Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Řízky dopékám v troubě mezi chlebem, prozradil šéfkuchař Jan Punčochář

Řízek Češi milují, ať už jde o nedělní oběd nebo Vánoce. Zeptali jsem se špičkového šéfkuchaře Jana Punčocháře na všechno, co potřebujeme vědět, abychom si pochutnali na šťavnatém a zároveň křupavém masu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J92a43r15a 76R18a46n82k 1531346649631

Rizky uz delavala moje babicka zasadne v troube, tuk se neprepaluje, n ikde nic nepachne, jsou zdravejsi a chutnejsiR^

0/0
26.12.2014 0:10

J25a49n15i14e 34S82e57d96l13á32ř98o69v81á 7289671505145

Když vaří pan Sapík tak to se mnou nic nedělá (navíc vypadá, že by mohl dostat každou chvíli infarkt). Ale když vaří Zdéňa "Polrajchůj", tak mi tečou sliny! :D

+2/0
14.12.2014 19:32

T24o81m85á93š 31Š32a61p21o78v18a73l93o12v 2904354449491

Nevěřil bych tomu, ale výborný je řízek se skořicí přidanou do mouky.

0/0
3.12.2014 6:27

J27a78r33m71i61l84a 33M56a36c68h93o73v32á 9585494958784

....já řízky smažím na pánvi na sádle - zprudka na barvu - pak je dám na plech, na pečící papír a klidně nechám hodinu, až hodinu a půl  dodělávat  při teplotě do 100 stupňů, spíš na 85...krásně dojdou, přebytečný tuk zůstane na papíře, jsou křupavé a kupodivu i taková kuřecí prsa, či řízky z kýty jsou nádherně měkoučke a šťavnaté...

+3/−1
2.12.2014 22:05

V39ě51r77a 68K93a27b52í91č54k74o83v12á 7104406720347

Super tip,díky,zkusím.Známý mi už vyprávěl,jak babička nechává dojít řízky v troubě a že jsou úžasné,ale nevěděl přesně,jak to dělá.

0/0
2.12.2014 23:01

J41a11r88m26i42l62a 96M62a47c93h62o67v47á 9565594338974

Věrko ale opravdu ne víc jak 100 stupňů...to by se vysušily...ničím nezakrývat a pomaličku dokud nejsou "rozpadací"  nechat pracovat...vyzkoušejte, já už jinak nedělám  pár let....

0/0
3.12.2014 6:57

A33l61e83n65a 79P32i61p80e78r 9171207481

U nas se vzdycky na vanoce jedl smazeny kapr a ja jsem ho koupila nekolik prvnich let v Kanade ale protoze nad nim tady vsichni ohrnuji nas (protoze kapr je "bottom feeder", jak se mne zosklivil). Stejne tak jatra - mela jsem je rada ale po letech komentaru jak jatra "smrdi" a buh vi co jeste, tak uz na ne nemam chut.

Pro dedecka jsme vzdycky delali kureci rizky (z mleteho masa) ale nepamatuju jestli ho maminka mlela doma nebo uz koupila maso umlete. Ja jsem dnes koupila balicek mleteho krocana a balicek mleteho kurete - vim, ze to velmi libove maso ale ja smazim rizky asi tak jednou za 3 roky tak mne to bude chutnat i tak. My je vzdycky nechame dojit v troube prolozene platky masla.

0/0
22.12.2014 22:17

M53i35c37h30a48l 89P56o60n78o45c75n54ý 2254315981

Mate zmrzly drzky? - Ne, my tady topime ...

+5/0
2.12.2014 20:03

M63i84l53a96n 25P60a13c76e78k 6880683602773

"smažené telecí držky" ;-DR^

0/0
2.12.2014 19:35

M36i45c62h55a85l 24N92a68c35h47t98m65a12n71n 8297872847390

A když nemáte maso, tak tam dejte citron...

+1/0
2.12.2014 19:27

A50r58n32o97š95t 35K19y94n86c49l 9582581400793

Hmmm. Mnam. Citron v trojobalu.

+1/0
2.12.2014 23:24

K39a78m33i42l 82C30e67c10h 6374409375464

Hruska,jen vyjety motorak s auta,nebo na soplu.

+1/−1
2.12.2014 18:48

L41a23d87i83s88l92a59v 27V12o54l38f 9497372461905

Co na to Láďa Hruška?

