2014 11:30

Š67t51ě27p97á24n 13F90r18a23n37c19l 8414469874860

No, tak třeba na E150c a E150d jsou někteří lidé alergičtí.

0/0
10.12.2014 17:01

H32a85n29a 51F29i59n74k77o64v95á 1506935534566

Mně spíš zkazí náladu, když si nemůžu dát to, na co mám právě chuť. Myslím, že tělo si řekne, co potřebuje... Naopak spíš škodí ten stres z toho, že má člověk na něco chuť a nemůže si to ze "zdravotních důvodů" dopřát.

+16/0
3.12.2014 19:09

V30i12k36t28o15r 25Z12á17b86r97a83n46s61k19ý 3270528824283

Rozšířená teorie. Také jako např. pro jednou neuškodí. Jak to však dopadá, pohleďte na ulici.

Vaše tělo si možná řekne, ale netuší, že dostane po chemické stránce škodlivý koktejl.

Pokud si člověk dovede vysvětlit, že mu něco škodí, pak nemá stres z toho, že si to odepře. Naopak si může lebedit, že se zase jednou vyhnul nějakému blívajzu.

Je to otázka postoje. :-)

+2/−11
3.12.2014 21:08







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.