Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nekvalitní potraviny: Mohou opravdu poškodit zdraví?

Lidé se nechávají nalákat zejména na štíhlou linii a zdravý životní styl. V mnoha takto propagovaných produktech však najdete příliš mnoho cukru, málo vlákniny a často také dost kalorií.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Rubik1

Vysoká energetická hodnota je naopak výhodou

Berte to tak, že máte v jednou balení dvě porce za stejnou cenu. Horší by bylo, kdyby ta energetická hodnota byla čtvrtinová a my jsme si museli kupovat třeba ty tyčinky dvě nebo 4. Jediné nebezpečí hrozí těm, kdo se neumí ovládat a třeba načnou bonboniéru a musí ji sníst celou za večer.

+1/0
18.3.2012 2:25

Jana11

Re: Vysoká energetická hodnota je naopak výhodou

To je ale pěkná pitomost. Ono nejde o energetickou, ale o výživovou hodnotu. Mnoho tlustých lidí je podvyživených. Když zůstane stejná výživová hodnota a energetická je čtvrtinová, tělo to bohatě uspokojí. Ale naopak - když bude poloviční výživová a bude to jen nejlevnější tuk a řepný cukr, sníte kalorií i dvojnásobek a stejně bude tělo hladové.

0/0
18.3.2012 14:42

The Game

Re: Vysoká energetická hodnota je naopak výhodou

Můžu se zeptat, co přesně nazýváte výživovou hodnotou? Tedy přesněji, co ji podle vás odděluje od energetické?

0/0
18.3.2012 15:13

Yanajedna

Re: Vysoká energetická hodnota je naopak výhodou

Výživová hodnota zahrnuje energetickou hodnotu plus obsah minerálů, vitamínů, vlákniny, stopoývch prvků a nevím, čeho ještě. Vyjadřuje schopnost potraviny pokrýt výživové požadavky organismu, nejenom energetické požadavky.

0/0
18.3.2012 16:59

The Game

Re: Vysoká energetická hodnota je naopak výhodou

Aha, tak jsem vás pochopil správně, většinou lidi totiž pojmem výživová (nutriční) hodnota myslí sacharidy, tuky a bílkoviny a druhou část (mikronutrienty) nezahrnou.

0/0
18.3.2012 17:39

Yanajedna

Re: Vysoká energetická hodnota je naopak výhodou

jj, sice nejsem autorka původního příspěvku, ale zdá se, že hovoříme stejnou řečí.

0/0
18.3.2012 19:05

Jana11

Re: Vysoká energetická hodnota je naopak výhodou

Tak tak - sacharidy + tuky jsou zpravidla to, co spíše v potravinách vadí - tedy v podobě "nejlevnější tuk" a "řepkový cukr". Bílkoviny, vláknina, to už se hodí. A pak přesně tu kupu užitečných věciček, co jich v poslední době je v potravinách méně a méně, takže jíme škrobogurty (od jogurty) a zobeme bobule, abychom dodali tělu aspoň nějaký ten vitamín a minerál.

0/0
18.3.2012 21:18

katano

zbytečné EMOCE ...............

64% obyvatel planety země žije v chudobě, 23 % žije na hranici chudoby a my kteří si žijeme v relativním blahobytu, řešíme NEKVALITNÍ potraviny............. Co by za ty naše ,, nekvalitní potraviny ,, dalo oněch 87% obyvatel planety, kteří den co den řeší jedinou věc = kde sehnat něco k jísdlu, aby vůbec PŘEŽILI.  

         PS : to téma je bohužel, obyčejná mediální BUBLINA.   :-P

+1/0
17.3.2012 23:58

Pro patria V.

.

Kdo můžete, nakupujte v Německu. Vaše peníze dostane stejný nadnárodní řetězec, vy však ušetříte a dostanete kvalitnější potraviny.

+3/0
17.3.2012 23:46

Rudá Lůza vpřed, zpátky ni krok

éčka vymysleli komunisti,

aby zdiskreditovali demokracii![>-]Rv

+1/0
17.3.2012 23:45

Polopravda je často obrovská lež

Oteplovači

0/0
17.3.2012 22:02

Polopravda je často obrovská lež

Re: Oteplovači

Omlouvám se za omylem odeslaný prázdný příspěvek.

Co oteplovači na to, že E 290 (oxid uhličitý) se přidává do sycených nápojů ;-D

+2/0
17.3.2012 22:03

net.Xtreme se nevzdává

Re: Oteplovači

Ten systém je tu nějaký blbý, docela často odešlu prázdný příspěvek...

