Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Jak vařily naše babičky aneb Česká kuchyně letí

Magdalena Dobromila Rettigová by měla radost, kdyby viděla, jak se po boomu všech těch tex-mex, sushi, T-bone steaků a dalších světových specialit konečně dere na světlo boží věhlas české kuchyně. Slávu jí provolávají nejen mediálně proslulí kuchaři a populární gurmeti v televizních show, ale také obyčejné české hospůdky po celé republice i frekventanti škol vaření, v jejichž nabídce dnes nemůžou chybět kurzy zaměřené na naše národní speciality. Ty jsou totiž vyprodané jako první.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Cikánek

Asi takhle :

Nejlepší olej je slunečnicový. Je daleko kvalitnější než olivový. A sádlo je naprosto skvělé! Česká jídla jsou proto tak dobrá, že se dělají na sádle. I buchty se mají péci na sádle ! Sádlo má navíc asi 10 x méně cholesterolu než máslo !  :-P

0/0
31.3.2011 14:56

Bětka

Re: Asi takhle :

To bych se možná hádala,panenský olivový je určitě zdravější.Ten se ovšem nesmí přehřívat. Ano,u nás se taky dělalo na sádle,jenže moji rodiče a prarodiče měli víc pohybu než dnešní generace. Na másle snd už dnes nikdo nesmaží. Mně se na klasické kynuté buchty osvědčilo sádlo+slunečnicový olej 1:1.

0/0
31.3.2011 15:07

Cikánek

Re: Asi takhle :

Ta směs olej + sádlo - zkusím to.

0/0
31.3.2011 15:17

new dawn

Re: Asi takhle :

Na smažení míchám sádlo + Omegu, ale třeba kynuté lívanečky dělám na směsi olej + máslo kvůli vůni. Na dušení masa sádlo + slaninu + máslo (moje babička říkala, že čím víc druhů tuků se použije, tím je jídlo chutnější, protože jejich chuť se navzájem doplní)....;-);-D

0/0
31.3.2011 20:18

janduben

Re: Asi takhle :

no, nevím, kvalitní i nekvalitní může být obojí, nicméně ten kvalitnější olivový olej je daleko více ceněný než slunečnicový, to je prostě fakt

0/0
31.3.2011 15:58

Lachenauerin

Re: Asi takhle :

Vtip je ovšem v tom, že hodně lidí opravdu používají panenský olivový např. pod roštěnku, čímž se přijdou do háje nejpodstatnější klady toho oleje (tudíž jsou to vyhozené peníze). Každý pokrm chce zkrátka jiný druh "pomocného tuku" a cpát panenský slunečnicový do perkeltu je akorát móda.

0/0
31.3.2011 16:52

Lachenauerin

Re: Asi takhle :

Kruci, píšu jak hotentot :-/: "hodně lidí používá" a "čímž přijdou do háje"...

0/0
31.3.2011 16:56

wrah

Re: Asi takhle :

Do perkeltu, alias guláše cpu obyč slunečnicový, prostě proto, že jiný nemám. Ale jinak mě trochu vadí český postup, kde je olej označen jako jedno či vícedruhový, najdi si to na víčku sám.. A najít i ten slušnější slunečnicový je problém.

0/0
31.3.2011 21:54

chudacek.blbecek

Re: Asi takhle :

Ale není, Lukana ve skle je jednodruhová slunečnicová.

0/0
1.4.2011 9:46

s(h)arka

horská bramboračka

co tam má co dělat ten drůbeží vývar? Víte jak se žilo na horách?????8-o

0/0
31.3.2011 14:28

Lachenauerin

Re: horská bramboračka

No, a "200 gramů uzeniny nebo salámu", to je taky dobrý. To je jak "kilo zeleniny nebo mrkve".

