Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Pizza slaví svůj den, Češi milují capricciosu, ženy hlavně hawaii

Na neděli 9. února připadá mezinárodní den pizzy, a připomíná tak jedno z nejpopulárnějších italských jídel, které se těší oblibě po celém světě. Češi každý rok sní více než 31 milionů pizz. Průzkum ukázal, že nejraději mají Capricciosu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M18i26c89h61a21l 77M45i82l45l89e67r 9396182569812

Australane pizzu miluji - vsak tady take mame hodne italskych pristehovalcu, kteri zalozili celou radu pizzerii. Od konce 60.let se zacaly mnozit jako houby po desti. Dnes jich je nekolik v kazde ctvrti. Delaji se tu pizzy na tenke bazi, na stredni a jine na tluste. V jednom se ale shoduji - pizza tady musi mit slusne nalozeno na vrchu, at uz je na ni jakakoliv kombinace - na oblozeni se nesmi skudlit. Kazda pizzerie nabizi ty tradicni - Margherita, Capriciosa, Neapolitana, Marinara, 4 corners (4 ruzne naplne, kazda v jedne ctvrtine), v Australii oblibene Hawaian, Americana, Mexicana, Aussie, Vegetarian, Garlic and prawns (cesnekova pomazanka namisto suga, male krevety a mozzarella) a vedle toho se pizzerie predhaneji v nove vymyslenych kombinacich jako Calabrese, Gambretti, Prosciutto, Romana, Kure Tandoori ci Satay, Meat Lovers (masozravcova - kombinace ruznych mas a salamu na bazi ze suga, zadna zelenina, navrch mozzarella), podle toho, co maji zakaznici v okoli radi.

Foto:

https://www.google.com.au/search?q=australian+pizza&client=firefox-a&hs=wNV&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=fflb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=mOT5UsvjFc6MkwWNoYDYCg&ved=0CE8QsAQ&biw=1920&bih=855

0/0
11.2.2014 10:09
Foto

Z41d19e73n96k20a 90S66c41h39o39e56n31b30a80e53c66h38l38e76r 85K61r65u29z39o51v34a 6578902707909

Co me nejvic dojima,pizza hranolky kebap

0/0
11.2.2014 9:09

J59a40n48a 57H22e53i44s40e23r90o26v59á 2586325801308

v Opavě jsem jedla pizzu na bramborákovém základu (tedy místo těsta na pizzu bylo těsto bramborkové) a byla VYNIKAJÍCÍ ;)

ale není nad pizzu z Itálie... ty, co se dělají v ČR se s tím nedají srovant ;)

0/0
10.2.2014 12:37

K24r61i63s46t11ý10n78a 78Š94e79n53k53o67v67á 5665180492687

Naprosto z duše nesnáším, když jsou na pizze suroviny, který tam nepatřej...kečup, eidam, levná šunka či salám, hermelín, niva, "krabí tyčinky" surimi a podobný blafy. Jo a když je místo smetanového základu rajčatové sugo. ;-€

+2/−4
10.2.2014 1:57

M96a89r81e33k 40Z23a93h96r62a93d44i15l 6704179705131

Teda smetanovej základ na mojí vysněnou pizzu určitě nepatří a to jsem zastánce tradičních receptů...

+7/0
10.2.2014 8:14

J42a39k16u54b 58C39i68g77l26e73r 9895867545338

Náhodou třeba s pizza taveňákem (místo mozzarelly) chutná skvěle :)

0/0
10.2.2014 13:32

L59e50n19k63a 42N33o33v78á 9405158865161

Dala jsem vám plus, ale ten smetanový základ mne překvapil 8-o Původní recept je margherita s rajčatovým sugem. Ty odvozeniny jsou pak její variací.

+2/0
10.2.2014 13:58

O81t26a 10B44a48r81t60o96s 7636757201

Ja myslím, že Češi nejlepší picu teprve vymyslej: bude mít nahoře knedlíky s vomáčkou, uprostřed řízek a dole godhaj s tlačenkou (na jednom levelu). Bude muset bejt cca 8 cm vysoká, jinak je to úplný scheisse ...

