Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Radůza: Nejhorší je, když mi děti chtějí dát pusu a já musím odvrátit tvář

Zpívá, hraje, skládá, ale myslí prý čím dál méně. "Jednám stále emocionálněji a iracionálněji," tvrdí o sobě Radůza. Její písničky neodmyslitelně provází akordeon a život dvě malé děti, přítel a nepříjemná dieta.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

judrdocent

RADUZA

Ja osobne to nevidím tak strašne je potřebné poučit deti,že když jdou za maminkou a chtejíji dat pusinku,že si jí mají umyt po jídle a potom mužou dat mamince i nekolik pusinek za sebou a vibec vždyt po jídle se má naučit deti umývaz pusinku i ruceruce se mají umývat před jídlem i po jídlea nedoporučují delat ze žádne choroby nejakou strašnou věc a hrůzuchce to jenom rozumne sechovat a přito také pouči tokolíV

0/0
22.10.2010 8:32

56xjf

Celiakie

Celiakie je nepříjemná nemoc, nicméně jí trpí tisíce lidí u nás. Mám dojem, že z respondentky děláte zbytečně chudinku, což by se asi ani jí příliš nelíbilo. Skutečně s touto nepříjemností se musí vyrovnat spousta lidí, mnohé z nich znám. Alergií na potraviny existuje celá řada - oříšky, mléčná bílkovina atd....

0/0
21.10.2010 5:38

Wis

Re: Celiakie

celiakie neni alergie...alergie na lepek je neco jineho...

0/0
21.10.2010 17:52

Censor es la teta

Jakápak dieta!

Zelenina, ovoce, maso, ryby, vejce, to všechno se snad obilím nepančuje, tak aspoň bude jíst zdravě. Obilí obecně není nic prospěšného. Ještě tak přepálené. :-/

0/0
20.10.2010 14:12

paulina

Re: Jakápak dieta!

Myslíš jako na snídani řízek, k svačině mrkev, k obědu kuřecí stehno, na odpolední svačinku mkev a večer kung pao? Sestavit bezlepkový jídelníček není až taková legrace.

0/0
20.10.2010 19:06

fitzie

Re: Jakápak dieta!

jaký řízek? v trojbalu je mouka! leda steak.

0/0
22.10.2010 8:08

paulina

Re: Jakápak dieta!

Řízek obaluju v solamylu, vajíčku a kukuřičné strouhance.

0/0
22.10.2010 16:17

DanielaZla

Re: Jakápak dieta!

no to je teda nechutny tohleto

0/0
23.10.2010 4:55

firekinell

Re: Jakápak dieta!

co třeba kukuřičná mouka? jde tu o obilí ne?

0/0
4.11.2010 15:08

mephisto222

co vlastne moze jest?

Zaujimalo by ma ci moze napr. muku z kukurice alebo zemiaky popripade ryzu. Ak ano, tak potom by som to az tak tragicky nevidel. Indiani pred Kolumbom to prezili tiez dobre.... Btw. neda sa povedat, ze by bola nejako vychudnuta.......

0/0
20.10.2010 13:20

Psí zadek

Re: co vlastne moze jest?

Kukuřičnou mouku, brambory i rýži bezlepkář může.

0/0
20.10.2010 13:44

paulina

Re: co vlastne moze jest?

A hezky se z toho přibírá.

0/0
20.10.2010 19:04

dscs

Re: co vlastne moze jest?

z ryze a zeleniny nikdo jeste tlusty nebyl

0/0
20.10.2010 22:52

Psí zadek

No nevim

Bezlepkáře mám v nejbližší rodině, celiakii měl jako dítě a pak se mu vrátila cca před 25 lety. Dietu dodržuje hodně přísně, přísněji než jiní bezlepkáři, co znám. Přesto mi první odstavec přijde docela přehnaný.

0/0
20.10.2010 13:12

peggy.66

smutné

ale její tvorba mi silně přippomíná Kryla střihlého Nohavicou

0/0
20.10.2010 9:18

gambleralkac

Tezkej zivot

nesmi pecivo a po svatbe nebude smet ani veprovy.