Jinak co by na to, CO2 v láhvi místo v atmosféře je super, jen se nesmí otevřít bez povolenky:-)

+1/0
17.3.2012 22:35

Polopravda je často obrovská lež

Re: Oteplovači

V atmosféře je naopak velmi super, umožňuje život autotrofním organismům ;-)

0/0
17.3.2012 22:43

snad bude lépe

no Cola

hrrrrr na ni je to Amerika a tím pádem COOOOL lidi jsou jak ovce,ukážeš ji co žrát a jde po tom,ale špatné nežere,na rozdíl blbců co si na chemkách pochutnávají a ještě mlaskají :-D

0/0
17.3.2012 21:17

JMoudry

.

Užitčený odkaz k tématu:

http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?gclid=CPXlkJjY7q4CFcZb3wodVyIWnQ

0/0
17.3.2012 21:01

Polopravda je často obrovská lež

Re: .

Odpadní propagandistický server, který maže příspěvky, které nesouhlasí s názorem pana Náprstka.

0/0
17.3.2012 22:01

JMoudry

Re: .

Fajn, hoďte link na server s lepším rozdělením "éček".

0/0
17.3.2012 22:57

Polopravda je často obrovská lež

Re: .

Pochopte, že seznam éček není tajný, je veřejný a naprosto transparentní. Na vámi uvedeném serveru je posláním autorů slepá kritika všeho, co začíná na E xxx. Vůbec tomu nerozumí, jen melou to své. Pokud nejste chemik (já jsem) tak jste lehce manipulovatelný.

Éčka se testují a jakmile vznikne podezření, že jsou nebezpečná, tak se zakáží, což je stejné, jako u léků. Nebýt tohoto seznamu, tak je v potravinách naprostá anarchie.

Jestli musí být v potravinách barviva - nemusí, ale výrobce chce vyhovět zákazníkům a barví je, jakmile se zjistí, že je barvivo nebezpečné, okamžitě se zakáže (a těch případů už bylo).

Další věc je, že éčka jsou látky přidané do výrobního procesu potraviny, což neznamená, že ve výsledné potravině jsou (kypřící prášek prostě po pečení ve výrobku není, což slabší lidi nezajímá)

+4/0
17.3.2012 23:14

Rudá Lůza vpřed, zpátky ni krok

Re: .

ty jsi taky chytrý jak radio!;-D

+1/0
17.3.2012 23:37

Polopravda je často obrovská lež

Re: .

Uč se a budeš taky.

+1/0
17.3.2012 23:42

Rubik1

Re: .

"jakmile vznikne podezření, že jsou nebezpečná, tak se zakáží," ale to testování NENÍ stejné jako u léků. Není tak přísné a lidé můžou leccos v potravinách konzumovat léta než se přijde na škodlivost, například rakovinotvornost. Nevím jak u nás, ale mám údaj z USA, kde se nové chemikálie do potravin uvádějí takovým tempem, že není možno dostatečně rychle zjistit, které jsou zdraví škodlivé. Existuje na 500 chemikálií používaných potravinářským průmyslem, které nejsou zakázány, ale ještě se o nich nic moc neví, jaký na člověka mají vliv. Ono stačí si všimnout, jak se prodlužují seznamy s obsahem na balení potravin s velmi dlouhou trvanlivostí.

+1/0
18.3.2012 2:34

JMoudry

Re: .

Ano, seznam éček není tajný, ale málokde je prezentovaný tak, aby byl srozumitelný i laikovi, tedy nejen vám (coby chemikovi) nebo mě (kvalita a zpracování potravinářské produkce). Pokud se mrknete do diskuse jinde, zjistíte, že píšu, že většina éček vlastně vůbec nebezpečných není, a že je potřeba rozlišovat co se za kterým číselným kódem vlastně skrývá. Nijak se nepřu ani o to, že lidé dokonce dochucování, dobarvování a další úpravy potravin vyžadují (byť třeba podvědomě, ale z testů to jasně vyplývá). Tenhle odkaz sem ale dávám z toho důvodu, že poměrně jasně a srozumitelně zobrazuje co které éčko znamená a jak je hodnoceno z hlediska "nebezpečnosti". Co se testování éček týče - dělá se, ale takřka vůbec se už netestují vzájemné interakce a řešení překročení denní dávky souběhem použití více produktů, z nichž každý sám je v normě, je zcela v rukou spotřebitele, který ovšem zpravidla netrpí přehnanou informovaností. A weby, jako je ten, na který jsem odkázal, mu mohou pomoci.

