Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Krkonoše na vašem talíři. Uvařte si kulajdu nebo salát z lesních hub

Krkonošská kuchyně, to nejsou jen brambory a houby, ale i jehněčí maso nebo kroupy. Přesto první dvě suroviny tvoří základ ve většině dobrot, které hory nabízí. S šéfkuchařem Jiřím Středou z wellness hotelu Grund Resort v Mladých Bukách v Krkonoších si uvařte tradiční kulajdu, vlažný salát z lesních hub, jehněčí ramínko a marcipánové knedlíčky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

hňup

na pekáči žida s nakrájenema jabkama

pan šéfkuchař nepodává ?  mě to kazilo radost z dětství.   tohle a chleba se švestkovejma povidlama, eště dneska mě to budí ze sna.....a víno ?  melta, kozí mlíko, šípkovej čaj, či čaj ze sušenejch křížal....to bylo "víno" kerkonošáků.....a honcovička, na červa....

0/0
5.1.2012 19:08

hňup

jsem z podkrkonoší,

vychloubačnej by už řek že rounou z kerkonoš,   a nikdy se u nás placce z vařenejch brambor neřeklo  "škvarkový oplatek", to by nás vokolí mělo za někoho, kdo se pomátnul.....bramborový placky to jsou....

0/0
5.1.2012 18:59

perthuis

Re: jsem z podkrkonoší,

Jj.A což bramborový placky s tvarohem nebo povidlím, na plotně zasucha pečený, máslem maštěný..anebo bramborový slejšky s pracharandou...a škubánky...houbovej kuba....Teda nevím, jestli je to přímo z Krakonošova kraje, ale jídla královský se můžou jít zakopat.

VR^

0/0
7.1.2012 18:32

Kytt02

hehe

lesní houby = žampiony a hlíva... Oboje roste v Krkonoších. Jasně. Že tady nejvíc dostávají na p*del právě kuchařské články a recepty. Rv Kdekoli jinde u konkurence se z jejich dá aspoň něco použít... tady to vypadá tak, že chtějí čtenáře snad zabít (nebo mu udělat hmotnou škodu, např. zničit modem, jako u toho inteligenta, co si dle jejich rad na něj postavil flašku s kváskem na chleba a nechal to být ;-D )

0/0
5.1.2012 18:34

orinka3

to si děláte srandu?

V chudém podkrkonoší a v Krkonoších samých křepelčí vejce a jehněčí ramínka??;-D Kyselo 3x denně, hladká Ančka, rymboulice, kantoráky, bramboráky stokrát jinak - to byla normální lidová strava. Neříkám, že na faře nedělali třeba ambrosii (vepřové se zeleným hráškem), ale prostí lidé v roubenkách jedli dosti jednoduše.

+2/0
4.1.2012 17:26

blondýna*

Re: to si děláte srandu?

tak tak, moje řeč!!R^

0/0
5.1.2012 14:14

hňup

Re: to si děláte srandu?

kvašený zelí, brambory, kvašený zelí,brambory a další den pro změnu brambory a kvašený zelí.....

0/0
5.1.2012 19:01

Zefram Cochrane

krajové speciality nebo novodobá móda?

Spíše móda a komerční tah. Když se pořádně mrknete, tak třeba té polévky je asi tak 5-6 lžic na dně talíře (lze poznat podle křepelčího vajíčka, které je rozpůlené a sotva do půlky ponořené). A proč to musí být škvarková oplatka, když to vždy bývala placka. A jak tu "oplatku" jíst? Vzít do ruky namočenou placku, nebo ji dolovat lžící? Vždy se dával talíř polévky a mísa placek a mělo to svou logiku. A i tak to lze servírovat krásně a s grácií. Tohle je jen módní prznění starých receptů kdy se nají poze objektiv foťáku. Huš ven ze dveří vy cházko nevycválaná.

+5/0
4.1.2012 16:26

Gustav Nečas

Re: krajové speciality nebo novodobá móda?

Tahle móda kdy dostanete jen zamazaný talíř a vše načinčané do nepoživatelné podoby kdy si vše musíte přeskládat aby se to vůbec dalo zďobnout leze na nervy většině lidí. Chválí to jen foodkulturisti a podle nich i snobové. Je to prostě jako říci "Král je nahý" - společensky neúnosné faux pas, leč pravda.

+3/0
4.1.2012 18:37

el_salamo

Víno ke krkonošským specialitám

Nevím, jestli se k rustikálním krkonošským specialitám hodí primárně víno... aneb kvalitní rossé i k utopencům

A to obvykle na idnes neplivu.

0/0
4.1.2012 16:20

prazakm

???

1 balení salátového mixu - co je to proboha za přísadu?

0/0
4.1.2012 16:08

Zefram Cochrane

Re: ???

Roste to v Krkonoších na každém lesním paloučku. Ochutnejte krajové speciality. :-/

+2/0
4.1.2012 16:15

Viro

To by se staří lidé divili

co se jim podsouvá jako specialita. V kyselu a nebo kulajdě křepelčí vejce;-D Jinak já z těchto míst znám takový hybrid kysela a kulajdy. Půlka rodiny je odtamtud. Křepelčí vejce ale v tom nikdy nebyly a místo smetany bylo kyselé mléko.

+1/0
4.1.2012 15:15

patokar

Kulajda není jídlo z Krkonoš

Pan šéfkuchař se plete. Krkonošská polévka je kyselo. Kulajda pochází z jižních Čech

Luboš

+4/0
4.1.2012 13:08

rotacni.hyperboloid

Re: Kulajda není jídlo z Krkonoš

Tak tak.

0/0
4.1.2012 14:40

Viro

Re: Kulajda není jídlo z Krkonoš

Jo, ale lidi migrovali, recerpty taky a třeba unás je z toho takovej hybrid Kus z toho a kus z toho.;-D Ale mě to chutná.;-)

0/0
4.1.2012 15:16

fjmikes

Re: Kulajda není jídlo z Krkonoš

Presne tak. Kulajda je jihoceska. At jdou do p....e i s panem sefkucharem. RvRv

0/0
4.1.2012 17:39

chachara

Re: Kulajda není jídlo z Krkonoš

Jo a to kyselo,je moc kysely!!!!

0/0
5.1.2012 21:02







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.