Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Řízky dopékám v troubě mezi chlebem, prozradil šéfkuchař Jan Punčochář

Řízek Češi milují, ať už jde o nedělní oběd nebo Vánoce. Zeptali jsem se špičkového šéfkuchaře Jana Punčocháře na všechno, co potřebujeme vědět, abychom si pochutnali na šťavnatém a zároveň křupavém masu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J47a95r39a 51R34a69n30k 1451666909421

Rizky uz delavala moje babicka zasadne v troube, tuk se neprepaluje, n ikde nic nepachne, jsou zdravejsi a chutnejsiR^

0/0
26.12.2014 0:10

J40a55n55i64e 28S12e44d92l64á82ř39o49v60á 7929601275435

Když vaří pan Sapík tak to se mnou nic nedělá (navíc vypadá, že by mohl dostat každou chvíli infarkt). Ale když vaří Zdéňa "Polrajchůj", tak mi tečou sliny! :D

+2/0
14.12.2014 19:32

T14o77m54á75š 11Š12a20p42o61v94a92l86o45v 2184114539681

Nevěřil bych tomu, ale výborný je řízek se skořicí přidanou do mouky.

0/0
3.12.2014 6:27


J25a78r94m20i39l81a 39M72a18c61h17o56v77á 9575734528864

....já řízky smažím na pánvi na sádle - zprudka na barvu - pak je dám na plech, na pečící papír a klidně nechám hodinu, až hodinu a půl  dodělávat  při teplotě do 100 stupňů, spíš na 85...krásně dojdou, přebytečný tuk zůstane na papíře, jsou křupavé a kupodivu i taková kuřecí prsa, či řízky z kýty jsou nádherně měkoučke a šťavnaté...

+3/−1
2.12.2014 22:05

V40ě88r46a 65K38a52b45í32č65k16o50v15á 7294736370947

Super tip,díky,zkusím.Známý mi už vyprávěl,jak babička nechává dojít řízky v troubě a že jsou úžasné,ale nevěděl přesně,jak to dělá.

0/0
2.12.2014 23:01

J91a76r81m32i33l73a 94M25a12c92h50o12v84á 9825464298444

Věrko ale opravdu ne víc jak 100 stupňů...to by se vysušily...ničím nezakrývat a pomaličku dokud nejsou "rozpadací"  nechat pracovat...vyzkoušejte, já už jinak nedělám  pár let....

0/0
3.12.2014 6:57

A58l77e22n17a 12P85i35p58e86r 9731747871

U nas se vzdycky na vanoce jedl smazeny kapr a ja jsem ho koupila nekolik prvnich let v Kanade ale protoze nad nim tady vsichni ohrnuji nas (protoze kapr je "bottom feeder", jak se mne zosklivil). Stejne tak jatra - mela jsem je rada ale po letech komentaru jak jatra "smrdi" a buh vi co jeste, tak uz na ne nemam chut.

Pro dedecka jsme vzdycky delali kureci rizky (z mleteho masa) ale nepamatuju jestli ho maminka mlela doma nebo uz koupila maso umlete. Ja jsem dnes koupila balicek mleteho krocana a balicek mleteho kurete - vim, ze to velmi libove maso ale ja smazim rizky asi tak jednou za 3 roky tak mne to bude chutnat i tak. My je vzdycky nechame dojit v troube prolozene platky masla.

0/0
22.12.2014 22:17

M87i86c79h61a85l 80P91o29n62o65c92n30ý 2634455121

Mate zmrzly drzky? - Ne, my tady topime ...

+5/0
2.12.2014 20:03

M43i46l81a68n 31P69a70c95e25k 6870893902553

"smažené telecí držky" ;-DR^

0/0
2.12.2014 19:35

M72i46c10h30a36l 44N14a62c31h33t96m65a37n25n 8947222287850

A když nemáte maso, tak tam dejte citron...

+1/0
2.12.2014 19:27

A48r49n32o25š49t 90K15y65n95c27l 9902631720943

Hmmm. Mnam. Citron v trojobalu.

+1/0
2.12.2014 23:24

K88a45m55i26l 64C72e93c28h 6404499215234

Hruska,jen vyjety motorak s auta,nebo na soplu.

+1/−1
2.12.2014 18:48

L83a13d93i54s74l83a96v 11V51o50l32f 9577952191245

Co na to Láďa Hruška?

