Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Máme se bát jíst pangase? Německá ARD varuje

Pangas je nejprodávanější rybou v Česku. Podle německé televize ARD bychom ovšem s její konzumací měli být opatrní, ryba nemusí být tak zdravá, jak by se mohlo zdát.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

venenum

překlep?

OPRAVTE SI CHYBU, žádný ampylobakter neexistuje, zato se běžně vyskytuje CampylobaCter. To je jako by se vaše noviny nejmenovaly "Dnes", ale "nez".

Chci věřit, že se jedná o překlep, ale nepřekvapilo by mě, kdyby tomu tak nebylo.

0/0
16.3.2011 8:37

sudit

Lidi, já vás nechápu...

Že jste si někdy koupili nějaký superlevný šmejd a po rozmrazení z toho bylo bahno, to se pak nedivte, ale neznamená to, že pangas je hnus nad hnusy. Pokud si koupíte dobrého a na nálepce si přečtete množství vody, tak máme docela dobré rybí maso, které má sice slabou chuť, ale rozhodně ne chuť bahna. A na to stačí jen trocha kuchařského umění a pangase si můžete docela dobře ochutit, já doporučují citron, máslo a trochu rozmarýnu:-)

0/0
15.3.2011 11:54

notordluhousek

Re: Lidi, já vás nechápu...

nahodou ty prispevky o bahnu jsou skvele. vetsinou nekdo si na tom honi triko jak to jednou ochutnal bylo to jako bahno a proto to kupujou jen socky co zenou po nejlacinejsim. to ze tim se sam priradil k tem sockam co zenou po nejlacinejsim takovemu mudrovi jiz nedochazi ;-D

0/0
15.3.2011 12:28

virginia

Re: Lidi, já vás nechápu...

Je to déle než rok, nevím kolik stála - rozhodně přes stokorunu/kg. Pokud nemáme ulovenou rybu, tak občas koupíme od souseda, nebo ze sádků, jsme na malý vesnici, cena kapra nepřesáhne 70Kč, od souseda míň. Vím, že jsem si říkala, že je cena pangase téměř jednou taková a kvalitou to pro mě bylo o hodně moře moc níže než celý slavný pangas. Od té doby jsem ho nekoupila a když jsme ho někde jedli na návštěvě, tak se mé mínění nezlepšilo. Tohle prostě není ryba pro mě. To už raději i tu tresku.

0/0
15.3.2011 12:35

virginia

Re: Lidi, já vás nechápu...

Oprava: cena téměř jednou taková a kvalita pangase níže než kapr.

Jsem se do toho zamotala:-)

0/0
15.3.2011 12:37

notordluhousek

Re: Lidi, já vás nechápu...

ale to je o necem jinem, ja pangasovi take moc neholduju (mam radeji ryby co chutnaji jako ryby poradne), ale pokud si nekdo stezuje na bahnitost a vytahuje se na jine jak kupujou jen lacine smejdy, tak sam tim priznal kupovani lacinych smejdu, protoze pangas neni bahnity pokud v nem neni tuna vody. a pokud je v nem tuna vody tak si nekdo koupil laciny smejd

0/0
15.3.2011 12:41

virginia

Re: Lidi, já vás nechápu...

Nikde jsem ani náznakem nezmínila, že pohrdám lidmi, kteří jí laciné šmejdy.

V zásadě si doufám, rozumíme. Mně pangas nechutná. Nekoupím si ho teď a patrně ani ve chvíli kdy bude stát 50kč/kg.

Kvalitní jídlo dle mého není o ceně. Zmínila jsem, že žiji na vesnici a jsem schopná si v okolí najít zdroje, které jsou stejně drahé, či v důsledku levnější než to, co je v supermarketech. Jezdím si na farmu pro domácí mléko za 8,-, tvaroh za 12,-/250g, prase si koupím půlku od farmáře, který krmí šrotem, kuřata z menší farmy za 30,-/kg, ale živé. Ne ty chudinky našedlé, co se dají koupit. Atd. atd. .. rozhodně si myslím, že jím zdravěji a za stejné peníze, jako ostatní lidi, zvláště třeba ti z vesnic (jsem odsud taky), kteří láteří, jak je všechno drahé a jak si krásně nakoupí v Kaufu. Zatímco jim hnijí ve sklepě biojablka ze stromu...když ona jsou ta z obchodu taková krásná.

