Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Pizza slaví svůj den, Češi milují capricciosu, ženy hlavně hawaii

Na neděli 9. února připadá mezinárodní den pizzy, a připomíná tak jedno z nejpopulárnějších italských jídel, které se těší oblibě po celém světě. Češi každý rok sní více než 31 milionů pizz. Průzkum ukázal, že nejraději mají Capricciosu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M76i90c25h85a86l 42M62i10l90l22e37r 9216592319732

Australane pizzu miluji - vsak tady take mame hodne italskych pristehovalcu, kteri zalozili celou radu pizzerii. Od konce 60.let se zacaly mnozit jako houby po desti. Dnes jich je nekolik v kazde ctvrti. Delaji se tu pizzy na tenke bazi, na stredni a jine na tluste. V jednom se ale shoduji - pizza tady musi mit slusne nalozeno na vrchu, at uz je na ni jakakoliv kombinace - na oblozeni se nesmi skudlit. Kazda pizzerie nabizi ty tradicni - Margherita, Capriciosa, Neapolitana, Marinara, 4 corners (4 ruzne naplne, kazda v jedne ctvrtine), v Australii oblibene Hawaian, Americana, Mexicana, Aussie, Vegetarian, Garlic and prawns (cesnekova pomazanka namisto suga, male krevety a mozzarella) a vedle toho se pizzerie predhaneji v nove vymyslenych kombinacich jako Calabrese, Gambretti, Prosciutto, Romana, Kure Tandoori ci Satay, Meat Lovers (masozravcova - kombinace ruznych mas a salamu na bazi ze suga, zadna zelenina, navrch mozzarella), podle toho, co maji zakaznici v okoli radi.

Foto:

https://www.google.com.au/search?q=australian+pizza&client=firefox-a&hs=wNV&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=fflb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=mOT5UsvjFc6MkwWNoYDYCg&ved=0CE8QsAQ&biw=1920&bih=855

0/0
11.2.2014 10:09
Foto

Z55d83e28n39k14a 29S30c26h71o22e71n15b74a49e28c84h31l27e47r 61K10r90u93z40o28v26a 6188222327989

Co me nejvic dojima,pizza hranolky kebap

0/0
11.2.2014 9:09

J61a31n79a 98H42e59i52s58e52r70o55v73á 2536735241368

v Opavě jsem jedla pizzu na bramborákovém základu (tedy místo těsta na pizzu bylo těsto bramborkové) a byla VYNIKAJÍCÍ ;)

ale není nad pizzu z Itálie... ty, co se dělají v ČR se s tím nedají srovant ;)

0/0
10.2.2014 12:37

K60r71i36s15t92ý22n69a 72Š64e88n86k21o86v21á 5185920722597

Naprosto z duše nesnáším, když jsou na pizze suroviny, který tam nepatřej...kečup, eidam, levná šunka či salám, hermelín, niva, "krabí tyčinky" surimi a podobný blafy. Jo a když je místo smetanového základu rajčatové sugo. ;-€

+2/−4
10.2.2014 1:57

M35a75r16e68k 42Z71a74h75r15a36d46i30l 6254909385571

Teda smetanovej základ na mojí vysněnou pizzu určitě nepatří a to jsem zastánce tradičních receptů...

+7/0
10.2.2014 8:14

J49a95k92u68b 19C20i35g76l69e64r 9475647595478

Náhodou třeba s pizza taveňákem (místo mozzarelly) chutná skvěle :)

0/0
10.2.2014 13:32

L79e79n23k74a 11N22o53v12á 9935438285451

Dala jsem vám plus, ale ten smetanový základ mne překvapil 8-o Původní recept je margherita s rajčatovým sugem. Ty odvozeniny jsou pak její variací.

+2/0
10.2.2014 13:58

O63t46a 27B68a71r30t58o62s 7676967791

Ja myslím, že Češi nejlepší picu teprve vymyslej: bude mít nahoře knedlíky s vomáčkou, uprostřed řízek a dole godhaj s tlačenkou (na jednom levelu). Bude muset bejt cca 8 cm vysoká, jinak je to úplný scheisse ...