---

Češi, neblbněte! Nejlepší pizza není ta, která je jak kolo vod vozu a na které je toho naplácanýho nejvíc. Nejlepší pizza je ta, kde koláč krásně voní po kvasnicích a sugo je jenom to nejprostší - rajče, cibule, bazalka a olivový olej. Ale všechno musí bejt prvotřídní, voňavý a zralý, potom je výsledek zaručenej. Vším ostatním se má šetřit, aby se neumlátily vůně a chutě Mediteránu - hlavně zralá a voňavá zelenina a z toho nejvíce: basilico a olivový olej.

+4/0
10.2.2014 1:42

A61n92t48o60n23i54n 23B48l14a19z17e70k 4848632617531

Dost cestuji po svete a pizzu mam rad. Nejlepsi pizzu jsem jedl v Chicagu, potom v NY a potom v Italii. V Chicagu delaji tzv. deep- hlubokou pizzu.Serviruji to jako hlavni jidlo, jedi to priborem a dava se tam hodne te cervene sracky a na rozdil od NY pizzy vice sussi. NY pizza se dela na tenounkem teste . Neni to moc vedeno jako hlavni jidlo, spise ze to vezmete do ruky a jite to na ulici kdyz spechate. je tam daleko mene cerveneho, ale je znama ze to polivaji extra olivovym olejem. V itallii jsem pizzu jedl na mnoha mistech, ale pripada mi chutove daleko chudsi nez ta americka. Ale to je muj nazor.

+2/0
10.2.2014 1:11
Foto

M38a78r19i59e 75P48o70k32o85r61n25á 9385504150

Jedla jsem pizzu v Itálii dostkrát a v každé restauraci byla jiná, jinak vysoká. Jedla jsem ji i v Česku a docela to ušlo. Jednu z nejchutnějšícj jsem jedla v Sofii.

0/0
9.2.2014 23:24

M93i36r94e74k 97K11o48v84a72c65i85k 5911471121727

"Středomořská kuchyně je oblíbená díky tomu, že je jednoduchá na přípravu a lehce stravitelná."

Škoda, že celá řada českých pizzerií a rádobyitalských restaurací dělá z pizzy nebo těstovin nálož, po který je problém vstát od stolu. Ono to třeba není úplně chuťově špatný, ale se středomořskou kuchyní to nemá společnýho vůbec nic... A pizza s dvanácti ingrediencema, kde nechybí hermelín a podobný nesmysly je prostě zvěrstvo. Nacpat deset věcí na pizzu umí každej - dobrá pizzerie se pozná podle Margherity :-)

+3/0
9.2.2014 22:42
Foto

M18a39r59i83e 30P17o68k83o66r60n84á 9545764370

Jedla jsem pizzu se svými italskými přáteli a už jsem skoro nemohla, jaká to byla nálož, oni to však snědli a ještě si dali navrch velkou zmrzlinu. Italové dokážou snít hodně, ale dělají to jen občas.

0/0
9.2.2014 23:27

M37i91r96e20k 62K14o23v44a88c88i62k 5511881931457

Oni si hlavně umí to jídlo užít a není jim líto času, kterej tomu věnujou ;-D Do nás už od dětství cpali  "Dobré chutnání bez povídání". "Kdo dojí první, je král." atd. :-( Já si následky nesu do dneška - jak si nedam pozor, tak jídlo do sebe hrnu hrozně rychle :-(

+2/0
10.2.2014 0:35

M92a89r56t32i30n 23K52r85č78i66l 6840858668219

Nejhorší je,když českej šizunk sype na pizzu eidam.Za to bych sekal ruce,nebo alepoň sebral živnosti.

+5/0
9.2.2014 22:02

M18a47r26t92i17n 44N38o92v93o37t48n67ý 7933945690945

Tak to jste ještě neviděl pizzu se "sýrem" rostlinného původu. Proti tomu je eidam zlatej.

0/0
11.2.2014 9:49

H66o65n78z89a 30K66o94z97e54l 8174239492214

Nejlepsi je pizza o nahy servirky s veeelkejma...plicema :-)

+2/0
9.2.2014 20:32

H40o95n29z36a 76K76o79z24e35l 8954859112644

od nahy

0/0
9.2.2014 20:33

L95u61d93v80í54k 57G90a18j70d27o30š87í31k 2875803304932

No jo. Capricciosa nebývá na rozdíl od ostatních druhu v Česku tak ošizená. Margharita zase bývá nejlevnější.

