Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Poklady naší kuchyně: Jižní Čechy aneb kapr, cmunda, koblihy či žahour

Co kraj, to jídlo, kterému zbytek republiky závidí. Díky naší kuchařce můžete ty nejznámější gurmánské krajové speciality připravit a ochutnat i vy a nemusíte kvůli tomu ujet ani metr. Celé prázdniny, konkrétně po devět týdnů, budeme na našich stránkách uveřejňovat jeden kraj a recepty na jídla, která k němu neodmyslitelně patří.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Scarlett from Scottland

cmunda není bramborák!!!!!!!!!!!!!!!

a horké koblihy???? jo koblihy se tu dělaj, ale že by se konzumovali nějak horké??? 8-o

0/0
6.7.2012 5:40

opportunity

Re: cmunda není bramborák!!!!!!!!!!!!!!!

není?

0/0
6.7.2012 23:29

Scarlett from Scottland

Re: cmunda není bramborák!!!!!!!!!!!!!!!

ne, už jsem to napsala

0/0
7.7.2012 4:00

opportunity

Re: cmunda není bramborák!!!!!!!!!!!!!!!

A co to je? Když to zadám do gůglu, vyjedou bramboráky.

+1/0
7.7.2012 10:17

Scarlett from Scottland

Re: cmunda není bramborák!!!!!!!!!!!!!!!

no vyjede vám hlavně cmunda po kaplicku...  možná i bramboráky, ale nevím proč. Nevím, zda jste z jižních Čech nebo ne. Ale za sebe jako jihočešku vám tvrdím, že cmunda - na plech nebo kynutá, bramborák - na pánvi. :-)

0/0
7.7.2012 11:15

opportunity

Re: cmunda není bramborák!!!!!!!!!!!!!!!

A rozdíl v receptu?

0/0
7.7.2012 18:02

Scarlett from Scottland

Re: cmunda není bramborák!!!!!!!!!!!!!!!

pouze u kynuté je rozdíl, jinak je těsto stejné, výsledek podstatně jiný. Proč mi dáváte takové otázky? už po několikáté tu píšu, že rozdíl je jen v přípravě.

0/0
7.7.2012 21:30

_m-

Re: cmunda není bramborák!!!!!!!!!!!!!!!

Díky bývalé kolegyni - dcerce z jihočeské lesovny - to vím, ale ve všech knížkách o jídle se píše že bramborák, cmunda, sejkory - jsou pouze krajové názvy pro totéž.

+1/0
7.7.2012 21:37

Mražená spermie

Re: cmunda není bramborák!!!!!!!!!!!!!!!

u nás se říká kynuté na plechu bramborka. A smažené na pánvi cmunda. Babička byla z Krkonoš ta ještě říkala sejkory. Jsem z jiho.:-P

0/0
9.7.2012 12:22

mamina2

Re: cmunda není bramborák!!!!!!!!!!!!!!!

Nejsem původem z jižních Čech, ale mám tu půl příbuzenstva a už tu dlouho žiju a všichni tu říkají cmunda hlavně těm plackám, co se dělají na pánvi. Tedy tomu, co se normálně jmenuje bramborák.

0/0
12.7.2012 10:41

povidam

Re: cmunda není bramborák!!!!!!!!!!!!!!!

Jakto že cmunda není bramborák? Co to tedy je?

0/0
7.7.2012 10:38

Scarlett from Scottland

Re: cmunda není bramborák!!!!!!!!!!!!!!!

cmunda se tomu nikdy neříká, pokud jsou to placky dělané na pánvi. Cmunda je vždy na plech nebo na pekáč, případně ještě kynutá.

0/0
7.7.2012 11:11

skolacka

Re: cmunda není bramborák!!!!!!!!!!!!!!!

a já jsem jihočeška a pro nás bylo odjakživa cmunda=bramborák. Ten kynutej blaf na plech není ani cmunda ani bramborák, ale zprzněná bramborka = "slaná bramborová buchta"

0/0
9.7.2012 10:51

Scarlett from Scottland

Re: cmunda není bramborák!!!!!!!!!!!!!!!

ten kynutej blaf na plech je kynutá cmunda a nebo může být nekynutá :-)

0/0
9.7.2012 12:04

Mražená spermie

Re: cmunda není bramborák!!!!!!!!!!!!!!!

přesně. :-)

0/0
9.7.2012 12:23

martas38

...

Grenadýrmarš je původem z Maďarska a rozhodně nepochází z Jižních Čech. A jako "tip" tam krom trochy pálivé patří lžíce mleté papriky.

0/0
5.7.2012 23:03

JayVandermark

Pivo ne

Nejhorší piva v ČR: Samson, Eggerberg, Platan, Hostan (první 3 jsou právě z jižních Čech).

