Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Baristka Petra Veselá vás naučí připravit doma lahodné espresso

Symbolem té nejlepší a pravé kávy je klasické espresso, které je i základem pro většinu kávových nápojů. Pokud si chcete kvalitní espresso dopřávat i doma, nestačí jen pořídit drahý přístroj. Chce to i znát ty správné triky, jak na to. Ty vám v naší videoškole prozradí baristka Petra Veselá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

craki

No nevim,

z pakovych kavovaru jsem uz vyrostla. Vetsinou se nepovedlo a kdyz, tak nechutnalo pokazde stejne. Meli jsme i Cafissimo, ale cerstve umleta kava z domaci automatiky je dokonala. Jen si koupit zrna, ktere vam chutnaji. Ale i to je tady problem. Brazilska kava mi moc nejede, velke znacky mi nechutnaji. Nezbyva mi nez testovat z ruznych ceskych praziren, ale stejne nejlepsi kava co jsem kdy pila byla ze zrnek dovezenych z Keni. Sice byla prazena kdovikdy, takze cerstvost buhvi jaka, ale v baleni po 250g byla tak akorat a kaficko naprosto dokonale!

0/0
11.9.2012 16:12

JazzmineTea

Re: No nevim,

No vidíte, já jsem spokojená s tím úplně nejmenšním Cafissimem na kapsle, na rychlé ranní kafčo úplně ideální. Ty kapsle udrží kávu pěkně voňavou a nemusím nic mlít (v domácnosti se dvěma malýma dětma z té mleté kávy byl vždycky binec). Až budu mít trochu víc času, taky pořídím mlýnek a vrátím se ke klasičtější přípravě :)

0/0
12.9.2012 9:15

cernobila_televize

toz tak

At jsem kdekoliv doma nebo v cizine. Tak pokud si nekde sednout na kavu, tak se snazim vyhybat velkym znackam (i kdyz nekdy neni na vyber nebo nejste sami, tak se to da taky prezit).

Mam rad objevovani novych veci a ne stale pit Lavazzu nebo Segafredo. Do McDonalda si taky sem tam zajdu, ale nebudu ho jist na dovolene, pokud mam moznost zkusit neco mistniho.

0/0
11.9.2012 14:39

cernobila_televize

toz tak

Navod na atomovou bombu. Vezmeme kilo plutónia....:-P

0/0
11.9.2012 14:30

Doktor.Masaker

Ne, díky, já mám Tassimo

;-D;-D;-D;-D

0/0
11.9.2012 14:23

JeronimoV

Dobrá kavárna v Praze?

Prosím někoho ze znalejších milovníků dobré kávy o radu, kde v Praze najít kvalitní kavárnu, kde vědí, co dělají a nějaký cenový příklad.

Díky :)

0/0
11.9.2012 13:18

bouncer

Re: Dobrá kavárna v Praze?

Al Cafetero, Praha 3 – pěkný podnik i s alternativními způsoby přípravy, které stojí za vyzkoušení.

Dům kávy na Letné – sice nijak exkluzivní adresa, ale vždy dostanu perfetní kávu (espresso, cappuccino), skvěle si popovídám o kávě a ještě si koupím zrnkovou kávu domů.

Café Lounge, Praha 5 – celkově jedna z nejlepších pražských kaváren, kde vědí, co a jak.

U Zlatého korálku, Jílové u Prahy – když chytnete baristku Petru Veselou (mimochodem baristka roku, autorka Knihy o kávě, koordinátorka SCAE a průkopnice kávové kultury v ČR), tak máte vyhráno.

Espresso 30-45 Kč.

+1/0
11.9.2012 13:30

bouncer

Re: Dobrá kavárna v Praze?

Jinak je také dobrý tento žebříček:

http://in.ihned.cz/c1-55247820-nejlepsi-kava-v-cesku

Článek nebo výsledky mám k dispozici ;-)

0/0
11.9.2012 13:38

cernobila_televize

Re: Dobrá kavárna v Praze?