Každý ať si jde vlastní cestou.

0/0
15.3.2011 12:55

notordluhousek

Re: Lidi, já vás nechápu...

to nebylo na vas, ja jen prave upozornil ze jsem psal o urcitem typu ne o vas.

jinak bych se presne shodl, navic obcas dochazi k paradoxum, nekdo vypusti nejakou famu a ta pak krouzi bez overeni. z takovychto fam bych zminil napriklad nemecke ci polske jidlo. vetsina mudrlantu ma jasno, jde o laciny smejd co by sami nejedli proto to pousti sem. pri tom napriklad u nemeckeho to je prave jidlo co oni sami jedi, sami vyrabi, casto za mnohem prisnejsich norem nez jsou ty nase, jen ho vyrabi tolik, ze ho maji i na vyvoz. a u polskeho je nutno pamatovat zase na takt, ze 3/4 jejich farem i bez certifikatu jsou vlastne "bio" neboli drobne chovy, kde se neyplaci pouzivat ruzna hnojiva, umela krmiva apod. protoze ..... je to dabelsky drahe pro ty male farmare, tudiz to krmi prirodne.

a kde ty famy vznikaj ... no u nasich zemedelcu a vyrobcu potravin, pro ne je konkurence hnusna a oskliva vec 

0/0
15.3.2011 13:04

virginia

Re: Lidi, já vás nechápu...

Souhlasím, hysterie s polským drůbežím a německým vepřovým a bůhvíčím ještě, je zcela zbytečná. Zvlášť hysterčí lidi, (např. mí tchánovci), jsou to prostě obyčejní lidé,kteří jsou urvaní z toho, že si koupí pudink i se šlehačkou!! za 4,- .

Druhá strana je ovšem podpora zemědělství, poláci mají výrazné dotace zemědělcům + uvalí daně na dovezené potraviny a tak jedí jejich vlastní potraviny. U nás nic takového není, dotace mizivé a ochrana našeho trhu není. Tady vidím velkou chybu, zemědělská výroba v dnešní podobě bohužel není konkurenceschopná, proto se sem valí mraky masa ze zahraničí. Myslím si zároveň, že tuto situaci zapříčinil stát svými (ne)opatřeními.

0/0
15.3.2011 13:19

Tomas Gembler

Re: Lidi, já vás nechápu...

Teda 100kč za kilo pangase? To vás pěkně natáhli. Kapra nemám rád, na mě smrdí moc po bahně, i když to k tomu asi patří... Pangase nejíme každý týden, to spíš raději lososa, ale když se pangas umí udělat, tak chutná lépe než ten vánoční kapr a cena, světe div se v Bertu 65 kč kilo, dvě obrovský filety, žádný kosti. Nechápu, co to vlastně kupujete, má to aspoň bílé maso?8-o 

0/0
17.3.2011 12:14

virginia

Re: Lidi, já vás nechápu...

Množství vody v rybě? Ale jděte, jedině snad množství vody na povrchu té ryby - glazura, která je dokonce prospěšná, z mého pohledu -ryba v mrazáku nevysychá. Že by uváděli vodu, která je díky fosfátům přímo v mase?? Nevím, ale pochybuji.

A právě slabá chuť - to je ono...takové podivné, nijaké, ...a to podivné nic ani rozmarýn nezachrání, rozmarýn by mohl doplnit chuť toho masa, tohle maso žádnou vlastní chuť nemá. Bez ohledu na cenu v obchodě, tohle je prostě okrajová ryba, jenže - je levná, prodá se tu draze vzhledem k výrobním nákladům, ovcím se nakuká, že je to úžasné, superzdravé a dovozce je vysmátý. Nenapadá mě žádný důvod, proč bych ji měla jíst.

Zlatý kapr. (Ač je to taky, z kulinářského hlediska, podřadná ryba válející se v blátě, jeho maso má chuť). Vůbec nejraději mám pstruha, potom kapra, lososa, uzeného tolstolobika,tuňáka.

Jinak ať si každý jí co chce.

0/0
15.3.2011 12:30

notordluhousek

Re: Lidi, já vás nechápu...

nepochybujte, jsou na to zakonem dane normy, na kazdy typ zpracovani.

