Křupaví červi
Cvrčci, červíci a další proteinové bomby z říše zvířat se čím dál častěji objevují na různých gastronomických akcích. Dokonce si je budeme moci koupit balené v sáčku jako chipsy a ochutnat, jak křupou.
Zeleninová revoluce
Obliba zdravého životního stylu roste a nejspíš se bude týkat čím dál většího počtu lidí. S tím souvisí snaha navyšovat příjem rostlinných proteinů na úkor živočišných. A tak nejen v restauracích, ale i v obchodech budeme ještě častěji nacházet vedle klasiky, tedy opravdového masa, i balíčky obsahující pouze sójové a pšeničné komponenty. Záludné je, že jsou si k nepoznání podobné.
Krása v jídle
Šéfkuchaři nejsou hodnoceni jen za chuť pokrmu, ale host vnímá i to, jak je jídlo naservírováno. Proto přichází trend vytváření uměleckého díla na talíři. Stále totiž platí, že jíme i očima.
Flexiteriánství
I nadále toužíme jíst vyváženě, zdravě a navíc chceme být ohleduplní k planetě. Tak jako Cameron Diazová, Gwyneth Paltrowová, Richard Gere, zpěvačka Beyoncé, módní návrhářka Stella McCartneyová a světoznámý kuchař Jamie Oliver.
Ti všichni se hlásí k stravovacímu stylu flexitariánství. Jeho zásady jsou jednoduché: většina toho, co sníte, je rostlinného původu. Občasná konzumace mléčných výrobků, vajec, ale i masa je však povolena. Jen by měly být z malých farem a od šťastných zvířat.
Barvivo? Jen přírodní a zdravé
Spiraling blue je převratná novinka, která obarví jakékoli pokrmy na různé odstíny modré. A to bez zdraví atakující chemie. Má všechny benefity jako populární spirulina. Prášek je extraktem fykocyaninu (modrého barviva) z této řasy. Hned vedle borůvek je nejzdravější modrou věcí k jídlu na světě. Stačí jen špetka a cupcaky nebo zmrzliny budou šmoulí.
Paběrkování
Už v roce 2019 se podařilo z našich polí a sadů zachránit přes dvacet tun nechtěné úrody. Vše putovalo do potravinových bank v České republice. Iniciativa Zachraň jídlo s projektem Paběrkování budou pokračovat i v roce 2020. Můžete být jejich součástí. Sbírat na polích úrodu, kterou se zemědělcům nevyplatí sklízet. Nebo v obchodech vybírat křivou, krátkou či tenkou, zkrátka nedokonalou zeleninu a dát jí šanci být jídlem.
Návrat ke kořenům
Nové suroviny se hledají těžko, a tak na talíře začneme vracet ty zapomenuté. Patří sem kořenová zelenina kozí brada s nažloutlou kůrou a světlou dužinou, bulvy tuřínu či černý kořen, nazývaný „chřest zimní sezony“. Mnohé najdete i na tuzemských trzích.