Levandulový dort
Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.
Stupeň obtížnosti
Střední
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
582 KCal
26 %
24 %
-
Energie
2436 KJ
26 %
24 %
-
Sacharidy
49,9 g
57 %
50 %
-
Vláknina
1,0 g
3 %
3 %
-
Bílkoviny
10,0 g
16 %
15 %
-
Tuky
38,2 g
59 %
55 %
-
nasycené
14,7 g
-
trans-mastné
0,5 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Vejce vyšleháme s krupicovým cukrem do pěny, po částech zapracujeme vanilkový extrakt, olej a podmáslí. Nakonec přidáme prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem, jedlou sodou a solí.
- Těsto rozdělíme do dvou vymazaných a vysypaných forem (průměr 18 cm) a pečeme při 180 °C asi 45 minut. Korpusy vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.
- Mascarpone prošleháme s moučkovým cukrem a levandulí. Přidáme smetanu, extrakt a asi 2 minuty šleháme na tuhý krém.
- Na první korpus naneseme část krému a přiklopíme druhým. Zbylým krémem potřeme celý dort, uhladíme a dáme do chladničky zatuhnout. Ozdobíme například sušenými květy.