„Za svou krásu vděčím výhradně špagetám,“ tvrdí prý italská herečka a sexbomba Sophia Lorenová, kterou už od mládí okolí zaplavovalo komplimenty. Sotva by ji přitom napadlo, že jí o pár desítek let dají za pravdu odborníci na výživu.
Sophia Lorenová nedá na špagety dopustit.
Vědci z Nemocnice svatého Michaela v Torontu dlouhodobě zkoumali 2 500 lidí, kteří jedli těstoviny místo jiných sacharidů (třeba bílého pečiva) v rámci zdravé nízkoglykemické diety. Výsledky pozoruhodné studie tento týden zveřejnil magazín BMJ Open.
„Naše studie prokázala, že se těstoviny nepodílejí na zvyšování hmotnosti ani tělesného tuku,“ sdělil vedoucí výzkumu doktor John Sievenpiper.
„Ve skutečnosti prokázaly analýzy dokonce malý pokles hmotnosti.Takže navzdory našim předpokladům se dá říci, že se těstoviny mohou stát součástí nízkoglykemické zdravé diety.“
Účastníci výzkumu jedli průměrně 3,3 porce těstovin za týden místo jiných jídel obsahujících sacharidy. Jedna porce přitom obsahovala asi půl hrnku vařených těstovin. Za 12 týdnů nízkoglykemické diety obsahující těstoviny tito lidé shodili v průměru půl kilogramu.
Autoři studie ovšem upozorňují, že jako zdravou součást jídelníčku je možné vnímat těstoviny pouze v tom případě, že spolu s nimi konzumujeme vyváženou stravu s nízkým glykemickým indexem.
Pokud si tedy na talíř dáte horu kolínek zalitých smetanovou omáčkou, zapijete to litrem sladké limonády a jako dezert si dopřejete tři kopečky zmrzliny, pak žádné velké čáry nečekejte.
Uvařte si výborné těstoviny:Třeba báječné a rychlé pappardelle se slaninou a žampiony, penne ala Putanesca nebo špagety s ořechovým pestem. Zkuste také zapečené špagety se špenátem, špagety s cuketou, chorizem a chilli či špagety aglio olio se sušenými rajčaty. VIDEO: Podívejte se, jak vybírat těstoviny v obchodě. Poradí odborník na výživu Petr Havlíček. |