Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Řízky dopékám v troubě mezi chlebem, prozradil šéfkuchař Jan Punčochář

Řízek Češi milují, ať už jde o nedělní oběd nebo Vánoce. Zeptali jsem se špičkového šéfkuchaře Jana Punčocháře na všechno, co potřebujeme vědět, abychom si pochutnali na šťavnatém a zároveň křupavém masu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J93a84r89a 21R68a80n57k 1671986669621

Rizky uz delavala moje babicka zasadne v troube, tuk se neprepaluje, n ikde nic nepachne, jsou zdravejsi a chutnejsiR^

0/0
26.12.2014 0:10

J85a14n90i57e 12S39e47d73l98á47ř10o49v50á 7929541645835

Když vaří pan Sapík tak to se mnou nic nedělá (navíc vypadá, že by mohl dostat každou chvíli infarkt). Ale když vaří Zdéňa "Polrajchůj", tak mi tečou sliny! :D

+2/0
14.12.2014 19:32

T66o10m80á80š 86Š70a19p68o14v98a14l19o94v 2544734349481

Nevěřil bych tomu, ale výborný je řízek se skořicí přidanou do mouky.

0/0
3.12.2014 6:27

J88a38r92m59i83l36a 75M41a25c10h11o40v34á 9375114798754

....já řízky smažím na pánvi na sádle - zprudka na barvu - pak je dám na plech, na pečící papír a klidně nechám hodinu, až hodinu a půl  dodělávat  při teplotě do 100 stupňů, spíš na 85...krásně dojdou, přebytečný tuk zůstane na papíře, jsou křupavé a kupodivu i taková kuřecí prsa, či řízky z kýty jsou nádherně měkoučke a šťavnaté...

+3/−1
2.12.2014 22:05

V86ě22r94a 52K27a10b91í53č92k44o91v10á 7744986200207

Super tip,díky,zkusím.Známý mi už vyprávěl,jak babička nechává dojít řízky v troubě a že jsou úžasné,ale nevěděl přesně,jak to dělá.

0/0
2.12.2014 23:01

J57a42r70m38i17l35a 84M80a78c56h45o81v66á 9335334278954

Věrko ale opravdu ne víc jak 100 stupňů...to by se vysušily...ničím nezakrývat a pomaličku dokud nejsou "rozpadací"  nechat pracovat...vyzkoušejte, já už jinak nedělám  pár let....

0/0
3.12.2014 6:57

A98l12e56n34a 55P45i45p58e66r 9831617751

U nas se vzdycky na vanoce jedl smazeny kapr a ja jsem ho koupila nekolik prvnich let v Kanade ale protoze nad nim tady vsichni ohrnuji nas (protoze kapr je "bottom feeder", jak se mne zosklivil). Stejne tak jatra - mela jsem je rada ale po letech komentaru jak jatra "smrdi" a buh vi co jeste, tak uz na ne nemam chut.

Pro dedecka jsme vzdycky delali kureci rizky (z mleteho masa) ale nepamatuju jestli ho maminka mlela doma nebo uz koupila maso umlete. Ja jsem dnes koupila balicek mleteho krocana a balicek mleteho kurete - vim, ze to velmi libove maso ale ja smazim rizky asi tak jednou za 3 roky tak mne to bude chutnat i tak. My je vzdycky nechame dojit v troube prolozene platky masla.

0/0
22.12.2014 22:17

M30i14c52h67a68l 95P29o75n93o94c17n65ý 2584705591

Mate zmrzly drzky? - Ne, my tady topime ...

+5/0
2.12.2014 20:03

M75i68l35a95n 44P89a53c49e53k 6740743972753

"smažené telecí držky" ;-DR^

0/0
2.12.2014 19:35

M86i75c40h14a79l 37N21a86c49h61t89m38a37n19n 8407492407950

A když nemáte maso, tak tam dejte citron...

+1/0
2.12.2014 19:27

A57r86n19o48š23t 75K39y22n32c55l 9392541900813

Hmmm. Mnam. Citron v trojobalu.

+1/0
2.12.2014 23:24

K30a88m71i24l 66C94e77c19h 6184689465404

Hruska,jen vyjety motorak s auta,nebo na soplu.

+1/−1
2.12.2014 18:48

L26a65d94i58s56l90a65v 64V35o83l98f 9567632171585

Co na to Láďa Hruška?