---

Češi, neblbněte! Nejlepší pizza není ta, která je jak kolo vod vozu a na které je toho naplácanýho nejvíc. Nejlepší pizza je ta, kde koláč krásně voní po kvasnicích a sugo je jenom to nejprostší - rajče, cibule, bazalka a olivový olej. Ale všechno musí bejt prvotřídní, voňavý a zralý, potom je výsledek zaručenej. Vším ostatním se má šetřit, aby se neumlátily vůně a chutě Mediteránu - hlavně zralá a voňavá zelenina a z toho nejvíce: basilico a olivový olej.

+4/0
10.2.2014 1:42

A89n39t24o49n39i98n 76B34l19a26z67e55k 4668162507881

Dost cestuji po svete a pizzu mam rad. Nejlepsi pizzu jsem jedl v Chicagu, potom v NY a potom v Italii. V Chicagu delaji tzv. deep- hlubokou pizzu.Serviruji to jako hlavni jidlo, jedi to priborem a dava se tam hodne te cervene sracky a na rozdil od NY pizzy vice sussi. NY pizza se dela na tenounkem teste . Neni to moc vedeno jako hlavni jidlo, spise ze to vezmete do ruky a jite to na ulici kdyz spechate. je tam daleko mene cerveneho, ale je znama ze to polivaji extra olivovym olejem. V itallii jsem pizzu jedl na mnoha mistech, ale pripada mi chutove daleko chudsi nez ta americka. Ale to je muj nazor.

+2/0
10.2.2014 1:11
Foto

M26a14r46i12e 59P50o73k55o88r58n10á 9925274160

Jedla jsem pizzu v Itálii dostkrát a v každé restauraci byla jiná, jinak vysoká. Jedla jsem ji i v Česku a docela to ušlo. Jednu z nejchutnějšícj jsem jedla v Sofii.

0/0
9.2.2014 23:24

M95i78r82e10k 32K44o86v71a23c13i26k 5181181291947

"Středomořská kuchyně je oblíbená díky tomu, že je jednoduchá na přípravu a lehce stravitelná."

Škoda, že celá řada českých pizzerií a rádobyitalských restaurací dělá z pizzy nebo těstovin nálož, po který je problém vstát od stolu. Ono to třeba není úplně chuťově špatný, ale se středomořskou kuchyní to nemá společnýho vůbec nic... A pizza s dvanácti ingrediencema, kde nechybí hermelín a podobný nesmysly je prostě zvěrstvo. Nacpat deset věcí na pizzu umí každej - dobrá pizzerie se pozná podle Margherity :-)

+3/0
9.2.2014 22:42
Foto

M89a60r62i30e 40P41o58k31o94r30n49á 9655674600

Jedla jsem pizzu se svými italskými přáteli a už jsem skoro nemohla, jaká to byla nálož, oni to však snědli a ještě si dali navrch velkou zmrzlinu. Italové dokážou snít hodně, ale dělají to jen občas.

0/0
9.2.2014 23:27

M80i97r82e17k 12K29o88v72a66c82i16k 5121541891437

Oni si hlavně umí to jídlo užít a není jim líto času, kterej tomu věnujou ;-D Do nás už od dětství cpali  "Dobré chutnání bez povídání". "Kdo dojí první, je král." atd. :-( Já si následky nesu do dneška - jak si nedam pozor, tak jídlo do sebe hrnu hrozně rychle :-(

+2/0
10.2.2014 0:35

M84a50r41t53i59n 97K97r47č71i85l 6730468568879

Nejhorší je,když českej šizunk sype na pizzu eidam.Za to bych sekal ruce,nebo alepoň sebral živnosti.

+5/0
9.2.2014 22:02

M78a82r77t28i20n 42N14o42v11o15t10n16ý 7273925790245

Tak to jste ještě neviděl pizzu se "sýrem" rostlinného původu. Proti tomu je eidam zlatej.

0/0
11.2.2014 9:49

H37o86n68z86a 19K79o17z22e17l 8624819602214

Nejlepsi je pizza o nahy servirky s veeelkejma...plicema :-)

+2/0
9.2.2014 20:32

H30o38n81z41a 83K86o98z37e83l 8434579392514

od nahy

0/0
9.2.2014 20:33

L48u35d53v53í79k 14G67a56j57d85o77š69í77k 2985743654202

No jo. Capricciosa nebývá na rozdíl od ostatních druhu v Česku tak ošizená. Margharita zase bývá nejlevnější.

