Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Česnečka, soljanka a další poctivé polévky, které zahřejí a posilní

Když je chladno, nic vás tak nezahřeje jako pořádná polévka. Chřipkou oslabenému tělu dodá energii, dostane vás na nohy po náročném večírku a po celodenním shonu je vhodná jako teplá večeře. Tak kterou z našich čtyř si připravíte jako první?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

H60e30l95e15n34a 74S64v54o63j96a64n86o38v54á 4734969761216

Já polívky úplně miluju, ať vývary, nebo krémové. Nejlepší je, když si je můžu v rámci vaření v páře připravit v jednom spolu s hlavním jídlem, což umožňují nejrůznější multifunkční přístroje, například thermomix, a je hotová podstatně rychleji.

0/−1
12.3.2013 17:24

L91a20d47a 36N64o96v42a44k 4532623167

takže jako hodinu, až dvě připravovat půl litru ochucené vody....?8-o

0/−2
3.3.2013 17:46

K49a25t30e76ř21i43n59a 46V37a73š52á11k77o66v26á 5881462709415

Cesnecka se smetanou ? Hm......tak to u nas teda ne...Rv

Polivky mam rada, a uplne nejradej "potage" - mixovane, plus nekdy do nich jeste i neco pridam, mnam :-)

+1/−1
2.3.2013 18:21

K90r13i30s82t40ý51n72a 13H61y42n62k90o27v13á 9722756938116

Výborná je i bramboračka :)

+1/0
2.3.2013 17:23

F56r25a54n43t11i38š74e15k 83S35c55h53l37i89c50h33t96s 9295172151415

Ruský boršč:

2 střední červené řepy, 3 střední mrkve, 1 střední brambor, 1 střední cibule, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček černého pepře, 2 bobkové lístky, 600g vepřové nebo hovězí plece, lžíce soli, 200g 16% kysané smetany, 2 lžíce slunečnicového oleje, vinný ocet, cukr, papiňák.

Zeleninu ( všechnu i cibul) nastrouháme nahrubo. Dáme lehce orestovat na olej do papiňáku. Přidáme maso rozříznuté na půl, koření, sůl a zalijeme 1-11/2l vody. Uzavřeme, přivedeme do varu  a vaříme asi 30 minut. Maso vyjmeme a rozkrájíme na kousky/nudličky. Do každé porce počítáme 80g -100g vařeného masa. Vývar dochutíme octem a cukrem na lehké sladkokyselo. Na talíř servírujeme porci masa, zalijeme vývarem se zeleninou a zahustíme 1-2 lžícemi kyselé smetany. Slabším povahám vybereme předem kuličky a lístky koření. Silnější jistě uvítají pikantní chuť drcených kuliček černého pepře. Bon apetit!

Poznámka: Ruský boršč nikdy neobsahuje zelí. Je to čistý vývar z červené řepy, masa a zeleniny. Zelí naopak vždy obsahuje boršč ukrainský. Maso může být libovolné, například i kuře nebo i jen uzenina.

+2/−1
2.3.2013 13:54

Z67u86z89a27n67a 18V37o54l69n63a 1789564472276

Soljanka s olivama a kapari? No potes teda... Neni nad ruskou/gruyinskou klasickou verzi...

Slanina se nakrájí na tenké, nevelké plátky a na olejise nechá vyškvařit.

Přidá se cibule nakrájená na kroužky a nechá se zezlátnout.

Přidá se nahrubo strouhaná kořenová zelenina, orestuje se, až začne tmavnout.Do směsi se přimíchají obě papriky, přidá se krájené propláchnuté zelí. Čerstvéčervené zelí dodá polévce krásnou barvu.

Zaleje se vývarem, přidá se citrón krájený na plátky, rajský protlak, okurky,nakrájené na plátky a nechá se pomalu vařit asi hodinu

Polévka má mít jasně červenou barvu, chuti příjemněnakyslé, pikantní po zelenině s uzeným tónem, s malými kouskyrozvařené citrónové kůry. Cukr, obsažený v mrkvi a celeru dodá jemnouchuť, kterou možno zesílit ještě malým přídavkem. Pokud je správně připravená,nebude vám chybět žádné přichucovadlo ani další koření. V některém krajise přidává vařené uzené maso Servíruje se ve velkých miskách s plátkem citronua kopečkem smetany. Nesmí chybět křupavé žitné pečivo a dvojitý „škalik“ vodky0,12 l

+4/−2
2.3.2013 10:39

P20e15t47r 20J31u60r42č15e89k 4249454140

Milá Zuzano, přiznám se, že nad Vaší verzí musím neuvěřitelně kroutit hlavou. Rv Do Ruska jezdím pravidelně již řadu let a soljanka patří k mým oblíbeným. Ano, i s těmi olivami. Kapary jsem tam neviděl. V žádném případě tam ale nedávají kořenovou zeleninu a zelí, snad nějaká ta brambora u levnějších variant.

+2/−4
2.3.2013 13:46

Z65u68z44a25n16a 95V49o93l15n95a 1689854652366

Ja si jedla take v Rusku (Moskva o okoli) a korenova zelenina tam rozhodne byla.. Asi to u nich bude jako s nasi bramborackou nebo cesneckou... Viz vyse :-)

+2/−1
2.3.2013 20:29

A58l30e23x17a61n48d79r 94K16o75s31t63k55a 5279736909786

Vcelku logicky. Vaří se to na vzdálenost X tisíc kilometrů od sebe. Každá vesnice, každá rodina to dělá trochu jinak.

0/0
4.3.2013 6:09

P81e93t73r 18S68v89o87b84o72d75a 9720318619844

Soljanka bez oliv je znameni opravdu spatne restaurace. Zasadni vec, ktera v receptu idnes chybi jsou ledvinky. Ostatne dobra soljanka se take pozna vetsim mnozstvim druhu masa, klobaskama apod.

+2/0
2.3.2013 22:17







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.