0/0
19.10.2010 17:20

HancickaP

Re: Tezkej zivot

vzhledem k tomu, ze uz spolu maji dve deti a porad spolu ziji "na hromadce", tak to asi tak horky nebude...

0/0
20.10.2010 0:30

Homer.Simpson.

Radůza

zpívající medůza?;-)

0/0
19.10.2010 15:33

klaara

celiakie

Já mám také celiakii a nikdy !!!! jsem neslyšela, že bych nemohla nakládané okurky a nesměla pusu od dětí , které jedly rohlík. žiju s touhle nomocí od mala a mám pocit, že to Radúza trochu přehání........

0/0
19.10.2010 11:36

shaag

Re: celiakie

Presne....

0/0
19.10.2010 12:32

kafy

Re: celiakie

"Každopádně OCET je riziková "potravina" a může obsahovat lepek, důvod je v použité surovině při výrobě. " Zdroj: http://celiak.cz/diskuze/onemoci/525

0/0
19.10.2010 14:07

dscs

Re: celiakie

jako jediny zdroj informaci jakasi diskuse? lol

0/0
20.10.2010 8:04

paulina

Re: celiakie

Normální ocet je dobrý leda na čištění rychlovarné konvice, v jídle mnohem lépe chutná rýžový nebo vinný.

0/0
20.10.2010 10:34

Psí zadek

Re: celiakie

Buď jí to zjistili nedávno a bojí se (můj nevlastní táta byl taky ze začátku opatrnější, než je dneska) nebo to nafoukli novináři. Samozřejmě je možné, že má alergii na lepek extrémně silnou, ale sama, ačkoli jsem s touto nemocí docela v kontaktu, jsem o nikom podobném neslyšela.

0/0
20.10.2010 13:33

darja_8

Re: celiakie

I já trpím alergií na lepek ale ne tolik silnou nebo lépe řečeno na venek skoro žádné projevy když neberu období než mi na to přišli a to byly 2 roky běhání po doktorech s bolestmi a průjmy ale ted i když s ním celý rohlík nic se neprojeví i když samozřejmě vím od doktorů že to škodí i tak a to nenápadně a pomalu což je snad ještě horší. Ale mám kamarádku která má alergii tak silnou že opravdu stačí drobeček a už jí vezou do nemocnice

0/0
20.10.2010 15:45

Psí zadek

Re: celiakie

Tak to je mi kamarádky líto :-( Můj nevlastní táta byl léta zdravý a pak najednou na dovolené začal mít úporné průjmy, na které si naordinoval dietu - suché rohlíky... Po dovolené šel do nemocnice, kde během cca měsíce zjistili, o co jde. Tenkrát to s bezlepkovýma potravinama bylo dost zoufalé, dneska je to proti tomu naprostá pohoda, i tak je ale česká kuchyně pro bezlepkáře příšerná - cpeme mouku úplně všude (omáčky, polívky), i když je to leckdy z hlediska chuti zbytečné...

0/0
20.10.2010 17:39

xBaHnO

Re: celiakie

To je ale vcelku zasadni poznatek s tou kuchyni... Prave proto svuj jidelnicek smeruji na asii a ameriku(ne, nemam na mysli USA kuchyni, od Mexika na jih). V dnesni dobe je naprosta vetsina surovin v pohode sehnatelna a ani nestoji majlant. A clovek dobre uvari, bez nahrazek a levne. Ale ja mam v tomhle vyhodu ze kulinarske experimenty byli u nas ve familii velmi oblibeny a ja nikdy nebyl moc knedlikovej, takze zmenit jidelnicek pro me nebyl problem.

PS nemate nekdo zkusenost s zepelinai? V originale by meli jit bez mouky jen na bramborovym skrobu z brambor, ale nedari se a rozvareji se.