0/0
31.3.2011 14:34

valaška1959

Re: horská bramboračka

Nejdřív musíte zabít starou slepici,uvařit vývar, brambory si nakopejte na poli,na houby běžte do lesa jo a smetanu

tu sesbírejte z vlastnoručně nadojeného mléka od Vaší Stračeny. Pak uvařte bramboračku..... :-)

0/0
31.3.2011 14:58

wrah

Re: horská bramboračka

Tak nějak. Kdo netuší, jaká je bramboračka z vlastních brambor a zeleniny.. Ten o hodně přišel. Ano a pár hub, čerstvě z lesa.. A kdo a proč vynechal cibuli a česnek? Nejlépe, dokud stojí nať, tak kousek naťky z cibulky a kousek z česneku, přidat do vlastně již hotové polévky. A dá se i v zimě, když do květináče v přiměřeném teple a světle zasadíte pár naklíčených cibulí (prodavač je rád nechá levněji..) a stroužků česneku. (totéž, zelinář se veelmi velice rád zbaví rozpadlých stroužků..) A stačí zasadit a po dosažení přiměřené výšky naťky ostříhat. Cible 1-2*, česnek někdy obrazí i třikrát..Normální rodině (cca 3 lidé) pomůže přes zimu i jediný osazený truhlík.. Ano, pokud se dá více, tak neuškodí, obzvlášť když koupíte levně cibuli z supermarketu, která hodně připomíná sazečku..

0/0
31.3.2011 21:51

stonozka

Re: horská bramboračka

Neporadíte, jestli lze nějak nahradit hubky? Jak je do něčeho "vrazím", kluk mi to nejí... Nešmakují mu ani žampíky, ošálit se nedá...

0/0
31.3.2011 22:44

_m-

Re: horská bramboračka

Vadí mu konzistence nebo chuť? Můj manžel má bramboračku s houbasma moc rád, ale houby prostě vyndává - tak to někdy řeším tak, že sušené hiouby rozdrobím. Taky houbový bujon (já vím, fuj, chemie) není tak špatný, jak praví hlas lidu.

Pokud mu vadí chuť hub - tak je prostě vynech, ona bramboračka je dobrá i když je "jen" ze zeleniny a brambor.

0/0
31.3.2011 22:48

_m-

Re: horská bramboračka

hmmm sám překlep - píšu potmě a halt už mi to tak nejde ;-(

0/0
31.3.2011 22:49

ivoš

Haha,

tak my jsme vyrostli na socialistických polotovarech? Já jen, že pořád čtu, jak za socialismu nic nebylo, a konečně máme KFC a McDonaldy...;-D Kdybyste se aspoň na té propagandě shodli, a nespoléhali na to, že co čtenář, to blbec.;-D

0/0
31.3.2011 12:08

on3.

Re: Haha,

ja si teda ze sociku pamatuji ty nejedle blafy z jidelen.

0/0
31.3.2011 12:22

_m-

Re: Haha,

Zatímco dneska se v jídelnách vaří blafy jedlé?

0/0
31.3.2011 12:56

Agrippa

Re: Haha,

na socialistickou stravu si nemohu stezovat.

Vetsina byla v teto dobe kvalitni, byly normy a ty se musely dodrzovat.

Neexistovalo treba narvat do gothaje jatecni odpad, sojovou mouku etc, jak to delaji vyrobci dnes (za ucelem maximalizace jejich zisku pochopitelne). Norma za komaru stanovovala presny pomer masa - napr. na kilo zmineneho gothaje 450g hoveziho a 550g veproveho (mozna naopak, nevim). Nic vic se tam nepridavalo. Ten dnesni se neda zrat (rikal znamy, vzdy predtim gothajovy milovnik). Sorry, ale dnesni potraviny jsou exkrementy na entou. Kazdy se chce napakovat a nevaha jit pres mrtvoly. Ano, i dnes se daji samozrejme sehnat slusne a poctive potraviny - ale za poradny "priplatek". Zatimco driv to byl standard. :-P

0/0
31.3.2011 13:17

;:palič

Re: Haha,

R^R^

0/0
31.3.2011 13:19

roedor

Re: Haha,

doporučuju rozhovor s panem Steinhauserem  v Týdnu z 14/3, mimo jiné tam "hezky" popisuje stav produkce masných výrobků před rokem 1989 (a zrovna on o tom něco určitě ví). Ty dnes do nebe vynášené normy byly často jen na papíře.

0/0
31.3.2011 13:39

.zq.

Re: Haha,

a ten výběr zeleniny, to byla paráda! .. člověk nevěděl, co dřív koupit :)

... čekám argument o dovážených rajčatech ze Španělska a česneku z Číny nebo o tom, že dnes na to zas lidi nemají peníze :P

0/0
31.3.2011 16:59

Scarlett from Scottland

Re: Haha,

tak mně zrovna v jídelně na ZŠ chutnalo...

