Ingredience
Postup
- Rozinky namočíme do rumu. Asi polovinu mléka zahřejeme, přidáme 50 g mouky a 10 g cukru. Do směsi rozdrobíme droždí, zamícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
- Zbytek mouky prosejeme se solí do mísy, přidáme cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, rozinky s rumem, mandle a uděláme důlek. Do něj nalijeme 3 žloutky rozšlehané ve zbytku mléka, rozpuštěný tuk a vykynutý kvásek. Zpracujeme na vláčné těsto, které poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout.
- Z vykynutého těsta uděláme bochánek. Potřeme ho rozšlehaným žloutkem, posypeme sekanými mandlemi, přendáme na vymazaný plech a necháme ještě asi 15 minut kynout. Nakonec nahoře nůžkami nastřihneme křížek a mazanec vložíme do trouby předehřáté na asi 180 °C.
- Mazanec pečeme nejprve asi 10 minut při vyšší teplotě, potom ji snížíme na 150 °C a pečeme dalších 30 až 40 minut. Hotový mazanec posypeme moučkovým cukrem.