Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Pizza slaví svůj den, Češi milují capricciosu, ženy hlavně hawaii

Na neděli 9. února připadá mezinárodní den pizzy, a připomíná tak jedno z nejpopulárnějších italských jídel, které se těší oblibě po celém světě. Češi každý rok sní více než 31 milionů pizz. Průzkum ukázal, že nejraději mají Capricciosu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M69i27c88h86a71l 87M84i70l40l88e92r 9586602339362

Australane pizzu miluji - vsak tady take mame hodne italskych pristehovalcu, kteri zalozili celou radu pizzerii. Od konce 60.let se zacaly mnozit jako houby po desti. Dnes jich je nekolik v kazde ctvrti. Delaji se tu pizzy na tenke bazi, na stredni a jine na tluste. V jednom se ale shoduji - pizza tady musi mit slusne nalozeno na vrchu, at uz je na ni jakakoliv kombinace - na oblozeni se nesmi skudlit. Kazda pizzerie nabizi ty tradicni - Margherita, Capriciosa, Neapolitana, Marinara, 4 corners (4 ruzne naplne, kazda v jedne ctvrtine), v Australii oblibene Hawaian, Americana, Mexicana, Aussie, Vegetarian, Garlic and prawns (cesnekova pomazanka namisto suga, male krevety a mozzarella) a vedle toho se pizzerie predhaneji v nove vymyslenych kombinacich jako Calabrese, Gambretti, Prosciutto, Romana, Kure Tandoori ci Satay, Meat Lovers (masozravcova - kombinace ruznych mas a salamu na bazi ze suga, zadna zelenina, navrch mozzarella), podle toho, co maji zakaznici v okoli radi.

Foto:

https://www.google.com.au/search?q=australian+pizza&client=firefox-a&hs=wNV&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=fflb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=mOT5UsvjFc6MkwWNoYDYCg&ved=0CE8QsAQ&biw=1920&bih=855

0/0
11.2.2014 10:09
Foto

Z45d49e26n27k22a 11S98c66h72o37e60n55b83a26e46c13h59l32e39r 36K14r45u65z75o97v48a 6238182227749

Co me nejvic dojima,pizza hranolky kebap

0/0
11.2.2014 9:09

J27a89n68a 13H59e87i81s81e33r96o11v26á 6970317562908

v Opavě jsem jedla pizzu na bramborákovém základu (tedy místo těsta na pizzu bylo těsto bramborkové) a byla VYNIKAJÍCÍ ;)

ale není nad pizzu z Itálie... ty, co se dělají v ČR se s tím nedají srovant ;)

0/0
10.2.2014 12:37


K27r23i85s25t28ý86n19a 38Š51e92n43k41o94v46á 5475440452297

Naprosto z duše nesnáším, když jsou na pizze suroviny, který tam nepatřej...kečup, eidam, levná šunka či salám, hermelín, niva, "krabí tyčinky" surimi a podobný blafy. Jo a když je místo smetanového základu rajčatové sugo. ;-€

+2/−4
10.2.2014 1:57

M64a27r60e74k 19Z39a67h14r66a44d46i24l 6934589295491

Teda smetanovej základ na mojí vysněnou pizzu určitě nepatří a to jsem zastánce tradičních receptů...

+7/0
10.2.2014 8:14

J45a88k48u90b 11C64i78g63l85e37r 9355107625208

Náhodou třeba s pizza taveňákem (místo mozzarelly) chutná skvěle :)

0/0
10.2.2014 13:32

L15e70n17k56a 28N46o46v27á 9975478655751

Dala jsem vám plus, ale ten smetanový základ mne překvapil 8-o Původní recept je margherita s rajčatovým sugem. Ty odvozeniny jsou pak její variací.

+2/0
10.2.2014 13:58

O57t13a 37B45a45r67t77o94s 7546237391

Ja myslím, že Češi nejlepší picu teprve vymyslej: bude mít nahoře knedlíky s vomáčkou, uprostřed řízek a dole godhaj s tlačenkou (na jednom levelu). Bude muset bejt cca 8 cm vysoká, jinak je to úplný scheisse ...

