Rybí revoluce
Na superčerstvou pražmu do dobré restaurace už chodíme, doma si dáme kapra a tresku a na chleba tuňákovou pomazánku. Laurentia Romaniuk, expertka na trendy na sociálních sítích, pak podle chování na Instagramu nebo Tiktoku predikuje jako jeden z hitů v roce 2023 kreativní rybí konzervy, pomazánky a jídla.
„Sardinky se objevují v izraelské šakšuce, plackách, paštikách a zapečených tartinech. Ančovičky se dostávají do frittat, smažené rýže a dokonce i bramborového salátu. Makrela se objevuje na pizze nebo v rybích tacos a guláši,“ říká.
Ryby zpracované v konzervě se dají navíc snadno nakupovat, dlouho doma skladovat a převážet. Podle ní ryba v konzervě začne v našem jídelníčku hrát větší roli, protože rozšiřuje naše obzory, obohacuje chuťové pohárky a uspokojuje touhu po zkoušení nových věcí.