Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Řízky dopékám v troubě mezi chlebem, prozradil šéfkuchař Jan Punčochář

Řízek Češi milují, ať už jde o nedělní oběd nebo Vánoce. Zeptali jsem se špičkového šéfkuchaře Jana Punčocháře na všechno, co potřebujeme vědět, abychom si pochutnali na šťavnatém a zároveň křupavém masu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J94a25r39a 43R38a77n23k 1631686199221

Rizky uz delavala moje babicka zasadne v troube, tuk se neprepaluje, n ikde nic nepachne, jsou zdravejsi a chutnejsiR^

0/0
26.12.2014 0:10

J43a83n51i44e 94S92e14d34l15á22ř18o65v72á 7579921555555

Když vaří pan Sapík tak to se mnou nic nedělá (navíc vypadá, že by mohl dostat každou chvíli infarkt). Ale když vaří Zdéňa "Polrajchůj", tak mi tečou sliny! :D

+2/0
14.12.2014 19:32

T21o90m43á14š 57Š59a80p88o96v70a92l16o96v 2274324689691

Nevěřil bych tomu, ale výborný je řízek se skořicí přidanou do mouky.

0/0
3.12.2014 6:27


J96a12r29m97i17l24a 61M59a68c56h29o37v42á 9605934318874

....já řízky smažím na pánvi na sádle - zprudka na barvu - pak je dám na plech, na pečící papír a klidně nechám hodinu, až hodinu a půl  dodělávat  při teplotě do 100 stupňů, spíš na 85...krásně dojdou, přebytečný tuk zůstane na papíře, jsou křupavé a kupodivu i taková kuřecí prsa, či řízky z kýty jsou nádherně měkoučke a šťavnaté...

+3/−1
2.12.2014 22:05

V76ě37r40a 11K60a45b88í32č23k90o78v91á 7204566120817

Super tip,díky,zkusím.Známý mi už vyprávěl,jak babička nechává dojít řízky v troubě a že jsou úžasné,ale nevěděl přesně,jak to dělá.

0/0
2.12.2014 23:01

J33a22r24m12i27l16a 90M47a39c63h21o70v46á 9715964818664

Věrko ale opravdu ne víc jak 100 stupňů...to by se vysušily...ničím nezakrývat a pomaličku dokud nejsou "rozpadací"  nechat pracovat...vyzkoušejte, já už jinak nedělám  pár let....

0/0
3.12.2014 6:57

A19l11e86n49a 86P46i65p39e74r 9921337821

U nas se vzdycky na vanoce jedl smazeny kapr a ja jsem ho koupila nekolik prvnich let v Kanade ale protoze nad nim tady vsichni ohrnuji nas (protoze kapr je "bottom feeder", jak se mne zosklivil). Stejne tak jatra - mela jsem je rada ale po letech komentaru jak jatra "smrdi" a buh vi co jeste, tak uz na ne nemam chut.

Pro dedecka jsme vzdycky delali kureci rizky (z mleteho masa) ale nepamatuju jestli ho maminka mlela doma nebo uz koupila maso umlete. Ja jsem dnes koupila balicek mleteho krocana a balicek mleteho kurete - vim, ze to velmi libove maso ale ja smazim rizky asi tak jednou za 3 roky tak mne to bude chutnat i tak. My je vzdycky nechame dojit v troube prolozene platky masla.

0/0
22.12.2014 22:17

M66i57c98h26a55l 18P47o79n29o69c69n46ý 2924715951

Mate zmrzly drzky? - Ne, my tady topime ...

+5/0
2.12.2014 20:03

M24i41l46a75n 57P71a51c22e67k 6640713152223

"smažené telecí držky" ;-DR^

0/0
2.12.2014 19:35

M53i89c62h59a12l 47N48a40c50h56t24m49a42n21n 8887512407850

A když nemáte maso, tak tam dejte citron...

+1/0
2.12.2014 19:27

A41r56n53o12š24t 71K71y32n56c28l 9572781370103

Hmmm. Mnam. Citron v trojobalu.

+1/0
2.12.2014 23:24

K89a21m74i94l 87C42e92c87h 6624249725834

Hruska,jen vyjety motorak s auta,nebo na soplu.

+1/−1
2.12.2014 18:48

L31a35d24i60s62l70a36v 77V39o58l67f 9507742891865

Co na to Láďa Hruška?