---

Češi, neblbněte! Nejlepší pizza není ta, která je jak kolo vod vozu a na které je toho naplácanýho nejvíc. Nejlepší pizza je ta, kde koláč krásně voní po kvasnicích a sugo je jenom to nejprostší - rajče, cibule, bazalka a olivový olej. Ale všechno musí bejt prvotřídní, voňavý a zralý, potom je výsledek zaručenej. Vším ostatním se má šetřit, aby se neumlátily vůně a chutě Mediteránu - hlavně zralá a voňavá zelenina a z toho nejvíce: basilico a olivový olej.

+4/0
10.2.2014 1:42

A52n65t53o95n81i61n 87B59l37a41z29e54k 4648462807251

Dost cestuji po svete a pizzu mam rad. Nejlepsi pizzu jsem jedl v Chicagu, potom v NY a potom v Italii. V Chicagu delaji tzv. deep- hlubokou pizzu.Serviruji to jako hlavni jidlo, jedi to priborem a dava se tam hodne te cervene sracky a na rozdil od NY pizzy vice sussi. NY pizza se dela na tenounkem teste . Neni to moc vedeno jako hlavni jidlo, spise ze to vezmete do ruky a jite to na ulici kdyz spechate. je tam daleko mene cerveneho, ale je znama ze to polivaji extra olivovym olejem. V itallii jsem pizzu jedl na mnoha mistech, ale pripada mi chutove daleko chudsi nez ta americka. Ale to je muj nazor.

+2/0
10.2.2014 1:11
Foto

M30a60r89i47e 14P16o78k52o82r46n92á 9225114150

Jedla jsem pizzu v Itálii dostkrát a v každé restauraci byla jiná, jinak vysoká. Jedla jsem ji i v Česku a docela to ušlo. Jednu z nejchutnějšícj jsem jedla v Sofii.

0/0
9.2.2014 23:24

M65i61r45e78k 22K33o79v18a61c31i74k 5561851401457

"Středomořská kuchyně je oblíbená díky tomu, že je jednoduchá na přípravu a lehce stravitelná."

Škoda, že celá řada českých pizzerií a rádobyitalských restaurací dělá z pizzy nebo těstovin nálož, po který je problém vstát od stolu. Ono to třeba není úplně chuťově špatný, ale se středomořskou kuchyní to nemá společnýho vůbec nic... A pizza s dvanácti ingrediencema, kde nechybí hermelín a podobný nesmysly je prostě zvěrstvo. Nacpat deset věcí na pizzu umí každej - dobrá pizzerie se pozná podle Margherity :-)

+3/0
9.2.2014 22:42
Foto

M74a10r57i91e 98P49o41k18o62r15n61á 9475274390

Jedla jsem pizzu se svými italskými přáteli a už jsem skoro nemohla, jaká to byla nálož, oni to však snědli a ještě si dali navrch velkou zmrzlinu. Italové dokážou snít hodně, ale dělají to jen občas.

0/0
9.2.2014 23:27

M78i51r65e25k 40K24o47v97a84c45i46k 5181371191387

Oni si hlavně umí to jídlo užít a není jim líto času, kterej tomu věnujou ;-D Do nás už od dětství cpali  "Dobré chutnání bez povídání". "Kdo dojí první, je král." atd. :-( Já si následky nesu do dneška - jak si nedam pozor, tak jídlo do sebe hrnu hrozně rychle :-(

+2/0
10.2.2014 0:35

M51a84r13t95i96n 16K57r46č10i56l 6240668228139

Nejhorší je,když českej šizunk sype na pizzu eidam.Za to bych sekal ruce,nebo alepoň sebral živnosti.

+5/0
9.2.2014 22:02

M69a58r27t28i69n 44N90o94v15o29t24n14ý 7603625590175

Tak to jste ještě neviděl pizzu se "sýrem" rostlinného původu. Proti tomu je eidam zlatej.

0/0
11.2.2014 9:49

H63o12n32z80a 52K75o19z62e23l 8434819452184

Nejlepsi je pizza o nahy servirky s veeelkejma...plicema :-)

+2/0
9.2.2014 20:32

H78o39n66z32a 41K72o41z75e59l 8194909682164

od nahy

0/0
9.2.2014 20:33

L92u17d90v76í90k 52G84a47j96d17o13š19í79k 2885153514182

No jo. Capricciosa nebývá na rozdíl od ostatních druhu v Česku tak ošizená. Margharita zase bývá nejlevnější.

