Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Naučit se sushi za tři hodiny? Ano, i když bylo šišaté

Japonskou specialitu sushi považuji za složité jídlo. Jak nacpat tolik dobrot do malé ruličky? A tak jsem se vydala na kurz přípravy sushi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

s(h)arka

nakoupit suroviny a potřeby na sushi

vařit,patlat se s vykoš´továním lososa nebo jiné ryby ..hm, to si na něj zajdu do Bekara OK v Legerovce a jsem na tom lépe....g.idnes.cz" alt=";-)">

0/0
21.7.2011 6:57

o vaše názory nestojíme

Re: nakoupit suroviny a potřeby na sushi

Na sushi se ryba nevykošťuje, nýbrž filetuje. Používají se totiž jen ty nejlepší části.

0/0
21.7.2011 18:12

Lvy

Proč je u nás všechno tak předražené?

Proč jinde si za stejnou částku můžu chodit do sushi baru dva týdny až mi to poleze ven i ušima a můžu sníst co chci, ale jakmile jsem u nás, tak mě při pohledu na naše ceny prostě přejde chuť. g.idnes.cz" alt=";-(">

0/0
20.7.2011 3:44

o vaše názory nestojíme

Re: Proč je u nás všechno tak předražené?

Kde jinde?

0/0
20.7.2011 5:48

Lvy

Re: Proč je u nás všechno tak předražené?

Jinde v zahraničí mimo předraženou EU...

0/0
20.7.2011 5:54

o vaše názory nestojíme

Re: Proč je u nás všechno tak předražené?

V Egyptě bych tepelně nezpracovanou stravu nejedla!

0/0
20.7.2011 9:55

Lvy

Re: Proč je u nás všechno tak předražené?

Kdo tady psal něco o Egyptě? Tam jsem nikdy nebyl a asi ani nebudu.

0/0
21.7.2011 1:14

Qesospi Cobigan

Tuhle větu nechápu

"Stačí trochu. Muži tam toho vždy dávají hodně, ženám to pak nechutná, pálí to." To znamená, že sushi nemá můžům chutnat, když bych to vzal kategoricky.

0/0
19.7.2011 19:29

Doc. Odine

A co ryba?

Všechno je to fajn, ale ještě mi řekněte, kde seženete na (většinu) suši tolik potřebnou čerstvou rybu? Bydlím v Japonsku, ve městě u moře, ale i tady je sakra velký rozdíl mezi rybou čerstvou a jen trochu starší. Když si člověk nezajde pozdě v noci nebo hodně brzo ráno do bufetu k dokům nebo si nepřiplatí za dražší restauraci, tak ani dobrou rybu neochutná.

Možná jsem jenom rozmazlený. A taky mám raději sašimi než suši, tak nevím, možná to v suši ta rýže trochu překryje, ale stejně - uprostřed Evropy, daleko od moře shánět čerstvou rybu? Na to teda nemám. (Ani prachy, ani nervy, ani známosti)

+1/0
19.7.2011 17:59

o vaše názory nestojíme

Re: A co ryba?

Přesně tak - podle nich je týden starý rozmražený losos "čerstvý". Zejména u sushi je prasárna používat rybu, která neplavala před víc než 6 hodinami, a tu si uprostřed Evropy může dovolit jen málokdo. Nojo, ale vysvětlujte to pražským nouveau riche, kteří nevědí, jak má sushi chutnat.

+1/0
19.7.2011 21:12

IfčaX

Re: A co ryba?

No - takovou rybu si ovšem může dovolit málokdo i v tom Japonsku. Vlastně je to ve vaší verzi akorát pokrm pro rybáře.

0/0
19.7.2011 22:39

o vaše názory nestojíme

Re: A co ryba?

Nikoliv - recept na opravdové sushi totiž začíná "brzo ráno běžte do přístavu a kupte tu nejkvalitnější rybu právě vytaženou z moře, jakou najdete". Přesně to dělají kuchaři všech dobrých sushi restaurací. V Praze to samozřejmě nejde a jíst tam sushi je o zdraví - v syrovém rybím mase se totiž velice rychle množí různí paraziti.

