Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Sedm nejčastějších chyb v dětském jídelníčku

Co potřebují děti, aby dobře rostly? Jídlo plné vitaminů, minerálů, ale na rozdíl od dospělých také například více bílkovin a tuků. Co je vhodné pro dospělého, nemusí být ideální pro dítě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Luborka

Četla jsem

několik textů o tom, jak pracuje lidské tělo a jak zpracovává živičišné bílkoviny. Opravdu bych ráda pochopila, co kromě zisků v masném nabo mlékárenském průmyslu a jistou potřebu nemocničního lůžka v seniorském věku ( a možná i dříve), může přinést konzumace masa. A už vůbec v dnešní technické době, kdy je pohyb a fyzická námaha čím dál vzácnější, u dětí obzvlášť. Tím, že jíme zvířata se neustále vzdalujeme tomu, čím se můžeme od nich lišit, to je schopnost uvažovat a přemýšlet, proč nám někdo říká co máme dělat, když na to můžeme zcela dobře přijít sami.

0/0
30.11.2008 17:50

minx

Re: Četla jsem

Normální dítě se hýbe dost, má vyšší výdej než dospělý a živočišné bílkoviny potřebuje. Krom toho se například železo z červeného masa vstřebává mnohem lépe než železo z jiných zdrojů. S poslední částí nesouhlasím vůbec. Myslím, že tyhle nové humanistické trendy jsou takovým kvazi-náboženstvím. Stačí používat selskej rozum a jíst vyváženě, tak jako to lidi dělali už odnepaměti.

0/0
30.11.2008 21:31

jzahrad

Re: Četla jsem

Selský rozum je leda pro sedláky. Myslím, že je třeba nezavrhovat moderní trendy, nežijeme přece před sto lety, žijeme dnes. Tehdy se věci dělali jedním způsobem, dle dřívejších kritérií, dneska už to musíte dělat jinak. To že naši předci před 10.000 lety jedli mamuty neznamená, že mamut je to nejlepší co můžete vašemu malému dát k večeři. Aspoň u nás doma mamuty nejíme, ač nejeden prapraprapra...pradědeček by zřejmě mamuta k večeři 7x týdně doporučil. ;-D

0/0
1.12.2008 1:18

Mar__tanka

Re: Četla jsem

jo, a to má být jako důvod proč dítě cpát jen zeleninou a klíčkama???

člověk je všežravec a tak by měl (vyváženě) jíst od každého něco...

0/0
1.12.2008 16:03

minx

Re: Četla jsem

Tenhle názor svědčí akorát - s prominutím - o Vaší hlouposti. To, že nežijeme před sto lety neznamená naprosto nic a dělat musíme naopak věci úplně stejně. Tělo se nestíhá přizpůsobit modernímu životnímu stylu, naše adaptace je příliš pomalá. Proto je tolik lidí obézních (ostatně takových blahobytných lidí byla spousta už před sto lety), a proto bychom měli zapojit při stravování zdravej rozum a nahlédnout do minulosti. Stačí naprostej základ....podíl rostlinné a živočišné stravy, množství fyzické aktivity, přirozený biorytmus, nedostupnost rafinovaných cukrů apod....tím vším Vy teď operujete, ale pokládáte to zřejmě za nějaký inovativní teorie z příručky "Žijme zdravě".

0/0
1.12.2008 17:38

Dagiss

no asi takto

za mého dětství jsme jedli vše..tučné mléko,sýry,sladkosti,dortíky apod a tlustí jsme nebyli.Proč? Protože jsme věčně lítali venku,za jakéhokoliv počasí,takže tuky se neměly čas ukládat.Mohli jsme se nabaštit všeho dosytosti,vyběhali jsme to. nebyly vlastně ani fast foody a ty smažené blivajzy,milovali jsme brambory pečené v ohni anebo doma mačkané s cibulkou a kyšku apod . Je to jen o pohybu ,o ničem jiném.Mé děti sní,na co přijdou a iotylé nejsou,věčně lítají a dovádějí,jediné,co jim nedopřávám,jsou zmíněné smažené věci.Jednou to zkusily a nechtějí to a já to také nejím,vždy si vzpomenu na smrad od oněch bufetů z připáleného oleje a chuť je pryč.:-(

0/0
30.11.2008 14:57

minx

Re: no asi takto

To u naší babči na venkově jsme taky furt lítali po venku a žádný svačiny jsme samozřejmě nevláčeli. Prostě jsme se zastavili cestou u pole, natrhali lusky nebo očesali někomu meruňky, rybíz, třešně, jablka, hrušky, ořechy, rajčata atakdál. Když jsme dorazili domů, namazala nám babička chleba s hořčicí a cibulí nebo máslem/sádlem. Pili jsme vodu, tahat limonády do příšernýho kopce se nikomu nechtělo a šumák nám moc nechutnal. Takže jo, jedli jsme i tučný a sladký, ale mnohonásobně víc zdravý a doma vypěstovaný stravy.