0/−1
2.12.2014 18:14

J36a53n 19M76a16z28ů36r32e47k 2858144648705

když řízek, tak jedině na másle...olej fuj.

+3/−4
2.12.2014 17:58

V49á30c91l69a58v 79J76o80n97á65š 8692643802613

Na sadle...

+16/0
2.12.2014 18:36

A36r34n94o92š55t 82K75y73n83c31l 9602401350153

Na másle, na sádle. Já to raděj dělám na pánvi.

+2/−1
2.12.2014 23:21

J89o50s96e83f 37V87o77l80f62í68k 4908565689193

A co se šípkovou omáčkou: Se zelím!

+1/−1
16.12.2014 15:10

E37v87a 49H21r35u66b98á 4970527922582

Telecí držky :DD

+1/0
2.12.2014 17:29

A81r93n75o46š69t 18K27y54n71c90l 9572671850363

Tzv. Držkové telecí.

0/0
2.12.2014 23:22

I91v83a54n 71M35a11r98e23k 6654458952

Zvláštní ,všude po mailech koluje varování před používáním palmového oleje na vaření & smažení a zde nám jej "mistr" kuchař vřele doporučuje ? ! ? ! 8-o

+3/−3
2.12.2014 17:15
Foto

J81i49ř15í 68R15o91h96a14n 5354558937115

Nikdy neřekl, že je to zdravé jídlo. Jen radí jak to udělat chutné.

+1/−1
2.12.2014 18:28

T44o91m59á72š 12Š96a28p79o29v63a84l42o82v 2534354269901

Po mailech taky koluje návod na vložení ICE čísla do mobilu, recept proti infakrtu a dojené požadavky nigerijských princů ...

+2/0
3.12.2014 6:25

J59a67r38a 39R50a87n68k 1221846659971

http://authoritynutrition.com/top-10-evidence-based-health-benefits-of-coconut-oil/

0/0
26.12.2014 0:12

I59v63a 59K79r97i81s20t78o74f38o95v25á 7475653752282

Cordon, známý též jako Gordon... ;-D;-D;-D

+2/0
2.12.2014 16:37

M63i71c85h60a65l 80P22o74n87o64c70n93ý 2144905601

Blééé :-)

+3/0
2.12.2014 20:04

R26o41b29e29r65t 13B14a44l10a43b55á50n 9622623512

Vepřovej řízek jedině na vepřovým sádle.

+28/0
2.12.2014 10:56

O89s73k73a69r 14K50o98v14a42ř78í50k 8837913426217

přesně

+5/0
2.12.2014 17:54

M25i74c83h77a79l 83F27r45ý19d25a 1592369843262

Já dávám koření do mouky, do které se maso obaluje jako první. Tak se příjemně okoření maso a ne obal. Na kuřecí zamíchám trochu koření na pečené kuře, na vepřové používám arniku (adžiku). A před smažením ještě jednou do vajíčka - to je mňamka...

+2/−1
2.12.2014 9:14

K20a39m59i22l 45P74y95t29e43l86a 8192260361869

arnika sem adzika tam - vsechno jedno

+3/0
2.12.2014 10:38

C50a25r28m22e12n 88K28e79l66l84i82e 8661711381648

Ja potiram veprove rizky rozetrenym cesnekem a nechavam prolezet nez je obaluji.

+5/0
2.12.2014 12:54

J54a53n23a 23N86o31v48á90k71o55v66á 7247940409958

Michale, vy jste "kuchař" k pohledání. ;-D

Adžika je kořenící směs obsahující česnek, koriandr, papriku, chmeli-suneli, kopr a sumah, zatímco Arnika je vytrvalá bylina z čeledi hvězdnicovité, oplývající žlutými květy. :-P

+2/0
2.12.2014 20:00

M67i62c57h40a94l 93F95r47ý34d95a 1972399723732

Arnika je jednak bylina a jednak je to jiný název pro zmíněnou kořenící směs více známou pod názvem Adžika.

0/−2
2.12.2014 20:03

F39r78a12n67t64i88š42e95k 13K48a64b11r33h55e65l 3445730322488

schnitzel jedině na přepuštěném máslíčku ;)

+6/0
2.12.2014 8:46
Foto

R69i27c29h19a41r42d 69P57o16l88á26š87e91k 9754263420769

tak to já řízky smažím klasickým způsobem, ale potom je dám do nějaké nádoby s pokličkou a v lehce zahřáté troubě je nechám dojít. Potom je kůrčička tak akorát. Nejhorší co může být, jsou řízky z friťáku - brrrr.

