Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pasta a basta! Rychlé a rafinované variace nejen na špagety

  0:15aktualizováno  0:15
Těstoviny nejsou jen obyčejná příloha k omáčce. Samy o sobě představují nekonečnou inspirací, báseň beze slov, ódu na rychlé a jednoduché jídlo, ze kterého se vám bude tajit dech. Zásadou číslo jedna je nepřehnat to s množstvím ingrediencí, protože čím jednodušší je výsledek, tím víc si pochutnáte.

Špagety s ořechovým pestem | foto: Profimedia.cz

Nejlepší jsou ty čerstvé, pokud možno domácí. Pokud sáhnete po těstovinách sušených, dejte přednost těm, které jsou připravené z tvrdé pšenice, semoliny, protože máte jistotu, že se vám při vaření nepromění v lepkavou nevzhlednou hmotu.

Špagety, pappardelle, penne, farfalle a další tvary vhazujte do hrnce s vodou teprve ve chvíli, kdy skutečně vře. Mělo by jí být co nejvíc a nezapomeňte na sůl. Můžete do ní přidat také pár kapek oleje.

Tyhle tři recepty vás možná překvapí svou jednoduchostí, ale v tom je právě ten vtip italské kuchyně. Kdo by trávil hodiny v kuchyni, když ten nejsladší život je tam někde venku. Šup s těstovinami do hrnce, pár ingrediencí hodíme na pánev, pak to vše smícháme, zapijeme sklenkou vína a jdeme se bavit.

Pappardelle se slaninou a žampiony

Ingredience na 4 porce:

Pappardelle se slaninou a žampiony
  • 100 g slaniny
  • 300 g žampionů
  • 500 g těstovin zvaných pappardelle
  • 1 lžíce oleje
  • sůl a pepř
  • strouhaný parmazán na posypání

Pracovní postup:

  1. Slaninu nakrájíme na kostičky a očištěné žampiony na plátky. Ve velkém hrnci přivedeme k varu pět litrů osolené vody. Když se začne vařit, vhodíme do ní těstoviny a vaříme 4-5 minut na skus.
  2. Než se pappardelle uvaří, opečeme v hlubší pánvi na rozpáleném oleji slaninu, přidáme houby a restujeme. Osolíme, opepříme.
  3. Hotové těstoviny slijeme, přendáme je do pánve se slaninou a houbami, promícháme a podáváme. Na talíři každou porci posypeme strouhaným parmazánem.

Tip: Do omáčky můžete přidat i nasekaný stroužek česneku a kelímek zakysané smetany. Zkuste do ní také nakonec vmíchat hrst nasekané čerstvé petrželky.

Penne alla Putanesca

Ingredience na 4 porce:

Penne alla Putanesca
  • 500 g těstovin penne
  • olivový olej
  • 3 stroužky česneku
  • 4 ančovičky
  • hrst nakládaných kaparů
  • 1 chilli paprička
  • hrst černých oliv
  • 200 g loupaných krájených rajčat
  • sůl a pepř
  • nahrubo strouhaný parmazán
  • čerstvá petrželka

Pracovní postup:

  1. Ve velkém hrnci přiveďte k varu asi 5 litrů osolené vody, pak do ní vhoďte těstoviny a vařte podle návodu.
  2. Mezitím na velké pánvi rozehřejeme olej, vhodíme na něj nasekaný česnek a ančovičky. Chvíli mícháme a restujeme. Když se ančovičky změní v pastu, přidáme kapary, nasekanou chilli papričku, olivy a krájená rajčata. Osolíme, opepříme a necháme chvíli probublávat.
  3. Hotové penne scedíme a vmícháme do pánve k rajčatové směsi. Před podáváním sypeme strouhaným parmazánem a nasekanou petrželkou.

Tip: Místo loupaných krájených rajčat můžete do omáčky přidat nakrájená cherry rajčátka. Pokud připravujete jídlo pro celou rodinu, včetně dětí, vynechte chilli papričku nebo ji podávejte na misce, aby si každý mohl pokrm přiostřit dle chuti.

Špagety s ořechovým pestem

Ingredience na 4 porce:

Špagety s ořechovým pestem
  • 500 g špaget
  • 150 g vlašských ořechů
  • 50 g piniových oříšků
  • 2 stroužky česneku
  • svazek čerstvé petrželky
  • 2-3 lžíce strouhaného parmazánu
  • olivový olej
  • sůl

Pracovní postup:

  1. Do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou dejte vařit špagety.
  2. Do vyšší nádoby dejte vlašské ořechy a piniové oříšky, česnek, sýr, petrželku, olivový olej a lžičku soli. Tyčovým mixérem vypracujte pesto. Pokud je moc husté, přidejte trochu oleje.
  3. Hotové špagety slijte, vraťte do hrnce a přidejte pesto. Promíchejte a hned podávejte.

Rychlé těstoviny si oblíbil i Zdeněk Pohlreich:

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Velká fotosoutěž: posílejte snímky na téma Léto v plavkách

Mini velikost v plavkovém podání ukazuje australská rapperka Iggy Azalea.

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Napřed porodím a pak se vdám. Jméno vybere dcera, říká Eliška Kaplický

Eliška Kaplický je podruhé těhotná.

Eliška Kaplický (40) zakládá po devíti letech novou rodinu. „Tentokrát to bude obráceně. Nejdřív porodím a potom se...



Chození naostro patří k létu. Jaká jsou pro a proti?

Chodit bez kalhotek je příjemné, na kole bez nich raději nejezděte. Mohlo by...

Jsou ženy, které nenosí pod letním oblečením zhola nic. Je to příjemné, ale zároveň poněkud nebezpečné. Někdy stačí...

Sára Saudková: Dědeček Jan je pro mé děti něco jako paní Columbová

Sára Saudková

Žila s fotografem Janem Saudkem, dnes vychovává čtyři děti s jeho synem Samuelem. Rodinné vztahy Sáry Saudkové jsou...

Pět věcí, které chcete vědět o spodním prádle, ale bojíte se zeptat

Kalhotky si můžete vzít i dva dny po sobě, pokud nejsou špinavé, vlhké a...

Existují otázky, na které se stydíte zeptat i důvěrné kamarádky. Přitom o nich často přemýšlíte a pořád nemáte jasno....

Další z rubriky

Co jsme nachystaly na Jarmark? Makové koláčky, šátečky i muffiny

Pečení

Už tradičně můžete na dnešním jubilejním dvacátém Jarmarku v pražských Holešovicích ochutnat dobroty, které připravily...

Čtyři jednoduché a báječné letní dezerty nejen pro milovníky jahod

Chia pudink s jahodami

Snad žádné jiné ovoce v nás neprobouzí tolik emocí jako šťavnaté jahody. Jsou symbolem léta, vzpomínkou na prázdniny u...

Hoďte na gril maso nebo sýrový špíz a přeneste se do dalekých krajů

Grilování (ilustrační foto)

Letošní jaro přeje milovníkům rozpálených roštů a propečeného masa. Jestli se vám už přejedly krkovice nebo klobásky,...



Najdete na iDNES.cz