Jinak hlavní důvod, proč je pizza tak populární je obrovská přidaná hodnota na surovinách - jinými slovy je to super kšeft. Takže pizzerie je pomalu na každém rohu a každý Srb, Chorvat nebo Turek se tváří jako Ital a dobře vydělává. A navíc je to často i dobré. :-)

+8/0
9.2.2014 20:27

S62o36f24i53e 81M95o52r48a67v28c91o25v51á 8396818132287

Lepší pizzu než je Riina od Riccarda jsem ještě nejedla.

0/0
9.2.2014 20:17

M11i97l45a59n 36K68r90á30l 8323348111151

jsem tam dělal a flusali jsme do nich, nevím jestli tahle tradice tam zůstala;-D

+1/0
9.2.2014 20:56

S87o55f90i43e 14M11o32r74a50v52c79o97v37á 8156898722257

Snažíte se být vtipný, nebo jste jenom hloupý?

+1/−1
9.2.2014 21:12

O55s74k89a15r 27K69o79v31a58ř12í10k 8557623616737

nejlepší parodii na pizzu dělá Chachar ;-D...Rv

0/−1
9.2.2014 19:48

J28a46n 61K39l46i33m18a 7350803790522

Pizza slaví svůj den? To je možné,ale ne v CZ. 90%Čechů pravou pizzu ještě nejedla:-)  V cz se jí jako pizza, buchta s náhraškou sýra,salámů atd.atd.

+5/−3
9.2.2014 19:21

J59a54n 65K61l97i62m10a 7570163770352

Ž  X

0/0
9.2.2014 19:22

M25o82j37m31í63r 81H52l30o73u94š89e27k 1337186688384

Díky za tu naši! Měl jsem v Itálii tři a jíst se nedala ani jedna!!! Rv

0/−4
9.2.2014 19:29

J42a78n 32N66o64v34á46k 6264294

Nedaly se jíst? Co jim bylo?

0/0
9.2.2014 19:41

J75a91n 50K12l91i61m13a 7670503210462

To je právě ono pizza v CZ nechutná stejně jako v itálii .stejně jako Italský prejt nechutná stejně jako v CZ :-)

+3/0
9.2.2014 20:14

L56u18d12v54í52k 38G59a77j64d64o47š37í88k 2935713244362

Ale jo. Jsou podniky v ČR kde pizza chutná jako Italská. Nesmíte jen chodit do těch, kde servírují "takypizzu" rozmrazenou z Makra za 70Kč.

+1/0
9.2.2014 20:32

J55a68n 59S57o89u14k43u15p 1594794716125

To je uplně jedno. Pravá pizza, to je jako ´pravý čaj´, tohle je mezinárodní jídlo, které se v každé zemi extrémně přiohýbá a modifukuje. Česká pizza je nepoměrně blíž italské než americká a nikoho to netrápí.

+3/0
9.2.2014 22:34

J37a24n 65M67a56r91e85k 7707302227218

Co to je, pizza Hawai? Každý Ital by se při tomto názvu a chuti osypal. Prostě v Itálii pizza na sladko neexistuje. Neprzněte originální recepty a argumenty typu, my si to v Čechách budeme dělat jak chceme opravdu neobstojí.

+3/−10
9.2.2014 19:06

K94a86m48i64l 21S53t22r22n97a89d 1888400944522

....pizzu Hawai jsem jedl mockrat v italii a nevsiml jsem si ze by se z toho Ital osypal :-)

+5/0
9.2.2014 19:14

M85i97c27h96a20l 46N77a79c15h61t36m33a70n30n 8467782387650

No, na jednu stranu máte pravdu, na stranu druhou plno tradičních pokrmů doznalo v zahraničí velkých změn a přesto nejsou ničím podřadným. Třeba Kalifornské sushi je populární všude na světě, stejně jako kari Vindaloo, které v Indii často ani neznají (jedná se totiž původně o portugalský pokrm). Taktéž populární snad všude ve světě.

+4/0
9.2.2014 19:21

J34a56n 48S62o13u65k78u93p 1154664596135

Zajímavé, já mluvil s mnoha Italy a většina celkem nelibě nese, že je Itálie považována za ´matku pizzy´, přijde jim to jako maximálně okoukaný stereotyp. Tohle jídlo se dělá po světě v kvantě modifikací a dám boty, že žádná opravdu nějakého Itala nevytáčí.

