„Z hlediska vzniku obezity žijeme ve vysoce toxickém prostředí. Útočí na nás nejen reklamy, ale i emoční a stresové situace, jídla je nadbytek a v obrovské nabídce,“ uvedl Havlíček s tím, že jeho konzumace se stává drogou, která nám dělá dobře, protože zvyšuje hladinu serotoninu a dopaminu, tedy hormonů, které vedou k pocitům uspokojení.
Všechny rady, jídelníček a cviky najdete zde |
V pořadu Rozstřel doporučil, abychom jedli v prvé řadě základní potraviny, takové „které náš potravinářský průmysl ještě nestihl zdevastovat“.
Z dlouhodobého hlediska je podle něj lepší zabývat se změnou životního stylu než dietami. „Abychom udrželi motivaci při změně, musíme si zjistit objektivní realitu, tedy jaký jsem typ, jaký mám energetický výdej, jaké mám spalování a dát si objektivní reálný cíl,“ poradil. Měli bychom zjistit, z čeho se skládá naše dosavadní strava a za pomoci odborníka dát na taková na míru nastavená doporučení, které budeme schopni dodržovat.
Ketodieta není pro každého
Dnes jedna z nejpopulárnějších výživových metod - ketodieta - patří podle Havlíčka do rukou odborníka, nejlépe lékaře, který dokáže monitorovat zdravotní stav člověka. Tento výživový směr na minimum redukuje příjem sacharidů jako hlavního zdroje energie a spoléhá na ketolátky, které slouží ke štěpení tuků. Pro celou řadu skupin, jako jsou dospívající, těhotné, kojící, diabetici, lidé se sklonem k psychickým závislostem i staří lidé je taková dieta nevhodná.
„Pokud bude zdravý člověk krátkodobě dodržovat ketodietu, nic zásadního se mu nestane. Krátkodobě to funguje, ale při dlouhodobém dodržování se může objevit celá řada zdravotních rizik pro latentně ohrožené orgány,“ řekl Havlíček a zmínil například ledvinová onemocnění, vznik srdečních arytmií, zhoršení trávení, narušení fungování střeva kvůli významnému snížení množství vlákniny i kvůli bakteriální nerovnováze a s tím spojená další rizika onemocnění.
Špatné návyky a málo pohybu
Problémy s váhou řeší v Česku téměř polovina lidí. Na vině jsou špatné stravovací návyky a nedostatek pohybu. I to je důvodem, proč Češi podle statistik nejčastěji umírají na kardiovaskulární choroby.
Právě na začátku roku dietářů přibývá, ale většinou jim jejich přesvědčení dlouho nevydrží a brzy se vrátí ke špatným návykům.
„Pokud se sebou někdo chce něco udělat natrvalo, musí změnit sebe a celý svůj život,“ vysvětluje Petr Havlíček, který jako výživový specialista pracuje mnoho let.
Proslavilo ho především účinkování v úspěšném seriálu Jste to, co jíte, kde po boku lékařky Kateřiny Cajthamlové radil lidem, jak se zbavit přebytečných kilogramů.
Sedmačtyřicetiletý Petr Havlíček vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně se státní zkouškou z oboru technologie potravin. Začínal jako konzultant vrcholových sportovců, kdy radil například Kateřině Neumannové nebo Romanovi Šebrlemu a postupně se jeho klientela rozšířila o širokou veřejnost bojující s nadváhou a obezitou.