V bocni ulici za X-change na Staromaku je takova mala kavarnicka s vlastni prazirnou, daji se tam koupit ruzne kavy. Majitelka si pro surovinu jezdi primo na burzu do Hamburku. Na ulici, bych si ted nevzpomel. Sednout si tam moc nemuzete, jsou tam jenom 2 stolky na stani.

0/0
11.9.2012 14:19

bouncer

Re: Dobrá kavárna v Praze?

Kaprova ulice. Kavárna a pražírna Ebel Coffee (jsou ještě v Řetězové) - http://ebelcoffee.cz/

Dobrý podnik, ale na můj vkus poměr cena/kvalita ne úplně výhodný a dají se najít v Praze lepší kavárny/pražírny.

0/0
11.9.2012 14:54

PetrP7

Catler ES 8012

Asi jsem blázen ale za odměnu jsem si k předloňským vánocům koupil tenhle stroj i s mlýnkem... http://www.itest.cz/bila%20technika/espressa.htm (dnes se dá sehnat i levněji...) a od té doby zjišťuji, že umím doma lepší kafe, než leckteré kavárny s profi stroji. Neplatí to ovšem třeba o Café Louvre, Mama Coffee... třeba ale v takovém Friends Coffee House se už dost pohoršili... Pro vaše info, předraženou Lavazzu ani superdrahé kávy nekupuji, zajedu si vždycky do Balíren Praha Holešovice pro čerstvě napraženou, cena kolem 300Kč/kg... Takže náklady nejsou tak neúnosné, jak to mnozí diskutující naznačují...

0/0
11.9.2012 11:19

janbrezen

Re: Catler ES 8012

tomu verim protoze jinde na to obsluha dost kasle, nicmene za ty penize mi tento stroj prijde predrazeny, napriklad nema bojler ale levnejsi thermoblok, ja bych doporucil treba rancilio silvia, pokud uz nekdo chce utratit takovou castu za kavovar

0/0
11.9.2012 12:19

bouncer

Re: Catler ES 8012

A to je ten Catler pořád ošklivá předražená čínská produkce. Např. italskou Gaggii s externím mlýnkem bych pořídil levněji a udělal s ní větší "parádu" i lepší kávu (především díky mlýnku, ten vestavěný je příšerný).

Ale to nic nemění na tom, že máte pravdu - i doma se za rozumné peníze dá udělat skvělá káva, která předčí espresso z 95 % českých kaváren (já radši říkám rádoby-kaváren a poslední dobou jim s úsměvem ty jejich trapné variace na espresso vracím s vysvětlením).

0/0
11.9.2012 13:06

roedor

Re: Catler ES 8012

Gaggii i externí mlýnek máme a stejně se nám káva nedaří, asi to bude rukama:-/. Ale moje sestra se na tom naučila dělat skvělou mléčnou pěnu:-).

0/0
11.9.2012 13:09

bouncer

Re: Catler ES 8012

Tak ona více než půlka úspěchu je kvalitní surovina - káva. Zkuste nějakou pražírnu v okolí nebo na internetu. V supermarketu čerstvou a kvalitní kávu neseženete, i když za ní dáte 3 stovky za čtvrt kila.

Pak je důležitá hrubost namletí - s tím si člověk musí trochu pohrát než se to naučí. Dále množství kávy do misky (single miska 7-9 g, double miska 14-20 g - doporučoval bych začít s double, je to lehčí), utlačit a nechat v espressovači 25 s extrahovat. Pokud vám vyteče káva o objemu 25-30 ml s cremou (pěna), tak jste udělal všechno správně ;-)

0/0
11.9.2012 13:18

roedor

Re: Catler ES 8012

na netu už jsem vyzkoušela x pražíren, v superhyper kupuju akorát instantní. Podle mě to je rukama:-).

0/0
11.9.2012 14:43

bouncer

Re: Catler ES 8012

Tak správné nastavení mlýnku ;-) A co je na výsledku vlastně špatného?