+1/0
9.2.2014 22:37

G47a35b35r72i14e16l86a 52N32o11v73o27t17n42á 3123839307503

Pizza Hawai má původ v Kanadě. Nemyslete si, že za všechno můžou Češi nebo že všechno se může stát jen v Česku.

0/0
9.2.2014 23:53

A90n61t21o59n74i69n 94B47l45a24z41e41k 4528712227551

No vidis, ja jsem cetl ze v USA.

0/0
10.2.2014 0:51

G58a88b97r45i57e41l72a 50N22o12v54o73t45n95á 3333769197843

Tak v Severní Americe a vejdeme se tam oba. :-)

0/0
10.2.2014 10:26

P26a67v51e36l 74S60v13o18b67o51d38a 3909682310542

A co mezinárodní den článků o ničem ?

+2/0
9.2.2014 18:40

A93n85t53o94n32í14n 43C29e47t19k61o67v50s73k10ý 7274188647426

Ten se tady slaví 365 dní v roce. :-P

+16/−1
9.2.2014 18:54

J86a94n 87P16a62v32l84í54k 6329143971837

Capricciosu mám hodně rád. Dokonce i mí italští kamarádi na ni nedají dopustit. Ale v poslední době jem si zamiloval pizzu Don Forty, hádejte od koho :-)

0/0
9.2.2014 18:40

J21a84n 51P89a11v47l32í24k 6629213331327

Jo, zapomněl jsem dodat, že se sýrovým okrajem :-P

0/0
9.2.2014 18:41

P87a65v97e45l 67S93v51o20b81o14d87a 3669982960462

Obojí Babica ?

+5/0
9.2.2014 18:41

L42e98n29k88a 95N42o20v76á 9555648315191

To psal zase nějaký specialista na pizzu. Americká pizza je podle něj vysoká 2 cm a ta italská jen 0,5 cm ;-D. Pravá neapolská pizza, milí pisálkové, je dosti vysoká a hodně kynutá. Jinak se dneska ve většině italských pizzerií dělá pizza doooodně tenká, určitě míň než půl centimetru. Prostě žádné pravidlo, jak má být vysoká, neexistuje! A nebo pokud existuje, rozhodně je to jen teorie a rozhodně to není půlcentimetr!!

+5/−1
9.2.2014 14:23
Foto

M26a70r41i28e 34B82a64ť83o73v66á 2856190646208

Přesně táák,pořádně vysoká a nakynutá je pravá neapolská pizza.Tak ji peču už asi 10 let podle receptu ze zahraniční kuchařky a není to vůbec špatné,naopak  jí dáváme přednost před teňounkými těsty v restauracích a pizzerkách.A já si ji dnes zrovna peču aniž bych věděla že budu s ní oslavovat její velký den;-)

+1/0
9.2.2014 15:07

E56l73i38š80k62a 32K12u49č85e80r62o91v43á 7359552543313

a já zrovna ty buchty nerada, mám ráda tenoučkou pizzu

+8/0
9.2.2014 16:26

M13a72r42t92i21n 71K68r42č25i41l 6620678428429

A co na tu kynutou pizzu vaše postava?

+2/0
9.2.2014 22:06
Foto

M79a41r32i63e 13B27a82ť67o85v24á 2306550466708

tak postavu jsem NIKDY řešit nemusela....

0/0
10.2.2014 9:46

F89e30r57d28i21n64a30n61d 46S23l79a26v18í93k 1895862172329

předpokládám, že těch 0,5cm se myslí v nejširším místě, obvykle okraj. Že v Itálii existuje jeden typ pizzi tlustý, která je ovšem italskou vyjjímkou, neznamená, že typická italská pizza není tenká kolem těch 0,5cm. V tomhle článek nelže.

+3/−1
9.2.2014 16:30

A23n30t59o63n93í32n 90C27e70t29k14o55v78s90k26ý 7314718347216

Předpokládáte špatně.

0/−1
9.2.2014 18:54

V14á49c30l77a59v 79K84a49d33l11e74c 3734951376227

To víte Neděle. Hlavně že je napsaný článek a chyby se neřeší.

0/0
9.2.2014 10:39

J32a33r49o40s66l63a94v 29D46r58g41á42č 2660107341911

Proscciuto se šunkou...to je jako šunková se šunkou? ;-D

Mimochodem asi jste mysleli prosciutto ne? ;-D

+6/0
9.2.2014 8:39







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.