Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Na Silvestra si připijte svěžím bílým vínem či sektem, radí sommeliérka

Pavla Třasoňová nemá ráda, když lidé pro sekt používají slovo šampaňské nebo jedí k vínu brambůrky či oříšky. Nepochází sice z vinařské rodiny, ale vínem žije. Je totiž sommeliérka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Komisar

a jeste jednou

a jeste jednou dekuji za radu :)

0/0
9.1.2010 1:00

Komisar

dekuji

dekuji za radu

0/0
9.1.2010 0:59

Host

Na Silvestra se ožerte svěžím čistým lihem či okenou

Na Silvestra se ožerte svěží francovkou či okenou, radí sommeliérka

0/0
5.1.2010 0:02

Host

Víno

tento článek se mi moc líbí a pro nás laiky je myslím velmi přínosný.

A ti co umí jen blbě kritizovat ať se nad sebou laskavě zamyslí a určitě zjistí, že nic nedokázali a nic nejsou...

Veronika

0/0
4.1.2010 15:41

Bernard1

hm

to je ale hezká sommeliérka :-)

0/0
4.1.2010 10:58

Host

Nejsem odbornik,

dam jen na to, co mi chutna. Udelal jsem (alespon podle mne) dobrou zkusenost - Zweigeltrebe z Chramcu u Mostu. Typicke suche cervene, ktere se obcas da sehnat v  Tescu v Praze na Smichove za tak neuveritelne nizkou cenu, ze by se zadny somelier po te nenapadne lahvi ani neusklibl.........;-D Srovnatelne s viny ze sklipku v Novem Saldorfu. Krabicove vino nepiju, ochutnal jsem jen jednou a uz nikdy vice.

0/0
3.1.2010 17:22

Fumu

Re: Nejsem odbornik,

Krabicovému vínu musíš přijít na chuť.Trpělivě,soustavně a vytrvale je třeba odhalovat jeho tajemství.Odměnou ti bude přátelská chuť  tetrapaku.

0/0
10.1.2010 22:47

wandering star

(smích).

0/0
2.1.2010 21:17

Host

Re: (smích).

oh naše hvěěěěězda se zasmáááála osamocená duše v rozpadajícím se vztahu.

0/0
5.1.2010 9:30

ulukaj

nejlepsi je stejne

sprajt...

0/0
2.1.2010 12:15

Host

-

Já jsem si dal podmáslí

0/0
1.1.2010 21:38

farous

Na Silvestra si pravidelně připíjím sklenicí piva ..

Bohužel letos jsem byl tak chcíplej, že jsem srkal čaj s citrónem. ;-)

0/0
1.1.2010 21:02

Vanina

článek

Ti, co se vzmůžou jen na sprostý komentář, jí prostě závidí. Je sympatická a mohla si zaplatit kurz, důvod k závidění, že...? 

0/0
1.1.2010 18:17

Host

dnes půjde kakat, je totiž someliérka

uuuuuuuuuuuuuuuch uuuuuuuuuuuuch uuuuuuuch aaaaaaaaaaaaaach jééééééééé ghííííííííííííííííííí uuuuuuuuuuuuuuch. Je totiž someliérka héheč, kákáček, uuuuuuuuch uuuuuuuuuch aaaaaaaaaaaaaách, je totiž someliérka, a půjde hned ale hned kakat

0/0
1.1.2010 17:06

chytrejkluk

mě ty bláboly kolem

vína celkem baví..... Určitě se toho dá dost naučit...Ale když slyšim něco jako : ... v závěru ucítíte chuť květu pampelišky a nezralého avokáda....tak pochybuju, že zrovna tohle může hlásit každej druhej jouda, jehož strejda má na Moravě sklípek s nějakejma nakyslejma frankovkama .

0/0
1.1.2010 14:03

Host

Re: mě ty bláboly kolem

vždycky si vzpomenu na film Bobule:-)

0/0
1.1.2010 14:25

Host

Re: mě ty bláboly kolem

Jsem zvědavej co by hlásila za rozumy kdybych jí šplíchl do pusy obsah svýho batůžku. :-P

0/0
2.1.2010 9:57

Host

pěkná

a jestli rozumí vínu je mi úplně jedno:-P

0/0
1.1.2010 12:47

kamarád indry wostrý

Sommeliér

Piju víno z krabic, pivo z platovejch lahví, vodu z kohoutku a čaj z termosky. Prosímvás, je ještě nějaká šance, aby mě společnost vzala zpátky do svých řad? ;-D