0/0
11.9.2012 14:55

javaho

Jdu se stydět

Nevím, kolik z vás si skutečně v Itálii pochutnalo na tom miniaturním černočerném lomcováku? Je fajn, že existují i jemné variace do hrnků velikosti více loků, u kterých si můžete s chutí posedět. I když nad tím asi fajnšmekr ohrne nos. Vyrážím se stydět do kuchyňky u vaření obyčejného turka z obyč. Fairtrade Columbijského kafe. Ale raději to nikomu neřeknu.....

0/0
11.9.2012 11:08

radnice

Re: Jdu se stydět

Jo Fairtrade je nejlepší. Férově dát vydělat německým dovozcům, kteří kávu zabalí ;-D

0/0
11.9.2012 13:13

bouncer

Re: Jdu se stydět

Já si na italském espressu pochutnám. Od té doby, co jsem si na něj zvykl, tak mám problém s ostatními druhy přípravy kávy, i když je respektuju (a vlastním různé hračky od french pressu až po vac-pot).

Proč dobrou kávu (i když dodám, že označení Fairtrade Columbia ještě neznamená kvalitní kávu) na turka? Když potřebujete velký objem, tak za pár kaček pořídíte French-Press nebo AeroPress, případně Chemex nebo podobné jednoduché přípravy se zalitím kávy na filtru. Turek má neuvěřitelný problém, že než ho vypijete, tak se z logru vyluhují všechny hořké a nedobré látky. Chuť tím naprosto zkazíte i sebelepší kávy...

0/0
11.9.2012 13:14

LH_LH

Co se jídla a pití týká jsem docela barbar,

prosto buď mi to chutná nebo nechutná a jestli je to káva za 200 za hrneček nebo Turek z Jihlavanky za 5 Kč, já v tom tak velký rozdíl, aby to za tu ceno stálo, nevidím. Něco jiného jsou zbytečné náhražky v potravinách nebo zbytečný tuk či cukr, to si odpustím, protože mám pocit, že to má smysl. Ale mám pro to pochopení, když je to pro někoho vášeň :o)

0/0
11.9.2012 10:44

Serge__Gainsbourg

Re: Co se jídla a pití týká jsem docela barbar,

Hlavně že v tom není metanol

0/0
11.9.2012 10:49

cernobila_televize

Re: Co se jídla a pití týká jsem docela barbar,

kdysi jsem si to taky myslel, kdyz ji lidi kupuji, tak snad nebude tak spatna....ale kdyz jsem ji zkusil, tak jsem mel pocit takove zemite chuti, jako kdyz mate hlinu v puse.

0/0
11.9.2012 14:25

radnice

Asi jsem slepec, ale šálek zdaleka do poloviny plný není.

0/0
11.9.2012 10:21

O.Sindler

Re: Asi jsem slepec, ale šálek zdaleka do poloviny plný není.

Taky že je to docela velký šálek takových 100 ml bych to otipoval.

0/0
11.9.2012 10:30

TylerDurdon

Pratele

a kdo zvas ma doma kavovar za 30K a vyse, co?;-D;-DRv

+3/0
11.9.2012 9:52

Marusha

Re: Pratele

Vzhledem k tomu, že v kavárnách mají "na smlouvu za korunu" pronajaté mašiny za čtvrt mega, ale pak jsou nuceni do nich sypat nechutně předraženou a ještě k tomu hnusnou Lavazzu, není v žádném případě zaručeno, že káva v kavárně musí být dobrá. Veselá je extrém, bere tu nejlepší kávu, co se dá v ČR koupit, takže v kombinaci se super mašinou, je výsledek perfektní. Ale garantuju, že výbornou kávu lze vyrobit i na stroji za osmičku. Záleží hlavně na tom, co do toho člověk sype, protože to mu pak taky teče do hrnku;-)

0/0
11.9.2012 10:28

TylerDurdon

Re: Pratele

no vsak jo...clanek je zkratka hoden cilove skupiny:D neco jako reklamy na myci prostredky, vlozky, sminky;-D;-D

0/0
11.9.2012 11:46

bouncer

Re: Pratele

Kde se v článku píše něco o 30k za přístroj?