+13/−1
2.12.2014 7:24

J64a55r40o51s62l70a59v 18T75a93c70h50o80v88s32k75y 2892120564190

Naopak, z fritaku jsou lepsi, protoze se delaji pri standardni teplote, tuk se neprepaluje. Za panvi toho nedocilite.

+7/−17
2.12.2014 8:14
Foto

R68i70c34h93a41r36d 17P85o59l71á34š16e23k 9884783270909

tak dobrou chuť ;-(

+6/−1
2.12.2014 8:16

D96a16v55i69d 11J65a48v98o17r34s98k93ý 3225127734694

Ve friťáku je to samozřejmě barbarství, to Vám řekne každý dobrý kuchař.

+8/−1
2.12.2014 8:34

J32a18n 93N30o45v19o36t63n72ý 1574131692633

to ty, ale nejsi

+2/−8
2.12.2014 8:51

A36l91e19n14a 83V91e94s11e49l66á 3143851945348

Nemyslím, že by problém byl ve friťáku - pokud bude použit ten správný a čerstvý tuk. (Což teda u těch friťáků bývá často potíž, že se mění jen jednou za čas.)

+7/−1
2.12.2014 10:47

P12a17v91e47l 69F60a46r90a 9797847964541

R^ Konečně napsal někdo, kdo někdy vařil a ne rádoby odborníci na vaření typu typu Polášek nebo Javorský!

+2/0
2.12.2014 13:30

J87i79ř90í 96K53o62d78ý45d79e41k 7890890376203

Ve Vídni by vás pověsili na nejbližší kandelábr :-)

+4/−1
2.12.2014 8:35

P77e68t82r 50H88e44l50l84e34r 5563806194434

Ale prd, vídeňákům nedám ani čuchnout a řízek sním sám! :-)

0/0
3.12.2014 11:42

O18n26d45ř21e34j 17S38t14a25r19o51c23h 5510163582544

He he, hlavně to nikdy neříkejte žádnému kuchaři :-)

+3/0
2.12.2014 9:49

J70a26n 12Š20i59m81á77k 4176390942617

Vždycky mě fascinuje jak ti super kuchaři ukazujou jak dělají jeden řízek na malý panvičce a jak tomu dávaj tu lásku.... to si fakt myslej, že jim někdo sežere, že takhle dělají třeba 250 řízků pokud by byly na meníčku????

+12/−1
2.12.2014 10:50

B14o12h55u44m26i43l28a 69M29a43j29e65r81o97v15á 4617591404

Ve Vídni ano !

+2/0
2.12.2014 12:48

J36a47n37a 90B40o62u39l77o98v82á 7360476371811

Ale to nebudou stát jako v české hospodě, menu za 90 Kč včetně nápoje

+2/0
2.12.2014 14:41

L38u54k34á11š 69O73m35á79č32k46a 5391204501606

A co my s tím? Nemám problém za kvalitní jídlo zaplatit, na rozdíl od tebe.

+2/−1
2.12.2014 16:28

J29i22ř53í 29S28o76u13č57e33k 5236717919149

To jste na omylu. Na YouTube si můžete najít videa, jak nejvyhlášenější rakouské restaurace připravují vídeňský řízek. Říkají tomu sice pánev, ale fakticky jde spíš o hrnec, ve kterém je 5 cm rozpáleného oleje. Takové mají tři s různou teplotou a řízek v každém nechají jen několik vteřin, pak jde rovnou na talíř. Hluboká nádoba s olejem rozpáleným na přesně stanovenou teplotu, jakou používají, má k friťáku mnohem blíž než k českému smažení na ploché pánvi s půlcentimetrem tuku.

+2/0
2.12.2014 18:27

M47o44j44m43í80r 16M47o36t36y72č14k91a 3842145564240

Promiňte, ale doteď jsem žil v přesvědčení, že Vídeňský řízek = telecí řízek na másle (případně na vepřovém sádle). Tak to v těch restauracích asi moc vídeňský řízek nebude a nebo to není olej.

0/0
6.12.2014 16:12

A90l60e29n22a 77V58e86s39e16l28á 3603781795318

Už nevím, kde jsem četla, že "obyč" varianta je smažená na oleji a rozuštěným máslem se pak řízek jen zlehka potře a "ovoní".

Verze na másle a z telecího už je spíše "delux".

0/0
6.12.2014 19:10







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.