Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vánoční menu: klasický kapr, nebo ryba trochu jinak?

V následujícím článku najdete recepty, se kterými bude štědrovečerní večeře hračka. Vyberete si klasického smaženého kapra, nebo letos rodině předložíte rybu trochu jinak?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Kaťa Newmann

Vánoční cukroví podle Lenky Požárová

Toto úterý dne 23.12.2008 bude po 14 hodině před vchodem do Alberta

v Praze - Zbraslavi slavnostně otevřena putovní ochutnávka cukroví zpálené kchařky Lenky Požárové.

Ochutnávka bude zcela zdarma pro všechny bezdomovce.

Ostatní budou moci ochutnat za dobrovolný, alespoň mírný poplatek.

Součástí bude také marketingová akce: "Jak jsem podnikala s bezdomovci - To je  bašta"EU

0/0
23.12.2008 10:32

JB001

Naději máme v Bohu živém

bez ohledu na to, co si dáváme k večeři ... http://beranek.bigbloger.lidovky.cz/c/62702/Nadeji-mame-v-Bohu-zivem.html

Nicméně kapra taky nemusím :-)

0/0
22.12.2008 19:36

Destroyer7

Zásadně klobása

Nesnášíme vybírání kostí z masa, takže u nás zásadně klobása nebo řízek.

0/0
21.12.2008 12:09

Rene

Re: Zásadně klobása

Když jste takový nemehla a neumíte rybu upravit, vaše chyba.

0/0
21.12.2008 13:59

franta_straka_unban

Re: Zásadně klobása

klobása:-©:-©:-©(Y)(Y)(Y)RvRvRv

0/0
22.12.2008 15:53

wandering star

Ach běda přeběda

o kapra tady nezavadíme, máme jen samé kraby, langusty, krevety, ústřice a mušle sv. Jakuba, z ryb pstruha, lososa, tresku a halibuta... no nějak už se odbudeme.

0/0
21.12.2008 2:53

Wendolene

Re: Ach běda přeběda

aspon se jedna o ryby atd. Pristi rok nam budou psat, jak nejlepe upect krocana, a davat darky az 25.12, kdyz jsme tak strasne amerikanizovani...

0/0
21.12.2008 3:57

captain cook

Re: Ach běda přeběda

nebo australizovani? Protoze Australani maji krocana a pecenou sunku a davaji si darky na 25/12 (smajlik s mrknutim). Novozelandani podobne.

0/0
21.12.2008 7:20

Wendolene

Re: Ach běda přeběda

;-D;-D;-DProc tady neni smajlik s mrknutim??? Ona dnes je nepotrebuje?

0/0
22.12.2008 19:20

captain cook

Re: Ach běda přeběda

ides bes ten smajlik nahradila vlajkou EU a vic se jim do rady neveslo;-D

EU = smajlik s mrknutim EU

0/0
22.12.2008 23:43

Wtonny

Jen klasika

Vaše nápady na změny "trochu jinak" bych přirovnal k následujícímu:

Místo vánočního smrčku (borovice, jedle) bychom si mohli zdobit tůje, palmy nebo pokojové rostliny....Místo dárečků pod stromečkem bychom je mohli hledat třeba nad stromečkem.Místo v rodinném kruhu bychom mohli zajít na vynikající "tresku či lososa" do restaurace.Místo 24.12 večer bychom to mohli TROCHU změnit třeba na 25.12 ráno....a tak bych mohl pokračovat.

Asi Vám připadám staromódní, možná i protivný. Ale nejsem. Jen se snažím držet nějakou tradici. Pokud jste u Vás ochotni slavit vánoce "trošku" jinak", máte tu volbu. Nikdo by Vám neměl hubovat. Ale prosím, nezačínejte nám ostatním nabízet (vnucovat) nějaké jiné formy trávení vánoc.   

0/0
20.12.2008 23:14

jj

Re: Jen klasika

to je ale blbost - pokud někdo chce držet tradici, tak fajn, ale žádat, aby někdo nepsal (a tím jako vnucoval???) o alternativě, je vážně ubohost. Konečně tradice se dost mění - třeba kapr (zvláště smažený) je poválečný výmysl který zakořenil až za komunismu, podobně stromečky tu zdaleka nejsou od biblických časů ale tak maximálně od dob první světové a to ještě ne na našem území. Ostatně stejně jako prakticky všechny dnešní "tradice". Než začnete mluvit o "tradici" , tak si jednak zjistěte zda jde opravdu o tradici v historickém měřítku a jednak odmítat již pouhou úvahu o nějaké alterantivě zní trapně a zapškle.

0/0
21.12.2008 0:00

captain cook

Re: Jen klasika

Vanocni stromecky zacal v Anglii princ Albert, manzel kralovny Viktorie, jinak narodnosti Nemec. Tudiz zvyk se rozsiril z Nemecka = cti stredni Evropy nekdy v puli 19. stoleti.