0/0
15.3.2011 12:38

venenum

Re: Lidi, já vás nechápu...

české normy jsou nepochybně v deltě Mekongu naprosto stěžejní ;-D

0/0
16.3.2011 8:40

sudit

Re: Lidi, já vás nechápu...

To sice ne, ale ryby dovážené sem je splňovat musí

0/0
17.3.2011 11:18

corpusdelicti

Re: Lidi, já vás nechápu...

clanek ale vubec neni o CHUTI, nybrz o tom, co do tech ryb vali a v jake vode "ziji". to ze se cachtaj ve vode s antibiotiky a napapkani jsou fosfatama tu chut rekl bych moc neovlivni. z Vaseho prispevku muze vyplynout, ze si klidne date k jidlu jed, jen kdyz si s nim muzete v kuchyni pohrat tak aby Vam dobre chutnal ...

0/0
16.3.2011 17:59

sudit

Re: Lidi, já vás nechápu...

Ale prosimvás, četla jsem různě "studie" i na to, že ve vodovodní vodě se vyskytují ženské hormony a kolik chlapů ji přestalo pít? Řeči o škodlivosti pangase jsou jedním z nejstarších hoaxů, které znám a co do šílenosti bych je zařadila těsně pod bonsaj koťátka. (http://hoax.cz/hoax/pangasius---je-to-k-jidlu/)

0/0
16.3.2011 21:59

Werun

:-)

Není nad pořádného pangase s příchutí fosfátů a vietnamského bláta. Ale co, hlavně že je to levné, bílé, bez rybího zápachu, bez kostí, bez jódu, dokonce je to ryba málo kalorická (rozuměj, 30 % tvoří led) a stádo ovcí to kupuje, protože je to trendy, in a cool ;-) No nic, jdu si navlíct svoje adidasky s 4 pruhy, skáknu si do večerky naproti k Vietnamci, koupím si taky toho pangáse, usmažím na extra viržín oleji na pánvi wok s nudlema z Číny s přídavkem aluminia ;-)

0/0
15.3.2011 11:52

CCblue

Re: :-)

Vždycky mě potěší, když vidím šťastného člověka, blahopřeju!

0/0
15.3.2011 12:18

tarasov

Radím Vám dobře - pangase NEBRAT.

1/Dávno před tím "objevem" v Německu jsem byl informován Čechy, kteří ve Vietnamu viděli hlavně to krmivo, které se předkládá těm rybičkám.  Podrobnosti Vám raději, teď před obědem (někteří by mohli mít i onu rybičku na talíři) kazit chuť.

2/Když tady bude zájem například o asijské velocipedy, tak je nakonec začnou dělat z papíru. To samé platí o téhle rybě. Zvažte si ji v zamraženém stavu. Potom ji dejte na pánev a VAŘTE. O smažení totiž není řeč, protože je tam tolik vody, že se to smaží až poté, co se zbavíte 20 procent ledové krusty. Zůstane Vám blátivá hmota. Pokud ji měli v obchodě delší dobu, tak bude mít i specifickou vůni - čili smrad.

Uvědomte si prosím, že ve Vietnamu je čistá a nezávadná voda, ze které by se vytvořil onen ledový krunýř, k nesehnání a byla by dražší než to maso.

0/0
15.3.2011 11:22

notordluhousek

Re: Radím Vám dobře - pangase NEBRAT.

1. muzou ho krmit cimkoliv pokud to nema zadne nasledky a to nema jinak by veterinarni kontroly NA CELEM SVETE to ukazaly tak je to dalsi jedna pani povidala. konec koncu kdybych videl cim se krmi kure, prase ci krava a nebo hnoji obili tak se taky asi zebli... :)

2. trik je v tom cist nalepky a nekupovat nejlevnejsi smejdy z akci. kazda ryba je oznacena (urcuje to zakon), kdyz si dobrovolne protoze je to laciny koupite neco kde je polovicka vody tak to je ale vas problem, jini lide si nekupuji tento typ zbozi, nalepky ctou a proto neresi ze vse mrazene pote jedi varene

0/0
15.3.2011 11:30

_m-

Re: Radím Vám dobře - pangase NEBRAT.