0/−1
2.12.2014 18:14

J70a47n 86M70a66z59ů12r75e90k 2688784568545

když řízek, tak jedině na másle...olej fuj.

+3/−4
2.12.2014 17:58

V91á29c19l82a13v 36J16o12n70á51š 8512173662713

Na sadle...

+16/0
2.12.2014 18:36

A52r48n22o97š29t 54K58y33n79c53l 9772531620813

Na másle, na sádle. Já to raděj dělám na pánvi.

+2/−1
2.12.2014 23:21

J36o13s85e95f 36V52o19l31f41í49k 4538695139213

A co se šípkovou omáčkou: Se zelím!

+1/−1
16.12.2014 15:10

E98v95a 44H63r10u87b58á 4370777692582

Telecí držky :DD

+1/0
2.12.2014 17:29

A12r94n68o49š64t 14K58y72n33c74l 9672641550793

Tzv. Držkové telecí.

0/0
2.12.2014 23:22

I24v62a31n 17M72a53r59e51k 6464348822

Zvláštní ,všude po mailech koluje varování před používáním palmového oleje na vaření & smažení a zde nám jej "mistr" kuchař vřele doporučuje ? ! ? ! 8-o

+3/−3
2.12.2014 17:15
Foto

J19i24ř53í 74R33o98h34a26n 5464348567505

Nikdy neřekl, že je to zdravé jídlo. Jen radí jak to udělat chutné.

+1/−1
2.12.2014 18:28

T80o75m45á94š 95Š78a45p40o41v87a82l84o34v 2364294159251

Po mailech taky koluje návod na vložení ICE čísla do mobilu, recept proti infakrtu a dojené požadavky nigerijských princů ...

+2/0
3.12.2014 6:25

J97a59r57a 43R66a54n88k 1151966109751

http://authoritynutrition.com/top-10-evidence-based-health-benefits-of-coconut-oil/

0/0
26.12.2014 0:12

I42v47a 19K55r67i22s49t40o36f58o62v71á 7105923502312

Cordon, známý též jako Gordon... ;-D;-D;-D

+2/0
2.12.2014 16:37

M40i68c49h95a78l 28P10o47n73o97c16n24ý 2314555881

Blééé :-)

+3/0
2.12.2014 20:04

R98o78b69e96r92t 78B37a27l22a86b88á77n 9662453872

Vepřovej řízek jedině na vepřovým sádle.

+28/0
2.12.2014 10:56

O56s50k26a33r 58K46o56v14a96ř24í47k 8707813686157

přesně

+5/0
2.12.2014 17:54

M35i19c80h68a63l 92F40r94ý56d52a 1132509373182

Já dávám koření do mouky, do které se maso obaluje jako první. Tak se příjemně okoření maso a ne obal. Na kuřecí zamíchám trochu koření na pečené kuře, na vepřové používám arniku (adžiku). A před smažením ještě jednou do vajíčka - to je mňamka...

+2/−1
2.12.2014 9:14

K89a49m43i12l 85P50y64t97e97l96a 8522510731729

arnika sem adzika tam - vsechno jedno

+3/0
2.12.2014 10:38

C82a55r18m54e58n 17K60e79l96l96i80e 8931261541688

Ja potiram veprove rizky rozetrenym cesnekem a nechavam prolezet nez je obaluji.

+5/0
2.12.2014 12:54

J80a54n94a 29N94o17v73á13k67o94v27á 7507370209838

Michale, vy jste "kuchař" k pohledání. ;-D

Adžika je kořenící směs obsahující česnek, koriandr, papriku, chmeli-suneli, kopr a sumah, zatímco Arnika je vytrvalá bylina z čeledi hvězdnicovité, oplývající žlutými květy. :-P

+2/0
2.12.2014 20:00

M25i21c29h67a22l 10F44r57ý91d30a 1572199523452

Arnika je jednak bylina a jednak je to jiný název pro zmíněnou kořenící směs více známou pod názvem Adžika.

0/−2
2.12.2014 20:03

F31r90a34n19t38i27š51e57k 32K78a65b19r52h49e59l 3405650332688

schnitzel jedině na přepuštěném máslíčku ;)

+6/0
2.12.2014 8:46
Foto

R23i80c68h74a57r42d 67P46o95l13á98š47e96k 9314663460139

tak to já řízky smažím klasickým způsobem, ale potom je dám do nějaké nádoby s pokličkou a v lehce zahřáté troubě je nechám dojít. Potom je kůrčička tak akorát. Nejhorší co může být, jsou řízky z friťáku - brrrr.