Jinak hlavní důvod, proč je pizza tak populární je obrovská přidaná hodnota na surovinách - jinými slovy je to super kšeft. Takže pizzerie je pomalu na každém rohu a každý Srb, Chorvat nebo Turek se tváří jako Ital a dobře vydělává. A navíc je to často i dobré. :-)

+8/0
9.2.2014 20:27

S23o68f20i45e 74M93o39r27a44v31c36o72v71á 8616178132687

Lepší pizzu než je Riina od Riccarda jsem ještě nejedla.

0/0
9.2.2014 20:17

M15i52l14a53n 65K92r91á69l 8253388621601

jsem tam dělal a flusali jsme do nich, nevím jestli tahle tradice tam zůstala;-D

+1/0
9.2.2014 20:56

S86o54f67i82e 60M84o44r92a31v66c55o76v90á 8176788712807

Snažíte se být vtipný, nebo jste jenom hloupý?

+1/−1
9.2.2014 21:12

O81s17k27a53r 43K14o47v25a15ř19í25k 8537513816337

nejlepší parodii na pizzu dělá Chachar ;-D...Rv

0/−1
9.2.2014 19:48

J24a88n 80K69l48i27m13a 7770553280342

Pizza slaví svůj den? To je možné,ale ne v CZ. 90%Čechů pravou pizzu ještě nejedla:-)  V cz se jí jako pizza, buchta s náhraškou sýra,salámů atd.atd.

+5/−3
9.2.2014 19:21

J21a30n 46K97l88i12m84a 7890523560802

Ž  X

0/0
9.2.2014 19:22

M77o22j68m38í83r 15H23l13o94u66š91e88k 1907206428884

Díky za tu naši! Měl jsem v Itálii tři a jíst se nedala ani jedna!!! Rv

0/−4
9.2.2014 19:29

J23a74n 86N85o23v14á83k 6714274

Nedaly se jíst? Co jim bylo?

0/0
9.2.2014 19:41

J64a48n 96K43l70i41m10a 7260793260792

To je právě ono pizza v CZ nechutná stejně jako v itálii .stejně jako Italský prejt nechutná stejně jako v CZ :-)

+3/0
9.2.2014 20:14

L98u43d59v94í37k 25G33a93j92d45o91š11í61k 2465473634552

Ale jo. Jsou podniky v ČR kde pizza chutná jako Italská. Nesmíte jen chodit do těch, kde servírují "takypizzu" rozmrazenou z Makra za 70Kč.

+1/0
9.2.2014 20:32

J53a36n 27S75o68u48k32u70p 1124144416195

To je uplně jedno. Pravá pizza, to je jako ´pravý čaj´, tohle je mezinárodní jídlo, které se v každé zemi extrémně přiohýbá a modifukuje. Česká pizza je nepoměrně blíž italské než americká a nikoho to netrápí.

+3/0
9.2.2014 22:34

J94a61n 62M33a90r43e17k 7437932507258

Co to je, pizza Hawai? Každý Ital by se při tomto názvu a chuti osypal. Prostě v Itálii pizza na sladko neexistuje. Neprzněte originální recepty a argumenty typu, my si to v Čechách budeme dělat jak chceme opravdu neobstojí.

+3/−10
9.2.2014 19:06

K36a75m39i94l 22S70t53r69n52a83d 1908210594912

....pizzu Hawai jsem jedl mockrat v italii a nevsiml jsem si ze by se z toho Ital osypal :-)

+5/0
9.2.2014 19:14

M61i92c90h21a60l 38N40a39c80h10t68m20a41n75n 8597422717910

No, na jednu stranu máte pravdu, na stranu druhou plno tradičních pokrmů doznalo v zahraničí velkých změn a přesto nejsou ničím podřadným. Třeba Kalifornské sushi je populární všude na světě, stejně jako kari Vindaloo, které v Indii často ani neznají (jedná se totiž původně o portugalský pokrm). Taktéž populární snad všude ve světě.

+4/0
9.2.2014 19:21

J86a48n 52S77o70u21k40u51p 1504614166655

Zajímavé, já mluvil s mnoha Italy a většina celkem nelibě nese, že je Itálie považována za ´matku pizzy´, přijde jim to jako maximálně okoukaný stereotyp. Tohle jídlo se dělá po světě v kvantě modifikací a dám boty, že žádná opravdu nějakého Itala nevytáčí.