+1/0
20.7.2011 2:27

s(h)arka

Re: A co ryba?

kapra, tolstolobika,amura čerstvýho,ještě živýho koupíš na Sádkách nebo v rybárně...kdyby se nakrájel na hranolky, pokapal citronem...může se použít do sushi taky, když pojídačům neřekneš, že je to kapr...snědí to a ještě pochválí

0/0
21.7.2011 7:00

o vaše názory nestojíme

Re: A co ryba?

Děkuju, radši hodím loďku na vodu a zajedu si pro halibuta.

0/0
21.7.2011 18:14

Doc. Odine

Re: A co ryba?

Je to tak, jak psal kolega s tím přístavem. Na vesnici potom ještě rybáři ráno rozvážejí ryby, je to docela sranda. Taková menší dodávka, jako u nás ta, co rozváží zmrzlinu, hraje to takovou starou, tisíckrát ohranou melodii a jezdí to dopoledne po vesnici. Dřív to prý bývalo častější, ale dneska jsem rád, že jsem to ještě mohl vidět v pár malých vesnicích na Kjůšů.

Ale ano, máte pravdu. Suši je i v Japonsku považováno za drahé jídlo, které se nejí běžně. Výjimkou jsou samozřejmě levné kaiten suši, což je taková industrializovaná podoba suši restaurace, velmi často pochybné kvality, ale zase s cenami hodně nízko. (Cca 25 korun za dva kousky suši.) Tuším, že v Praze provozovali kaiten suši nějací vietnamci nahoře v Paladiu, jestli mě pamět neklame.

0/0
20.7.2011 4:27

paliič

Re: A co ryba?

Running sushi. Předražená navoněná bída.

0/0
21.7.2011 9:05

síma25

rýže

Musím se přidat k těm, co tady zmiňují absenci přípravy rýže. Nejsem žádný sushi odborník, jen řadový požírač a to velmi příležitostný. Nikdy jsem se o tenhle pokrm hlouběji nezajímala, ani o něm nic nečetla. Přesto i mě zarazilo, že kurz spočívá jen v motání roliček. Já jsem se právě těšila, že se z článku dovím nějaký jednoduchý postup, jak na tu spešl rejži a zase nic:(

0/0
19.7.2011 12:09

Trisws

Re: rýže

Na tom kurzu Chefparade jsem byla a opravdu se tam rýže jen zmíní, kompletně ji připravuje vyučující kuchař, doma jsem ji ještě nevychytala, ale v zásadě je to jednoduché, propláchnete speciální sushi rýži, až je voda čistá, dáte vařit s tolik vody, aby nad ní bylo na dva prsty vody, cca 20 minut, horkou okamžitě polejete nálevem z rýžového octa, cukru a soli, přičemž vychytat ten poměr je asi nejtěžší.

0/0
19.7.2011 14:19

Eva_Pallotto

Re: rýže

jj - a rýži vařit buď ve speciálním napařovacím hrnci, jako to dělají oni... nebo v domácích podmínkách pokličku pořádně utěsnit alobalem. Nemíchat!

Nechat chvíli dojít v hrnci a přelít horkým rýžovým octem, oslazeným a osoleným. Dobře promíchat, ale nerozpatlat.

Nechat vystydnout přikryté (dávám alobal přímo na tu rýži) - aby neoschla. Ne v lednici!

S tím poměrem si moc hlavu nelamte, udělejte to prostě tak, aby vám to chutnalo... :-)

Sushi není těžké ani trošinku, chce to jen grif a dobrou rybu - pro ní buď do Makra, nebo přes řeku naproti Národnímu divadlu, tam je taková rybárnička, kde mají všechny potřebné propriety - řasy, wasabi, nakládaný zázvor apod. Jsou milí, poradí, a když jim tam necháte útratu, něco vám přidají do košíčku zadarmo jako dárek. :-)

0/0
23.7.2011 3:30

opportunity

Pokud chcete vidět, jak se dělá suši,

zajděte si do YO!Sushi bistra na Seifertové naproti kostela. U vchodu za pultem je tam roluje malá Asiatka celou otevírací dobu. Zvlášť pro děti je to zajímavé koukání. Mají tam ještě jednoho mistra suši, dělají japonskou a korejskou kuchyni. Možná je v Praze i lepší suši, nejsem odborník, ale je to na podívání.