Jinak hlavní důvod, proč je pizza tak populární je obrovská přidaná hodnota na surovinách - jinými slovy je to super kšeft. Takže pizzerie je pomalu na každém rohu a každý Srb, Chorvat nebo Turek se tváří jako Ital a dobře vydělává. A navíc je to často i dobré. :-)

+8/0
9.2.2014 20:27

S57o59f52i31e 79M76o27r73a43v16c79o86v53á 8536218562677

Lepší pizzu než je Riina od Riccarda jsem ještě nejedla.

0/0
9.2.2014 20:17

M40i81l67a63n 81K77r92á63l 8723518131711

jsem tam dělal a flusali jsme do nich, nevím jestli tahle tradice tam zůstala;-D

+1/0
9.2.2014 20:56

S15o87f34i71e 72M84o96r86a29v68c57o35v79á 8466978872697

Snažíte se být vtipný, nebo jste jenom hloupý?

+1/−1
9.2.2014 21:12

O13s42k66a22r 20K67o92v96a55ř74í80k 8587663176357

nejlepší parodii na pizzu dělá Chachar ;-D...Rv

0/−1
9.2.2014 19:48

J23a12n 37K27l54i25m79a 7670233690472

Pizza slaví svůj den? To je možné,ale ne v CZ. 90%Čechů pravou pizzu ještě nejedla:-)  V cz se jí jako pizza, buchta s náhraškou sýra,salámů atd.atd.

+5/−3
9.2.2014 19:21

J71a33n 41K83l45i79m15a 7930683190462

Ž  X

0/0
9.2.2014 19:22

M58o93j29m41í73r 26H20l25o37u62š60e32k 1227766188794

Díky za tu naši! Měl jsem v Itálii tři a jíst se nedala ani jedna!!! Rv

0/−4
9.2.2014 19:29

J42a53n 32N73o52v52á72k 6954684

Nedaly se jíst? Co jim bylo?

0/0
9.2.2014 19:41

J64a71n 38K11l53i72m48a 7250763520422

To je právě ono pizza v CZ nechutná stejně jako v itálii .stejně jako Italský prejt nechutná stejně jako v CZ :-)

+3/0
9.2.2014 20:14

L97u23d51v62í57k 97G41a83j20d10o29š16í37k 2105723494452

Ale jo. Jsou podniky v ČR kde pizza chutná jako Italská. Nesmíte jen chodit do těch, kde servírují "takypizzu" rozmrazenou z Makra za 70Kč.

+1/0
9.2.2014 20:32

J44a92n 16S30o32u71k18u54p 1804244836885

To je uplně jedno. Pravá pizza, to je jako ´pravý čaj´, tohle je mezinárodní jídlo, které se v každé zemi extrémně přiohýbá a modifukuje. Česká pizza je nepoměrně blíž italské než americká a nikoho to netrápí.

+3/0
9.2.2014 22:34

J22a16n 45M34a74r81e29k 7127682267548

Co to je, pizza Hawai? Každý Ital by se při tomto názvu a chuti osypal. Prostě v Itálii pizza na sladko neexistuje. Neprzněte originální recepty a argumenty typu, my si to v Čechách budeme dělat jak chceme opravdu neobstojí.

+3/−10
9.2.2014 19:06

K20a87m84i67l 45S65t11r11n79a32d 1128800824462

....pizzu Hawai jsem jedl mockrat v italii a nevsiml jsem si ze by se z toho Ital osypal :-)

+5/0
9.2.2014 19:14

M22i74c50h42a18l 75N83a56c94h97t93m83a81n61n 8287522467750

No, na jednu stranu máte pravdu, na stranu druhou plno tradičních pokrmů doznalo v zahraničí velkých změn a přesto nejsou ničím podřadným. Třeba Kalifornské sushi je populární všude na světě, stejně jako kari Vindaloo, které v Indii často ani neznají (jedná se totiž původně o portugalský pokrm). Taktéž populární snad všude ve světě.

+4/0
9.2.2014 19:21

J28a48n 94S42o46u14k71u87p 1784224136655

Zajímavé, já mluvil s mnoha Italy a většina celkem nelibě nese, že je Itálie považována za ´matku pizzy´, přijde jim to jako maximálně okoukaný stereotyp. Tohle jídlo se dělá po světě v kvantě modifikací a dám boty, že žádná opravdu nějakého Itala nevytáčí.

