Prsní implantáty
Bylo sice zjištěno, že ženy, které si nechaly voperovat prsní implantáty, čelí vyššímu riziku vzniku zhoubného onemocnění, jež postihuje imunitní systém (ALCL), ale podle odborníků to není rakovina, nýbrž lymfom.
Tomuto problému se věnovala také novozélandská studie, kterou cituje magazín Live Science. Vědci prý upozorňují, že pravděpodobnost tohoto onemocnění je u žen s implantáty poměrně malá. V případě padesátiletých pacientek je riziko 1:35 000, s věkem pak stoupá. Například u žen ve věku 75 let je to již 1:7000.
Obezita
Vysoká tělesná hmotnost je riziková vlastně ve všech možných případech, jaké si dovedete představit. Nejenže zvyšuje pravděpodobnost výskytu vysokého tlaku a kardiovaskulárních chorob či diabetu, ale také může být rozhodujícím faktorem při vzniku rakoviny prsu, tlustého střeva, konečníku, jícnu, ledvin nebo slinivky.
V tomto případě je však ještě stále prostor pro zmírnění rizika, a to tím nejjednodušším způsobem – prostřednictvím snížení hmotnosti a vylepšení zdravotní kondice.
Není to pochopitelně vždy snadné, ale za pomoci odborníků to může zvládnout každý. Už proto, že upravení hmotnosti je také cesta k výraznému zlepšení kvality života a psychického stavu.
Sex i přátelská pusa
Někdy stačí, když se s někým políbíte nebo sdílíte na pikniku jednu lahev vína s více lidmi, a vážný problém je na světě. Na vzniku rakovinného bujení se však může podílet také pohlavní styk (a to i chráněný), zejména v případě, že jste nebyli očkováni proti lidským papilomavirům.
Většina populace se někdy v životě potkala s herpes virem označovaným jako EB virus (virus Epstein-Barrové), který kromě toho, že může způsobovat mononukleózu, také v některých vzácných případech a při součinnosti několika faktorů souvisí se vznikem některých typů rakoviny nebo hematologických onemocnění.
Dalším strašákem jsou pak papilomaviry (HPV), jež jsou sexuálně přenosné a které mohou být podle Cancer.org za určitých okolností spojovány například s rakovinou penisu, vaginy, děložního čípku, úst či hrdla.
Kafe nebo chipsy
Možná i vy si svůj den nedovedete představit bez voňavé horké kávy a milujete tmavou kůrku chleba, pořádně opečené topinky nebo chipsy. Ale pravděpodobně netušíte, že i tyto malé radosti mohou být rizikem pro vaše zdraví.
Ve zdánlivě neškodných potravinách nebo nápojích připravovaných za vysokých teplot, jako jsou pečivo, hranolky, chipsy nebo pražená zrnková káva, totiž vznikají chemické látky zvané akrylamidy, které bývají spojovány se zvýšeným rizikem rakoviny.
Ačkoli nebylo prokázáno, že káva konzumovaná v malém množství škodí zdraví, šlo to v USA (konkrétně v Kalifornii) tak daleko, že na začátku letošního května zdejší soud stanovil pravidlo pro všechny podniky, které nabízejí kávu. Kavárny tak musejí varovat své zákazníky před případnou škodlivostí oblíbeného nápoje.
Antikoncepce
Ženy, které začaly brzy menstruovat a naopak později se u nich dostavila menopauza, čelí vyššímu riziku rakoviny prsu, protože byly déle vystaveny působení hormonů estrogenu a progesteronu, jež vznikají ve vaječnících. Více ohroženy mohou být také ženy v přechodu, jež užívají hormonální substituci.
Co se týká hormonální antikoncepce, ta může v některých případech zvyšovat riziko rakoviny děložního čípku, ale existují i studie dokládající, že naopak snižuje pravděpodobnost propuknutí jiných typů rakoviny, třeba dělohy, konečníku nebo vaječníků.
Uzeniny, šunka nebo slanina
Podle Světové zdravotnické organizace mohou přispívat ke vzniku rakoviny též masné výrobky, které jsou tepelně upravené a obsahují sůl, konzervační a dochucovací přípravky nebo barviva.
O konzumaci červeného masa se také hovoří jako o rizikovém faktoru nejen rakoviny tlustého střeva a konečníku, ale také slinivky břišní či prostaty. Dáte-li si už 50 gramů uzenin nebo průmyslově upraveného masa denně, stoupá tak u vás podle WHO pravděpodobnost onemocnění rakovinou o 18 %.
Alkohol
Dopřejete-li si jednou za čas skleničku vína nebo půllitr piva, nemusíte se znepokojovat. Ovšem pravidelná a vydatná konzumace alkoholických nápojů zvyšuje riziko vzniku a rozvoje rakoviny velmi výrazně.
Podle NCI (National Cancer Institute) se riziko zvyšuje úměrně k tomu, kolik alkoholu zkonzumujete. Nejvíce přitom silným pijákům hrozí rakovina jater, hrdla, prsu nebo zažívacího ústrojí.
Grilovačka
Sezona, kdy se z každé zahrádky v okolí kouří a grilované maso voní široko daleko, je už zase v plném proudu. Ale málokdo si připustí, že ta šťavnatá dobrota, kterou si s radostí vychutnáváme, může ohrozit naše zdraví.
Pokud opékáte vepřovou krkovičku, kuřecí prsa nebo rybu na otevřeném ohni, dochází k vzniku karcinogenních chemických látek, jejichž konzumací riskujete zdraví či život. Více o tom, jak zdravěji grilovat, si přečtěte zde.
Cukr
Doporučení k radikálnímu nebo úplnému omezení konzumace cukru vyslovují odborníci na výživu už nějakou dobu, ale zatím poměrně marně. Přitom právě tato ingredience nevede jen k problémům s nadváhou a vzniku cukrovky, ale také může podnítit rozvoj rakovinného bujení.
Přísun cukrů pocházejících z jídla má významný dopad například na vývoj rakoviny prsu. Podporuje totiž zánětlivé mechanismy nebo vede ke zvýšené hladině inzulinu v krvi, což přispívá ke vzniku onemocnění. Více o vlivu cukru na rozvoj rakoviny prsu a metastáz na plicích najdete zde.