0/0
19.7.2011 11:34

opportunity

Nejdůležitější

je příprava rýže. Bez ní je to jako omalovánky - hele, nakreslila jsem obrázek!

0/0
19.7.2011 11:29

autorigie

Vy jste takoví odborníci úžasní ze všech nejchytřejší

Já si jen představuju, jak Japonci chodí do kurzu českých chlebíčků a hádají se, jestli na pravém českém chlebíčku má být plátek šunky přeložený na třikrát nebo na čtyřikrát nebo jestli má být krajíček veky tlustý 7,5 nebo 8 mm. Popřípadě se předhánějí, že kdo jedl ty pravější a češtější chlebíčky a navštívil úplně ten nejlepší super echt originál bufet.

0/0
19.7.2011 10:56

opportunity

Re: Vy jste takoví odborníci úžasní ze všech nejchytřejší

g.idnes.cz" alt="R^">

0/0
19.7.2011 11:58

Inkvizitor Johny

Re: Vy jste takoví odborníci úžasní ze všech nejchytřejší

g.idnes.cz" alt=";-D">g.idnes.cz" alt="R^">

0/0
19.7.2011 12:15

ZuzanaXXX

Re: Vy jste takoví odborníci úžasní ze všech nejchytřejší

Až na to, že na chlebíčkách se nedá nic zkazit, snad jen když použijete staré a zkažené suroviny. V sushi je ale veliký rozdíl, stačí si zajít na různá místa v Praze nebo jinde v ČR a i laik a neznalec rozdíl v chuti pozná - je jednak v rýži, jestli se s tim dostatečně piplali a správně ochutili, a pak v čerstvosti ryby... Ta diskuze je evidentně pro lidi, kteří se o japonskou kuchyni zajímají a článek je zklamal z důvodu, že se nedozvěděli to nejdůležitější. Nikdo tu asi nemá samurajský diplom a ani se nepovažuje za nejchytřejšího, ale lidi sem jdou, aby se právě to, co v článku nebylo, dozvěděli s diskuze. Váš komentář je tudíž zcela mimo.

0/0
19.7.2011 18:07

o vaše názory nestojíme

Re: Vy jste takoví odborníci úžasní ze všech nejchytřejší

Samurajský diplom? Co to je a co to má společného s kuchařením?

0/0
20.7.2011 2:52

s(h)arka

Re: Vy jste takoví odborníci úžasní ze všech nejchytřejší

to bys koukal,jak se dají i s kvalitními surovinami zkazit chlebíčky.....g.idnes.cz" alt="8-o">

0/0
21.7.2011 7:02

abdullah

To je bííída :-)

"...šéfkuchař začíná s porcováním lososa. Nic jednoduchého. Stáhnout z kůže, rozpůlit, vyndat drobné kůstky speciální pinzetou nebo kleštičkami. Pak je třeba rybu nakrájet na pravidelné hranoly ..."

Skutečná operace mozku g.idnes.cz" alt=":-P">

Jinak se připojuji k předchozím - KOUZLO JE V TÉ RÝŽI, ne v rolování  - bože můj, to je zase kvalitní žurnalistika!

0/0
19.7.2011 9:30

Kuk na strejdu

Re: To je bííída :-)

To jste si nevšiml, že to není žurnalistika, ale reklama na firmu Chefparade? Předpokládám, že redaktorku a její kamarádku vzali na kurz zdarma a ona jim za to udělala článek.

0/0
19.7.2011 13:58

akleen

:)

Pokud autorka potrebuje na sushi 3 hodiny, kolik ji trva zavazat si tkanicky? Jinak o specialnim typu ryze na sushi a jeho priprave a chladnuti v kosiku nebo na rohozi ani slovo. Zamotat rohozku s rasama a dovnitr dat neco umi i male dite.

0/0
19.7.2011 9:02

ZuzanaXXX

Re: :)

Souhlasím, právě příprava rýže je na sushi největší kumšt a to rozhoduje i o jeho chuti, ne jestli je sushi šišaté. Jedla jsem mnoho vzhledově dokonalého sushi, které chutnalo příšerně... Koneckonců samotná Japonka, která učila sushi mě, měla maki rolky dost nevzhledné, ale chuťově nepřekonatelné. Na druhou stranu správné porcování ryby není v kurzech samozřejmostí ("moje" Japonka to nedělá) a třeba i na internetu je těžké najít postup, takže to bude jednoznačně přednost tohoto kurzu.