0/0
18.3.2012 10:08

Polopravda je často obrovská lež

Re: .

"poměrně jasně a srozumitelně zobrazuje co které éčko znamená a jak je hodnoceno z hlediska "nebezpečnosti"" - to je právě hluboký omyl, ten web ukazuje názor autorů a oni se tím netají, čili nebezpečnost je jejich subjektivní dojem, nikoli fakt.

Lajkovi, který v hodinách chemie chyběl neřekne nic jakýkoli název látky a většinou nechápe, že je sám unikátním chemickým kokteilem. Ten web je tendenční halucinace jeho autorů.

+1/0
18.3.2012 10:53

JMoudry

Re: .

Všimnul jsem si, že web prezentuje "jen" názory svých autorů, nicméně nemám pocit, že by s označováním jednotlivých "éček" stříleli nějak moc vedle. Laikovi neřekně nic název látky, ovšem grafické značení určující třeba původ té které látky, nebo číselné značení nebezpečnosti je docela srozumitelné i pro člověka, který se tím nijak hlouběji nezabývá. A opět - pokud sem hodíte link na lepší (srozumitelnější, přesnější, objektivnější) web, budu jen rád.

0/0
18.3.2012 12:25

21.12

před 20 roky jsem vylepoval letáky s nejvíce rakovinotvornémi éčky a nevydržely tam ani pár hodin.

0/0
17.3.2012 20:46

Rubik1

Re: Už

A kde? V metru?

0/0
18.3.2012 2:36

-Max-

Každopádně ani studování složení

nemusí bejt k ničemu, když ho sami výrobci nedodržujou a rvou do výrobku kdejakej hnus, přestože tam býti nemá. Netřeba moc hledat, podobnej příklad tu byl ani ne před týdnem. Proti tomu už člověk téměř nemá obrany a inspekce dá, za naprosto jasnej kriminální čin, 20.000,- pokutu. Je to hnus, co se děje, sekat ruce málo Rv

+8/0
17.3.2012 20:19

-Max-

Doba jedová

Tuhle knížku doporučuju každýmu, neskutečně otevře oči a člověk je až rudej vzteky. Je neuvěřitelný, jak je možný naprosto beztrestně decimovat zdraví lidí Rv;-€

+1/0
17.3.2012 20:15

net.Xtreme se nevzdává

Re: Doba jedová

On tě někdo nutí kupovat jídlo s jedy?

0/0
17.3.2012 22:36

-Max-

Re: Doba jedová

V podstatě ano, když je pravý složení tajeno.

+1/0
17.3.2012 23:10

BoB2176

Ruce pryč od "éček"

...a obzvlášť od takového superškodlivého E948 nebo třeba E300.

Je zajímavé, že i na propagandistickém webu je u kyseliny fosforové (E338) psané "Při používání přiměřeného množství v potravinách je považována za látku bezpečnou.

Fosfor je prvek nezbytný pro zdravé zuby a kosti." a "V ČR je kyselina fosforečná povolena ... pro úpravu pH při výrobě dětských příkrmů."

+1/0
17.3.2012 20:00

VJH

Re: Ruce pryč od

Pryč od kyseliny citronové??? (E300)???

0/0
18.3.2012 11:39

BoB2176

Re: Ruce pryč od

E938 je vitamín C a E300 je kyslík...

To jen pro upřesnění, jak strašlivý hnusy jsou Ečka...

+1/0
18.3.2012 13:23

JMoudry

.

"Přesto je však lépe nekonzumovat zbytečně velké množství

potravin, do kterých se "éčka" běžně přidávají, zejména by se jim měly

vyhnout malé děti."

Kromě čerstvého ovoce a zeleniny prakticky nenajdeme na trhu potraviny, v kterých by nějaká "éčka" nebyla. Většina "éček" jsou navíc přírodní látky, které ničím nebezpečné nejsou. Pravdou ovšem je, že ta menší část (zejména ta "éčka", která jsou označena čtyřmístným číselným kódem) mohou být pěkné svinstvo. Rada tedy nemá znít "nejezte potraviny s "éčky"", protože to bychom nemohli jíst skoro nic, ale "zajímejte se o to, která "éčka" jsou skutečně nebezpečná a nejezte potraviny s nimi.