R^

0/0
15.3.2011 11:32

virginia

Je to hnus.

Rok dva zpět jsem pangase ochutnala, když všichni chválili, jaký je výborný, přišlo mi to jako hnusné mazlavé maso bez chuti, nebo s takovou blátivou chutí. Už bych si ho nikdy nedala. Kvůli chuti a kvalitě masa.

Ryby jíme celá rodina, obvykle ty, co naši chlapi chytí na rybníku či na řece. Koupené zcela výjimečně.

0/0
15.3.2011 11:01

notordluhousek

Re: Je to hnus.

nekupujte to nejlevnejsi a jeste zlevnene. pangas neni mazlavy pokud to neni superlevny vyrobek kde pulka obsahu je voda. take nema prichut blata protoze ma strasne slabou chut - prave proto si ho lide spolu s tim ze ma malo kalorii kupuji. sam mam radeji kdyz ryby chutna jako ryba ale chapu lidi kterym rybi chut nesedi a veri ze musi mit v jidelnicku neco rybiho

0/0
15.3.2011 11:14

Hroznej.puberťák

To mražené bláto je u nás fakt nejprodávanější?

No jo, ono je to vlastně nejlevnější...

0/0
15.3.2011 10:24

zuza0007

Re: To mražené bláto je u nás fakt nejprodávanější?

to taky nechápu - jak kdyby lidi neměli chuťový buňky...

0/0
15.3.2011 11:04

notordluhousek

Re: To mražené bláto je u nás fakt nejprodávanější?

no jo tak nekupujte toho nejlevnejsiho po deseti slevach a mozna vam nebude chutnat jak blato

chlazeny i mrazeny pangas v normalni situaci neni tim nejlevnejsim na polickach. nemam ho moc rad protoze je podle mne mirne bez chuti ale to je vec osobniho pristupu. bahno jsem nikdy nekoupil, ale to jen proto ze na rozdil od vas jsem si nekoupil nejaky super levny vyrobek co ma tunu vody, to po rozmrazeni ovsem muze byt jako blato.

0/0
15.3.2011 11:12

Hroznej.puberťák

Re: To mražené bláto je u nás fakt nejprodávanější?

Děkuji za radu, opravdu jej nekupuji ani v budoucnu kupovat nehodlám.

0/0
15.3.2011 11:19

kočka

Re: To mražené bláto je u nás fakt nejprodávanější?

Přesně tak to je!:-/

0/0
15.3.2011 11:17

realitservis

Je to móda, která se navíc líbí českým pěněženkám

Já nedám dopustit na candáta,štiku, rád si dám i pstruha a vůbec nepohrdnu obyčejným českým kapříkem

0/0
15.3.2011 10:20

notordluhousek

Re: Je to móda, která se navíc líbí českým pěněženkám

tak kapr je napriklad levnejsi nez pangas a to jak chlazenej tak mrazenej. pstruh mam dojem taky. u mrazenjech ryb jsou levnejsi (a podle mne chutnejsi) ty ruzny tresky, stikozubci apod. pangas kupodivu vubec k tomu nejlevnejsimu nepatri. taky nemusi kdyz je modni tak se stejne proda, ale protoze je konkurenci tak casto na nej vylitavaj ruzny hoaxy

0/0
15.3.2011 11:16

kočka

Re: Je to móda, která se navíc líbí českým pěněženkám

No,pro mě se pangas=kapr,oba se válejí v bahně,jedno jestli u nás nebo ve Vietnamu ... Jinak mám ryby ráda,jak naše sladkovodní,tak i mořský!

0/0
15.3.2011 11:19

notordluhousek

Re: Je to móda, která se navíc líbí českým pěněženkám

eeeee, nezamenoval bych. to kde ziji je jedna vec jak chutnaji je druha. kapr ma vyrazne rybi chut, pangas ji nema. I kdyz je to take o prostredi, pokud mate doma rybare poproste ho at vam nekdy prinese ricniho kapra, vyrazne pevnejsi svalovina vyrazne jemnejsi chut.

