Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Naučte se, co zdravého si namazat na chleba

  2:00aktualizováno  2:00
Máslo, margarín, nebo sýr? Spolu s výživovými specialisty Karolínou Hlavatou a Petrem Havlíčkem vám v novém projektu "Vím, co jím" radíme, jak vybrat potraviny, které jsou prospěšné a neškodí našemu zdraví. První díl se věnoval pečivu, teď přicházejí na řadu tuky.

Tuky mají u většiny veřejnosti špatnou pověst - mohou za to, že nejsme jako proutek a máme nějaká ta kila navíc. "Ale tuky do vyvážené stravy patří," upozorňuje dietoložka Karolína Hlavatá.

Tuky by měly tvořit pouhých 30 až 35 procent z celkového doporučeného denního příjmu energie (referenční hodnota příjmu u dospělé osoby činí 8 400 kJ/2 000 kcal), takže skutečně platí, že tuky mají vysokou energetickou hodnotu.

Proč nenasycené kyseliny

Důležité je, jaký tuk si vybereme, jaké kyseliny obsahuje, takže jestli sáhneme po tradičním máslu, nebo moderním margarínu.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Značka Vím, co jím je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit spotřebitelům snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Logo Vím, co jím

Relativní nevýhodou másla je, že obsahuje vysoký podíl nasycených kyselin, které lidské tělo ke svému fungování zásadně nepotřebuje a ve větším množství mohou zvyšovat hladinu cholesterolu.

Ovšem pro zdravé, aktivní, štíhlé lidi nepředstavuje máslo žádné zásadní nebezpečí. To spíše pro lidi s nadváhou, kardiovaskulárními chorobami, cukrovkou. Pro ně má Petr Havlíček stručné doporučení: "Na máslo zapomeňte."

Kvalitní margaríny obsahují především nenasycené mastné kyseliny, které si lidské tělo nedokáže vyrobit, přestože jsou velmi důležité například pro udržování správné hladiny cholesterolu.

Nenasycené mastné kyseliny jsou zpravidla rostlinného původu (na rozdíl od živočišných nasycených kyselin), ale například tropické tuky - kokosový či palmový - obsahují nezdravé nasycené kyseliny.

Nebezpečné transmastné kyseliny

Při výběru vhodného "mazadla" na chléb je potřeba dbát i na to, kolik obsahuje transmastných kyselin a soli. "Transmastné kyseliny patří mezi nebezpečné složky výživy, které výrazně zvyšují riziko nemocí srdce a cév," řekla iDNES.cz dietoložka Hlavatá. V ideálním případě by obsah transmastných kyselin i soli měl být pod půl procentem.

Transmastné kyseliny se ovšem vyskytují i jinde, přirozeně v mlékárenských výrobcích, ale také v trvanlivém pečivu, levných cukrovinkách, náhražkách čokolády nebo některých polevách - jako výsledek průmyslového ztužování rostlinných olejů.

Nechcete-li na chléb máslo (protože si ho vzhledem ke svému zdraví nemůžete dovolit) nebo margarín (protože vám nechutná), můžete použít třeba termizovaný sýr, kterého si na chléb můžete namazat dokonce až čtyřikrát více než klasického másla. Důležité je, aby sýr obsahoval do 30 procent tuku.

Výhodou sýru je navíc to, že obsahuje i vápník a bílkoviny. "Takže se i zasytíte," poznamenala Hlavatá.

Margarín je jistota

Zvolíte-li tedy máslo, na chlebu by ho mělo být tak asi 5 gramů, tedy jedna kávová lžička. Margarínu může být dvakrát tolik a termizovaného sýru dokonce třikrát tolik, protože má méně tuku. Oblíbeného pomazánkového másla může být zhruba stejně jako margarínu.

Pokud si nejste jisti, čemu dát přednost, měli byste sáhnout po kvalitním margarínu. Nejlépe po tom, který má na krabičce logo "Vím, co jím". Podle výživového speciality Petra Havlíčka je to totiž záruka toho, že výrobek obsahuje správné množství nasycených mastných kyselin, transmastných kyselin i soli.

A jestliže váháte, jestli si koupit light margarín nebo jeho klasickou verzi, můžete zvolit klasiku, namazat na chléb menší vrstvu a ještě ušetříte, protože light bývá dražší.




Nejčtenější

Rodina přišla o dům, synům hrozí dětský domov. Pomozme jim

Štěrbovi se svými čtyřmi syny

Adam (11) chce být farmářem, i když od naší návštěvy už možná raději filmařem. Když jsme u nich ve starém řadovém domku...

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....



Zbavila se nevzhledného nosu a je konečně šťastná. Už nemusí nosit ofinu

Fotky z profilu pro Báru nejsou žádný problém. Pomohla jí plastická operace.

Velký nos byl pro Báru po mnoho let symbolem utrpení. Až operace jí pomohla začít nový život a získat nikdy nepoznané...

V mužském těle byla nešťastná, dnes má krásná Erin ňadra i lásku

Poprvé poznala Jareda ještě jako Aaron. Dnes s ním Erin prožívá lásku svého...

Narodila se jako chlapec jménem Aaron, ale už od tří let věděla, že do klučičího těla nepatří. Před dvěma lety se...

Trpěla anorexií: Věděla jsem, že umírám, ale nedokázala jsem jíst

Michala Jendruchová v Rozstřelu

Anorexie, bulimie, ale i ortorexie jsou závažná psychiatrická onemocnění, která postihují stále více lidí a dokonce i...

Další z rubriky

30 dní hubnutí s OnaDnes.cz: Jak se vyhnout jojo efektu a shodit natrvalo

Ilustrační fotografie

Máme tu předposlední den našeho seriálu 30 dní hubnutí s OnaDnes.cz a věříme, že i za tak krátkou dobu, jakou je jeden...

30 dní hubnutí s OnaDnes.cz: Dieta končí, ale naše rady dodržujte dál

Ilustrační fotografie

Máme tu poslední den našeho seriálu 30 dní hubnutí s OnaDnes.cz. Teď je hlavně důležité vzít si z našich rad to...

30 dní hubnutí s OnaDnes.cz: Jak si užít oslavu a nepřibrat

Ilustrační fotografie

Dnes tu máme 24. den našeho seriálu 30 dní hubnutí s OnaDnes.cz a s ním pár tipů, jak si poradit mimo každodenní...

Jak na plnější rty? Naučte se je vystínovat

Jak na plnější rty? Naučte se je vystínovat

Arome.cz Přetřít rtěnkou a hotovo? Kdepak, jen se nebojte věnovat líčení svých rtů pár minut navrch a použijte k tomu víc než jen...

Najdete na iDNES.cz