0/0
19.7.2011 9:26

o vaše názory nestojíme

Wasabi se nedává do rolky, nýbrž zvlášť vedle

A kdepak v Praze koupili čerstvého lososa? Šel pro něj učitelskej ráno do přístavu?

+1/0
19.7.2011 8:50

ZuzanaXXX

Re: Wasabi se nedává do rolky, nýbrž zvlášť vedle

Není pravda, trochu wasabi se dává i do maki i na nigiri sushi, ale opravdu jen mikroskopické množství, zbytek vedle na mističku. Čerstvý losos se dá sehnat např. v SeafoodShop v obch.domě Palladium, dodávají jim ho 2x týdně (chce to zjistit, které dny přesně), nejlepší losos, co jsem v Praze zatím sehnala. Podle toho se ovšem odvíjí i cena.

0/0
19.7.2011 9:31

Inkvizitor Johny

Re: Wasabi se nedává do rolky, nýbrž zvlášť vedle

Tam to mají předražené jak blázen. Fuj. V Makru mají ryby 3x týdně. A lososa mají vždy...Škoda, že už nejsem v Praglu. Teď je u mě největší pochoutkou mražená makrela na grilu g.idnes.cz" alt=":-/">

0/0
19.7.2011 12:18

o vaše názory nestojíme

Re: Wasabi se nedává do rolky, nýbrž zvlášť vedle

Promiňte, ale jste zcela mimo. Na sushi se musí používat ryba, která plavala zhruba před 6 hodinami. A tu v ČR neseženete, pokud nejste výstřední miliardář.

+1/0
19.7.2011 21:15

ZuzanaXXX

Re: Wasabi se nedává do rolky, nýbrž zvlášť vedle

No tak to evidentně jsem zcela mimo a všichni majitelé sushi restaurací v Praze včetně Miyabi, kde má kuchař samurajské osvědčení z Japonska :-)) Nejen ve střední Evropě ale na většině místech na světě se ryby a třeba i krevety hned po výlovu mrazí - lodě jsou na moři i více dní a není šance, že se dostanou na talíř do 6 hodin. Drtivá většina ryb na sushi je takzvaně superzmražená - je to tuším na -60 stupňů, aby se zabily bakterie. Vy jste někde jedl sushi z čerstvé ryby?

0/0
19.7.2011 22:24

ZuzanaXXX

Re: Wasabi se nedává do rolky, nýbrž zvlášť vedle

viz např tady: www.businesspj.com atd atd...

0/0
19.7.2011 22:32

o vaše názory nestojíme

Re: Wasabi se nedává do rolky, nýbrž zvlášť vedle

Samozřejmě, zajděte si třeba do Stevestonu. Nebo si můžete lososa vytáhnout kdekoliv u nás před domem, ale já radši bříško z tuňáka nebo scallops - na ty musím o kousek dál do jedné zátoky. Ta chuť se nedá srovnat s tím, nad čím se rozplývají pražští snobové (zkusila jsem jen jednou, fuj mokrej kartón).

To, že se ryby i krevety na lodích mrazí, samozřejmě vím, to je ovšem proto, že většina úlovku se prodává a přepravuje na velké vzdálenosti. Nemrazí se ale všechny - právě pro sushi, místní kupce a vlastní potřebu rybáři při návratu poslední úlovky jenom tak hodí na led a na doku je prodávají, krevety ještě živé. Zmražené krevety poznáte podle toho, že jsou oranžové - to je od těch mrazicích chemikálií. Nezmražené jsou šedé.

No a právě k tomu doku si chodí kuchaři ze sushi restaurací pro čerstvé nezmražené ryby.

+1/0
20.7.2011 2:40

ZuzanaXXX

Re: Wasabi se nedává do rolky, nýbrž zvlášť vedle

Tak to máte veliký štěstí, že vám lososi plavou před barákem. Díky za tip, ale do Stevestonu to mám z Nuslí trochu z ruky. Z vašeho postoje a komentářů se obávám, že jediný snob tady v diskuzi jste vy - žádnou jinou rybu než chycenou před 6 hodinami nepozřete a vše ostatní je "fuj mokrej kartón".

