VIDEORECEPT: nejlepší kuře na paprice

aktualizováno 
Kuře na paprice je sonátou pro kuřecí stehna, mletou papriku a smetanu, kterou prostě musíte milovat. I přes všechny módní směry v gastronomii, klasické české omáčky, jaké vařily už naše babičky, se kuře na paprice stále drží na vrcholku pomyslné hitparády jídel, na něž nedáme dopustit.

Možná i vaše babička kdysi chovala slepice (nebo je ještě chová?). Velmi oblíbeným receptem na úpravu slepičího masa byla právě omáčka se smetanou a paprikou. S kuřetem ovšem tato specialita získala další lahodný rozměr.

Zejména šťavnatější maso ze stehýnek je pro úpravu na paprice jako dělané. Kdo nemá rád houskové knedlíky, může k omáčce podávat noky, jak to měla ve zvyku autorka prvorepublikových kuchařek Anuše Kejřová. 

Zajímavá je i varianta s haluškami, jak to mají rádi v Maďarsku, odkud podle některých pramenů tento recept původně pochází. Však také zkuste do receptu použít maďarskou papriku a budete se olizovat až za ušima.

Kuře na paprice

Ingredience na 4 porce:

  • 4 kuřecí stehna
  • 4 paličky (nemusí být)
  • olej a máslo (půl na půl)
  • 2 cibule
  • 1 vrchovatá lžíce mleté papriky
  • 50 ml mléka
  • 150 ml smetany
  • kuřecí vývar
  • 1 lžíce domácí jíšky
  • sůl a pepř
  • houskový knedlík k podávání

Pracovní postup:

  1. Ve větší pánvi nebo kastrolu necháme rozpálit olej s máslem. Pak vložíme osolená kuřecí stehna a paličky a opékáme je asi čtyři minuty z každé strany dozlatova. Maso vyjmeme a necháme stranou.
  2. Do výpeku nasypeme cibuli nakrájenou na kostičky a restujeme do zhnědnutí.
  3. Přisypeme mletou papriku a mírně zarestujeme.
  4. Pak přilijeme vývar a trochu mléka a smetany. Vložíme kuřecí maso, přivedeme k varu, přiklopíme pokličkou a dusíme asi hodinu.
  5. Maso vyjmeme, lehce opepříme, přidáme lžíci domácí jíšky a provaříme asi deset minut.
  6. Přilijeme zbylou smetanu, dochutíme solí a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.
  7. Pak do omáčky vrátíme maso, prohřejeme a podáváme s houskovým knedlíkem.
Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Žena už si dvacet let nemyla vlasy a čtrnáct let je nestříhala

Frankie Cluneyová

Frankie Cluneyová (32) z Anglie se pyšní vlnitými vlasy, které jí sahají až na zem. Pečuje o ně i několik hodin denně,...

O holky se postarám, slíbil Mirek snoubence, která zemřela v den svatby

Miroslavova přítelkyně zemřela v den svatby. Jemu zůstaly její dcery Nikola...

Simona zemřela pár hodin před vlastní svatbou a zoufalému snoubenci zůstaly její dvě dcery a třetí půlroční společná....

Do chladného počasí stačí troje boty. Na kozačky do půli lýtek zapomeňte

Kozačky by neměly chybět v žádném ženském botníku. Jsou jedním ze základních...

Letní střevíčky a žabky jsme už definitivně uložili na dno botníku. Nastává čas oprášit kozačky a další boty, které...

Nejčastější chyby při čištění zubů, které mohou za zničený chrup

Ilustrační fotografie

Téměř každý se za svůj život setká se zubním kazem. Na vině je podle lékařů špatná ústní hygiena. Většina lidí si podle...

O 10 let mladší: když se manželství unaví, je třeba radikální změna

Monika Absolonová s manželi Danou a Vladimírem na začátku jejich proměny

Manželé Dana a Vladimír vychovávají kromě svých vlastních dětí i vnuka Míšu, který jim byl svěřen do péče. Péče o...

Další z rubriky

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

Kuřecí kaldoun

Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou můžete i tak. Jenže co...

Podzimní polévky pro zahřátí. Zkuste mrkvovou, čočkovou nebo se zelím

Mrkvová polévka se zázvorem a parmazánem

Ačkoliv víkend slibuje sluníčko, na začátku října už se venku moc nezahřejeme. Podzim je zkrátka tady se vším všudy....

Jogurtové pochutnání. Zdravé a chutné svačinky do školy i do práce

Jogurtové smoothie s ovocem

Ať už každé ráno dumáte nad tím, co dát potomkovi do školy k svačině, aby to zase nedonesl domů, nebo patříte k těm,...

Najdete na iDNES.cz