Pečené brambory s tymiánem a se solí

1 hodnocení

Křehké a máslově měkké nové brambory s jemnou slupkou jsou dostatečným důvodem, proč se těšit na jaro. Ostatní suroviny jim hrají jen druhé housle.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 50 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    247 KCal

    11 %

    10 %

  • Energie

    1035 KJ

    11 %

    10 %

  • Sacharidy

    31,5 g

    36 %

    32 %

  • Vláknina

    3,4 g

    11 %

    11 %

  • Bílkoviny

    4,9 g

    8 %

    7 %

  • Tuky

    10,6 g

    16 %

    15 %

  • nasycené

    4,0 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Brambory dobře očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou, na několika místech propíchneme vidličkou a povaříme v osolené vodě doměkka. Brambory slijeme a necháme je krátce oschnout.
  2. Z většiny tymiánu otrháme lístky a promneme je s trochou hrubé soli.
  3. Do pekáčku dáme sádlo, necháme je na plotně rozpálit, vsypeme brambory, promícháme se solí a tymiánem na pekáči, aby se trochu obalily tukem, a vložíme péct na 30–35 minut do trouby. Během pečení je obrátíme.
  4. Upečené brambory rozdělíme na jednotlivé porce a ozdobíme je zbylým tymiánem.

Náš tip: Brambory můžete péct i bez předvaření, pak počítejte s delší dobou přípravy. Stonky tymiánu nevyhazujte, přidejte je do vody na brambory nebo je zamrazte a přidejte do polévky.

Autor:

Podobné recepty

Paštikový hřbet

Výborná domácí paštika, která vám jistě vykouzlí úsměv na rtech.

Rösti

Připravte si tradiční švýcarské bramborové placičky.

Opilé meruňky

Už vás nebaví mazat si na rohlík obyčejný džem? Zkuste tento vytuněný, hodí se skvěle i k sýrům.

Nakládaný ovčí sýr

Neváhejte si dát k večeři nakládaný kozí sýr.

Nakládané houby

Připravte si výborný zaklad na houbovou omáčku.