0/0
31.3.2011 14:27

Bětka

Re: Haha,

jasně,vaše kuchařky nekradly. Když chodily na ZŠ moje děti /94-2001/,dělala vedoucí kuchyně paní z naší ulice.Za rok vykrmily /bez polností/ 2 prasata. Když děti přešly na gympl,byly nadšené,jak dobře jim vaří.Syn začal dokonce i jíst polévky.:-)

0/0
31.3.2011 15:03

opportunity

Re: Haha,

Prasata se vykrmují zbytky. A vím, že děti jsou často tak rozmazlené, že vrátí skoro celý oběd a jdou si koupit chipsy.

0/0
31.3.2011 18:16

multIX

Re: Haha,

Dnes kuchařky taky nekradou;-D

0/0
31.3.2011 20:54

multIX

Re: Haha,

Pamatujete za sociálismu to počasí? Fuj!;-D

0/0
31.3.2011 20:53

fitzie

tak, s v souladu s radou na dietní úpravu jídelníčku

teď nahradíme smetanu kefírem, máslo a sádlo olejem nebo uděláme jíšku nasucho, a anglickou vynecháme úplně.

výsledek? kvalita jídla se vrátí k předchozímu hnusu. ;-D

0/0
31.3.2011 11:21

lajika

Re: tak, s v souladu s radou na dietní úpravu jídelníčku

je to horší - jíšku uděláme na heře, ivě či jiné náhražce čímž kvalita jídla přehnusí předchozí hnus

0/0
31.3.2011 11:38

Lachenauerin

Re: tak, s v souladu s radou na dietní úpravu jídelníčku

Byste se divila, kolik lidí je schopno smažit wienerschnitzel na olivovém oleji kategorie "extra virgin";-).

0/0
31.3.2011 11:50

sixsies

Re: tak, s v souladu s radou na dietní úpravu jídelníčku

R^ kupříkladu Babica...

0/0
31.3.2011 12:09

Andrea Šretrová

Re: tak, s v souladu s radou na dietní úpravu jídelníčku

Mne prijde, ze olivovy olej je proste trendy a kdo ho nepouziva, je gurmansky buran :-). Proste dneska frci olivovy olej, joga, vychodni nabozenstvi a bio ;-)

0/0
31.3.2011 12:58

;:palič

Re: tak, s v souladu s radou na dietní úpravu jídelníčku

a mužská příjmení u žen

0/0
31.3.2011 13:21

Bětka

Re: tak, s v souladu s radou na dietní úpravu jídelníčku

R^

0/0
31.3.2011 15:08

opportunity

Re: tak, s v souladu s radou na dietní úpravu jídelníčku

bléééé

0/0
31.3.2011 12:19

opportunity

Tak česká kuchyně

a pak bude článek jak zhubnout :-(

0/0
31.3.2011 12:19

modrá kočka

Re: Tak česká kuchyně

ten je tu dnes taky!;-D

http://ona.idnes.cz/dietni-trik-jak-se-zbavit-poloviny-kalorii-snadnou-upravou-jidelnicku-1mk-/dieta.aspx?c=A110330_104114_dieta_pet!;-D

0/0
31.3.2011 12:54

chudacek.blbecek

Re: tak, s v souladu s radou na dietní úpravu jídelníčku

Teda když sádlo nahradíš olejem, o moc dietnější to jídlo nebude.

0/0
31.3.2011 13:31

Lapan

Re: tak, s v souladu s radou na dietní úpravu jídelníčku

No jo,ale kupodivu sádlo vydrží vyšší teploty bež ten otravný olivový olej, sádlo  vydrží bez jakéhokoliv přepalování víc jak 250 °C a vůbec mu to neublíží proto je nejlepší smažit řízky na sádle, my tak tedy smažíme škubánky a nic se tomu nebvyrovná, jednou to táta zkusil na olivovém oleji a mělo to příšernou pachuť.Rv

0/0
31.3.2011 14:35

fitzie

Re: tak, s v souladu s radou na dietní úpravu jídelníčku

to možná ne, ale v "dobrých dietních radách" to bude. ;-D

0/0
31.3.2011 20:09







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.