0/0
30.11.2008 17:55

jzahrad

Re: no asi takto

To že to bylo doma vypěstovaný věřím, ale to že to bylo zdravý? To usuzujete s toho že ještě chodíte po světě nebo máte i jiný důvod?

0/0
30.11.2008 17:58

minx

Re: no asi takto

Babča bydlela na malinkatý vesnici, všichni se mezi sebou znali, všichni si pěstovali na svým kousku pole, ovoce jim rostlo na zahradě. Viděli jsme, jak se to pěstuje, často jsme i na poli museli pomáhat (nudilo nás to strašně). Rajčata normální velikosti, ale krásně červený, voňavý a s chutí. Maso bylo většinou domácí, vejce vždy. Zvířata jsem krmila často, věděla jsem, co jedí. Druhá babička zas pěstovala jahody, rybízy a angrešty. Měli jsme nešizenou marmeládu a sirupy. Jako děti jsme tím tak trochu opovrhovali, jakože "zas ta domácí šťáva"....co bych za ni teď dala :-)

0/0
30.11.2008 21:17

jzahrad

Re: no asi takto

No že rajčata byli "normální" velikostni byli chutný po denní šichtě na poli to se nedivím. Po denní šichtě na poli je dobrá i kožená podešev od boty. Ad nešizená marmeláda a sirupy - samý cukr - možná když člověk běhá maraton nebo celý den na poli nic nejí, pro dnešní člověka spíš k ničemu - většina lidí nemá dostatek fyzické aktivity k tomu, aby jednouché (a dokonce i složité) cukry ve velkém přijímané nějak využila. Ne že by to nebylo dobré :-) ale je spousta chutných věcí které jsou spíš jak hřebík do rakve.

0/0
1.12.2008 1:24

Mar__tanka

Re: no asi takto

takže si myslíš, že je lepší dnešní lajt jogurt s odtučněným mlíkem, chemicky čištěný ovoce a ve velkovýkrmě vyhnaný kuře?samý éčko, umělej cukr a tak...

nebo jsi tak bohatý, že máš na bio potraviny (který jsou ale zřejmě na stejný úrovni jako ty babiččiny)?

0/0
1.12.2008 16:17

jzahrad

Re: no asi takto

Bio potraviny - proč ne, zkuste si to vypěstovat doma na zahradě, ono to zas tak úplně samo neroste, taky je s tím práce a ta se musí někomu zaplatit. Když je to dražší - jezte toho míň to je ostatně stejně zdravější. Jinak - cukr pokud možno nejím, nepotřebuji ho. Sacharidy obecně jen málo. Ovoce je prakticky voda a cukr a pár vitamínů a ještě samá chemie, jím jen něco (třeba borůvky z lesa).

0/0
1.12.2008 16:28

minx

Re: no asi takto

Chm..aha. Připomínáte mi jednoho striktně makrobiotickýho kolegu, kterej mě buzeroval za to, že si kupuju ke svačině celozrnný rohlíky, abych ho za pár měsíců potkala ve dveřích s pizzou, protože cituji:"to se už nedalo vydržet". Já se bavím o zdravém a chutném stravování, nikoli o fanatickém přepočítávání a odměřování potravy a jejích složek. Kupuju co nejvíc věcí Bio, protože pole už nemáme a já chci potravu, která má chuť a minimum škodlivých přísad.

0/0
1.12.2008 17:26

Mar__tanka

Re: no asi takto

jzahrad...když tak čtu tvé příspěvky, můžeš mi říct co teda jíš???

0/0
1.12.2008 16:19

jzahrad

Re: no asi takto

no děti krmím samozřejmě trochu jinak - to je i v článku - ale já jsem hodně mlsnej - tedy jím jen to co mi chutná, k jídlu většinou máme nadzemní zeleninu, k tomu často rybu,drůbež, hovězí, luštěniny ... inspiruji se zhruba tímto: http://www.fantastic-voyage.net/pyramid.htm

0/0
1.12.2008 16:41

jzahrad

Vejce

Co za zdravé tuky je ve vejci?

0/0
29.11.2008 20:06

morae

Re: Vejce

www.ceskavejce.cz

vejce jsou dobrým zdrojem bílkovin, kvalitních tuků, jsou bohatým zdrojem riboflavínu selenu, jsou bohatá na vitamíny a živiny. Žloutek zvláště na vitaminy A,D,E,K, karotenoidy, vápník, železo.

žloutek je ze třetiny tuk, jinak by si  budoucí zárodek neporadil s těmi vytamíny - jsou všechny rozpustné v tucích. Proto se taky uvádí, že lidi, kteří mají problém s cholesterolem, by měli jíst max. 1 žloutek týdně - bílky neomezeně.