0/0
11.9.2012 13:22

TylerDurdon

Re: Pratele

to se sice nepise, ale kvalitni presovac zacina na teto cenove hladine...Pokud berete jako kvalitku ty srandy od nescafe a podobne, pak ano mate recht;-D

0/0
11.9.2012 13:45

bouncer

Re: Pratele

Kávovar za 3k, mlýnek za 600 (z druhé ruky). Kávu kupuju za 30-100 Kč/100 g a udělám si perfektní espresso.

To je otázka. Kdo z vás má auto za 500k a výše, co? :-P

0/0
11.9.2012 13:21

Ric-pic

No, vezmu horkou vodu

a zaliju s ní kafe v hrnku....a je to. A pak půjdu do Vaňkovky a tam mi nagelovanej metrosexuálni barista udělá kafe které chutná stejně, ale použije k tomu hromadu italských mašinek a řekne si za kafe s vodou 70-80 kaček...:-P

+5/0
11.9.2012 9:45

janbrezen

Re: No, vezmu horkou vodu

podle me stejne nechutna, jsem si jist ze hodne lidi by rozdil poslepu poznalo a dobre by rozeznalo chut tveho turka od espressa

+5/0
11.9.2012 10:01

roedor

Re: No, vezmu horkou vodu

jo, chuť se dá rozeznat celkem lehce, ten domácí instant nebo turek bývá většinou lepší než kyselá nebo připečená, špatně připravená břečka v "kavárně".

+1/0
11.9.2012 10:15

janbrezen

Re: No, vezmu horkou vodu

ok, pak tedy nechutna stejne a na to sem reagoval

0/0
11.9.2012 10:21

Ric-pic

Re: No, vezmu horkou vodu

nemluvil jsem o turku.....

0/0
11.9.2012 10:17

Tomáš Kocian

Pití kávy v česku je kapitola sama pro sebe

Lidi se naučili pít hrozný svinstva a ještě jim to chutná. Většina lidí zná jen "presso", turka a rozpustný. Presso ve formě deci kafe na žízeň. Přitom káva z pražírny není o tolik dražší, než různé namleté směsi pochybného původu, které se prodávají v každém obchodě. Zkuste zapátrat na internetu po pražírně ve svém okolí a zjistíte, že to není tak strašné. Navíc kvalitní káva připravená alternativní metodou (frenchpress, Hario v60...) je zdravější a chuťově nesrovnatelná s českým pressem nebo rozpustnou kávou. Když už se vám nechce kupovat mlýnek, tak aspoň nekupujte velké množství. Stačí si nechat 20 deka namlet a doma uchovat (ne v lednici) v temnu a bez přístupu vzduchu. Každý, kdo si chce najít cestu k šálku kvalitní kávy si ji najde. Zkuste a uvidíte, že její příprava není žádná velká věda a cena s ohledem na kvalitu a ve srovnání s tím, co vám "renomované firmy" nabízejí jako prvotřídní kávu, je více než příznivá.

+1/0
11.9.2012 9:36

nanosekunda

Jak si DOMA připravit lahodné espresso

na DOMA si kupte kávovar za 200 a mlýnek za 35...no nic...jak říkal Paroubek , kdo to dneska DOMA má :--))

0/0
11.9.2012 9:35

qwerty.cz

Re: Jak si DOMA připravit lahodné espresso

Umí to i Catler ES 8012, ale ano, perfektního a vždy dobrého espressa se nejlépe dosáhne s kávovarem za 80k a mlýnkem za 35k. A ještě musí být celý den nahřátý, jinak slovo espresso pozbývá významu.