0/−1
2.12.2014 18:14

J50a82n 29M15a28z72ů28r24e69k 2238614398325

když řízek, tak jedině na másle...olej fuj.

+3/−4
2.12.2014 17:58

V37á21c56l92a82v 28J26o82n30á66š 8902133692913

Na sadle...

+16/0
2.12.2014 18:36

A35r65n80o22š72t 83K75y72n89c44l 9492321690123

Na másle, na sádle. Já to raděj dělám na pánvi.

+2/−1
2.12.2014 23:21

J14o65s36e29f 79V19o70l52f65í81k 4728435509673

A co se šípkovou omáčkou: Se zelím!

+1/−1
16.12.2014 15:10

E46v23a 37H78r61u91b15á 4500857472872

Telecí držky :DD

+1/0
2.12.2014 17:29

A48r86n86o88š85t 90K77y62n89c63l 9492571290593

Tzv. Držkové telecí.

0/0
2.12.2014 23:22

I13v19a61n 32M39a54r35e70k 6474938382

Zvláštní ,všude po mailech koluje varování před používáním palmového oleje na vaření & smažení a zde nám jej "mistr" kuchař vřele doporučuje ? ! ? ! 8-o

+3/−3
2.12.2014 17:15
Foto

J51i43ř80í 83R63o25h26a48n 5414908327795

Nikdy neřekl, že je to zdravé jídlo. Jen radí jak to udělat chutné.

+1/−1
2.12.2014 18:28

T73o13m90á19š 92Š92a47p86o19v27a27l39o62v 2604244249981

Po mailech taky koluje návod na vložení ICE čísla do mobilu, recept proti infakrtu a dojené požadavky nigerijských princů ...

+2/0
3.12.2014 6:25

J93a20r44a 52R17a11n36k 1621456519311

http://authoritynutrition.com/top-10-evidence-based-health-benefits-of-coconut-oil/

0/0
26.12.2014 0:12

I58v34a 49K85r98i28s52t39o46f17o48v60á 7305753972882

Cordon, známý též jako Gordon... ;-D;-D;-D

+2/0
2.12.2014 16:37

M82i65c69h64a31l 15P13o87n82o31c52n21ý 2674495861

Blééé :-)

+3/0
2.12.2014 20:04

R43o68b97e10r19t 98B74a98l26a53b74á62n 9782273212

Vepřovej řízek jedině na vepřovým sádle.

+28/0
2.12.2014 10:56

O55s69k50a40r 70K40o39v47a42ř74í12k 8957733416777

přesně

+5/0
2.12.2014 17:54

M64i94c77h18a48l 50F31r11ý98d72a 1392899163852

Já dávám koření do mouky, do které se maso obaluje jako první. Tak se příjemně okoření maso a ne obal. Na kuřecí zamíchám trochu koření na pečené kuře, na vepřové používám arniku (adžiku). A před smažením ještě jednou do vajíčka - to je mňamka...

+2/−1
2.12.2014 9:14

K13a93m57i28l 42P89y80t79e37l12a 8542680651119

arnika sem adzika tam - vsechno jedno

+3/0
2.12.2014 10:38

C36a77r31m19e13n 48K44e36l21l56i25e 8221811401598

Ja potiram veprove rizky rozetrenym cesnekem a nechavam prolezet nez je obaluji.

+5/0
2.12.2014 12:54

J34a84n37a 45N89o24v42á21k25o93v14á 7757200359218

Michale, vy jste "kuchař" k pohledání. ;-D

Adžika je kořenící směs obsahující česnek, koriandr, papriku, chmeli-suneli, kopr a sumah, zatímco Arnika je vytrvalá bylina z čeledi hvězdnicovité, oplývající žlutými květy. :-P

+2/0
2.12.2014 20:00

M17i22c72h10a91l 94F34r93ý62d93a 1382869813742

Arnika je jednak bylina a jednak je to jiný název pro zmíněnou kořenící směs více známou pod názvem Adžika.

0/−2
2.12.2014 20:03

F87r81a65n95t52i90š21e40k 36K53a85b41r73h54e98l 3775360362248

schnitzel jedině na přepuštěném máslíčku ;)

+6/0
2.12.2014 8:46
Foto

R48i56c33h26a57r45d 96P39o55l49á63š24e35k 9594553280509

tak to já řízky smažím klasickým způsobem, ale potom je dám do nějaké nádoby s pokličkou a v lehce zahřáté troubě je nechám dojít. Potom je kůrčička tak akorát. Nejhorší co může být, jsou řízky z friťáku - brrrr.