+13/−1
2.12.2014 7:24

J92a40r97o92s41l67a88v 50T12a13c57h93o97v60s63k34y 2492380644610

Naopak, z fritaku jsou lepsi, protoze se delaji pri standardni teplote, tuk se neprepaluje. Za panvi toho nedocilite.

+7/−17
2.12.2014 8:14
Foto

R26i75c76h70a80r55d 53P32o40l67á87š84e13k 9554473350349

tak dobrou chuť ;-(

+6/−1
2.12.2014 8:16

D74a81v23i78d 34J55a39v19o51r96s51k45ý 3235567914124

Ve friťáku je to samozřejmě barbarství, to Vám řekne každý dobrý kuchař.

+8/−1
2.12.2014 8:34

J83a86n 26N63o37v22o84t23n66ý 1194431242723

to ty, ale nejsi

+2/−8
2.12.2014 8:51

A89l52e23n37a 98V73e55s51e81l91á 3303461605388

Nemyslím, že by problém byl ve friťáku - pokud bude použit ten správný a čerstvý tuk. (Což teda u těch friťáků bývá často potíž, že se mění jen jednou za čas.)

+7/−1
2.12.2014 10:47

P57a12v86e27l 20F94a81r28a 9677307714951

R^ Konečně napsal někdo, kdo někdy vařil a ne rádoby odborníci na vaření typu typu Polášek nebo Javorský!

+2/0
2.12.2014 13:30

J62i95ř98í 22K24o21d24ý46d60e53k 7370170236813

Ve Vídni by vás pověsili na nejbližší kandelábr :-)

+4/−1
2.12.2014 8:35

P45e60t11r 94H95e26l76l83e36r 5213796904334

Ale prd, vídeňákům nedám ani čuchnout a řízek sním sám! :-)

0/0
3.12.2014 11:42

O29n89d70ř84e92j 65S12t21a58r51o69c76h 5180323232764

He he, hlavně to nikdy neříkejte žádnému kuchaři :-)

+3/0
2.12.2014 9:49

J13a74n 78Š13i38m58á31k 4266720332547

Vždycky mě fascinuje jak ti super kuchaři ukazujou jak dělají jeden řízek na malý panvičce a jak tomu dávaj tu lásku.... to si fakt myslej, že jim někdo sežere, že takhle dělají třeba 250 řízků pokud by byly na meníčku????

+12/−1
2.12.2014 10:50

B29o78h68u87m42i33l87a 93M55a88j68e43r50o20v70á 4857181414

Ve Vídni ano !

+2/0
2.12.2014 12:48

J28a86n93a 62B16o33u45l10o86v93á 7700686531211

Ale to nebudou stát jako v české hospodě, menu za 90 Kč včetně nápoje

+2/0
2.12.2014 14:41

L68u20k82á42š 88O63m36á53č30k37a 5671864441406

A co my s tím? Nemám problém za kvalitní jídlo zaplatit, na rozdíl od tebe.

+2/−1
2.12.2014 16:28

J37i92ř67í 71S22o84u54č46e60k 5656717459519

To jste na omylu. Na YouTube si můžete najít videa, jak nejvyhlášenější rakouské restaurace připravují vídeňský řízek. Říkají tomu sice pánev, ale fakticky jde spíš o hrnec, ve kterém je 5 cm rozpáleného oleje. Takové mají tři s různou teplotou a řízek v každém nechají jen několik vteřin, pak jde rovnou na talíř. Hluboká nádoba s olejem rozpáleným na přesně stanovenou teplotu, jakou používají, má k friťáku mnohem blíž než k českému smažení na ploché pánvi s půlcentimetrem tuku.

+2/0
2.12.2014 18:27

M42o45j92m33í86r 44M57o73t40y36č37k96a 3532155744660

Promiňte, ale doteď jsem žil v přesvědčení, že Vídeňský řízek = telecí řízek na másle (případně na vepřovém sádle). Tak to v těch restauracích asi moc vídeňský řízek nebude a nebo to není olej.

0/0
6.12.2014 16:12

A66l94e29n87a 15V71e93s36e97l55á 3683661325598

Už nevím, kde jsem četla, že "obyč" varianta je smažená na oleji a rozuštěným máslem se pak řízek jen zlehka potře a "ovoní".

Verze na másle a z telecího už je spíše "delux".

0/0
6.12.2014 19:10





mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.