0/0
21.12.2008 0:51

captain cook

Re: Jen klasika

ps vzhledem k tomu, ze zijeme "v oblasti  jinych zemepisnych souradnic" a take podstatne jineho podnebi a kapr tu je skodna ryba bahnici vodu jinym sladkovodnim rybam, nase stedrovecerni vecere je skutecne nejcasteji losos na masle a krevety na cesneku. Kapr je k sehnani pro ty kdo si s tim daji praci, ale protoze je hned zabity po vytazeni z vody a odvezeny na trh, neni prechovavan v kadich nebo nadrzich aby se ocistil jako v Cesku, jeho maso je skutecne Rv:-©.

0/0
21.12.2008 0:55

Wendolene

Re: Jen klasika

Takovy losos je opravdu dobry, pokud kapr neni k dostani ci chutna prapodivne. Osobne kapra take nedelam.

0/0
22.12.2008 19:40

franta_straka_unban

Re: Jen klasika

no dobrá tak napiš co JE ta tradice když ne vánoční smaženej kapr a stromeček...

jaká je alternativa k tomuto jak říkáš novodobému zvyku

vepřový řízky neberu protože je k salátu nesnáším:-P

0/0
22.12.2008 16:04

Minnetonka

Kapr po blatensku

Přikládám odkaz na vynikajícího kapra pečeného na cibuli a slanině pro ty, kdo nemají rádi smažená jídla.

http://www.bizy-bee.com/holky/recepty/72-kapr-po-blatensku

R^R^R^R^:-):-):-)

0/0
20.12.2008 23:10

franta_straka_unban

klasický kapr

jedině klasický kapr!!!

0/0
20.12.2008 20:41

jj

Re: klasický kapr

na kaprovi není nic klasického. Na českém jídelníčku se objevuje až od konce 19. století, Většinou je výstřelkem bohatších vrstev a rozhodně ne ničím "obvyklým". Ve té dnes rádoby "klasické" smažené podobě se objevuje až po válce a rozšiřuje se v oblibě až v letech padesátých.

Není na něm tedy nic klasického a pokud jde o mě, tak ani nic dobrého. V zimě má kapr mizerné maso (tučné, rozbředlé a načichlé bahnem ve srovnání s tím, jak dobrý je kapr přes léto) a jeho "klasická" příprava v olejem nasáklé strouhance ho pohřbívá jako dobré jídlo definitivně. 

Pokud někdo odmítá myšlenku na náhradu smaženého nesmyslu něčím jiným tak dobře mu tak. Kdo ryby zná, dá si kapra rád - v létě, kdy je křehkej a vypranej. Kdo o tom nepopřemejšlí, tak ať si ho klidně osmaží na oleji na vánoce, kdy je to nejméně vhodné, ale bude to ve jménu 50 let staré "tradice", která ale vznikla spíš ve jménu rychlé a praktivké přípravy v podivných dobách, než že by se to byla opravdu historická zvyklost.

0/0
21.12.2008 0:14

Petr

Re: klasický kapr

Naprosto přesné, není c dodat. :-)

Možná jen, ani salát není žádná česká tradice, ani stromek, nic proti obojímu, ale o tradici by v tomto případě není nutno psát. :-)

0/0
21.12.2008 21:58

captain cook

Re: klasický kapr

v nekterych zemich se bramborovemu salatu hodne podobnemu tradicnimu ceskemu z nejakych duvodu rika "rusky salat"8-o8-o8-o

0/0
22.12.2008 6:17

fífa

hm

v salátu maj bejt pořádný kusy tvrdý mrkve ( kostky ) a aspoň půl kila gothaje na osobu ! Takovejhle salátek...je kulinářskej zážitek !

0/0
20.12.2008 10:30

IfčaX

Re: hm

Ufff... asi jak pro koho...  přikusovat k řízku salám, i když zamíchaný do brambor, mi přijde jako zvrhlost. (Jako salát na chlebíčky,  proč ne - ale jako příloha nikdy.)

0/0
20.12.2008 22:03

fífa

Re: hm

já si taky dělal pr..l . Salát s gétéčkem je cz specialita mnoha rodin . Neskutečnej hnus .

0/0
20.12.2008 22:19

Owce

Re: hm

Jaj, jaké štěstí, že jsem tuhle verzi ještě neochutnal:-)) Bramborovej salát je fajn, jen mě to nebaví krájet..:-D

0/0
21.12.2008 8:34

IfčaX

Re: hm

No, já bych to taky nazvala spíš takhle... ale snažila jsem se nesouhlasit zdvořile. :-)

0/0
22.12.2008 23:13

captain cook

Re: hm

gothaj do bramboroveho salatu????8-o8-o8-o

 :-© tohle by mi nesmelo pres prah domu.X!

0/0
21.12.2008 10:54

Wendolene

Re: hm

Brrrr, neco jako gothaj do bramboroveho salatu??? Vsadim, ze lidi , kterym to chutna, jsou tzv. pastikari, kteri jezdi do Chorvatska, se stejnou stangli gothaje..

0/0
22.12.2008 19:41







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.