0/0
21.10.2010 13:12

luniksix

Re: celiakie

To víš,tihle umělci jsou jen hromádka nervů a emocí ;-)

0/0
20.10.2010 13:48

hukuj

Radůza je skvost

Myslím, že se mnozí diskutující nechávají ovlivňovat novinářama, na který právem nadávají. Taky nevím, proč má název článku vytvářet dojem, že jde o rozhovor o potížích s nemocí (ač se toho týkají jen dvě otázky a jinak je to o „celé“ Radůze), ale zjevně ho u většiny čtenářů vytvořil, protože diskutují právě o tom.

Pro mě je Radůza jedno z nejfantastičtějších uměleckých zjevení za poslední léta, pokračovatelka v řadě skvělých individualit jako jsou její oblíbenci Andrtová (Voňková), Janota nebo Koubek (pro mě třeba i Noha). 

A neodpustím si jeden konkrétní kompliment: „před Radůzou" jsem si nedokázal představit, že by někdo dokázal - natož ženská - zazpívat Vysockýho alespoň podobně jako originál. Nohavicovo podání (a překlady) je sice skvělé, ale je to přece jen ála Nohavica – jaksi citlivější a komornější. Ale když slyším Radůzu zpívat Parus, cuká mi za očima stejně, jako když to řval Vysockij. To je neuvěřitelná síla! Radůza je jediný člověk, kterýmu se dá říkat „druhý Vysockij“.

0/0
19.10.2010 9:54

olusak

Re: Radůza je skvost

Je úžasná, svéráz, nenahraditelná. Zbožňuju její zpěv už od jejích začátků, od prvního alba. Obdivuju, kolika jazyky zpívá ve svých písničkách. Za tři neděle u nás bude její koncert, tak už se těším....zas po letech....a po dětech. :-) naposledy u nás zpívala těhotná s prvním dítětem a trošku nachlazená.

Souhlasím s Váma, to o Vysockém a tak.

0/0
19.10.2010 13:55

gogol_jl

Tak, tak

Ona si Raduza svuj problem casem ustali. Hlavne at zustane tim zivlem.

0/0
20.10.2010 22:13

polednice

Tak nevím, znám holčinu s celliakií , ale že

by jí vadili drobky od rohlíku to si evidentně nemyslím. Jednou dokonce dělala asi 2 roky v pekařství. Ale jinak navážu na diskutující pod mojím přispěvkem. Vážení, každá nemoc je pro současný průmysl vééééliký kšeft. Jako diabetik aplikující si inzulin 4x denně, jsem se nechal asi 3 měsíce oblbovat tzv. diavýrobky, ale jak jsem měřil tak jsem měřil pořád to bylo skoro to samé. Diavýrobky jsou totiž odpustky diabetiků, že nemají dostatek sebekázně aby si odpustili kus sladkého žvance. Jinak jsou na nic.

0/0
18.10.2010 21:16

gogol_jl

Re: Tak nevím, znám holčinu s celliakií , ale že

Bohuzel - drobecky staci ( maz1mg lepku na 100 gramu hmoty - to je 1/100 000 ), ale take je faktem, ze lepek skodi az kdyz se dostane do zaludku - na rtech nevadi a rty si po puse od deti staci otrit.

0/0
18.10.2010 21:44

xBaHnO

Re: Tak nevím, znám holčinu s celliakií , ale že

do 10mg(bezlepkova, ale nikoliv prirozene) je to v pohode. To je az 1g normalni mouky v 1kg vysledneho pokrmu. To neni rada ke konzumaci neceho takovyho, a "drobecky" na maly porci to muzou presahnout. Spis takovy argument proti tvrzeni(ktery sem se taky docetl v "odborne" literature) ze v normalni kuchyni nelze uvarit bezlepkovy jidlo. Takze treba nuz po ukrojeni krajice chleba netreba drhnout savem - staci utrit uterkou a vyznamna kontaminace myho platku bezlepkovyho perniku nehrozi.

0/0
18.10.2010 22:44

gogol_jl

Byvalo - 10mg

nyni se zprisnuje. V nekterych zemich EU to uz plati.  Jinak je ale dobre vedet, ze pokud budu jist nejake hlavni jidlo, ktere bude vazit celkem 250g, mohu tedy 2.5 mg, ale v ramci celeho jidla. Tedy - mohu napr pouzit koreni, ktere  bude mit treba 50mg na 100g, ale pridam ho jen 5 gr.

