Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Margarín, nebo máslo? Děti by měly mazadla střídat, řekla expertka

  3:00aktualizováno  12:28
Margarín by měl mít v jídelníčku jednoznačnou přednost před máslem. Doporučuje ho profesorka Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické, která v on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz radila, čím si zdravě namazat chléb.
Mnohé margaríny obsahují významné množství omega 3 nenasycených mastných kyselin (ilustrační snímek).

Mnohé margaríny obsahují významné množství omega 3 nenasycených mastných kyselin (ilustrační snímek). | foto: Profimedia.cz

Děti by podle Dostálové měly kvalitní margarín a máslo střídat. "Pro děti bych doporučila máslo a margaríny střídat," odpověděla na jednu z otázek Dostálová. Zároveň vysvětlila, v čem je margarín zdravější.

"Z hlediska složení mastných kyselin je podle současných názorů zdravější margarín. Mléčného tuku konzumujeme poměrně hodně v mléčných výrobcích, a proto bychom si měli raději mazat margarínem. Ve většině současných margarínech (na základě vlastních analýz) jsou trans mastné kyseliny obsaženy v nepatrných množstvích. Jen ojediněle se mohou vyskytnout margaríny s jejich vyšším obsahem, ale jde o výrobky méně známých firem a většinou v nižších cenových kategoriích," řekla Dostálová, podle níž se másla nemusí bát zdravý, sportující člověk.

"Pro zdravého člověka máslo, pokud je konzumováno v přiměřené míře, škodlivé není," konstatovala Dostálová. Konstatovala, že margarín je možné využít i na pečení, byť někomu to nechutná.

"Mechanické vlastnosti těsta upečeného z margarínů na pečení jsou trochu lepší, chuť a vůně pro některé spotřebitele horší, ale řada našich studentů rozdíly nezjistila. Jenom upozorňuji - na másle ani na margarínech se nemá smažit," odpověděla na jednu z otázek profesorka Jana Dostálová.

Odpovědi profesorky Jany Dostálové najdete ZDE.

Podle profesorky Dostálové nejnovější výživová doporučení vyspělých zemí včetně Spojených států či Česka nabádají ke snížení příjmu nasycených mastných kyselin pod 10 procent z celkového energetického příjmu, tedy zhruba 20 gramů za den (obsaženo přibližně ve 30 gramech mléčného tuku).

Mléčný tuk přitom přijímáme nejenom v másle, ale poměrně ve velkém množství v mléčných výrobcích, zejména v sýrech.

Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.

Pracuje na Vysoké škole chemicko-technologické a v Ústavu chemie a analýzy potravin - výzkum v oblasti lipidů, luštěnin a složení potravin ve vztahu k lidské výživě.

Získala několik ocenění za vědeckou činnost. Je členkou v mnoha odborných společnostech. Přednáší na VŠCHT, 1. LF UK v Praze, Mendelově univerzitě v Brně a univerzitě v Pardubicích.  Publikuje v domácím i zahraničním odborném tisku.

Více o profesorce Dostálové ZDE.

Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.

Další nasycené mastné kyseliny konzumujeme z masa a masných výrobků, pečiva a dalších potravin.

"Je proto vhodné nahradit máslo alespoň částečně margaríny, které jsou zdrojem prospěšných nenasycených mastných kyselin, z nichž některé jsou esenciální, tedy nezbytné," uvedla profesorka Dostálová. Dodala, že mnohé margaríny obsahují významné množství omega 3 nenasycených mastných kyselin.

"Ve většině margarínu, které jsou na našem trhu, je obsah trans kyselin nižší než v másle, protože se již nepoužívají tuky ztužené hydrogenací, a proto také nemůže být přítomen nikl, který se při tomto způsobu ztužování používal jako katalyzátor," zdůraznila odbornice.

Připomněla, že do margarínů se nepřidávají chemické antioxidanty a všechny ostatní přidávané látky musí být povolené a v povoleném množství.

Podle výživové specialistky Karolíny Hlavaté jsou margaríny opředeny mnoha pověrami, kvůli nimž jsou některými lidmi zatracovány (čtěte, co namazat na chleba).

"Některé margaríny jsou obohacovány o vlákninu, rostlinné steroly, n-3 mastné kyseliny a další důležité látky," řekla Hlavatá.

"Pravda je taková, že kvalitní margarín má vhodné složení mastných kyselin a nižší energetickou hodnotu oproti klasickým tukům."




Nejčtenější

Z oplácané puberťačky fitness ikonou s pekáčem buchet na břiše

Stefanie Macherhammerová

Příběh Stefanie Macherhammerové je důkazem, že i s takzvaně tlustými geny se můžete stát hvězdou sociálních sítí i...

Příběh Emy: Už tři roky jsem doma s dětmi, mateřskou nenávidím

Ilustrační snímek

Mám fajn manžela a dvě krásné děti. Když jsem otěhotněla poprvé, těšila jsem se, jak si budu s děckem užívat, jak budu...



Čtyřčata přišla na svět v osmém měsíci. Rodiče si přejí soukromí a klid

V porodnici Fakultní nemocnice v Motole se před týdnem narodila čtyřčata, tři...

Čtyřčata, která se narodila 11. června v pražské motolské nemocnici, přišla na svět v pořádku ve 32. týdnu těhotenství...

První bedýnky jsme skládali v obýváku, říká podnikatelka Jana Bínová

Jana Bínová založila s manželem vlastní firmu na rozvoz bedýnek s farmářskými...

Když před osmi lety zjistila, že v zahraničí si lidé běžně objednávají dovoz zeleniny a dalších farmářských potravin až...

Jak snížit hladinu cukru v krvi? Jezte vlákninu, na smažené zapomeňte

Skvělým zdrojem vlákniny je celozrnné pečivo a zelenina (ilustrační snímek)

Zvýšená hladina cukru v krvi je příčinou řady zdravotních problémů. K udržení krevního cukru ve správných mezích může...

Další z rubriky

V letních dipech číhají infekce, varují vědci. Nejhorší je smetana

Ilustrační snímek

Nakrájená zelenina nebo chipsy s nejrůznějšími dipy, salsami a omáčkami k letní grilovačce nebo zahradní party prostě...

Potraviny pro zdravé kosti. Jezte sardinky, čedar i fíky

Ilustrační snímek

Zdravé kosti = vápník. Tuhle rovnici známe všichni už od dětství. Ne každý ale ví, že klíčové jsou i další živiny:...

Stres i nedostatek času na jídlo mohou za nárůst nemocí střev, řekl lékař

Ilustrační snímek

Opakované bolesti břicha, nadýmání, častý průjem nebo naopak zácpa. To jsou zdravotní komplikace, které trápí stále...

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Arome.cz Patříte mezi příznivce všech odstínů červené a rádi byste je nosili nejen na rtech, ale i na očích? Nebojte se odvázat a...



Najdete na iDNES.cz