Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Chřestová sezona je v plném proudu aneb tři delikatesy od šéfkuchařů

Jestli jste letos ještě neměli na talíři chřest, je na čase to napravit. Sezona této lahodné a zdravé zeleniny je v plném proudu, a pokud si zajdete třeba na farmářský trh pro pravý český chřest, zažijete tu pravou báseň na jazyku. Jestli nevíte, jak na něj, zkuste si chřest připravit třeba podle tří šéfkuchařů z vyhlášených pražských restaurací.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

estimator

TO NEJDULEZITEJSI JE CHREST NPREVARIT

spodek asi 2cm se odriznou a sponich 10 az 15 cm se musi oloupat skrabkou jako brambor.  Pak ale varime poze 1 minutu.  Prevareny chrest neni k jidlu.

0/0
3.5.2012 2:27

kali gandaki

Pánové, je

to také spolehlivé afrodisiakum  ;-) Rozhodně spolehlivější než chmel R^!!;-D

0/0
2.5.2012 16:27

kali gandaki

Smutná zpráva je,

že český chřest v množství k dodávání do obchodů prakticky neexistuje. Pro slavnosti chřestu v Ivančicích se dodává chřest ze Slovenska. Pro české zemědělce je příliš náročný. Pár soukromých sedláků se tím na Jižní Moravě zabývá, ale o mechanizaci a technologiích, jaké mají jen o pár kilometrů dál na Slovensku, si mohou nechat jen zdát. 

 Holt my akorát umíme krást a brát provize, ale něco vytvořit, to ne ...

0/0
2.5.2012 14:09

roedor

Re: Smutná zpráva je,

chřest se pěstuje i u Mělníka, ale v Praze po něm není ani vidu ani slechu, kupovala jsem slovenský a ten byl docela děsivý, řecký byl lepší.

0/0
2.5.2012 14:32

kali gandaki

Re: Smutná zpráva je,

Slovenský zámocký byl výborný, řecký nekupuji z principu. Sezóna řeckého navíc začíná dřív než středoevropská. Například bavorské slavnosti chřestu jsou až v druhé polovině dubna, někdy až v květnu, kdy mají už ten svůj. Ráda ho nakoupím jak v Bavorsku, tak v Sasku. K dostání v několika jakostech (tříděno podle průměru, nikoliv kvality)

0/0
2.5.2012 16:02

L_e_n_k_a

Re: Smutná zpráva je,

A je to o to smutnější, že chřest v Česku rozhodně má tradici. Chřest od Mělníka (Hostín) se z převážné většiny vyváží, což považuju za největší zvěrstvo vozit ho pryč a sem dovážet odjinud. Co jsem četla, dá se snad koupit v Praze na některých trzích a jinak přímo na místě. Doufám, že se tam dostanu. Každopádně letos ale prý je špatná úroda kvůli silným mrazům.

0/0
2.5.2012 16:10

kali gandaki

Re: Smutná zpráva je,

JJ. Za ČSR byly ve světě pojmem zejména tyto tři produkty: znojemské okurky, všetatská cibule a ivančický chřest...  Ale časy se mění, bohužel.

0/0
2.5.2012 16:25

aNIRene

Slovo delikatesa

se mi jeví jako nepřiměřený výraz ;-D

0/0
2.5.2012 11:03

Jindřich Husička

A ted vazne

Je tu nekdo, komu chrest chutna. Maximalne tak polevka...

To nerikam z pozice nejkyho burana, ktery by dodal, ze maso je maso, sam jsem vegetarian, ale chrest proste e-e...

0/0
2.5.2012 1:43

PAVEL5

Re: A ted vazne

taky jsem vegetarián a dobře udělaný chřest miluju :-)

+1/0
2.5.2012 1:58

Jindřich Husička

Re: A ted vazne

Tak jo, jen jsem se zeptal ;-)

0/0
2.5.2012 2:01

s(h)arka

Re: A ted vazne

chutná mi,jen tak uvařený ve vývaru s vínem a kořením, horký... politý holandskou omáčkou...nebo jen máslem a k tomu suchý toast...

+1/0
2.5.2012 13:23

IfčaX

Re: A ted vazne

Já nejsem vegetarián ani z rychlíku - a chřest miluju.

+5/0
2.5.2012 7:05

roedor

Re: A ted vazne

no my s přítelem jsme opět začali pořádat chřestové orgie, oba dva ho milujeme:-).

0/0
2.5.2012 8:47

Alowen

Re: A ted vazne

já nejsem vegetarián ani náhodou, ale chřest miluju.

Musí se umět udělat, já ho naposledy měla hořký, a nevím, jestli je to úpravou, nebo byl špatný už z obchodu.

0/0
2.5.2012 9:07

Frankie789

Re: A ted vazne

Nejsem vegetarián a chutná mi.

0/0
2.5.2012 9:12

Rosinanta

Re: A ted vazne

Já jsem masožravec, ale chřest je skvělej. jen tak uvařený s máslem, nebo zapečený s rybou, mňam.

0/0
2.5.2012 10:03

gamaorionis

Re: A ted vazne

nejradši ho mám na pizze...

0/0
2.5.2012 10:33

czechlin

Re: A ted vazne

Já nejsem vegetarián ani náhodou, miluju zeleninu a chřest naprosto zbožňuju! Ale každej máme něco, já například nemusím růžičkovou kapustu. Ať dělám, co dělám, tak mi prostě přijde moc hořká. Sním ji, ale že bych z ní byla na větvi, to e-e ;-):-)

0/0
2.5.2012 12:01

Klarita_Hop

Re: A ted vazne

V Nemecku jsem si ho koupila 3 kg a pojidam ho denne, varim pratelum... jedna z mych oblibenych zelenin!!

0/0
2.5.2012 13:22

Bereniké

Re: A ted vazne

Vegetarián nejsem, a chřest miluju.

0/0
2.5.2012 18:04

osvobozeni

Re: A ted vazne

Chřest je skvělý, Výtečně pročistí organizmus a hlavně výborně chutná. Mě osobně nejvíc bere "primitivní" úprava: uvařený chřest politý máslem a věřené brambory. Jednoduché, ale SKVĚLÉ ;-)

0/0
2.5.2012 19:22







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.