Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Máslo nám moc neprospívá, tělo se bez něj obejde, ale chutná nám

  0:06aktualizováno  0:06
„Máslo naše tělo v jídelníčku vůbec nepotřebuje,“ uznává výživová odbornice společnosti STOB Hana Málková a dodává, že ho jíme, protože nám chutná. A tak je to podle ní v naprostém pořádku. Je však pravda, že existují daleko zdravější alternativy, čím si namazat chleba.
(Ilustrační snímek)

(Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Margarín, či máslo?

„Nejsem zastáncem jednoznačných návodů, vždy záleží na kontextu celkového jídelníčku a individuálních potřebách každého z nás,“ říká Málková a vysvětluje, že pokud naše celodenní strava neobsahuje příliš mnoho tuků ve formě nasycených mastných kyselin, pak není důvod si nedopřát máslo na chleba, když nám chutná.

Na rozdíl od některých pro tělo nezbytných nenasycených mastných kyselin si tělo bez másla poradí, dokáže potřebné živiny pokrýt vlastní syntézou z jiných zdrojů.

Deset deka hermelínu denně

Jaké tuky jíte vy?

Pokud byste chtěli zjistit, kolik tuku a nasycených mastných kyselin obsahuje váš jídelníček, můžete si to spočítat pomocí nutričních kalkulaček dostupných na internetu, například v programu Sebekoučink na stránkách www.stobklub.cz.

(Ilustrační snímek)

Živočišný tuk a v něm obsažené nasycené mastné kyseliny se již tradičně vyskytuje běžně napříč naším jídelníčkem. Proto odborníci nabádají, abychom příjem těchto „nezdravých“ tuků (které spolu s přidanými cukry a solí zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění) hlídali a případně omezili.

„Tuky by měly v našem jídelníčku tvořit 20-35 procent energetického příjmu, ale ještě víc než celkové množství tuku bychom měli sledovat, jaké tuky jíme,“ říká odbornice na výživu.

Dvě třetiny všech tuků by podle doporučení lékařů měly být těch zdraví prospěšných nenasycených, důležité je, aby zahrnovaly i omega-6 a omega-3 nenasycené mastné kyseliny (losos, makrela, řepkový olej, vlašské ořechy, kvalitní margaríny...).

Pouze jedna třetina doporučeného příjmu všech tuků může být zastoupena tuky tvořenými nasycenými mastnými kyselinami, které jsou obsaženy zejména v potravinách živočišného původu, ale například i v různých sušenkách, tyčinkách a dalších sladkostech.

Margarín?

V minulosti získal margarín špatnou pověst, což bylo dáno tím, že se při jeho výrobě používaly částečně ztužené tuky, které obsahovaly škodlivé transmastné kyseliny. Již dlouhou dobu se však tyto tuky při výrobě kvalitních margarínů nepoužívají, proto můžeme margaríny považovat za vhodnou alternativu másla s lepším nutričním složením. Pokud budete vybírat kvalitní výrobky, můžete mít jistotu, že transmastné kyseliny opravdu neobsahují. Jejich obsah se bohužel na obale uvádět nesmí, ale věnujte pozornost složení a vyhněte se výrobkům, kde ve výčtu najdete částečně ztužený tuk.

Ing Hana Málková

Příjem transnenasycených mastných kyselin by měl být co nejnižší (do 1 % z celkového denního příjmu), obsahují je například částečně ztužené tuky, některé ztužené polevy, méně kvalitní „čokoládové“ cukrovinky, náhražky čokolád, smažené výrobky, trvanlivé pečivo, dorty...

„Člověk se střední fyzickou aktivitou může sníst zhruba 70 gramů tuku denně, z čehož by ty „škodlivé“ měly tvořit třetinu (cca 20 g), což odpovídá zhruba deseti dekům klobásy či stejnému množství hermelínu, případně 35 gramům másla nebo 200g steaku z vepřové krkovice,“ objasňuje výživová expertka. Je tedy poměrně jednoduché tuto denní dávku vyčerpat.

Co si namazat na chleba?

Na chleba si nejspíš namažeme to, co nám chutná, a nebude to lučina, pokud si chceme nahoru přilepšit marmeládou. Nicméně kdybychom si měli striktně říct, co namazané na chlebu je nejzdravější, pak je vhodné sáhnout i po méně tradičních alternativách z rostlinných zdrojů, jako je například avokádo, cizrnový humus, ořechové máslo, dobrá z hlediska prospěšnosti pro naše tělo je také majonéza - pokud je z kvalitního řepkového oleje. Prospěšnější než máslo jsou i kvalitní margaríny, ideálně ty, v nichž jsou zastoupeny omega-3 mastné kyseliny.

Porovnání nutričního složení a obsahu nasycených mastných kyselin

„Komu ale margarín nechutná, netřeba se do něj nutit. Spíš by pak ale měl člověk dbát na to, aby tělu prospěšné, hlavně omega-3 mastné kyseliny, jichž přijímají Češi obecně málo, dodal jiným způsobem, například rybou k obědu, salátem k večeři zakápnutým řepkovým olejem nebo hrstí vlašských ořechů na svačinu.

Autor:






Nejčtenější

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Plodnost mužů se stále zhoršuje. Na vině může být i umělé oplodnění

Mužům mizí spermie. Za posledních pětadvacet let jejich počet klesl o šedesát procent. „A plodnost se bude dál zhoršovat,“ předpovídá v rozhovoru pro páteční...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Meditace umí zmírnit deprese, předcházet infarktu i posílit imunitu

Prastará technika pořád funguje a vědci objevují nové a nové důvody, proč nám vlastně meditace prospívá. Nejen že redukuje stres a zlepšuje náladu, prospívá...  celý článek

Ilustrační fotografie
Srdce se náhle zastaví až 70 lidem ze sta tisíc. Do 10 minut je pozdě

Když náhlá zástava srdečního oběhu potká někoho s dobrou fyzickou kondicí, jeho okolí je zděšeno. Obecně se totiž má za to, že sportem si zdraví utužujeme, tak...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Kočárky, které přežijí i dva raubíře.
Kočárky, které přežijí i dva raubíře.

Přečtěte si recenze kočárků na eMimino.cz a vyberte ten nejlepší.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.