0/0
5.7.2012 18:15

Mražená spermie

Re: Pivo ne

protože piješ Gambrinus tak to tak cítíš. Nesmíš pít desítku.

0/0
5.7.2012 23:19

JayVandermark

Re: Pivo ne

Gambrinus desítku už dávno nepiju.

0/0
6.7.2012 13:20

povidam

Re: Pivo ne

Pivo jo! Platan má podobnou chuť jako Gambrinus.

0/0
7.7.2012 10:39

JayVandermark

Re: Pivo ne

Tyto dvě piva chutnají rozdílně. Platan má zvláštní pachuť a Gambrinus je téměř bez chuti. G12 se ještě dá, ale G10 je minerálka.

0/0
7.7.2012 12:19

opportunity

Re: Pivo ne

Platan není špatný. Teda alespoň před 5 lety nebyl.

0/0
7.7.2012 18:04

opportunity

Mňam

Žahour nám dělají ve školní jídelně na malé kynuté knedlíčky. Kapr vypadá dobře, ale kůži prostě nemůžu... Takže zůstanu u vánoční klasiky. Tu kynutou cmundu vyzkouším, takhle jsem ji ještě nejedla.

0/0
5.7.2012 17:40

cassul

A kde je kocmatice?

Další typické jídlo z Jižních Čech...

0/0
5.7.2012 13:58

Scarlett from Scottland

Re: A kde je kocmatice?

kocmatice??? myslíš kosmatice? třeba smažená?

0/0
6.7.2012 5:41

opportunity

Re: A kde je kocmatice?

černý bez?

0/0
7.7.2012 18:05

Scarlett from Scottland

Re: A kde je kocmatice?

jo

0/0
7.7.2012 21:31

opportunity

Re: A kde je kocmatice?

dobré, to se dělá u nás taky

0/0
9.7.2012 22:32

mamina2

Re: A kde je kocmatice?

Proč z jižních Čech?

0/0
12.7.2012 10:43

Barbarka_CZ

Šupina a šupinka

Tak tam jsme byli vloni s taťkou, když jsme zavítali na pár dní na mj. cyklodovolenou do Třeboně. Moc fajn restaurace, výběr i pro ty, co ryby nemusí (tj. pro mě), i když ceny trošku vyšší. Ale stálo to za to, po návratu jsme si říkali, že jsme to pojali spíš jako gastrodovolenou než co jiného. ;-D

0/0
5.7.2012 12:45

cassul

Re: Šupina a šupinka

A to jsou i v Třeboni mnohem lepší restaurace, tohle je past na turisty...

0/0
5.7.2012 14:00

Barbarka_CZ

Re: Šupina a šupinka

No ale my byli turisti. :-) Jinak v Třeboni jsme jedli jen 2x, jednou tady a podruhé v Kavárně 99, páč to byla nejbližší "hospoda" od našeho ubytování a my fakt měli hlad. ;-) Pak jsme jedli jednou v Hluboké pod zámkem v takové hogo-fogo myslivecké restauraci (taťka chtěl ochutnat křepelku), jednou u Stavovského rybníka ve stánku (smažené ryby v těstíčku) a jednou v Jindřichově Hradci. Prostě podle toho, kde jsme zrovna byli. Každopádně se nám v j. Čechách moc líbilo. R^

0/0
5.7.2012 16:39

roedor

Re: Šupina a šupinka

a konkrétní tipy?

0/0
9.7.2012 12:42

magazin.5

Právě

sem se chtěl zeptat Seznam.cz kam za zdravými potravinami

0/0
5.7.2012 11:17

rila

Tvarohový koláč se žahourem

Docela by mě zajímalo, jak se do klasických jihočeských receptů dostal tenhle tvarohový koláč 8-o. Pokud si dobře pamatuju, poprvé se objevil někdy v 70. letech asi ve Vlastě ja ko Švédský koláč. Protože v té době běžela v televizi  Sága rodu Raskenů (nebo nějak podobně), začalo se mu říkat Rasken nebo Raskenka :-).

Žahour je typické jihočeské jídlo, ale zpravidla se dává na lívance nebo se jím polévají kynuté neplněné knedlíky

+2/0
5.7.2012 9:49

pilsener

Re: Tvarohový koláč se žahourem

Přesně tak - koukám také poněkud překvapeně - žahour vždycky na lívance.

P.S.1 Seriál se jmenoval Raskenové.

P.S.2 Těším se na díl na Plzeňsku a na vykulené okolí Neplzeňanů z vošouchů nebo měchurek. ;-D

+1/0
5.7.2012 11:20

czechlin

Re: Tvarohový koláč se žahourem

Jj, není nad vošouchy! ;-DV

0/0
5.7.2012 12:40

povidam

Re: Tvarohový koláč se žahourem

Co jsou měchurky? Vošouch znám, to je bramborák.

0/0
7.7.2012 10:37







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.