Vážení čtenáři a účastníci diskuze, nepropadejte zoufalství. Česká republika je jako většina světa (ano, těch šťastlivců, co žijí v přístavních městech, je opravdu menšina) zásobována tzv. superfrozen rybami na sushi. Dá se sehnat - hůř, než jinde ve světě (koneckonců sushi se v ČR stalo populární teprve nedávno), ale dá. Používají ho i restaurace a to i ty luxusní - opět zdůrazňuji nejen v ČR ale i v jiných státech, protože koneckonců existují nějaké normy (v USA dané FDA, v Evropě EU regule č. 853/2004), které nařizují použití předem zmrazené ryby pro konzumaci v syrové podobě z důvodu jistoty, že tzv super zmražení zabilo všechny bakterie.

0/0
20.7.2011 12:40

ZuzanaXXX

Re: Wasabi se nedává do rolky, nýbrž zvlášť vedle

Navíc co se chuti týče, měla jsem možnost ochutnat sushi z čerstvé ryby v Norsku. Ano, byla to lahoda. Ale i v Praze už jsem několikrát (pravda, stává se to spíš zřídka, ale stává) měla velmi chutné sushi zcela srovnatelné s tím norským, byť bylo před tím zmrazené.

Čtenářům z Prahy a okolí doporučuji: restauraci Miyabi nedaleko Karlova náměstí, levnější a překvapivě stejně dobré sushi mají v Sushi time v DBK na Budějovické. Doporučuje i přítel - Američan, který je z USA zvyklý na kvalitní sushi. Naopak se vyvarujte jiným foodcourtům (Arkády, Vysočanská, Palladium), z "lepších" restaurací nás zklamalo Millhouse sushi ve Slovanském domě.

Pro rybu na domácí sushi můžete zkusit Seafood v Palladiu, Makro, Korejské a japonské potraviny Korunní 47/1186, Praha 2, obchod Japa v Dejvicích.

0/0
20.7.2011 12:55

s(h)arka

Re: Wasabi se nedává do rolky, nýbrž zvlášť vedle

Zkus Bekara OK v Legerovce.....

0/0
21.7.2011 7:05

o vaše názory nestojíme

Re: Wasabi se nedává do rolky, nýbrž zvlášť vedle

Superfrozen ryby jsou jedlé, pokud jsou tepelně upravené, i když čerstvým se nevyrovnají.

Jinak se suchozemci musí smířit s tím, že syrová ryba se jí pouze na dohled od moře. To není snobárna, nýbrž velice dobrá zdravotní zásada. Snobárna je naopak chtít jíst něco, co je zrovna trendy, i když na to nemám podmínky.

0/0
20.7.2011 19:18

ZuzanaXXX

Re: Wasabi se nedává do rolky, nýbrž zvlášť vedle

Takže většina lidí po světě, kteří konzumují sushi výhradně z původně superzmražených ryb, včetně Japonců, co si nechávají dovážet lososa z Norska, jsou podle vás všichni snobové? Ryby se superzamrazují právě proto, aby se bakterie zabily, vyžadují to i zdravotnické organizace, viz výše... Užívejte si svého výsadního práva, že máte čerstvé ryby za rohem, ale nenapadejte zbytek světa za to, že si chceme taky trochu té japonské pochoutky užít.

0/0
20.7.2011 20:49

o vaše názory nestojíme

Re: Wasabi se nedává do rolky, nýbrž zvlášť vedle

Samurajské osvědčení? Co to je? Samurajem se člověk rodí. A co by válečník dělal v kuchyni?

0/0
20.7.2011 2:50

poleva

Sushi nespociva pouze v baleni pani autorko

Dobry den,

chtela bych ctenare upozornit na to, ze autorka uplne vynechala/zapomnela pripravu sushi ryze, ktera je vlastne hlavni soucasti sushi.

Ubalit sushi zvladne snad kazdy, kdo ma dve ruce, pani autorko, ale kouzlo spociva uz v priprave sushi ryze.

Bez toho je tento clanek celkem nesmyslem......

0/0
19.7.2011 8:09







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.