  Princip je v tom, kdy telo rozpozna pritomnost gliadinu a uvolni prislusny enzym. Toto je velmi individualni, ale podle studii 90% celiaku reaguje na 50 a vice mg ve 100g. Bylo ale take zjisteno, ze nemale % (nemam udaje) reaguje uz pri 10mg/100g. Proto ta zmena.

0/0
19.10.2010 11:26

xBaHnO

Re: Byvalo - 10mg

To by docela sedelo se zde prezentovanym. 90% zvladne pivko s 30mg, 99% zvladne 10mg, 1% ma smulu a holt musi byt jeste o neco opatrnejsi. Spis jde o to nebyt hned paranoidni a odmitat treba ty kapky proti kasli s lihem. Troufam si tvrdit ze po zapiti je da kazdy celiak.

Teda ja mam zkusenost ze po vypiti 0.5l whisky je mi druhej den hrozne. Ale neco mi tak v zadu naseptava, ze lepkem to nebude.

0/0
19.10.2010 13:25

gogol_jl

Prava whisky

je v pohode. Prava - uz se nijak po destilaci nepancuje. Celiak, pokud prijde na svuj problem v dospelosti, ma nevratne pozkozenou cast streva, tvrdy alkohol tuto cast vice irituje, takze proto se nedoporucuje.

  Me ale Bushmills (vyborna irska) dela dobre :-)

0/0
20.10.2010 21:52

Jindri

libi se mi

jaka jste, moc Vas neznam po pravde, ale rikate svoje nazory na rovinu, ac se to nekomu libi nebo ne, mate zkusenosti,  za ktery se rozhodne nestydite, berete zivot takovej jakej je, nehrajete si na celebritu ktera mlzi a dela se hezci, proto Vas lidi milujou a porad budete mit uspech, i pres Vasi dietu, fandim Vam, malo kdo se tomu dokaze postavit celem a nemit strachR^

0/0
18.10.2010 21:06

katone

Radůza hraje..

Když jsem Radůzu slyšel poprvé na Radiu 1, pamatuju si jak dneska, bylo to jako zjevení. Po strašně dlouhé době jsem slyšel hudbu, která sice jinak nezapadá do mého vkusu, ale převálcoval to pocit, že jí to zpívané můžu věřit. Něco tak silného jsem neslyšel. Takže za hudbu, postoje a odvahu jít po své cestě Radůze dík.

PS: Jsem přesvědčenej, že rozumu mí víc, než většina pisálků v této diskuzi, kteří jsou (kromě jiného) všichni odborníci na celiakii.

0/0
18.10.2010 20:02

dscs

Re: Radůza hraje..

postoje? ja nevim. podle tohohle clanlu ma pedevsim postoje ponekud podivne. odtahovat se od deti, fnukaz nad situaci v restauraci a nic proti ni nedelat, litovat se, jaka je chudinka, vystavovat na odiv svou chorobu... to mi prijde dost hrozne.

0/0
20.10.2010 8:06

Rebby

Re: Radůza hraje..

Ani jednu z tech veci, ktere ji vycitate, se v clanku nelze docist. Fabulujete.

0/0
20.10.2010 8:39

Rozšlápnutá_bábovička

Hlas nádhernej, ale bez Zuzany by zůstala na mostě...

i se svou paranoidní celiakií...

0/0
18.10.2010 19:59

olusak

Re: Hlas nádhernej, ale bez Zuzany by zůstala na mostě...

Radůza je silná ženská, troufám si tvrdit, že by se prosadila i bez Zuzany. Ona už trošku začínala, ale Zuzana ji postrčila ke studiu konzervatoře a práci se svým hlasem.

0/0
19.10.2010 13:58

AGNESSSSS

Sytý hladovému nevěří...