0/−1
2.12.2014 18:14

J79a89n 30M82a71z29ů24r58e30k 2458924628965

když řízek, tak jedině na másle...olej fuj.

+3/−4
2.12.2014 17:58

V91á53c93l39a39v 40J50o45n17á94š 8652863512583

Na sadle...

+16/0
2.12.2014 18:36

A69r41n53o33š30t 96K54y23n96c42l 9412111640173

Na másle, na sádle. Já to raděj dělám na pánvi.

+2/−1
2.12.2014 23:21

J75o93s24e68f 17V39o85l84f64í37k 4218445499513

A co se šípkovou omáčkou: Se zelím!

+1/−1
16.12.2014 15:10

E72v93a 64H95r30u69b54á 4270767212722

Telecí držky :DD

+1/0
2.12.2014 17:29

A84r56n13o49š12t 76K44y79n93c61l 9582261120953

Tzv. Držkové telecí.

0/0
2.12.2014 23:22

I51v87a16n 38M13a39r82e68k 6164818592

Zvláštní ,všude po mailech koluje varování před používáním palmového oleje na vaření & smažení a zde nám jej "mistr" kuchař vřele doporučuje ? ! ? ! 8-o

+3/−3
2.12.2014 17:15
Foto

J23i67ř26í 18R95o69h51a60n 5984868187475

Nikdy neřekl, že je to zdravé jídlo. Jen radí jak to udělat chutné.

+1/−1
2.12.2014 18:28

T38o53m83á62š 56Š80a80p20o95v77a98l37o33v 2654544729851

Po mailech taky koluje návod na vložení ICE čísla do mobilu, recept proti infakrtu a dojené požadavky nigerijských princů ...

+2/0
3.12.2014 6:25

J39a26r50a 31R88a88n19k 1281716969911

http://authoritynutrition.com/top-10-evidence-based-health-benefits-of-coconut-oil/

0/0
26.12.2014 0:12

I16v64a 13K18r43i49s77t83o29f76o35v86á 7355703632442

Cordon, známý též jako Gordon... ;-D;-D;-D

+2/0
2.12.2014 16:37

M67i87c84h40a24l 77P74o68n70o67c25n48ý 2644735431

Blééé :-)

+3/0
2.12.2014 20:04

R84o82b87e13r40t 73B90a93l82a87b69á52n 9192143382

Vepřovej řízek jedině na vepřovým sádle.

+28/0
2.12.2014 10:56

O24s60k35a53r 50K39o86v66a76ř37í89k 8437473746337

přesně

+5/0
2.12.2014 17:54

M38i29c54h42a49l 13F47r66ý33d70a 1762939113512

Já dávám koření do mouky, do které se maso obaluje jako první. Tak se příjemně okoření maso a ne obal. Na kuřecí zamíchám trochu koření na pečené kuře, na vepřové používám arniku (adžiku). A před smažením ještě jednou do vajíčka - to je mňamka...

+2/−1
2.12.2014 9:14

K53a35m65i64l 41P52y64t23e21l33a 8132970261219

arnika sem adzika tam - vsechno jedno

+3/0
2.12.2014 10:38

C75a49r39m52e28n 58K59e50l97l75i63e 8351761931128

Ja potiram veprove rizky rozetrenym cesnekem a nechavam prolezet nez je obaluji.

+5/0
2.12.2014 12:54

J82a72n45a 84N25o32v12á34k78o16v32á 7687250189318

Michale, vy jste "kuchař" k pohledání. ;-D

Adžika je kořenící směs obsahující česnek, koriandr, papriku, chmeli-suneli, kopr a sumah, zatímco Arnika je vytrvalá bylina z čeledi hvězdnicovité, oplývající žlutými květy. :-P

+2/0
2.12.2014 20:00

M39i51c86h36a90l 82F40r33ý74d51a 1912139373892

Arnika je jednak bylina a jednak je to jiný název pro zmíněnou kořenící směs více známou pod názvem Adžika.

0/−2
2.12.2014 20:03

F11r15a75n70t21i37š59e66k 22K11a87b72r25h60e46l 3955890432428

schnitzel jedině na přepuštěném máslíčku ;)

+6/0
2.12.2014 8:46
Foto

R75i46c22h48a50r12d 28P51o48l70á43š32e29k 9744433770109

tak to já řízky smažím klasickým způsobem, ale potom je dám do nějaké nádoby s pokličkou a v lehce zahřáté troubě je nechám dojít. Potom je kůrčička tak akorát. Nejhorší co může být, jsou řízky z friťáku - brrrr.

