VIDEO: Naučte se, co zdravého si namazat na chleba

  2:00aktualizováno  2:00
Máslo, margarín, nebo sýr? Spolu s výživovými specialisty Karolínou Hlavatou a Petrem Havlíčkem vám v novém projektu "Vím, co jím" radíme, jak vybrat potraviny, které jsou prospěšné a neškodí našemu zdraví. První díl se věnoval pečivu, teď přicházejí na řadu tuky.

Tuky mají u většiny veřejnosti špatnou pověst - mohou za to, že nejsme jako proutek a máme nějaká ta kila navíc. "Ale tuky do vyvážené stravy patří," upozorňuje dietoložka Karolína Hlavatá.

Tuky by měly tvořit pouhých 30 až 35 procent z celkového doporučeného denního příjmu energie (referenční hodnota příjmu u dospělé osoby činí 8 400 kJ/2 000 kcal), takže skutečně platí, že tuky mají vysokou energetickou hodnotu.

Proč nenasycené kyseliny

Důležité je, jaký tuk si vybereme, jaké kyseliny obsahuje, takže jestli sáhneme po tradičním máslu, nebo moderním margarínu.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Značka Vím, co jím je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit spotřebitelům snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Logo Vím, co jím

Relativní nevýhodou másla je, že obsahuje vysoký podíl nasycených kyselin, které lidské tělo ke svému fungování zásadně nepotřebuje a ve větším množství mohou zvyšovat hladinu cholesterolu.

Ovšem pro zdravé, aktivní, štíhlé lidi nepředstavuje máslo žádné zásadní nebezpečí. To spíše pro lidi s nadváhou, kardiovaskulárními chorobami, cukrovkou. Pro ně má Petr Havlíček stručné doporučení: "Na máslo zapomeňte."

Kvalitní margaríny obsahují především nenasycené mastné kyseliny, které si lidské tělo nedokáže vyrobit, přestože jsou velmi důležité například pro udržování správné hladiny cholesterolu.

Nenasycené mastné kyseliny jsou zpravidla rostlinného původu (na rozdíl od živočišných nasycených kyselin), ale například tropické tuky - kokosový či palmový - obsahují nezdravé nasycené kyseliny.

Nebezpečné transmastné kyseliny

Při výběru vhodného "mazadla" na chléb je potřeba dbát i na to, kolik obsahuje transmastných kyselin a soli. "Transmastné kyseliny patří mezi nebezpečné složky výživy, které výrazně zvyšují riziko nemocí srdce a cév," řekla iDNES.cz dietoložka Hlavatá. V ideálním případě by obsah transmastných kyselin i soli měl být pod půl procentem.

Transmastné kyseliny se ovšem vyskytují i jinde, přirozeně v mlékárenských výrobcích, ale také v trvanlivém pečivu, levných cukrovinkách, náhražkách čokolády nebo některých polevách - jako výsledek průmyslového ztužování rostlinných olejů.

Nechcete-li na chléb máslo (protože si ho vzhledem ke svému zdraví nemůžete dovolit) nebo margarín (protože vám nechutná), můžete použít třeba termizovaný sýr, kterého si na chléb můžete namazat dokonce až čtyřikrát více než klasického másla. Důležité je, aby sýr obsahoval do 30 procent tuku.

Výhodou sýru je navíc to, že obsahuje i vápník a bílkoviny. "Takže se i zasytíte," poznamenala Hlavatá.

Margarín je jistota

Zvolíte-li tedy máslo, na chlebu by ho mělo být tak asi 5 gramů, tedy jedna kávová lžička. Margarínu může být dvakrát tolik a termizovaného sýru dokonce třikrát tolik, protože má méně tuku. Oblíbeného pomazánkového másla může být zhruba stejně jako margarínu.

Pokud si nejste jisti, čemu dát přednost, měli byste sáhnout po kvalitním margarínu. Nejlépe po tom, který má na krabičce logo "Vím, co jím". Podle výživového speciality Petra Havlíčka je to totiž záruka toho, že výrobek obsahuje správné množství nasycených mastných kyselin, transmastných kyselin i soli.

A jestliže váháte, jestli si koupit light margarín nebo jeho klasickou verzi, můžete zvolit klasiku, namazat na chléb menší vrstvu a ještě ušetříte, protože light bývá dražší.




Nejčtenější

Příběh Markéty: Manžel skončil na vozíku, žít se mnou odmítá

Ilustrační foto

Před dvěma lety měl manžel vážný úraz. Dokonce to vypadalo, že jeho následky ani nepřežije. Přežil, ale dlouhé měsíce...

Jsi prase, kráva a smrdíš, dozvěděla se ve Výměně manželek mladá maminka

Tereza s Eliškou a Marek bydlí v ostravském bytě.

Tereze vadí, že na ni ani na její dvouletou dceru Elišku nemá přítel Marek čas. Po práci jde do posilovny, pak přijde a...



Nikol a Jakub Ponerovi, sourozenci, kteří hýbou českým šoubyznysem

Módní návrháři Nikol a Jakub Ponerovi

Jakub a Nikol Ponerovi se díky svým šatům stali mezi českými celebritami velmi oblíbenými. Nejedna česká hvězda díky...

Trhám si vlasy a ochlupení, protože mi to dělá dobře, říká nemocná žena

Sara si říká Miss Swirl a propaguje svůj příběh, aby dodala odvahu a sebevědomí...

Osmadvacetiletá Sara Meucii z Itálie trpí poruchou zvanou trichotilománie. Kvůli ní si neustále vytrhává vlasy a...

Vždy ztuhnu. V roli se pořád nemůžu vidět, říká herečka Kristýna Boková

Kristýna Boková

Je vystudovaná tanečnice, ale už řadu let Kristýna Boková patří k obsazovaným herečkám. Hraje v seriálu První republika...

Další z rubriky

Obezita zkracuje život o patnáct let, léčba stojí miliardy

Ilustrační snímek

Není to jen estetický problém, který trápí miliony lidí na celém světě, ale obezita je hlavně závažné onemocnění. Podle...

Rady, jak vařit zdravě a levně. Začněte používat základní potraviny

Ilustrační fotografie

Zdravé stravování nemusí být drahé. Stačí se zamyslet nad tím, co kupujete a naučit se pár pravidel pro výběr potravin....

OBRAZEM: Proměny obézních žen, které dokázaly zhubnout desítky kilogramů

Všechny vážily přes metrák. Obezita už je začala omezovat zdravotně, ale i v...

Všechny vážily přes metrák. Obezita už je začala omezovat zdravotně, ale i v osobním životě. Rozhodly se proto pro...



Najdete na iDNES.cz