Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pozor na náhražky i předražené nálevy. Deset tipů, jak nakupovat jídlo

  15:00aktualizováno  15:00
Nákup potravin není žádná velká zábava, proto často obchodem proletíme a do košíku naházíme zboží, které nás zaujme názvem, obalem nebo je v akci. Ideální situace pro obchodníky, kteří nás snadno natáhnou i nakrmí nekvalitními potravinami. Zeptali jsme se expertů, jak rozpoznat zdravé a hodnotné potraviny.
Nabídka supermarketů může být matoucí, číst pozorně etikety se proto vyplatí.

Nabídka supermarketů může být matoucí, číst pozorně etikety se proto vyplatí. | foto: Profimedia.cz

1.Hledejte výběrovou nebo jakostní šunku

Poznáte ji podle vysokého podílu čistých svalových bílkovin. „Jinak je to je předražená voda s trochou masa,“ říká Iva Málková, psycholožka a zakladatelka společnosti STOB. Navazovat vodu mají za úkol škroby, jejich přítomnost poznáte podle obsahu sacharidů. Podle dietoložky Karolíny Hlavaté obsahuje zdraví prospěšná šunka 90 procent masa, 3-5 procent tuku a méně než 2,5 procenta soli.

Více o uzeninách se dozvíte zde.

2.Kupujte ryby bez přidané vody

Pokud je voda uvedená ve složení, je pravděpodobné, že vám po uvaření nebo upečení z ryby skoro nic nezbude. Opět tu platíte za nesmyslně drahou vodu. Ideální je koupit rybu čerstvou, radí Karolína Hlavatá; ty nejlevnější a zároveň nejčerstvější podle ní pořídíme přímo na sádkách. „Potom se nabízejí velkoobchody, kde je velký odbyt, což rovněž zaručuje čerstvost, nebo návštěva farmářského tržiště,“ radí.

Více o výběru a zdravém zpracování ryb čtěte tady.

3.Omezte nákup tavených sýrů

Tedy pokud si chcete pochutnat na opravdovém, kvalitním sýru. „Ve výrobcích označených jako tavený výrobek a podobně je část mléčného tuku nahrazená tukem rostlinným,“ vysvětluje Iva Málková. Mají navíc vyšší podíl fosforu, a tak se vápník z nich nevyužívá tak dobře, dodává ve své knize Nakupujeme s rozumem, vaříme s chutí. Občas si „taveňák“ nicméně dopřát můžeme, shodují se Málková i Hlavatá. 

Více o tom, jak sýry vybírat, si přečtěte zde.

4.Dejte přednost skutečným jogurtům

„Jogurtové pochoutky“ a podobné výrobky obsahují méně prospěšných bakterií. Navíc bílý jogurt má v průměru 5 gramů sacharidů, ovocné jogurty zhruba 13 gramů sacharidů a “lahůdky“ pro děti až 20 gramů sacharidů ve 100 gramech, upozorňují Karolína Hlavatá a Per Havlíček z iniciativy Vím, co jím. Podle Málkové je nejlepší kupovat jogurty bílé a doma si je dochutit třeba ovocem. Zkonzumujeme tak méně přidaného cukru, než když jíme jogurt ochucený.

Více o mléčných výrobcích zjistíte tady.

5.Kupujte margaríny od známých výrobců

U nich máte jistotu, že neobsahují škodlivé transmastné kyseliny. Ty vznikají při hydrogenaci, získávání pevného tuku z kapalného oleje pomocí vodíku. „V současné době většina kvalitních výrobků tyto kyseliny prakticky neobsahuje,“ píše Iva Málková. Vznikají totiž jiným procesem – přeesterifikací.

O kontroverzních transmastných kyselinách jsme psali zde.

6.Dejte přednost pravému máslu

Máslo nezatracujte, je poměrně bohatým zdrojem vitaminů A, D a K, podotýká Hlavatá. Měla by se ale skutečně jmenovat „máslo“, jiné produkty typu „máslíčko“ nebo „máslová pochoutka“ raději nekupujte. Obsah mléčného tuku v pravém másle musí být 80 procent, většinou to bývá 82 procent, píše Málková. Ve zdravém jídelníčku bychom ho ovšem měli doplnit i tuky rostlinnými, upozorňuje.

Více o tucích ve stravě se dočtete tady.

7.Tmavé pečivo nemusí být celozrnné

Více rad k nakupování a nejen k němu můžete získat i na Dni zdraví, který pořádá společnost STOB v sobotu 18. října v ZŠ Rakovského na Praze 4. Čeká vás několik druhů cvičení, výuka relaxačních technik, a hlavně debaty s odborníky na téma hubnutí a zdravého životního stylu. Vstup je zdarma.

Je to poměrně častá chyba – tmavé pečivo si vybíráme, protože nám připadá zdravější, bohaté na vlákninu. Přitom ve skutečnosti bývá často jen obarvené. „Pokud chcete koupit pečivo celozrnné, hledejte tento název na obale nebo na štítku v obchodě,“ radí Iva Málková.