+13/−1
2.12.2014 7:24

J55a96r13o79s70l71a38v 84T47a27c66h78o86v78s60k57y 2702600524880

Naopak, z fritaku jsou lepsi, protoze se delaji pri standardni teplote, tuk se neprepaluje. Za panvi toho nedocilite.

+7/−17
2.12.2014 8:14
Foto

R66i35c67h91a84r20d 95P78o77l67á97š80e82k 9454493910399

tak dobrou chuť ;-(

+6/−1
2.12.2014 8:16

D61a15v73i82d 62J12a83v60o72r61s91k81ý 3745587244904

Ve friťáku je to samozřejmě barbarství, to Vám řekne každý dobrý kuchař.

+8/−1
2.12.2014 8:34

J88a42n 30N39o21v93o60t75n58ý 1174791292853

to ty, ale nejsi

+2/−8
2.12.2014 8:51

A95l50e38n68a 27V18e55s77e15l14á 3323821415228

Nemyslím, že by problém byl ve friťáku - pokud bude použit ten správný a čerstvý tuk. (Což teda u těch friťáků bývá často potíž, že se mění jen jednou za čas.)

+7/−1
2.12.2014 10:47

P58a13v96e13l 19F82a89r93a 9137287624281

R^ Konečně napsal někdo, kdo někdy vařil a ne rádoby odborníci na vaření typu typu Polášek nebo Javorský!

+2/0
2.12.2014 13:30

J66i54ř97í 33K55o31d63ý74d75e20k 7620220566493

Ve Vídni by vás pověsili na nejbližší kandelábr :-)

+4/−1
2.12.2014 8:35

P67e22t82r 38H96e55l78l80e11r 5713616134704

Ale prd, vídeňákům nedám ani čuchnout a řízek sním sám! :-)

0/0
3.12.2014 11:42

O45n94d12ř47e19j 15S97t50a11r79o80c58h 5100283662464

He he, hlavně to nikdy neříkejte žádnému kuchaři :-)

+3/0
2.12.2014 9:49

J47a50n 83Š56i68m25á77k 4206740312177

Vždycky mě fascinuje jak ti super kuchaři ukazujou jak dělají jeden řízek na malý panvičce a jak tomu dávaj tu lásku.... to si fakt myslej, že jim někdo sežere, že takhle dělají třeba 250 řízků pokud by byly na meníčku????

+12/−1
2.12.2014 10:50

B49o85h52u36m71i51l60a 27M78a72j72e53r17o57v97á 4667421124

Ve Vídni ano !

+2/0
2.12.2014 12:48

J78a95n36a 22B44o63u31l76o56v11á 7300276911711

Ale to nebudou stát jako v české hospodě, menu za 90 Kč včetně nápoje

+2/0
2.12.2014 14:41

L87u97k58á64š 58O52m18á16č49k10a 5861724741966

A co my s tím? Nemám problém za kvalitní jídlo zaplatit, na rozdíl od tebe.

+2/−1
2.12.2014 16:28

J76i97ř70í 57S45o17u94č34e79k 5366517889159

To jste na omylu. Na YouTube si můžete najít videa, jak nejvyhlášenější rakouské restaurace připravují vídeňský řízek. Říkají tomu sice pánev, ale fakticky jde spíš o hrnec, ve kterém je 5 cm rozpáleného oleje. Takové mají tři s různou teplotou a řízek v každém nechají jen několik vteřin, pak jde rovnou na talíř. Hluboká nádoba s olejem rozpáleným na přesně stanovenou teplotu, jakou používají, má k friťáku mnohem blíž než k českému smažení na ploché pánvi s půlcentimetrem tuku.

+2/0
2.12.2014 18:27

M93o94j59m96í61r 80M10o64t18y97č42k18a 3882935724560

Promiňte, ale doteď jsem žil v přesvědčení, že Vídeňský řízek = telecí řízek na másle (případně na vepřovém sádle). Tak to v těch restauracích asi moc vídeňský řízek nebude a nebo to není olej.

0/0
6.12.2014 16:12

A35l35e70n88a 34V10e57s40e72l81á 3833761635278

Už nevím, kde jsem četla, že "obyč" varianta je smažená na oleji a rozuštěným máslem se pak řízek jen zlehka potře a "ovoní".

Verze na másle a z telecího už je spíše "delux".

0/0
6.12.2014 19:10





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.