... a proto bych si nedovolila tvrdit, že ta paní přehání  - je to stejné jako s kteroukoliv jinou nesnášenlivostí a alergií - někdo ji má méně závažnou, někdo závažnější, někdo kritickou, zvláště, pokud docházelo delší dobu k zanedbávání, odkládání léčby apod. - sama o tom taky něco vím, sice netrpím stejnou nemocí, ale mám alergii na jednu konkrétní látku v kosmetice a když se zapomenu, je to masakr.  A proč? Protože jsem na to prostě dlouho kálela a neřešila, nechtěla řešit. A jak už jsem psala, ta či ona nesnášenlivost toho či onoho se pak může vystupňovat do až neuvěřitelých situací. Asi bych si nedovolila tedy tvrdit, že Radůza fňuká.  Tyhle věci jsou fakt nepříjemný a humus a bezcitná kritika od ostatních, kteří o tom prd ví, o konkrétním případu, moc nepomůže a podpory nepřidá. Ono ani kolikrát nejde o tu podporu, spíš o pocit, že se můžu vymluvit a pustit to ven. tak proč hned takhle...

0/0
18.10.2010 19:23

xBaHnO

Re: Sytý hladovému nevěří...

No, hlavni problem je ze se zase opakujou bludy o bezlepkovy diete. At ma celiakii sebesilnejsi, tak nakladany vokurky proste muze a ze sou v lihovym octe proste nevadi. I ty kapky proti kasli muze. A tyhle a podobny bludy se opakuji porad a porad a pak kdyz nekomu celiakii diagnostikouju, chudak sedne ke googlu a drzi kvuli podobnym clankum nesmyslne prisnou dietu, jako chudak Raduza - obet nikoliv celiakie, ale bludu a paranoii.

0/0
18.10.2010 19:39

gogol_jl

Re: Sytý hladovému nevěří...

Ocet - nektery muzete, nektery ne. Je potreba precist Ecka a ostatni slozky. Je ale pravda, ze ocet v prum. nakladanych okurkach nebyva pribarvovan.

0/0
18.10.2010 21:46

xBaHnO

Re: Sytý hladovému nevěří...

Vecna debata Ecka... Davam si bacha na E14??, to muze byt maskovany psenicny skrob, ale treba zrovna karamel jako barvivo ignoruju. 1) nemusi byt ze sladu 2) i kdyby byl, je palenej(denaturace 99% lepku) 3) barvi velmi intenzivne, je ho tam malinko a ve spojeni s bodem 2...4)coca-cola je bezlepkova.

0/0
18.10.2010 22:49

AGNESSSSS

Re: Sytý hladovému nevěří...

Já nedokážu posoudit, co jsou bludy a co ne a že jich, pravda, v oblasti neduhů a nemocí bývá internet poměrně zahlcen a to mnohdy i zavádějícím způsobem, to souhlasí. Jsou tu však lékaři, kteří by měli fundovaně poradit, co v těchto záležitostech dělat, jak dál, jak dále fungovat, co ano a co ne a já, opět z vlastní zkušenosti mohu říci, že MNOHDY jsou i ti lékaři strašáky, kteří vylejou raději dítě i s vaničkou -  zaobalí slova  do "prevence", nicméně za celou tou prevencí mnohdy skrývají pouze nejistotu, neznalost a třeba i jen strach z toho, co by to či ono mohlo udělat...U nesnášenlivostí a alergií, pravda, je těžko něco dopředu možné odhadovat, to ani ti lékaři sami mnohdy neodhadnou, co to či ono s člověkem udělá nebo ne a tak je pro ně jednodušší prostě zakázat nejlépe vše...citlivější povaha prostě a jednoduše podlehne, stresuje se, trápí...

0/0
18.10.2010 22:09

xBaHnO

Re: Sytý hladovému nevěří...

Je to smutny, ale po prvnim tydnu na bezlepkovy diete(dost casu u netu) sem o tomto tematu vedel vic nez muj gastroenterolog, o obvodacce nemluve(ta to alespon rekla na rovinu).

0/0
18.10.2010 22:53

dscs

Re: Sytý hladovému nevěří...

paní hladově tedy nevypadá.

0/0
19.10.2010 21:28







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.