0/0
11.9.2012 9:47

PetrP7

Re: Jak si DOMA připravit lahodné espresso

Plácáš nesmysly, třeba Catler stojí nový něco přes 12t a to už není pro zbohalíky...:-P

0/0
11.9.2012 11:22

americanzvysocan

::::

Dneska Vás naučím, jak si připravit dobrou kávu doma. Jenom taková maličkost.. je potřeba mít ten pressovač co má slečna za zády asi v hodnotě +/- 70 000,- ale to máme doma všichni že. Ježíííííš ;-(

+1/0
11.9.2012 9:33

destiny

no vida

a já zase nedám dopustit na klasický moka kávovar. investice 200,- a k tomu mlýnek taktéž a je to... ;-)

+3/0
11.9.2012 9:33

pavouk

:-)

Co má Espresso společného s dobrou kávou kromě toho, že obsahuje kofein?

Espresso přece bylo vymyšleno jako náhražka, aby se lidé v práci nezdržovali přípravou kávy. Espresso máte uděláno za pár vteřin, kdežto opravdovou kávu tak rychle nepřipravíte (a opravdovou kávou nemyslím českého "turka")

Prostě v restauracích šidí přípravu kávy a vydávají to za přednost.

0/0
11.9.2012 9:19

janbrezen

Re: :-)

asi to, ze je dobre, mne treba chutna a chutna mi i frenchpress, oboji je dobra kava

0/0
11.9.2012 10:10

Robert Kron

zase článek o ničem

ať mi paní udělá kávu na normální mašině a můžeme se bavit, ten přístroj co má ona stojí minimálně 100 tisíc, a používané v itálii jsou v průměru za 200 litrů, což je už nový auto. Ať to udělá na kávovaru za 8 litrů a můžeme se bavit dál.....

0/0
11.9.2012 9:15

bouncer

Re: zase článek o ničem

Já to udělám v mašině za 3 tisíce... tak se mnou budete bavit dál? :-) Pozval bych vás domů na kávu, ale zdejších diskutérů se bojím... jsou to obvykle hloupí hrubiáni ;-)

0/0
11.9.2012 13:25

jorokw

Ani slovo o mletí a mlýnku?

To neznáte italskou zásadu 5-ti M pro výrobu skvělého pressa? Miscela (vhodná směs kávy), Macinadosatore (odpovídající mlýnek), Macchina Espresso (kávovar), Mano dell'operatore (umění obsluhy), Manutenzione (pečlivá údržba). Pokud není v pořádku jeden prvek, pak se můžete snažit, ale dobré presso neuděláte. Fakt mě mrzí, že články Idnes nejdou do tématiky hlouběji. Přitom stačí napsat 3-4 odstavce více (o mletí a výběru kávy)...

0/0
11.9.2012 9:05

pomocný učitel Václav Poustka

Re: Ani slovo o mletí a mlýnku?

Jenomže ono se to dá opsat z wikipedie a okrášlit sličnou baristkou a článek je na světě. A bez práce.

+2/0
11.9.2012 9:11

aldabubo

Baristka

Je krásné, že je mistryně, ale z češtiny měla tak nejlépe trojku. "Dvaceti kilogramama a 16 gramami ..."

Doma si nikdy neuděláte kávu, jakou vám udělají třeba v Itálii na profesionální mašině - dejme tomu takové, jaká je na videu. Káva z domácí přístroje od cca 15 tisíc výše se jí už trochu přibližuje, ale pořád to není úplně ono. Otázkou samozřejmě zůstává, komu to vadí. Já mám doma mašinu s mlýnkem a dělá vynikající kávu. člověk si na to rychle zvykne, takže v restauraci, kde nemají stroj na kávu, si kávu vůbec nedávám. Prostě ty instantní už si raději nedám, než si kazit chuť. Když ovšem vidím v práci ty obrovské ranní hrnky s hnědou tekutinou s mlékem z krabice, asi to spoustě lidí stále vyhovuje nebo neochutnali nikdy kvalitní kávu. Jenže když ona je ta instantní tak levná a úplně stačí......hlavně, že je jí hodně.

0/0
11.9.2012 9:03

aldabubo

Re: Baristka

...káva z domácího přístroje...omlouvám se, příspěvek nejde upravit po odeslání.

0/0
11.9.2012 9:05







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.