Neznalé zákazníky často klamou třeba oblíbené tmavé kaiserky, které jsou navíc posypané zrníčky. „Hrubé vlákniny je v nich opravdu minimální množství,“ říká výživový poradce Petr Havlíček.

O různých druzích pečiva si přečtěte zde.

8.Pozor na obsah zeleniny v konzervě

Když si kupujete sterilovanou zeleninu nebo ovocný kompot, sledujte čistou hmotnost obsahu. Jinak se může stát, že koupíte hlavně předražený nálev. Všímejte si taky složení a tabulky nutričních hodnot, radí Málková, zjistíte tak mimo jiné množství cukru, soli a přídatných látek.

O tom, jak zeleninu i ovoce vybírat a jak často je jíst, se víc dozvíte tady.

9.Kupujte jen opravdovou čokoládu

I tady platí, že název „čokoláda“ musí být na obalu. V produktech typu čokoládová pochoutka nebo cukrovinka je část kakaového másla nahrazená rostlinným tukem. A ten má často nevhodné složení, vysvětluje Iva Málková. Na výrobku by to mělo být zřetelně napsáno. Čokoláda navíc musí obsahovat minimálně 25 procent kakaových součástí, u hořké je to 35 procent. 

Opatrní buďte i při nákupu zmrzliny s polevou – více o tom, jak vybírat, čtěte tady.

10.U džusů sledujte podíl ovocné šťávy

Nejlepší je kupovat jen výrobky s názvem „ovocná šťáva“ nebo „nektar“. Šťáva musí obsahovat 100 procent ovoce (nebo zeleniny), nektar pak 25 až 35 procent. „Ostatní ovocné nápoje a limonády jsou často jen obarvenou vodou s přídavkem aromat,“ popisuje Málková. Když už volíte slazený džus, hlídejte si obsah a druh sacharidů.

Více o sacharidech se dočtete zde.

Autor:






Nejčtenější

Herečka Kristýna Fuitová Nováková
Jindřiška z Pelíšků: Je to jediný film, ve kterém se můžu vidět

Nechtěla být jenom doma s dcerami, ani si pořídit chůvu. Proto Kristýna Nováková pracuje jen tolik, aby hlídání zvládla rodina. A až letos se poprvé vypravila...  celý článek

Spisovatelka Irena Obermannová
Mívám pocity existenční hrůzy, přiznává Irena Obermannová

Letošní rok je pro spisovatelku a scenáristku Irenu Obermannovou v mnohém zásadní. Psaní o ženách vyměnila za detektivku, v televizi jí běží seriál o trapných...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nedomazlené děti mohou mít psychické potíže celý život

Schopnost navázat vztah se lidé učí od samého narození. Ukazuje se, že citová vazba k jedné osobě je pro další vývoj člověka zcela zásadní. Pokud je oslabena,...  celý článek

Nový prezident České stomatologické komory Roman Šmucler hostem diskusního...
Děti v ghettech nikdy neviděly kartáček, upozorňuje šéf zubařů Šmucler

Jednou z priorit, na kterou se chce nově nastupující šéf Stomatologické komory Roman Šmucler zaměřit, je prevence zubních kazů u dětí - především v sociálně...  celý článek

(Ilustrační foto)
Příběh Ivety: Po porodu se k nám tchyně nastěhovala, její péče mě ničí

Po návratu z porodnice mě doma čekala tchyně. Nadšená z prvního vnoučka a připravená mi pomáhat. První dva dny jsem byla ráda, ale po mnoha týdnech neustálé...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační foto)
Máte na to chuť? Dejte si to. Blogerka vyvrací mýty o jídle

Oříšky jsou zdravé a čokoláda nezdravá. Zeleninové chipsy jsou dobrá volba, po bramborových přiberete. Nebo ne? Britská fitness blogerka Lucy Mountainová na...  celý článek

Ilustrační fotografie
Pět tipů, jak zlepšit fyzickou kondici. Na začátku pomůže rychlá chůze

Uvědomujete si to pokaždé, když dobíháte autobus, protože se ještě několik zastávek snažíte maskovat své funění. Vaše fyzická kondice je na bodu mrazu. Chtěli...  celý článek

(Ilustrační foto)
Letní alko drinky. Co, kde a jak si dát, abyste nemuseli mít výčitky

Léto svádí k popíjení víc než Vánoce, Silvestr a Valentýn dohromady. Co si ale objednat v plážovém baru nebo umíchat na domácí grilovačce, aby to naše tělo...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 překvapivých důvodů, proč si za akné můžete sama
5 překvapivých důvodů, proč si za akné můžete sama

Stále se vám na obličeji objevují nové a nové pupínky? Produkty, které vám doporučila kamarádka, nefungují a zdá se, že ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.