Pomohlo by, kdybych se stal tímhletím sommeliérem a přednášel chytrácký řeči o vínu lidem, co tomu stejně nerozumí? Taková ta scénka, kdy "byznysmen" a jeho choť jdou do "drahé restaurace" na něco, co jim stejně nechutná (třeba tzv. pravý kaviár nebo ústřice) a k tomu si dají "to nejdražší víno, co mají", k čemuž jim tento sommeliér vypráví nějaké báchorky o buketu nebo o "poválení vína v ústech"... ;-D

Kdyby jim tam nalili krabičák a řekli, že je to "ledové víno, letos mimořádně sladké", tak to stejně nikdo nepozná. ;-D

0/0
1.1.2010 0:57

f0rr35t

Re: Sommeliér

;-D Naprosto přesný.

0/0
1.1.2010 13:39

Mufu

Re: Sommeliér

;-DR^

0/0
1.1.2010 18:49

basniklidu

Toz ja mam korz

z orade prace o spravcovstve site ... toz take byste o mne mohle napsat dlohe clanek ;-D ... toz devcica svarna ... inu

0/0
31.12.2009 23:49

Host

tlachání

Sommeliérské umění není nic jiného než umět barvitě tlachat, zkušený vinař by alespoň mluvil o tom, čemu rozumí. Nejvíc zarážející je jistota odpovědi na kocovinu. Acetaldehyd je sice jed, ale aldehyd dehydrogenáza je tak rychlý enzym, že hladina acetaldehydu v krvi je při střízlivění sotva měřitelná a při kocovině již nulová. A spousta studií dokazuje, že maximální koncentrace acetaldehydu v krvi s intenzitou kocoviny nesouvisí vůbec. Prokázané je to, že v červeném víně je díky "nakvášení" slupek značné množství methanolu, jehož metabolit formaldehyd se sice v krvi také moc nezdrží, ale i to stačí na pěkné rozbolení hlavy. Jinak bolení hlavy nejspíše souvisí s vasodilatačním účinkem alkoholu, narušením rovnováhy elektrolytů a ovlivněním hladiny biogenních aminů jako je serotonin. Pití vody k alkholu se doporučuje ne kvůli nesmyslnému "vázání vody", ale protože alkhol narušuje funkci antidiuretického hormonu a člověk většinou vymočí víc než přijme.

0/0
31.12.2009 17:07

Host

Re: tlachání

Čím je hezčí, tím je blbější. S tím se musí počítat. Ta chemii nerozumněla ani na základce. A celý její vzdělání je papouškování, biflování a mrkání na páprdy za katedrou....

0/0
31.12.2009 19:11

M. Šimánková

Brut do 15g cukru je extra suché víno????

Sice víno jen prodávám, ale už jsem zřejmě lepší sommeliér než tahle slečna.

0/0
31.12.2009 16:13

male_zvire

Re: Brut do 15g cukru je extra suché víno????

Ale no tak... Ty krabicáky co prodáváš bezdomáčům u sebe v trafice nestojí ani za zmínku... ;-D

0/0
31.12.2009 16:34

M. Šimánková

Re: Brut do 15g cukru je extra suché víno????

Jsem nevěděla že se známe :-P

0/0
31.12.2009 16:53

male_zvire

Re: Brut do 15g cukru je extra suché víno????

Ale jo, každý úterý si chodim pro tři litránky bílého. ;-)

0/0
31.12.2009 18:00

M. Šimánková

Re: Brut do 15g cukru je extra suché víno????

Tak to uz ti asi moc nezbylo což?:-)

0/0
31.12.2009 18:38

Host

Re: Brut do 15g cukru je extra suché víno????

Krabicová vína dokáže vychutnat pouze zasvěcený jedinec.Ti,kteří si myslí(někdo jim to nakukal),že víno v láhvi je kvalitnější mají držku tak akorát na zahnědlý burčák;-D

0/0
31.12.2009 18:33

Host

Re: Brut do 15g cukru je extra suché víno????

u šampaňského je to jinak než u tichých vín!!!!!!

0/0
1.1.2010 15:23

Host

Re: Brut do 15g cukru je extra suché víno????

ano,u šampaňského a šumivých vín je zbytkový cukr jinak než u tichých vín!!!!

0/0
1.1.2010 15:27

M. Šimánková

Re: Brut do 15g cukru je extra suché víno????

Zas tak velký rozdíl to tedy není, brut nature (extra) do 6g/l, brut (normální suché) do 10g/l.