+1/0
9.2.2014 22:37

G19a35b62r86i62e16l78a 68N60o50v70o62t92n86á 3733619837493

Pizza Hawai má původ v Kanadě. Nemyslete si, že za všechno můžou Češi nebo že všechno se může stát jen v Česku.

0/0
9.2.2014 23:53

A82n37t85o36n61i44n 51B78l37a45z70e30k 4958702537381

No vidis, ja jsem cetl ze v USA.

0/0
10.2.2014 0:51

G88a67b30r93i98e21l73a 76N25o77v77o41t48n59á 3403209147393

Tak v Severní Americe a vejdeme se tam oba. :-)

0/0
10.2.2014 10:26

P39a75v79e81l 72S28v44o82b78o42d97a 3399532980192

A co mezinárodní den článků o ničem ?

+2/0
9.2.2014 18:40

A64n97t15o40n88í49n 70C62e18t21k83o65v20s40k77ý 7154608257656

Ten se tady slaví 365 dní v roce. :-P

+16/−1
9.2.2014 18:54

J40a76n 57P16a94v12l58í25k 6429403771847

Capricciosu mám hodně rád. Dokonce i mí italští kamarádi na ni nedají dopustit. Ale v poslední době jem si zamiloval pizzu Don Forty, hádejte od koho :-)

0/0
9.2.2014 18:40

J33a77n 31P82a61v34l78í24k 6889673221707

Jo, zapomněl jsem dodat, že se sýrovým okrajem :-P

0/0
9.2.2014 18:41

P70a88v61e34l 51S11v36o47b23o86d67a 3419162910202

Obojí Babica ?

+5/0
9.2.2014 18:41

L37e39n34k38a 31N39o35v59á 9875878575251

To psal zase nějaký specialista na pizzu. Americká pizza je podle něj vysoká 2 cm a ta italská jen 0,5 cm ;-D. Pravá neapolská pizza, milí pisálkové, je dosti vysoká a hodně kynutá. Jinak se dneska ve většině italských pizzerií dělá pizza doooodně tenká, určitě míň než půl centimetru. Prostě žádné pravidlo, jak má být vysoká, neexistuje! A nebo pokud existuje, rozhodně je to jen teorie a rozhodně to není půlcentimetr!!

+5/−1
9.2.2014 14:23
Foto

M79a80r11i75e 71B64a86ť44o15v50á 2336720416148

Přesně táák,pořádně vysoká a nakynutá je pravá neapolská pizza.Tak ji peču už asi 10 let podle receptu ze zahraniční kuchařky a není to vůbec špatné,naopak  jí dáváme přednost před teňounkými těsty v restauracích a pizzerkách.A já si ji dnes zrovna peču aniž bych věděla že budu s ní oslavovat její velký den;-)

+1/0
9.2.2014 15:07

E40l70i46š19k88a 75K68u24č50e83r64o39v89á 7409452383723

a já zrovna ty buchty nerada, mám ráda tenoučkou pizzu

+8/0
9.2.2014 16:26

M46a93r84t55i65n 22K20r94č76i29l 6570148858169

A co na tu kynutou pizzu vaše postava?

+2/0
9.2.2014 22:06
Foto

M60a96r27i98e 64B23a77ť97o80v56á 2656390266218

tak postavu jsem NIKDY řešit nemusela....

0/0
10.2.2014 9:46

F42e73r55d98i76n76a86n78d 55S57l73a57v35í23k 1215552212209

předpokládám, že těch 0,5cm se myslí v nejširším místě, obvykle okraj. Že v Itálii existuje jeden typ pizzi tlustý, která je ovšem italskou vyjjímkou, neznamená, že typická italská pizza není tenká kolem těch 0,5cm. V tomhle článek nelže.

+3/−1
9.2.2014 16:30

A64n77t13o41n72í41n 79C25e94t47k23o37v89s35k94ý 7984628137736

Předpokládáte špatně.

0/−1
9.2.2014 18:54

V58á37c18l28a81v 50K69a35d16l87e64c 3854341446547

To víte Neděle. Hlavně že je napsaný článek a chyby se neřeší.

0/0
9.2.2014 10:39

J74a48r17o10s11l24a28v 60D81r48g65á27č 2670477621351

Proscciuto se šunkou...to je jako šunková se šunkou? ;-D

Mimochodem asi jste mysleli prosciutto ne? ;-D

+6/0
9.2.2014 8:39







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.