Zajímavá data na http://www.moje-fitness.cz/diety-jidelnicky/vejce-jsou-zdrava

0/0
29.11.2008 20:29

nelde

Re: Vejce

Jednoduchá logika - příroda tam připravuje svým mláďátkům to nejlepší, co je k dispozici.

Škodlivost vajec je pověra, jsou dva druhy cholesterolu a zatímco jeden škodí, tak druhý prospívá. Ve vejcích je ten prospěšný!

0/0
30.11.2008 12:49

jzahrad

Re: Vejce

Logika? Příroda nám taky připravuje hladomor, choleru, slepák a jiné dárečky, měl bych se před ní rozhodně dost na pozoru. Vejce připravuje slepice a dám tam leda to co má a když to nemá tak to tam nedá. Ty průmyslové slepice určitě dostanou samé dobré látky, čím jiným by je také mohli krmit. Obecně je třeba akceptovat, že ve vejci JSOU nezdravé tuky. Jsou tam samozřejmě i jiné věci které tělo potřebuje, není však možné tyto ostatní látky dostat do těla jinak a jindy než s nezdravými tuky? Já trvám na tom že to možné je.

Škodlivost vajec vůbec není pověra, dnes se jí vajec zbytečně moc což na druhou stranu neznamená, že by se neměla jíst vůbec. Myslím, že pár vajec týdně (počítáme-li i stravu ve které vejce jsou) je dobré, sníst denně 1-2 (a víc!) vajec např. k snídani určitě ne.

0/0
30.11.2008 15:28

morae

kruci, co je porce?

mohli byste konečně vyjadřovat množství v nějakých srozumitelných jednotkách? rozumím 200 g ovoce a zeleniny, rozumím g nebo ml mléka a mléčných výrobků.

A ještě jedna prosba - dá se sestavit zdravý měsíční jídelníček  a vyjádřit v penězích?

0/0
29.11.2008 17:36

opportunity

Re: kruci, co je porce?

za ten jídelníček se přimlouvám :-)

0/0
1.12.2008 22:25

PaulDrake

Tolik jídla?

Takže: 5 porcí ovoce či zeleniny denně, 2-3 mléčné výrobky denně, maso nebo rybu denně, pečivo a další to by detičky nedělaly od rána do noci nic jiného, než žraly! ;-D

0/0
29.11.2008 10:33

minx

Re: Tolik jídla?

To se přece naprosto nevylučuje. Děti mají mít ke každýmu jídlu porci ovoce nebo zeleniny, takže v reálu mu třeba dáš jogurt + kousek ovoce nebo chleba s pomazánkou a kus zeleniny. K obědu  a večeři přílohu, libový maso a dušenou zeleninu. To není o přežírání, ale o celkovém stylu vaření a pestrosti jídel. Jasně, že když děti mají k obědu buchtičky se šodó, tak ti potom to rajče nesnědí....musí se učit jíst zdravě už odmalička a pak s tím není problém.

0/0
29.11.2008 12:01

severanka07

Re: Tolik jídla?

Souhlasím s Vámi. Je to nesmysl. Mám skoro dvouleté dítko a nevím jak bych do ní nacpala tolik jídla. Když má jogurt už nesní jablko a obráceně. Navíc mi zase dětská lékařka doporučila nedávat syrovou zeleninu, o které nevím původ, protože obsahuje dusičnany. Což znamená buď bio nebo vlastní. Což je taky někdy problém. Takže všeho s mírou a řídit se zdravým rozumem a potřebou a chutí dítka. 2x týdně ryby by mi malá taky nejedla.

0/0
29.11.2008 21:37

minx

Re: Tolik jídla?

Naše malá je podprůměrnej jedlík a zvládá to naprosto v pohodě. Třeba si dá jogurt a půlku jablíčka nebo si ty dílky jí postupně během hodiny. Když mi někdo řekne, že jeho dítě nejí tohleto a támhleto, tak se fakt musím smát. Pokud by to dostávaly od malinka, tak by to prostě jedly, ale je skutečně těžké chtít po dítěti, aby jedlo bílý jogurt nebo špenát, když většinu času konzumuje omáčky s knedlíkem, hranolky a sladká jídla.

0/0
30.11.2008 11:32

kozel

sedm .....

Jen výběr druhu potravy není dominantní. Je třeba si uvědomit , že u člověka začíná trávení na rozdíl u přežvýkavce začíná v ústní dutině . Děti mají možnost se zlozvyku učit jak u svých rodičů , tak jsou již v ranném věku často zbytečně zbytečně nuceni . Potom aktivace stopových minerálů a vitamínů v buňce vázne . Platí , když není čas na jídlo , nemám jíst . To platí i pro dospělou populaci .

0/0
29.11.2008 6:42

pekota

Mladší děti by měly sníst denně tolik množství gramů vláknin

"Mladší děti by měly sníst denně tolik množství gramů vlákniny"

Ten cestin  mi se zda nestastny ponekud trochu :-/

0/0
29.11.2008 6:41







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.