0/0
1.1.2010 18:09

Host

odporník

Slečna si přečte pár knížek a je z ní odborník;-DPisatel co psal o rychlokvaškách to vystihnul skvělě

0/0
31.12.2009 13:42

Host

Re: odporník

Slečna prošla rychlokursem tvůrčího chlastu a bude poučovat inteligentní alkoholiky:-/

0/0
31.12.2009 18:35

Host

vínečko

sem taky znalec... ...vím, že je víno bílý a červený... ...a když chci nějakou lahůdku, piju víno růžový, stačí deci červenýho a deci bílýho... :-)  A jedinej dobrej je Muller Thurgau za 29,- flaška z Tesca...;-D

0/0
31.12.2009 13:24

Host

rozhodl jsem se, že...

...od Nového roku budu také someliérem. O víně toho vím určitě víc, nez tahle odbornice na kanalizaci.

0/0
31.12.2009 13:16

blecha1

A to fakt musím

hned do novýho roku chlastat! ;-(

0/0
31.12.2009 12:58

Host

Re: A to fakt musím

Chlastej dětský šampíčko a kdyby ti bylo blbě, tak se můžeš dovézt k doktorovi sám.

0/0
31.12.2009 16:18

Host

Re: A to fakt musím

jo

0/0
31.12.2009 21:25

Host

Zástup

rychlokvašených vínoznalců se rozšířil o další přírustek. Odpovědi vyčtené z různých publikací, nesmyslné rady (ke kachně si dejte 3 zcela odlišné odrůdy) a nesmyslné degustace (300 vzorků!! na jedné degustaci je opravdu zhovadilost). Zkrátka, pipinka si po kytaře a malování zaplatila další koníček...

0/0
31.12.2009 12:32

pilsener

Re: Zástup

Souhlas, já vždycky říkám, že víno je pro slečinky a pro snoby, Češi jsou od dob Keltů pivaři. Na večer mám 21° Russian Imperial Stout z jednoho malého pivovárku v Praze a 18° Stout a 18° Porter od jednoho domácího vařiče z Plzně. Proložím to nějakými lehčími pivy s menší voltáží jako jsou Kácov nebo Rakovník. Rozhodně nebudu pít industriální pomyje jako Prazdroj nebo Radegast.

Ale že bych si dával sekt nebo podobné hovadiny? Děkuji nechci, to ponechám stádu, co se domnívá, že na Silvestra to musí bublat. Nemusí :-)

0/0
31.12.2009 12:49

Host

Re: Zástup

;-DR^

0/0
31.12.2009 18:37

Host

Re: Zástup

a proč získala ten stříbrnej hrozen? protože je pipinka nebo protože je rychlokvaška?

0/0
31.12.2009 14:56

Host

Re: Zástup

Stříbrnej hrozen dostane každý, kdo ten předražený kurz úplně nepo...e. Slečna papouškuje moudra, která se dozvěděla na kurzu a která si kdokoliv může přečíst v mnoha vinných encyklopediích. Šampaňské miluje zřejmě proto, že Dvořák nedávno pořádal přednášku o Champagne spojenou s degustací. Vsadím se, že kdybych ji předložil špičkový Crémant de Bourgogne, tak ho bude vychvalovat jako úžasné "šampaňské". Dříve bývaly ochutnávky setkáním zajímavých lidí, kteří hledali ty své favority třeba 20 let, dneska jsou plné podobných slepic a ambiciózních volů, kteří ke golfu a jachtě přidají znalectví vín (a nejlépe ještě doutníků a whisky - také pěkně drahé kutzy). Inu, taková je doba, co neumím, to si koupím...

0/0
31.12.2009 15:32

Host

A ja radim pripijte si tim co vam chutna pratele..

.a v pristim roce si nenechejte kafrat do zivota , rady jake mate mit supliky v kuchyni, jake mate nosti veci na sobe, jaky chlast mate pi, jake snezne delo si musite koupit t atd prece nepotrebuejme ;) stastny a vesely!

0/0
31.12.2009 11:06

Host

Re: A ja radim pripijte si tim co vam chutna pratele..

R^

0/0
31.12.2009 14:22

Host

-

Alkohol pijí pouze burani.

0/0
31.12.2009 10:41

Host

Re: -

Alkohol je pes a pes je nejlepší přítel člověka !!!

A ano alkohol piji ! :-)

0/0
31.12.2009 16:31

Host

take jsem necetl ten clanek cely ale prohledl vlastne jen

fotografie, nepovazuji to za nejakou vadu nybrz si myslim, ze jsem normalni. Rad bych se pri te prilezitosti zeptal, jestli patri Kromeriz uz k Valassku, slasel jsem, ze Valasky jsou lakome.

0/0
31.12.2009 10:27







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.