0/0
15.3.2011 11:32

_m-

Brrrrr

ještě  že nejím žádné ryby - ani od rybáte, ani z Kauflandu:-P

0/0
15.3.2011 9:46

_m-

Re: Brrrrr

;-€;-€;-€ rybáře

0/0
15.3.2011 9:46

chudacek.blbecek

Re: Brrrrr

Ale ze sadku jsou dobre :-)

0/0
15.3.2011 9:47

_m-

Re: Brrrrr

Já ti věřím, a ty věř mně, že vím jak chutná dobrá ryba - jsem z rybářské rodiny a ryby jsem musela  - od mala mi z nich je špatně. Jediné co můžu je tuňák, a jedno sousto zavináče.

Výživářka mi řekla, že můžu mít nějakou alergii, nevím, ale raybxy nejím a nechybí mi to.

0/0
15.3.2011 9:54

_m-

Re: Brrrrr

Buď to po sobě začnu číst, nebo si musím opilovat nehty:-/

0/0
15.3.2011 9:55

chudacek.blbecek

Re: Brrrrr

Kasli na to, preklepy jsou pochopitelny. Hrubky, to je jina vec.

0/0
15.3.2011 9:58

chudacek.blbecek

Re: Brrrrr

Ja ti verim, ne vsichni mame radi vsechno. Ani neverim, ze kdyz ti neco nechutna, tak jsi to jeste nejedla dobre pripraveny. Vetsinou asi jo, ale kazdy mame neco, co nam do krku neleze. Ja treba jeste nikdy v zivote nejedla dobry fazolovy lusky. Brrr. To byl spis jen takovy postreh. Cesi jedi ryby malo a je to skoda. 

0/0
15.3.2011 9:57

_m-

Re: Brrrrr

;-) No vidíš - lusky miluju!!!

0/0
15.3.2011 9:59

chudacek.blbecek

Re: Brrrrr

A tak byla vesmirna rovnovaha opet jednou zachranena :-)

0/0
15.3.2011 10:02

_m-

Re: Brrrrr

;-)

0/0
15.3.2011 11:29

kočka

Re: Brrrrr

Jé lusky,to je hrůza,taky jsem je nikdy nejedla;-)

0/0
15.3.2011 11:22

_m-

Re: Brrrrr

Na česneku - mňam. Na smetaně (bez kopru ovšem) - mňam.

A v Paříži jako příloha k masu, místo hranolek  - mňammňammňammňammňammňam - slintám si na klávesnici. Můj muž, když to uviděl tak třikrát změnil barvu - a potom se mně drze ptal, jestli moje porce není moc velká, že by ji obětavě dojedl. Cha, měl smůlu.

0/0
15.3.2011 11:28

notordluhousek

Re: Brrrrr

z fazolek mam nejradej takovou banalni polivku, nejakej vyvarovej zaklad, k tomu par brambor, jak jsou mekke vlit konzervu fazolek i s lakem, pridat trosku fazoli bez slaneho nalevu, kratce povarit, vrazit smetanu, prebublat a hotovo. je to takova polivka kdyz mam minimum casu na vareni :)

0/0
15.3.2011 11:35

_m-

Re: Brrrrr

8-o

No vyzkoušíme, uvidíme.....

0/0
15.3.2011 11:38

kočka

Re: Brrrrr

:-),když já je ňoumu i z mexických jídel... Ale za to může základní škola,tam dělali takovou hnusnou polévku s těch lusků ...;-(

0/0
15.3.2011 12:07

_m-

Re: Brrrrr

Mně takhle zhnusili dušenou zeleninu - mrkev s hráškem jsem se naučila jíst až jako dospělá, a pouze a výhradně  bez bešamelu.

Ale například rýžový nákyp dělávala babička vynikající - a ten mi školní jídelna zhnusit nedokázala, i když snaha byla veliká!

Odpor k rybám mám vrozený, zvracela jsem je už jako malé robě a vydrželo mi to dodnes. Mořská nebo říční - zvracím všechny (skoro).

0/0
15.3.2011 12:32

kočka

Re: Brrrrr

Jé rýžový nákyp,to je další jídlo,které fakt né,naši so ho dělali i doma,ale ne!:-)S těma rybama budete opravdu mít zřejmě alergii ...

0/0
15.3.2011 12:37

s(h)arka

nejím ho - nechutná mi

raději si zajedu do Bohdanče na Sádka a koupím si líny nebo sumečka, štičku..kapříka;-)

0/0
15.3.2011 9:18







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.