+13/−1
2.12.2014 7:24

J22a63r79o98s67l31a79v 98T54a91c27h96o66v47s55k80y 2622640274520

Naopak, z fritaku jsou lepsi, protoze se delaji pri standardni teplote, tuk se neprepaluje. Za panvi toho nedocilite.

+7/−17
2.12.2014 8:14
Foto

R84i35c49h12a37r95d 14P75o96l66á89š61e90k 9294773680159

tak dobrou chuť ;-(

+6/−1
2.12.2014 8:16

D44a49v12i41d 98J59a77v58o83r74s85k97ý 3965827744294

Ve friťáku je to samozřejmě barbarství, to Vám řekne každý dobrý kuchař.

+8/−1
2.12.2014 8:34

J78a48n 83N66o74v32o69t63n88ý 1474631712493

to ty, ale nejsi

+2/−8
2.12.2014 8:51

A38l61e13n16a 78V31e65s66e74l36á 3513741265398

Nemyslím, že by problém byl ve friťáku - pokud bude použit ten správný a čerstvý tuk. (Což teda u těch friťáků bývá často potíž, že se mění jen jednou za čas.)

+7/−1
2.12.2014 10:47

P97a31v11e77l 86F51a76r33a 9547547984511

R^ Konečně napsal někdo, kdo někdy vařil a ne rádoby odborníci na vaření typu typu Polášek nebo Javorský!

+2/0
2.12.2014 13:30

J55i11ř48í 68K59o31d26ý54d76e94k 7640420406173

Ve Vídni by vás pověsili na nejbližší kandelábr :-)

+4/−1
2.12.2014 8:35

P48e77t14r 32H54e68l53l31e90r 5753466694394

Ale prd, vídeňákům nedám ani čuchnout a řízek sním sám! :-)

0/0
3.12.2014 11:42

O27n93d38ř19e56j 14S40t61a16r45o58c80h 5730783602954

He he, hlavně to nikdy neříkejte žádnému kuchaři :-)

+3/0
2.12.2014 9:49

J67a23n 61Š10i82m29á32k 4646110322177

Vždycky mě fascinuje jak ti super kuchaři ukazujou jak dělají jeden řízek na malý panvičce a jak tomu dávaj tu lásku.... to si fakt myslej, že jim někdo sežere, že takhle dělají třeba 250 řízků pokud by byly na meníčku????

+12/−1
2.12.2014 10:50

B74o18h41u18m50i64l91a 16M96a72j64e12r35o93v58á 4677131344

Ve Vídni ano !

+2/0
2.12.2014 12:48

J70a57n10a 39B69o90u92l26o47v74á 7260706311441

Ale to nebudou stát jako v české hospodě, menu za 90 Kč včetně nápoje

+2/0
2.12.2014 14:41

L48u72k31á20š 50O53m52á82č11k24a 5581694731646

A co my s tím? Nemám problém za kvalitní jídlo zaplatit, na rozdíl od tebe.

+2/−1
2.12.2014 16:28

J93i95ř57í 58S73o64u70č62e26k 5806907929429

To jste na omylu. Na YouTube si můžete najít videa, jak nejvyhlášenější rakouské restaurace připravují vídeňský řízek. Říkají tomu sice pánev, ale fakticky jde spíš o hrnec, ve kterém je 5 cm rozpáleného oleje. Takové mají tři s různou teplotou a řízek v každém nechají jen několik vteřin, pak jde rovnou na talíř. Hluboká nádoba s olejem rozpáleným na přesně stanovenou teplotu, jakou používají, má k friťáku mnohem blíž než k českému smažení na ploché pánvi s půlcentimetrem tuku.

+2/0
2.12.2014 18:27

M34o93j69m70í58r 10M42o90t84y50č16k83a 3122205214860

Promiňte, ale doteď jsem žil v přesvědčení, že Vídeňský řízek = telecí řízek na másle (případně na vepřovém sádle). Tak to v těch restauracích asi moc vídeňský řízek nebude a nebo to není olej.

0/0
6.12.2014 16:12

A36l74e74n93a 45V67e73s20e55l17á 3153621565788

Už nevím, kde jsem četla, že "obyč" varianta je smažená na oleji a rozuštěným máslem se pak řízek jen zlehka potře a "ovoní".

Verze na másle a z telecího už je spíše "delux".

0/0
6.12.2014 19:10







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.