0/0
17.3.2012 19:34

ErikM

Re: .

problém je že složení dnešních potravin připomíná často román od Dostojevského takže mezi těma relativně neškodnýma ečkama je zas spousta těch velmi škodlivých

+4/0
17.3.2012 19:50

JMoudry

Re: .

Jak kterých, ne všechno je nutně přecpáno "éčky", ale fakt je, že trocha přemýšlení se u nakupování vyplatí.

+1/0
17.3.2012 20:39

fitzie

Re: .

přesně tak: to je docela spolehlivý ukazatel. čím delší seznam přísad, tím větší hnus. řídím se zásadně podle délky :-)

0/0
17.3.2012 22:23

net.Xtreme se nevzdává

Děti držte od éček dál

Jo vitaminy jsou pro ně smrtelně nebezpečné...

Jinak jde o to, co se považuje za nekvalitní potravinu, jestli něco bez vitaminů nebo něco plné konzervantů, barviv a především, jestli těch jedovatých a v jakém množství:-)

0/0
17.3.2012 14:58

JMoudry

Re: Děti držte od éček dál

R^ Běžný stádoidní konzument (redaktoři ONADnes jsou evidentně podmnožinou) nepřemýšlí takhle komplikovaně - prostě "éčka" E!E a hotovo! Ještě si zjišťovat, co to vlastně ta "éčka" jsou, to tak!

+1/0
17.3.2012 19:36

net.Xtreme se nevzdává

Re: Děti držte od éček dál

Já jsem kdysi sehnal někde úžasný Excel soubor s jejich českým názvem, anglickým názvem, nesystematickým názvem, popisem a škodlivostí, bohužel ho už nemám, nicméně jsem si těch dvacet stránek vytisknul a chvíli i potraviny procházel a pár éček se naučil, co jsou zač...

Co mi vadí je, že na potravinách není napsané u složení i množství, rozhodně ne vždy, přitom je to pro mě docela podstatné, kolik kupuji třeba vody a kolik konzervantu...jinak vážně se těším, až se v obchodech objeví biosůl bez GMO:-)

+1/0
17.3.2012 20:14

JMoudry

Re: Děti držte od éček dál

http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?gclid=CPXlkJjY7q4CFcZb3wodVyIWnQ

Další nešvar, vedle toho neuvádění množství, nebo aspoň podílu denní dávky, je rozepisování pod názvem, tam, kde už se číselný kód profláknul nebo naopak.

0/0
17.3.2012 20:46

net.Xtreme se nevzdává

Re: Děti držte od éček dál

www.cez-okno.net/sites/default/files/Ecka.xls

Tohle jsem myslel

0/0
17.3.2012 22:47

JMoudry

Re: Děti držte od éček dál

Dík za link, to se bude hodit.

0/0
17.3.2012 23:01

net.Xtreme se nevzdává

Děti držte od éček dál

0/0
17.3.2012 14:57

johnny.age

Hloupý článek

Ano lidi, dávejte si pozor na éčka! Hlavně na E300, za žádných okolností ho nedávejte dětem a pokud možno všechno, kde je přítomen, hned zlikvidujte!!

I tak by se dal chápat poslední odstavec o univerzální škodlivosti éček...

+2/0
17.3.2012 12:01

aazdar

Re: Hloupý článek

;-D;-D dobrý.....Taky nenávidím chemii v jídle...jsou mezi námi i tací, kteří cpou do jídla i chlorid sodný... sociálku na ně

0/0
17.3.2012 12:13

sn63

Re: Hloupý článek

ne třeba do pudinku jsem ho nikdy nedala a do čaje taky ne i když jsou oblasti kde se pije čaj a NaCl

0/0
17.3.2012 13:25

aazdar

Re: Hloupý článek

Minulý týden mi vtipná dcera prohodila disacharid, kterým si "jeduji" odpolední kávičku za chlorid a taky nic moc :-):-). Pravda je bohužel taková, že lidi už jsou tak zblblí, že podobná diskuze na jednom serveru.. tuším mimibazar, ale jistá si úplně nejsem.... opravdu proběhla a některé maminky urputně a rozhořčeně bojovaly proti této chemii v jídle a evidentně je ani nenapadlo zjistit si, o který chemický jed jde... a nejednalo se o množství, ale o vlastní výskyt této sloučeniny v potravinách... napsat tam o E 300, tak se možná historie zopakuje...:-)))

0/0
17.3.2012 13:39

sn63

Re: Hloupý článek

bylo mi 7let kdy jsem to bráchovi prohodila také a úmyslně.

0/0
17.3.2012 14:12







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.