+1/0
9.2.2014 22:37

G52a69b88r77i12e31l58a 91N40o21v54o19t21n90á 3803339157373

Pizza Hawai má původ v Kanadě. Nemyslete si, že za všechno můžou Češi nebo že všechno se může stát jen v Česku.

0/0
9.2.2014 23:53

A51n10t73o21n71i58n 13B71l18a60z68e27k 4508572277581

No vidis, ja jsem cetl ze v USA.

0/0
10.2.2014 0:51

G35a20b17r71i82e23l71a 67N83o94v17o40t33n61á 3983499697273

Tak v Severní Americe a vejdeme se tam oba. :-)

0/0
10.2.2014 10:26

P76a16v52e27l 86S83v79o52b36o68d63a 3739322970932

A co mezinárodní den článků o ničem ?

+2/0
9.2.2014 18:40

A30n78t26o59n48í13n 74C18e63t77k36o17v27s11k87ý 7984118567956

Ten se tady slaví 365 dní v roce. :-P

+16/−1
9.2.2014 18:54

J64a75n 16P16a28v49l95í20k 6379863951927

Capricciosu mám hodně rád. Dokonce i mí italští kamarádi na ni nedají dopustit. Ale v poslední době jem si zamiloval pizzu Don Forty, hádejte od koho :-)

0/0
9.2.2014 18:40

J74a12n 71P72a90v43l21í54k 6179703381817

Jo, zapomněl jsem dodat, že se sýrovým okrajem :-P

0/0
9.2.2014 18:41

P26a70v72e55l 89S89v21o94b24o97d14a 3569752130392

Obojí Babica ?

+5/0
9.2.2014 18:41

L80e69n69k94a 25N74o54v17á 9625558485121

To psal zase nějaký specialista na pizzu. Americká pizza je podle něj vysoká 2 cm a ta italská jen 0,5 cm ;-D. Pravá neapolská pizza, milí pisálkové, je dosti vysoká a hodně kynutá. Jinak se dneska ve většině italských pizzerií dělá pizza doooodně tenká, určitě míň než půl centimetru. Prostě žádné pravidlo, jak má být vysoká, neexistuje! A nebo pokud existuje, rozhodně je to jen teorie a rozhodně to není půlcentimetr!!

+5/−1
9.2.2014 14:23
Foto

M48a29r13i22e 83B60a12ť63o10v51á 2436520326188

Přesně táák,pořádně vysoká a nakynutá je pravá neapolská pizza.Tak ji peču už asi 10 let podle receptu ze zahraniční kuchařky a není to vůbec špatné,naopak  jí dáváme přednost před teňounkými těsty v restauracích a pizzerkách.A já si ji dnes zrovna peču aniž bych věděla že budu s ní oslavovat její velký den;-)

+1/0
9.2.2014 15:07

E18l29i65š33k63a 44K15u11č46e16r45o43v19á 1166598297939

a já zrovna ty buchty nerada, mám ráda tenoučkou pizzu

+8/0
9.2.2014 16:26

M59a92r72t21i22n 70K78r76č45i63l 6230778158689

A co na tu kynutou pizzu vaše postava?

+2/0
9.2.2014 22:06
Foto

M53a81r31i31e 98B53a36ť82o78v98á 2136240116748

tak postavu jsem NIKDY řešit nemusela....

0/0
10.2.2014 9:46

F77e25r67d54i92n91a23n57d 72S24l45a17v52í61k 1845672682479

předpokládám, že těch 0,5cm se myslí v nejširším místě, obvykle okraj. Že v Itálii existuje jeden typ pizzi tlustý, která je ovšem italskou vyjjímkou, neznamená, že typická italská pizza není tenká kolem těch 0,5cm. V tomhle článek nelže.

+3/−1
9.2.2014 16:30

A33n37t39o74n65í34n 37C97e94t15k65o88v42s23k67ý 7634748707846

Předpokládáte špatně.

0/−1
9.2.2014 18:54

V96á20c60l74a61v 67K72a57d83l18e29c 3404261246457

To víte Neděle. Hlavně že je napsaný článek a chyby se neřeší.

0/0
9.2.2014 10:39

J55a63r50o50s84l92a87v 68D64r25g62á67č 2580567731391

Proscciuto se šunkou...to je jako šunková se šunkou? ;-D

Mimochodem asi jste mysleli prosciutto ne? ;-D

+6/0
9.2.2014 8:39





mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.