Diskuze

Krkonoše na vašem talíři. Uvařte si kulajdu nebo salát z lesních hub

Krkonošská kuchyně, to nejsou jen brambory a houby, ale i jehněčí maso nebo kroupy. Přesto první dvě suroviny tvoří základ ve většině dobrot, které hory nabízí. S šéfkuchařem Jiřím Středou z wellness hotelu Grund Resort v Mladých Bukách v Krkonoších si uvařte tradiční kulajdu, vlažný salát z lesních hub, jehněčí ramínko a marcipánové knedlíčky.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

hňup

5. 1. 2012 19:08
na pekáči žida s nakrájenema jabkama

pan šéfkuchař nepodává ?  mě to kazilo radost z dětství.   tohle a chleba se švestkovejma povidlama, eště dneska mě to budí ze sna.....a víno ?  melta, kozí mlíko, šípkovej čaj, či čaj ze sušenejch křížal....to bylo "víno" kerkonošáků.....a honcovička, na červa....

0 0
možnosti

hňup

5. 1. 2012 18:59
jsem z podkrkonoší,

vychloubačnej by už řek že rounou z kerkonoš,   a nikdy se u nás placce z vařenejch brambor neřeklo  "škvarkový oplatek", to by nás vokolí mělo za někoho, kdo se pomátnul.....bramborový placky to jsou....

0 0
možnosti

perthuis

7. 1. 2012 18:32
Re: jsem z podkrkonoší,

Jj.A což bramborový placky s tvarohem nebo povidlím, na plotně zasucha pečený, máslem maštěný..anebo bramborový slejšky s pracharandou...a škubánky...houbovej kuba....Teda nevím, jestli je to přímo z Krakonošova kraje, ale jídla královský se můžou jít zakopat.

VR^

0 0
možnosti

Kytt02

5. 1. 2012 18:34
hehe

lesní houby = žampiony a hlíva... Oboje roste v Krkonoších. Jasně. Že tady nejvíc dostávají na p*del právě kuchařské články a recepty. Rv Kdekoli jinde u konkurence se z jejich dá aspoň něco použít... tady to vypadá tak, že chtějí čtenáře snad zabít (nebo mu udělat hmotnou škodu, např. zničit modem, jako u toho inteligenta, co si dle jejich rad na něj postavil flašku s kváskem na chleba a nechal to být ;-D )

0 0
možnosti

orinka3

4. 1. 2012 17:26
to si děláte srandu?

V chudém podkrkonoší a v Krkonoších samých křepelčí vejce a jehněčí ramínka??;-D Kyselo 3x denně, hladká Ančka, rymboulice, kantoráky, bramboráky stokrát jinak - to byla normální lidová strava. Neříkám, že na faře nedělali třeba ambrosii (vepřové se zeleným hráškem), ale prostí lidé v roubenkách jedli dosti jednoduše.

2 0
možnosti

blondýna*

5. 1. 2012 14:14
Re: to si děláte srandu?

tak tak, moje řeč!!R^

0 0
možnosti

Zefram Cochrane

4. 1. 2012 16:26
krajové speciality nebo novodobá móda?

Spíše móda a komerční tah. Když se pořádně mrknete, tak třeba té polévky je asi tak 5-6 lžic na dně talíře (lze poznat podle křepelčího vajíčka, které je rozpůlené a sotva do půlky ponořené). A proč to musí být škvarková oplatka, když to vždy bývala placka. A jak tu "oplatku" jíst? Vzít do ruky namočenou placku, nebo ji dolovat lžící? Vždy se dával talíř polévky a mísa placek a mělo to svou logiku. A i tak to lze servírovat krásně a s grácií. Tohle je jen módní prznění starých receptů kdy se nají poze objektiv foťáku. Huš ven ze dveří vy cházko nevycválaná.

5 0
možnosti

Gustav Nečas

4. 1. 2012 18:37
Re: krajové speciality nebo novodobá móda?

Tahle móda kdy dostanete jen zamazaný talíř a vše načinčané do nepoživatelné podoby kdy si vše musíte přeskládat aby se to vůbec dalo zďobnout leze na nervy většině lidí. Chválí to jen foodkulturisti a podle nich i snobové. Je to prostě jako říci "Král je nahý" - společensky neúnosné faux pas, leč pravda.

3 0
možnosti

el_salamo

4. 1. 2012 16:20
Víno ke krkonošským specialitám

Nevím, jestli se k rustikálním krkonošským specialitám hodí primárně víno... aneb kvalitní rossé i k utopencům

A to obvykle na idnes neplivu.

0 0
možnosti

prazakm

4. 1. 2012 16:08
???

1 balení salátového mixu - co je to proboha za přísadu?

0 0
možnosti

Zefram Cochrane

4. 1. 2012 16:15
Re: ???

Roste to v Krkonoších na každém lesním paloučku. Ochutnejte krajové speciality. :-/

2 0
možnosti

Viro

4. 1. 2012 15:15
To by se staří lidé divili

co se jim podsouvá jako specialita. V kyselu a nebo kulajdě křepelčí vejce;-D Jinak já z těchto míst znám takový hybrid kysela a kulajdy. Půlka rodiny je odtamtud. Křepelčí vejce ale v tom nikdy nebyly a místo smetany bylo kyselé mléko.

1 0
možnosti

patokar

4. 1. 2012 13:08
Kulajda není jídlo z Krkonoš

Pan šéfkuchař se plete. Krkonošská polévka je kyselo. Kulajda pochází z jižních Čech

Luboš

4 0
možnosti

rotacni.hyperboloid

4. 1. 2012 14:40
Re: Kulajda není jídlo z Krkonoš

Tak tak.

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

20. dubna 2024

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

25. dubna 2024

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sexy, průhledné i s rozparkem. Šaty pomsty zvedají slavným ženám sebevědomí

24. dubna 2024

Co udělá žena, když se jí nedaří nebo ji zradí muž? Změní účes nebo si pořídí nové šaty. Róby,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

25. dubna 2024  8:18

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mladá maminka se proměnila k nepoznání, vsadila na jiný životní styl

24. dubna 2024

Devětadvacetiletá Indya Agosová z Texasu vážila sto sedmnáct kilo, když se rozhodla pro životní...

Mladí se dnes příliš zaměřují na vnitřní prožitky, je to nezdravé, míní socioložka

26. dubna 2024

Premium „Žijeme v době, kdy se extrémně zaměřujeme na své emoce a prožitky. Historicky je to velmi...

OBRAZEM: Slavní, kteří mají indiánské předky

26. dubna 2024  13:08

Podívejte se do galerie na slavné osobnosti, kteří se hrdě hlásí k indiánským předkům. U některých...

Ufňukaní křehcí individualisté. Nefér nálepky si Sněhové vločky nezaslouží

26. dubna 2024

Jsou prý křehcí a ufňukaní, jakýkoli nesouhlas je rozhodí. Striktně zaměření na sebe a přesvědčení...

V pětašedesáti je žena fit jako nikdy předtím, vděčí za to kulturistice

26. dubna 2024  6:30

Marlene Flowersová začala s cvičením teprve před sedmi lety. Tehdy se potýkala s poruchou příjmu...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...